Zprávy sobota, 15. května 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod přehled zpráv.

Nyní podrobněji:

Prezident doufá, že se jeho obavy ohledně Temelína nenaplní

Prezident Václav Havel doufá, že se nenaplní jeho obavy ohledně dostavby jaderné elektrárny Temelín. Předpokládá, že vláda při rozhodnutí Temelín dostavět přihlédla k širším souvislostem problému, jak ji k tomu vyzval. Prezident se několik hodin před jednáním kabinetu nepřímo postavil proti dokončení stavby. Jeho slova vyvolala ostrou reakci předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause i premiéra Miloše Zemana.

Rakouský tisk v pátek přinesl ostré a jednoznačně negativní komentáře k rozhodnutí české vlády dokončit výstavbu jaderné elektrárny Temelín. Také značná část rakouských politiků rozhodnutí ostře odsuzuje, a bulvární tisk proto mluví o nástupu "politické doby ledové" v rakousko-českých vztazích. Nejrozšířenější deník Neue Kronen Zeitung vyzdvihuje prohlášení rakouského ministra zahraničí Wolfganga Schüssela, že "hůře si ČR cestu do Evropské unie snad ani zatarasit nemohla".

V Bratislavě jednali premiéři čtyř středoevropských zemí

Předsedové vlád ČR, Maďarska, Polska a Slovenska ve společném prohlášení, které přijali v Bratislavě na závěr summitu visegrádské čtyřky, odsoudili "úmyslnou politiku útlaku, etnických čistek a násilí" jugoslávských sil v Kosovu a vyzvali Bělehrad, aby splnil všechny podmínky NATO. Premiéři Miloš Zeman, Viktor Orbán, Jerzy Buzek a Mikuláš Dzurinda se dále dohodli na pravidelných schůzkách. Podle premiéra Zemana po dnešku už není možná kritika Visegrádu, protože přijatý program obsahuje 40 konkrétních bodů.

Středoevropští prezidenti se sešli ve Lvově

Téma války na Balkáně v pátek na setkání středoevropských prezidentů ve Lvově zastínilo ostatní okruhy, jimž se hlavy států chtěly věnovat. Návrhy na zajištění stability v balkánském regionu by mělo obsahovat dnešní závěrečné komuniké. Prezident ČR Václav Havel navrhl svým kolegům uspořádat konferenci o míru na Balkáně, která by se měla konat ve slovinské Lublani.

Poslanci vyzvali vládu, aby předkládala pravdivé informace o ropočtu

Poslanecká sněmovna vyzvala kabinet Miloše Zemana, aby jí v budoucnosti předkládal pravdivé informace o státním rozpočtu. Tato výzva, kterou až napodruhé podpořilo 96 ze 184 přítomných poslanců, je jediným výsledkem čtvrtečního a pátečního několikahodinového jednání poslanců o vývoji státních financí v letošním roce. Při diskusi zazněla ve sněmovně řada kritických vystoupení. Například předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý označil vládu premiéra Miloše Zemana za nekompetentní a neschopnou reagovat na současný ekonomicky vývoj. Uvedl, že kabinet se pouze snaží svalovat vinu na své předchůdce, protože sám není schopen přijít s konkrétním řešením problémů. Sněmovna v lednu schválila zákon o rozpočtu s deficitem 31 miliard korun, vláda ale nyní očekává jeho zvýšení na 47 miliard korun.

Poslanecká sněmovna sice neschválila výzvy pravice k úspornému finančnímu chování vlády, nicméně poslanec za Unii svobody Ivan Pilip soudí, že vývoj ekonomiky stejně kabinet donutí k určitým krokům. Letos se podle něj "stane pouze to", že vláda nedodrží schválený státní rozpočet, ovšem v roce 2000 bude už téměř nemožné bez hlubších zásahů do sociálních a dalších zákonů rozpočet sestavit.

Rezervovaný a místy i záporný postoj zaujal k rozpravě Poslanecké sněmovny o vývoji státního rozpočtu ministr financí Ivo Svoboda. Podle svých slov postrádal taková vystoupení poslanců, která by obsahovala návrhy řešení nynější ekonomické a finanční situace. V reakci na kritiku problémů při výběru daní a pojistného uvedl, že jde o dlouholeté systémové jevy. První, kdo podle něj tento stav popsal a hledal příčiny, byla nynější vláda.

ODS kategoricky odmítá vládní návrh ústavních změn

Za naprosto nepřijatelný považuje Občanská demokratická strana vládní návrh ústavních změn, které by nadřadily mezinárodní smlouvy přijaté ČR zákonům a stanovily jejich bezprostřední závaznost. ODS podle předsedy Václava Klause dává při jednáních o vstupu ČR do Evropské unie přednost kvalitě členství před rychlostí za každou cenu. Proto také požaduje tvrdé vyjednávání s unií a prosazování vlastních zájmů. Předseda branně bezpečnostního výboru Petr Nečas kritizoval další navrhovanou změnu Ústavy. Podle ODS není nezbytně nutné, aby vláda mohla bez souhlasu parlamentu rozhodovat v odůvodněných případech o vyslání našich vojsk do zahraniční nebo o pobytu cizích jednotek na našem území. Jak poslanec Nečas podotkl, tato ustanovení nebyla podmínkou členství v alianci.

Místopředseda ČSSD Karel Kobes k balkánské misi

Místopředseda sociálních demokratů Karel Kobes odmítl jakoukoli souvislost čtvrteční návštěvy ministra zahraničí Jana Kavana a místopředsedkyně sněmovny a ČSSD Petry Buzkové v Albánii s nedávnou misí sociálnědemokratických politiků v Bělehradě. Reagoval tak na spekulace, že Kavan a Buzková odjeli do Albánie jenom proto, aby "vybalancovali" humanitární misi politiků vedených místopředsedou severočeské ČSSD Jaroslavem Foldynou do Bělehradu, od které se politické grémium strany distancovalo a označilo ji za soukromou akci. Foldynova mise navštívila Bělehrad a Novi Sad. Jugoslávskému červenému kříži odevzdala humanitární pomoc v ceně jednoho miliónu korun a jménem sociálnědemokratické nadace Růže nabídla, že zajistí prázdninový pobyt v České republice pro tisíc jugoslávských dětí. Kavan s Buzkovou navštívil prostory české vojenské polní nemocnice. Kavan jednal rovněž o humanitární pomoci této zemi a kosovským uprchlíkům s albánským prezidentem Rexhepem Mejdanim a předsedou vlády Pandeli Majkem.

Ministr Kavan pokládá kritiku čtyřkoalice za nekvalifikovanou

Kritiku čtyřkoalice na adresu česko-řecké iniciativy na řešení konfliktu v jugoslávské provincii Kosovo ministr zahraničí Jan Kavan odmítá jako nekvalifikovanou. Podle čtyřkoalice, tedy KDU-ČSL, ODA, Unie svobody a Demokratické unie - je iniciativa chybná a špatně načasovaná. Neprospívá zájmům ČR a vztahům s jejími spojenci a může zkomplikovat řešení kosovské krize. Výhrady k některým částem stále dopracovávaného materiálu, který má být příští týden předložen na řadě mezinárodních fór, měly Spojené státy a britští diplomaté. Stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil iniciativu kritizoval podstatně méně než čtyřkoalice a ocenil ji jako snahu ČR aktivně vystupovat uvnitř NATO.

Děti v "českém" uprchlickém táboře v Albánii mají mít i školu

Děti umístěné v "českém" uprchlickém táboře u albánského města Drač budou moci možná chodit i do provizorní školy. V táboře budovaném pro zhruba tisícovku kosovských běženců pracovníky Civilní ochrany České republiky byly vyčleněny dva stany pro pokus o vytvoření školy. Novinářům to na okraj mezinárodní konference Evropské rady pro uprchlíky a exulanty řekl představitel ministerstva zahraničí Karel Žebrakovský. Tábor by podle něj mohl být připraven k předání příslušné pobočce Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky koncem května.

Rychetský: Vláda je pouze pro dokončení pietní úpravy v Letech

Vláda je podle vicepremiéra Pavla Rychetského pouze pro dokončení pietní úpravy míst bývalého romského tábora v Letech u Písku, kde za války nacistické úřady soustřeďovaly české Romy před transportem do vyhlazovacích táborů. Kabinet se bude případem tábora v Letech zabývat opět v pondělí 17. května za účasti vládního zmocněnce Petra Uhla. Vláda již před několika měsíci zamítla návrh na zbourání velkovýkrmny vepřů v Letech a postavení nové na jiném místě s ohledem na naprosto katastrofální rozpočtovou situaci. Podle vicepremiéra však jasně vyjádřila, že považuje za mravně nepřijatelné, aby na místě zůstal vepřín trvale. Uhl potvrdil, že kabinetu stále navrhuje, aby poskytl prostředky na vybudování nové velkovýkrmny. Teprve ve chvíli, kdy bude nový vepřín hotov, by se starý vepřín zboural, aniž by se chov prasat přerušil.

Na domech Romů na Prostějovsku se znovu objevila rasistická hesla

Policisté z Prostějovska pátrají po lidech, kteří nastříkali fašistické a symboly a rasistická hesla na auto, domek a další objekty patřící dvěma romským rodinám v Tištíně na Prostějovsku. Na přelomu roku se dva takřka stejné rasistické útoky odehrály v sousedních Nezamyslicích. Policie má podezření, že obě rasistické akce mají společného pachatele.

Shattuck: České soudy nedostatečně trestají útoky na Romy

Americký velvyslanec v ČR John Shattuck nepřímo kritizoval české soudy za to, jak řeší rasově podbarvené trestné činy, u nichž je obětí romský občan. Na semináři o lidských právech totiž připomněl různé tresty u dvou podobných soudních případů: předloňskou vraždu súdánského studenta, za níž dostal pachatel 14,5 roku vězení, a vraždu Roma Milana Lacka, za kterou soud potrestal čtyři skinheady vězením od 15 do 22 měsíců. Rozdílné výsledky u těchto případů ukazují, že i na základě zákona lze rasistické útoky kvalifikovat různě. Lidská práva jsou tak "na nic pokud nejsou ze zákona vynucována", poznamenal velvyslanec.

Organizovanost občanů v odborech klesá

Počet odborářů klesá. Zatímco v roce 1990 bylo v odborových organizacích 62 procent občanů České republiky, nyní je to 15 procent. Vyplývá to z šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. V odborech působí především sympatizanti ČSSD a KSČM; v jejich řadách je přibližně po 20 procentech odborářů. O tom, že odbory mají na pracovišti velký vliv, je přesvědčeno pouze sedm procent dotázaných.

Tržby v maloobchodu, spojích a dopravě v březnu rostly

Po dvanáctiměsíčním poklesu vzrostly v březnu tržby maloobchodu meziročně o deset procent ve stálých cenách. Tržby ve spojích se zvýšily o 5,7 procenta a v dopravě o 0,5 procenta. Naopak v pohostinství a ubytování se v březnu tržby meziročně snížily o 2,8 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Program Phare přispěje na regeneraci lesů v Jizerských horách

Příspěvkem přibližně 44,5 miliónu korun podpoří regeneraci lesních porostů v Jizerských horách Evropská unie v rámci programu přeshraniční spolupráce Phare. Inspektor Oblastního inspektorátu Lesů ČR v Liberci Petr Žaba řekl, že Evropská komise podepsala minulý měsíc příslušnou smlouvu. Práce budou podle něj provedeny na celkové ploše 433 hektarů a vyžádají si 96,89 miliónu korun. Na financování regenerace se podílejí i Lesy České republiky. Program Phare podpořil před časem příspěvkem 26,4 miliónu korun obdobný projekt obnovy lesních porostů v Krušných horách.

Dirigent Mackerras obdržel čestný doktorát AMU

Čestný doktorát Akademie múzických umění 'AMU) obdržel v Praze britský dirigent, příznivec české hudby, Charles Mackerras. Vysoká škola, na níž krátce studoval před 51 lety, tak ocenila jeho interpretační umění a přínos k proslavení české kultury, zejména tvorby Leoše Janáčka. Mackerras v projevu proneseném česky připomněl svá studia u dirigenta Václava Talicha. Řídil se celý život jeho doporučením, jak řekl, aby jako dirigent udržel v rovnováze sebevědomí a nebojácnost ve styku s orchestrem a pokoru a strach potřebné v tichu pracovny při setkání s velikostí uměleckého díla.

České hokejisty čekají ve finále MS Finové

Šance na zisk osmého titulu mistrů světa se naskýtá českým hokejistům ve finále MS v Norsku. Jejich posledním soupeřem bude o víkendu tým Finska, který v historii dobyl pouze jediný mistrovský titul, v roce 1995. V hotelu Rica Victoria, kde čeští reprezentanti v Lillehammeru bydlí, se od čtvrtka po vítězném semifinálovém souboji s Kanadou téměř nezastavil faxový přístroj, jímž proudí z domova desítky pozdravů a přání vítězného finále. "Už jsou z nás skoro zoufalí, nikdo nemá šanci do hotelu telefonovat nebo faxovat. Dokonce jim už došel faxový papír a museli tam dát jiný s oficiální hlavičkou hotelu. Aby si s tím přívalem poradili, museli dokonce posílit službu v recepci. Snad nám to v závěru nepřipíší k účtu," strachoval se naoko vedoucí výpravy František Černík. Čeští hokejisté uvítali přítomnost manželek a přítelkyň a před závěrečnými zápasy relaxují. Po čtvrtečním duelu dokonce odmítli i šampaňské, které jim vedení na oslavu postupu do finále nabídlo. "Prý až po finále," tlumočil Černík rozhodnutí hráčů. "Šampaňského máme připraveny dvě krabice, ale pokud vyhrajeme, zajistíme další," potvrdil.

Čeští horolezci vystoupili v Himálaji na osmitisícovku Lhoce

Úspěšná byla česká horolezecká výprava, která se v Himálaji pokoušela o výstup na čtvrtou nejvyšší horu světa Lhoce. Na vrchol, který leží v nadmořské výšce 8516 metrů, se ve středu dostali nejprve Josef Šimůnek, Soňa Vomáčková a šerpa Lhakpa Dorjee, o den později je pak následovali ještě Josef Morávek a Zdeněk Hrubý. Čeští horolezci uspěli i přes velmi nepříznivé povětrnostní podmínky, jejich sestup do prvního výškového tábora '6100 m) zkomplikoval silný vítr a sněhová bouře.

Krátce o dnešním počasí v České republice:

Je většinou oblačno, místy přeháňky. Teploty 12 až 16 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.