Zprávy středa, 03. března 1999

Nyní podrobněji

Havel varuje: ČR může být vyřazena z první vlny přijímání do EU

Prezident Václav Havel má obavy, že by Česká republika mohla být vyřazena z první vlny přijímání nových členů do Evropské unie. Uvedl to před svým úterním odletem na návštěvu Francie. Podle Václava Havla existují dva hlavní důvody, proč může být naše přijetí odloženo. Tím prvním je česká lhostejnost, nepřipravenost, zbrzdění ekonomické transformace a nedostatek aktivity k uplatnění evropských standardů. Druhým důvodem by podle prezidenta mohl být strach Evropské unie z nových členů. "To je výzvou k tomu, abychom znovu a znovu západoevropským státům vysvětlovali, že nová doba a nová situace světová a evropská vyzývá k odvážným řešením a k tomu zbavit se podobného typu strachu," dodal.

Reakce na obavy prezidenta o vstup ČR do EU

Obavy prezidenta Václava Havla z oddálení vstupu České republiky do Evropské unie nesdílí někteří čeští politici. "Myslím, že se v posledních dnech, týdnech, měsících nic nového nestalo a považuji za zbytečné, aby se taková slova vypouštěla do éteru. Je to téměř poplašná zpráva," poznamenal předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus. Také podle předsedkyně Senátu Libuše Benešové takové signály nejsou a Česká republika si podobné obavy nesmí připouštět. Dodala, že přibližování českých zákonů evropskému právu se sice loni zpomalilo, ale ekonomické podmínky kandidátů splňujeme. Také ministr zahraničí Jan Kavan považuje prezidentovu obavu za zcela neopodstatněnou. Připustil, že stát má s přípravou na vstup do unie problémy, ne však takového druhu, aby hrozilo skutečné nebezpečí přeřazení do druhé skupiny.

Obavy prezidenta nesdílejí ani někteří poslanci. Patří mezi ně například šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý, který ČTK řekl, že český stát je i přes potíže posledního roku stále "jedním z nejpřednějších" uchazečů o členství. Předseda zahraničního výboru Lubomír Zaorálek 'ČSSD) zase považuje propad do druhé skupiny kandidátských zemí za nereálný. Opačného názoru jsou zástupci KDU-ČSL, Unie svobody a KSČM. Předseda lidoveckých poslanců Jan Kasal se domnívá, že toto nebezpečí existuje a šéf klubu Unie svobody Karel Kühnl si myslí, že přípravy na vstup do EU se skutečně zpožďují.

Odborníci na rozšíření Evropské unie se v úterý v Bruselu vesměs shodovali v tom, že důvody uváděné prezidentem Václavem Havlem pro případné zpoždění vstupu ČR do EU mají své opodstatnění. Poukazovali zároveň na to, že ČR sice v posledních dvou letech ztrácí svou prestiž, vůči řadě dalších kandidátských zemí má však nadále komparativní výhodu danou její daleko vyšší startovní úrovní.

Francouzský prezident Chirac podpořil integraci ČR do Unie

Integraci České republiky do Evropské unie podpořil v úterý v Paříži francouzský prezident Jacques Chirac po setkání se svým českým protějškem Václavem Havlem, který v úterý přiletěl do Francie na třídenní návštěvu. Potvrdil jsem, že pokud jde o vstup do Evropské unie, je Francie samozřejmě po boku České republiky, řekl Chirac novinářům po schůzce s Havlem. Evropa je historicky jediné a nedělitelné politické těleso, které má dnes před sebou historicky naprosto ojedinělou šanci uspořádat se mírovým a spravedlivým způsobem, zdůraznil po setkání Václav Havel. ČR se chce na tomto procesu podílet a nést spoluodpovědnost za evropské věci, řekl Havel a vyslovil poděkování Francii za podporu rozšiřování NATO a EU. Oba procesy jsou veledůležité pro celou Evropu, dodal český prezident.

Zahraniční investoři: Chceme činy, nikoli slova

Zahraniční investoři v úterý znovu naléhavě vyzvali českou vládu, aby urychleně privatizovala bankovní sektor. Po setkání s místopředsedou vlády Pavlem Mertlíkem v Londýně dali rovněž najevo, že nemají příliš velké pochopení pro program revitalizace průmyslu, který se vláda snaží prosadit. Podle investorů jde o dlouhodobou záležitost a na současné vyhlídky na investice v České republice to nemá žádný vliv. Všichni označili privatizaci bank za jednoznačně nejdůležitější prioritu české ekonomiky. Místopředseda vlády na setkání investorům řekl, že privatizace několika bank 'České spořitelny a Komerční banky) bude dokončena v roce 2000.

Poslance znepokojují výroky premiéra o termínech privatizace

Prohlášení předsedy vlády Miloše Zemana o prodloužení konečného termínu privatizace velkých českých bank vyvolalo u řady opozičních politiků obavy. Nejistota u nich panuje i poté, co ministerstvo financí tyto informace nepotvrdilo. Politici se v úterý shodli, že jakékoli zpoždění poškozuje privatizované společnosti. Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý je přesvědčen, že každý den, o který je odsouvána privatizace bank a strategických podniků, znamená pokles jejich hodnoty. Předseda poslanců KDU-ČSL Jan Kasal řekl, že o možném prodloužení doby privatizace bank ví jen z médií a tyto informace jsou podle něj protichůdné. Chce se proto obrátit na premiéra nebo ministra financí a požadovat vysvětlení.

Nečase znepokojuje zpoždění série branných zákonů

Stínový ministr obrany ODS Petr Nečas vyslovil podezření, že sociálnědemokratická vláda úmyslně odkládá předložení již schválených branných zákonů Poslanecké sněmovně, a tak činí úsilí ČR o vstup do NATO nevěrohodným. Vláda podle Nečase původně slíbila, že návrhy branných zákonů, které byly vypracovány již na jaře loňského roku, předloží po určité revizi v listopadu. "Pak byl termín prodloužen na leden, nyní máme březen, a ty zákony tady stále nejsou," zdůraznil stínový ministr.

Kritiku stínového ministra obrany ODS Petra Nečase ostře odmítl mluvčí vlády Libor Rouček. Řekl, že "vláda pravice pod vedením ODS měla na přípravu těchto zákonů několik let a přesto nebyla tento úkol schopna splnit". Podle Roučka vláda již 24. února předala organizačnímu výboru sněmovny čtyři kopie předloh vládních návrhů branných zákonů. Rozmnožení několika set kopií podle něj představuje kolem 600.000 listů. Poslanci však dostanou kopie včas, zdůraznil.

KDU-ČSL, Unie svobody a ODA odmítly Langerovu úvahu o schůzce u Havla

Představitelé KDU-ČSL, ODA a Unie svobody jednoznačně odmítli úvahu místopředsedy ODS Ivana Langera, podle které bylo již při iniciování schůzky prezidenta Václava Havla s předsedy parlamentních stran připraveno poselství, že země potřebuje většinovou vládu. Langer možnost předem připraveného poselství nevyloučil v pondělí v rádiu Frekvence 1 a současně zopakoval, že ODS se setkání hlavy státu s předsedy politických stran nezúčastní, protože pochybuje o jejím smyslu. Schůzka předsedů parlamentních stran, vyjma nepozvané KSČM a účast odmítající ODS, se uskuteční v sobotu na zámku v Lánech.

Údajný věřitel ČSSD Ivan Lhotský byl vážně postřelen

Údajný věřitel ČSSD Ivan Lhotský byl v pondělí po 23:00 vážně postřelen neznámým pachatelem na chodbě domu v Cíglerově ulici v Praze 9. Podle informací, které v úterý ČTK poskytla mluvčí pražské policie Eva Brožová, utrpěl zranění hlavy a hrudníku a jeho stav je kritický. Lhotský je rozhodujícím akcionářem firmy Tax & Investment Advisers 'TIA), která je spojena s poskytnutím půjčky České straně sociálně demokratické na loňskou volební kampaň.

Policie zatím nezná motiv činu, ovšem podle mluvčí Evy Brožové nevylučuje, že by mohla mít spojitost právě s causou šestimilionové předvolební půjčky pro ČSSD.

Pracovníci MPO obviněni z porušení zákona o obchodu se zbraněmi

Policie obvinila ředitele odboru speciálního materiálu ministerstva průmyslu a obchodu Břetislava Grégra a další jemu podřízené pracovníky z porušení zákona o zahraničním obchodu s vojenským materiálem. Zákon měli porušit udělením šesti licencí na vývoz tohoto materiálu. ČTK to potvrdil vrchní ředitel kabinetu ministra Vlastimil Nesrsta, zároveň ale zdůraznil, že "licenční správa se však striktně držela zákona". Podle něj spor spočívá v rozdílném právním výkladu zákona mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem vnitra. To vydalo v uvedených případech zamítavé stanovisko, které však nebylo věcně zdůvodněno, což podle zákona musí být, prohlásil.

Češi a Slováci nechtějí měnit smlouvu o vzájemném zaměstnávání

ČR a Slovensko nechtějí v současnosti změnit dosavadní smlouvu o vzájemném zaměstnávání. Vyplývá to z prohlášení českého ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly a slovenského ministra práce, sociálních věcí a rodiny Petera Magvašiho po jejich úterním společném jednání. Podle dosavadní smlouvy nemusejí mít občané ČR a SR pracovní povolení, jenom se registrují. V počtu vzájemně zaměstnávaných lidí však panuje nepoměr. Na Slovensku je zaměstnáno 2200 až 2300 českých občanů, kteří pracují zejména ve větších městech. V ČR pracuje 61.000 slovenských občanů, a to především v příhraničních oblastech a v Praze.

ČR má "mimořádný zájem" na upevňování celní unie se Slovenskem

Česká republika má "mimořádný zájem" na dalším upevňování celní unie se Slovenskem. Uvádí to vládou nedávno schválená koncepce zahraniční obchodní politiky, kterou ČTK poskytlo ministerstvo průmyslu a obchodu 'MPO). Dodává, že 11 procent celkového vývozu ČR směřuje na Slovensko. Zpráva nicméně konstatuje, že citlivou oblastí se od poloviny roku 1996 staly zemědělské a potravinářské produkty, kde jsou hlavním problémem množstevní omezení a zvažovaná další ochranná opatření. Ve vztahu k východnímu sousedu ČR doporučuje zaměřit se na vzájemné doplňování v případě přebytku určité komodity v jedné zemi a jejího nedostatku v druhé zemi, avšak bez použití exportních dotací.

Vlastenecká liga tvrdí, že nepatří ke skinheadskému hnutí

Představitelé Vlastenecké ligy protestují proti tomu, že je někteří vládní činitelé a novináři řadí do skupiny tzv.umírněných skinheadů. Uvádějí to v prohlášení, které v úterý ČTK zaslal předseda republikového vedení Vlastenecké ligy Luděk Martinovský. "S fašistickými, rasistickými a skinheadskými organizacemi jsme v přímém nepřátelství," uvedl. Ministerstvo vnitra ve čtvrtek informovalo, že registruje tři občanská sdružení, u nichž lze předpokládat sympatie k hnutí skinheads, konkrétně Vlasteneckou ligu, Vlasteneckou frontu a Národní front castistů. Ke zrušení registrací těchto organizací vyzval minulý týden premiér Miloš Zeman.

Česká rafinérská zvýšila ceny benzínů, dražší je i nafta

Česká rafinérská, tuzemský zpracovatel ropy, zvýšila po čtyřech týdnech prodejní ceny benzínů. Současně zvýšila i cenu motorové nafty. Krok souvisí s poklesem kursu koruny především vůči americkému dolaru, informoval mluvčí společnosti Jaroslav Růžek. Cena motorové nafty pro odběratele rafinérií tak proti předcházejícímu vzrostla o 25 haléřů za litr. Ceny benzínů se zvyšují zhruba o 11 až 20 haléřů za litr.

Během pěti let by se měla cena českého piva zdvojnásobit

V letošním roce očekává český pivovarnický průmysl zvýšení ceny piva o 15 procent, přičemž během následujících pěti let by mělo dojít dokonce k dvojnásobnému růstu cen. Na úterní tiskové konferenci Kulatý stůl to řekl místopředseda Českého svazu pivovarů a sladoven a generální ředitel pivovaru Starobrno František Krakeš. Podle jeho slov je české pivovarnictví v obtížné ekonomické situaci o čemž svědčí jejich celková ztráta. Důsledkem toho také je, že od roku 1989 bylo v České republice zavřeno 15 pivovarů. Některým dalším pivovarům, které jsou ve špatné ekonomické situaci, hrozí také ukončení výroby.

Výstav piva v roce 1998 meziročně klesl o 2,34 procenta

Celkem 18,213.311 hektolitrů piva vystavily v loňském roce pivovary v České republice. Oproti roku 1997 je to o 2,34 procenta méně. Absolutní meziroční snížení výstavu způsobil nižší export českého piva, ale také nižší spotřeba v tuzemsku. Za hlavní příčinu poklesu exportu přitom zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven 'ČSPS) nepovažují nízkou konkurenceschopnost českého piva z hlediska kvality, ale ochranářské snahy sousedů ČR. Například do Polska je na pivo ČR clo 21 procent, což je třikrát více než na pivo ze zemí Evropské unie. Maďarsko a Slovensko uplatňují vůči českému pivu velmi nízké dovozní kvóty.

Opasek: Písně Karla Kryla jsou stále živé, protože jsou pravdivé

Písně Karla Kryla jsou stále živé, protože jsou pravdivé, řekl v úterý benediktinský arciopat Anastáz Opasek, který sloužil za exilového zpívajícího básníka v břevnovském klášterním kostele zádušní mši. Kryl zemřel v Německu 3.března před pěti lety ve věku nedožitých padesáti let. "Byl to přímý, nekompromisní člověk, který těžce nesl, že sametová revoluce nebyla schopna přejít do pravé demokracie," řekl o Krylovi arciopat Opasek v rozhovoru pro ČTK. "Krylovy písně musí stále žít, aby národ rozeznával mezi dobrem a zlem," prohlásil katolický kněz Opasek, který se v dubnu dožívá 86 let a Kryla v roce 1994 v Břevnově pohřbíval.

Všeobecná encyklopedie Diderot vyjde letos na CD-ROM

Všeobecná encyklopedie Diderot, která je největším českým encyklopedickým projektem 90.let, vyjde letos na CD-ROM. Stejně jako ve čtyřdílné knižní verzi najde čtenář i na CD-ROM na 55.000 hesel a několik tisíc převážně barevných ilustrací. ČTK to řekla ředitelka nakladatelství Diderot Jiřina Bulisová. Encyklopedie na CD-ROM bude mít zaváděcí cenu 1990 korun. Tato cena bude platná do konce května. Poté bude encyklopedie stát o 500 korun více, a to do konce srpna. Od začátku nového školního roku se bude prodávat za 2990 korun.

Divadlo Jiřího Srnce se chystá do zámoří.

Divadlo Jiřího Srnce se letos chystá na cesty především do zámoří. První zemí, kterou jeden ze dvou souborů Černého divadla už navštívil, bylo Dánsko. V nejbližších dnech je čeká Německo a Španělsko a v létě státy střední Ameriky. V srpnu vystoupí v Hongkongu, v září opět v Německu, kde stráví i Vánoce, a v říjnu se vydají na měsíční turné po Japonsku. Druhý soubor hraje několik let v pražském Divadle v Celetné a ve velkém sále Lucerny. Ročně jde o zhruba 150 představení.

Řeky stoupají, ale situace by se neměla vyvíjet dramaticky

Vlivem tání sněhu a deště stoupají hladiny vodních toků na Moravě i v Čechách. Na třetí, nejvyšší stupeň se dnes ráno zvedla hladina Třebůvky v Lošticích na Šumpersku, která se vlévá do řeky Moravy. Voda však zatím bezprostředně neohrožuje obydlí lidí. Na druhý stupeň stoupla i Morava v Moravičanech. Na Bruntálsku a Jesenicku, které leží pod hřebeny Jeseníků, zatím potoky a řeky výrazně nestouply, okresní úředníci a radnice je však pozorně sledují. Třetího, tedy nejvyššího stupně povodňové aktivity dosáhla po deštích a tání sněhu Cidlina v Novém Bydžově na Královéhradecku. Hladiny řek stále stoupají a vodohospodáři i meteorologové předpokládají, že by se na třetí stupeň mohly vyšplhat i další řeky.

Krátce o počasí

Dnes je na území ČR oblačno až zataženo, místy s deštěm. Nejvyšší teploty 9 až 13 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha