Zprávy sobota, 22. května 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Prezident má zánět průdušek a do konce týdne zůstane v nemocnici

Náhlý obrat ve vývoji nemoci prezidenta Václava Havla, který si vyžádal ve čtvrtek jeho hospitalizaci, způsobil zánět průdušek, doprovázený zvýšenou teplotou. Dosavadní vyšetření neprokázala, že by u prezidenta začal zápal plic, řekl v pátek Havlův lékař Ilja Kotík. Potěšitelné je, že byl bez zvýšené teploty a že se u něj neobjevily potíže s dýcháním. Neděle by mohla naznačit, jestli se podařilo u prezidenta zažehnat nebezpečí zápalu plic, řekl ČTK Kotík. Prezident začal ve čtvrtek večer brát antibiotika a už od začátku virózy v úterý večer léky na odkašlávání a vitamíny. V nemocnici zůstane prezident nejméně do konce týdne, jeho pracovní program se podle mluvčího Ladislava Špačka ruší do středy příštího týdne. ČTK Špaček řekl, že se velmi pravděpodobně zruší na červen plánovaná Havlova cesta na Balkán, a stejně tak se maximálně omezí jeho program na následující týdny.

Čínský ministr zahraničí ocenil česko-řeckou iniciativu

Čínský ministr zahraničí Tchang Ťia-süan ocenil v Pekingu při pátečním setkání se svým českým protějškem Janem Kavanem česko-řeckou iniciativu ke kosovské krizi. Bude o ní jednat v pondělí v čínské metropoli s řeckým ministrem zahraničí Jorgosem Papandreem. ČTK o tom informoval Jan Kavan. Český ministr uvedl, že on sám se s Papandreem setká v Pekingu v neděli večer, aby s ním mohl společnou iniciativu "doladit a dohodnout se na dalších společných krocích".

Jan Kavan a Tchan Ťia-süan se shodli, že v různých kulturách je svět, včetně lidských práv, vnímán odlišně, ale že tyto odlišnosti by neměly být překážkou vzájemně výhodné spolupráce. Kavan čínskému ministru vysvětlil, že lidská práva jsou pro ČR velmi důležitá, jsou "základním kamenem nejnovější české státnosti". Oba ministři konstatovali, že současné vztahy ČR a Číny jsou dobré.

ČR a Řecko předloží mírovou iniciativu ke Kosovu zřejmě v úterý

Pravděpodobně v úterý předloží podle českého ministerstva zahraničí Česká republika a Řecko Radě NATO v Bruselu společnou mírovou iniciativu na urovnání konfliktu v Kosovu. "Text česko-řecké iniciativy, která předkládá některé návrhy na řešení kosovské krize, je stále ještě v konzultacích," řekla ČTK Monika Pajerová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Stěžejním bodem návrhu, který má údajně podobu rezoluce Rady bezpečnosti OSN, je podle řeckých informací krátkodobé jednostranné přerušení úderů NATO, jež by umožnilo Rusku souhlasit s rezolucí OSN a jugoslávskému prezidentu Slobodanu Miloševičovi zahájit odsun jednotek z Kosova. Český velvyslanec při NATO Karel Kovanda ve čtvrtek naději na úspěch řecko-české iniciativy zpochybnil s tím, že by k jejímu přijetí nebyl v rámci aliance úplný konsensus. Podle něho se za takový projekt navíc musejí postavit hlavně velmoci.

Klaus: Válka v Jugoslávii situaci nezlepšila

Bombardování Jugoslávie Severoatlantickou aliancí podle předsedy české Poslanecké sněmovny Václava Klause nepřiblížilo mírové urovnání, ba naopak vedlejší efekty útoků ještě zhoršily situaci v oblasti. Klaus to řekl v rozhovoru pro řecký list Kathimerini. Obsah rozhovoru ČTK poskytlo řecké velvyslanectví. Klaus vysvětlil, že jeho postoj k akci NATO není vyhroceně odmítavý, ale skepticky a plný nedůvěry v její pozitivní efekt. Za důvody označil to, že aliance "příliš povrchně hodnotí" situaci na Balkáně včetně Kosova a že si nedostatečně politicky vymezila cíle vojenských akcí a přílišně a neopodstatněně věřila v účinky bombardování.

STEM: Útoky NATO proti Jugoslávii odmítá více než polovina občanů

Vojenské útoky NATO proti Jugoslávii odmítá 54 procent občanů České republiky, zatímco opačný postoj zaujalo 29 procent dotázaných. Sedmnáct procent respondentů nemá na tuto otázku jasný názor. Téměř třetina občanů, konkrétně 29 procent, útoky hodnotí jako úspěšné. Vyplývá to z bleskového průzkumu Střediska empirických výzkumů 'STEM) pro Český rozhlas a Českou televizi. Podpora útoků aliance je mezi českými občany v posledních týdnech stabilní.

Uprchlíci z Kosova našli náhradní domov v Hulíně

S porozuměním přivítali v pátek 108 albánských běženců obyvatelé Hulína. V tamní ubytovně našlo dočasný domov 53 dětí, 33 žen, z nichž jedna čeká rodinu počátkem června a druhá v září, a 22 mužů. Mezi uprchlíky je i dvanáctiletá ochrnutá dívka, která je řadu týdnů na útěku. "Moc za pomoc děkujeme. První den, jen jak to bude možné, pojedeme domů," řekla ČTK devětapadesátiletá Fazille Banullaová. Do Hulína přijela bez manžela a dalších rodinných příslušníků. Postrádá je většina uprchlíků, a chtěli by proto požádat českou vládu, aby příbuzným umožnila přijet za nimi.

Kosovští běženci proplouvali na raftech olomouckými parky

Zpříjemnit pobyt kosovských uprchlíkům v humanitárním středisku v Olomouci-Hněvotíně se rozhodla olomoucká cestovní kancelář. Pro osm desítek uprchlíků uspořádala v pátek plavbu na gumových člunech po řece Moravě a jejích ramenech, která protékají rozlehlými parky v centru Olomouce. "Chtěli jsme, aby běženci aspoň na chvíli mohli zapomenout na prožité útrapy. Hlavně dětem se plavba na raftech moc líbila a myslím si, že se docela dobře odreagovaly. Všichni si navíc pochutnali na koláčcích, které nám věnovala jedna z místních pekáren, a od další firmy dostali trička," řekl ČTK majitel cestovní kanceláře.

Sudetoněmecký landsmanšaft spatřuje v Kosovu příležitost

Sudetoněmecké krajanské sdružení 'SL) spatřuje v nynějším válečném konfliktu kolem Kosova příležitost k důraznějšímu prosazování svých zájmů a požadavků. Vyplynulo to z tiskové konference, kterou v předvečer každoročního sudetoněmeckého srazu uspořádal v Norimberku předseda SL Franz Neubauer. Neubauer prohlásil, že mezi nynějšími etnickými čistkami proti kosovským Albáncům a poválečným odsunem sudetských Němců z Československa existuje "absolutní paralela". Vyjádřil názor, že aktuální vývoj v Jugoslávii umožňuje připomenout celé mezinárodní veřejnosti i dřívější případy vyhánění a poukazovat na jejich protiprávnost.

Z jednání Poslanecké sněmovny

Snížení daně z příjmů právnických osob ze 35 na 31 procent, daně z příjmů fyzických osob ze 39 na 32 procent a zvýšení spotřebních daní u pohonných hmot a tabákových výrobků zahrnuje souborná novela daňových zákonů, kterou v pátek schválila Poslanecká sněmovna. Sociálnědemokratický poslanec Bohuslav Sobotka ČTK řekl, že podle předlohy schválené sněmovnou by se spotřební daně měly zvýšit od letošního 1. července, daně z příjmu by se měly snížit od 1. ledna 2000. Schválená novela dále snižuje daň z dividend ze 25 na 15 procent. Toto snížení se týká výnosů z akcií a z podílů ve společnostech s ručením omezeným. Novelu nyní bude muset projednat ještě Senát.

Úprava postavení cizích ozbrojených sil při pobytu na území České republiky je hlavním cílem vládní předlohy, kterou úspěšně projednala Poslanecká sněmovna. V nadcházejících týdnech se návrhem zákona bude zabývat její výbor pro obranu a bezpečnost. Předloha souvisí se vstupem ČR do NATO a se závazky, které z toho pro zemi vyplynuly. Předloha má proto nově upravit problematiku překračování státních hranic cizími vojáky, používání vojenské techniky, poskytování zdravotní péče, řešení škod a další záležitosti.

Dolní komora Parlamentu také podpořila další projednávání vládního návrhu zákona, který má České republice umožnit, aby se připojila k sankcím Evropské unie proti Jugoslávii. Zmíněnou legislativní předlohou, jejíž zamítnutí neúspěšně navrhovali komunisté, se bude v příštích týdnech zabývat zahraniční výbor. Sankce by podle zákona měla stanovovat vláda nařízením. Kromě ropného embarga by se měly mimo jiné týkat zmrazení finančních fondů, zastavení exportu materiálu a výrobků, které by mohly sloužit při opravách objektů zničených při leteckých úderech, a zákazu letů do Jugoslávie.

Poslanecká sněmovna zamítla vládní návrh novely, který měl vést k poměrně výraznému zpřísnění podmínek pro získání střelné zbraně. Kabinet navrhoval, aby žadatel potřeboval vedle zbrojního průkazu také zvláštní povolení okresního policejního ředitelství. Žadatel by musel úředníkovi ředitelství mimo jiné "věrohodně doložit", že zbraň k ochraně svého zdraví a majetku skutečně potřebuje. Sněmovna ale tuto představu nepřijala.

Dosud nevídané veřejné polemiky o prokomunistické minulosti některých kandidátů Poslanecké sněmovny na udělení či propůjčení státních vyznamenání provázely páteční jednání poslanců o této věci. Sněmovna nakonec prezidentovi Václavu Havlovi doporučila k udělení či propůjčení státních vyznamenání 17 lidí. Hlavní polemiky poslanci vedli o minulosti již zesnulého generála a účastníka boje proti fašismu Karla Klapálka. V parlamentních kuloárech navíc někteří poukazovali na to, že mezi kandidáty se ocitl i cestovatel Jiří Hanzelka, který je podle nich veden v takzvaných Cibulkových seznamech spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti.

Reakce na daňové úpravy

Dopad schválených daňových úprav na příjmy letošního státního rozpočtu odhaduje ministr financí Ivo Svoboda na čtyři miliardy korun. Příští rok by podle něj mohla být státní pokladna bohatší o dvě miliardy korun. Uvedl, že konkrétnější čísla závisejí na vývoji hospodářství.

Podnikům zůstane více peněz na investice a přerozdělování přes státní rozpočet bude nižší. Tak komentoval poslanec Ivan Pilip snížení daně z příjmu právnických osob, které má spolu se snížením daně z příjmu fyzických osob kompenzovat též schválené zvýšení spotřebních daní u paliv, cigaret a alkoholu.

Šéf slovenských zákonodárců v Praze

Předseda slovenského parlamentu Jozef Migaš a předsedkyně Senátu Libuše Benešová se shodli, že jsou pro takzvanou nulovou variantu při mezistátním vypořádání majetku obou zemí bývalé federální republiky. Benešová to řekla po páteční schůzce s Migašem. Nulová varianta by podle ní zřejmě předpokládala státní smlouvu o tom, že si obě země nic nedluží a že nároky obou zemí padají, čímž by byl spor uzavřen. Otevřenou otázkou a klíčovým problémem jinak dobrých vzájemných vztahů zůstává dluh Slovenska ve výši zhruba 24,7 miliardy korun, který vznikl při dělení aktiv a pasiv bývalé Státní banky československé, a 4,5 tuny slovenského zlata, které blokuje česká centrální banka.

Česko-slovenská celní unie, dokončení dělení společného majetku z dob Československa a nový volební zákon, který připravují čeští sociální a občanští demokraté, byly hlavními tématy rozhovoru Jozefa Migaše a premiéra Miloše Zemana. Česká i slovenská strana se podle Migaše shodují na trvání celní unie mezi oběma zeměmi, protože je pro oba státy výhodná. Až některá z republik vstoupí do Evropské unie budou obě země tuto otázku opět zvažovat. "Nyní je podstatné, že to prospívá oběma stranám," dodal Migaš.

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus je přesvědčen, že zisky Rudolfa Schustra a Vladimíra Mečiara v prvním kole slovenských prezidentských voleb ukazují jejich dostatečně silnou voličskou podporu. "Zdá se mi naprosto falešné, když je jeden nebo druhý démonizován na úkor libůstky toho či onoho novináře," řekl Klaus po jednání s Jozefem Migašem. Schuster získal v prvním kole 47 procent hlasů, Mečiar o deset procent méně a oba kandidáti se znovu utkají 29. května.

EK pohrozila odvetou, nebude-li zrušeno clo na cukr

Evropská komise 'EK) v pátek naléhavě vyzvala Českou republiku, aby zrušila zvýšení dovozních cel na cukr vůči členským zemím Evropské unie. Sdělila, že pokud se to nestane do 1. července, bude nucena rozhodnout o odvetných opatřeních, řekl ČTK vedoucí české delegace na zasedání Výboru přidružení EU-ČR Petr Kubernát, ředitel odboru na ministerstvu zahraničních věcí. "Jsme přesvědčeni, že toto opatření proti EU nelze nijak odůvodnit. Dohodli jsme se, že česká strana urychlí vnitřní prověrku a záhy to vyřeší. A zdá se nám, že se stále více přiklání k našemu stanovisku," řekla ČTK Catherine Dayová, šéfka útvaru Evropské komise pro rozšíření.

Dubnové výsledky zahraničního obchodu

Za dobrou zprávu a výsledek překonávající očekávání označují odborníci překvapivě nízký dubnový schodek obchodní bilance České republiky. Jako pozitivní hodnotí zejména meziroční nárůst vývozů. Hlavní důvod nízkých dovozů vidí v pokračujícím propadu domácí průmyslové produkce a vzestup vývozů v oslabení české koruny a dopadu přímých zahraničních investic v ČR. Schodek obchodní bilance ČR v dubnu činil 4,3 miliardy korun proti březnovým 11,6 miliardy korun. Dovoz v dubnu meziročně klesl o 2,1 procenta, vývoz naopak vzrostl o 3,9 procenta.

"Podniky málo vyrábějí a tedy snižují i objemy dovážených komponentů," řekla Hana Fegutová z Investiční a poštovní banky. Varovný je podle ní růst dovozu spotřebního zboží, který se meziročně zvýšil o 13 procent. "Tento vývoj, kdy se na straně jedné vyrábí méně a na straně druhé spotřebovává více, letos pravděpodobně povede ke zvýšení schodku obchodní bilance," dodala.

Také analytik Commerzbank Capital Markets Radomír Jáč upozorňuje na to, že dubnová struktura dovozu ukazuje růst podílu průmyslového spotřebního zboží a zemědělského a spotřebního zboží. Jako pozitivní hodnotil zejména meziroční nárůst vývozů, připomněl však, že stejnou tendenci budou vykazovat v dalších měsících vzhledem k oživující se poptávce i dovozy. Podle něho lze předpokládat, že dovoz spotřebního zboží se bude zvyšovat také v dalších měsících a celkové dovozy se tak rovněž přehoupnou do meziročního růstu.

Kasl ocenil zaměření Světové banky na regiony a města

Pražský primátor Jan Kasl, který se účastní ve Washingtonu summitu starostů, vyjádřil potěšení nad tím, že Světová banka začíná věnovat investiční pozornost vedle států také regionům a městům. "Je to dobrý posun a pro mě je překvapením, kolik projektů mají, ukazuje to na význam, který regiony a města získávají," řekl Kasl ČTK do New Yorku po dvou dnech summitu, který pořádají Světová banka a Mezinárodní měnový fond za účasti asi 130 primátorů a starostů hlavních měst a světových metropolí. Kasl přednesl na summitu příspěvek Praha - renesanční město v nové evropské ekonomice. Zaměřil se na využívání kapitálových trhů k financování města a vydávání mezinárodních obligací.

Italský cembalista hrál poctu kladívkovému klavíru

Italský varhaník a cembalista Lorenzo Ghielmi přijel na Pražské jaro, aby se v pátek večer zapojil do řady interpretů, kteří při letošním a loňském ročníku festivalu vzdali hold třístému výročí vynálezu kladívkového klavíru neboli fortepiana. Ghielmiho recitál v koncertní síni v kostele sv. Šimona a Judy nabídl hudbu otce a syna Bachů a italských mistrů. Umělec, který je varhaníkem v jedné milánské bazilice, hraje na kladívkový klavír, jenž je novodobou kopií vzácného nástroje ze Silbermannovy dílny z první poloviny osmnáctého století. První kladívkový klavír, lišící se mechanikou od klavichordu a od cembala, postavil Bartolomeo Cristofori ve Florencii v roce 1698. Z podmětu českých hudebních institucí se staly roky 1998 a 1999 výročím UNESCO.

Nadace Český literární fond udělila na knižním veletrhu své ceny

Nadace Český literární fond udělila v pátek v Průmyslovém paláci pražského Výstaviště, který je dějištěm knižního veletrhu Svět knihy'99, literární ceny za nejlepší tvůrčí počin v minulém roce. Ocenění získali prozaik Jaroslav Putík, básník Pavel Kolmačka a filozof Karel Kosík. Putík získal cenu za román Odchod ze zámku. Kolmačka byl oceněn za sbírku poezie Viděl jsi, že jsi. Kosík získal cenu za soubor statí z let 1991 až 1997 nazvaný Předpotopní úvahy. Ceny udělovala letos nadace již posedmé. Nadace Českého literárního fondu podporuje formou grantů a stipendií vznik nekomerčních knižních titulů a periodik. Příspěvky nadace poskytuje i na projekty z okruhu vědecké a odborné literatury, novinářství, divadla, rozhlasu, filmu a televize.

Muzea nabídnou v sobotu návštěvníkům radost z objevování

Speciální programy 'a na většině míst zdarma včetně vstupu) připravila na tuto sobotu svým návštěvníkům česká a moravská muzea. Na mnoha místech jim v rámci oslav Mezinárodního dne muzeí umožní nahlédnout i do míst jinak veřejnosti nepřístupných. Mottem letošního svátku, který se připomíná od roku 1977, je z rozhodnutí Mezinárodní rady muzeí 'ICOM) Radost z objevování. V tomto duchu budou na mnoha místech připraveny poradny, výstavky a další programy. Například pražské Náprstkovo muzeum zpřístupní interiér knihovny svého zakladatele a prohlídky stálých expozic doplní odborným výkladem. V Muzeu Bedřicha Smetany bude k vidění výstavka kuriozit. V Muzeu Antonína Dvořáka se rozezní autentický skladatelův klavír značky Bösendorfer. Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi otevře jinak nepřístupnou věž. Chebské muzeum představí svět zaniklých řemesel.

Liberecká zoo se stane členem mezinárodní unie světových zahrad

Liberecká zoologická zahrada byla přizvána ke členství v Mezinárodní unii ředitelů zoo světové zoologické organizace. Jejím členem se stane i ředitel Zoo Liberec Josef Janeček. "Považuji to za nejvyšší možné ocenění. Z České republiky jsme jediní, komu se ho dostalo," řekl Janeček. Liberecká zahrada má v péči 27 zvířecích druhů zařazených do Evropských záchovných programů. Mezi její nejnovější poklady patří i první mládě orangutana sumatránského narozené v České republice, které v pátek slavilo první narozeniny. "Ve volné přírodě zbylo asi jen tisíc orangutanů samatránských, v zajetí jich je celosvětově 220, mláďat se podařilo v zajetí odchovat asi deset," řekl Janeček. Právě mezinárodní unie vybrala v roce 1996 na celosvětovém zasedání z 11 uchazečů libereckou zoologickou zahradu jako nejvhodnější pro jejich chov.

V okolí Prahy se budou vznášet balóny

Sedm horkovzdušných balónů a vzducholoď budou moci o víkendu a v pondělí spatřit nad svými hlavami lidé v okolí Prahy. Lety se uskuteční v rámci slavnosti balónů Praha '99, řekl ČTK Vladimír Lacina z pořádajícího Balonklubu. "Akce má podpořit rozvoj balónového létání v Praze i v celé České republice a vzbudit zájem veřejnosti," uvedl Lacina. Piloti prý neodmítnou ani případné zájemce, kteří by se v koši chtěli proletět. Balóny i vzducholoď vzlétnou vždy časně ráno a o víkendu i večer společně z místa, které pořadatelé zvolí podle meteorologických podmínek. Ve vzduchu budou asi dvě hodiny.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Teploty 14 až 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.