Zprávy sobota, 20. června 1998

Zprávy 20.6.98 / 20.30

Sčítání skoro u konce: ČSSD vítězí, ODS stále dotahuje

Po sečtení hlasů v 14.461 z celkem 14.776 volebních okrsků má sociální demokracie více než 32 procent hlasů. Druhá nejsilnější strana ODS dále snížila její náskok a má bezmála 28 procent hlasů. I oficiální průběžné výsledky potvrzují, že republikánská strana z Poslanecké sněmovny vypadla a strana Důchodci za životní jistoty se do ní nedostala. Poslanecká sněmovna bude podle těchto výsledků a všech dosavadních odhadů složena jen z pěti stran. Dosud sečtené výsledky ukazují tyto procentní zisky stran:

ČSSD......32,22 ODS.......27,74 KSČM......11,05 KDU-ČSL....9,05 US.........8,61

Podle odhadů by ČSSD mohla získat 74 poslaneckých křesel, ODS 64, KSČM 25 nebo 24, KDU-ČSL 19 a Unie svobody 18 nebo 19.

Zeman očekává, že jako vítěz bude pověřen sestavením vlády

Předseda České strany sociálně demokratické Miloš Zeman očekává, že bude jako předseda nejsilnější strany vzešlé z předčasných voleb pověřen prezidentem Václavem Havlem, aby sestavil novou vládu. Na dotaz novinářů, zda by ČSSD podpořila pravicovou koalici, Zeman odpověděl, že nikoli. "Vyjdeme-li z těchto voleb jako nejsilnější strana, bylo by velmi paradoxní, kdyby tato nejsilnější strana zůstala v opozici," dodal. Přiznal se rovněž, že má radost z prognóz, které přisuzují na severní Moravě ČSSD, kde vedl svou stranu do volebního boje, 42 procent volebního zisku.

IFES: ODS v Praze získala 42,3 procenta, ČSSD 23,7 procenta

Občanská demokratická strana ve volbách v hlavním městě Praze, kde byl jejím leadrem Václav Klaus, získala podle prognózy společnosti IFES absolutně nejvyšší počet - 42,3 procenta hlasů. Sociální demokraté s leadrem Petrou Buzkovou podle tohoto odhadu v Praze dostali jen 23,7 procenta hlasů. Pražské odhady i celostátních skoro 28 procent pro ODS považuje její předseda Václav Klaus za "neuvěřitelný, cenný výsledek". Za otázku následujících dní Klaus považuje, zda se podaří jedné či druhé nejsilnější straně získat další dvě strany jako koaličního partnera.

Lux vítá volební propad republikánů a důchodců

Předseda KDU-ČSL Josef Lux je velmi spokojen s průběžnými výsledky parlamentních voleb, které znamenají pro jeho stranu devítiprocentní volební zisk. Ještě více si cení toho, že se ve volbách neprosadily extrémní strany. Potvrdí-li se předběžný výsledek, který nedává republikánům a důchodcům šanci na vstup do Parlamentu je to, jak řekl Lux ČTK, ještě důležitější, než příznivý počet hlasů pro lidovou stranu.

Křesťanská a demokratická unie-Čs.strana lidová přijme účast pouze v takové vládě, která umožní uskutečnit program křesťanských demokratů a která vytvoří většinovou, akceschopnou vládu. Předseda KDU-ČSL to řekl v České televizi. O tom, s kým by lidovci vstoupili do koalice, nechce zatím Lux spekulovat.

Jan Kasal je pro koalici s ODS a Unií svobody

Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal by dal přednost tomu, aby jeho strana uzavřela koalici s ODS a Unií svobody. "Za sebe říkám, že bych raději viděl koalici od středu doprava s tím, že tato republika si nemůže dovolit luxus hledět na osobní přání či osobní antagonismy," řekl Kasal ČTK. Dodal, že si je vědom toho, že hledání spolupráce s pravicovými stranami může být pro KDU-ČSL perspektivnější než cokoli jiného. Kasal připustil, že dohoda na uvedené koalici by byla možná jen za určitých podmínek. Konkrétně by byla nutná shoda na tom, že vládní koalice, ve které byla ODS i lidová strana, nevyužila v letech 1992 až 1996 toho, co mohla, že nedotáhla do konce restituční ani transformační zákony a nezprivatizovala to, co se zprivatizovat mělo. Kasal nedokáže odhadnout, kolik členů KDU-ČSL by stejně jako on raději uzavřelo koalici s ODS a Unií svobody než se sociálními demokraty. Poznamenal jen, že jsou to téměř všichni členové strany na Moravě.

Walesa: V Česku nastala doba ke sjednocení celé pravice

"Z toho se nedá poskládat žádná normální vláda, která by vydržela celé čtyřleté období," komentoval v rozhovoru pro ČTK předběžné výsledky parlamentních voleb do české Poslanecké sněmovny bývalý polský prezident Lech Walesa. Za dobrý signál, který vyslala česká společnost však považuje to, že se do parlamentu asi nedostanou Sládkovi republikáni. "Nemohu nic jiného poradit celé české pravici, jen to, aby se poučili z prohry polské pravice v roce 1993 a co nejrychleji se sjednotili." Jako příklad uvedl Volební akci Solidarita (AWS), která sdružuje více než 30 stran, od liberálního křídla až po národně-katolicky orientovanou frakci. "Kdyby se se mnou poradili (V.Klaus, J.Ruml i J.Lux), pak by teď měli o problém méně," dodal bývalý vůdce Solidarity.

Lidé preferují model založený na dvou silných stranách

Volby podle názoru politoložky Věry Haberlové ze Střediska empirických výzkumů ukázaly, že lidé dávají spíše přednost politickému modelu založenému na rivalitě dvou silných politických stran, než na systému s pestrou škálou menších politických stran. Svědčí o tom například také nárůst preferencí ODS za poslední tři měsíce. Úspěch sociálních demokratů souvisí podle Věry Haberlové také s tím, že v levé části politického spektra není pro levicově orientované voliče jiná přijatelná nabídka. Naproti tomu na pravé části politické spektra existuje širší nabídka, která ale pro ODS znamená oslabení.

Politolog Kučera: Nejlepším řešením by byla velká koalice

Za nejlepší řešení pro další politický vývoj po volbách považuje politolog Rudolf Kučera vytvoření velké pravolevé koalice. Politici by podle něj měli v zájmu celkové stability země přehodnotit svá dřívější prohlášení, o tom, s kým nehodlají vstupovat do koalice. Podle něj zatím existují dvě možné varianty velké koalice - koalice ČSSD a ODS, nebo koalice ČSSD s KDU-ČSL a s Unií svobody. On sám by dal přednost koalici ČSSD a ODS před variantou spojení ČSSD,KDU-ČSL a US, neboť první varianta by podle jeho názoru byla stabilnější.

Jan Ruml oznámil podmínky, za nichž podpoří Unie svobody vládu

Vláda, kterou podpoří či bude tolerovat Unie svobody musí pokračovat v transformaci a privatizaci a usilovat o začlenění České republiky do NATO a EU. Vládní strany rovněž musí souhlasit s vyšetřením všech finančních i politických skandálů. Na tiskové konferenci to oznámil šéf unie Jan Ruml. Unie respektuje vítězství sociálních demokratů a tím i její možnost sestavit vládu. "V žádném případě nebudeme podporovat ani tolerovat takovou vládu, která nebude pokračovat v transformaci, to znamená i v privatizaci. Nebudeme podporovat takovou vládu, která jednoznačně nebude mířit do severoatlantické aliance a EU," vyjmenoval Ruml další podmínky pro podporu vlády. Unie rovněž vyžaduje od nové vlády důslednou ochranou soukromého majetku a svobody.

Nová vláda musí dokončit privatizaci a deregulace

Nová vláda by měla pokračovat v deregulacích a dokončit privatizaci, především bank, čímž se nastartuje rychlé tempo ekonomického růstu. V diskusním pořadu rádia Frekvence 1 to uvedl profesor Jan Švejnar, ředitel Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR. Výsledky voleb podle Švejnara nejsou úplně jasné. Podotkl, že je zajímavé, že se do parlamentu pravděpodobně dostane jen pět stran a že koalice by mohla být sestavena jak zleva tak zprava. Důležitou roli tak podle něj sehraje prezident republiky. Velmi zdlouhavé jednání o vládě by na českou ekonomiku mělo negativní dopad.

Svůj hlas odevzdal ve volbách i hokejista Jágr

Sounáležitost s děním v zemi, byť většinu roku pobývá v zámoří vytížen povinnostmi v týmu Pittsburghu, vyjádřil v předčasných parlamentním volbách svým hlasem také hokejista Jaromír Jágr. U základní školy ve volebním okrsku v Kladně-Rozdělově zastavilo černé Porsche Carrera s Jágrem za volantem dnes v pravé poledne. "Hlasování má být tajné, tak ho přeci nemohu prozradit," odmítl se smíchem naznačit, na kterou stranu spektra se rozhodl přiklonit.

Olympijský vítěz Jan Železný není výsledkem voleb překvapen

Za potvrzení předvolebních odhadů považuje předběžné výsledky předčasných parlamentních voleb dvojnásobný český olympijský vítěz a mistr světa v hodu oštěpem Jan Železný. Dvaatřicetiletý atlet spolu s manželkou Martou hlasovali v Kosmonosech v Mladé Boleslavi. "Dalo se to předpokládat," reagoval úřadující světový rekordman na dotaz ČTK na dosud známé výsledky voleb. "Koalice se bude sestavovat jen těžko a úvahám o možném spojení Unie svobody s ČSSD a KDU-ČSL jednoduše nevěřím. Na druhou stranu je podle mého jistě pozitivní, že se do parlamentu nedostali republikáni a strana důchodců. Nejlepší světový oštěpař se prý osobně dlouho rozhodoval mezi Klausovou ODS a Unií svobody, v jejímž čele stojí Jan Ruml."Kdyby bylo možné tyto dva představitele hlavních pravicových stran sloučit dohromady, vznikl by asi ideální politik. Václav Klaus je jistě vynikající odborník, jeden z nejinteligentnějších lidí v zemi, Jana Rumla zase považuji za nesmírně slušného člověka, kterých není v politice nikdy dost. Nechce do vlády, ale mohl by udělat spoustu dobré práce v regionech. Snad proto jsem se nakonec rozhodl pro něho," přiblížil Železný své rozhodování.