Zprávy středa, 01. července 1998

Zprávy 17.7.98

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobněji:

ČSSD a ODS se sblížily

Setkáním s předsedou Občanské demokratické strany Václavem Klausem zahájil v úterý šéf sociální demokracie Miloš Zeman druhé kolo jednání o podobě příští vlády. Stanoviska ODS a ČSSD k povolební situaci a jejímu řešení se podstatně sblížila a Miloš Zeman dokonce obecně naznačil možnost domluvy v otázce sestavování vlády, v níž by měly významné postavení obě nejsilnější politické strany. Václav Klaus po setkání nevyloučil možnost, že ODS bude tolerovat případnou jednobarevnou vládu ČSSD. Donedávna takovou eventualitu vylučoval. V úterý se na briefingu k otázce, zda ODS bude případnou jednobarevnou vládu ČSSD tolerovat, odmítl jasně vyjádřit. Oba politici se dále shodli na tom, že je zapotřebí respektovat výsledky voleb a zbavit se politikaření. Jde o zjevnou narážku na KDU-ČSL a zejména Unii svobody, která si klade jako požadavek vstupu do středopravicové koalice, aby v budoucí vládě neměla ODS většinu.

Místopředseda ČSSD Vladimír Špidla, který byl účastníkem schůzky, odmítl v rozhovoru pro ČTK interpretovat Zemanova slova, vyloučil však, že by Miloš Zeman hovořil o možnosti sestavení velké koalice.

Na rozdíl od mnohých hlasů, aby předseda ČSSD ustal v sestavování vlády, když nemůže sestavit většinovou koalici pro odpor Unie svobody, Václav Klaus řekl, že Miloš Zeman by měl v pověření sestavit vládu pokračovat.

Podle pozorovatelů je nynější náhlá vstřícnost ODS vůči ČSSD namířena proti KDU-ČSL a Unii svobody s cílem zmírnit jejich odpor a požadavky, které jsou pro ODS obtížně přijatelné.

Josef Lux věří v koalici ČSSD a KDU-ČSL s podporou Unie svobody

Šance na vytvoření levostředé koalice ČSSD a KDU-ČSL s podporou Unie svobody stále trvá. Po úterním jednání s Milošem Zemanem to prohlásil lidovecký předseda Josef Lux. Miloš Zeman připustil, že existují programové rozdíly mezi stranou lidovou a sociálními demokraty. Nepovažuje je však za nepřekonatelné z hlediska vytvoření funkční koalice. Uvědomuje si rovněž, že společným úkolem je sestavení stabilní vlády, která by v této zemi vládla čtyři roky a nebyla hříčkou různých "turbulencí a vášní". Miloš Zeman informoval Josefa Luxe o různých námětech a nabídkách vyslovených jak vůči straně lidové, tak koneckonců vůči Unii svobody. Očekává, že tyto nabídky budou předmětem dalších jednání stranických grémií, která se mají sejít příští týden.

Tento týden ve čtvrtek se má šéf sociálních demokratů setkat ještě se zástupci Unie svobody a Komunistické strany Čech a Moravy. Po úterním setkání s předsedou ODS nevyloučil, že se opět setkají i oni ještě tento týden. Očekává se rovněž, že Miloš Zeman bude o výsledcích jednání ve druhém kole ve čtvrtek informovat prezidenta Václava Havla.

Jan Ruml ani po jednání s Josefem Luxem nechce koalici s ČSSD

Unie svobody stále nehodlá ani na chvíli uvažovat o koalici se sociální demokracií, a to i přes další zřejmě lukrativní nabídky od šéfa ČSSD Miloše Zemana, které unii v úterý vzkázal prostřednictvím předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe. Předseda unie Jan Ruml to prohlásil po úterní schůzce s Josefem Luxem. Návrhy sociální demokracie nekonkretizoval, protože je chce slyšet přímo od Miloše Zemana, se kterým se sejde ve čtvrtek. Jan Ruml současně odmítl sdělit, zda podpoří vládu sociální demokracie a lidovců. Výsledky setkání Miloše Zemana s Václavem Klausem označil za vydírání menších stran.

Stanislav Gross a Vlastimil Tlustý odmítli koalici ČSSD a ODS

Předseda poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické Stanislav Gross v úterý ČTK potvrdil, že jednou z uvažovaných variant je vláda sociální demokracie tolerovaná Občanskou demokratickou stranou. "To si myslím, že je jediná cesta, kterou lze jít v komunikaci s ODS," řekl Gross, který současně vyloučil koalici obou stran. Takovouto koalici vyloučil pro ČTK i předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý. Komunikaci mezi oběma stranami ale připustil.

Předseda středočeské ODS Jan Vidím koalici ODS s ČSSD vyloučil

Předseda středočeské ODS a poslanec Jan Vidím v úterý v rozhovoru pro ČTK absolutně vyloučil, že by jeho strana šla do vlády s ČSSD. "Kdyby se některý z představitelů ODS pokoušel něco takového domlouvat, tak by si pod sebou nepochybně řezal větev," řekl Jan Vidím v reakci na zprávy z úterní schůzky předsedy ČSSD Miloše Zemana a předsedy ODS Václava Klause.

Velká koalice by byla podle Jiřího Peheho účelovým spojenectvím

Případné formy velké koalice ČSSD a ODS by byly podle prezidentova poradce Jiřího Peheho "účelovým spojenectvím proti malým stranám" a případně i "koalicí proti prezidentovi". Prezident, který se spojení těchto stran obává, by ale musel předsedu ČSSD Miloše Zemana jmenovat premiérem, pokud by se jím navržená vláda opírala o podporu druhé nejsilnější strany - ODS, řekl ČTK Jiří Pehe. Vláda velké koalice ČSSD a ODS podle Peheho není příliš pravděpodobná a reálněji se jeví velká koalice nepřímá, tedy "jednobarevná" vláda sociálních demokratů, kterou by ve sněmovně podpořila ODS.

ODS bere požadavky KDU-ČSL a Unie svobody jako vylepšování pozic

Občanská demokratická strana bere požadavky lidovců a Unie svobody jako vylepšování pozic. Jak uvedl místopředseda strany Ivan Langer po úterním zasedání grémia ODS, jde o obstrukce, které mají ztížit naději na kompromis v jednáních, do nichž jde ODS bez předběžných podmínek. Za přitvrzení vyjednávacího postoje, a dokonce za možné nasměrování lidovců k sociální demokracii pak označil příklon vlivné části KDU-ČSL ke koalici s ČSSD. Do rámce stále tvrdších podmínek zařadil i požadavek Unie svobody, aby ODS neměla v případné středopravicové vládě většinu. Podle něj by strana Jana Rumla měla respektovat vůli voličů, kteří dali ODS mnohem více hlasů než lidovcům a Unii dohromady.

Předsedou klubu poslanců ODS byl znovu zvolen Vlastimil Tlustý

Předsedou poslaneckého klubu Občanské demokratické strany byl na jeho úterním ustavujícím zasedání znovu zvolen Vlastimil Tlustý. Místopředsedou klubu se stali Jaroslav Zvěřina, Petr Nečas, Miroslava Němcová a Zdeňka Horníková. ODS má ve dvousetčlenné Poslanecké sněmovně 63 mandátů a je tak po ČSSD se 74 poslanci druhou nejsilnější politickou stranou.

Poslanecký klub ODS vidí budoucnost České republiky v sestavení pravicové vlády. Současně vyjádřil znepokojení nad posledními kroky svých potencionální partnerů - Unie svobody a KDU-ČSL.

Jihomoravská KDU-ČSL stojí na usnesení orgánů strany

Jihomoravská krajská organizace Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, která se už nestaví proti koalici se sociálními demokraty a Unií svobody, stojí podle předsedy lidoveckého poslaneckého klubu Jana Kasala "naprosto pevně" na tom, na čem se usnesl celostátní výbor a co potvrdila celostátní konference strany. "To znamená, že máme takovou prioritu, že bychom velmi rádi vytvořili koalici s důvěryhodnou nebo důvěryhodnými stranami napravo od středu, tedy liberálními stranami, a nebude-li to možné, budeme diskutovat o velké koalici s Unií svobody a se sociálními demokraty," řekl v úterý Jan Kasal.

Předseda KDU-ČSL Josef Lux přivítal změnu postoje jihomoravské stranické organizace, která se už proti koalici s ČSSD a unií nestaví. Podle jejího předsedy Jana Grůzy si ji už dovede představit stejně jako koalici s ODS, ovšem bez jejího předsedy Václava Klause.

Český poválečný exil nebyl jednotnou ideologickou skupinou

V pražském Karolinu v úterý skončilo sympozium o českém poválečném exilu. Akce byla součástí Týdne zahraničních Čechů. Účastníci symmpozia se shodli, že hlavními úkoly českého exilu bylo zprostředkovávání kontaktů a informací mezi bývalým domovem a demokratickými zahraničními institucemi, informování o situaci ve vlasti a boj s komunistickým režimem o prolomení informační bariéry.

Historik Vilém Prečan, zakladatel Ústavu pro dějiny současnosti, ve svém příspěvku poukázal na to, že exil nebyl jednotnou skupinou. "Šlo o pluralitní polycentrickou skupinu lidí, která se vymezovala jen odporem proti tehdejšímu českému komunistickému režimu," řekl Prečan a zmínil se o problémech v komunikaci i mezi třemi vlnami poválečného exilu. "Lidé, kteří odešli po roce 1948, pohlíželi na generaci, která odešla až po Pražském jaru v roce 1968, často jako na komunisty," řekla i socioložka Jiřina Šiklová.

"Český exil zprostředkovával vydávání děl disidentů v zahraničí a podporoval disent i materiálně, například psacími stroji nebo kopírkami pro množení samizdatu," řekl dále Vilém Prečan. Exulanti podle něj informovali zahraniční veřejnost o situaci ve východní Evropě a tehdejší sovětský blok o lživosti komunistické propagandy a pomáhali českým disidentům kontaktovat osobnosti demokratické Evropy.

Úlohu českých umělců v emigraci připomněl malíř Karel Trinkewitz. "Exulanti připomínali Evropě českou kulturu a její přináležitost k Evropě," řekl ve svém proslovu a zmínil řadu českých malířů, kteří po odchodu do emigrace působili na evropských univerzitách. "Nelze zapomenout na Jiřího Koláře," uvedl Karel Trinkewitz. Podpis tohoto básníka a malíře pod Chartou 77 byl i záštitou pro různé akce Charty ve světě.

Týden zahraničních Čechů je jednou z jubilejních akcí 650. výročí založení Univerzity Karlovy. Na sympozium navážou panelové diskuse o českých podnikatelích, lékařích a ekonomech v zahraničí a jednání o krajanských spolcích za účasti Pavla Tigrida a ministra zahraničí Jaroslava Šedivého.

Vláda o jaderné elektrárně Temelín, romském památníku a CKM

Zpráva o dostavbě jaderné elektrárny Temelín, zřízení romského památníku v Letech u Písku, analýza deformací v oblasti nájemního bydlení a návrh na řízený útlum činnosti bývalé mládežnické cestovní kanceláře CKM jsou mimo jiné na programu dnešního zasedání vlády. Patrně nejsložitější bude jednání o dostavbě Temelína, protože se dostavba neustále prodlužuje a také prodražuje. Objevily se názory, že by se měla zastavit. Pro zastavení je mimo jiné ministr životního prostředí Martin Bursík, více politiků je však opačného mínění.

Jihočeské matky opět vyzývají vládu k ukončení dostavby Temelína

K prosazení okamžitého přerušení výstavby jaderné elektrárny Temelín a nestranného posouzení jejího projektu vyzývá vládu občanské sdružení Jihočeské matky. Jeho představitelky to v reakci na obsah zprávy ministra průmyslu a obchodu Karla Khnla o dostavbě Temelína, kterou se dnes bude zabývat vláda, prohlásily na úterní tiskové konferenci. Na otázku ČTK uvedly, že text zprávy získaly "z neoficiálních zdrojů".

O pozastavení projektu jaderné elektrárny Temelín a jeho nezávislou analýzu také žadají aktivisté Hnutí Duha.

Šetření bamberské aféry závisí na odpovědi ze Švýcarska

Zatím stále není jasné, kdy policie uzavře vyšetřování takzvané bamberské aféry. Podle vedoucího zvláštního odboru Úřadu vyšetřování Martina Hádka není možné vyšetřování ukončit bez výslechu jednoho z hlavních aktérů případu - čechošvýcarského podnikatele Jana Vízka. Hádek totiž dosud neobdržel ze Švýcarska odpověď na žádost České republiky o právní pomoc ohledně Vízkova výslechu, ve které je požadavek, aby ho tamní úřady vyslechly za účasti českých vyšetřovatelů. Bamberská aféra se rozpoutala poté, co se v médiích objevily informace, že šéf sociální demokracie Miloš Zeman měl v roce 1995 jednat se skupinou čechošvýcarských podnikatelů o poskytnutí vysokých funkcí ve státní správě výměnou za finanční půjčku pro jeho stranu v případě volebního vítězství.

Na Hradě bylo jmenováno 43 nových soudců

Do funkce soudce bylo v úterý na Pražském hradě ustanoveno třiačtyřicet právníků. Stalo se tak z rozhodnutí prezidenta Václava Havla, který se však slavnostního aktu nezúčastnil. Jmenování uskutečnil vedoucí Kanceláře prezidenta Ivan Medek. Kandidáti na soudcovská křesla složili slib do rukou ministryně spravedlnosti Vlasty Parkanové.

Od 1. července se mění vyhlášky o placení cla

Počínaje dneškem si mohou občané při návratu z ciziny dovézt zboží za 6000 korun, aniž za něj musí zaplatit clo. Dosud byl tento limit do hodnoty 3000 korun. Jak ale upozorňuje Generální ředitelství cel České republiky, bezcelní limit nelze slučovat. To znamená, že pokud si rodina v cizině zakoupí předmět za více než 6000 korun, nelze jeho hodnotu rozepsat na více rodinných příslušníků, a tím se osvobodit od placení cla. Podle nových prováděcích vyhlášek ministerstva financí je pro děti mladší 15 let bezcelní limit stanoven na poloviční hodnotu, tedy na 3000 korun.

Prezident půjde na operaci tlustého střeva asi 27. července

Prezident Václav Havel půjde na operaci tlustého střeva zřejmě 27. července. Tento termín předběžně stanovili lékaři. Podle koordinátora lékařského konzilia Miroslava Čerbáka se prezident zotavuje uspokojivě a už jednou odloženou operaci by měl absolvovat podle plánu koncem července. Havlovi by měl být odstraněn vývod, který mu zavedli rakouští lékaři v Innsbrucku začátkem dubna při operaci perforovaného střeva. Otázkou však zůstává, zda se jednání o sestavení vlády neprotáhnou až do termínu operace, což by zřejmě znamenalo její další oddálení. To už totiž minulý týden naznačil i prezidentův poradce Jiří Pehe.

Podle ministra zemědělství bude obilí dostatek

Pokles cen obilovin na světových trzích je realitou a volání českých zemědělců po maximalizaci cen se podle ministra zemědělství Josefa Luxe může obrátit proti nim. Reagoval tak na slova prezidenta Agrární komory ČR Václava Hlaváčka, který na úterním obilnářském fóru v Havlíčkově Brodě apeloval na zemědělce, aby nepřistupovali na snižování cen obilí z letošní sklizně. "Světová úroda se očekává nadprůměrná, především z pohledu krmného obilí, a zhruba stejná, co se týče potravinářské pšenice," upozornil Josef Lux na prahu žní. Vzhledem k zásobám se však očekává, že ceny pšenice poklesnou o zhruba 20 procent, konstatoval.

Zhanobené židovské náhrobky z Údlic čekají na důstojné uložení

Zhanobené židovské náhrobky, jimiž v polovině sedmdesátých let komunistické vedení radnice v Údlicích na Chomutovsku nechalo vydláždit radniční dvůr, už dva roky čekají na důstojné uložení. Postavení náhrobků na tamním židovském hřbitově má určit člen židovské obce, ta však na výzvy údlické radnice o pomoc při opětovném ukládání náhrobků na hřbitov dosud nereagovala. V úterý o tom ČTK informoval starosta obce Vilém Bis. Zhruba 20 starých židovských náhrobků na radničním dvoře objevili před asi dvěma lety stavební dělníci při úpravách budovy. Náhrobky radní vyjmuli, očistili a uložili na údlický židovský hřbitov k opětovnému usazení.

Židovský hřbitov s několika desítkami náhrobků komunistické vedení údlické radnice v první polovině sedmdesátých let zlikvidovalo kvůli stavbě památníku rudoarmějcům padlým ve druhé světové válce. Ti byli na hřbitově uloženi ve společném hrobě. Většina náhrobků skončila podle informací pamětníků v nedaleké pískovně. Na dvoře údlické radnice se dochoval pouhý zlomek původního počtu.

Pivo pije denně 16 procent českých občanů, víno jen jedno procento

Každý den pije pivo 16 procent dotázaných, o čtyři procenta méně pijí "zlatý mok" třikrát až čtyřikrát týdně. Pětina, přesně 22 procent, si pivo dopřeje jednou až dvakrát do týdne, další pětina respondentů pivo vůbec nepije. Vyplývá to z výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM). Pouze jedno procento občanů České republiky pije téměř každý den víno nebo jiný alkohol. Třikrát až čtyřikrát do týdne si víno dopřávají pouze tři procenta dotázaných, třináct procent pak víno konzumuje jednou až dvakrát za týden. Méně než třetina, 31 procent, usedá ke skleničce vína jednou až dvakrát měsíčně. Víno vůbec nepije 16 procent.

Na vrcholu hory Kleť začala stálá výstava o významu této lokality

Seznámit návštěvníky s historií a přírodou hory Kleť je hlavním cílem stálé výstavy Kulturní a přírodní význam Kleti, která je od úterka přístupná v interiéru Josefovy věže, nejstarší kamenné rozhledny v Čechách, postavené na tomto nevyšším vrcholu Blanského lesa už v roce 1875. Kromě 30 informačních panelů a trojrozměrných exponátů zde pracovníci Chráněné krajinné oblasti Blanský les instalovali také keramické kachle, panoramaticky zachycující výhledy do okolí. Výstava, přístupná denně kromě pondělí od 10:00 do 17:00, zahrnuje také barevné fotografie z přírodní rezervace Kleť, popisy vzácných a chráněných živočichů a na historických mapách a grafech ukazuje vývoj zdejších lesů od roku 1876.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes oblačno až skoro zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty se pohybují mezi 21 až 25 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.