Zprávy středa, 06. října 1999

Vážení posluchači, u zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Nejprve přehled nejdůležitějších zpráv...

A nyní zprávy podrobně:

Lékaři stávkují za vyšší mzdy

Ve 150 ze 207 nemocnic ve středu stávkují lékaři, kteří chtějí prosadit, aby jejich platy dosahovaly 37.000 korun měsíčně. Přestože Lékařský odborový klub (LOK) je vyzval, aby v tento den omezili péči pouze na akutní případy, pro pacienty to znamená jediné: v naprosté většině ordinací se nemusejí obávat, že by se jim ošetření nedostalo. A pokud budou odmítnuti, nabízejí se soukromí lékaři, že je za peníze ošetří. Nemocniční lékaři budou ve Dni protestu zdravotníků označeni modrou stužkou.

Vláda se bude zabývat zprávou o plnění státního rozpočtu za letošní první pololetí

Vládní kabinet má ve středu na svém zasedání projedná zprávu o plnění státního rozpočtu za letošní 1.pololetí a bude diskutovat o věcném záměru novely zákona o parlamentních volbách. Ministři rovněž projednají řadu závěrů šetření Nejvyššího kontrolního úřadu. Podle připravované novely zákona by se měly parlamentní volby uskutečnit v jednom dni místo dosavadních dvou.

Pokud sněmovna odmítne rozpočet, chce Unie svobody jednat o nedůvěře vládě

Unie svobody hodlá iniciovat vyslovení nedůvěry vládě, pokud Poslanecká sněmovna na své říjnové schůzi odmítne už v prvním čtení návrh státního rozpočtu. Šéf poslanců unie Karel Kühnl v úterý řekl, že unionisté by přitom spolupracovali s lidovci, svými partnery ze čtyřkoalice. Návrh na vyslovení nedůvěry vládě musí podat nejméně 50 poslanců z celkových 200. Unie a KDU-ČSL jich ale mají dohromady jen 39, což znamená, že bez podpory dalších stran nemohou hlasování o kabinetu vyvolat.

Místopředseda Unie svobody Vladimír Mlynář se vyslovil pro předčasné volby

Změnu politických poměrů v České republice mohou podle místopředsedy Unie svobody Vladimíra Mlynáře přinést pouze předčasné volby. "Je to jediná cesta, která povede Českou republiku z potíží," řekl v úterý Mlynář na tiskové konferenci v Brně. Připustil, že předčasné volby dokazují selhání politiků, zároveň však podle něj neznamenají žádnou katastrofu.

Obhajovat navrhované ústavní změny bude ve středu při setkání s předsedou KDU-ČSL Janem Kasalem předseda PS a ODS Václav Klaus

Obhajovat navrhované změny má ve středu šéf Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus při setkání s předsedou křesťanských demokratů Janem Kasalem. Ty připravila společná komise ODS a ČSSD a minulý týden je podpořil vládní kabinet. Podle svého poradce Ladislava Jakla chce Klaus od lidoveckého předsedy slyšet především skutečné, nikoli emotivní výhrady k novele. O návrhu ústavních změn, razantně omezujících pravomoci prezidenta, bude Václav Klaus v neděli jednat i s prezidentem Václavem Havlem.

Romové z ústecké Matiční ulice se rozhodli zabránit stavbě plotu vlastními těly

Vlastními těly bránili v úterý Romové z ústecké Matiční ulice stavbě protihlukového plotu. Tato stavba je důkazem, že Romové jsou v České republice perzekuováni, řekl ČTK mluvčí Grémia romských regionálních představitelů Ondřej Giňa, který se blokády účastnil. Dodal, že v obraně plotu hodlají Romové pokračovat. Představitelé Romů chtějí podle Gini kvůli stavbě plotu podat trestní oznámení na Pavla Tošovského, starostu ústecké městské části Neštěmice, v jehož obvodu se Matiční ulice nachází. Viní ho ze zneužití pravomoci veřejného činitele a podněcování k rasové nenávisti.

Pavel Tošovský k tomu ČTK řekl, že o stavbě plotu rozhodlo ústecké zastupitelstvo v době, kdy nebyl ještě starostou - iniciátorem stavby plotu tedy není. "Já nemohu činit žádná zásadní rozhodnutí bez souhlasu zastupitelstva," dodal Tošovský.

V Matiční ulici byl v pondělí zbourán starý železný plot mezi domy pro neplatiče nájemného, většinou Romy, a mezi čtyřmi rodinnými domky na druhé straně ulice. Na místě zbouraného plotu má být do konce října postaven nový protihlukový plot z prefabrikovaných dílců, který bude mít kromě tří vchodů po celé délce průhledy. Dva ze tří vchodů se mají přes noc zamykat, třetí zůstane otevřený. Kontroverzní stavba vyvolává už řadu měsíců vlnu protestů ze strany Romů z Matiční ulice i mnoha lidí a institucí v České republice a zahraničí.

Vládní zmocněnec Petr Uhl viní představitele Neštěmic z neúcty k právu

Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl v úterý ostře kritizoval radnici ústecké městské části Neštěmice za pondělní zahájení stavby kontroverzního plotu v Matiční ulici, jejíž pokračování je podle něj protiprávní. Více než vznik "nějaké segregační zdi" jej zaráží, že radnice nemohla počkat 14 dní či měsíc na rozhodnutí Poslanecké sněmovny o této věci. Protiprávnost pokračování stavby vidí Uhl v tom, že platnost usnesení neštěmických zastupitelů o výstavbě plotu přednosta ústeckého okresního úřadu Leoš Nergl v červnu pozastavil. Jeho úřad navíc v srpnu zrušil platnost ohlášení této stavby. Petr Uhl však dodal, že neví o žádném právním prostředku, kterým by vláda protiprávnosti konání radnice mohla zabránit.

Na českém ministerstvu zahraničí roste počet pracovníků pro EU

Na českém ministerstvu zahraničí se od 1. října začíná zvyšovat počet pracovníků, kteří se mají věnovat problematice Evropské unie. Dosavadní zhruba sedmdesátku lidí, kteří působí v Praze a v Bruselu, posílí dalších dvacet nových zaměstnanců, řekl v úterý ČTK mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil. Od jara by pak měl být na každém zastupitelském úřadě v členských státech Evropské unie jeden pracovník vyčleněný přímo na problematiku unie, doplnil mluvčí.

Odboráři vyzývali ke zkrácení pracovní doby řidičů z povolání

Více než 150 řidičů kamiónů dostalo v úterý na hraničním přechodu Folmava na Domažlicku letáčky, jimiž Odborový svaz dopravy řidiče vybízí k podpoře kampaně za zkrácení pracovní doby řidičů z povolání. Odboráři se tak připojili k akci Mezinárodní odborové federace pracovníků v dopravě, která každoročně připomíná, že únava zabíjí, a řidiči nákladních aut a autobusů by proto měli mít zkrácenou pracovní dobu. Obdobnou akci zorganizovali také němečtí odboráři na německé straně hraničního přechodu.

Předseda Odborového svazu dopravy František Klíma ČTK řekl, že odboráři požadují maximálně osmačtyřicetihodinový pracovní týden včetně práce přesčas pro všechny řidiče z povolání, zkrácení čekacích dob na hranicích, zajištění řádných odpočívadel pro dálkové řidiče a prosazení předpisů o pracovní době řidičů z povolání. Podle něj se akce setkala u řidičů sice s kladnou odezvou, avšak většina z nich si pouze posteskla, že by se při dodržování osmačtyřicetihodinové týdenní pracovní doby neuživila.

Odboráři svůj akční den za zkrácení pracovní doby profesionálních řidičů uspořádali na hraničních přechodech v Náchodě, Cínovci, Folmavě, Dolním Dvořišti, Lanžhotě a Českém Těšíně.

Třetina Čechů chce zvýšit daně na financovaní sociálních opatření

Třetina české populace souhlasí se zvyšováním daní na financovaní sociálních opatření. Vyplynulo to z výsledků zářijového šetření Střediska empirických výzkumů, podle nichž 34 procent Čechů souhlasí se zvýšením daní. Opačný názor zastává 66 procent respondentů. Se zvýšením daní jako prostředků na sociální opatření souhlasí především lidé, kteří mají obavy z dalšího vývoje ekonomické situace, a rovněž voliči levicových stran, kteří zastávají názor, že stát by měl za každých okolností dbát o sociální jistoty svých občanů.

O výzvě Impuls '99 není podle průzkumu IVVM informováno 45 procent obyvatel ČR

O iniciativě českých intelektuálů Impuls '99 nic neví 45 procent Čechů. Vyplývá to z výsledků zářijového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM). Každý čtvrtý člověk neumí posoudit význam této iniciativy, a jen 15 procent dotázaných považuje tuto výzvu za prospěšnou. Stejné množství lidí je opačného názoru.

Občanské sdružení Impuls '99 chce podle jeho iniciátorů upozorňovat na neřešené problémy české společnosti a podílet se na vzniku návrhů na jejich řešení. Signatáři výzvy se chtějí zasadit za brzkou a kvalitní integraci České republiky do evropských struktur a získat pro to podporu a spolupráci občanů. Za důležité považují též rozvíjení a kultivování občanské společnosti, péči o kulturu vztahů mezi lidmi, právní kulturu a práci soudnictví, kvalitu školství a dostupnost vzdělání.

První cenu Vize 97 předali manželé Havlovi neurochirurgovi Pribramovi

Prvním laureátem ceny Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 se v úterý v Praze stal autor holografické teorie mozku, americký vědec rakouského původu Karl Pribram. Účastníkům slavnostního večera byl představen mimo jiné jako lékař a badatel o mozku a duši. Havlovi chtějí tímto způsobem každým rokem oceňovat lidi, kteří se snaží prolomit rámec obvyklých způsobů poznání a komplexně pojímat bytí.

Ministr Motejl připomněl odkaz právníka a politika Antonína Randy

Ministr spravedlnosti Otakar Motejl v úterý při slavnostním odhalení pamětní desky Antonínu Randovi připomněl osobnost tohoto významného českého právníka a politika druhé poloviny 19. století i jeho důraz na etický rozměr práva. Deska na rohu Purkyňovy a Vladislavovy ulice v Praze 1 má připomínat dům, ve kterém Randa bydlel.

Antonín Randa, který žil v letech 1834 až 1914, se vedle vědecké činnosti také aktivně účastnil politiky. Jako přední představitel české inteligence, člen panské sněmovny Říšské rady a člen říšského soudu obhajoval legální postupy v politických jednáních a národnostních sporech. Za své zásluhy byl roku 1898 povýšen do rytířského stavu. Randovo jméno nese i medaile, kterou Jednota českých právníků každoročně uděluje za vynikající činnost českým i zahraničním právníkům.

Polští, čeští a němečtí hudebníci vzpomněli dětských obětí

Vzpomínkový koncert věnovaný 1196 dětem z židovského ghetta z polského Bialystoku, které byly 5. října 1943 vypraveny s transportem z Terezína do Osvětimi a tam pak nacisty zavražděny v plynových komorách, řídil v úterý v kostele Vzkříšení Páně v Terezíně dirigent Martin Turnovský. Účinkovaly polské a české dětské pěvecké sbory, Bavorský zemský mládežnický orchestr a rakouská mezzosopranistka Bernarda Finková.

Poštovní muzeum připravilo výstavu o první světové válce

Výstavu o polní poště, která byla pro 70 miliónů vojáků za první světové války jediným spojením s domovem, otevřelo v úterý Poštovní muzeum v Praze. Pohlednice, dopisy, polní poštovní schránky a další předměty svědčící o strastiplném životě na frontách vystavuje muzeum u příležitosti 85. výročí zahájení tohoto válečného konfliktu. Vedle předmětů poštovního charakteru jsou vystaveny chirurgické polní soupravy, uniformy a řády spojené s péčí o raněné vojáky. Expozice, která potrvá až do 28. listopadu, zahrnuje i dobové zdravotnické příručky.

První etapa opravy Národní budovy v USA přijde na sto miliónů korun

Výdaje na rekonstrukci krajanské Národní budovy na newyorském Manhattanu, kterou by do konce roku měla Česká republika koupit za symbolický jeden dolar, budou rozloženy do několika let. Předsedkyně petičního výboru Senátu Irena Ondrová v úterý novinářům po návratu z USA řekla, že první etapa oprav v příštím roce, kterou by se dům zprovoznil, bude stát tři milióny dolarů (zhruba sto miliónů korun). Ondrová je přesvědčena, že část nákladů na opravu budovy, případně alespoň na její provoz, by se mohla vrátit zpět. V domě jsou totiž dva sály včetně divadla, které by se podle ní mohly pronajímat. V šestipodlažním domě by v blízké budoucnosti měla působit česká centrála cestovního ruchu, studentské centrum, společnost podporující investování v České republice, kulturní reprezentace země a restaurace zřízená jedním z českých pivovarů. Jedno z pater budou krajané bezplatně využívat ke svým aktivitám.

Největší Silvestr v historii českého showbyznysu slibuje pražské Výstaviště

Pražské Výstaviště připravuje na poslední den letošního roku údajně největší Silvestr v historii českého showbyznysu. Na sedmi scénách Výstaviště má vystoupit 200 umělců, kteří mají bavit plánovaných 14.000 návštěvníků. Na úterní tiskové konferenci to uvedl zástupce pořádající Agency Prague Cherry Vladimír Mertlík. V Průmyslovém paláci se budou konat paralelně tři revue, v nichž budou vystupovat zpěváci Karel Gott, Helena Vondráčková, Jiří Korn, Daniel Hůlka, Leona Machálková a Kamil Střihavka. V Malé sportovní hale bude připraven rockový večer, v Křižíkových pavilonech si přijdou na své milovníci taneční hudby z 60. až 80. let. Součástí večera bude ohňostroj a laserová show.

Výstaviště Praha plánuje také aktivity, které mají přispět k posílení kulturního a společenského života Prahy v roce 2000. Výstaviště se má stát jednou ze tří hlavních dominant města v rámci akce Praha - Evropské město kultury 2000. Dalšími dvěma jsou Pražský hrad a Staroměstské náměstí.

A ještě informace o středečním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky, v nejvyšších polohách hor smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.