Zprávy sobota, 18. března 2000

Vážení posluchači, sledujete české vysílání Radia Praha. Úvodní zprávy přináší Eva Petržílková.

A nyní podrobněji:

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla se zlepšuje

Prezident Václav Havel by mohl být v neděli - po šestidenní hospitalizaci - propuštěn do domácího ošetřování. Krátce předtím ještě v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích absolvuje kontrolní vyšetření. Plicní specialista Boris Šťastný, který je členem prezidentova lékařského konzilia, v pátek uvedl, že Havlův zdravotní stav se velmi rychle zlepšil a příznaky, které doprovázejí jeho onemocnění, ustupují.

Po propuštění z nemocnice by měl prezident ještě týden omezovat svůj program. Jedním ze známých bodů jeho programu v příštím týdnu bude výměna ministra bez portfeje. Jaroslava Baštu má v úřadu vystřídat vedoucí úřadu vlády Karel Březina. Termín tohoto ústavního aktu ještě nebyl podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka stanoven, podle zdrojů ČTK se uvažuje o středě.

Prezident se v nemocnici setkal s Rychetským a Motejlem

Problematiku odhalování hospodářské kriminality a připravovanou reformu justice probírali v pátek prezident Václav Havel s ministrem spravedlnosti Otakarem Motejlem a vicepremiérem Pavlem Rychetským. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček k této schůzce uvedl, že jednání se soustředilo i na další aktuální i obecnější otázky.

Hospodářská kriminalita stojí v poslední době v popředí prezidentova zájmu. Hovořil o ní i s ministrem vnitra Václavem Grulichem a navštívil dva specializované policejní útvary, které bojují proti ekonomické kriminalitě a organizovanému zločinu.

Václav Klaus věří, že po volbách sestaví vládu s Unií svobody

Předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus věří, že po volbách sestaví vládu s Unií svobody. Řekl to v pátek novinářům po schůzce s předsedou unie Karlem Kühnlem. Podle šéfa unionistů ale unie do takové vlády vstoupí jen jako součást čtyřkoalice s lidovci, Občanskou demokratickou aliancí a Demokratickou unií.

Vztahy mezi ODS a unií byly v poslední době dosti napjaté. Vyvrcholily tím, že unionisté před třemi týdny nepozvali Klause na svůj sjezd. Navíc Kühnl na brněnském sjezdu ostře vystupoval proti ODS. Prohlásil, že unie se musí stát reálnou hrozbou pro ODS v souboji o pravicového voliče. "Některé tyto věty se nám zdály příliš příkré vůči nám," řekl Klaus. Páteční schůzka však podle něj přispěla k vylepšení vztahů.

Provizorní řešení objezdu může kamióny z Plzně vyvést za dva roky

Na dočasném řešení dopravní situace Plzně se v pátek dohodli ministr životního prostředí Miloš Kužvart a ministr místního rozvoje Jaromír Císař. Do dvou let budou dobudovány nekontroverzní úseky dálničního obchvatu města a jeho přípojky na již existující takzvanou vojenskou silnici. Tudy by měly kamióny jezdit do doby, než bude vybudován i sporný třiapůlkilometrový úsek v oblasti lesního komplexu Val-Valík, informovali ministři po jednání novináře. O způsobu vedení dálnice sporným úsekem rozhodne pravděpodobně na podzim vrchní soud, k němuž se proti rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj odvolali loni odpůrci delší varianty, která protíná Valík. Minulý týden vrchní soud nepřijal návrh ekologů, aby byla celá stavba do doby rozsudku pozastavena.

Podle člena Evropské komise Güntera Verheugena dohání ČR zpoždění

Česká republika dohání zpoždění a je na dobré cestě, musí se však soustředit na posílení kapacity státní správy a vylepšení justice, soudí člen Evropské komise Günter Verheugen. Domnívá se, že pro Českou republiku je především nezbytné, aby se všechny rozhodující politické síly shodovaly na prioritách, které směřují k naplnění podmínek pro přijetí do Evropské unie. Mezi přetrvávajícími problémy zmínil především státní správu a justici. Verheugen také přiznal, že na ČR hledí možná přísněji než na jiné kandidátské země, už proto, že "měla nejlepší výchozí podmínky". Přeje si především, aby zavládl "silný národní konsens, že priority, které si země vytyčuje, jsou naprosto shodné se strategickým cílem přistoupení k EU".

Rozšiřování Evropské unie se podle člena Evropské komise Güntera Verheugena nezpomaluje. Na stůl se podle něj dostávají témata citlivější - jako například polské zemědělství nebo český těžký průmysl, a proto se ke kompromisu jednající strany dostávají obtížněji. Rozhodně to ale neznamená zpomalení procesu. Verheugen také odmítl odhadnout, jestli v říjnových posudcích kandidátů komise navrhne už konkrétní scénář jejich připojení k Unii.

Česká republika bude s Evropskou unií jednat v dubnu, květnu a červnu poprvé o zmíněných kapitolách a také o citlivé regionální politice a o finanční kontrole. Tím budou všechna témata (s výjimkou kapitoly "instituce") zařazena do rozhovorů, které se pak soustředí zejména na dohadování přechodných období.

V Moskvě skončila konference o Masarykovi a ruských emigrantech

Referáty o činnosti ruských emigrantů v bývalé Československé republice a o pomoci, které se jim dostalo od prvního československého prezidenta T. G. Masaryka pokračovala v pátek v Moskvě dvoudenní vědecká konference na téma "Tomáš G. Masaryk a 'ruská akce' československé vlády". Příspěvky vědců z české a ruské akademie věd, Moskevské státní univerzity a pražské Slovanské knihovny byly věnovány působení ruské inteligence, která po bolševické revoluci emigrovala do ČSR, kde našla pochopení u Masaryka i dalších představitelů české vlády. Zaměřili se zejména na tvorbu ruských emigrantských spisovatelů, filozofů, herců i historiků v rámci programu "ruská akce".

V rámci konference proběhla také výstava Tomáš G. Masaryk a ruští emigranti", kterou uspořádala Slovanská knihovna. Bylo také promítnuto několik filmů věnovaných životu a dílu T.G.M. a uskutečnil se rovněž koncert za účasti sólistů filharmonie moskevské konzervatoře P.I.Čajkovského.

ČSSD kvůli "protiíránskému" zákonu možná svolá mimořádnou schůzi

Návrh zákona, který má zakázat dodávky pro íránskou jadernou elektrárnu v Búšehru, by měl být podle představ ČSSD schválen co nejdříve. ČTK to v pátek řekl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. Až v úterý však klub této strany rozhodne, zda bude kvůli této normě, vrácené ve čtvrtek Senátem, žádat o svolání mimořádné schůze. Řádné jednání totiž sněmovna plánuje až na začátek dubna.

Senát normu vrátil s pozměňovacími návrhy, v nichž žádá, aby stát českým firmám kompenzoval škody vzniklé zákazem plnění dodávek sjednaných k 1. březnu tohoto roku. O konání mimořádné schůze by se měli poslanci dozvědět aspoň pět dní předem. Pokud o ni klub ČSSD v úterý požádá, mohla by tedy začít 28. března.

Advokátka Světlíková byla navržena Českým helsinským výborem na ombudsmana

Český helsinský výbor navrhl do funkce veřejného ochránce práv - ombudsmana - advokátku Danielu Světlíkovou, dlouholetou pracovnici v oblasti právního poradenství a lidských práv. Výbor zaslal návrh na zařazení advokátky mezi kandidáty na úřad ombudsmana Senátu a prezidentovi republiky. Právě humánně a demokraticky myslící právník nebo právnička by se úlohy ombudsmana mohli zhostit podle výboru nejlépe. Advokátku Světlíkovou proto pokládá za velmi vhodnou kandidátku.

Na obsazení funkce veřejného ochránce práv obdržela senátní volební komise přes 30 návrhů. Zájem o tuto funkci již dříve projevil šéf senátního ústavně- právního výboru Jiří Vyvadil (ČSSD). Mezi těmi, o nichž se také jako o možném ombudsmanovi spekuluje, je například místopředseda Senátu lidovec Petr Pithart, vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl a předseda Konfederace politických vězňů Stanislav Drobný.

Andorrský host jednal se premiérem Zemanem a navštívil univerzitu

Andorra může spolupracovat s Českou republikou v jejím úsilí o vstup do Evropské unie. Po setkání s předsedou české vlády Milošem Zemanem to v pátek řekl premiér Andorrského knížectví Marc Forné Molné, který je v těchto dnech jako první představitel malého státu mezi Španělskem a Francií na oficiální návštěvě republiky. Andorrský premiér, který jednal v Praze jak s ústavními činiteli, tak zavítal na Karlovu univerzitu, upozornil, že Andorra sice není členem EU, ale díky dobrým vztahům s Francií a Španělskem může pomoci při rozšiřování unie. Francie a Španělsko formálně Andorru spravují.

Podle ministra Mertlíka je KCP schopna po určitou dobu fungovat pouze s dvoučlenným vedením

Komise pro cenné papíry je podle ministra financí Pavla Mertlíka schopná po určitou dobu fungovat pouze s dvoučlenným vedením. Vláda ve středu podala návrh prezidentovi na odvolání Jana Müllera a Tomáše Ježka. Na tento krok reagovala svou rezignací další členka komise Jana Pospíšilová. Prezident se k návrhu ještě nevyjádřil. Všechna místa v prezídiu Komise pro cenné papíry jsou podle zákona o ochraně utajovaných skutečností klasifikována se stupněm tajné. To podle Mertlíka znamená, že člověk, který ještě nebyl prověřen, musí podstoupit přibližně půlroční ověřovací proces.

Grégr a Špidla se setkají s odboráři a vedením Nové huti

Ministři průmyslu a obchodu Miroslav Grégr a práce a sociálních věcí Vladimír Špidla budou 25. března jednat s odboráři a vedením akciové společnosti Nová Huť v Ostravě o řešení kritické finanční situace podniku. "Na určitých krocích se pracuje a nemohu zatím říct žádnou jejich konkrétní podobu," řekl Grégr na páteční tiskové konferenci v Lidovém domě. Špidla a Grégr budou jednat nejprve odděleně s odboráři a poté s vedením Nové hutě. Po separátních schůzkách bude následovat společné jednání všech tří stran.

Odborová rada Nové hutě vyhlásila od 15. března stávkovou pohotovost vzhledem ke kritické finanční situaci podniku. Kvůli nedostatku peněz na financování výroby pracuje ostravská firma podle odborářů nyní zhruba jen na 70 až 80 procent své kapacity. Obnovení výroby ve společnosti na plánovaný výkon požadují odboráři nejpozději od 1. dubna a zabezpečení prostředků na nákup vstupních surovin s přechodnou pomocí většinového vlastníka, tedy státu.

Karel Schwarzenberg kandiduje do Senátu

Bývalý prezidentův kancléř Karel Schwarzenberg bude na podzim v senátních volbách kandidovat za čtyřkoalici KDU-ČSL, ODA, DEU a Unie svobody. S návrhem souhlasí všechny strany, unionisté ale nechtějí, aby se o přízeň voličů ucházel v Praze. Schwarzenberg by mohl kandidovat v Rokycanech. Občanská demokratická aliance naopak doporučuje Prahu 12.

Novým ředitelem odboru vnějších vztahů ve Zbrojovce je bývalý šéf SSM

Bývalý šéf Socialistického svazu mládeže Vasil Mohorita je novým ředitelem odboru vnějších vztahů v brněnské Zbrojovce. Českému rozhlasu to potvrdil šéf odborů Bohumír Popelář. Mnozí zaměstnanci jsou tímto krokem managementu zděšeni, protože se jedná o jednu z nejdůležitějších pozic ve firmě. Mohorita byl po listopadovém převratu prvním tajemníkem komunistické strany, později mimo jiné předsedal Straně demokratického socialismu. Ve svých podnikatelských aktivitách se orientoval především na Rusko a Ukrajinu.

Jmenování Mohority do vedení Zbrojovky vyvolalo rozdílné reakce Zatímco představitelé pravicových stran a Konfederace politických vězňů tento krok odsuzují, odboráři a levicoví politici chtějí počkat s hodnocením až na výsledky Mohoritovy práce. Někteří ekonomové se obávají, že Mohoritův vstup do Zbrojovky nevrhá na firmu dobré světlo.

V Londýně skončilo zasedání arbitrážního tribunálu kvůli TV Nova

Pouze procedurální záležitosti byly na programu pátečního jednání londýnského mezinárodního arbitrážního tribunálu ve věci sporu mezi americkým podnikatelem a Českou republikou kvůli televizi Nova. Právní zástupci České republiky popírají, že by společnost ČNTS byla na základě českého práva oprávněna k exkluzivnímu vysílání TV Nova. Lauder se podle svých právníků cítí být poškozen tím, že česká vláda za chodu změnila pravidla hry, když v roce 1996 novelou zákona fakticky zbavila Lauderovu firmu právě exkluzivity vysílacích práv. Datum příštího zasedání soudu zatím nebylo stanoveno.

Státní dluh vzrostl ke konci roku 1999 na 228,4 miliardy korun

Státní dluh České republiky vzrostl ke konci loňského roku na 228,4 miliardy korun oproti 194,6 miliardy korun v prosinci roku 1998. Vnitřní dluh se tak zvýšil na 207,1 miliardy korun ze 170,0 miliardy korun, vnější dluh se naopak snížil na 21,2 miliardy korun z 24,6 miliardy korun. V průběhu minulého roku se také snížil objem vládních záruk o 23 miliard na 257,3 miliardy korun. Uvedlo to v pátek ministerstvo financí na své internetové stránce.

Analytici: Běžný účet PB skončil loni schodkem 30 až 40 mld.Kč

Běžný účet platební bilance České republiky skončí za loňský rok se schodkem 30 až 40 miliard korun. Finanční účet by přitom měl podle analytiků, kterých se ČTK v pátek dotázala, skončit výrazně aktivní, především díky přílivu přímých zahraničních investic. Schodek běžného účtu by se přitom měl pohybovat v pásmu jednoho až dvou procent HDP.

Zahraniční obchod za únor nejasný kvůli vlivu dovozu letadel

Odhady schodku zahraničního obchodu za únor se výrazně liší a pohybují se od pěti do deseti miliard korun. Podle analytiků, velkou neznámou opět je to, jak a jestli vůbec se do obchodní bilance promítnou dvě v únoru dovezená letadla. Kromě toho by měla deficit táhnout stejně jako v minulém měsíci rostoucí hodnota dovozu ropy.

Průzkum STEM: Veřejnost si zlepšuje názor na české politiky

Čeští politici si v očích veřejnosti polepšili. V čele žebříčku popularity osobností vystřídala podle Střediska empirických výzkumů nezávislého senátora Václava Fischera místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a ČSSD Petra Buzková, kterou hodnotí 77 procent občanů příznivě nebo velmi příznivě. Fischer za ní zaostal o tři procenta hlasů, jeho hodnocení se však proti předchozím měsícům nezměnilo. Na třetím místě je pravděpodobně budoucí ministr vnitra Stanislav Gross se 71 procenty příznivého hodnocení.

Sofres-Factum: ODS by ve volbách vyhrála, stejně voličů má i čtyřkoalice

Nejvíce hlasů by v případných volbách získala i na začátku března ODS, kterou podle průzkumu agentury Sofres-Factum preferuje 18,5 procenta občanů. Volební prognóza přisoudila Klausově straně 25,5 procenta hlasů, což je prakticky stejný zisk, jaký v předvolebním odhadu dosáhly strany čtyřkoalice KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU. "Pro čtyřkoalici to tedy znamená šanci na volební vítězství, zvláště v případě, že by hlasy pro DEU a ODA nepropadly," uvedli analytici agentury v materiálu, který v pátek získala ČTK.

Štěchovický poklad je na dosah, tvrdí dva rivalové Gaensel i Mužík

Oba rivalové hledající legendární štěchovický poklad tvrdí, že jeho odkrytí je otázkou několika příštích týdnů. Josef Mužík minulý týden ČTK oznámil, že konečná fáze prací ve vytipované lokalitě na Medníku v okrese Praha-západ začne 15. dubna. Američan německého původu Helmut Gaensel v pátek ČTK řekl, že má stoprocentní jistotu o existenci pokladu. Podle něj je zakopán na soukromém pozemku ve stejném okrese. Oba muži už do hledání unikátních nacistických archiválií a cenností investovali milióny korun a několikrát oznámili, že jsou těsně před cílem.

Pojem štěchovický poklad je v povědomí veřejnosti od konce druhé světové války. Část území katastru obce Hradišťko v okrese Praha-západ je již půl století objektem pozornosti nejen různých dobrodruhů - hledačů zlata, ale i tajných služeb. Traduje se, že v tomto prostoru zůstala neobjevená větší část písemného archivu, který vyzvedli v únoru 1946 Američané. Hovoří se však nejen o dobových dokumentech, ale i o bednách plných zlata a uměleckých předmětů.

Hrad Šternberk zatím nebude převeden do majetku města Ministr kultury Pavel Dostál v pátek vzkázal radním ve Šternberku na Olomoucku, kteří jej požádali o převod tamního hradu do majetku města, že pokud bude šéfem resortu, město gotickou památku nedostane. "Nemám důvod doporučovat vládě, aby Šternberku hrad darovala. Už tak mají (radní) starosti s investicemi do památek, které spravují. Ať mě nejprve přesvědčí, jak dokáží o památky ve městě pečovat," řekl ČTK ministr při návštěvě Olomouce. "Navíc máme velmi špatné zkušenosti s převáděním hradů a zámků na obce. Každá si totiž myslí, že to bude kasička a neuvědomuje si, kolik peněz jejich údržba stojí," dodal Dostál.

Město usiluje o převedení hradu z 13. století v centru Šternberka do svého majetku především proto, že jej místní nemohou využívat k odpočinku a zábavě. "Kromě prohlídek se na hradě nic neděje, ač je tam spousta nevyužitých společenských prostor a obklopuje jej rozsáhlá zahrada, která je nepřístupná veřejnosti," řekl týž den ČTK šternberský místostarosta Petr Skyva.

Barokní Petrášův palác se opět zaskvěl v plné kráse

Jedna z dominant centrálního náměstí v Olomouci - barokní Petrášův palác - se po rozsáhlých opravách zaskvěl v plné kráse. Po letitém úsilí se památkářům a stavbařům podařilo cenný dům zachránit před hrozící zkázou a s pomocí státu jej za 40 miliónů korun zrekonstruovat. Podle památkářů bylo nejtěžší přimět restituentku z Rakouska, aby prodala polovinu paláce, která po pádu totalitního režimu nepatřila státu. Trvalo čtyři roky, než se jim podařilo ženu přesvědčit, aby svoji část za sedm miliónů korun prodala.

Dvoupatrový dům byl v minulosti sídlem šlechty, která do Olomouce jezdila na sněmy. Jeho historie sahá až do 13. století, kdy jej však ještě tvořily dva gotické objekty. Do novodobé podoby byl přestavěn po roce 1725 a tehdejší majitel v něm zřídil sídlo nejstarší učené společnosti v habsburské monarchii.

Svého patrona Sv. Patrika zvesela zapíjeli a Irové i v Praze

Po celém světě slavili 17. března Irové svátek svého patrona sv. Patrika a Praha nebyla výjimkou. Od časného odpoledne zněla v pátek v několika irských "pubech" typická rozverná keltská hudba; hlavně však teklo proudem pivo, zvláště pak tradiční tmavé, a to české i irské výroby. "Je to pro nás velký den, ale vlastně celý den jenom pijeme," přiznal v rozhovoru pro ČTK Tony Phipps, manažer jedné z irských hospod v centru metropole. Podle něj se do Prahy ze zeleného ostrova přijela veselit asi tisícovka Irů.

Na keltského misionáře Patricia z 5. století Irové vzpomínají jako na šiřitele křesťanství. Byl údajně synem římského úředníka a pocházel ze západní Británie. V mladém věku byl zajat a jako otrok prodán do Irska. V Irsku založil církevní organizaci, včetně prvního biskupského sídla. Zemřel kolem roku 490, pravděpodobně 17. března.

Sport

Hokejisté Třince porazili v prvním zápase čtvrtfinálové série extraligy Plzeň 3:1 po třetinách 1:0, 1:0 a 1:1 a hokejisté Vsetína zdolali České Budějovice 3:0 po třetinách 2:0, 1:0 a 0:0.

Fotbalisté Ostravy a Opavy remizovali v úvodním utkání 21. kola první ligy 2:2. Domácímu týmu zajistila v poslední minutě bod Čápova branka.

Čeští plavci Daniel Málek a Yvetta Hlaváčová postoupili na mistrovství světa v krátkém bazénu v Aténách do sobotních finálových závodů. Málek si finále prsařské stovky zajistil sedmým místem, Hlaváčová vytvořila v semifinále polohové stovky český rekord a obsadila třetí pozici.

Předpověď počasí na sobotu

V České republice bude zataženo, občas sněžení, v nížinách déšť se sněhem. Na Moravě oblačno se sněhovými přeháňkami. Teploty 2 až 6 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.