Zprávy sobota, 27. května 2000

A nyní podrobněji:

ODS a ČSSD prosadily v Poslanecké sněmovně novelu volebního zákona

Poslanecká sněmovna v pátek schválila vládní návrh novely volebního zákona, který má zdůrazněním většinových prvků ve volebním systému posílit roli velkých stran. Předloha, kterou podpořilo 117 ze 163 přítomných poslanců, vychází z opoziční smlouvy mezi Občanskou demokratickou stranou a Českou stranou sociálně demokratickou. Právě poslanci těchto stran novelu ve sněmovně prosadili. Členové ostatních parlamentních stran, tedy lidovci, unionisté i komunisté, změnu volebního systému důrazně odmítají a označují ji za účelovou snahu potlačit vliv menších stran. Novelu nyní posoudí ještě Senát a prezident republiky. Od novely si zákonodárci slibují mimo jiné stabilizaci politického prostředí a posílení vazby mezi poslanci a voliči.

Volby do Poslanecké sněmovny by se novými pravidly měly řídit poprvé v roce 2002. Při sněmovních volbách by se podle předlohy zákona mělo volit ve 35 namísto nynějších osmi volebních krajů. To má velkým stranám pomoci k tomu, aby jim po volbách k vytvoření většinové vlády stačilo spojenectví s jedním menším koaličním partnerem. Novela počítá s rozdělením mandátů během jednoho skrutinia za použití D'Hondtovy metody. Vedle zvýraznění většinových prvků přináší ještě některé další změny. Voleb do sněmovny se podle ní mohou na zastupitelských úřadech zúčastnit i čeští občané v zahraničí. Stejná pravidla měla platit i pro volby do Senátu. Na návrh Miroslava Beneše (ODS) ale sněmovna rozhodla o tom, že krajané, kteří si přejí volit do horní komory parlamentu, budou muset do České republiky přijet. Novela také nově omezuje konání voleb na jeden den, kterým by se měla stát neděle. Zvýšení počtu volebních krajů znamená, že v jednom obvodu se bude rozdělovat průměrně jen šest mandátů. Spolu s dalšími úpravami, které novela přináší to teoreticky znamená, že strana, která získá třeba i přes deset procent hlasů, se do sněmovny vůbec nemusí dostat. Naopak pro politické subjekty s volebním ziskem kolem 30 procent je změna výhodná.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová a Unie svobody se neobávají, že je novela volebního zákona, kterou v pátek díky hlasům poslanců z ČSSD a ODS přijala Poslanecká sněmovna, poškodí. V první reakci na přijetí novely uvedli, že novela se obrátí proti oběma stranám a že proti lze nalézt protizbraně. Novelu naopak tvrdě kritizovali komunisté, kteří nevylučují, že proti ní podají stížnost k Ústavnímu soudu.

Proti přijetí vládního návrhu novely volebního zákona, na jehož vypracování se dohodly ODS a ČSSD v opoziční smlouvě, se v pátek v Poslanecké sněmovně postavilo i šest poslanců sociální demokracie. Patří mezi ně bývalá místopředsedkyně strany Petra Buzková, exministr zdravotnictví Ivan David, předseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek či šéf středočeské ČSSD Milan Urban. Jeden poslanec této strany se hlasování zdržel. "Od počátku jsem bojovala proti tomuto zákonu a tudíž chápu jako své jednoznačné morální právo hlasovat proti tomuto zákonu," řekla novinářům po hlasování Buzková. Dodala, že poté, co svůj boj prohrála, samozřejmě uznala dohodu o této normě mezi ČSSD a ODS. Podle jejího názoru však tento návrh zákona není v principu správný.

Podle předsedy Občanské demokratické strany Václava Klause umožní nový volební zákon v budoucnu vytvoření silných a stabilních většinových vlád. "Vlády budou vznikat na základě opravdových volebních výsledků a programové shody, nikoliv povolebních handlů," komentoval Klaus přijetí volebního zákona na páteční stranické tiskové konferenci.

Premiér a šéf ČSSD Miloš Zeman, který je na oficiální návštěvě Řecka, ČTK řekl, že si lze "představit jednobarevné většinové vlády, většinové vlády složené ze dvou politických subjektů, menšinové vlády založené na toleranci nejsilnější opoziční strany". Nejhorší však podle něj je vláda většinová, složená z heterogenního koaličního slepence. Jak ovlivní opoziční smlouvu ČSSD a ODS nový volební systém, který rozšířením volebních obvodů z osmi na 35 posiluje silnější strany, rozhodnou podle Zemana voliči v řádných volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2002. Smlouva totiž nemá omezenou platnost a je koncipována tak, jakoby měla platit i v příštích volebních obdobích. Šéfové obou stran tuto možnost v minulosti nevyloučili.

Senátorům se nelíbí návrh změn Ústavy řešící rozpouštění sněmovny

K ústavní novele, která v pátek prošla Poslaneckou sněmovnou, mají výhrady členové senátní komise pro Ústavu. Nelíbí se jim především část z dílny sociálních a občanských demokratů, která řeší seberozpuštění Poslanecké sněmovny. Podle šéfa komise Jiřího Stodůlky z KDU-ČSL jsou tyto pasáže nejednoznačné.

Další informace z pátečního jednání Poslanecké sněmovny

Poslanecká sněmovna schválila dvojici vládních rozpočtových a daňových zákonů, které upravují hospodaření samosprávných celků a úzce souvisejí s reformou veřejné správy. Předlohy, které sněmovní výbor pro regionální politiku komplexně přepracoval, upravují rozpočtová pravidla územních rozpočtů a přerozdělují výnosy některých daní územním celkům. Vládní zákon o rozpočtových pravidlech novelizuje platný zákon o rozpočtových pravidlech České republiky a usiluje o zefektivnění nakládání s prostředky státního rozpočtu. Předkladatelé v novele například navrhují zpřísnit režim vztahů příspěvkových organizací ke státnímu rozpočtu, zrušit samostatnost rozpočtů okresních úřadů a vytvořit rozpočtové kapitoly "okresní úřady" spravované ministerstvem vnitra. Zákon počítá s tím, že by část příjmů obcí po přechodnou dobu dvou let zajišťoval státní příspěvek. Finance by měly plynout především do sektoru regionálního školství.

Česká republika by měla mít tři nové státní svátky, a to 1.leden jako Den obnovy samostatného českého státu, 28.září jako Den české státnosti a 17.listopad jako Den boje za svobodu a demokracii. Předpokládá to zákon o státních svátcích, významných dnech a o dnech pracovního klidu, který přijala Poslanecká sněmovna. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident Václav Havel. Dalšími státními svátky mají být podle nového zákona stejně jako dosud 8.květen jako Den osvobození, 5.červenec jako Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, 6.červenec jako Den upálení Mistra Jana Husa a 28.říjen jako Den vzniku samostatného československého státu. Státní svátky jsou dny pracovního klidu.

Poslanci drtivou většinou hlasů vzali na vědomí zprávu sněmovní komise, která měla objasnit okolnosti privatizace SPT Telecom. Podle výsledků zprávy se podezření o korupci při odstátnění tohoto telekomunikačního podniku neprokázalo. Sněmovna však přesto vládu požádala, aby provedla analýzu výsledků privatizace Telecomu, na které se podílel zahraniční strategický partnera Tel Source. Analýzu by vláda měla poslancům předložit do 30.června 2001.

Zapracovat do zákona o burze cenných papírů pravidla obsažená v direktivách Evropské unie a zrychlit tak procedurální postupy v činnosti burzy je hlavním cílem vládní novely zákona o burze cenných papírů. Předlohu, kterou musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky, Poslanecká sněmovna převážnou většinou hlasů schválila.

Sociální demokraté zatím v Poslanecké sněmovně neuspěli se svou snahou prosadit zřízení dočasné sněmovní komise, v níž by se členové jednotlivých stran pokusili dohodnout na podobě budoucí důchodové reformy. Návrh na její ustavení, který přednesl šéf klubu ČSSD a sněmovního výboru pro sociální politiku Zdeněk Škromach, totiž přijali poslanci ostatních stran většinou velmi vlažně nebo přímo odmítavě. Sněmovna nakonec diskusi na toto téma přerušila a vrátit by se k ní měla v úterý.

Prezident Václav Havel navštívil s ministrem vnitra Stanislavem Grossem protidrogovou centrálu

Trvalý zájem o boj s organizovaným zločinem přivedl v pátek prezidenta Václava Havla do Národní protidrogové centrály při Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. V doprovodu ministra vnitra Stanislava Grosse a policejního prezidenta Jiřího Koláře se prezident zajímal především o chod útvaru. Ten se může pochlubit úspěšnými taženími proti drogovým gangům. Je to už třetí specializované policejní pracoviště, které Havel v poslední době navštívil.

Ministr vnitra Stanislav Gross jmenoval skupinu pro komunikaci o bezpečnosti při MMF

Ministr vnitra Stanislav Gross v pátek jmenoval pracovní skupinu pro komunikaci s médii a veřejností o bezpečnostních opatřeních při zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB), která se uskuteční v září v Praze. Jejím vedením pověřil ředitele tiskového odboru Jana Deckera. Pracovní skupina bude například poskytovat aktuální informace o očekávaných protestních akcích českých i zahraničních odpůrců globalizace a o připravovaném postupu ministerstva vnitra, které "je připraveno na vysokou míru tolerance vůči ohlášeným průvodům, demonstracím a pokojným manifestacím". Přesto je policie připravena použít k zachování práva a pořádku všech dostupných prostředků. Pracovní skupina se zaměří také na prevenci kriminality a motivaci veřejnosti k vlastní bezpečnosti, a to i poskytováním psychologických rad. Při své činnosti chce pracovní skupina, která zastřešuje tiskové útvary ministerstva vnitra, Policie ČR i ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, vycházet ze zkušeností kolegů ze Spojených států amerických.

Výročního zasedání MMF a SB se má v září v rekonstruovaném Kongresovém centru Praha zúčastnit asi 18.000 oficiálních hostů. Na očekávané demonstrace proti zasedání se má podle některých zdrojů do Prahy sjet až 20.000 odpůrců globalizace. K udržení pořádku má být nasazeno až 11.000 policistů.

Premiér Miloš Zeman jednal v Aténách

Řecko bezvýhradně podporuje vstup České republiky do Evropské unie. Řekl to premiér Miloš Zeman, který v pátek v Aténách jednal s řeckým prezidentem Konstantinosem Stefanopulosem. Oba představitelé mluvili také o situaci na Balkáně. Shodli se na tom, že jugoslávský prezident Slobodan Miloševič posiluje svoji pozici. Jak řekl Miloš Zeman, sankce proti diktátorským režimům mohou někdy totiž vést k jejich posílení. Dodal, že také podle řecké strany se sankce proti Jugoslávii míjejí účinkem.

Oproti původnímu plánu se premiér Zeman z oficiální dvoudenní návštěvy Řecka do vlasti v pátek nevrátí. Jeho neoficiální program bude v sobotu a v neděli pokračovat na ostrově Kréta, kam českého premiéra pozval jeho řecký protějšek Kostas Simitis. Jak oznámil mluvčí vlády Libor Rouček, Miloš Zeman na Krétě s největší pravděpodobností otevře český honorární konzulát, neupřesnil ale, ve kterém městě. Už ve čtvrtek otevřel Zeman český honorární konzulát ve městě Pireu u Atén.

Kandidáti kritizovali EU za slabé poziční dokumenty

Přední kandidáti, kteří jednají o přijetí do Evropské unie, vyjadřovali v pátek rozčarování nad stanoviskem "patnáctky" k choulostivé problematice migrace pracovních sil po vstupu. Vyjednávačům z České republiky, Maďarska i Polska vadilo, že Unie nepotvrdila svou oddanost principu "volného pohybu osob", ani jasně neřekla, zda bude požadovat pro přístup pracovníků z nových členských zemí přechodné období či nikoli.

Všech šest kandidátů "první skupiny" se ve svých pozičních dokumentech zavázalo bezezbytku splnit podmínky "volného pohybu osob", tedy otevřít své území pro ostatní občany Evropské unie a poskytnout jim rovné zacházení, s výjimkou neomezeného práva kupovat si půdu v případě České republiky, Polska a Maďarska. Všichni se také zavázali poskytnout Unii předpovědi budoucí migrace ze svých zemí za prací. Podle českého vyjednavače Pavla Teličky i Česká republika poskytne takové odhady, napřed by však sama Unie měla říci, o jaké údaje opírá svou "citlivost" na tento problém.

Česko-slovenské vztahy byly na přetřesu při vstupním jednání v Bruselu

Starost o osud obsahu celní unie mezi Českou republikou a Slovenskem znemožnila v pátek české delegaci v Bruselu uzavřít s Evropskou unií jednání o kapitole "vnější vztahy", ačkoli její "odložení stranou" členské státy ve společném stanovisku navrhovaly. Česká republika a Slovensko se dohodly na tom, že celní unie zanikne, jakmile obě země nebo jedna z nich vstoupí do EU. Vyhlásily zároveň, že budou usilovat o to, aby se ty druhy zemědělského zboží, jejichž volný pohyb není zaručen asociační dohodou mezi Unií a Slovenskem, staly předmětem zvláštního ujednání - v případě, že by Česká republika vstupovala dřív než Slovensko. Unie ve svém pozičním dokumentu takovou možnost připouští, ovšem až poté, co se Česká republika stane členem. S tím hlavní český vyjednávač Pavel Telička nesouhlasil, protože by se tak volný obchod s těmito komoditami přerušil.

Slovensko naopak využilo cestu otevřenou dohodou vlád obou zemí k uzavření kapitoly "vnější vztahy" hned při prvním kole rozhovorů ve čtvrtek. Neprojevilo tedy stejnou citlivost jako Česká republika, což může svědčit o tom, že mu tolik nezáleží na zachování bezcelního obchodu s těmito komoditami, mezi něž patří například pivo a limonády. Podle Teličky bude nyní česká strana Unii navrhovat novou kompromisní formulaci, s níž musí souhlasit všech 15 členských zemí. Pokud se ji podaří vysvětlit a prosadit, uzavře Česká republika kapitolu "vnější vztahy" a případně i kapitolu "celní unie" při příštím kole rozhovorů 14. června.

Premiér Miloš Zeman v rozhovoru pro Berliner Zeitung odmítl požadavek sudetoněmeckého landsmanšaftu

Nejnovější požadavek sudetoněmeckého landsmanšaftu na finanční odškodnění vysídlených sudetských Němců z Česko-německého fondu budoucnosti jednoznačně odmítl předseda české vlády Miloš Zeman v rozhovoru, který v pátek otiskl list Berliner Zeitung. Rovněž otázku takzvaných Benešových dekretů označil za uzavřenou. V rozhovoru pro Berliner Zeitung Zeman mimo jiné řekl, kdyby byl český nacionalista, mluvil by víc o 300 tisících českých obětech nacistického režimu, který většina sudetských Němců podporovala. Protože nacionalistou není, dává český premiér přednost tomu, udělat za minulostí čáru.

V Míčovně Pražského hradu zaznělo svědectví o zločinech v Čečensku

Svědectví o plenění ruských vojáků v Čečensku v pátek zazněla v Míčovně Pražského hradu, kde nevládní organizace uspořádaly veřejné slyšení o válečných zločinech na civilním obyvatelstvu Čečny. Posluchači, mezi nimiž byl i prezident republiky Václav Havel, zhlédli záznam, který Čečenci pořídili v únoru v předměstí Grozného Nova Alda. Podle ředitele humanitární organizace Human Rights Watch Diederika Lohmana tam ruští žoldnéři zavraždili na 80 civilistů. Šimon Pánek z obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni řekl, že jde o největší zdokumentovanou masovou popravu civilistů, která by v budoucnosti mohla sloužit k obvinění Ruska.

Prezident Václav Havel v Míčovně Pražského hradu navrhl, aby vzniklo ústřední dokumentační středisko shromažďující fakta o čečenském konfliktu. "Nechť Rusko otevře Čečensko mezinárodním pozorovatelům, delegacím, sdělovacím prostředkům, humanitárním organizacím," vyzval prezident na slyšení. "Už jen přítomnost cizinců na místě minimálně pomáhá tomu, že to porušování lidských práv nepokračuje v takové míře," souhlasil Šimon Pánek z humanitární organizace Člověk v tísni. Rusko novináře ani nevládní organizace do Čečenska nepustí a případy porušování lidských práv v Čečně tyto organizace většinou evidují ze sousedního Ingušska, kam civilisté prchají. Účastníci slyšení se shodli, že mezinárodní společenství má nástroje, jak dát Rusku najevo, že způsob vedení války v Čečensku je nepřijatelný. Zmínili se o možnosti ekonomických nebo finančních sankcí vůči Rusku, popřípadě mezistátní stížnosti u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Prezident Havel účastníky slyšení podpořil. "Budu podporovat všechno, co přispěje k tomu, aby v Čečensku byla dodržována lidská práva a aby v Čečensku zavládl mír," slíbil přítomným.

Čeští nacionalisté chtějí útok NATO na Zimbabwe, MZV je proti

České ministerstvo zahraničí má podle nacionalistického občanského sdružení Vlastenecká fronta prosadit bombardování Zimbabwe letectvem Severoatlantické aliance. Ministerští úředníci to odmítají s tím, že Zimbabwe je mimo působnost NATO, a proto je zásah Aliance vyloučen. Připouštějí však, že česká diplomacie je znepokojena situací v této jihoafrické zemi, kde veteráni z války o nezávislost násilím obsazují bělošské farmy. Vyplývá to z korespondence, kterou ČTK poskytl předák Vlastenecké fronty David Macháček. Ten po zamítavém stanovisku vedoucí referátu veřejných informací ministerstva Marie Hamplové, která pravost korespondence na dotaz ČTK potvrdila, označil NATO za zločineckou organizaci. Vlastenecká fronta je podle něj zdrcena zprávami o násilí černošské většiny vůči bílým farmářům.

IVVM: Většina českých občanů je s prací policie v místě bydliště spokojena

S činností policie v místě svého bydliště bylo počátkem května spokojeno, stejně jako loni v říjnu, 56 procent občanů České republiky. Počet lidí, kteří se po setmění v okolí svého bydliště cítili bezpečně, však mírně klesl z loňských 52 na 50 procent. Vyplývá to z výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM). Čtvrtina respondentů byla v posledním roce přepadena, okradena, nebo ohrožována. Jen 54 procent z dotázaných, kteří se stali obětí trestného činu, však případ nahlásilo policii. Z těch, kteří tak neučinili, pokládalo 47 procent ohlášení incidentu za zbytečné.

Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer by si přál, aby se změny v resortu děly rychleji

Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer by si přál, aby se změny ve zdravotnictví děly rychleji. "Co mě nejvíce tíží, že to nejde tak rychle, jak bych si představoval," zhodnotil v pátek svých 100 dní v čele úřadu, které uplynuly v úterý. Za tu dobu mu prošlo parlamentem několik zákonů a slíbil lékařům ve státním sektoru od 1. října desetiprocentní navýšení tafifů. Další zvýšení připravuje ministr na leden 2001. Zatímco v centru zájmu lékařů jsou platy, veřejnost podle ministra znepokojují chyby lékařů a poškození pacientů v důsledku chybné péče. "Já bych chtěl říci, že to není jenom náš problém. Je to problém celosvětový, odborný a my se ho musíme snažit řešit," zdůraznil ministr.

Soukromí gynekologové jednají o nových metodách prevence rakoviny

Prevence rakoviny děložního čípku a prsou a jejich včasné odhalení jsou součástí programu druhého celostátního sjezdu Sdružení soukromých gynekologů, který v pátek začal na pražském Žofíně. Třídenního sjezdu se účastní na 700 lékařů z České republiky, USA, Německa a Itálie. Záštitu nad jejich setkáním převzal ministr zdravotnictví Bohumil Fišer, který prevenci rakoviny vyhlásil za jeden ze svých nosných programů.

ČEZ podal trestní oznámení na členky sdružení Jihočeské matky

Společnost ČEZ v pátek podala Okresnímu státnímu zastupitelství v Českých Budějovicích oznámení o podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy na dvě členky sdružení Jihočeské matky. Učinila tak na základě čtvrteční tiskové zprávy Jihočeských matek, v níž informovaly o tom, že v budově pomocných aktivních provozů jaderné elektrárny Temelín "došlo k úniku radioaktivity". Mluvčí temelínské elektrárny Milan Nebesář ve čtvrtek uvedl, že při uskladnění dvou neutronových zářičů v jedné z budov jaderné elektrárny Temelín se 18.května podle očekávání zvýšila radioaktivita v tomto objektu, ale nikoli mimo něj. Podle Nebesáře tedy nebylo ohroženo zdraví pracovníků ani návštěvníků elektrárny, kteří v tento den využili nabídky k její prohlídce.

Rektoři vysokých škol se rozhodli restrukturalizovat studium

Rektoři českých vysokých škol rozhodli zahájit přechod ze současného studia na strukturované a vyhovět tak většímu počtu zájemců o vysokoškolské vzdělání. "Chceme vytvořit bakalářské studijní programy, které jsou jinak zaměřeny než tradiční systém vysokoškolského vzdělání," řekl v pátek novinářům po zasedání České konference rektorů její předseda a rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm. Většímu počtu studentů, kteří od počátku studia patří mezi méně úspěšné, by mělo být umožněno, aby vysokou školu zakončili po třech až čtyřech letech s titulem bakalář. Naopak úspěšným absolventům chtějí rektoři zajistit přechod na návazné magisterské studium.

Pardubice mají šanci přilákat americké investory

Pardubice mají podle amerického velvyslance v České republice Johna Shattucka velkou šanci přilákat americké investory. Řekl to v pátek novinářům po své vůbec první návštěvě tohoto města. Pardubice si podle vyjádření primátora Jiřího Stříteského od této návštěvy slibují rozvoj spolupráce s USA jak na poli kulturním a společenském, tak hospodářském. "Dohodli jsme se na dalších jednáních o možnosti nástupu amerických investorů do Pardubic," řekl primátor. Shattuck vidí šanci Pardubic nejen v jejich výhodné geografické poloze, ale kvůli velké tradici průmyslu v tomto městě. Ta by podle něj měla do města přivést firmy, hledající zkušené odborníky.

Olympiáda Atény 2004 bude velkou šancí pro české firmy

Velké hospodářské projekty, kterých by se mohly zúčastnit české firmy, se chystají v rámci příprav na letní olympijské hry v Aténách v roce 2004. "Chystá se výstavba 38 km tramvajových linek s dodávkou 118 tramvají za 600 miliónů USD," řekl v pátek v Aténách generální ředitel Inekon Group Josef Hušek. Inekon vyváží tramvaje z produkce Škoda Holding. Řecká metropole bude rovněž potřebovat větší množství nových trolejbusů. Do tendrů za 60 až 80 miliónů USD se hlásí Škoda Ostrov. Výhodou podle ředitele Tomáše Navrátila je, že dosavadní novější typy v Aténách jezdí s motory Škoda. Vzhledem k těmto a dalším projektům, například při obnově Balkánu, Česká republika zvažuje uspořádat v Aténách prezentační výstavu, a to buď na úkor jiné akce nebo ji přidat do programu výstav.

Domov sv. Máří Magdalény pomáhá matkám s dětmi už osm let

Už osm let poskytuje Domov svaté Máří Magdalény v Jiřetíně pod Jedlovou střechu nad hlavou mladým ženám, které se se svými dětmi dostaly do svízelné situace. Vedoucí domova Hana Venturová v pátek ČTK řekla, že většině "jejich" matek hrozilo odebrání dětí, protože se například ocitly na ulici. Jiřetínský domov patří České katolické charitě. Je v něm 28 minibytů, v nichž nyní žije 26 žen s 48 dětmi. Obyvatelky domova přispívají na provoz zhruba 1000 korunami měsíčně. Hana Venturová připomněla, že většina klientek jiřetínského domova nepoznala rodinné prostředí a vyrostla v ústavech.

Obec spisovatelů připomněla 100. výročí narození básníka Nezvala

Obec spisovatelů si v pátek připomněla 100. výročí narození básníka Vítězslava Nezvala. Její předseda Antonín Jelínek položil u umělcova hrobu na Vyšehradském hřbitově v Praze květiny. "Básně Vítězslava Nezvala žijí, září svou vlastní intenzitou a jejich doba v mnoha ohledech ještě znovu přijde," řekl při pietním aktu básník Jaromír Hořec. Připomněl, že český pietismus, úzce svázán s dílem Vítězslava Nezvala a Jaroslava Seiferta, byl a je "pozoruhodným kouzelníkem" v domácím písemnictví. Nezval však poté v surrealistickém období vytvořil podle Hořce také sbírky básní, které ho představily i jako umělce hlubokého ponoru do lidské duše.

Královská liverpoolská filharmonie zahájila festival Janáčkův máj

Janáčkova Sinfonietta v provedení Liverpoolské královské filharmonie v pátek v sále Domu kultury Vítkovice zahájila 25. ročník mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj. Letošní program je věnován vokálně instrumentálním dílům skladatelů druhého tisíciletí. Na vyprodaném zahajovacím koncertě britští filharmonici pod vedením bývalého severomoravského rodáka Petra Altrichtra uvedli ještě Elgarův Koncert pro violoncello a orchestr. Kromě toho v ostravském sále zazněla Symfonie č. 3 od Bohuslava Martinů. Letošní Janáčkův máj nabídne posluchačům osmnáct koncertů a jednu operu. Na vystoupeních v Ostravě a opavské katedrále se do 15. června představí přední domácí i zahraniční sólisté a soubory.

A ještě informace o sobotním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky a bouřky, ojediněle kroupy. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.