Zprávy sobota, 10. dubna 1999

A nyní podrobněji:

ČR ověřuje informace o zaměření ruských raket na země NATO

České ministerstvo zahraničí v současnosti ověřuje informace agentur, že ruský prezident Boris Jelcin rozkázal přesměrovat ruské rakety na cíle v členských zemích NATO, které se účastní bombardování Jugoslávie. ČTK to v pátek řekl český ministr zahraničí Jan Kavan. Doplnil, že konkrétněji se k těmto informacím bude moci vyjádřit nejdříve v sobotu. Prezident Jelcin v pátek vyzval Severoatlantickou alianci, aby nevháněla Rusko do konfliktu, protože by to mohlo znamenat evropskou nebo světovou válku. Už předtím informoval předseda ruské Státní dumy Gennadij Selezňov o Jelcinově příkazu k přesměrování raket, které nejsou na základě mezinárodních smluv zamířeny na konkrétní cíle. Selezňovovy informace však další ruští oficiální činitelé nepotvrdili. Spojené státy vyzvaly Rusko, aby zůstalo mimo konflikt v Jugoslávii.

Vládu v neděli čeká zřejmě nepříjemná debata o pozemní operaci

Členy vlády, která zápolila se zaujetím jednoznačného postoje již k letecké protisrbské operaci, čeká v neděli nelehká debata o českém postoji k hrozící pozemní operaci NATO. Sociálnědemokratičtí ministři se mimořádně sejdou jen pár hodin před pondělním zasedáním Severoatlantické rady, která má o otázce pozemních akcí jednat. Českou stranu bude v Bruselu zastupovat ministr zahraničí Jan Kavan. "Je velice pravděpodobné, že náš postoj k případné pozemní operaci bude na tomto zasedání kabinetu diskutován," připustil v pátek pro ČTK mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil. Pravděpodobnost "jakési pozemní operace" se podle něj sice zvyšuje, ale zatím o ní rozhodnuto nebylo.

Dienstbier: Situace v uprchlických táborech se stabilizuje

Situace v uprchlických táborech na hranicích Makedonie a Kosova se podle zvláštního zpravodaje Komise OSN pro lidská práva Jiřího Dienstbiera postupně stabilizuje. "Pokud nedojde k nové naprosto mimořádné uprchlické vlně, bude možné situaci zvládnout," řekl v pátek v telefonickém rozhovoru s ČTK Dienstbier. Podle něj příliv uprchlíků z Kosova v posledních dnech ustal a mezinárodní organizace začaly s registracemi běženců. Život v uprchlických táborech začíná fungovat organizovaněji, začaly registrace uprchlíků a připravují se kroky k tomu, aby rodiny rozdělené při útěku mohly být znovu spojeny, konstatoval český diplomat.

Lánský: Cesta do Albánie byla projevem solidarity s touto zemí

Vicepremiér Egon Lánský je spokojen s výsledkem své dvoudenní návštěvy Albánie. Byla to dobrá, užitečná cesta, řekl po pátečním příletu z Albánie. Česká republika podle něj projevila solidaritu s chudou zemí, která nese tíži humanitární katastrofy způsobené masovým vyháněním "celé jedné etnické skupiny z její historické oblasti, kterou obývala". Lánský podpořil generálního tajemníka OSN Kofi Annana, který v hodnocení situace v jihosrbské oblasti Kosovo použil silná slova jako etnické vyhánění, etnické čistky či genocida. O oprávněnosti těchto slov se prý vicepremiér přesvědčil během půldenního pobytu v Kukesu na severu Albánie, který se stal největším sběrným centrem albánských uprchlíků z Kosova.

Primátoři se dohodli, že poskytnou pomoc kosovským Albáncům

Na poskytnutí humanitární pomoci kosovským Albáncům českými statutárními městy se v pátek shodlo dvanáct ze čtrnácti primátorů těchto měst, kteří se zúčastnili jednání Kolegia primátorů v Liberci. ČTK o tom informoval mluvčí libereckého magistrátu Michael Dufek. Trvají však na tom, že pomoc musí být adresná. "Statutární města nechtějí poskytovat peněžní pomoc, ale nakoupit nejnutnější věci, které pošlou potřebným," upřesnil Dufek. Primátoři se podle něj dohodli, že se budou o pomoci Jugoslávii vzájemně informovat a vyměňovat si kontakty.

Pracovník charity jel do Albánie zjistit, jak pomoci běžencům

Asistent olomoucké arcidiecézní charity Jiří Borik se v noci na sobotu vydal do Albánie, aby v tamních uprchlických táborech zjistil, jak může česká charita pomoci strádajícím běžencům z Kosova. "V Albánii jsou statisíce uprchlíků, kteří přišli o své domovy, a je třeba zmírnit jejich útrapy. Přímo v největším uprchlickém táboře na severu Albánie budeme zjišťovat, jak bychom jim mohli nejlépe pomoci," řekl ČTK Borik. V minulosti již dopravoval humanitární pomoc do Bosny a Hercegoviny či na katastrofálními záplavami postiženou Ukrajinu.

Z jednání sjezdu sociálních demokratů

Ostré kritice podrobil ve svém projevu na v pátek zahájeném 29. sjezdu České strany sociálně demokraticklé její předseda a premiér Miloš Zeman práci stínové vlády Občanské demokratické strany. V narážce na páteční zveřejnění knihy předsedy ODS Václava Klause jeho stínovou vládu vyzval, aby "začala vládnout". Klausova kniha "Země, kde se již dva roky nevládne" je alternativním pohledem na ČR, než jak ji popisuje nedávno zveřejněná zpráva vlády ČSSD o stavu země. Klaus, který byl předsedou vlády šest let, v knize polemizuje s názorem Zemanovy vlády o propadu hrubého domácího produktu a odráží její kritiku privatizace a transformace. Miloš Zeman se na sjezdu zároveň vyslovil pro další prohloubení opoziční smlouvy a pochválil ODS za její přístup ke krizi v Jugoslávii. Klaus přitom v rozhovoru pro čtvrteční Lidové noviny připustil vinu NATO na současném masovém exodu albánské populace z jihosrbské provincie Kosovo. Většina regionálních organizací ODS však tento názor odmítá.

ČSSD se musí vnitřně změnit, neboť podle Miloše Zemana do ní nyní začínají vstupovat i kariéristé. Zeman to řekl delegátům sjezdu, který má zvolit celé vedení ČSSD. Podotkl k tomu, že "své kandidáty" nechce jmenovat, ale delegáti by při jejich volbě měli brát v potaz, co již pro stranu učinili.

Změny Ústavy, na nichž pracuje společná komise České strany sociálně demokratické a Občanské demokratické strany, se budou podle místopředsedkyně ČSSD Petry Buzkové týkat prezidenta republiky, vlády a Poslanecké sněmovny. Buzková, jež v uvedené komisi působí, delegáty sjezdu sociální demokracie ujistila, že návrh změn bude hotov v červenci, jak stanoví opoziční smlouva. Nynější Ústava podle ní neřeší otázku, zda musí prezident republiky po volbách pověřit sestavením vlády jejich vítěze, ani do kdy tak musí učinit. Není rovněž zcela jasné postavení kabinetu, který podává demisi po skončení volebního období, a nově jmenovaného kabinetu, který ještě nezískal důvěru Poslanecké sněmovny, uvedla Buzková.

Na sjezd ČSSD přicestoval generální tajemník Socialistické internacionály Luis Ayala. Miloš Zeman ho představil delegátům jako šéfa nejvlivnějšího světového politického seskupení, jehož členem je i ČSSD. Připomněl, že sociální demokraté očekávají v sobotu odpoledne jako hosta sjezdu úřadujícího předsedu německých sociálních demokratů 'SPD) a evropských socialistů 'PES) Rudolfa Scharpinga, který vykonává funkci ministra obrany ve spolkové vládě.

Zemanova výzva prohloubit opoziční smlouvu nemá u ODS pochopení

Ani další, v pořadí už druhá, výzva premiéra a předsedy sociální demokracie Miloše Zemana k prohloubení svazku s opoziční ODS nepadla na úrodnou půdu. Klausova strana totiž o žádné další sbližování se sociálními demokraty nestojí. "My se nedomníváme, že je potřeba prohlubovat opoziční smlouvu," řekla místopředsedkyně ODS Libuše Benešová. ODS nezláká ani větší díl kontroly nad státem, kterou jí Zeman za užší svazek nabízí. "My nepožadujeme větší díl kontrolní moci, my se domníváme, že máme odpovídající díl kontroly," uvedla Benešová. Dodala, že kdyby ODS chtěla obsadit více funkcí, než jí zaručuje tzv. opoziční smlouva, usilovala by o to hned při jejím podpisu loni v červenci.

Unie svobody vyzvala poslance, aby usilovali o odvolání Klause

Poslanci Unie svobody by se měli podle páteční výzvy zahraniční komise strany důrazně distancovat od výroků předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause v souvislosti s konfliktem v jugoslávské provincii Kosovo a podniknout kroky k jeho odvolání z funkce. Zahraniční komise unionistů současně vyzvala českou vládu, aby byla připravena aktivně se podílet na případných pozemních akcích NATO v Jugoslávii. V prohlášení zaslaném ČTK komise vyjadřuje znepokojení nad "alibistickým postojem" české vlády ke krizi v jihosrbském Kosovou a pobouření nad Klausovými výroky ke kosovské krizi.

Návrh Unie svobody na odvolání Václava Klause z křesla šéfa Poslanecké sněmovny sociálnědemokratičtí poslanci s největší pravděpodobností nepodpoří. ČTK to řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross.

Jakl: Klausův postoj k útokům NATO není výrazem bezcitnosti

Odmítavý postoj předsedy Občanské demokratické strany Václava Klause k útokům NATO proti Jugoslávii není podle jeho poradce Ladislava Jakla výrazem bezcitnosti vůči obětem krize. Jakl tak v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, reagoval na kritiku ředitele Nadace Člověk v tísni při České televizi Tomáše Pojara. Ten napadl Klausův výrok v Lidových novinách, že masový odsun Albánců nastal až po útoku aliance. Neinformovanost předsedy ODS a Poslanecké sněmovny je podle Pojara neomluvitelná. "Proč volit slova 'skandální a neomluvitelná' a prezentovat věc jako spor zcela spravedlivého se zcela bezcitným? Jádrem sporného výroku přece bylo jen to, že nálety pravděpodobně míru exodu Albánců zesílily, což je legitimní úvaha," uvedl v dopise Jakl. Pokud se alianci nepodařilo zamezit humanitární katastrofě, jak deklarovala, je podle něj na místě pochybovat o správnosti útoků.

Růst nezaměstnanosti v březnu zvolnil

Vývoj nezaměstnanosti v České republice je stejně jako ostatní makroekonomické ukazatele ovlivněn hospodářskou recesí. Míra registrované nezaměstnanosti u nás vykázala další maximum, když ke konci března činila 8,4 procenta, tedy o 0,1 procenta více než v únoru. Nezaměstnanost si tak podle analytiků oslovených ČTK pouze vybrala oddechový čas na své cestě k dvojciferným hodnotám. V minulých letech docházelo z jara k sezónnímu poklesu nezaměstnanosti. "To, že letos i v březnu nezaměstnanost oproti únoru vzrostla, signalizuje silný trend k jejímu růstu," varoval Jiří Křovák z Investiční a Poštovní banky. Skokový růst pak očekává v souvislosti s ukončením školní docházky v období od července do září.

Spotřebitelské ceny v březnu meziměsíčně klesly

Po únorové stagnaci klesl v březnu index spotřebitelských cen ve srovnání s předchozím měsícem o 0,2 procenta. Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen v březnu 1999 proti březnu 1998 činila 2,5 procenta. Tzv. čistá inflace klesla v porovnání s loňským březnem klesla o 0,4 procenta. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Jaroslav Macháně.

Rozhodnutí ČNB

Česká národní banka 'ČNB) snížila v pátek s okamžitou platností repo sazbu o 0,3 procentního bodu ze 7,5 na 7,2 procenta. K rozhodnutí ČNB podle analytiků oslovených ČTK přispěla kombinace dvou překvapivých událostí, a sice nečekaně velké snížení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou a překvapivě příznivá inflace v březnu. Oslabování koruny v reakci na snížení sazeb však analytici nečekají. "ČNB zřejmě nechtěla riskovat další prohloubení úrokového diferenciálu, který by mohl způsobit další zhodnocení kursu koruny," řekl Petr Zahradník z Conseq Finance. Pavlu Sobíškovi z Bank Austria Creditanstalt se rozsah snížení repo sazby jeví jako malý a vidí v tom značnou obezřetnost členů bankovní rady, kteří patrně nevěří v dlouhodobější trvání deflace v ekonomice.

Prezident předá 17. listopadu vyznamenání šesti světovým státníkům

K desátému výročí boje československých studentů za svobodu udělí prezident Václav Havel 17. listopadu nejvyšší státní vyznamenání šesti světovým státníkům. Oznámila to v pátek prezidentská kancelář. Václav Havel podle jejího sdělení vyznamenání udělí osobnostem, které se mimořádným způsobem zasloužily o pád komunismu ve střední a východní Evropě. Řád bílého lva na slavnostním shromáždění na Pražském hradě přijmou prezidenti USA, někdejšího Sovětského svazu a Polska George Bush, Michail Gorbačov a Lech Walesa, bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová a bývalý německý kancléř Helmut Kohl. In memoriam bude Řád bílého lva udělen bývalému francouzskému prezidentovi Francoisi Mitterrandovi.

Materiály Stasi potvrzují provokaci po hokejových zápasech

Archívy bývalé východoněmecké tajné policie 'Stasi) potvrzují, že události po zápasech mezi Československem a Sovětským svazem na hokejovém mistrovství světa 1969 byly předem připravenou provokací, která měla napomoci do té doby váznoucí normalizaci v okupovaném Československu. Uvádí to v obsáhlém materiálu, zveřejněném v pátečním německém listu Frankfurter Allgemeine Zeitung, pracovnice úřadu pro výzkum a dokumentaci materiálů Stasi Monika Tantzscherová. Na začátku jara 1969 se moskevským vazalům ve stranickém a vládním vedení ČSSR dařilo stále hůře prosazovat představy SSSR o normalizaci politických poměrů v zemi a ztráceli naopak stále více půdu pod nohama. Bylo proto zřejmé, že bude třeba přikročit k důraznějším represím a čistkám. Hledala se jen vhodná záminka, a ta se našla právě ve spontánní radosti statisíců obyvatel země nad vítězstvími československých hokejistů nad jejich soupeři z SSSR, uvádí autorka.

Ze sportu:

Hokejisté Zlína porazili v pátém rozhodujícím zápase semifinále hokejové extraligy Třinec 3:2 a ve finále se střetnou s mistrem posledních čtyř ročníků Vsetínem. Ten postoupil ve čtvrtek rovněž po pětizápasové bitvě přes pražskou Spartu. Oba soupeři si zopakují "valašské" finále z roku 1995, kdy Vsetín porazil Zlín 3:1 na zápasy a začal své suverénní tažení extraligou. Bronzové medaile v letošním ročníku získal loňský finalista Třinec, který byl po základní části třetí, zatímco druhý poražený semifinalista, pražská Sparta, až čtvrtý.

Hokejisté Znojma vyhráli v sedmém rozhodujícím utkání baráže o extraligu v Jihlavě 3:2 a postoupili do nejvyšší soutěže. Vítěz první ligy vedl již 3:0 na zápasy, ale Jihlava ještě dokázala stav série srovnat. Dvanáctinásobný mistr Jihlava opouští poprvé od sezóny 1957/58 nejvyšší domácí soutěž, Znojmo bude naopak v elitní soutěži startovat poprvé.

Střelec Jiří Gach obsadil druhé místo v dalším závodě Světového poháru v brokové střelbě v Limě. Současně vybojoval pro Českou republiku další, celkově již třetí účastnické místo na olympijských hrách v Sydney v brokových disciplínách.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle s možností slabých srážek. Teploty 14 až 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.