Zprávy sobota, 26. února 2000

Nyní podrobněji:

Sněmovna obdržela zákon, který má zabránit českým vývozcům v dodávkách materiálu pro íránskou jadernou elektrárnu

Vláda předložila Poslanecké sněmovně konkrétní znění návrhu zákona, který má zabránit českým vývozcům v dodávkách materiálu pro íránskou jadernou elektrárnu v Búšehru. Předloha, kterou by sněmovna měla projednat ve zkráceném čase, reaguje na záměr společnosti ZVVZ Milevsko, dodat do elektrárny vzduchotechniku za miliardu korun. Írán ani uvedené jaderné zařízení nepodléhá mezinárodním sankcím. Proti případným dodávkám se však postavily Velká Británie a USA, které se obávají vojenského zneužití zařízení. Vláda proto soudí, že dodávka pro tuto jadernou elektrárnu by poškodila ČR především z politických, bezpečnostních a následně i ekonomických důvodů.

Sociálnědemokratický poslanec Robert Kopecký připustil, že sněmovna by nemusela zákon o zákazu dodávek schválit. Část poslanců má obavy, že nedodá-li zařízení milevský podnik, využije uvolněný prostor na trhu některá ze zahraničních firem. Komunističní poslanci hodlají udělat podle svého šéfa Vojtěcha Filipa všechny procedurálně možné kroky, aby vládní návrh nebyl přijat. "Nesouhlasím s tím, aby byla dále poškozována česká ekonomika. Nejde jenom o jednu zakázku do Íránu. Jde i o schopnost českých firem dostát svým závazkům, a to jsou podepsané smlouvy," vysvětlil Filip záměr poslanců KSČM.

Vlastník akciové společnosti ZVVZ Milevsko, GES Holding, považuje snahu vlády zakázat vývoz do Íránu zákonem za zcela neopodstatněnou. Předseda představenstva Ivan Zach věří, že společnost bude moci zakázku dokončit v plném rozsahu. Pokud by však parlament zákon schválil, bude se jím řídit. Zákaz vývozu vzduchotechniky pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr by pro ZVVZ Milevsko představovat v průběhu tří let ztrátu 130 miliónů korun. Navíc ruská firma Atomstrojexport, přes níž mělo ZVVZ tuto dodávku realizovat, přislíbila milevské společnosti další zakázky v Číně a Indii.

Česká republika podle amerického ministerstva zahraničí v zásadě lidská práva dodržuje

Česká republika v zásadě lidská práva dodržuje, ale problémy přetrvávají v práci policie, soudů, v postoji k ženám a hlavně v diskriminaci Romů a v násilí tzv. holých lebek proti nim. Zmiňuje se o tom část výroční zprávy o stavu lidských práv ve světě, kterou zpracovalo americké ministerstvo zahraničních věcí. Rostoucí znepokojení vyvolává pašování uprchlíků a ekonomických emigrantů do země a jejich převádění do zahraničí. Za tradiční vadu označila zpráva nedostatečné zastoupení žen v politice a jejich platovou diskriminaci za stejnou práci.

Demonstrace s návzem Antiúnor 1948 v Praze se zúčastnilo zhruba 600 lidí

Proti komunismu a totalitnímu režimu bylo namířeno shromáždění s názvem Antiúnor 1948, který v Praze na Václavském náměstí uspořádalo "Sdružení Děkujeme, odejděte" u příležitosti 52. výročí komunistického převratu v někdejším Československu. Po vzpomínkách pamětníků roku 1948 připomněl člen Sdružení Petr Koura osud studenta Jana Zajíce, který se právě před 31 lety upálil na Václavském náměstí proti pasivitě občanů a nastupující normalizaci po okupaci tehdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy. Bývalý prezidentův kancléř a neúspěšný senátní kandidát čtyřkoalice Ivan Medek varoval před nebezpečím, že společnost zapomene na zločiny komunistické minulosti i jejich konkrétní viníky. Manifestace skončila po téměř dvou hodinách v klidu.

Policie zatkla předsedu Národní aliance

Policie zatkla na Václavském náměstí v Praze předsedu Národní aliance Vladimíra Skoupého, který byl již dříve stíhán kvůli propagaci fašismu. Z té byl obviněn i nyní. Spolu s ním byl za vulgární napadání policistů předveden i jeho kolega z vedení aliance Zbyněk Rais. Zatčení se údajně neobešlo bez menších incidentů, protože Skoupý byl obklopen hloučkem asi 30 skinheadů, kteří směřovali na nepovolenou demonstraci proti komunismu k nedalekému sídlu KSČM. Policisté těsně před začátkem akce vyzvali místopředsedu Vlastenecké fronty Davida Macháčka, aby demonstraci do pěti minut rozpustil. Varovali ho, že zásahová jednotka proti pěti desítkám demonstrujících zakročí, jestliže se tak nestane. Macháček shromážděným krátce po páté hodině poděkoval za účast a demonstraci skutečně rozpustil.

ČR jednala s NATO o cílem výstavby českých ozbrojených sil

ČR absolvovala tento týden poprvé jako řádný člen NATO společné probírání návrhů, které vyústí v cíle výstavby českých ozbrojených sil. Vrchní ředitel sekce obranného plánování ministerstva obrany Petr Voznica řekl, že se při jednání vyřešily všechny problémy. Potvrdil, že jednou z diskutovaných otázek byl i návrh NATO, aby nové české podzvukové letouny L-159 z Aera Vodochody uměly tankovat za letu. Voznica podotkl, že alianční partneři nepožadují, aby se tato otázka řešila okamžitě. Úprava L-159, které se mají stát páteří přezbrojení českého vojenského letectva, je podle něj technicky proveditelná.

Senát vrátil sněmovně zákon na ochranu osobních dat občanů

Senát podle očekávání vrátil Poslanecké sněmovně zákon o ochraně osobních údajů spolu s 22 pozměňovacími návrhy. Jeden z nich chce například odstranit nevyváženost zákona v tom, že velmi přísně chrání občana před zneužitím údajů, které shromažďují soukromé a komerční subjekty. Na straně druhé, jak soudí senátoři, dostatečně nechrání před neoprávněným nakládáním s daty ze strany státu a jeho represivních a bezpečnostních orgánů.

Návrh novely o spořitelních a úvěrních družstvech, který se snaží o nápravu neutěšené situace v kampeličkách, Senát upravil a vrátil poslancům. Usoudil, že navrhované znění novely bylo natolik přísné, že by celý sektor spořitelních družstev zcela zlikvidovalo. Senátní návrhy podle senátora za ČSSD Alfréda Michalíka ulehčí činnost dobře fungujícím a úspěšným kampeličkám, zároveň však zachovávají přísná kritéria na špatně hospodařící a spekulantská úvěrní družstva.

Senát zmařil úsilí poslanců o změnu přestupkového zákona, kterým chtěli nově řešit mj. přestupky ústavních činitelů. Senátoři totiž neschválili návrh novely, podle níž by přestupky poslanců a senátorů mohla v budoucnu projednávat policie stejně jako přestupky kohokoli jiného. Předložená novela nemůže být dále projednávána, neboť měnila i jednací řády sněmovny a Senátu, a Ústava v těchto případech žádá výslovný souhlas obou komor parlamentu. "Důvod zamítnutí byl ten, že ve druhé části návrhu zákona se neúměrně zvedaly pro občany horní hranice sazeb pokut za přestupky, a to někde až čtyřnásobně," řekl předseda senátorů KDU-ČSL Jiří Šenkýř.

Senát podpořil vládní novelu zákona o Pozemkovém fondu ČR. Předloha umožňuje prodej budov a staveb s pozemky jimi zastavěnými, pokud Pozemkovému fondu zůstanou ve vlastnictví po neúspěšné nabídce oprávněným osobám. Novelu musí nyní podepsat prezident republiky.

Sudetoněmecké sdružení v Rakousku podmiňuje vstup ČR do Evropské unie zrušením Benešových dekretů

Zrušení prezidentských, tzv. Benešových dekretů musí být podle Sudetoněmeckého sdružení v Rakousku učiněno předpokladem přijetí ČR do "hodnotového společenství Evropské unie". Uvádí se to v prohlášení, které ve Vídni vydal mluvčí sdružení Gerhard Zeihsel, který je rovněž funkcionářem kontroverzní vládní strany Svobodných (FPÖ). Kritizoval v této souvislosti prohlášení českého premiéra Miloše Zemana během jeho nedávné návštěvy v Paříži, že ČR je "ostrovem demokracie ve střední Evropě"; tato slova prý svědčí o "nepřekonatelné povýšenosti". Teprve až se český národ vyrovná se svou špatnou minulostí, bude moci Zeman označovat ČR za ostrov demokracie, zdůraznil Zeihsel podle agentury APA.

Sudetští Němci, kteří byli po válce odsunuti z bývalého Československa, by neměli trvat na svém požadavku, aby přijetí Česka do Evropské unie bylo podmíněno zrušením dekretů prezidenta Edvarda Beneše. Prohlásil to při diskusi, kterou uspořádalo ve Vídni Sudetoněmecké krajanské sdružení v Rakousku, zástupce šéfredaktora konzervativního deníku Die Presse Karl-Peter Schwarz. Češi a sudetští Němci se nikdy nedostanou ze "slepé uličky", budou-li si stále vyčítat zločiny, kterých se na sobě dopustili. Místo toho by se měli odpoutat od historie a měli by začít uvažovat o budoucnosti, řekl Schwarz.

Mnichovská prokuratura obnovila vyšetřování bývalého příslušníka SS Antona Mallotha

Státní zastupitelství v Mnichově obnovilo vyšetřování dnes 87letého bývalého příslušníka jednotek SS Antona Mallotha pro podezření z vraždy. Bývalý dozorce v terezínské pevnosti byl po válce v nepřítomnosti odsouzen tehdejším československým soudem jako válečný zločinec k trestu smrti. Rozsudek však byl v roce 1968 zrušen. Bezvýsledné vyšetřování bylo v Německu v loňském roce zastaveno, aniž byla vznesena obžaloba. Česká strana však předala v nedávné době německým orgánům svědectví nového svědka, který uvádí, že na vlastní oči viděl, jak Malloth usmrtil jednoho z vězňů Malé pevnosti.

Politické grémium ODS kritizuje pomalé změny ve vládě

Politické grémium Občanské demokratické strany očekává, že premiér Miloš Zeman co nejdříve splní slib o personálních změnách ve svém kabinetu, veřejně pronesený před Poslaneckou sněmovnou. Průtahy při rekonstrukci vlády mají totiž vliv na rozhodování poslanců ODS o přijetí státního rozpočtu na letošní rok. Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý je přesvědčen, že Zeman, který neustále mění termíny plánované obměny vlády, udělal z rekonstrukce kabinetu "frašku".

Výroky prezidenta Václava Havla o údajných útocích na Českou národní banku (ČNB) považuje ODS za snahu zbavit centrální banku její odpovědnosti za ekonomický vývoj ČR v minulých letech. Grémium strany kritizovalo rovněž "nebezpečné výroky představitelů ČNB - instituce ze zákona apolitické - na adresu některých ústavních činitelů". Například guvernér ČNB Josef Tošovský ve čtvrtek uvedl, že sněmovnou chystané změny v novele zákona o centrální bance jsou neslučitelné s principem její nezávislosti.

ODS se jen těžko vyrovnává s faktem, že Unie svobody nepozvala žádného z jejích představitelů do Brna na svůj víkendový sjezd. Podle místopředsedkyně Libuše Benešové považuje její strana promyšlené rozhodnutí unionistů za podstatnou změnu ve vztazích mezi jednotlivými politickými stranami. ODS proto chce společnou schůzku předsedů obou stran, na níž si vyjasní vzájemné vztahy. Benešová připomněla, že ODS na svůj loňský kongres unionisty pozvala. ODS i Unie svobody se považují za pravicové strany a jejich programy mají k sobě nejblíže.

Místopředseda ČSSD Petr Lachnit údajně převezme ministerstvo pro místní rozvoj

Místopředseda ČSSD Petr Lachnit, který má údajně nahradit ve funkci ministra pro místní rozvoj Jaromíra Císaře, očekává rozhovor s prezidentem Václavem Havlem o strategických prioritách resortu. Na tiskové konferenci řekl, že s přijetím na Hradě počítá po schválení zákona o státním rozpočtu na letošní rok. Pravděpodobný budoucí ministr si nemyslí, že by ministerstvo pro místní rozvoj zaniklo v důsledku zřízení vyšších územně samosprávních celků. Bude podle něj však muset upravit svou pracovní náplň.

Sněmovna projednala několik zákonů nutných k územní reformě

Poslanecká sněmovna propustila do závěrečné fáze projednávání vládní návrhy zákonů o obcích, krajích a okresních úřadech, které jsou nezbytné pro spuštění územněsprávní reformy. Zákonodárci vládní předlohy změnili dost podstatným způsobem již v parlamentních výborech a nyní k nim přednesli řadu pozměňovacích návrhů. "Ministerstvo vnitra předložilo návrhy v naprosto nepřijatelné podobě," uvedl předseda sněmovního výboru pro regionální rozvoj Miroslav Beneš z ODS. Právě poslanci této strany se netají svou skepsí ke snaze uspořádat volby do krajských zastupitelstev již na podzim a chtějí reformu, o níž se domnívají, že je naprosto nepřipravená, odložit. ODS je ale v tomto názoru osamocena.

V lednu požádalo v Anglii o azyl 170 českých Romů

V lednu požádalo na britských ostrovech o azyl 170 českých Romů. Údaje zahrnují jen hlavní žadatele, takže skutečný počet lidí usilujících o získání azylu je několikanásobně vyšší. Romské problematiky se pravděpodobně dotkne jednání ministra zahraničí Jana Kavana s jeho britským protějškem Robinem Cookem, které se uskuteční příští týden v úterý. Hlavním tématem však bude posilování evropské obrany.

Sklárnám a strojírnám na Jablonecku chybějí dělníci

S nízkým zájmem o dělnické profese se dlouhodobě potýkají sklárny a některé strojírenské podniky na Jablonecku. "Na konci února jsme z celkových 471 volných míst měli 350 pro dělnické profese," řekl analytik jabloneckého úřadu práce Ladislav Dvořák a dodal, že z toho 150 neobsazených míst bylo ve strojírenství a 40 ve sklářství. Nedostatek lidí v profesích, které čeští pracovníci z různých důvodů odmítají, řeší firmy většinou zaměstnáváním zahraničních dělníků. Ve sklárnách pracovalo loni 110 cizích dělníků, ve strojírnách zhruba 70 a dalších 40 v textilních podnicích.

Rektoři varují před negativními dopady zákona o pobytu cizinců

Nový zákon o pobytu cizinců může mít podle rektorů českých vysokých škol katastrofální dopady na možnosti působení zahraničních vědců a odborníků na území České republiky. Podle nového zákona musejí cizí státní příslušníci od 1. ledna letošního roku žádat o povolení k pobytu přes český konzulát ve své domovské zemi. Podle rektorů se za stávající situace může stát, že odborníci zvolí pro svou práci raději vysoké školy v sousedních zemích.

Volyňští Češi si připomenou první setkání s Václavem Havlem před deseti lety

Zhruba dvě tisícovky volyňských Čechů, kteří se po pádu tehdejšího sovětského impéria vrátili zpět z Ukrajiny do své historické vlasti, si v neděli připomenou desáté výročí prvního setkání s prezidentem Václavem Havlem. Tehdy, 27. února 1990, se zrodil na velvyslanectví ČSSR v Moskvě začátek humanitární akce, která spustila vlnu návratů krajanů ze zóny postižené drastickými následky havárie černobylské atomové elektrárny v roce 1986. Předseda Rady černobylských krajanů v ČR Boris Iljuk uvedl, že si repatrianti cení výrazně lepších příležitostí pro vlastní seberealizaci.

Občanské sdružení ADRA připravuje pomoc pro Ukrajinu

Pračky, ledničky, oblečení, kojenecké lahve, pečivo a těstoviny shromáždilo Občanské sdružení ADRA do druhé letošní humanitární zásilky pro Zakarpatskou Ukrajinu, postiženou v roce 1997 povodněmi. Z první cesty do nejvíce postižených míst se v pátek vrátil ředitel ADRA Rudolf Reit, který uvedl, že obyvatelé potřebují doslova všechno. "Děti v roztrhaných svetrech a muži ve zničených kabátech, strašná úroveň zdravotní péče, vybavenosti domácností. To jsou naše poznatky z první výpravy," upřesnil Reitz.

Člověk v tísni vypravil do Čečenska zásilku 3500 zimních bund

Kamión s nákladem 3500 zimních bund v hodnotě 3,1 miliónu korun vypravila česká humanitární organizace Člověk v tísni do válkou zmítaného Čečenska. Bundy darovala na pomoc potřebným jedna brněnská firma. Potravinovou pomoc dopravili přímo do Čečenska pracovníci Člověka v tísni začátkem února.

Více než polovina lékařů souhlasí se zvýšením přímé finanční spoluúčasti pacientů

Více než polovina lékařů, konkrétně 60 procent, souhlasí se zvýšením přímé finanční spoluúčasti pacientů jako řešením finanční situace ve zdravotnictví. Vyplynulo to z průzkumu společnosti GfK - Praha. Druhým nejvíce preferovaným opatřením bylo zvýhodnění zdravotnického sektoru v celé legislativě, která určuje jeho výdajové položky. S tím souhlasilo 54,5 procenta dotázaných. Nadpoloviční většina se vyslovila rovněž pro přísnější regulaci cen léků a pro omezením počtu zdravotních pojišťoven.

Ministerstvo zdravotnictví uvolnilo peníze pro Horskou službu

Ministerstvo zdravotnictví uvolnilo sedm miliónů korun pro Horskou službu a další částky budou následovat. Novinářům to řekl resortní ministr Bohumil Fišer, který problémy s financováním Horské služby vysvětlil rozpočtovým provizoriem. Horská služba od ledna nedostala žádnou dotaci, proto žádala ministerstvo o dvacetimiliónovou zálohu. Na celý rok chtěla 75 miliónů korun, v pátek ale její zástupci podepsali smlouvu s ministerstvem na 65 miliónů, což je přibližně stejně jako loni.

V prvních dnech ve funkci musel ministr zdravotnictví získat také peníze na zahraniční transplantaci jater malé pacientky Fakultní nemocnice Motol - od vlády získal 750.000 korun. Ministr do budoucna chce, aby o zahraničním léčení rozhodovala skupina odborníků a uvažuje také o zřízení fondu náročných operací. Poznamenal, že není přítelem národních sbírek, v nichž občané přispívají na drahé přístroje nebo zahraniční operace, které se v ČR dosud neprovádějí.

Do problému s pozůstatky Židů vstoupí i velvyslanectví USA

Velvyslanectví USA se zřejmě zapojí do vyřešení sporu mezi Českou pojišťovnou a židovskou komunitou o uložení ostatků z bývalého židovského hřbitova na staveništi nové administrativní budovy pojišťovny. Pojišťovna loni uzavřela s židovskou komunitou dohodu, která předpokládala, že ministerstvo kultury prohlásí hřbitov za památku a banka pak hroby zajistí proti poškození a spustí je jako celek na dno staveniště. Poté, co dohodu zpochybnily "vlivné" zahraniční židovské instituce, se pražský rabín Karol Sidon obrátil na vrchního rabína, aby věc rozhodl. Asi 160 schránek s ostatky se ve čtvrtek pokusilo na staveništi budovy uložit několik desítek rabínů z Evropy i USA, narazili však na nesouhlas pojišťovny a schránky museli vrátit zpět na židovský hřbitov na Olšanech, kde jsou prozatímně uloženy. Podle Sidona je problematické, že se nyní překrývají dvě nesouvisející akce židovských komunit. "Jedna je aktivita naší židovské obce, která nestojí o publicitu, ale jenom o pohřbení těch ostatků," řekl a dodal, že aktivita zahraničních rabínů i přes jejich dobré úmysly zřejmě spíše pojišťovnu popudila. "My jsme se dozvěděli den před tím, že se to chystá," dodal. Ostatky ze středověkého židovského hřbitova získala k pohřbení pražská židovská obec od Národního muzea po ukončení dva roky trvajícího antropologického výzkumu, poznamenal Sidon.

Počasí

V České republice bude oblačno, ojediněle s možností slabých srážek. Noční teploty minus 1 až minus 5, denní plus 3 až plus 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.