Zprávy středa, 05. dubna 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Stanislav Gross vystřídal ve vedení ministerstva vnitra Václava Grulicha, který podal demisi

Prezident Václav Havel vyhověl v úterý žádosti Václava Grulicha a přijal jeho demisi na funkci ministra vnitra. Václav Havel předtím Grulichovi poděkoval za jeho práci a ten si zase postěžoval na způsob, jakým vládu opustil. Novým ministrem vnitra prezident vzápětí jmenoval předsedu poslanců České strany sociálně demokratické Stanislava Grosse. Ten se ještě před svým jmenováním sešel s policejním prezidentem Jiřím Kolářem. Šéf policie řekl, že jeho názory na práci policie jsou shodné s představami nového ministra, a že se spolu domluvili na pravidlených pracovních schůzkách. Poprvé by se tak měli setkat už tento čtvrtek. Kolář se s Grossem shodl také na tom, že činnost policejních útvarů by se už neměla stát součástí politického boje mezi ústavními činiteli.

Václav Grulich nebude kandidovat na funkci místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD

Nabídku kandidovat na funkci místopředsedy poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické odmítl během úterního jednání poslaneckého klubu strany Václav Grulich. Poslancům pouze poděkoval za důvěru a oznámil, že zbytek svého volebního období hodlá pracovat jako řadový poslanec.

Vedení poslaneckého klubu ČSSD zvolilo na uvolněné funkce po Stanislavu Grossovi své kandidáty

Místopředseda sněmovny Stanislav Gross, který byl jmenován ministrem vnitra, rezignoval na svou sněmovní funkci. Klub sociálních demokratů do uvolněného křesla nominoval předsedu hospodářského výboru Františka Brožíka. Jeho rezignaci musí ještě schválit Poslanecká sněmovna. Gross zároveň pozbyl funkce předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie, kterým byl drtivou většinou hlasů zvolen místopředseda strany Zdeněk Škromach.

Prezident Havel se ohradil vůči kritice ODS ohledně mafiánského kapitalismu

Nikoli kvůli urážkám na adresu českých podnikatelů, ale v zájmu jejich obrany vytáhl prezident Václav Havel do boje proti mafiánskému kapitalismu. Řekl to v úterý novinářům na Pražském hradě. Prezidenta za jeho slova o mafiích v pondělí kritizovala Výkonná rada Občanské demokratické strany. Podle ní Václav Havel uráží milióny lidí v zemi a "cejchuje a očerňuje svůj stát". Prezident to ale vidí jinak. "Nebylo to míněno jako urážka tisíců a statisíců umělců, obchodníků a podnikatelů, ale naopak jsem mluvil v tomto duchu na jejich obranu, neboť oni jsou okrádáni těmi tuneláři a budou platit stovky miliard za vytunelované banky," reagoval prezident na pondělní stanovisko vedení ODS. Zdůraznil dále, že na nekalé jevy v hospodářství upozorňoval už od začátku svého prezidentství. Už v začátcích privatizace se mu nelíbilo pronikání bývalých nomenklatur do hospodářství a způsob, jakým se podílejí na privatizaci. Podivná ekonomická propojení však podle něj v poslední době už přerostla únosnou míru.

ODA sdílí prezidentovy obavy z projevů "mafiánského kapitalismu"

Obavy prezidenta Václava Havla, že v české ekonomice a politice bují některé projevy "mafiánského kapitalismu" sdílí Občanská demokratická aliance. Novinářům to řekl v úterý místopředseda ODA Michael Žantovský s tím, že jeho strana se obává i "široce rozvinutých projevů kapsářského kapitalismu v politice současné vlády". Pondělní pohoršení Výkonné rady ODS nad termínem "mafiánský kapitalismus", který použil prezident, považuje ODA za licoměrnou snahu "zabránit tomu, aby se v domě oběšencově mluvilo o provaze", uvedl Žantovský.

Prezident Havel by uvítal, kdyby tajné služby řídila bezpečnostní rada

Prezidentovi Václavu Havlovi by se líbilo, kdyby české tajné služby koordinovala Bezpečnostní rada státu. Prezident o tom mluvil jak s odcházejícím ministrem vnitra Václavem Grulichem, tak s jeho nástupcem Stanislavem Grossem. Vláda v pondělí koordinací Bezpečnostní informační služby pověřila vicepremiéra Vladimíra Špidlu. Podle Václava Havla by bylo správné, kdyby rozvědka spadala pod ministerstvo zahraničí. Tajné služby dosud koordinoval ministr Jaroslav Bašta, kterého však minulý týden ve funkci ministra nahradil vedoucí Úřadu vlády Karel Březina. Ten ale ztratil pravomoc týkající se zpravodajských služeb.

Z jednání Poslanecké sněmovny:

Protiíránský zákon bez kompenzací pro firmy schválila v úterý Poslanecká sněmovna. Nepodpořila tak snahu Senátu, aby stát hradil část škod, které by vznikly českým podnikům kvůli přijetí vládního návrhu zákona o zákazu dodávek pro jadernou elektrárnu v íránském Búšehru. Poslanci přijali předlohu v podobě, kterou schválili už v polovině března. Zákon musí ještě podepsat prezident Václav Havel.

Vláda a zástupci podniku ZVVZ Milevsko se dohodli na kompenzacích, které by měly firmě vynahradit zákaz dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu v Búšehru. Poslanecké sněmovně to oznámil ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Uvedl, že jde o soubor zakázkové náplně, úvěrů, kapitalizace pohledávek jdoucími za ZVVZ a poskytnutí prostředků na aktivní politiku zaměstnanosti při přechodu na nový podnikatelský program.

Poslanci také podpořili senátní verzi novely zákona o konkursu. Výrazně se tak posílí postavení věřitele. Senátoři do předlohy doplnili institut ochranné doby, který dává tomu, kdo je ohrožen konkursem, určitou šanci podnik ještě před krachem zachránit. Zapracovali sem i přednostní postavení zaměstnanců při uspokojování pohledávek věřitelů v konkursním řízení. Konkurs a vyrovnání jako právní nástroje spojené s tržním hospodářstvím byly v Československu znovu zavedeny v roce 1991 po více než čtyřicetileté přestávce. Samotný zákon byl v posledních letech desetkrát novelizován.

Týž den sněmovna schválila novelu zákona o kampeličkách. Přijala ji i s pozměňovacími návrhy senátorů. Novela zachovává přísná kritéria pro špatně hospodařící a spekulantská úvěrní družstva, měla by však ulehčit činnost kvalitním kampeličkám. Ve schválené verzi je například vypuštěna pasáž, podle které by musely mít do konce roku 2002 kapitál půl miliardy korun. Novela by měla obecně posílit dohled nad družstevními záložnami, zavést povinné licencování těchto subjektů a umožnit jim poskytování finančních služeb s povolením Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami.

Znovu poslanci schválili vládní návrh novely zákona o vlastnictví bytů a spoluvlastnictví budov. Návrh počítá s bezúplatným vydáním státních pozemků, na nichž stojí družstevní domy, bytovým družstvům i těm, kteří k pozemkům mají právo trvalého užívání. Sněmovna jej poprvé schválila v lednu, vrátil jí ho však Senát, který z něj právě vydání státních pozemků vypustil.

Rychlejší přístup České republiky k sankcím, jež vyhlašuje mezinárodní společenství, má umožnit nový zákon, který dále přijala Poslanecká sněmovna. Ta sice zákon schválila už jednou, a to v lednu, ale v úterý se jím musela zabývat znovu, protože jí ho vrátil Senát se svými připomínkami. Tyto změny ale sněmovna neschválila. Předlohu musí ještě podepsat prezident Václav Havel.

Sněmovna také schválila zákon o zřízení Státního fondu dopravy, ze kterého by měla být napříště financována výstavba i údržba dálnic a silnic, železničních tratí i vodních cest. Poslanci přijali pozměňovací návrhy, se kterými jim předlohu v únoru vrátil Senát. Znamená to, že příjmy fondu by měly tvořit také převody výnosů silniční daně a podíl z výnosu spotřební daně z uhlovodíkových paliv a maziv.

Zavedení krátkodobých poplatků za používání dálnic a rychlostních silnic a jejich bezplatné používání ozbrojenými silami jiných států, především vojsky NATO, má umožnit novela zákona o pozemních komunikacích, kterou přijala Poslanecká sněmovna. Souhlasila přitom s úpravami, se kterými jí předlohu před několika týdny vrátil Senát. Novelu musí ještě podepsat prezident Václav Havel.

Sněmovna naopak neschválila novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže. Vládní návrh měl zakázat kartelové dohody o rozdělování trhu, nově definovat dominantní postavení podniku na trhu a podrobněji upravit podmínky fúzování podniků. Pokud by chtěl někdo tuto předlohu prosadit, musel by ji znovu předložit sněmovně, kde by celý legislativní proces začal znovu. Platný zákon o ochraně hospodářské soutěže pochází z roku 1990 a od té doby nebyl novelizován.

Všichni horníci dolu Kohinoor vstoupili do okupační stávky

Do okupační stávky vstoupili v úterý všichni horníci dolu Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku. Práce se tak úplně zastavila. Pod zemí zůstává 50 havířů, kteří se obávají likvidace dolu a ztráty zaměstnání. Odborový předák Vladimír Perlík tvrdí, že zaměstnanci stávku ukončí až poté, co Mostecká uhelná prodá důl společností SHD-Peel, která o něj projevila zájem. Těžební společnost to ale zatím odmítá, protože prý uvedená firma nezajistí bezproblémový provoz a financování Dolu Kohinoor. K prodeji se má vyjádřit ministerstvo průmyslu. Horníci také chtějí docílit i okamžitého odvolání představenstva, předsedy dozorčí rady i ředitele akciové společnosti Důl Kohinoor. Odbory navíc požadují zaměstnavatelem garantovanou beztrestnost účastníků okupační stávky.

Vláda do prodeje Kohinooru nezasáhne, horníci zatím nevyfárají

Vláda do jednání o prodeji dolu Kohinoor Mosteckou uhelnou společností firmě SHD-Peel nebude zasahovat. Jde o obchodní vztahy mezi dvěma soukromými právnickými osobami. Na úterní schůzce zástupců obou firem, odborů a Kanceláře prezidenta republiky to slíbili vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla a ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Horníci však nevyfárají, dokud nebude mít důl nového majitele, soudí šéf hornických odborů Cyril Zapletal. Špidla ani Grégr rovněž neshledali žádné překážky pro to, aby státní dotaci na útlum těžby v dolu Kohinoor dostal nový vlastník. Podmínkou však zůstává, že bude pokračovat v dohodnutém útlumovém programu. Zástupci Mostecké uhelné společnosti a SHD-Peel budou v jednáních o prodeji dolu budou pokračovat ve středu.

Prezident jmenoval předsedou prezídia KCP Františka Jakuba

Novým předsedou prezídia Komise pro cenné papíry se stal dosavadní člen prezídia František Jakub. Do funkce ho v úterý jmenoval prezident republiky Václav Havel. Podle něj jde o první krok k nápravě situace v komisi poté, co byl odvolán bývalý předseda a demisi podala jedna členka prezídia. Pětičlenná komise nyní pracuje po odvolání bývalého předsedy Jana Müllera a rezignaci Jany Pospíšilové ve složení František Jakub, Tomáš Ježek a Irena Pelikánová.

Günter Verheugen ujistil ministra Kavana, že diferenciace platí i pro zemědělství

Komisař Evropské unie pro rozšiřování Günter Verheugen ujistil dopisem českého ministra zahraničí Jana Kavana, že se nic nemění na zásadách, jimiž se řídí jednání o přijetí kandidátských zemí do Evropské unie, zejména pak posuzování kandidátů podle jejich výkonů a diferenciace mezi nimi. Reagoval tak na dopis, ve kterém se Kavan pozastavil nad jeho výrokem, že rozhovory o společné zemědělské politice s Českem a dalšími státy budou záviset na uspořádání vůči Polsku. Podle Kavana je tento přístup v rozporu se závazkem, že Unie bude jednat s každým státem sice podle stejných kritérií, ale v závislosti na jeho individuálním pokroku.

Náčelník štábu Vrchního velitelství NATO v Evropě Dieter Stöckmann jednal v České republice

Další působení českých vojáků v mezinárodní misi KFOR, která má udržovat klid v jugoslávské provincii Kosovo, podpořil po jednání s náčelníkem štábu Vrchního velitelství NATO v Evropě Dieterem Stöckmannem šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas. Podle něj by bylo stažení české jednotky z Kosova hrubou chybou a nenaplnilo by to závazek České republiky plného členství v NATO. Zájem na českém působení v Kosovu vyjádřil i Dieter Stöckmann.

První náměstek ministra zahraničí Pavel Telička odhaduje, že vedení tohoto resortu doporučí zapojení českých vojáků do mezinárodních mírových jednotek KFOR v Kosovu i v příštím roce. Telička to v úterý řekl ČTK po jednání s náčelníkem štábu Vrchního velitelství spojeneckých sil v Evropě Dieterem Stöckmannem. Generál při jednání ocenil plán České republiky ponechat průzkumnou rotu v Kosovu minimálně do konce letošního roku, namísto původně plánovaného odchodu v červenci. Už v pondělí však Stöckmann upozornil, že by NATO přivítalo, kdyby čeští vojáci zůstali v KFOR co nejdéle.

S Dieterem Stöckmannem se setkal také šéf senátního zahraničního výboru Michael Žantovský (ODA). Stöckmann podle něj uvedl, že pro Kosovo je nyní důležité také posílení civilních jednotek, zejména kvalifikovaných policistů. Skupina šesti českých policistů působících v této oblasti by se měla podle únorových informací v druhé polovině letošního roku rozšířit o dalších čtrnáct mužů.

Předsedkyně Senátu Libuše Benešová ukončila návštěvu Slovenska

Dvoudenní návštěvu Slovenska ukončila v úterý předsedkyně českého Senátu Libuše Benešová. V pondělí předsedkyně Senátu jednala s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Magvašem, představiteli bratislavské radnice, předsedy parlamentních výborů a krajany žijícími na Slovensku. V úterý se setkala se slovenským prezidentem Rudolfem Schusterem, premiérem Mikulášem Dzurindou a předsedou parlamentu Jozefem Migašem. Předmětem rozhovorů se slovenskými představiteli byly zejména česko-slovenské vztahy, integrace obou zemí do Evropské unie a spolupráce v oblasti legislativy a lidských práv. Benešová během návštěvy několikrát zdůraznila podporu České republiky slovenským integračním ambicím a dobrým sousedským vztahům.

Senátor Pavlov z ODS se stal nezávislým kvůli opoziční smlouvě

Prvním z předních politiků Občanské demokratické strany, který opustil stranu kvůli jejímu smluvnímu vztahu s vládní sociální demokracií, se stal senátor Jiří Pavlov. Ten z ODS vystoupil v pátek a dal tak najevo nesouhlas s opoziční smlouvou mezi ODS a ČSSD a s jejími dodatky. "Praktická politika ODS, do které jsem vstoupil jako konzervativní pravicově smýšlející člověk, se mi vzdálila. Konkrétně mám na mysli opoziční smlouvu a toleranční patent uzavřený mezi ODS a ČSSD," komentoval své rozhodnutí Pavlov, který byl členem ODS od jejího vzniku v roce 1991.

Poslankyně rakouského parlamentu Eva Glawischnigová se obává dodávek elektřiny z Temelína do Rakouska

Dodávek elektřiny z Temelína do Rakouska se obává poslankyně tamní opoziční strany zelených Eva Glawischnigová. V rozhovoru pro úterní vídeňský list Standard prohlásila, že jí náměstkyně českého ministra životního prostředí Eva Tylová potvrdila, že taková smlouva už existuje. Glawischnigová jednala v pondělí v Praze o námitkách občanů své země ke změnám stavby pomocných provozů temelínské atomové elektrárny. Jak uvedla, část elektřiny by z ní měla česká elektrárenská společnost ČEZ údajně dodávat přes jednu zprostředkovatelskou firmu vorarlberské společnosti VKW. Přitom by smlouvu o dovozu elektřiny z nečlenské země Evropské unie muselo schválit rakouské ministerstvo hospodářství, a to navzdory hlasitým ujišťováním vídeňské vlády, že s dokončením stavby Temelína nesouhlasí.

Hospodaření FNM loni skončilo přebytkem 2,3 miliardy korun

Přebytkem 2,3 miliardy korun skončilo v loňském roce hospodaření Fondu národního majetku. Od zahájení privatizace v roce 1991 tak fond vykazuje celkový přebytek více než 10 miliard korun z velké privatizace. Informace zveřejnila mluvčí Fondu Jana Víšková. Předseda jeho výkonného výboru Jiří Havel dodal, že přestože hospodaření skončilo přebytkem, část těchto peněz je blokována a fond je nemůže použít.

S návrhem zákona o geneticky upravených potravinách ekologové nesouhlasí

Ekologové z hnutí Greenpeace kritizují návrh zákona o geneticky upravených potravinách, který by měla tento týden projednat Poslanecká sněmovna. Podle nich obsahuje zásadní nedostatky: nevztahuje se například na výrobky z geneticky modifikovaných organismů a nestanovuje odpovědnost za škody, které tyto organismy mohou způsobit. Chybná je podle ekologů i kategorizace rizik, protože dlouhodobé působení těchto organismů na přírodu není prozkoumáno. Za nedemokratický a protievropský považují Greenpeace návrh parlamentního výboru pro evropskou integraci, aby byla ze zákona vyškrtnuta pasáž umožňující účast veřejnosti při řízeních schvalujících vypouštění geneticky upravených organismů do životního prostředí.

Sofres-Factum: Největší šanci vyhrát volby má stále ODS

Občanská demokratická strana má podle společnosti Sofres-Factum stále největší šanci zvítězit v parlamentních volbách. Její preference se od loňského přelomu září a října pohybují kolem 20 procent. Společnost oslovila v březnu 955 obyvatel a zjistila, že ODS by nyní volilo 18,2 procenta z nich. Předpokládaný výsledek strany ve volbách v současnosti činí 26,2 procenta. Komunisty nyní preferuje 14,4 procenta potenciálních voličů.

Sofres-Factum: Na zřízení krajů panují v České republice rozporuplné názory

Obyvatelé České republiky se k ustavení nových 14 krajů stavějí rozporuplně. Přibližně dvě třetiny lidí je pokládají za šanci k převedení pravomocí ze státu na regiony, většina ale zároveň míní, že je jejich počet příliš vysoký. Zhruba polovina obyvatel také považuje vznik krajů za vyhozené peníze. Vyplývá to z výsledků březnového průzkumu agentury Sofres-Factum.

Muzeum v Sovových mlýnech v Praze má být za necelý rok otevřeno

Za necelý rok má být otevřeno na Praze 1 muzeum v Sovových mlýnech. V nich bude umístěna celoživotní sbírka manželů Mládkových, která zahrnuje zvláště díla českých umělců 20. století. Patří k nim 225 obrazů a kreseb Františka Kupky, 16 soch Otto Gutfreunda a přes tisíc dalších děl českých a slovenských umělců z let 1965 až 1985. "Nebude to mrtvé muzeum, ale živý organismus. Chtěla bych, aby zde byly katalogy výstav z celé republiky, budeme dělat přednášky a koncerty," řekla v úterý novinářům Čechoameričanka Meda Mládková. Ta od roku 1960 žije v USA. Československo navštívila v roce 1967 a po svém po návratu do USA přesvědčila Fordovu nadaci k poskytnutí řady stipendií pro studenty i umělce. V USA pomohla v období totality zorganizovat řadu výstav českých a slovenských umělců. Při svém dalším pobytu v prosinci 1989 pracovala v Občanském fóru. Je spoluzakladatelkou a aktivní členkou Nadace pro umění ve střední a východní Evropě a zakladatelkou Nadace Jana a Medy Mládkových.

Karel Gott má po 13 letech opět zpívat v Moskvě

Po 13 letech má opět zpívat v Moskvě Karel Gott. 22.dubna vystoupí na jedné z nejprestižnějších moskevských scén, v kremelském paláci, který pojme na 6 tisíc lidí. Několikanásobný zlatý slavík, který byl v někdejším Sovětském svazu nesmírně populární, plánuje nyní jediné koncertní představení. Pořadatelé jsou přesvědčeni, že Moskva se na Gotta velmi těší, především starší generace si jej velmi dobře pamatuje. Zhruba třetina vstupenek je prý už vyprodána. Ceny se pohybují od dvanácti do sta dolarů. Gott by měl zpívat také rusky a protože už ruštinu prý trochu pozapomněl, nyní se pilně připravuje.

Ze sportu:

Přes jeden a půl milionu korun zaplatil fotbalový klub Sparta Praha za chování svých příznivců během letošní Ligy mistrů. Tato suma je vyšší než u všech ostatních celků, s nimiž se Sparťané v základní a osmifinálové skupině střetli. O pokuty se postarali fanoušci letenských svými konflikty s pořadately, používáním pyrotechniky a rasistickými projevy v podobě bučení na hráče tmavé pleti.

A ještě informace o středečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty 12 až 16 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.