Zprávy sobota, 12. února 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Ivo Prokop. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Prezident Havel navštíví Evropský parlament a zúčastní se inaugurace Mesiče

Na jednodenní pracovní návštěvu Evropského parlamentu odlétá ve středu do francouzského Štrasburku prezident Václav Havel. Příští pátek se pak zúčastní slavnostní inaugurace nového chorvatského prezidenta Stjepana Mesiče. Ve Štrasburku pronese Havel k poslancům Evropského parlamentu projev o svém pohledu na ideu evropské integrace. Setká se také s předsedkyní parlamentu Nicole Fontaineovou a poobědvá s předsedy výborů a frakcí. Program návštěvy Chorvatska není ještě uzavřen a není proto ani jasné, zda se zde uskuteční také nějaká dvoustranná setkání.

Podle premiéra Zemana nezmizely nepřečtené pasáže z programu rakouské vlády

Předseda české vlády Miloš Zeman se domnívá, že pasáže z programu rakouské vlády, které byly namířeny proti České republice, z vládního dokumentu nezmizely. "Já jsem samozřejmě rád, že kancléř Schüssel ony inkriminované pasáže z vládního programového prohlášení nepřečetl," řekl Zeman na tiskové konferenci v Praze. Český premiér oznámil, že odeslal předsedovi rakouských sociálních demokratů, exkancléři Viktoru Klimovi dopis, ve kterém ho ujišťuje, že neztotožňuje Rakousko s předsedou strany Svobodných Jörgem Haiderem. Současně Klimovi vyjádřil plnou solidaritu a připravenost českých sociálních demokratů s rakouskými kolegy nadále spolupracovat. Zeman rovněž uvedl, že česká strana nehodlá Rakousko izolovat a že by běžné technické kontakty měly i nadále pokračovat. Dodal však, že kontakty na nejvyšší úrovni nejsou nutné, zvlášť v takových případech, kdy by rakouskou stranu zastupoval některý z ministrů Svobodných.

Podle velvyslanec v Rakousku Gruši je posun ve stanoviscích rakouské vlády k minulosti dobrý

Mezi programem nového rakouského kabinetu a jeho vládním prohlášením, které ve středu přednesl v dolní komoře parlamentu kancléř Wolfgang Schüssel, je jistý rozdíl v postoji k otázkám spojeným s minulostí země a tento rozdíl se týká i česko-rakouských vztahů. Dnes to řekl ve Vídni český velvyslanec v Rakousku Jiří Gruša s tím, že změnu důrazu považuje za dobrou. Obsáhlý, asi 108stránový vládní program nacionalistické strany Svobodní a konzervativní lidové strany hovoří na jednom místě vedle sebe o potřebě řešení otázek okolo obětí nucených prací v době druhé světové války, okolo rakouských válečných zajatců a okolo důsledků tzv. Benešových dekretů a podobných nařízení, která platila v poválečné Jugoslávii. Ve zhruba hodinovém programovém prohlášení už poté Schüssel hovořil o potřebě odškodnění pro nuceně nasazené v rakouských podnicích a o Benešových dekretech se výslovně nezmínil. Gruša připustil, že svůj význam mělo také stanovisko České republiky. Podle něho měla v březnu začít právněhistorická jednání mezi českými a rakouskými diplomaty o tématech spojenými s minulostí obou zemí a Česká republika nyní tento termín upřesní. Pokud by rakouské stanovisko stále více směřovalo od stanoviska Svobodných ke stanovisku lidovců, a to stejným směrem jako tomu bylo v případě vládního programu, tedy koaliční smlouvy, a vládního programového prohlášení, považoval by to Gruša za "pozitivní vývoj". Nejbližší budoucnost česko-rakouských vztahů je teď "více v rukou Rakušanů". Česká republika má o rozvoj vztahů stálý zájem a nyní pečlivě pozoruje každý krok nové vlády.

Rakouští sudetští Němci trvají na "nápravě" a zrušení dekretů

Rakouští sudetští Němci, odsunutí po druhé světové válce z tehdejšího Československa, nadále požadují rehabilitaci, jež by podle nich spočívala v morální, právní i materiální nápravě způsobených křivd vůči nim. Sudetoněmecké krajanské sdružení v Rakousku v lednu vyzvalo tamní úřady, aby nezapomněly na sudetské Němce, kteří byli po válce nasazeni na nucené práce v Československu, a na možnost jejich odškodnění. Rakouská agentura APA pak připomněla, že z iniciativy českého ministerstva zahraničí se plánují česko-rakouské expertní konzultace o dekretech prezidenta Beneše, na jejichž základě byli vysídleni sudetští Němci z českých zemí a konfiskován jejich majetek. Český ministr zahraničí Jan Kavan se skutečně koncem loňského roku s nynějším kancléřem Wolfgangem Schüsselem shodl na užitečnosti expertních rozhovorů, zaměřených na problematickou společnou minulost. Tento týden ale prohlásil, že ho rakouské žádosti o restituce a oživování sporů z minulosti, které už byly mezistátní dohodou s Rakouskem uzavřeny, znepokojují.

Prahu navštívil zástupce generálního tajemníka francouzského ministerstva zahraničí Errera.

Evropská unie buduje společenství, které bude schopno odpovídat za svou bezpečnost a bránit ji. Dominovat by v něm měly demokratické hodnoty, při jejichž vytváření by měla pomáhat i Česká republika. Po rozhovorech se zástupci prezidentské kanceláře, Poslanecké sněmovny a ministerstva zahraničí to novinářům řekl zástupce generálního tajemníka francouzského ministerstva zahraničí a generálního ředitele pro politické záležitosti a bezpečnost Gérard Errera. Odmítl posuzovat, zda se přibližování České republiky Evropské unii zpožďuje, protože reprezentuje Francii a nikoli evropské společenství. Doufá však, že Česká republika dělá všechno pro to, aby se do unie dostala co nejdříve. Evropská unie podle něj má snahu se rozšiřovat a Francie chce rozvíjet vztahy s Českou republikou, která patřila do evropské rodiny, kam se nyní vrací. O své současné návštěvě Prahy hovořil jako o dalším rozvíjení dialogu mezi oběma zeměmi.

Zeman chce návštěvou Portugalska zdůraznit úsilí České republiky o vstup do Evropské unie

Návštěva premiéra Miloše Zemana do Portugalska, která se uskuteční 14. a 15. února, je načasována na začátek portugalského předsednictví Evropské unii a bude využita především k jasnému vyjádření úsilí České republiky o vstup do Evropské unie. Zeman odcestuje do Lisabonu s ministry zemědělství Janem Fenclem a průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem. Jejich cesta se uskuteční na pozvání portugalského premiéra Antónia Guterrese. Stěžejními body programu budou jednání s Guterresem a předsedou portugalského parlamentu Antóniem de Almeidou Santosem. Český premiér se také setká s portugalskými podnikateli a dalšími představiteli.

Vicepremiér Rychetský bude Havla informovat o přibližování k Evropské unii

O postupu integrace České republiky do Evropské unie bude v úterý informovat prezidenta Václava Havla vicepremiér Pavel Rychetský. Martin Krafl z Kanceláře prezidenta republiky vyloučil, že by se úterní schůzka mohla týkat předpokládaných změn v kabinetu ČSSD. Premiér Miloš Zeman v úterý po setkání s Havlem novinářům řekl, že má v úmyslu vyměnit pět ministrů. Prezident si však vymínil, že se tak stane až po schválení rozpočtu, a Zeman jeho návrh akceptoval. V souvislosti s personálními změnami ve vládě se hovoří o výměně ministrů vnitra Václava Grulicha, pro místní rozvoj Jaromíra Císaře, dopravy Antonína Peltráma a ministra bez portfeje Jaroslava Bašty. O přibližování České republiky k Evropské unii bude také ve středu jednat vláda. Ministři se budou zabývat mimo jiné zprávami o sbližování českého a evropského práva za poslední čtvrtletí loňského roku, plněním projektu, který má zajišťovat oficiální překlady právních předpisů Evropských společenství, a čerpáním výdajů ze státního rozpočtu a z prostředků Phare za rok 1999.

Priority ministerstva práce a sociálních věcí jsou pro nevidomé nepřijatelné

Dotační politika ministerstva práce a sociálních věcí, proti níž v lednu protestovala Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých, je pro zrakově postižené občany nepřijatelná. Zrakově postižení lidé považují ministerský předpis, podle nějž jsou nevidomí odsunuti do nejnižších preferenčních kategorií, za diskriminační. Ze schváleného dokumentu, vyplývá, že ministerstvo hodlá například preferovat problematiku drogové závislosti a delikventní mládeže na úkor osob se zdravotním postižením. Větší pozornost chce resort věnovat i osobám ohroženým prostitucí a lidem vracejícím se z vězení. Sdružení zrakově postižených občanů bude podle svého viceprezidenta i nadále hledat podporu u poslanců a veřejně známých osobností. Zároveň však nepodpořil myšlenku organizování dalších protestních akcí. Pokud by ministerstvo vyhovělo v plné výši všem projektům, které nevidomí předložili, muselo by jen pro tuto skupinu postižených občanů vyčlenit 42 miliónů korun.

ODS by ráda, aby změny ve vládě byly už před schválením rozpočtu

ODS by uvítala, kdyby se premiérem Milošem Zemanem avizované personální změny v jeho vládním týmu uskutečnily ještě před definitivním schválením rozpočtu na letošní rok. I kdyby se tak ale nestalo, může sociálnědemokratický kabinet počítat s podporou poslanců ODS při schvalování klíčového zákona o rozpočtu. Zároveň ale představitelé ODS už po úterní schůzce Zemana s prezidentem Václavem Havlem dali najevo, že veřejně vyslovený slib premiéra je pro ně dostatečnou zárukou, že změny ve vládě skutečně provede. Zda se tak stane těsně před nebo po schválení rozpočtu, není pro ODS natolik podstatné.

České hokejisty budou asi čekat v Petrohradu potíže s vízy

Velké komplikace budou pravděpodobně čekat na české hokejisty, novináře a fanoušky na přelomu dubna a května při mistrovství světa v Petrohradu. Zástupci ruského svazu totiž na jednání účastníků Euro Hockey Tour ve Stockholmu informovali, že Rusko pravděpodobně zavede od 1. dubna vízovou povinnost pro české občany v reakci na jednostranné vypovězení bezvízové dohody ze strany České republiky. Oficiálně však Rusko o tomto kroku ještě neinformovalo. Potíže by se dotkly zejména hráčů ze zámoří, kteří mohou do Ruska přiletět v průběhu turnaje přímo z Ameriky.

A ještě krátce o počasí

Čekejte skoro jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 1 až 5 stupňů, v 1000 metrech na horách kolem mínus jednoho stupně Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.