Zprávy sobota, 22. srpna 1998

Zprávy 22.8.98

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou pro vás připravila Evelina Himalová...

A nyní podrobně:

Praha si připomněla 21.srpen 1968

Položením věnců a kytic k soše sv.Václava na pražském Václavském náměstí si v pátek připomněla 30.výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa ruská delegace v čele s předsedou zahraničního výboru Státní dumy Vladimirem Lukinem. Skupinu ruských intelektuálů doprovázela místopředsedkyně českého Senátu Jaroslava Moserová. ČTK řekla, že ruští představitelé se tak chtěli symbolicky omluvit českému národu za příkoří způsobená tehdejší sovětskou mocí. "Nemohou se za tu velmoc omlouvat oficiálně, jsou to především představitelé ruského intelektuálního světa, kteří trpí pocitem viny za sovětskou moc, jež to všechno napáchala a i jim pokřivila životy," uvedla Moserová.

Za účasti členů vlády a dalších význačných osobností českého politického života se v pátek uskutečnilpietní akt k 30.výročí vpádu armád Varšavské smlouvy do ČSSR před budovou Českého rozhlasu v Praze. Premiér Miloš Zeman na něm označil srpnové dny za dobu heroického vzepětí českého národa. Úctu podle Zemana si zasluhuje především František Kriegel, který jako jediný nepodepsal takzvaný moskevský protokol, který měl upravit poměry v zemi podle představ Kremlu. Během prvního roku po okupaci, jak uvedl dále šéf české vlády, byla "zlomena páteř" českého národa, což však není možné vyčítat lidu, ale vedoucím politikům.

Komunističtí reformátoři z období pražského jara 1968 neusilovali podle názoru Občanské demokratické strany o zásadní transformaci společnosti. Chtěli zachovat podstatu systému a pouze pomocí kosmetických změn vylepšit jeho tvář a učinit v totalitě snesitelnějším. Uvádí se to v prohlášení politického grémia strany k 30.výročí vpádu vojsk pěti států Varšavské smlouvy do Československa. Podle představitelů ODS lidé v tehdejším Československu od reforem požadovali více a komunistům hrozilo, že převezmou iniciativu, a proces se tak definitivně vymkne jejich kontrole.

Na nedostatečný zájem Čechů o poznání všech aspektů sovětské okupace Československa v roce 1968 upozornil sociální demokrat, předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. "Jsem toho názoru, že naše reflexe srpnových událostí i toho dění před srpnem 1968 je poměrně slabá, nedokonalá a nehluboká," řekl novinářům v souvislosti s 30.výročím okupace. Zaorálek se obává, že nezájem o pochopení vlastních dějin může značně oslabit pozici státu v zahraničí.

Podle předsedy Unie svobody Jana Rumla události v roce 1968 jasně ukázaly, že komunismus jako společenské zřízení je nereformovatelný. Jedinou zárukou dalšího vývoje je proto podle něj fungování na principech demokratické společnosti, tedy především na svobodě občanů. "V této souvislosti se nám zdá nehorázné, že jsou do vysokých funkcí ve státní správě jmenováni i lidé s dlouholetou praxí v komunistické administrativě, která sloužila jako represivní složka proti občanům této země," řekl Ruml v pátek novinářům.

Vzpomínková mše v kostele sv.Matěje v pražských Dejvicích připomněla památku obětí srpnové invaze v roce 1968. Byla věnována také památce jedné z prvních obětí okupace, dvacetiletého Milana Kadlece, který zemřel před třiceti lety u budovy Československého rozhlasu v Praze. Jen za období od 21.srpna do 18.října 1968 bylo v souvislosti s okupací usmrceno, většinou zastřeleno nebo přejeto tanky, 80 civilistů a dalších 284 lidí bylo těžce zraněno. Další desítky lidí potom zemřely po represích v následujícím roce.

Vzpomínkové akty k výročí srpnových událostí 1968 se konaly i na jiných místech ČR

Památku občanů, kteří v Brně zahynuli v srpnových dnech 1968 a 1969, uctila položením květin u jejich pamětních desek primátorka Dagmar Lastovecká a další představitelé města Brna. Vojáci Varšavské smlouvy při invazi do Československa 21.srpna 1968 zastřelili v Jihlavské ulici šestnáctiletého Josefa Žemličku z Omic a v autě na silnici nedaleko závodu Zetor v Brně-Líšni Viliama Debnára z Hostěnic.

Památku prostějovských obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 do ČSSR uctili u pamětní desky také představitelé Prostějova. Sovětští vojáci, kteří ve městě 25.srpna zabloudili, tehdy postříleli tři obyvatele. Krvavou prostějovskou neděli si u pomníku před městským úřadem za tónů písně Karla Kryla "Bratříčku, zavírej vrátka" připomněli místní radní, zástupci okresního úřadu, někdejších politických vězňů, Sokola, ale i pamětníci a příbuzní obětí.

Pomník na hranicích s Rakouskem je díkem uprchlíků z roku 1968

Pomník vděčnosti Rakušanům za jejich pomoc uprchlíkům z Československa v roce 1968 byl v pátek odhalen nedaleko hranic České republiky s Rakouskem na okraji Mikulova. Pomník nechal zhotovit na vlastní náklady Jaroslav Kyncl, který v roce 1968 emigroval spolu se svou rodinou do Rakouska na protest proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR. Kynclovi později odešli přes Německo do USA, kde žijí dodnes. Tři několikametrové kamenné skulptury připomínající pomocnou ruku podanou československým politickým uprchlíkům vytvořil sochař Jan Koblasa, profesor Akademie výtvarných umění v německém Kielu. I on má k událostem před třiceti lety osobní vztah, protože tehdy rovněž emigroval.

Pietní vzpomínka na Slovensku

U příležitosti 30.výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy položila v pátek místopředsedkyně České strany sociálně demokratické Petra Buzková kytici květů na hrob Alexandra Dubčeka na bratislavském centrálním hřbitově. Pietního aktu se zúčastnil i předseda rakouského parlamentu Heinz Fischer a generální tajemník Stzrany evropských socialistů Jean-Francois Vallin. Jménem české vlády a ministerstva zahraničí uctil památku Dubčeka a obětí represí po roce 1968 i velvyslanec České republiky na Slovensku Rodolf Slánský.

Mečiar o výročí srpna 1968 a dnešní slovenské opozici

Poučení z 21.srpna 1968 pro dnešek na Slovensku je v tom, že tehdy ti, kdo v důsledku "pražského jara" ztráceli funkce a pozice, křičeli "Zachraňte socialismus!" a obraceli se o pomoc do zahraničí. Dnes lidé, kteří nestačí s dechem, křičí "Zachraňte demokracii!" a obracejí se také na zahraničí. Prohlásil to v pátek v rozhovoru pro Slovenský rozhlas u příležitosti 30.výročí okupace ČSSR vojsky Varšavské smlouvy slovenský premiér Vladimír Mečiar. "Tehdy i dnes se stavěla hesla tak, že máme dobrý lid, ale špatnou vládu a okupanti ochrání dobrý lid před vládou, byť ta má širokou podporu lidí," dodal předseda slovenské vlády. Jak dále zdůraznil, většina lidí zapomněla už na to, že on osobně odpovídal po roce 1989 za odsun sovětských vojsk z území Slovenska. Ta odešla o rok dříve než z Čech. "No a tato moje iniciativa, která byla úspěšná, byla pak i po zásluze odměněna: Zatímco ten, kdo zajišťoval odsun vojsk z Čech, dostal vyznamenání a kytici, já jsem dostal pojmenování - agent KGB," ironicky poznamenal Vladimír Mečiar.

Předseda Senátu Pithart hovořil v Moskvě o srpnu 1968

Tragické události srpna 1968 v Československu nebyly chybou generálů poslušných rozkazů, byl to zlý systém, vůči němuž jsme našli sílu se postavit, prohlásil v pátek na závěr dvoudenní návštěvy v Moskvě předseda Senátu Petr Pithart. "To, že se v souvislosti s pražským jarem 1968 hovoří o událostech v Budapešti 1956, Berlíně 1953, Afghánistánu a Čečensku, je pro mne zárukou, že něco podobného se už nebude opakovat," konstatoval Pithart při setkání s delegací ruské inteligence na půdě českého velvyslanectví v ruském hlavním městě.

Kavan s Kwasniewským o myšlence Visegrádu i o roce 1968

O kontinuitě dobrých česko-polských vztahů po změně vlády v České republice, o 30.výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa a aktuálnosti "visegrádské myšlenky" hovořil v pátek ve Varšavě během své jednodenní návštěvy s polským prezidentem Aleksandrem Kwasniewským nový šéf české diplomacie Jan Kavan. "Prezident Kwasniewski se mi omluvil za to, co nazval polskou ostudou," řekl poté novinářům Kavan v souvislosti s 30.výročím invaze "spřátelených" armád do někdejšího Československa. Dodal, že hlavu polského státu ujistil, že tehdejší události nechápe jako polskou ostudu, ale ostudu strany, která tehdy v zemi vládla.

Kavan seznámil polského prezidenta s obsahem svých rozhovorů se šéfem polské diplomacie Bronislawem Geremekem a jeho delegací. Kwasniewski podle jeho slov připomněl dobré vztahy s českým premiérem Milošem Zemanem a přátelský postoj k České republice jako takové. Stejně jako Zeman byl totiž současný polský prezident významným představitelem sociálnědemokratické politiky ve své zemi. Až do zvolení prezidentem v roce 1995 stál Kwasniewski v čele polské sociální demokracie /SdRP/, která však na rozdíl od své české partnerky vznikla na základě bývalé komunistické Polské sjednocené dělnické strany /PSDS/.

Stejně jako předtím s ministrem Geremekem se Kavan shodl s polským prezidentem na tom, že zahraničněpolitickou prioritou obou zemí je vstup do Evropské unie, dokončení integrace se Severoatlantickou aliancí a dobré vztahy se sousedními zeměmi. V této souvislosti diskutovali také o problematice zavedení vízové povinnosti, jak to požaduje Evropská unie, a o dopadu Schengenské dohody. Český ministr zdůraznil, že Polsko má zájem, aby uplatnění těchto dohod neovlivnilo nepříznivě polsko-ukrajinské vztahy. Varšava se totiž obává, aby jednou na hranicích s Ukrajinou nevznikl předěl, jenž by mohl negativně působit na vývoj v oblasti.

Podle Kavana se polský prezident pochvalně zmínil o myšlence tzv. "Visegrádu" a připomněl, že to byli právě čeští politici, kteří od ní ustoupili jako první. Český ministr zahraničí se s Kwasniewským sice shodl, že "Visegrád" patří minulosti, ale oba vidí jako živou myšlenku "tří židlí a čtvrté prázdné čekající na Slovensko", což znamená další úzkou spolupráci s Budapeští, ale také s Bratislavou. Podle Kavana tak nyní "duch Visegrádu" obě země promítají do širší středoevropské spolupráce.

ČR považuje útoky USA proti Afghánistánu a Súdánu za oprávněné

Česká republika považuje podle ministra zahraničí Jana Kavana letecké útoky Spojených států proti teroristickým základnám v Afghánistánu a Súdánu za oprávněné. Vláda jako celek se k této události nehodlá vyjadřovat. Podle svého místopředsedy Pavla Rychetského kabinet nechává právě na ministerstvu zahraničí, aby vyhodnotilo, jaké důvody Spojené státy k útokům vedly i jaký budou mít dopad.

Terorismus je podle českého prezidenta Václava Havla civilizační zlo

Český prezident Václav Havel se zatím nechce vyjadřovat ke čtvrtečním raketovým útokům Spojených států na podezřelé teroristické cíle v Súdánu a Afghánistánu. Přesto i na nemocničním lůžku situaci pozorně sleduje. Vedoucí tiskového oddělení prezidentské kanceláře Martin Krafl v této souvislosti připomněl, že prezident už několikrát odsoudil terorismus jako civilizační zlo.

Zdravotní stav prezidenta Havla

Prezident Václav Havel zůstane v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích ještě nejméně týden. S jeho zotavováním po červencové operaci jsou lékaři i nadále spokojeni. O odstranění tracheostomie začne konzilium uvažovat až po víkendu. Prozatím lékaři stále prodlužují dobu Havlova dýchání bez přetlaku, což umožňuje zvýšenou intenzitu rehabilitace.

Národní bezpečnostní úřad bude mít nového šéfa

Národní bezpečnostní úřad povede bývalý pracovník Bezpečnostní informační služby Tomáš Kadlec. Rozhodla o tom vláda s tím, že Kadlec vystřídá Pavla Koláře, kterého odvolal ministr vnitra Václav Grulich vzápětí po svém nástupu do funkce. Tomáš Kadlec, který se narodil v roce 1962, není a nikdy nebyl členem žádné politické strany. Od února 1998 pracoval jako poradce premiéra Josefa Tošovského pro oblast zpravodajských služeb a bezpečnostní problematiku.

Novým šéfem Úřadu vlády bude Karel Březina

Novým šéfem Úřadu vlády se má stát ode dneška Karel Březina. Na Úřad vlády ho přivedl Miloš Zeman, Březina dříve šéfoval jeho sekretariátu, když byl ještě předsedou Poslanecké sněmovny. Novinářům to v pátek na tiskové konferenci po zasedání vlády oznámil mluvčí kabinetu Libor Rouček.

Roučka ve funkci mluvčího ČSSD dočasně nahradí Jiří Hron

Dosavadního tiskového mluvčího ČSSD Libora Roučka, který se stal mluvčím vlády, vystřídá dočasně nynější vedoucí tiskového oddělení Lidového domu Jiří Hron. Rouček o tom informoval novináře po páteční konferenci strany, na níž naposledy vystupoval jako moderátor. Rouček svůj úmysl vzdát se funkce stranického mluvčího oznámil již dříve.

Egonu Lánskému vadí, že vláda má malou možnost ovlivnit rozhodnutí RFE

Místopředseda vlády sociálních demokratů pro zahraniční politiku a bezpečnostní otázky Egon Lánský je znepokojen tím, že kabinet má velmi malé možnosti ovlivnit rozhodování soukromé rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Nezdá se mu dobré, že v zemi operuje soukromá firma za okolností, které orgány státu nemohou ovlivnit. Svobodná Evropa chce na podzim zahájit z Prahy vysílání do Iráku a Íránu, přičemž vedení rádia o tomto svém rozhodnutí nevedla žádné rozhovory se současnou vládou, ale ani s předchozí. Lánský to řekl v pátek novinářům na pražském ruzyňském letišti krátce po návratu ze své dvoudenní návštěvy Švédska, kde se kromě nejvyšších oficialit setkal i s čelnými zástupci švédských podnikatelských kruhů.

V Praze bylo slavnostně zahájeno mezinárodní sympozium bohemistů

Diskuse o budoucnosti bohemistického bádání a o možnostech propagace českého jazyka, literatury a kultury v zahraničí jsou na programu týdenního Mezinárodního sympozia bohemistů, které v pátek slavnostně zahájil ve Velké aule pražského Karolina prorektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm. Více než 80 významných bohemistů z předních univerzitních i akademických zahraničních pracovišť pracuje na sympoziu ve čtyřech sekcích. Zabývají se v nich například tradicemi českého myšlení o literatuře a o jazyce, syntézou dějin české literatury, spisovnou češtinou a jazykovou kulturou a studiem češtiny na zahraničních univerzitách. Na slavnostním zahajovacím aktu předal proděkan Filozofické fakulty UK Jan Kuklík pamětní medaili sedmnácti zahraničním bohemistům, kteří se významně zasloužili o šíření znalostí o českém jazyce a o rozvoj bohemistických studií.

Ministr Svoboda chce autorizovat texty určené ke zveřejnění

Ministr financí Ivo Svoboda bude od novinářů požadovat, aby zveřejňovali celé texty jeho odpovědí na své otázky, nikoliv jen jejich dílčí části, a chce, aby mu to redakce potvrzovaly. ČTK to v pátek sdělila Jana Vargová z tiskového oddělení ministerstva. Syndikát novinářů České republiky přirovnal Svobodovo rozhodnutí ke krokům HZDS. Zástupci českých médií kritizují prohlášení tiskového oddělení ministra financí Iva Svobody. Irena Válová, která stojí v čele Syndikátu novinářů pro ČTK uvedla, že ze strany ministerstva jde o "hluboké nepochopení principu fungování svobodných a nezávislých médií".Představitelé vlády mají povinnost poskytovat informace o své činnosti, neboť tím naplňují ústavní právo občana na informování. To, v jaké podobě ministrovy odpovědi vyjdou, je na zvážení redakce.

Předseda PS Václav Klaus dnes pronese přednášku na 54.evropském fóru

Na 54.evropskémm fóru, které začalo v pátek v rakouském Alpbachu, a kterého se účastní i předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Václav Klaus, vědci a politikové z řady zemí letos hovoří o tématu "Rozpolcenost nebo integrace - společenský pokrok a zaměstnanost prostřednictvím vědy a techniky". Klaus vystoupí s přednáškou "Společnost a krize liberalismu nebo liberalismus jako naděje pro společnost", v níž nastíní svůj pohled na občanskou společnost. Jeho poradce Ladislav Jakl ČTK řekl, že Klaus se fóra zúčastnil i před třiceti lety v době obsazení tehdejšího Československa vojsky bývalé Varšavské smlouvy, ale že se po několika dnech vrátil do vlasti. Letos nemá předseda Poslanecké sněmovny v rámci programu žádná oficiální jednání, ale s některými účastníky se sejde soukromě. Odjezd plánuje na neděli.

Kohl: ČR musí dovolit návrat odsunutých Němců

Spolkový kancléř Helmut Kohl ujistil Němce, kteří byli po druhé světové válce odsunuti ze svých domovů, že jednání o členství České republiky a Polska v Evropské unii podle jeho názoru ulehčí vyřešení sporných bilaterálních otázek. Jak podle agentury DPA řekl po kancléřově setkání s předsedkyní Svazu vyhnanců Erikou Steinbachovou mluvčí bonnské vlády Otto Hausser, podle Kohla budou tyto otázky zahrnovat i právo usadit se na místě podle vlastní volby. Dále mluvčí řekl, že Kohl potvrdil stanovisko své vlády, podle níž je třeba považovat odsun Němců z jejich vlasti za "odporující mezinárodnímu právu a velkou nespravedlnost". Z hlediska rozšíření Evropské unie prý musejí základní evropská práva platit také pro odsunuté Němce. Ty kancléř označil za důležité partnery v procesu porozumění s východními sousedy. Steinbachová, která stojí v čele zastřešující organizace krajanských spolků odsunutých Němců, zastávala názor, že sporné otázky by měly být vyřešeny ještě před vstupem České republiky a Polska do EU.

Trestní oznámení na prezidenta automotoklubu

Na prezidenta Ústředního automotoklubu České republiky Oldřicha Vaníčka bylo podáno oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu zneužívání informací v obchodním styku a zpronevěry. Vaníček měl údajně převést část bývalého majetku Svazarmu v celkové hodnotě zhruba 140 miliónů korun na své soukromé firmy.

Hudební slavnosti Emy Destinnové zahájeny

Mozartovský večer zahájil v pátek ve 20.00 hodin v českobudějovické Koncertní síni Otakara Jeremiáše v pořadí už deváté Hudební slavnosti Emy Destinnové. S komorním orchestrem Czech Virtuosi pod taktovkou Jana Zbavitele na něm vystoupila sólistka Mária Tkadlčíková /soprán/ a Martina Šuráňová /flétna/. K "bonbónkům" slavností podle pořádající Festivalové kanceláře Emy Destinnové Antonína Kazila patří koncert souboru Pro Arte Antiqua Praha, na němž 25.srpna zazní také originální verze oratoria Luigi Boccheriniho Stabat Mater a 31.srpna varhanní koncert v katedrále sv.Mikuláše.

Ze sportu:

Český reprezentant Lukáš Vydra si na evropském šampionátu v Budapešti zajistil postup do semifinále závodu na 800 metrů, když vyhrál jeden z pěti rozběhů. Jediný náš zástupce v chodeckém maratónu na 50 kilometrů Miloš Holuša obsadil 18.příčku. Po dvou disciplínách sedmiboje žen je naše Kateřina Nekolná na 17.místě.

Předpověď počasí na dnes pro Českou republiku:

Oblačno až zataženo, místy déšť, nejvyšší denní teploty 17 až 21 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.