Zprávy sobota, 24. června 2000

Senát schválil novelu volebního zákona

Senátoři po více než sedmihodinové vzrušené rozpravě schválili kontroverzní volební novelu, která zaváděním většinových prvků do volebního systému posiluje roli velkých stran. Pokud by prezident Václav Havel, který již novelu kritizoval, využil své pravomoci a normu vetoval, Poslanecká sněmovna může jeho krok přehlasovat nadpoloviční většinou všech poslanců. Novelu stejně jako ve sněmovně prosadily ODS a ČSSD. Normu podpořilo 40 z přítomných 79 senátorů, proti bylo 38 a jeden se hlasování zdržel. Pro novelu hlasoval celý senátní klub ODS. Z řad ČSSD podle očekávání hlasovali proti schválení 4 senátoři, jeden se zdržel a dva nebyli hlasování přítomni. Proti byla celá čtyřkoalice, všichni čtyři komunisté a dva nezávislí.

Premiér Zeman navrhuje vyloučit senátory, kteří nesouhlasí s novelou volebního zákona

Premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman je pro vyloučení sociálnědemokratických zákonodárců, kteří nesouhlasili nebo nebudou souhlasit s novelou volebního zákona. Uvedl to před hlasováním při návštěvě severomoravské Ostravy. Sám tento návrh nepodá jen proto, že již nechce kandidovat na funkci předsedy sociální demokracie. Prvního místopředsedu senátorů ČSSD Jana Zapletala Zemanův výrok zaskočil. "Že by řekl takovouto hloupost ? Tomu nevěřím," prohlásil Zapletal. Ministr zahraničí Jan Kavan k Zemanovu výroku řekl, že když on byl dvacet let členem britské Labour party, bylo nemyslitelné, že by její poslanci hlasovali v parlamentu proti usnesení strany. Zdůraznil však, že o vylučování z ČSSD rozhodují místní organizace.

Předseda lidovců Jan Kasal kritizoval vedení ČSSD za to, že se před klíčovým hlasováním o novele volebního zákona v horní komoře parlamentu snaží zastrašit své senátory, kteří pro tuto novelu nechtějí zvednout ruku. Senátoři ČSSD byli před hlasováním navíc podle Kasala falešně varováni, že ODS má uzavřenu dohodu s KDU-ČSL a Unií svobody o převzetí moci ve státě, pokud nebude novela volebního zákona vinou sociální demokracie schválena.

Senát schválil zákon, který má umožnit navrácení židovského majetku

Senát schválil vládní návrh zákona, který má umožnit navrácení majetku zabaveného během nacistické okupace českým Židům a židovským organizacím. ČR bude díky přijetí normy první evropskou zemí, která reagovala na Washingtonskou deklaraci a projevila vůli se spravedlivě vypořádat s neblahým dědictvím rasových hrůz v době druhé světové války. Zákon počítá s tím, že Židovskému muzeu v Praze bude zdarma převedeno 63 obrazů, které dříve patřily židovským občanům. Do vlastnictví fyzických osob má být dále vydáno asi 2500 uměleckých předmětů. Vláda však nyní ví jen o jediné občance, která se o umělecké předměty své rodiny hlásí. Kabinet zřídil nadační fond se základním vkladem 300 miliónů korun, z něhož budou kompenzovány nemovitosti, které buďto nelze vydat nebo je stát již nevlastní.

Senát dále schválil novelu zákona o vojenské policii. Ta bude například zajišťovat ochranu materiálu a jednotek členských zemí NATO, pokud budou na základě mezinárodních smluv dočasně působit na českém území. Novela dále rozšiřuje pravomoci příslušníků Vojenské policie zejména v oblasti dopravy.

Premiér Zaman stále tají, zda se omluví místopředsedovi ODS Miroslavu Mackovi

Premiér Miloš Zeman zatím stále tají, zda uposlechne rozhodnutí soudu a omluví se místopředsedovi ODS Miroslavu Mackovi. Před dvěma lety ho v diskusním pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní v souvislosti s privatizací Knižního velkoobchodu označil za tuneláře a velkého zloděje unikajícího trestu. Na omluvu je zvědavý také Macek. "Očekávám jeho omluvu, která bude tak jako napůl druhá urážka, ale to je jedno... Podstatou je ukázat, že premiér tohoto státu používá vědomou lež ve své politické práci, že vědomě lže o svých politických protivnících," řekl Macek.

Komisař pro rozšíření Verheugen varoval politiky před zneužitím vstupu do EU

Komisař EU pro rozšíření Günter Verheugen varoval politiky kandidátských zemí, aby nezneužívali otázku vstupu do unie ke svým kampaním. Neřekl však, zda má na mysli konkrétní případy, nebo mluví obecně. Na tiskové konferenci v Prostějově se vyhnul přímé odpovědi na dotaz, zda v některé z kandidátských zemí kromě Česka existuje skupina euroskeptiků, která má silnou menšinu v obou komorách Parlamentu. Verhuegen zavítal na Přerovsko a Prostějovsko v doprovodu ministra zahraničí a prostějovského senátora Jana Kavana. Navštívil mimo jiné město Konice, kde se právě konal Evropský den. Později v Prostějově uvedl, že za celý den mluvil s desítkami lidí - od podnikatelů a politiků až po ženy v domácnosti a důchodce, ani jednou však nezaznamenal odpor proti vstupu Česka do unie.

Až u vrcholného politika Evropské unie hledali zastání zoufalí klienti zkrachovaných družstevních záložen. Skupinka klientů využila návštěvy Güntera Verheugena a na besedě s občany jej požádala o pomoc. Komisař jim řekl, že není v jeho pravomoci mluvit do kompetencí české politické reprezentaci, slíbil však, že se politiků na problém krachu záložen přeptá.

Americká společnost bude zřejmě investovat v Rožnově pod Radhoštěm

Americká společnost vyrábějící polovodiče uvažuje podle premiéra Miloše Zemana o větší investici v okolí Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. Pokud by firma postavila závod na severní Moravě, vytvořila by tak zřejmě kolem 2000 pracovních míst, řekl novinářům bez podrobnějšího vysvětlení Zeman. Podle informací ČTK jde o společnost ON Semiconductor, která počátkem loňského září ovládla s podíly 49,99 procent rožnovské firmy Tesla Sezam a Terosil. Vedoucí odboru práce ve Vsetíně Božena Kořenková řekla, že vstup amerického investora, o kterém mají již informace, by znamenal výrazné snížení nezaměstnanosti ve zdejším regionu, která činí 9,54 procenta.

Firma Invensys vytvoří v Plzni tisíc nových pracovních míst

Tisíc nových pracovních míst hodlá během tří let vytvořit v západočeské Plzni anglická firma Invensys, která chce vybudovat v průmyslové zóně Borská pole závod na výrobu doplňků klimatizačního zařízení. S prodejem pozemků o rozloze čtyři hektary této společnosti souhlasilo ve čtvrtek plzeňské zastupitelstvo. Primátor Jiří Šneberger doplnil, že letošní státní dotace na rozvoj průmyslové zóny Borská pole činí 56 miliónů korun, což je téměř třikrát více než loni.

Nomura zpochybňuje vstup Československé obchodní banky do IPB

Bývalý majoritní vlastník Investiční a Poštovní banky, japonská Nomura, zpochybňuje vstup Československé obchodní banky do IPB. Podle jejího názoru nebyl převod realizován za poctivých podmínek a byl netransparentní. Nomura držela v bance více než 46 procenta akcií. Její zástupci dodávají, že rozhodnutí v rámci českého bankovního sektoru jsou politicky motivována a Nomura se nyní zaměří především na ochranu svých akcionářských práv. Na IPB uvalila Česká národní banka v pátek 16. června nucenou správu. V pondělí ČSOB po dohodě s nuceným správcem, Českou národní bankou a ministerstvem financí převzala kontrolu nad IPB.

Prezídium Bankovní asociace opatření vlády a centrální banky v kauze IPB podporuje. "Rychlost vyhledání strategického partnera a nového akcionáře IPB je velice důležitá. Vláda a ČNB tak předešly nepříznivým vlivům, které by působily na stabilitu celé bankovní sféry," uvedl generální tajemník Bankovní asociace Petr Špaček. Rozhodnutí vlády zaštítilo v pátek svým usnesením i vedení sociální demokracie.

Fúze Prazdroje, Radegastu a Popovic připraví o místo 320 lidí

Spojení pivovarů Plzeňský Prazdroj, Radegast a Velké Popovice si v následujících osmi měsících vynutí zrušení 320 pracovních v rámci všech tří pivovarů. Jak uvedl mluvčí společnosti Jaroslav Pomp, každý zaměstnanec, který bude nucen opustit některý ze tří jmenovaných podniků, dostane odstupné ve výši pětinásobku průměrného měsíčního příjmu a věrnostní příspěvek odpovídající týdenní mzdě za každý rok nad pět let odpracovaných ve firmě. Podle Pompa jihoafrická pivovarnická skupina SAB přistupuje k fúzi všech tří českých pivovarnických akvizic do jedné společnosti s obchodním jménem Plzeňský Prazdroj. Konsolidace do jedné společnosti podléhá ještě schválení akcionářů. SAB je po ovládnutí Prazdroje třetí největší pivovarnickou skupinou na světě.

Státy visegrádské čtyřky se rozhodly podpořit vzájemné sblížení

Milión eur, tedy asi 36 miliónů Kč, kterými se Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko rozhodly podpořit vzájemné sblížení, čeká na zájemce o granty pro projekty z oblasti vědy a výzkumu, vzdělávání, kultury, mládeže a přeshraniční spolupráce. Zájem už projevili například televizní tvůrci. Dohodu o zřízení fondu, do něhož každá země letos přispívá čtvrt miliónem eur, podepsali ministři zahraničí 9. června v Praze.

Irsko je pro ČR jedním z modelových států EU

Po vstupu do Evropské unie by ČR měla zaměřit svou výrobu především na vývoz. Po setkání s předsedou irského Senátu Brianem Mulloolym to řekl náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček. Irský vývoj po vstupu do EU považuje v mnoha aspektech za modelový pro ČR. Obě země jsou si podobné ekonomikami i malým trhem. Navíc nynější hospodářský vzestup Irska může posloužit jako příklad výhod členství v Evropské unii, míní Kmoníček. Irsko je v unii od roku 1973 a od počátku hojně využívalo finanční pomoci určené ekonomicky nejslabším členům. Teď je jeho ekonomika jedna z nejrychleji rostoucích v Evropě.

Rakouská opozice chce, aby premiér Schüssel rychle jednal kvůli Temelínu

Rakouské opoziční strany Zelení a sociální demokracie (SPÖ) žádají, aby kancléř Wolfgang Schüssel začal přímo jednat se svým českým protějškem Milošem Zemanem o zastavení stavby jihočeské jaderné elektrárny Temelín. "Je za pět minut dvanáct," prohlásila mluvčí Eva Glawischnigová poté, co deník Právo uveřejnil článek, ve kterém se tvrdí, že by zavážení palivových článků mohlo v Temelíně začít místo plánovaného termínu na přelomu srpna a září nejpozději do 4. července. Kancléř podle Glawischnigové musí trvat na požadavku, že články nesmějí být do elektrárny zavezeny, dokud nebude uzavřeno obsáhlé zkoumání vlivů Temelína na životní prostředí.

Ministři vnitra zemí Rady Evropy se shodli na nutnosti přijetí evropského kodexu policejní etiky

Na nutnosti přijetí evropského kodexu policejní etiky se shodli ministři vnitra 41 zemí Rady Evropy, jejichž dvoudenní konference skončila v Bukurešti. Z České republiky se jednání zúčastnil ministr Stanislav Gross, jehož doprovázel policejní prezident Jiří Kolář. Ministři se podle agentury AP dohodli také na tom, že při Radě Evropy bude vytvořen konzultační orgán, který bude pomáhat při přípravě výchovy kádrů pro policii. Konference vyzvala Radu Evropy, aby přijala účinnější kroky v boji proti korupci. Upozornila také na to, že korupce je zvlášť rozšířena a nebezpečná v postkomunistických zemích.

Daňové nedoplatky v květnu vzrostly na 103,1 miliardy korun

Daňové nedoplatky v ČR vzrostly k 31. květnu na 103,1 miliardy korun ze 102,2 miliardy korun ke konci dubna. Z toho rozhodující podíl 88,1 miliardy korun představují nedoplatky na daních nové daňové soustavy. Proti stejnému období minulého roku vzrostl objem splatných daňových nedoplatků o 15,2 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o 17,3 procenta.

Konsolidační banka podepsala s firmou LET Kunovice dohodu o dočasném uspořádání poměrů

Dohodu o dočasném uspořádání poměrů podepsala s firmou LET Konsolidační banka Praha (KoB), největší věřitel kunovické firmy. "Banka dospěla k závěru, že je třeba poskytnout LET určitou dobu na zpracování nového podnikatelského plánu. Ten spočívá v projektu letounu Loadmaster, v získání nových zdrojů provozního financování, posílení managementu a zpracování celkového schématu restrukturalizace firmy," řekl mluvčí KoB Jiří Pekárek s tím, že dohoda bude platit zřejmě jen do konce roku. LETu hrozí prohlášení konkursu.

Po zálohách 3500 korun obdrží zaměstnanci LETu zbytek dubnové výplaty do středy nebo čtvrtka příštího týdne. Transfer peněžních prostředků z USA na účet LET Kunovice začíná, oznámil generální ředitel Turner Bostwick. Zároveň jako vyjádření díků za trpělivost ve věci zpožděných mezd uděluje zaměstnancům na pátky 30. června a 7. července placené volno. Stávková pohotovost však stále trvá. Majitelem LETu Kunovice je od roku 1998 americká společnost Ayres Corporation.

Většina lidí stále nevěří ve správnost zřízení Senátu

Tři čtvrtiny občanů nejsou stále přesvědčeny o správnosti ustavení Senátu. Přitom za určitě nesprávné označilo jeho zřízení 37 procent lidí. Kladně se k existenci horní parlamentní komory vyjádřila čtvrtina dotázaných, ale s určitostí považují její zřízení za dobré pouze čtyři procenta občanů. Vyplývá to z výsledků červnového průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM). Senát byl s rozpaky přijímán již v době svého vzniku v roce 1996, kdy pokládalo jeho ustavení za správné 33 procent dotázaných. Zřízení Senátu obhajují častěji mladí lidé ve věku do 29 let a občané s vyšším vzděláním.

Ministr Fišer se obává odchodu schopných zdravotníků

Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer (ČSSD) se obává odchodu schopných lidí ze zdravotnictví do jiných oborů. Fišer to řekl při své návštěvě jablonecké nemocnice. Rezignaci zdravotních pracovníků na medicínu by podle jeho slov mohl finanční tlak skutečně způsobit. Ministerstvo bude proto usilovat o zavedení spravedlivějšího systému financování nemocnic, řekl Fišer. Před odchodem lidí ze zdravotnictví počátkem června varovaly ministra také Česká lékařské komora a Lékařský odborový klub. Podle nich až 40 procent lékařů zvažuje odchod za prací do zahraničí.

S politickou situací není spokojeno 74 procent občanů

Se současnou politickou situací je nespokojeno 74 procent občanů České republiky, opačný názor sdílí 22 procent lidí. Čtyři procenta lidí se nedokázala k této otázce vyjádřit. Vyplynulo to z výsledků průzkumu agentury IVVM. Mezi spokojenější patří mladí lidé, studenti a dotázaní s dobrou životní úrovní. Spokojeni jsou i voliči ODS a ČSSD.

Na Vyšehradě bylo slavnostně otevřeno Kongresové centrum

Po dvou letech rekonstrukcí bylo na pražském Vyšehradě slavnostně otevřeno Kongresové centrum. Budova z roku 1981, která dříve sloužila zejména sjezdům Komunistické strany Československa a po roce 1989 kulturním akcím, se koncem září stane místem výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Palác a nově přistavená budova s kancelářemi, která se po zasedání MMF změní v říjnu na špičkový hotel, nabízejí osm sálů s celkovou kapacitou 4500 míst a 30 salónků pro dalších 1500 lidí. V nové budově je připraveno 850 kanceláří; jejich počet se po zasedání finančníků sníží na 450.

Přeplněnost českých věznic se snížila z 16 na 14,7 procenta

České věznice jsou nyní přeplněny v průměru o 14,7 procenta, přičemž v květnu stav lidí ve vězeňských zařízeních překračoval jejich kapacity o téměř 16 procent. Ve 33 věznicích si tak k dnešnímu dni odpykávalo trest či čekalo ve vazbě na rozsudek 22.840 lidí. Přeplněnost vedla generální ředitelku Vězeňské služby Kamilu Meclovou k tomu, aby v březnu vydala dočasné nařízení, jímž na necelých osm týdnů zastavila přijímání lidí odsouzených na dobu kratší než dva roky k výkonu trestu.

Většina lidí považuje chování kuřáků za bezohledné

Většina občanů ČR soudí, že kuřáci se zpravidla chovají ke svému okolí bezohledně. Vyplývá to z lednového šetření agentury STEM. Za bezohledné považuje chování většiny kuřáků 61 procent populace, tento názor zastává 81 procent nekuřáků a 35 procent kuřáků. Naopak chování lidí, kteří nekouří, vůči kuřákům hodnotí většina oslovených 67 procent jako spíše tolerantní. Drtivá většina - 83 procent - se domnívá, že je třeba najít způsob soužití obou skupin v restauracích. Tři čtvrtiny lidí pak soudí, že v je v restauracích nutné zajistit pro kuřáky místo.

Zprávy o vypouštění zmijí jsou podle ochránců přírody lživé

Za lživé a nesmyslné označili ochránci přírody zprávy o vypouštění zmijí do přírody, které se v poslední době šíří mezi lidmi na Beskydsku. Podle Milana Orálka z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí vede lidi k fámám nedávná smrt muže-alergika z Mostecka, který zemřel na uštknutí zmijí. Lidé mají z hadů strach, ale od roku 1945 zemřel na uštknutí zmijí v republice jen jediný člověk, řekl Orálek.

V Blansku si okradení turisté půjčují peníze ze speciálního fondu

Víc než dvacet turistů, kteří navštívili Moravský kras a při prohlídce zajímavostí ztratili peněženku nebo byli okradeni, využilo od roku 1997 speciální fond v Blansku. Z jeho prostředků si půjčují drobnou hotovost - až 2000 korun na cestu domů. O fond pečují 24 hodin denně strážníci, kteří občanům kdykoli pomohou. S vracením vypůjčených peněz byl podle velitele strážníků problém pouze v jednom případě.

Pražská ohňostrojová skupina získala nejvíce sympatií Brňanů

Pražská skupina Flash Barrandov Speciální efekty získala Cenu brněnského diváka na druhém ročníku soutěžní přehlídky ohňostrojů Ignis Brunensis, která se na přelomu května a června uskutečnila v Brně jako součást programu Brno - město uprostřed Evropy. Do hlasování se zapojilo více než 4000 lidí, kteří se shodli i s odborníky. Soutěžní večery navštívilo vždy kolem 30.000 lidí, další desítky tisíc je sledovaly v různých částech města a vzhledem k dobré viditelnosti a vysokým efektům měly prý ohňostroje diváky i několik kilometrů za Brnem.

Studenti ze tří států tvoří z dubových kmenů umělecká díla

Z dubových kmenů tvoří umělecká díla devět studentů vysokých uměleckých škol z Rakouska, Slovenska a Česka na druhém pracovním setkání "Dřevo 2000" v Baťově vile ve Zlíně. Pracovat začali v úterý a skulptury vytvořené pomocí sekyr, motorových pil a dlát představí na pondělní vernisáži v zahradě vily.

Nejnavštěvovanější českou památkou byl loni hrad Karlštejn

Nejčastěji navštěvovanými památkovými objekty v České republice byly v loňském roce Karlštejn, Hluboká, Konopiště, Český Krumlov, Lednice, Kutná Hora, Ratibořice v Babiččině údolí a Buchlovice. Celkem navštívilo 55 hradů a zámků, které jsou ve správě organizací ministerstva kultury, téměř 4 milióny lidí a tržby činily přes 154 miliónů korun. Mluvčí ministerstva kultury Dita Fuchsová upozornila, že letos je nově zpřístupněn zámek Kynžvart v západních Čechách, interiér kaple sv. Kříže na Karlštejně a na návštěvníky čeká i nový návštěvnický okruh v Litomyšli. Renesanční zámecký areál v Litomyšli je zatím poslední českou památkou uvedenou v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

První fotbalová liga bude pokračovat i v době olympijských her

První fotbalová liga se bude hrát i v době olympijských her. Rozhodlo o tom grémium ligových klubů. Návrhy na přerušení soutěže se objevily poté, co se český tým probojoval na olympijský turnaj, a byly motivovány snahou poslat do Austrálie co nejsilnější výběr, aniž by to negativně pocítili dodavatelé reprezentace. Zástupci klubů se však vyslovili proti přerušení soutěže. První liga začne 28. července.

Fotbalisté Slavie Praha pojedou k zápasu druhého předkola Ligy mistrů do jedné ze zemí bývalého Sovětského svazu. Losování v Ženevě totiž rozhodlo, že Pražané se utkají s postupujícím z prvního předkola, který bude jeden z dvojice celků Skonto Riga (Lotyšsko) a FC Šamkir (Ázerbájdžán). První střetnutí sehraje Slavia Praha 26. července v Praze, odvetu 2. srpna na hřišti soupeře.

V cestě českého mužstva Petra Drnovice do Poháru UEFA stojí mužstvo NK Budučnost Banoviči z Bosny a Hercegoviny. V předkole této soutěže sehraje Petra první utkání 10. srpna v Drnovicích, odveta je na programu o čtrnáct dnů později na hřišti soupeře.

A jaké je počasí? Většinou zataženo s přeháňkami, teploty 18 až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.