Zprávy sobota, 12. června 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Havel: Konec války na Balkáně ještě neznamená trvalý mír

Ukončení války v Jugoslávii je sice podle prezidenta Václava Havla významný krok na cestě k míru na Balkáně, je však klamné domnívat se, že tím nastal konec balkánských konfliktů, etnických čistek a konfrontací. Svět musí nyní v oblasti vybudovat mír a obnovit občanské soužití mezi balkánskými národy, varoval prezident v pátečním prohlášení pro ČTK před přílišným optimismem. Prezident vítá, že skončily nálety NATO na Jugoslávii, že byla přijata rezoluce Rady bezpečnosti OSN a že se začala stahovat jugoslávská vojska z provincie Kosovo. "Je to významný mezník, doufejme, že je to bod obratu," uvedl prezident, který k opatrnosti nabádal již před týdnem, kdy prohlásil, že režim prezidenta Slobodana Miloševiče už několikrát porušil dané sliby.

Česká intelektuální elita hovořila o Kosovu

Čeští intelektuálové a politici se v pátek sešli ve vile Amálie na Rakovnicku, aby v neformálním rozhovoru nastolili horké téma - budoucnost Jugoslávie, kam dnes dorazily první jednotky KFOR. Hovořilo se také o české identitě a českém evropanství, které kosovská krize a čerstvé členství republiky v NATO obnažila. Prezident Václav Havel, který projevil přání v blízké době Kosovo navštívit, otevřel jako diskusní téma například otázku, zda existovala jiná cesta řešení kosovské krize než letecké údery NATO nebo proces rekonstrukce, který bude muset celý Balkán podstoupit. Živá diskuse, řekl prezident, se strhla i okolo úmyslu vlády vyslat do mezinárodních sil v Kosovu průzkumnou rotu. "Asi většina přítomných se přichyluje k tomu, že by tam měla jít víc než jedna rota," uvedl Havel.

Prezident pořádá neformální setkání na různá témata ve vile Amálie již řadu let. Schází se na nich s představiteli nejrůznějších oborů společenského, hospodářského a kulturního života.

Dienstbier: Nálada v Jugoslávii je až překvapivě pokojná

Ačkoli si podle zvláštního zpravodaje Komise OSN pro lidská práva v Jugoslávii Jiřího Dienstbiera jugoslávské obyvatelstvo plně uvědomuje, že obnova válkou zničené země bude velmi obtížná, je prý celková nálada až překvapivě pokojná. "Každý si však uvědomuje, že po tom, co se stalo, obnova ekonomiky a vybudování demokratických a občanských institucí nebude vůbec snadnou záležitostí," řekl ČTK telefonicky Dienstbier, který je nyní v Jugoslávii, aby monitoroval výsledky jedenáctitýdenního bombardování letouny NATO.

Bývalý československý ministr zahraničí jako reprezentant OSN navštívil v pátek Pančevo severně od Bělehradu a Novi Sad, správní středisko Vojvodiny. Podle Dienstbierových poznatků bombardování napáchalo největší škody zřejmě v Pančevu, kde je u moci opozice, která za celou dobu války například uchovala ve městě vysílání místní opoziční rozhlasové stanice. Bývalý exministr přitom soudí, že bombardování nemělo jen vojenské, ale i politické cíle.

Kavan: Do KFOR možná ne 150, ale 650 českých vojáků

Do mezinárodních mírových sil v Kosovu 'KFOR) by Česká republika mohla podle ministra zahraničí Jana Kavana přispět mechanizovaným praporem o síle zhruba 650 vojáků. "Bude svoláno mimořádné zasedání parlamentu," řekl bez bližších podrobností Kavan v Budapešti po pátečním setkání se svým maďarským protějškem Jánosem Martonym. "Některé signály, které jsem dostal během několika posledních hodin naznačují, že by se možná v parlamentu našlo pro vyslání uvedeného praporu finanční řešení," dodal ministr, který se již v uplynulých dnech netajil svými rozpaky nad schválením pouhých 150 vojáků pro KFOR.

Vyslání roty do Kosova projedná sněmovna v úterý 15. června

Vyslání průzkumné roty českých vojáků do mezinárodních sil, které budou dohlížet na dodržování míru v jihosrbském Kosovu, projedná Poslanecká sněmovna na své mimořádné schůzi v úterý 15. června odpoledne. Schůzi na žádost skupiny poslanců v pátek svolala místopředsedkyně sněmovny Petra Buzková. Ta nyní zastupuje šéfa dolní komory parlamentu Václava Klause, který je v těchto dnech na návštěvě v USA.

ODS a Unie prosazují výraznější zastoupení ČR v misi v Kosovu

Poslancům Unie svobody a Občanské demokratické strany se ve sněmovním výboru pro obranu a bezpečnost nepodařilo prosadit žádost, aby vláda hledala a navrhla parlamentu další možnosti zapojení české armády do mezinárodní operace určené k dohledu na dodržování míru v jihosrbském Kosovo. Zástupci ODS a Unie totiž neměli dostatek hlasů k přehlasování sociálně demokratických a komunistických poslanců, kteří byli proti žádosti. Lidovci se jednání výboru nezúčastnili.

Žantovský: Obnova JSR by měla mít výrazně mezinárodní charakter

Poslanci zahraničního výboru německého parlamentu a šéf partnerského senátního výboru Michael Žantovský mají za to, že by obnova institucí v Jugoslávii měla mít výrazně mezinárodní charakter. Nekoordinovanou pomoc jednotlivých států by totiž podle nich Srbové mohli vnímat jako vměšování těchto zemí. "Shodli jsme se na tom, že pomoc by neměla mít jednostranný charakter pomoci jednotlivých států," řekl ČTK Žantovský po páteční schůzce s poslanci německé sociální demokracie 'SPD) Petrou Ernstbergerovou a Markusem Meckelem. V jiném případě mohou v Jugoslávii mezi sebou jednotlivé státy začít soupeřit, upozornil. Hlavní úloha při budování civilních institucí by pak měla připadnout nevládním organizacím, dodal Žantovský.

ADRA vypravila další dva kamióny pro kosovské uprchlíky

S více než 32 tunami humanitární pomoci obětem krize v jihosrbském Kosovu vyrazily v pátek z Prahy a Brna do černohorského městečka Zelenika další dva kamióny humanitární organizace ADRA. Organizace tak pomohla podle jejích pracovníků zmírnit následky kosovského konfliktu a leteckých útoků NATO už 13 zásilkami s celkem více než 240 tunami pomoci. Hlavní část zásilky tvoří kolem tří tisíc potravinových balíčků a hygienických potřeb, které poskytli lidé v jižních Čechách, řekla ČTK Šárka Zýková z ADRA.

Cibrian zpochybnil obavy, že ČR opustí první vlnu zájemců o EU

Otázka nebezpečí sestupu České republiky z první do druhé skupiny uchazečů o členství v Evropské unii 'EU) není aktuální. Členům sněmovního výboru pro evropskou integraci to v pátek řekl vedoucí Delegace Evropské komise 'EK) v České republice Ramiro Cibrian. Zároveň ale také poznamenal, že nyní je předčasné říkat, zda někdo sestoupí, nebo "unikne pelotonu" uchazečů. ČR patří spolu s Polskem, Maďarskem, Estonskem, Slovinskem a Kyprem do první skupiny zemí, s nimiž EU zahájila rozhovory o vstupu. V posledních měsících, v souvislosti s ekonomickými potížemi a pomalým přejímáním zákonodárství EU v ČR, se začaly objevovat spekulace, že Česká republika by mohla být z první vlny vyřazena. Cibrian vyzdvihl "silné klady" ČR, konkrétně úroveň průmyslu, vzdělanou a konkurenceschopnou pracovní sílu a absenci nerovnováhy mezi jejími regiony.

Bendova nástupce do Senátu budou Pražané volit 27. a 28. srpna

Voliči prvního pražského obvodu si budou moci koncem srpna zvolit svého nového zástupce v Senátu za Václava Bendu, který minulý týden zemřel. Prezident Václav Havel vyhlásil konání prvního kola doplňkových senátních voleb na 27. a 28. srpna, druhé kolo by se pak případně uskutečnilo o týden později. ČTK to potvrdil mluvčí prezidenta Ladislav Špaček. Prezident podle něj zvolil téměř nejzažší termín voleb, aby orgány, které budou volby připravovat, měly k tomu dostatečný prostor; chtěl tím také umožnit voličům s ohledem na letní prázdniny co největší účast při hlasování, uvedl Špaček.

ČKD Dopravní systémy by mohly mzdu za duben proplatit v červnu

Odboroví předáci z akciové společnosti ČKD Dopravní systémy předpokládají, že by zaměstnanci podniku mohli dostat mzdu za duben do konce tohoto měsíce. Po pátečním jednání s premiérem Milošem Zemanem a místopředsedou vlády pro hospodářskou politiku Pavlem Mertlíkem to řekl člen výkonné odborové rady podniku Ladislav Binko. Naposledy se mzdy v ČKD Dopravní systémy vyplácely 18. března. Tuto středu dostali zaměstnanci mzdu za práci, kterou vykonali v únoru. O proplácení dlužných platů jsou odbory připraveny vyjednávat s novou dozorčí radou, která zasedne v pondělí. Termín skutečného proplacení dlužných mezd závisí na dohodě bank o financování zakázek, které ČKD Dopravní systémy má. Investiční a poštovní banka zatím podniku poskytla úvěr na dokončení výroby tramvají pro filipínské hlavní město Manilu. Obnovení výroby by podle Binka mohlo začít v pondělí. Situaci však může celkově stabilizovat až strategický partner, který by vstoupil do ČKD Dopravní systémy.

Dlouhé lhůty splatnosti hodlá vláda řešit vládním nařízením

Zkrácení dlouhé lhůty splatnosti za dodané agrární a potravinářské produkty hodlá v budoucnu vláda řešit vládním nařízením. Po pátečním setkání zástupců zemědělských organizací s premiérem Milošem Zemanem to řekl ministr zemědělství ČR Jan Fencl. "Některé věci, které je třeba řešit legislativní, a tedy dlouhou cestou, se pokusíme řešit formou nařízení vlády, což je jakási podlegislativní norma, která však možná proces urychlí," řekl Fencl a dodal, že kromě plateb zemědělcům by bylo možno takto řešit i některé jiné "zlozvyky tohoto trhu". Hlavními problémy, o nichž zemědělci s premiérem a ministrem zemědělství jednali, byly podle Fencla zelená nafta, ochrana trhu, placení za potraviny, integrace zemědělských podnikatelů a regulace tuzemského trhu s mlékem.

Rakouská ministryně ostře kritizuje výrok ministra Grégra

S velkým rozhořčením reagovala v pátek rakouská ministryně na ochranu spotřebitelů Barbara Prammerová na vyjádření českého ministra obchodu a průmyslu Miroslava Grégra k jaderné politice Prahy. Česká republika takovými výroky riskuje ohrožení svého vstupu do Evropské unie, uvedla agentura APA s odvoláním na sdělení ministerstva Prammerové. Pobouření rakouské ministryně vyvolal Grégrův údajný výrok z neuvedeného diskusního pořadu, podle něhož bude muset Česká republika zhruba do 12 let uvažovat o výstavbě nové jaderné elektrárny. "Takovými výroky dává Česko v sázku svůj vstup do EU," zdůraznila Prammerová v prohlášení svého ministerstva.

Severočeští Němci mají v Liberci svůj Bílý dům

Nové česko-německé společenské středisko otevřel v pátek v Liberci za účasti německého velvyslance Hagena von Lambsdorff Svaz Němců působící v oblasti Lužicka a severních Čech. Němečtí starousedlíci, kteří měli dosud k dispozici pouze pronajaté prostory, začali svému novému sídlu, jehož výstavbu podpořila německá Nadace Hermana Niermanna částkou 5,9 miliónu korun, přezdívat Bílý dům. V rozhovoru pro ČTK to uvedl předseda svazu Lothar Porsche. "Máme tu knihovnu s více než 5000 svazky, která neslouží jen našim členům, ale využívají ji i mladí lidé a studenti. Jsou tu i prostory, kde se můžeme scházet a popovídat si ve svém mateřském jazyce," doplnil. Do budoucna by měl být v sousedství centra vybudován nákladem téměř deseti miliónů korun ještě velký sál. I na něj hledá německý svaz prostředky u svých krajanů.

Německý velvyslanec Lamsdorf při své návštěvě Liberce řekl, že vztahy mezi Čechy a Němci se v posledních dvou letech výrazně zlepšily. "Přispěl k tomu podpis česko-německé deklarace a zřízení Fondu budoucnosti," uvedl. Velvyslanec rovněž podepsal v Liberci smlouvu o finanční podpoře výstavby liberecké knihovny s židovskou modlitebnou, která je považována za Stavbu smíření a již dříve se dostalo projektu osobní podpory prezidenta Václava Havla a Romana Herzoga. Německo poskytne podle Lamsdorfa na výstavbu asi deset miliónů korun.

Pražská technika udělila dva čestné doktoráty technických věd

Čestný doktorát technických věd od Českého vysokého učení technického 'ČVUT) převzali v pátek v pražské Betlémské kapli britský architekt Richard Rogers a emeritní profesor Univerzity v Minnesotě Ernst Eckert. Na slavnostním zasedání Vědecké rady ČVUT byly oběma doktorandům propůjčeny řetězy, symbolizující trvalé pouto, které je bude vždy s touto školou pojit. Čtyřiadevadesátiletý Eckert se narodil v Praze, kde také studoval na Německé vysoké škole technické. Do USA, kde žije dodnes, ho pozvala již v roce 1945 americká vláda. Za sedmdesátiletou vědeckou kariéru se velmi přičinil o rozvoj termodynamiky. Pětašedesátiletý Rogers začal kariéru architekta v 60. letech jako člen skupiny Archigram. Mezi odbornou veřejností je známý jako vedoucí osobnost hnutí "High tech", které se do architektonických návrhů pokouší zahrnovat nejposlednější technologický vývoj.

Vrcholné ocenění Pražského quadriennale národní expozici ČR

Vrcholné ocenění 9. mezinárodní výstavy scénografie a divadelní architektury Pražské quadriennale získala národní expozice České republiky. Zlatou trigu jí na páteční slavnosti v Rytířském sále Valdštejnského paláce v Praze udělila mezinárodní porota této prestižní přehlídky, která se koná v Průmyslovém paláci holešovického Výstaviště. V porotě zasedali odborníci z Velké Británie, Polska, Finska, České republiky, Slovenska, Japonska, Francie, Chile a Jihoafrické republiky. Předsedou byl Arnold Aronson ze Spojených států.

Česká národní expozice v konkurenci dalších 35 zemí, jež tuto sekci obeslaly, získala uznání členů poroty tím, jak odráží "provokativní a rozmanité scénografické myšlení v měnícím se divadelním prostředí". Jejími komisaři a scenáristy byli Simona Rybáková a Šimon Caban. V letech 1987, 1991 a 1995 putovala Zlatá triga do USA, Velké Británie a Brazílie.

V Kolíně začal mezinárodní festival dechové hudby

Stovky známých melodií v podání 24 dechových orchestrů z České republiky a zahraničí budou do neděle znít Kolínem, který hostí návštěvníky mezinárodního festivalu Kmochův Kolín. Sedmatřicátou přehlídku dechových hudeb zahájil v pátek fanfárový orchestr Hradní stráže. Vyvrcholením prvního festivalového dne byl večerní koncert na Karlově náměstí "Vejvoda hraje Vejvodu", na kterém poprvé v historii přehlídky vystoupil i nekorunovaný král české dechovky Josef Zíma. Večerní koncert sestavil jazzový bubeník, dirigent a skladatel Josef Vejvoda z největších hitů svého otce Jaromíra Vejvody. O dobrou pohodu příznivců dechové hudby se letos postará více než 1100 účinkujících. Vedle orchestrů z ČR, Rakouska, Itálie, Německa a Ruska to bude také 12 skupin mažoretek. Každoročně se na dechovku do Kolína sjíždí několik desítek tisíc návštěvníků. I letos pro ně organizátoři připravili festival mažoretek, sobotní průvod orchestrů a nedělní závěrečný Monstrkoncert. Ten letos zpestří vyhlášení ankety o nejlepší lidovou písničku století.

Film Aurela Klimta získal cenu na MFF v Annecy

Na mezinárodním festivalu animovaného filmu ve francouzském městě Annecy získal snímek režiséra Aurela Klimta O kouzelném zvonu cenu dětské poroty v kategorii televizních filmů. ČTK to řekla Renata Elhenická, mluvčí České televize, kde tento snímek vznikl v koprodukci s Krátkým filmem Praha a FAMU. Tento snímek byl koncem května odměněn jako debut Cenou Hermíny Týrlové na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Začátkem roku Klimtův film ocenili i čeští kritici v anketě festivalu Febiofest. Na jaře byl Klimtův film O kouzelném zvonu uveden i v programu pražské části Dnů evropského filmu.

Majitelé "harleyů" vyrazili k Praze

Několik stovek vyznavačů silných amerických strojů věhlasné značky Harley-Davidson z celé republiky i zahraničí se v pátek rozjelo směrem k hlavnímu městu Praze. Jejich cílem se stalo pražské koupaliště Džbán, kde začalo setkání majitelů těchto "legend silnic" - šestá Národní Harley Davidson Rallye. Kolik se "harleyářů" do Prahy sjelo, se zřejmě ukáže až při sobotní dopolední Spanilé jízdě městem. Sobotní konvoj podle odhadu organizátorů vytvoří asi 300 až 400 strojů, přičemž více než stovka z nich zřejmě přijede ze zahraničí. Národní Harley Davidson Rallye, pořádaná pražskou pobočkou světové organizace Harley Owners Group 'H.O.G.), potrvá na Džbánu do neděle. Nejslavnější srazy majitelů motorek Harley se každoročně konají na floridské Daytona Beach - 52. ročníku v roce 1993 se zúčastnilo 400.000 lidí. Nejstarší společenství majitelů těchto motocyklů je ovšem údajně právě v Čechách - klub Harley Davidson Praha byl založen již v roce 1928.

Světový rekord v pojídání tvarůžků

Světový rekord v pojídání pravých olomouckých tvarůžků padl v pátek na náměstí před olomouckou radnicí. Nejrychlejší z deseti soutěžících jedlíků dokázal spořádat 15 koleček pikantního sýra, dva krajíce chleba, cibuli a půllitr piva za necelé dvě a půl minuty. Devětačtyřicetiletý Olomoučan Josef Krejčí vyšel ze soutěžního klání v pojídání proslaveného českého sýra jako vítěz již počtvrté za sebou, když dokázal svůj loňský vítězný čas dvě minuty a 59 sekund zlepšit o 33 sekund. S přehledem tak porazil ostatní soupeře, z nichž někteří dokonce boj s talířky plnými lahůdky s typickou vůní nakonec vzdali. Výkon Krejčího, který sledovaly stovky Olomoučanů, bude podle členů agentury Dobrý den zapsán do Guinnessovy knihy rekordů.

Malé ropuchy se vydaly na cestu

Tisíce malých ropuch se v pátek nad ránem vydaly na cestu z Žebětínského rybníka v Brně do jeho okolí. Na jejich bezpečnost dohlíželi strážníci, kteří uzavřeli nedalekou silnici, která žábám v jejich pouti kříží cestu. Připraveni byli i hasiči, kteří v případě oteplení ochladili vodou z připravené cisterny rozpálenou asfaltovou silnici. Jinak by se tah ropuch, které jsou zákonem chráněny, zastavil. "Silnice mezi brněnskými městskými částmi Žebětín a Bystrc je uzavřena od středy a v provozu nebude kvůli žábám alespoň týden. Silnice je doslova pokryta ropuchami a pokud by na ni vjelo auto, celá by se zbarvila krví," řekla ČTK mluvčí městské policie Jarmila Hrabětová. Dodala, že komunikaci přísně střeží strážníci v pravidelných intervalech již dva roky. V budoucnu by pod ní měly vzniknout dva kanály, jimiž by měly žáby táhnout.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy přeháňky. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.