Zprávy sobota, 26. června 1999

Vážení posluchači, u zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Václav Havel a Árpád Göncz doufají, že Miloševičovy politické dny jsou sečteny

Politika jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče je překážkou mírového uspořádání na Balkáně, bude ale záležet na Srbech, jak rozhodnou o budoucnosti své země. V Budapešti to v pátek řekl český prezident Václav Havel po setkání se svým maďarským protějškem Árpádem Gönczem. Oba státníci doufají, že politické dny Slobodana Miloševiče a jeho režimu jsou sečteny.

Prezident Havel se v Budapešti sešel také s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Hovořili spolu o koncepci autonomie, kterou si vypracovali Maďaři žijící v srbské provincii Vojvodina. Podle Václava Havla by třísettisícová maďarská menšina žijící ve Vojvodině měla sama rozhodnout o své případné autonomii, nelze předepisovat po vzoru jiných míst, jaký bude politický status oblasti. Maďarský premiér se s Havlovým názorem ztotožnil. Oba mají také shodný názor na perspektivy řešení jugoslávského problému.

Ministr Grulich nepovažuje záměr prezidenta Havla navštívit Kosovo za šťastný

Ministr vnitra Václav Grulich nedoporučuje prezidentu Václavu Havlovi návštěvu Kosova. Ze signálů, které vnitro obdrželo, tam totiž bude obtížné zajistit prezidentovu bezpečnost. Podle Grulicha Havel své rozhodnutí odjet do Kosova předem nekonzultoval ani s vládou, ani s ministerstvem zahraničí. Nesouhlas s Havlovou cestou do Kosova veřejně vyslovili také další členové vlády. Výhrady má vicepremiér Egon Lánský, který se obává, že Havlova cesta by mohla narušit česko-jugoslávské vztahy. Stejný názor má i ministr bez portfeje Jaroslav Bašta. Naproti tomu předsedové Unie svobody a Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové Jan Ruml a Jan Kasal prezidentovo rozhodnutí uvítali. Jsou přesvědčeni, že zpochybňování Havlova záměru není na místě, neboť jeho cesta do kosovské oblasti má rozhodně velký význam. Občanská demokratická strana je k rozhodnutí Václava Havla zdrženlivá a prezidentův krok nechce hodnotit.

Prezident Havel se chce v neděli vypravit do Kosova osobně, aby se přesvědčil, zda akce Severoatlantické aliance v Jugoslávii zastavila etnické čistky a vytvořila prostor pro demokratizaci zdejších poměrů. Jeho úmysl vzbudil rozruch. Prezident by totiž do provincie necestoval na pozvání nikoho z oficiálních představitelů JSR, ani jako vrchní velitel ozbrojených sil.

ČSSD chce nový volební zákon v platnosti až v roce 2002

Novela volebního zákona, kterou připravují Česká strana sociálně demokratická a Občanská demokratická strana na základě jejich povolební smlouvy, by měla podle představ sociálních demokratů vstoupit v platnost až k 1. lednu 2002, tedy v roce řádných voleb do Poslanecké sněmovny. Na tiskové konferenci po pátečním zasedání předsednictva ČSSD to řekl šéf strany Miloš Zeman. Předsednictvo vyjádřilo souhlas s počtem volebních krajů do 36, se zachováním nynějšího počtu poslanců a s tím, že návrh počtu nových volebních obvodů nemá být vtělen do Ústavy. O počtu krajů budou podle Miloše Zemana ještě probíhat diskuse. Předsednictvo podle něj vyslovilo rovněž jednomyslně souhlas s úmyslem pražské ČSSD nominovat v doplňovacích senátních volbách v Praze 1 předsedu Artfora - Jazzové sekce Karla Srpa.

Jan Ruml a Jan Kasal soudí, že je potřebný nový zákon o financování stran

Křesťanští demokraté a unionisté mají zájem na uzákonění nových pravidel financování politických stran. Předsedové Unie svobody a KDU-ČSL Jan Ruml a Jan Kasal mají zato, že pouze nový zákon může zabránit nejasnostem ve stranickém financování, z něhož je podezřívána Občanská demokratická strana. Návrh zákona, který obě strany společně vypracovaly, má podle Rumla zabránit fintám, které ODS používá. Ruml připomněl, že neprůhledné financování bylo i jedním z důvodů, který vedl k rozštěpení ODS. Někdo je ve svém konání nepoučitelný, okomentoval Kasal způsob sponzorování ODS, na který ve čtvrtek upozornila Mladá fronta Dnes. Podle deníku se údajně mezi množstvím sponzorů, kteří dali ODS částku do 100.000 korun, pod "nicneříkajícími" jmény skrývají v několika případech významní podnikatelé, kteří mnohdy působí ve stejné firmě.

ODS považuje spekulace o jejím financování za cílenou kampaň

Občanská demokratická strana odmítá spekulace o jejím údajně neprůhledném financování. Trvá na tom, že její financování je naprosto průhledné a plně v souladu se zákony. Předseda ODS Václav Klaus na páteční tiskové konferenci označil informace zveřejněné Mladou frontou Dnes za nesmysl a má zato, že jde o začátek nové kampaně proti ODS, která má předem dohodnutý a jasný scénář. Jejím cílem je podle Klause poškodit a skandalizovat ODS za jakoukoliv cenu, vydělit ji z politického spektra a očernit ji před voliči.

ČR podporuje Litvu v úsilí vstoupit do NATO

Česká republika podporuje Litvu v úsilí o vstup do Severoatlantické aliance. ČTK to po pátečním jednání s litevskou ministerskou delegací v Praze řekl náměstek českého ministra zahraničních věcí Otto Pick. Obě strany se podle něj dohodly, že se jejich zástupci budou i nadále scházet na podobných setkáních, kde budou jednat o spolupráci v oblasti zbrojního průmyslu, utajovaných skutečností, ale například i ekologie.

Ministři vnitra ČR a Bavorska jednali o ochraně hranic

O vytvoření stálé koordinační skupiny složené z představitelů české a německé policie, která by měla řešit problémy spojené s ilegální migrací přes česko-německou hranici, jednal v pátek v Praze ministr vnitra Václav Grulich se svým bavorským kolegou Güntherem Becksteinem. "Tato skupina se zaměří na reálnou situaci v našem pohraničí, to znamená především na řešení migrační politiky, řešení otázky uprchlíků a převaděčů," řekl ministr Grulich po schůzce. Spolupráce českých a německých policistů by se měla dále soustředit na boj s organizovaným zločinem, neboť právě převaděčství se stalo jeho součástí.

Vstup České republiky do EU je podle Michaela Leigha přínosem i pro regiony

Na význam, který by vstup České republiky do Evropské unie měl pro oblast jižní Moravy a Brno, upozornil v pátek po setkání s brněnským primátorem Petrem Duchoněm vyjednavač Evropské komise pro Českou republiku Michael Leigh. "Evropská unie je unií regionů," připomněl Leigh. Jižní Morava by v Evropské unii byla zapojena do výboru regionů a mohla by získávat finanční podporu například na obnovu infrastruktury.

Ivan Medek si ve volbách věří, svým protikandidátům popřál pevné nervy

Pevné nervy popřál svým už známým i dosud neohlášeným protikandidátům bývalý prezidentský kancléř Ivan Medek, jehož v pátek předsedové Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, Unie svobody, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie oficiálně představili jako společného kandidáta této čtyřkoalice v doplňovacích volbách do Senátu v Praze. Medek se na tiskové konferenci netajil svým přesvědčením, že z klání o senátorské křeslo vyjde jako vítěz.

Vedle Medka dosud ohlásili svůj úmysl ucházet se v srpnu o křeslo senátora podnikatel Václav Fischer a advokátka Elvíra Tomášková. Kandidaturu Karla Srpa musí ještě v sobotu schválit vedení ČSSD, ODS zveřejní svého kandidáta v pondělí.

IVVM: S intervencí NATO mimo jeho území většinou občané ČR nesouhlasí

Téměř polovina českých občanů, konkrétně 46 procent, nesouhlasí s možností, aby Severoatlantická aliance zasahovala do vážných konfliktů odehrávajících se mimo území jejích členských zemí. Opačný názor má 34 procent respondentů, přičemž pro deset procent dotázaných by intervence NATO mimo jeho území byla přijatelná i bez předchozího souhlasu Rady bezpečnosti OSN. Vyplývá to červnového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM). S vojenskou intervencí NATO v případě vážných konfliktů rozhodně souhlasí osm a spíše souhlasí 26 procent dotázaných. Rozhodně proti se staví 28 a spíše proti 18 procent. Dvacet procent dotázaných nemá na tuto věc vyhraněný názor.

Přeprava českého kontingentu KFOR do Kosova potrvá týden

Týden bude trvat cesta příslušníkům šesté průzkumné roty české armády, než s vybavením a výzbrojí dorazí z Prostějova do centrální části jugoslávského Kosova, kde se zapojí do mírových sil KFOR. Náčelník sekce bojové přípravy generálního štábu Josef Šíba v pátek ČTK řekl, že poslední ze tří vlaků, kterými se bude český kontingent přepravovat, by měl do makedonského hlavního města Skopje dorazit nejdříve v pondělí 5. července. Asi třetina ze 126 příslušníků roty nasedne v Prostějově do prvního vlaku v pondělí 28. června odpoledne.

V silách KFOR budou čeští vojáci stejně jako v Bosně a Hercegovině spadat pod britské velení. Velení české armády zatím nezná přesné místo, kde by měli čeští průzkumníci působit. Josef Šíba uvedl, že v úterý odletí do Kosova skupina specialistů generálního štábu, která prozkoumá terén a seznámí se s přesným místem nasazení českých vojáků.

ECE vyšle do Kosova odborníky k průzkumu možností pomoci

Hospodářská komise pro Evropu při OSN 'ECE) připravuje dokumentaci a vyšle odborníky na průzkum možností pomoci při obnově Kosova. "Můžeme pomoci při řešení životního prostředí, dopravy či evidence nemovitostí," řekl v pátek na dotaz ČTK předseda ECE a velvyslanec stálé mise České republiky v Ženevě Miroslav Somol. Problémem je však financování pomoci, neboť ECE nemá na tyto případy prostředky v rozpočtu, který ročně činí asi 100 miliónů USD. Spoléhat tedy bude na dobrovolné příspěvky jednotlivých zemí.

Touha uprchlíků po návratu do Kosova stále sílí

Touha po návratu domů po skončení války na Balkáně stále více sílí u kosovských běženců, kteří našli dočasný domov v humanitárních střediscích na Moravě. Ve čtvrtek opustili středisko v Karlově na Bruntálsku další čtyři uprchlíci, od příjezdu běženců do České republiky jich z humanitárních center odjely už desítky. "Neřeknou, že odchází a kam jdou. Prostě si v tichosti sbalí věci a my jen zjistíme, že jsou pryč. Někteří zprvu chtěli na Západ, po skončení války ale stále častěji mluví o návratu do Kosova," řekl ČTK pracovník střediska v Karlově.

Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra však po zkušenostech po konfliktu v Bosně nepovažuje za reálné, že by se běženci z Kosova umístění v táborech v České republice vrátili domů ještě letos. "Naše zkušenosti z minulého konfliktu na Balkáně, kdy jsme na našem území dočasně přijali uprchlíky z Bosny, napovídají, že příprava na návrat běženců trvá delší dobu," řekla ČTK ředitelka Správy uprchlických zařízení Miluše Dohnalová.

Na pomoc Kosovu bylo dosud vybráno přes 21 miliónů korun

Na kontě České katolické charity "Pomoc Kosovu" a na podobných kontech diecézních charit a biskupství se do poloviny června shromáždilo přes 21 miliónů korun. Tyto peníze poslouží na pomoc běžencům z válkou poničené jihosrbské provincie Kosovo. Největšími dary se přitom mohou pochlubit města Plzeň a Olomouc. Kromě peněz lidé darovali hračky, hygienické potřeby, oděvy, obuv a telefonní karty. Ke sbírce se připojili i žáci některých olomouckých škol, kteří vybrali peníze a nakoupili pro kosovské vrstevníky školní pomůcky. Z prostředků charity už byla do uprchlických táborů v Albánii, Makedonii a Černé hoře a táborů v České republice zakoupena humanitární pomoc za více než čtyři milióny korun.

Pražští zastupitelé rozdělili granty za víc než 27 miliónů korun

Téměř 22 miliónů korun rozdělili v pátek pražští zastupitelé do grantů na podporu kultury a umění. Největší částku dostalo na uměleckou činnost Divadlo Bez zábradlí, v hudební oblasti Pražská komorní filharmonie. Dalších více než pět miliónů korun hlavní město poskytne na podporu využití volného času dětí a mládeže.

Čeští senátoři a slovenští poslanci navštívili Moravu

O výměně kulturních pořadů, televizních programů a poznatků, například z připravovaných tiskových zákonů, diskutovali v pátek v Hodoníně čeští senátoři a slovenští poslanci. Předseda slovenského výboru pro kulturu a média Ján Budaj v této souvislosti mimo jiné uvedl, že výměna televizních programů by měla přispět k tomu, aby se slovenština nestala pro české občany cizí řečí. Předpokládá rovněž, že po obou stranách řeky Moravy vznikne trh s nabídkou kulturních, sportovních a jiných akcí, kterého by se měli zúčastnit i rakouští partneři.

Na Karvinsku odhadují škody způsobené záplavami na 12,5 miliónu

Na 12,5 miliónu korun zatím vyčíslili pracovníci okresního úřadu v Karviné škodu, kterou způsobily nedávné záplavy na obecním a soukromém majetku. Jde především o zničenou zemědělskou úrodu, podmáčené omítky domů a v některých místech o sesuvy půdy. Sanaci poničeného území zřejmě z velké části zaplatí pojišťovny, řekl v pátek ČTK vedoucí referátu životního prostředí okresního úřadu v Karviné Pavel Santarius.

Motol nakoupil přístroje za deset miliónů z prodeje majetku KSČ

Přístroje za deset miliónů korun zakoupila pražská Fakultní nemocnice Motol díky rozhodnutí ministerstev dát deset miliónů korun z prodeje majetku bývalé KSČ dětským onkologickým pacientům. ČTK to v pátek řekla Ilona Málková ze sekretariátu ředitelky nemocnice. Zdůraznila, že nemocnice si váží této pomoci a děkuje všem, kteří se zasadili o toto rozhodnutí. Připomněla, že nemocnice z těchto prostředků zakoupila například monitory, lůžka pro intenzívní péči a další potřebné přístroje pro děti nemocné rakovinou, které by měly usnadnit jejich léčení.

Na Vyšehradě byl odhalen pomník českých herců bez rodin

Pomník českých herců bez rodin byl v pátek odhalen na vyšehradském hřbitově v Praze. Jako první zde jeho iniciátoři ze Společnosti přátel kultury slova 'SPKS) a pražského klubu Malaché uložili už ve čtvrtek urnu s ostatky velké herečky Vlasty Fabianové, od jejíhož úmrtí uplyne 26. června osm let. Její památce se přišla poklonit řada někdejších kolegů a přátel. Kytičku tu položili například Vlasta Chramostová, Petr Štěpánek a Stanislav Zindulka, slunečnice poslalo pražské Národní divadlo.

Ve Strážnici začal Mezinárodní folklórní festival

Mekkou lidového umění se od pátku stala Strážnice, jejíž zámecký park a Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy zaplnily první národopisné soubory. Do neděle zde v programu 54. ročníku mezinárodního folklórního festivalu vystoupí zhruba 1600 účinkujících z České republiky a bezmála 400 ze zahraničí.

Jaromír Jágr získal v NHL poprvé Hartovu trofej, Dominik Hašek popáté Vezinovu

Čeští hokejisté byli opět ústředními postavami slavnostního vyhlašování cen zámořské Národní hokejové ligy v Torontu. Útočník Jaromír Jágr z Pittsburghu získal na třetí pokus Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče soutěže, gólman Dominik Hašek získal potřetí v řadě a celkem popáté v kariéře Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře.

A ještě informace o sobotním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, jen ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 22 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.