Zprávy sobota, 10. října 1998

Vážení posluchači, při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská.

Nyní podrobněji

ČR, Maďarsko a Polsko by nyní měli pomoci Slovensku "do Evropy"

Česká republika, Maďarsko a Polsko jako tři státy z bývalé visegrádské čtyřky by nyní měly podle prezidenta Václava Havla a maďarského ministra zahraničí Jánose Martonyiho dostat Slovensko do hlavního proudu evropské integrace. Oba politici o tom v pátek hovořili v souvislosti s výsledky nedávných voleb na Slovensku. "Podmínkou ovšem bude, aby chtělo i Slovensko," řekl novinářům prezidentův mluvčí Ladislav Špaček, který tlumočil obsah krátké schůzky obou představitelů. Oba politici se vyslovili pro opětovné navázání úzké spolupráce všech čtyř zemí visegrádské skupiny a pro jejich směřování do sjednocující se Evropy. Prezident zopakoval před Martonyim svou myšlenku, že integrací České republiky, Maďarska a Polska do NATO a posléze do Evropské unie nesmí sjednocovací proces skončit.

Zeman s Martonyim o středoevropské spolupráci i pšeničném clu

Prohlubování středoevropské spolupráce, sladění postupu Polska, Maďarska a České republiky při vstupu do Evropské unie, ale i nedávné rozhodnutí české vlády o zavedení cla na dovoz dotované maďarské pšenice, byla hlavní témata pátečního rozhovoru premiéra Miloše Zemana s maďarským ministrem zahraničí Jánosem Martonyim. Maďaři uvítali, že se ČR chce vrátit k myšlence Visegrádu, tedy navázat na spolupráci Polska, Maďarska a někdejšího Československa. Oba politikové se shodli na tom, že po setkání premiérů Maďarska, Polska a ČR, které se má uskutečnit 21.října, by se měla spolupráce těchto zemí rozšířit o Slovensko. Zeman v této souvislosti navrhl přizvat ke spolupráci i Slovinsko.

Problém vyvážené maďarské pšenice ministr označil za hospodářskou a nikoli politickou věc. Namítl však, že zavedení cla na dovoz dotované maďarské pšenice je rozhodnutí selektivní, protože se netýká dovozu z jiných zemí, a že tento dovoz tvoří pouhou polovinu procenta celkového trhu. Maďarsko v této věci hodlá zahájit konzultace se Světovou obchodní organizací. Zeman i maďarský ministr se shodli na tom, že by se měli v nejbližší době setkat ministři zemědělství obou zemí a tuto věc řešit.

Mertlík: Rozpočtová politika ČR je v souladu se zásadami SB a MMF

České vládní delegaci se ve Washingtonu dostalo ujištění, že rozpočtová politika kabinetu je v souladu se zásadami Světové banky a Mezinárodního měnového fondu. Místopředseda vlády pro ekonomiku Pavel Mertlík v pátek po příletu ze Spojených států na tiskové konferenci vyjádřil naději, že tento argument přesvědčí i poslance při hlasování o rozpočtu na rok 1999 ve sněmovně. Jak Mertlík dále uvedl, ve světových finančních institucích panuje názor, že v současné složité situaci, kdy lze v mnoha zemích očekávat pokles hrubého domácího produktu, by bylo vhodné opustit jednostrannou rozpočtou restrikci. Sociálnědemokratická vláda předložila do parlamentu návrh státního rozpočtu na rok 1999 se schodkem 26,8 miliardy Kč. Příjmy by měly dosáhnout výše 580,9 miliard korun. Navrhovaný zákon o rozpočtu odmítají podpořit všechny opoziční parlamentní strany, kromě strany komunistické.

Mertlík: IFC má zájem kapitálově podpořit české podniky

Mezinárodní finanční sdružení (IFC) je připraveno investovat v České republice do několika vybraných průmyslových firem. Místopředseda vlády pro ekonomiku Pavel Mertlík po příletu ze Spojených států na tiskové konferenci řekl, že by mělo jít přibližně o pět podniků, "jak těch, které jsou ve vlastnictví státu a budou se privatizovat, tak podniků již zprivatizovaných, které nicméně potřebují výrazné kapitálové vstupy". Konkrétní jména firem však Mertlík odmítl sdělit s tím, že by to nebylo v této fázi vhodné. Řekl pouze, že v podstatě jediným kritériem pro výběr by měl být růstový potenciál firmy.

Vládní úřady utajeně připravují nové zásadní členění země

Vláda podle ČTK utajeně připravuje rozhodnutí o zásadním rozdělení České republiky, které na další roky ovlivní rozvoj tuzemských regionů. Vládní úřady, které na novém rozčlenění země pro potřebu Evropské unie (EU) pracují, odmítají své návrhy zveřejnit až do rozhodnutí kabinetu premiéra Miloše Zemana. Tím by však občany postavily před hotovou věc, protože rozhodnutí vlády je v této věci konečné a parlament je nebude moci změnit. "Není to tajné, ale nemůžeme to zveřejnit. Mohlo by se to interpretovat všelijak. Veřejnost se to dozví až po projednání ve vládě," řekl ČTK Jaroslav Macháně, mluvčí statistického úřadu, který přímo podléhá vládě. Na otázku, proč by se měli lidé dozvědět o rozhodnutí, které se jich v dalších letech bude bezprostředně týkat, až ve chvíli, kdy jej nebudou moci nijak změnit, Macháně odpověděl: "No comment".

Šéf komise pro BIS je proti okamžitému slučování tajných služeb

Předseda sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Klas (ODS) se vyslovil proti unáhlenému slučování tajných služeb. "Mohu vám říci, že po podrobných konzultacích s vedením BIS je to otázka, která ve mě vyvolává přesvědčení, že v současné době by to nebylo nejšťastnější řešení provést teď okamžitě fúzi," uvedl Klas v souvislosti s úvahami některých ministrů o sloučení nynějších čtyř tajných služeb ve dvě - vojenskou a civilní.Šéf komise po jejím výjezdním zasedání v sídle BIS rovněž vyjádřil podporu současnému vedení civilní kontrarozvědky. "Současné vedení má... moji plnou důvěru," odpověděl na otázku, zda je pro personální změny. Rolí BIS v protikorupčních aktivitách vlády, tedy akci "čisté ruce", se komise nezabývala. Klas pouze zopakoval, že tato tajná služba nemá žádné vyšetřovací pravomoci. BIS tedy podle něj může při zadání určitého jména ze strany kabinetu pouze podat informace, která má případně ve své databázi.

Velvyslanectví ČR v Bělehradě nechystá žádná zvláštní opatření

České velvyslanectví v Bělehradě nechystá v souvislosti s hrozbou mezinárodní vojenské akce v Kosovu žádná zvláštní opatření. Po odjezdu všech rodinných příslušníků zaměstnanců české ambasády, kteří v pátek ráno opustili z bezpečnostních důvodů území Jugoslávské svazové republiky (JSR), zůstává na úřadě něco málo přes deset zaměstnanců a v chodu jsou všechny jeho úseky včetně konzulárního. ČTK to telefonicky z jugoslávského hlavního města sdělil velvyslanec Ivan Bušniak. Další opatření však mohou být přijata v případě skutečného vojenského zásahu.

Analytici: Po roce 2000 by měla nezaměstnanost opět poklesnout

Ačkoliv v současné době dochází k poměrně prudkému nárůstu počtu lidí bez práce a tento trend bude pokračovat i v příštím roce, odborníci se shodují na tom, že po roce 2000 nezaměstnanost opět poklesne. "Za příznivých okolností - rychlá restrukturalizace a obnovený růst ekonomiky - by se trend mohl začít obracet buď již ve druhé polovině roku 2000 či v období následujícím," řekl ČTK ekonom Commerzbank Radomír Jáč. Významným problémem je tzv. regionální nezaměstnanost. "Dá se čekat, že tak, jak bude obnoven hospodářský růst a jak postupně proběhne restrukturalizace, bude míra nezaměstnanosti opět klesat," zauvažoval Jáč. Nicméně dodal, že problémové regiony budou vysokou nezaměstnanost pravděpodobně držet i nadále. Řešení spočívá podle odborníků v tvorbě stimulů pro obnovení ekonomické aktivity v postižených regionech. Podporovat by však vláda měla spíše rekvalifikaci pracovních sil, než uměle udržovat při životě neperspektivní podniky. Problém rovněž vězí v bytové výstavbě a z toho vyplývající nízké pracovní mobilitě. Ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo k 30.září rekordní nezaměstnanost 6,8 procenta. Analytici odhadují, že již v příštím roce bude bez práce zhruba devět procent lidí.

Zeman: Vláda chce omezit příliv nelegálních zahraničních dělníků

Vláda chce podle premiéra a předsedy České strany sociálně demokratické Miloše Zemana omezit příliv nelegálních pracovních sil ze zahraničí. Zeman v pátek v Lidovém domě novinářům řekl, že kabinet je odhodlán v tomto směru přijmout nejen exekutivní, ale i legislativní opatření. Premiér zdůraznil, že je "lhostejno, zda (nelegální zaměstnanci) pocházejí z Ukrajiny nebo z jakékoli jiné země". Na dramatický růst míry nezaměstnanosti, blížící se devíti procentům, ve čtvrtek upozornil ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Odmítl však odhadnout její budoucí vývoj a stanovit hranici, na níž by se měla míra nezaměstnanosti zastavit. Nevyloučil, že se nezaměstnanost ještě zvýší.

Česká měna skončila týden posílením na 17,75 Kč za německou Marku

Koruna během pátku posílila z úvodních 18,06 Kč/DEM až na 17,62 Kč/DEM a skončila obchodování na 17,75 Kč/DEM. Vůči dolaru se česká měna obchodovala mezi 29,25 Kč/USD a 28,98 Kč/USD, kde i skončila. Pro ČTK to uvedl dealer ČSOB Petr Korous. "Poprvé od května koruna končí přibližně 30 bodů uvnitř bývalého revalvačního pásma, když se během dne dostala až na úroveň 0,6 procenta, což se dosud nikdy nestalo," dodal v pátek. Podle dealera bylo posílení koruny způsobeno obrovským přílivem nových volnoměnných prostředků, které souvisely s vypořádáním některých transakcí na světových trzích. Dodal že odpoledne trh reagoval na prohlášení místopředsedy vlády pro ekonomiku Pavla Mertlíka, že dlouhodobá tendence posilování české měny by mohla být škodlivá, na což některé subjekty reagovaly vybíráním zisků s dlouhodobých korunových pozic. Pro začátek příštího týdne předpověděl dealer pohyb koruny v pásmu 17,68 Kč/DEM až 17,94 Kč/DEM.

Podle Matějů hraje vláda s Rádiem Svobodná Evropa hru na zdržovanou

Místopředseda Unie svobody Petr Matějů se obává, že středeční rozhodnutí vlády o tom, že Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) musí přemístit svou redakci pro irácké vysílání z nynějšího místa v Praze 6, je pouze hra na zdržovanou. "Takový objekt by mohla naše vláda hledat několik let," řekl Matějů novinářům. Nynější stanovisko vlády je ovšem pro unii podle jejího místopředsedy přijatelnější, než předcházející názory členů sociálnědemokratického kabinetu, kteří vysílání do Iráku zcela zpochybňovali. Vláda ve středu vyslovila souhlas s umístěním redakce pro irácké vysílání RFE/RL na území České republiky pod podmínkou, že bude spolurozhodovat o konkrétním umístění sídla redakce. Současné umístění redakce v rezidenční čtvrti v Praze z bezpečnostních důvodů odmítla.

APA: Rakouská ministryně Prammerová spokojená s jednáním v Praze

Podle rakouské ministryně pro ochranu spotřebitelů Barbary Prammerové přineslo páteční jednání s předními českými politiky v Praze o sporné jaderné elektrárně Temelín pozitivní výsledky. Prammerová sdělila telefonicky agentuře APA, že ČR podle premiéra Miloše Zemana vítá zastoupení Rakouska v mezinárodní komisi pro Temelín. Praha do konce března 1999 přijme novou energetickou koncepci, která se bude týkat rovněž Temelína a jaderné energie vůbec. Pro rakouskou ministryni je nadějný fakt, že tato energetická koncepce bude brát ohled i na otázky energetické efektivnosti a obnovitelných energií. Komise pro Temelín, která vypracuje na temelínskou elektrárnu hospodářský posudek, se má podle Prammerové sejít co nejdříve a svou činnost by měla ukončit do závěru roku. Šance na zastavení stavby temelínské elektrárny je zatím otevřená.

Vyšetřování prezidenta Clintona přijímají poslanci s rozpaky

Rozpačitě přijímá většina českých poslanců pokračování sexuální aféry amerického prezidenta Billa Clintona s bývalou stážistkou v Bílém domě Monikou Lewinskou, která se ve čtvrtek přehoupla do další fáze. Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu totiž schválila vyšetřování toho, zda se prezident při zatajování skandálu nedopustil zneužívání svých pravomocí, křivé přísahy a maření průchodu spravedlnosti, což by jej mohlo stát funkci. "Řeknu to stručně: jsem velmi ráda, že nežiji v Americe," řekla ČTK poslankyně za KSČM Zuzka Rujbrová. Soudí, že to, co Amerika v této souvislosti předvádí, není této země důstojné. "Jsem ráda, že Evropa je v tomto směru jiná než USA," prohlásila. "Osobně se přiznám, že nejen té záležitosti nerozumím..., ale považuji ji za dosti trapnou a snižující prestiž USA," uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD a místopředseda Poslanecké sněmovny Stanislav Gross. Zdrženlivý byl nový předseda klubu Unie svobody Karel Kühnl, podle kterého jde o rozhodnutí americké Sněmovny reprezentantů jako autonomního a suverénního tělesa. Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý odmítl další vývoj Clintonovy aféry komentovat.

Akci na podporu legalizace konopí bude policie monitorovat

Policie je připravena zasáhnout proti účastníkům sobotního shromáždění na podporu legalizace konopí na Staroměstském náměstí v Praze, pokud se dopustí trestného činu - výtržnictví, rozbíjení výloh či ničení cizího majetku, nebo drogových deliktů. Policisté to řekli ČTK. Antiprohibiční liga jako pořadatel ohlásila shromáždění obvodnímu úřadu, takže jejich setkání bude legální. Podle policie organizátoři počítají se zhruba pěti sty účastníky, kteří mají diskutovat na téma legalizace užívání marihuany patřící mezi lehké drogy.

Palác Lucerna by mohl být prodán do konce roku

Ideální polovinu paláce Lucerna, jehož druhou polovinu vlastní švagrová prezidenta republiky Dagmar Havlová, by mohla společnost Chemapol Group prodat do konce roku. Na tiskové konferenci to uvedl prezident Chemapol Group Václav Junek. "Věřím, že se nám prodej podaří za cenu, která nám nezpůsobí ztrátu," řekl s tím, že takové nabídky od kupců již existují. Polovinu paláce Lucerna koupil Chemapol od Václava Havla před více než dvěma lety za 200 miliónů korun. Tehdy Chemapol podle Junka věřil, že jde o dobrou investici v případě, že se podaří palác rekonstruovat. To se však nestalo a pro Chemapol je nyní prioritou chemie, uvedl Junek. Zájem o koupi poloviny paláce má podle informací ČTK i nynější spoluvlastnice Dagmar Havlová. Ta však za odkoupení druhé poloviny paláce zatím nabízela částku, která byla výrazně nižší, než za kterou ji Chemapol získal od prezidenta Havla.

V Praze skončil kurs pedagogického minima pro romské asistenty

Podpora romských dětí ve výuce, vedení zájmových kroužků po vyučování a pomoc při kontaktu školy s rodiči bude hlavní náplní práce pěti desítek romských asistentů, kteří v pátek v zasedací síni Senátu v Praze slavnostně ukončili kurs pedagogického minima. Asistenti budou působit v základních a zvláštních školách s velkým počtem romských žáků. Kurs pro romské pedagogické asistenty pořádala již podruhé Nadace Nová škola, která loni získala akreditaci ministerstva školství. "Kurs dnes ukončilo 35 Romů z České republiky, šest z Bulharska, tři ze Slovenska a tři z Maďarska," oznámil novinářům představitel nadace David Murphy. První kurs, který absolvovalo 18 Romů, se konal v dubnu 1997 v Ústí nad Labem. V ČR nyní ve školách působí 60 romských asistentů, z nichž je většina od poloviny letošního roku placena ze státního rozpočtu. Čtyři asistenty v současné době podporuje nadace. Soukromé školy si tyto výchovné pomocníky platí samy.

Krizový štáb na Rychnovsku snížil stav ohrožení na tři obce

Z šesti na tři obce snížil s platností od pondělí krizový štáb v Rychnově nad Kněžnou stav ohrožení. Ten vyhlásil před více než dvěma měsíci přednosta tamního okresního úřadu původně ve třech desítkách obcí postižených ničivými červencovými záplavami. Stav ohrožení dává přednostovi mimořádné pravomoci, a umožňuje tak v krátké době nastolit i nestandardní režim prací a rychle a účelně řešit vzniklé problémy. V postižených obcích nyní pracuje téměř 50 příslušníků civilní ochrany, kteří by měli z Rychnovska odejít do konce příštího týdne.

Francouzští filmaři končí natáčení a rozebírají kulisy

Francouzský režisér Luc Besson, tvůrce Brutální Nikity, Leona či Pátého elementu, dokončuje na březích Slezské Harty na Bruntálsku natáčení historického velkofilmu o Johance z Arku. Dělníci již začali rozebírat dřevěné atrapy hradního opevnění, města a bojiště, které se na osm týdnů staly dějištěm epizody francouzských dějin. Natáčení příběhu o slavné mučednici, které v létě začalo ve Francii, provázejí mimořádná bezpečnostní opatření a štáb o něm odmítá prozradit jakékoliv informace. Okolí přehrady, které si štáb pronajal, je neprodyšně uzavřeno a ve dne v noci je střeží pěší ochranka i muži na koních. Nad prostorem je od počátku srpna do výšky dvou kilometrů vyhlášena bezletová zóna. Filmaři vzbudili během natáčení pozornost obyvatel žijících u Slezské Harty, z nichž někteří si stěžovali hygienikům na bezohledně jezdící řidiče filmařů. O štáb se zajímala francouzská ambasáda, která se na filmaře informovala na bruntálské radnici i kvůli zprávám o značné tvrdosti bojových scén a počtu zranění.

A na závěr zpráv ještě informace o počasí na území České republiky

Dnes je většinou oblačno a ojediněle přeháňky. Denní teploty se pohybují kolem 13-ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.