Zprávy sobota, 13. listopadu 1999

Zprávy 13.11.99

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme přehledem zpráv.

Nyní podrobněji:

Premiér nechá rozhodnutí o osudu ministra zdravotnictví Ivana Davida na poslancích

Premiér Miloš Zeman nechá rozhodnutí o osudu ministra zdravotnictví Ivana Davida na poslancích. Sám jej do 1. prosince neodvolá. V případě, že sněmovna vládě doporučí, aby David odešel, požádá Zeman prezidenta, aby řízením ministerstva zdravotnictví dočasně pověřil vicepremiéra Vladimíra Špidlu. Ministr David se po vystoupení premiéra odmítl k čemukoli vyjádřit. Zástupci většiny poslaneckých klubů včetně frakce vládní ČSSD se domnívají, že ministra by měl odvolat sám premiér Miloš Zeman. Jeho záměr ponechat rozhodnutí na sněmovně označili někteří z nich za alibismus.

Další odklad řešení osudu ministra zdravotnictví Ivana Davida, jehož odvolání by mohlo zklidnit rozbouřenou situaci resortu, zdravotnická veřejnost nechápe. "Premiér se chová, jako by tuto zemi vyhrál v kartách a neuvědomuje si, že jeho vláda má podporu 15 procent občanů a vládne pouze z milosti předsedy ODS Václava Klause," komentoval Zemanovo prohlášení předseda Lékařského odborového klubu Milan Kubek. Mluvčí České lékařské komory Pavel Kubíček konstatoval, že premiérovo vyjádření je v příkrém rozporu s tím, co slíbil. Zeman totiž před hlasováním sněmovny o zákoně o veřejném zdravotním pojištění poslancům vzkázal, že neprojde-li zákon, bude to brát jako referendum, že má ministra odvolat.

Vláda nehodlá zavést nucenou správu nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou

Nucenou správu nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) nehodlá vláda v žádném případě zavést. Ředitelce VZP Jiřině Musílkové to řekl premiér Miloš Zeman. Úvahy o nucené správě pronikly na veřejnost poté, co Nejvyšší kontrolní úřad zjistil nedostatky v hospodaření pojišťovny. VZP se proti zjištěním odvolala a vysvětlila je.

Premiér Zeman bude dnes hovořit s vicepremiérem Lánským o jeho rezignaci

Předseda vlády Miloš Zeman bude dnes hovořit s vicepremiérem Egonem Lánským o jeho rezignaci. Již v říjnu prezidentovi oznámil, že se Lánský vzdá vládní funkce, jakmile skončí léčení zánětu žil. Odchod Lánského se očekává v souvislosti s kritickým posudkem připravenosti ČR na vstup do Evropské unie a kvůli pochybnostem o jeho zahraničním kontě. Objevily se však i spekulace, že Lánský rezignuje ze zdravotních důvodů.

Senát schválil zřízení Památníku doby nesvobody

Senát schválil vlastní návrh zákona na zřízení Památníku doby nesvobody 1939-1989. Úkolem této instituce má být shromažďování a zkoumání informací o padesátiletém období dějin, kdy v České republice vládly totalitní režimy. Předlohu nyní bude posuzovat Poslanecká sněmovna.

Senát podpořil rovněž připojení České republiky k mezinárodním sankcím proti Jugoslávii. Vláda bude moci vydávat nařízení, která umožní jednotlivé sankce uplatnit, pozastavovat, rušit nebo obnovovat. Důvodem opoždění je to, že poslanci zákon projednávali půl roku. ČR zatím nemá obecný zákon, který by jí umožnil okamžitě se připojit k mezinárodním sankcím.

Horní komora parlamentu podpořila také novelu zákona o nájmu nebytových prostor. Vypouští povinnost majitele nebytového prostoru žádat obec o povolení k jeho pronájmu. Někteří senátoři ale upozorňovali, že novelou se odstraní jedna z mála možností obcí, jak mohou v určitých lokalitách regulovat různé podnikatelské činnosti.

Vládní návrh zákona, podle něhož by vydávání cestovních dokladů měly od policie převzít okresní úřady, Senát vrátil zpět poslancům s pozměňovacími návrhy. Senátoři mimo jiné požadují, aby zákon začal platit až dnem, kdy se zatím neschválenou předlohou zavede systém evidence obyvatel, nejpozději však 1. července 2000. Senát vrátil také vládní návrh o občanských průkazech.

Senátor Fischer bude zřejmě pracovat ve výboru pro evropskou integraci

Nezávislý senátor Václav Fischer bude možná pracovat ve výboru pro evropskou integraci místo Jiřího Skalického. Ten totiž Fischerovi své členství v tomto výboru nabídl výměnou za místo v ústavně-právním výboru, kam Senát Fischera zvolil i přes jeho odpor. Fischer jeho nabídku přijal.

ČR otevřela při rozhovorech s Evropskou unií o přistoupení čtyři nové kapitoly legislativy

Čtyři nové kapitoly legislativy byly otevřeny při rozhovorech České republiky s Evropskou unií o přistoupení. Jedná se o volný pohyb služeb, daňovou politiku, energetiku a dopravu. Právě kapitolu doprava do poslední chvíle blokovalo Rakousko. Velvyslanci "patnáctky" se nakonec shodli na prohlášení, které umožňuje v této kapitole v budoucnu požadovat zvláštní režim či přechodné období pro silniční přepravce z nových členských zemí. V energetice ČR oznámila, že trvá na přechodném období do roku 2005 pro vytvoření nouzových zásob ropy na 90 dní; zatím má zásoby na 64 dní a budování nových zásobníků nebo jejich pronájem v zahraničí budou velmi nákladné.

Podle agentury IVVM převažuje kladné hodnocení změny systému v roce 1989

Více než polovina občanů České republiky, 55 procent, se domnívá, že změna společenského systému v roce 1989 stála za to. O opaku je přesvědčeno 32 procent lidí. Vyplývá to z výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Kritičnost vůči nynějším poměrům výrazně roste s věkem, naopak se zvyšujícím se vzděláním hodnotí současnost více dotázaných pozitivně.

Premiér Zeman se dohodl s Romy, že do konce měsíce přeruší protesty v Matiční ulici

Premiér Miloš Zeman se s představiteli devíti romských iniciativ dohodl na tom, že romští aktivisté do konce listopadu přeruší protesty u betonového plotu v ústecké Matiční ulici. Plot odděluje několik rodinných domků od sídliště pro neplatiče nájemného, které obývají většinou Romové. Obě strany se rovněž shodly na tom, že plot v Matiční musí být odstraněn. Zeman však novinářům odmítl říci, jak toho chce vláda dosáhnout.

Poslanci zřejmě odstraní některé sporné pasáže z tiskového zákona

Poslanecká sněmovna zřejmě radikálně změní vládní návrh tiskového zákona, jehož některé pasáže vyvolávají obavy z omezení svobody slova. Z předlohy by podle poslanců mělo zmizet například ustanovení, které by soudu umožňovalo uložit vydavateli tisku až třímiliónovou pokutu a v krajním případě vydávání novin na rok pozastavit. Z návrhu má vypadnout také pasáž, která zakazuje podněcovat k násilí, vyvolávat rasovou nenávist a popisovat sexuální násilí. Většině zákonodárců připadala tato ustanovení příliš vágní a tudíž zneužitelná. Omezení tohoto typu již navíc obsahuje trestní zákon.

Od dubna budou v ČR pracovat letoví dispečeři z Makedonie

Letoví dispečeři z Makedonie, kteří mají v České republice pracovat od dubna, mohou být nasazeni jako stávkokazi jen v případě nelegálních stávek svých českých kolegů. Na tiskové konferenci to uvedl vedoucí výcvikového střediska Řízení letového provozu Petr Fajtl. Řízení letového provozu chce jejich nasazením omezit přesčasovou práci českých dispečerů, kteří kvůli její míře odmítali v říjnu chodit do práce.

Petiční výbor doporučil přijetí zákona o odměnách členům odboje

Vyplacení jednorázové částky až do výše 120.000 korun českým občanům, kteří za druhé světové války bojovali proti nacismu v československých zahraničních jednotkách, předpokládá návrh zákona, jehož přijetí Poslanecké sněmovně doporučil její petiční výbor. Definitivně by o něm poslanci měli rozhodnout na prosincové schůzi.

Ministerstvo zahraničí dává ruce pryč od návštěvy čečenského ministra v ČR

České ministerstvo zahraničí nechce být spojováno s pondělní návštěvou čečenského ministra zahraničí Iljasem Achmadovem, který má do Prahy přicestovat na pozvání Společnosti při České televizi Člověk v tísni. Podle mluvčího ministerstva Aleše Pospíšila se Achmadov nesetká s představiteli českého státu. Mezi českými politiky se množí výzvy směřované na českou vládu, aby zaujala jasné stanovisko k situaci v Čečensku. Unionisté například apelovali na český kabinet, aby posílil diplomatický tlak na Rusko s cílem dosáhnout mírové řešení konfliktu. Poslanec ODS Michal Doktor se s obdobnou žádostí obrátil na prezidenta Václava Havla.

Ministr vnitra Václav Grulich ví o organizované imigraci Rusů a plánuje protiopatření

Ministerstvo vnitra má zprávy o organizované imigraci Rusů do České republiky, prověřuje je a zároveň přijímá "určitá opatření". Uvedl to ministr vnitra Václav Grulich, který požaduje zavedení víz pro Rusko a Ukrajinu. Reagoval tak na výzvy k "výhodné imigraci" do ČR, které se v poslední době často objevují na stránkách ruského tisku, na Internetu či na reklamních letácích.

Ministr obrany Vladimír Vetchý navštívil v JAR poslulou ostrovní věznici

Proslulou jihoafrickou ostrovní věznici na Robben Islandu, kde byli internováni odpůrci systému apartheidu, navštívil český ministr obrany Vladimír Vetchý. Průvodce mu dělal jeho jihoafrický resortní protějšek Patrick Lekota, který v přísně střežené části věznice strávil šest let. Na počátku roku 1997 se z vězení a pracovního tábora, jehož branami prošlo na 3000 odpůrců apartheidu, stalo muzeum, které navštěvují tisíce turistů.

Čtyřdenní návštěvu českého ministra ocenila předsedkyně jihoafrického Národního shromáždění Frene Noshir Ginwalová. Jejím cílem bylo posílit vojenskou spolupráci. Čeští průmyslníci zároveň ve stejné době sondovali možnosti uplatnění na jihoafrickém trhu.

Do Prahy přiletěly na léčení čtyři kosovské děti

Čtyři kosovské děti přiletěly českým armádním speciálem na léčení do Prahy. Jejich pobyt umožnil program Lékařské evakuace, na který vláda poskytla deset miliónů korun. Vedle zdravotnických zařízení se na něm podílí ministerstvo vnitra a nevládní organizace Člověk v tísni. Primář Dětského kardiocentra Jan kovránek řekl, že lékaři po prohlídce rozhodnou, zda je zdravotní stav malých kardiaků takový, aby mohly být operovány. Stejným letadlem se vrátila do vlasti dvě kosovská děvčátka, která se v ČR léčila od září.

Čtenáři internetových Českých novin mohou sledovat listopadové události 1989

Den po dni mohou ode dneška čtenáři internetových Českých novin podrobně sledovat politický vývoj v Československu v době před deseti lety. Redakce zpravodajského průběžníku bude každý den na adrese www.ceskenoviny.cz/1989 vydávat zpravodajství z doby těsně před listopadovou revolucí a během převratových dní. Informační návrat do dnů sametové revoluce potrvá s denní aktualizací prakticky až do Vánoc. Zatímco do 17. listopadu budou noviny vycházet symbolicky černobíle, v dalších dnech budou již barevné. Na stránkách průběžníku je umístěna i výstava fotografií z deseti porevolučních let a ukázka tajného servisu České tiskové kanceláře z let 1988 a 1989 vytvářeného pro funkcionáře KSČ.

Zdena Mašínová převzala s ročním zpožděním vyznamenání pro svou matku

Řád Tomáše Garrigua Masaryka pro svou zesnulou matku převzala v Olomouci s více než ročním zpožděním od pracovníka Hradu Zdena Mašínová. Sestra Ctirada a Josefa Mašínových, kontroverzních bojovníků proti nejtužší komunistické totalitě první poloviny 50. let, odmítla loni v říjnu řád propůjčený prezidentem Václavem Havlem převzít z jeho rukou. Podle kanceláře prezidenta dostala Mašínová ocenění in memoriam za zásluhy o demokracii a lidská práva, když statečně podporovala protinacistický odboj svého manžela, kterého gestapo popravilo, i protikomunistický odboj svých synů. Tajnou bezpečností byla vězněna a jako těžce nemocná zemřela v roce 1956 v pankráckém vězení. Její dcera Zdena řekla, že si ona i její bratři velmi váží tohoto ocenění. Odmítla ho však převzít z Havlových rukou kvůli jeho postoji k jejím bratrům, kteří byli na vyznamenání také navrženi, a nedostali ho.

Bratři Mašínové patřili ke skupině, která po únoru 1948 se zbraní v ruce bojovala proti komunistickému režimu. Při odbojových akcích zabili tři lidi, další tři zemřeli při jejich útěku v roce 1953, když se probíjeli přes bývalé východní Německo na Západ. V polovině 90. let bylo stíhání Mašínů pro trestné činy sabotáže, vraždy, pokusu vraždy, rozkrádání národního majetku, zběhnutí, vyzvědačství a vlastizradu zastaveno. Česká společnost však zůstává dodnes značně nejednotná v hodnocení činů obou bratrů i dalších členů skupiny, což dokládají diskuse na televizních obrazovkách i na stránkách listů.

Česká zpěvačka Iva Bittová vystoupí ve Washingtonu na galakoncertě v rámci oslav 10. výročí pádu komunismu

Česká zpěvačka, houslistka a skladatelka Iva Bittová vystoupí v neděli ve Washingtonu na galakoncertě, kterým vyvrcholí oslavy 10.výročí pádu komunismu v někdejším Československu. Slovensko bude reprezentovat klavírní a skladatelská legenda Marián Varga, který byl v uplynulých třiceti letech inspirací středoevropských hudebníků. Bittová je jedním z mála českých interpretů, jejichž nahrávky lze běžně koupit v hudebních obchodech. Americký deník The Washington Post označil loni zpěvačku za miláčka evropské avantgardy.

České velvyslanectví v Londýně dostalo neobvyklou podobu

Značně neobvyklou tvář dočasně dostala betonová budova české ambasády v Londýně. Výstava českého výtvarníka Davida Černého vzbuzuje nejen debaty odborníků, ale i vznětlivou reakci obyvatel ze sousedství. O největší rozruch se zřejmě postarala symbolická obří Pistole, nejranější z vystavovaných děl, která již před sedmi lety vyvolala v Londýně pozdvižení a pozornost Scotland Yardu.

V americko-české koprodukci vznikne film Jantarová komnata

Na jaře příštího roku má v Praze a okolí vzniknout v americko-české koprodukci celovečerní dobrodružný film Jantarová komnata. O víkendu kvůli tomu přijede na obhlídku metropole renomovaný režisér a scenárista Sheldon Lettich. Účast v tomto mezinárodním filmovém projektu prý přislíbil populární Mickey Rourke, o spolupráci producenti jednají i s Patrickem Swayzem. Film líčí hledání slavné jantarové komnaty. Příběh je zasazen do Prahy, jeho část se bude natáčet v Milovicích.

Sběratel z Vrchlabí vlastní 121 druhů hořkých likérů Fernet

Největší světovou sbírku 121 druhů hořkých likérů Fernet shromáždil Luděk Khol z Vrchlabí. Prozradil, že tomuto koníčku se věnuje již 17 let. Fernet se vyrábí pouze v Evropě, kde podle jeho odhadu existuje kolem 300 různých druhů. V Itálii, která je jeho kolébkou, existuje 80 registrovaných likérek, které hořký likér vyrábějí. V České republice podle Kholova odhadu existuje na 70 až 100 různých modifikací. Za nejcennější exponát považuje albánský fernet Liburn. "Od každého nového vzorku jsem sháněl vždy dvě lahve, přičemž jednu jsem vypil a druhou uschoval, abych o sbírce získal dokonalý přehled," řekl sběratel.

Dráhaři Bláha a Nakládal získali na ME jezdců do 23 let bronz

Další úspěch pro českou dráhovou cyklistiku vybojovali Martin Bláha a Radim Nakládal na evropském šampionátu jezdců do 23 let v belgickém Gentu. V bodovacím závodu dvojic získali bronzové medaile.

John McEnroe bude hlavní hvězdou exhibičního utkání v Praze

Jedna z největších postav tenisové historie John McEnroe bude hlavní hvězdou odpoledne, které bude předcházet vyhlášení nejúspěšnějších tenisových osobností roku v České republice Zlatý kanár '99. Čtyřicetiletý americký bouřlivák se v úterý 30. listopadu v hale Sparty na Letné v exhibičním utkání střetne se současným šestnáctým hráčem světa Carlosem Moyou ze Španělska.

Hokejista Pavel Patera přiletěl domů, možná se ale do zámoří brzy vrátí

Hokejový útočník Pavel Patera, olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa, se vrátil zpět do ČR. Osmadvacetiletý střední útočník se v zámoří nepohodl s vedením celku Dallas Stars, které jej chtělo pro špatné výsledky poslat na farmu, a rozhodl se k návratu do Evropy. Jeho zdejší pobyt však může být velmi krátký, neboť se o jeho služby zajímá Florida Panthers a je možné, že se oba týmy domluví na výměně.

A jaké je dnes počasí?

Polojasno, teploty 2 až 5 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.