Zprávy sobota, 11. prosince 1999

Nyní podrobněji:

Předseda ODS Václav Klaus požádal premiéra Zemana, aby opustil myšlenku menšinové vlády

Předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus písemně vyzval premiéra a šéfa sociálních demokratů Miloše Zemana, aby opustil myšlenku menšinové vlády. Pokládá za potřebné sestavit kabinet, který by měl politicky stabilizovat zemi do parlamentních voleb v roce 2002, oživit ekonomiku a napomoci integraci ČR do Evropské unie. Pokud by se z důvodů osobních či úzce stranických takové řešení nezdařilo, žádá Klaus Zemana, aby se společně pokusili najít jiné řešení, které by vedlo ke stejným cílům. O možnostech vzniku většinové vlády bude výkonná rada ODS jednat v pondělí.

Miloš Zeman označil výzvu Václava Klause jako "velmi nebezpečný návrh k vypovězení opoziční smlouvy". Ta umožnila vznik menšinové vlády ČSSD. Dodal, že jeho strana bude muset na tuto výzvu adekvátně reagovat. V rozhovoru s novináři však další kroky neupřesnil.

Zástupci Unie svobody a lidovců jsou přesvědčeni, že otevřený dopis Václava Klause s návrhem na dojednání nové silné vlády je fakticky návrhem k vytvoření velké koalice sociálních demokratů a Občanské demokratické strany. Místopředseda ODS Petr Nečas však tuto interpretaci odmítá. Podle jeho slov jde pouze o výzvu k jednání o funkční vládě.

Prezident se omluvil exministru zahraničí Zieleniecovi za obvinění vznesená premiérem Zemanem

Prezident Václav Havel se omluvil exministru zahraničí Josefu Zieleniecovi za obvinění, která proti němu vznesl premiér Miloš Zeman. Ten ho v létě nařkl, že ve funkci ministra zahraničí uplácel novináře, ale dosud svá tvrzení nedoložil důkazy. Ty nepředložil ani šéf diplomacie Jan Kavan, z jehož informací tehdy Zeman údajně vycházel. Premiér řekl, že si počká na konec roku, kdy se má Kavan k záležitosti vyjádřit. Exministr Zieleniec uvedl, že chování premiéra a ministra Kavana ve věci nedoložených obvinění je ostudou naší země. I po gestu prezidenta trvá na jejich omluvě.

Česká republika vyzvala Rusko, aby zastavilo boje v Čečensku

ČR vyzvala Rusko, aby zastavilo boje v Čečensku a aby při potlačování terorismu v této republice Ruské federace spolupracovalo s Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a s Radou Evropy. ČR protestuje proti všeobecným ultimativním výhrůžkám civilnímu obyvatelstvu, proti vylidňování měst a jejich bombardování. Odmítá rovněž plošné označování národnostně definovaných skupin občanů Ruské federace za nepřítele.

Zhruba 200 lidí, včetně několika poslanců a senátorů manifestovalo před budou ruského velvyslanectví v Praze za zastavení války v Čečensku. Pořadatelé poklidného shromáždění označili akci ruských vojsk za státní terorismus, vyhlazování a za konečné řešení čečenské otázky. Tomáš Pojar ze společnosti Člověk v tísni uvedl, že by politici neměli být lhostejní k imperiální politice Ruska. Po skončení akce položili pořadatelé před vchod velvyslanectví několik velkých nábojnic s nápisem "Stop genocidě", v nichž byly květiny.

Svérázný způsob protestu proti vojenskému zásahu Ruska v Čečensku zvolil literární kritik Jiří Peňás. Se zhruba patnáctičlennou skupinou svých přátel zatřel výlohu ruské letecké společnosti Aeroflot červenou barvou. Pak ji polepili ruskými a českými nápisy typu "Hanba ruským okupantům" či "Ruce pryč od Čečny".

EU dala kandidátským zemím na vědomí, že vstup v lednu 2003 není možný

Evropská unie dala na vědomí kandidátským zemím, že nejbližší možný termín přistoupení pro nejlépe připravené uchazeče je zřejmě 1. leden 2004. Vyplývá to z prohlášení vysokých představitelů EU na summitu v Helsinkách. ČR si vytyčila jako vlastní pracovní termín přistoupení 1. leden 2003 a k tomuto datu orientuje veškerou snahu. Stejný harmonogram si vytyčily také Polsko, Estonsko, Slovinsko, Kypr a v poslední době i Maďarsko. Ještě minulý týden zdroje Evropské komise spekulovaly, že by dohody o přistoupení šlo podepsat dřív, než skončí ratifikace Smlouvy o EU. Nyní je jasné, že dokud nebude nová smlouva platit, nelze se pohnout kupředu - protože právě k ní budou noví členové přistupovat.

Sněmovna umožnila vládě vydat dluhopisy za 71 miliard korun

Sněmovna umožnila vládě vydat státní dluhopisy v celkové hodnotě 71 miliard korun na úhradu státního dluhu splatného v roce 2000. Poslanci předlohu projednali ve stavu takzvané legislativní nouze, což znamená, že předloha byla rovnou schválena. Vláda smí vydávat dluhopisy pouze v rozsahu, jaký jí stanoví zákon o státním rozpočtu. Ten však nebyl schválen. Nemožnost splácet dluhy by mohlo poškodit pověst ČR, zhoršit rating země a vyvolat tlaky na jednorázové zaplacení dluhu. Předlohu by měl ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Senát podpořil zrušení dvoudenního agitačního zákazu před volbami

Senát podpořil zrušení osmačtyřicetihodinového zákazu volební agitace před dnem konání voleb, které navrhli senátoři ODS. Novelu má nyní posoudit sněmovna. Navrhovatelé soudí, že dosavadní dvoudenní agitační zákaz omezuje svobodu projevu a právo na informaci, přičemž mnozí politici jej tak jako tak nedodržovali. Navíc současná úprava vede v praxi k nejednotným soudním rozhodnutím.

Senátoři zpřísnili podmínky pro udělování licencí k restaurování kulturních památek

Senát hladce schválil novelu zákona o státní památkové péči, která zpřesňuje podmínky pro udělování licencí k restaurování kulturních památek. Licenci od ministerstva kultury by měly získat jen osoby, které na střední či vysoké škole vystudují restaurátorský obor, nikoli už však obory příbuzné. Kritici novely podotýkají, že se tak sníží počet restaurátorů a podmínku považují za diskriminační.

Vedení ČSSD je rozhořčeno mobilizací proti rozpočtu

Politické grémium sociální demokracie je rozhořčeno mobilizací proti rozpočtu, kterou vyvolaly opoziční pravicové strany. Spolu s odmítnutím návrhů zákonů o registračních pokladnách a majetkových přiznáních jde o kroky směřující proti snahám o přijetí ČR do Evropské unie, řekl místopředseda ČSSD Petr Lachnit. Uvedl, že šedá ekonomika je to, co dusí tento stát. Když však jde o přijetí zásadních systémových opatření, pravicoví poslanci hlasují proti. Sociální demokraté trvají na tom, že rozpočet po odborné stránce jinak sestavit nelze, než tak, jak ho předložili sněmovně. Nesouhlas s návrhem je podle nich motivován pouze politicky.

Potíže insolventních podniků chce vláda řešit novými zákony

Vyhledání strategických partnerů, schválení zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele a novely zákona o konkursu jsou kroky, jimiž chce vláda přispět k řešení problému podniků, které nevyplácejí mzdy zaměstnancům. Vyplynulo to z vyjádření premiéra Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně. Problém nevyplácení mezd nyní podle něj postihuje asi 53.000 lidí.

Návrh zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele má být vládě předložen do konce roku a sněmovně na její lednovou schůzi. Má řešit vyplácení mezd u podniků, které nejsou v konkursu. Zaměstnanec, který nedostává mzdu, by se nemusel při řešení své situace obracet na soud, ale o uspokojení mzdových nároků by mohl žádat na kterémkoliv úřadu práce. Takto by mohl dostat mzdu v maximální výši 18.000 korun za měsíc. Půjde o peníze z rozpočtových prostředků.

Odboráři dolu Kohinoor žádají rezignaci šéfa odborové centrály Richarda Falbra

Za nepříjemné překvapení označil senátor za Mostecko Richard Falbr čtvrteční prohlášení odborářů hlubinného hnědouhelného dolu Kohinoor na Mostecku. Odboráři vyzvali Falbra k rezignaci na funkce senátora a předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů, protože prý nehájí jejich zájmy. Senátor měl podle odborářů negativně ovlivnit jednání o budoucnosti dolu Kohinoor, které se na ministerstvu průmyslu a obchodu uskutečnilo 7. prosince. Falbr uvedl, že dosažená dohoda je pro zaměstnance úspěchem. Zatímco důl měl ukončit provoz v lednu příštího roku, dohoda zaručuje horníkům práci minimálně do roku 2002.

IPB a Nomura mají zájem o vstup do České spořitelny

Investiční a Poštovní banka /IPB/ a její hlavní akcionář japonská Nomura vyjádřily zájem o koupi státního podílu v České spořitelně. Mluvčí Barbora Tachecí uvedla, že za tento podíl je IPB připravena nabídnout státu výhodnější cenu, než jaká je nabízena konkurencí, a to za jinak shodných podmínek prodeje.

Premiér Zeman jednal s šéfem dolní komory slovinského parlamentu Janezem Podobnikem

Premiér Miloš Zeman a šéf dolní komory slovinského parlamentu Janez Podobnik si vyměnili zkušenosti s přibližováním svých zemí k Evropské unii. Zeman vyjádřil připravenost českých podniků podílet se na výstavbě slovinské dopravní infrastruktury. Jde především o slovinský přístav Koper na pobřeží Jaderského moře a o jeho železniční spojení s vnitrozemím.

Ministr obrany dal lidem naději, že se život na Libavé zlepší

Ministr obrany Vladimír Vetchý dal obyvatelům vojenského újezdu Libavá naději na zlepšení neutěšených podmínek života v tomto armádním cvičišti. Lidé z Libavé v létě sepsali petici, v níž kritizovali návrh nové legislativy týkající se vojenských újezdů a stěžovali si vedení resortu na soužití s armádou. Vetchý do Libavé přijel s celou řadou armádních expertů a sešel se i s místními obyvateli. Slíbil jim, že se možná brzy dočkají pracovních příležitostí. Zakázky v újezdu by totiž měly dostat především místní podniky. Nemalé finance na rozkvět zchátralého újezdu by podle Vetchého mohl přinést i plánovaný výcvik cizích vojsk na Libavé.

Prezident udělil koncem listopadu milost devatenácti lidem

Prezident Václav Havel udělil koncem listopadu milost devatenácti lidem. Omilostnil například ženu, která si podvodem při bankovní transakci převedla na svůj účet 5,3 miliónu korun, či řidiče, který způsobil dopravní nehodu, při níž zemřeli dva lidé a třetí člověk utrpěl těžká zranění. Vyplývá to z informací, které jsou přístupné na internetové stránce Kanceláře prezidenta republiky. Prezident každoročně udělí několik desítek milostí, některé z nich vzbudily nevoli veřejnosti, například ty, jež se týkaly signatářů Charty 77. Omezit prezidentovy pravomoci při udělování milostí chtějí jak ODS, tak ČSSD, jejichž komise připravuje změnu Ústavy.

Romské otázce a respektování lidských práv byla věnována mezinárodní konference v Bratislavě

Respektování lidských práv a romské otázce byla věnována mezinárodní konference, která se konala na Den lidských práv v Bratislavě. Zúčastnili se jí místopředsedové vlád a experti z ČR, Slovenska, Maďarska a Polska. Český vicepremiér Pavel Rychetský upozornil na potíže s respektování lidských práv v ČR. Podle jeho slov potrvá generace, než se lidská práva "skutečně zažijí". Deset let po pádu komunismu se sice skutečností staly svobody, o nichž dříve šlo jen snít. Podle Rychetského ale nelze zakrývat palčivé problémy se soužitím odlišných komunit. "Nežijeme už v policejním státě, který by rozdíly násilně potlačoval, ale ve scénáři transformace se zcela podcenilo, že určité společenské skupiny budou mít s přizpůsobením na nové poměry mnohem větší problémy než vzdělanější, adaptabilní většinová část společnosti," řekl o situaci především romské menšiny.

Na pražském vrchním soudu se konala pieta ke Dni lidských práv

Pietní shromáždění ke Dni lidských práv se konalo ve Velké porotní síni Vrchního soudu v Praze. Předseda Sdružení bývalých politických vězňů Stanislav Stránský řekl, že v síni zaznělo 173 rozsudků smrti nad odpůrci komunistické tyranie. Předseda konfederace politických vězňů Stanislav Drobný má zato, že největší chybou polistopadového vývoje v ČR bylo nedostatečné vyrovnání se zločiny komunismu. Přítomní na závěr přešli podzemní chodbou do areálu pankrácké věznice, kde na místech někdejších popravišť položením věnců a květin uctili památku popravených politických vězňů.

Temelín rozesílá instrukce pro případ úniku radioaktivity

Příručky se základními informacemi o zajištění ochrany obyvatel v případě úniku radioaktivity do ovzduší začala rozesílat jihočeská jaderná elektrárna Temelín. Ta dosud není v provozu. Spolu s kalendáři na rok 2000 obdrží brožury obyvatelé rodinných domů a bytů v zóně 13 kilometrů kolem elektrárny, ale také ubytovací zařízení, obchody, zdravotnická a školská zařízení, státní a obecní úřady a veřejné organizace.

Podle průzkumu IVVM se chce do společenského života zapojit jen třetina lidí

Pouze necelá třetina českých občanů pokládá za potřebné zapojovat se do společenského dění, což je o 21 procent méně než v roce 1990. Veřejně se angažovat odmítá 44 procent lidí. Vyplývá to z výsledků listopadového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění.

Kněz Holeček očekává proměnu postoje katolické církve k Janu Husovi

Historik a kněz František Holeček se domnívá, že by katolická církev mohla konstatovat odlišnost myšlenek reformátora Jana Husa, a přitom je přijímat s úctou. Zároveň však upozornil, že rozbory Husových názorů z hlediska katolického teologického dogmatu nedávají možnost přistoupit k jeho rehabilitaci. Holeček je sekretářem mezinárodního sympozia o Husovi, které se uskuteční od 15. do 18. prosince v Římě. Náhled na život a poselství církevního reformátora Husa, upáleného v roce 1415 v Kostnici, podle Holečka dlouhodobě rozděloval křesťany v českých zemích.

O výstavu katalánských mistrů je v Praze velký zájem

O pražskou výstavu více než osmdesáti vzácných obrazů, grafik a plastik od katalánských mistrů 20. století mají lidé mimořádný zájem. Nechybějí zde díla Pabla Picassa, Salvadora Dalího či Antonia Gaudího. Expozice byla poprvé představena v roce 1996 v americké Atlantě při příležitosti letních olympijských her. Pro nebývalý ohlas se stala putovní a její další zastávkou se v listopadu stala Praha.

Podle údajů listu Le Monde bude v roce 2020 ČR v turistice na 10.místě

V roce 2020 bude hlavním cílem turistů Čína, Česká republika se v tomto roce dostane na desáté místo ve světě. Informuje o tom francouzský deník Le Monde s odvoláním na údaje Světové organizace cestovního ruchu. Ta předpokládá, že do ČR přijedou 44 milióny návštěvníků.

V Liberci se představují netradiční šperky

Šperky z netradičních materiálů, například z umělé hmoty, igelitu, břidlice nebo telefonních karet, vystavuje Severočeské muzeum v Liberci. Expozice tvoří ucelený obraz o české avantgardní šperkařské scéně. Většina neobvyklých dílek lehce šokuje a provokuje. Lze mezi nimi spatřit například prsten vyrobený z oceli a křehkých křepelčích vajec. Výstava netradičních šperků potrvá do 23. ledna.

Daniel Hůlka zazpívá ve Vatikánu

Daniel Hůlka, dosavadní nositel titulu Český slavík, vystoupí v pondělí poprvé v samostatné koncertní show v legendární pražské Lucerně. Tu se mu podařilo během dvou dnů vyprodat. V sobotu 18. prosince pak zazpívá ve Vatikánu, kam zaletí na několik hodin zvláštním letadlem. Hůlka se nejprve zúčastní audience u hlavy katolické církve. V přítomnosti prezidenta Václava Havla, církevních hodnostářů a poutníků pak zazní ve dvou písních jeho hlas v Římě během ceremoniálu předání vánočního stromu z českých zemí papeži Janu Pavlu II. na Svatopetrském náměstí.

V Teplicích připravují hromadnou svatbu v první hodině 1. ledna 2000

V prvních hodinách roku 2000 si v teplickém Krušnohorském divadle řekne své "ano" 17 novomanželských párů z celé republiky. Městští úředníci budou pro tento obřad netradičně vybaveni policejním přístrojem, který před svatebním obřadem na displeji odhalí sebemenší obsah alkoholu v krvi novomanželů. To proto, aby se někdo po letech nepokusil zpochybnit manželský slib silvestrovskou náladou.

Hokejista Jaromír Jágr byl vydírán

Český hokejista Jaromír Jágr, který nyní působí v NHL, byl vydírán. Policisté v této souvislosti zadrželi dva muže. Jak uvedla televize Prima, terčem vyděrače se stala Jágrova rodina v létě. Neznámý muž, který se údajně prokazoval policejním odznakem, najal dva mladíky. Ti měli Jágra vystrašit střelbou z upravené pušky. Vyděrači se pokusili rodinu několikrát zastrašit i jinak. Za plot jejich domu vhodili zápalnou lahev, která však neexplodovala. Kdo si vyděrače najal a jaký mělo zastrašování účel, policie vyšetřuje.

A jaké bude počasí? Oblačno, ojediněle slabý déšť, na horách srážky sněhové. Nejvyšší teploty 4 až 8 stupňů Celsia.