Zprávy sobota, 24. října 1998

A nyní podrobněji:

Český přístup k EU má podobu sinusoidy

Český přístup ke vstupu do Evropské unie má podobu sinusoidy, tedy křivky se stoupavými a klesavými trendy. Na symposiu v rakouské Vídni, které se konalo pod názvem Rozšíření Evropské unie - očekávání a skepse, to v pátek prohlásil Petr Kolář, poradce prezidenta Václava Havla pro evropskou integraci. "Po sametové revoluci jsme vůči EU začali velkým očekáváním. Později, když byla novězrozená Česká republika některými našimi politiky prezentována jako 'vzorný žák' ekonomické transformace, bylo vidět, že zájem o evropskou integraci mírně upadá v důsledku dojmu, že můžeme všeho dosáhnout sami. Po následné konfrontaci s hospodářskými problémy, které asi ještě nějakou dobu přetrvávat budou, však eurooptimismus opět nabývá na síle a přijímání evropské integrace v české veřejnosti začíná mít novou dimenzi," uvedl Kolář.

Schodek druhé verze rozpočtu asi 30 až 35 miliard Kč

Deficit státního rozpočtu pro rok 1999 by se podle místopředsedy vlády Pavla Mertlíka měl pohyboval kolem 30 miliard korun. Sdělilto v pátek na dotaz ČTK na tiskové konferenci v Brně s tím, že z makroekonomického hlediska je to vhodné a reálné. Mertlík prohlásil, že pokud se něco zásadního nezmění, ve druhé verzi státního rozpočtu si česká vláda představuje schodek "v intervalu 30 až 35 miliard korun". Zdůraznil přitom, že filosofie struktury rozpočtu se nezměnila a v necelém měsíci vymezeném pro jeho přípravu ani změnit nemůže. Podle Mertlíka se "dají udělat určité malé přesuny" v předchozím návrhu, a splnit tak požadavky z usnesení poslanecké sněmovny zejména v tom, že budou posílena prorůstová opatření. "Pak by snad mohl být rozpočet i s tímto deficitem pochopen," dodal.

Premiér Miloš Zeman v pátek prohlásil, že v novém návrhu rozpočtu si vláda stanovila jako prioritu stimulovat investice k posílení hospodářského růstu a že by přivítala dvou- až tříbodový pokles úrokových sazeb. "Rozpočet by měl být orientován na investice, ale nikoli směrem k vyšší spotřebě, ale zejména na investice s nejvyšším multiplikačním efektem," prohlásil Zeman v Reuters Television, uvedla agentura Reuters.

ODS trvá na snížení schodku, jinak rozpočet nepodpoří

Občanská demokratická strana trvá na tom, že nepodpoří vládní návrh státního rozpočtu na příští rok, neboť výše uvažovaného rozpočtového schodku je pro ni nepřijatelný. K diskusi o podpoře rozpočtu je připravena za předpokladu, že příjmy rozpočtu budou skutečné a schodek bude nižší než původně navrhovaných 26,8 miliardy korun. Oznámil to předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý.

Sociální pojištění jako celek, tedy souhrn odvodů na důchodové a nemocenské pojištění a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, není důvod zvyšovat. Je možné pouze přerozdělit tyto prostředky ve prospěch důchodů. ČTK to řekl stínový ministr financí ODS Vlastimil Tlustý. Vláda chce zvýšit sazbu sociálního pojištění s tím, že existuje deficit na důchodovém účtu. Podle Tlustého přitom ale neuvádí, že sociální pojištění se netýká pouze důchodů, ale ještě dalších dvou typů výdajů - nemocenské a podpory v nezaměstnanosti.

Rozdílné názory na rozpočet čtyřkoalici nerozdělí

Rozdílné názory na podobu státního rozpočtu na příští rok nevrazí klín sváru mezi Křesťanskou a demokratickou unii-Československou stranu lidovou a Unii svobody, dva hlavní tahouny čtyřkoalice, kterou ještě tvoří Demokratická unie a Občanská demokratická aliance. Čtyřkoalice by ráda sehrála rovnocennou partii s Občanskou demokratickou stranou a Českou stranou sociálně demokratickou v senátních a komunálních volbách, které budou v polovině listopadu. Shodli se na tom předsedové všech čtyř uvedených politických stran.

K zániku visegrádské spolupráce přispěla ODS

K zániku visegrádské spolupráce započaté v roce 1991 přispěla podle předsedy vlády a České strany sociálně demokratické Miloše Zemana Občanská demokratická strana. Na páteční tiskové konferenci v Praze vyjádřil spokojenost s tím, že nejen on, ale i předsedové vlád Polska Jerzy Buzek a Maďarska Viktor Orbán jsou pro obnovu visegrádské spolupráce. Maďarští a polští kolegové podle Zemana konstatovali, že byl "visegrád ke škodě věci zrušen". ODS ve "furiantské touze po premiantství ve střední Evropě přispěla k faktickému zániku této... užitečné myšlenky". Nynější negativní postoj k obnovení visegrádské spolupráce svědčí o špatném svědomí ODS i o její malé informovanosti, dodal premiér.

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus se ohradil proti tvrzení Miloše Zemana. V prohlášení, která má ČTK k dispozici, uvedl, že Visegrád není Zemanovou hračkou. "Visegrád byl svého času, na počátku 90. let, hračkou těch, kteří chtěli reálnou integraci středoevropských zemí do NATO a EU nahradit prázdnými proklamacemi, zatímco tyto země měly čekat ve visegrádském předpokoji, někde na území nikoho, mezi Evropou a Ruskem," napsal Klaus.

Zeman napadl tisk v souvislosti s česko-německými vztahy

Předseda vlády a České strany sociálně demokratické Miloš Zeman opět napadl tisk, tentokrát v souvislosti s česko-německými vztahy. Na páteční tiskové konferenci v Praze některé novináře obvinil, že během volební kampaně v Německu psali v duchu ideologie sudetoněmeckého landsmanšaftu. V novinách se podle Zemana v souvislosti s ostrou výměnou názorů mezi ním a tehdejším německým kancléřem Helmutem Kohlem objevily články, které "souzní s názory sudetoněmeckého landsmanšaftu". "V některých našich denících jsem v této souvislosti zaznamenal články, které ve mně vyvolávaly subjektivní dojem, jakoby je psali placení agenti Franze Neubauera," řekl doslova.

Náměstek britského ministra vnitra přijede za Romy do ČR

Náměstek britského ministra vnitra Mike O'Brien chce přijet do České republiky osobně rozmluvit zdejším Romům, aby neuváženě neodjížděli do Velké Británie. Potvrdil to vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl, který doprovázel prezidenta Václava Havla na jeho cestě po ostrovním království a měl tam ohledně romské problematiky řadu jednání. Britský náměstek by se měl na tuto cestu po některých českých městech, v nichž se Romové ve větší míře chystají odejít do ciziny, vydat ještě do konce roku.

Ministr zahraničí Jan Kavan v pátek rozhlasové stanici BBC v Praze řekl, že byl britskou stranou informován o podezření i existenci důkazů, že migrace českých a slovenských Romů do Británie je organizována. Důkazy o tom bude Kavan požadovat od příslušných britských institucí.

Město New York vzdává čest ČR

Světové velkoměsto New York se rozhodlo vzdát svým způsobem čest České republice a u příležitosti 80. výročí vzniku samostatného Československa vyhlásilo příští středu Českým dnem v New Yorku. Newyorští radní přijali proklamaci, v níž se zdůrazňuje, že Československo přispělo výrazně k prosazení demokracie ve střední Evropě. Dnes je ČR "klenotem demokracie ve střední Evropě a zdědilo ducha roku 1918," uvedli radní v deklaraci, jež připomněla, že Československo se v roce 1993 rozdělilo na dva státy. Úřad radního Gifforda Millera k tomu ČTK řekl, že radnice sice uctívá tímto způsobem různé osoby a události, ale jednotlivému státu se tohoto holdu dostává zřídka.

Voják, jenž vyvolal 28. října revoluční nadšení, byl můj otec

Neznámý voják, který 28. října 1918 jako první v davu na Václavském náměstí strhl ze své čepice rakouské uniformy císařský odznak a tím podnítil zástupy lidí k revolučnímu nadšení, byl majitel továrny tiskařských barev v Karlíně Gustav P. Pešek. Tvrdí to alespoň jeho osmasedmdesátiletý syn, vrchní duchovní newyorského humanitního sboru Joseph Polak Ben-David. Reverend své tvrzení dokládá knihou, kterou jeho otec napsal k 20. výročí vzniku Československa a vydal ji vlastním nákladem. "Knihu, kterou můj otec věnoval svému veliteli, lékaři Rudolfu Jedličkovi, bych chtěl po 60 letech opět vydat," řekl ČTK Ben-David.

Sedm představitelů státu vyzvedlo korunovační klenoty

Z nejskrytějšího místa Pražského hradu vyzvedlo v pátek sedm držitelů klíčů od kovaných dveří Svatováclavské kaple české korunovační klenoty. Symboly české státnosti budou ode dneška do začátku listopadu vystaveny při příležitosti 80. výročí vzniku samostatného Československa v tzv. Staré registratuře v gotickém podlaží Starého královského paláce. Pro vstup do komory, kde jsou klenoty uschovány, bylo třeba, aby se sešlo sedm klíčů, které vlastní významní představitelé státu.

Obecní dům oslaví vznik Československa dnem otevřených dveří

Unikátní kubistický interiér Českého klubu v pražském Obecním domě, v němž zasedal v roce 1918 Národní výbor československý, si budou moci ve středu od 09:00 do 16:00 poprvé prohlédnout návštěvníci v rámci dne otevřených dveří. Akce se koná v den, kdy si Česká republika připomíná 80. výročí vzniku samostatného československého státu.

Zhruba 20 lidí si připomnělo 80. výročí vzniku čs. letectví

Zhruba dvacet lidí si v pátek u obelisku v areálu letiště Praha Ruzyně připomenělo 80. výročí vzniku československého letectví. Mezi přítomnými byl rovněž místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Miloš Titz. Obelisk připomíná vznik významné mezinárodní trati v roce 1922 mezi Francií, Československem, Polskem, Rakouskem, Maďarskem, Rumunskem a Tureckem. Přítomní položili před obelisk, do kterého je vytesána historie vzniku mezinárodní trati, dvě veliké kytice.

Hudebníci zahrají Ježka a výtěžek věnují ochráncům na ježky

Výtěžek z koncertu, v němž v Praze na Žofíně dnes zazní při festivalu Pontes i hudba Jaroslava Ježka, bude po dohodě agentury Lupulus a Českého svazu ochránců přírody věnován na pomoc ježkům. Organizátoři ČTK informovali, že každoročně hynou stovky ježčích mláďat z podzimních vrhů, která do mrazů nezískala dostatečné tukové zásoby. Ochránci přírody proto v českých zemích každý podzim seberou a do jara pečují až o tisíc malých ježků. Na jaře je vypouštějí zpět do přírody. "Dokud byli ježci do roku 1992 na seznamu chráněných druhů zvířat, bylo ještě možné zajistit na tuto činnost potřebné finance. Poté zdroje prakticky vyschly," konstatoval ředitel kanceláře Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo.

Dana a Emil Zátopkovi slaví další významné výročí - zlatou svatbu

V sobotu to je rovných padesát let, co si své životní "ano" řekli Dana a Emil Zátopkovi, nejslavnější manželský pár v historii českého sportu. Po loňské oslavě společných pětasedmdesátých narozenin je zlatá svatba jejich dalším významným jubileem. Krok do společného života udělali "Ťopci", jak zní jejich přezdívka, svatbou v Uherském Hradišti v roce 1948 po návratu z prvních poválečných olympijských her. Emil si z Londýna přivezl zlatou medaili z desítky a stříbro z poloviční trati, Dana skončila v hodu oštěpem sedmá. Důležitá byla hned jedna z jejich prvních schůzek. Okamžitě je totiž sblížila chvíle, kdy odhalili shodu v datu narození. Oba přišli na svět 19. září 1922, Emil údajně přesně o půlnoci v Kopřivnici, zatímco Dana v Karviné v sedm hodin ráno. Přesto se ještě dodnes v žertu přou o to, kdo z nich je starší.

Ze sportu:

Po čtvrteční předehrávce, v níž Vsetín porazil Jihlavu 3:0, pokračovalo v pátek 15. kolo extraligy ledního hokeje s těmito výsledky: Slavia Praha - Pardubice 2:2, České Budějovice - Třinec 2:3, Plzeň - Sparta Praha 2:0, Litvínov - Zlín 2:1 a Opava - Karlovy Vary 0:2. Zápas Vítkovice - Kladno 2:2 se hrál 29. září. Tabulku vede obhájce titulu Vsetín, o dva body méně má Třinec a další bod ztrácí Plzeň. Předposlední Opava nasbírala 6 bodů a poslední Jihlavao bod méně.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes oblačno až zataženo, místy přeháňky. Teploty se pohybují mezi 12 až 16 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.