Zprávy sobota, 13. března 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

ČR, Polsko a Maďarsko členy NATO

Česká republika se v pátek předáním ratifikačních listin v americkém městě Independence 'Missouri) stala členem Severoatlantické aliance. Spolu s ní byly do NATO přijaty Polsko a Maďarsko. Členy NATO se tři země staly poté, co jejich ministři zahraničí Jan Kavan, Bronislaw Geremek a János Martonyi předali své americké kolegyni Madeleine Albrightové příslušné ratifikační dokumenty. Ta zastupovala Spojené státy jako depozitáře Washingtonské smlouvy, která je ustavujícím dokumentem NATO. Dějištěm ceremoniálu byla Knihovna Harryho S. Trumana, který v Independence dlouho žil a který se významně zasadil o založení NATO v roce 1949.

Jan Kavan v projevu poděkoval USA za roli, kterou při přijetí ČR do NATO sehrály a vyslovil se pro zachování silného transatlantického spojenectví mezi Evropou a USA. Řekl dále, že Česká republika nechce být břemenem NATO, nýbrž plnit všechny své povinnosti i závazky vyplývající z členství. Uvedl také, že přijetí do NATO odsunulo česká historická traumata tohoto století spojená s nacismem a komunismem navždy do historie.

Nyní se naplnil prezidentský slib Billa Clintona a s Českou republikou, Polskem a Maďarskem se již nedá hrát jako s nějakými žetony v kasinu. Tyto země se staly spojenci, stanuly v rodinném kruhu, uvedla v závěrečném projevu ceremonie Albrightová. Ocenila, že lidé v ČR se dokázali postavit tankům v roce 1968 a že čeští vojáci nyní slouží v Bosně se silami NATO. Vzpomněla svůj český původ spolu s některými skutečnostmi z českých dějin. "Já jsem dcerou tohoto regionu, jsem dcerou profesora dějin z této oblasti," uvedla.

Členové generálního štábu vyslechli rozkaz prezidenta republiky

Téměř pět set příslušníků Generálního štábu Armády ČR se v pátek v prostorách ministerstva obrany sešlo k vyhlášení rozkazu prezidenta republiky Václava Havla ke vstupu České republuky do NATO. Prezident Havel v zastoupení představitelů štábu připomněl, že vstupem ČR do NATO dostává bezpečnost země zcela nové rozměry. Vyjádřil rovněž přesvědčení, že vojáci budou i nadále bezchybně plnit jim svěřené úkoly. Ministr obrany Vladimír Vetchý připomněl, že úplná integrace přistupujících zemí bude trvat několik let. "Chceme dokázat, že náš zájem vstoupit do NATO není motivován krátkodobými cíli," řekl ministr Vetchý.

Českému kontingentu ve SFOR předán v Banja Luce prapor NATO

Velitel mnohonárodní divize "Jihozápad" Stabilizačních sil v Bosně 'SFOR) britský generál Reddy Watt předal v pátek v Banja Luce prapor NATO veliteli 7. mechanizovaného praporu Armády České republiky v misi SFOR podplukovníkovi Jaroslavu Pražanovi. Ceremoniálu, jemuž předcházela slavnostní večeře, kterou uspořádal generál Watt na počest českých vojáků, se zúčastnil i zástupce velitele pozemního vojska AČR generál Jozef Fedorko. Britský velitel mnohonárodní divize předal podplukovníkovi Pražanovi prapor Severoatlantické aliance se slovy "Vítejte v NATO". Hned poté vyznamenal 12 českých důstojníků medailí Aliance za službu míru a svobodě na území bývalé Jugoslávie.

Názory na vstup ČR do NATO

Vstup České republiky do NATO považuje předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus za kolektivní dílo politiků i nepolitiků, všech demokratických politických stran a polistopadových vlád. "Považoval bych za strašně špatné, kdyby si někdo kořist nazvanou vstup do NATO chtěl uzurpovat pro sebe," řekl Klaus v rozhovoru pro Český rozhlas. V indickém Dillí uvítal formální vstup České republiky do NATO jako "symbolický okamžik", který jí umožňuje zaujmout "zákonné místo v Evropě".

Předseda vlády Miloš Zeman v reakci na Klausova slova ujistil, že sociálnědemokratická vláda ze vstupu do NATO svoji kořist rozhodně nedělá. Podle premiéra je členství ČR v alianci nutné, neboť zabrání zahraničním turistům, aby do země "přijížděli v tancích, a nikoli v autobusech, vlacích nebo letadlech". Zeman se v úterý zúčastní slavnostního vztyčení vlajky ČR před sídlem NATO v Bruselu.

Český svaz bojovníků za svobodu vítá vstup České republiky do NATO a podporuje vůbec veškerou činnost, která vede k zapojení českého státu do evropských struktur. "Víme, že je to nutné a podporujeme to," řekl ČTK předseda této organizace Jakub Čermín. Historie podle něj jednoznačně ukazuje, že malé národy byly v vždy vystaveny tlaku velkých států. O tom svědčí například mnichovská dohoda, nebo situace po druhé světové válce, kdy bylo tehdejší Československo vtaženo do sféry vlivu Sovětského svazu. Proto podle Čermína bude budoucnost České republiky mnohem lépe zajištěna, když se stane součástí mezinárodních struktur.

Stálá rada České biskupské konference vyzvala v souvislosti se vstupem České republiky do Severoatlantické aliance katolické věřící, aby v těchto dnech prosili ve svých modlitbách o naplnění očekávání vkládaných do členství v NATO. Jsou jimi podle církve posílení bezpečnosti země, stejně jako její začlenění mezi státy, s nimiž české země spojují společné historické a kulturní kořeny.

Oslavy vstupu ČR do NATO

Oslavy vstupu České republiky do Severoatlantické aliance, které v pátek dopoledne vypukly v Praze, pokračovaly odpoledne i v dalších českých a moravských městech. Začlenění své země do NATO přivítali mimo jiné občané Liberce. Devátá rota chemické ochrany, která je od pátku začleněna do aliančních sil okamžité reakce, převzala na slavnosti prapor města Liberce. Znak Ještědu budou nosit jeho vojáci na rukávu své uniformy.

Více než 300 občanů přišlo v pátek před polednem na náměstí Winstona Churchilla na pražském Žižkově oslavit oficiální vstup České republiky do Severoatlantické aliance. Slavnosti se však zúčastnili i odpůrci členství v NATO, kromě jiných i členové Komunistického svazu mládeže. Sérii projevů politiků a vojenských a leteckých přidělenců zemí NATO, mezi nimiž promluvila i předsedkyně Senátu Libuše Benešová, narušil příchod tří studentů pražských vysokých škol. Studenti se rozhodli oslavit vstup své země do aliance netradičním způsobem - oděni ve starých uniformách. Jeden z nich nesl transparent s obrázkem nahé rodiny s nápisem "Jdeme NATO", další dva pak v rukou třímali německou a tureckou vlajku.

Význam přijetí České republiky do NATO přirovnal ke vzniku samostatného Československa v roce 1918, ukončení nacistické i sovětské okupace či vzniku České republiky královéhradecký primátor Oldřich Vlasák. Učinil tak na královéhradeckém Velkém náměstí, kde se konal slavnostní občanský happening. Přijetí do NATO je podle Vlasáka zárukou bezpečnosti státu, ale i možností uplatnit v budoucnu některé špičkové české výrobky vojenského typu ve státech aliance.

Odhalením kovové pamětní desky od Olbrama Zoubka s nápisem NATO a datem 12. 3. 1999 vyvrcholila u pražské vily Portheimka oslava vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Deska byla odhalena vzápětí poté, co ministr zahraničí Jan Kavan předal americké ministryni zahraničí Madeleine Albrightové ratifikační listiny, kterými ČR přistoupila k NATO.

Velvyslanci NATO vítají rozšíření o tři nové členy

Členské státy Severoatlantické aliance přivítaly plné začlenění České republiky, Maďarska a Polska do organizace a zdůraznily, že dveře NATO zůstávají otevřené. Praví se to v prohlášení, které krátce před formální ceremonií v Independence podepsali velvyslanci v bruselském sídle NATO. Dokument rovněž zdůrazňuje, že tento krok nejen otevírá novou kapitolu před Aliancí, ale rovněž před celou Evropou.

Zahraniční ohlasy na vstup ČR do Aliance

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda poblahopřál České republice, Maďarsku a Polsku k přijetí do Severoatlantické aliance jako "historickému mezníku v evropských dějinách". "Vstup Polska, Česka a Maďarska do NATO je povzbuzením i pro nás. Určitě bude i zdrojem zkušeností na naší cestě do Aliance," prohlásil Dzurinda.

Německý ministr zahraničí Joschka Fischer v dopise svému českému protějšku Janu Kavanovi vyslovil potěšení nad tím, že Česká republika vstupuje do Severoatlantické aliance a že se tak Německo a ČR stávají spojenci. Tento den znamená důležitý krok při překonávání rozdělení Evropy, jímž trpělo i Německo, uvedl Fischer. Maďarsko, Polsko a ČR sdílejí euroatlantické hodnoty, a německá vláda proto v zájmu míru a bezpečnosti v Evropě vždy důrazně podporovala vstup České republiky do NATO. Převážnou většinou hlasů s ním dal loni souhlas i Spolkový sněm, napsal šéf německé diplomacie.

Za historický krok na cestě k jednotné Evropě zbavené konfliktů označila rozšíření Severoatlantické aliance britská vláda. "Jsme velmi potěšeni, že tento okamžik konečně nastal," uvádí se v prohlášení, které společně zveřejnili ministr zahraničí Robin Cook a ministr obrany George Robertson.

Francouzské ministerstvo zahraničí ocenilo vstup ČR, Maďarska a Polska do NATO a současně vyzvalo, aby si Aliance ponechala "otevřené dveře" dalším zemím. Francie si přeje, aby po této první etapě Aliance při washingtonském summitu potvrdila svůj závazek ponechat otevřené dveře dalším zemím, prohlásila mluvčí ministerstva Anne Gazeau-Secretová.

Vedle obecného cíle - posílení stability v Evropě - není mezi rozšířením NATO a Evropské unie na východ žádná vazba, komentoval vstup ČR, Polska a Maďarska do Severoatlantické aliance člen Evropské komise Hans van den Broek. "Hlavním politickým a strategickým cílem rozšíření NATO je posílit stabilitu na kontinentu - rozšíření EU má tentýž základní cíl," uvedl na tiskové konferenci v Bruselu jménem Evropské unie.

Ojedinělou shodu názorů na moskevské politické scéně vyvolalo připojení ČR, Polska a Maďarska k NATO. Až na vzácné výjimky většina ruských politiků zapochybovala o nezbytnosti rozšíření NATO a poukazovala na "chybnost" tohoto rozhodnutí. Nebyly však slyšet nějaké radikální hrozby novým členům NATO a nezdůrazňovala se ani bezpečnostní rizika, na něž Moskva poukazovala v minulosti. Reakce byly v podstatě pasivní a ruští politici na rozdíl od minulosti spíše "litovali", než vzdorovali, uvedla ČTK. Prezident Boris Jelcin přes svého mluvčího z nemocnice vzkázal, že nepovažuje rozšíření NATO za "konstruktivní krok". Postoj Ruska k přijetí nových členů "byl a zůstává negativní", uvedl Dmitrij Jakuškin.

Vláda chce do začátku května připravit návrh změn Ústavy

Vláda chce urychleně připravit návrh změn Ústavy týkajících se vstupu České republiky do NATO a budoucího členství v Evropské unii tak, aby předlohu mohla počátkem května předat do Poslanecké sněmovny. Před setkáním členů legislativní rady vlády to řekl její předseda a vicepremiér Pavel Rychetský. První skupina změn zahrnuje vysílání české armády do zahraničí, pobyt cizích vojsk na území ČR a předpokládá, že vláda bude mít právo o těchto krocích rozhodnout sama, ovšem s dodatečným souhlasem parlamentu. V podstatě stejný návrh předložil ve čtvrtek senátorům prezident Václav Havel a vyslovili s ním souhlas i zástupci pravicových stran. Dosavadní Ústava udělení urychlené souhlasu neumožňuje, veškerá rozhodovací pravomoc leží na parlamentu.

Vstup do NATO je pro BIS výzvou k profesionalitě i odpovědnosti

Členství České republiky v NATO chápe Bezpečnostní informační služba 'BIS) jako výzvu k vyšší profesionalitě i odpovědnosti. Její činnost po boku partnerských zpravodajských služeb zemí aliance musí reagovat zejména na globální fenomény ohrožující celou civilizaci, uvádí se v prohlášení BIS ke vstupu ČR do NATO. "Zcela za své musíme přijmout úkoly zaměřené na eliminaci rizik mezinárodního terorismu, regionálních konfliktů, organizovaného zločinu, šíření zbraní hromadného ničení a dalších globálních anticivilizačních jevů," stojí v prohlášení.

Většina občanů vidí vstup do NATO jako mezník v českých dějinách

Více než polovina občanů České republiky, konkrétně 53 procent, považuje vstup své země do NATO za historický mezník českých dějin. Tři pětiny lidí věří, že členství v NATO posílí bezpečnost ČR. Téměř polovina dotázaných se však obává nepřiměřené ztráty suverenity. Vyplývá to z exkluzivního bleskového průzkumu, který v pátek a ve čtvrtek provedlo pro Českou televizi a Český rozhlas Středisko empirických výzkumů. Skutečnost, že se dnes ČR stává definitivně členem NATO, zaregistrovaly tři čtvrtiny respondentů. Třetina lidí projevila lítost nad tím, že společně s ČR nevstupuje do aliance také Slovensko.

Na řadě jsou další zprávy:

Klaus přednesl projev před indickými podnikateli

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus přednesl v pátek v ústředí Federace indických obchodních a průmyslových komor v Dillí projev o ekonomických poměrech v České republice a o možných hospodářských vztazích s Indií. ČTK to sdělil Klausův poradce Ladislav Jakl. V besedě s indickými podnikateli Klaus vysvětloval naši privatizaci, kterou označil za unikátní a nejrychlejší. Zdůraznil, že je třeba pevně kontrolovat měnovou a fiskální politiku a teprve druhý krok musí být liberalizace, deregulace a demonopolizace. Tato myšlenka byla podle Klause úspěšně použita u nás a je použitelná i pro indické poměry. Klaus je od pondělí v Indii v čele sněmovní delegace na šestidenní návštěvě.

Odbory kritikou ministrů splnily povinnost

Nevyslyší-li vláda podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů 'ČMKOS) Richarda Falbra odborářskou kritiku na adresu ministrů Ivana Davida a Miroslav Grégra, "bude to věc celé vlády"; odbory však svou povinnost splnily. Falbr to řekl v pátek na sjezdu Odborového svazu státních orgánů a organizací. Zástupci konfederacese podle něj na počátku dubna sejdou s představiteli vlády a mohou jim své upozornění zopakovat. Sněm ČMKOS ve středu kritizoval práci ministra zdravotnictví a ministra průmyslu a obchodu. Falbr očekává, že sociálnědemokratická vláda, která má k odborům blízko, bude tuto kritiku vnímat jako věcné hodnocení toho, co dělá.

Lafontainova demise odrazem přeskupení sil v SPD

Nečekaná demise předsedy německé sociální demokracie 'SPD) a spolkového ministra financí Oskara Lafontaina je podle stínového ministra zahraničí ODS Jana Zahradila odrazem přeskupování sil uvnitř nejsilnější vládní strany v Německu. Zahradil odhaduje, že v SPD zřejmě nabývají vrchu síly, které možná budou schopny představit trochu modernější tvář sociální demokracie, a mohla by se z toho poučit i česká sociální demokracie.

Přední člen České strany sociálně demokratické Pavel Rychetský je přesvědčen, že SPD i přes demisi svého předsedy posílí. "Gerhard Schröder 'německý kancléř) se stane nepochybně i šéfem SPD. V takovém případě bude náš partner nesrovnatelně silnější a věrohodnější, takže pro nás to není špatná zpráva," řekl Rychetský ČTK.

Čeští, rakouští a bavorští ekologové žádají zastavení Temelína

Okamžité zastavení výstavby jihočeské jaderné elektrárny Temelín, přeorientování české energetiky na obnovitelné a ekonomické zdroje bez rozvoje jaderné energetiky a zavedení programu náhrady elektrických přímotopů doporučují vládě představitelé devíti ekologických sdružení z ČR, Bavorska a Horních Rakous. "Je jisté, že Temelín je drahý a nehospodárný, není konkurenceschopný na volném evropském trhu s elektrickou energií a pro ČR bude v průběhu dalších minimálně deseti let nepotřebný," zdůrazňují v otevřeném dopise členům vlády a expertní komise pro posouzení hospodářských aspektů dostavby Temelína, jehož text poskytli ČTK.

Policejní stanici v Přerově zničila trhavina

Policejní stanici v Přerově zničil v pátek večer výbuch, který způsobila zatím blíže nespecifikovaná trhavina. Dosud není také jasné, zda někdo výbušninu na stanici nastražil a policisté ji objevili, anebo ji tam měli zajištěnou před likvidací. Výbuch zranil šest lidí. "Jedná se o nalezenou výbušninu, kterou policisté zajistili," řekl ČTK bez dalších podrobností přerovský policejní ředitel Jiří Zlámal. Odmítl říci, zda kriminalisté vědí, co přesně vybuchlo. Podle svědků zdemoloval výbuch nejen místnosti policejní služebny, ale poškodil i část objektu nákupního střediska, ve kterém sídlila. Tlaková vlna rozmetala sklo z oken stanice do vzdálenosti 50 metrů. Mezi zraněnými jsou většinou policisté.

Ze sportu:

Výsledky 50. kola extraligy ledního hokeje: Jihlava - Třinec 2:2, Vsetín - Sparta Praha 5:1, Slavia Praha - Zlín 3:3, Vítkovice - Opava 5:2, České Budějovice - Litvínov 4:3, Pardubice - Kladno 7:2 a Karlovy Vary - Plzeň 2:1. V čele tabulky je Vsetín s osmibodovým náskokem před Zlínem. Třetí Třinec ztrácí další čtyři body. Beznadějně poslední je Jihlava.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno. Teploty 8 až 12 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.