Zprávy středa, 07. října 1998

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Eva Petržílková.

A nyní podrobně:

Před začátkem schůze sněmovny se prezident sešel s jejím vedením

Prezident republiky Václav Havel se v úterý sešel na pražském Hradě s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem a jejími místopředsedy Petrou Buzkovou, Stanislavem Grossem a Ivanem Langrem. Václav Klaus poté novináře informoval, že se především mluvilo o státním rozpočtu na rok 1999 a mechanismy schvalování této klíčové normy ve sněmovně. Prezident Václav Havel v této souvislosti zavítá příští úterý do Poslanecké sněmovny, aby se zúčastnil zahájení její schůze.

Vláda dnes projedná...

Vláda dnes zřejmě přes jisté pochybnosti odsouhlasí americkou žádost o souhlas s vysíláním Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) do Iráku z České republiky, kterou si vyžádala. "Vláda pravděpodobně nebude mít námitek," řekl její mluvčí Libor Rouček na dotaz ČTK. Podobný názor na postoj kabinetu k vysílání před ním vyjádřil i ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD). Kabinet má dále projednávat návrh "desatera", které by mělo zamezit názorovým střetům ministrů prostřednictvím sdělovacích prostředků. Rozhodovat bude také o složení výborů pro integraci ČR do Evropské unie a do Severoatlantické aliance.

Stanislav Gross zatím není úspěšný při jednání o podpoře rozpočtu

Podle předsedy poslanců ČSSD Stanislava Grosse vládou předložený deficitní rozpočet na příští rok zřejmě nemá velkou šanci ve sněmovně uspět. Gross to uvedl po úterním jednání poslaneckého klubu ČSSD s tím, že o podpoře vládního návrhu rozpočtu už jednal s představiteli KDU-ČSL a Unie svobody, které jej stejně jako druhá největší parlamentní strana - ODS - kategoricky odmítají.

Poslanci Unie řekli návrhu rozpočtu své definitivní ne

Poslanecký klub Unie svobody se v úterý definitivně rozhodl, že nepodpoří vládní návrh státního rozpočtu na příští rok, který sociálnědemokratická vláda předkládá jako deficitní se schodkem ve výši 26,8 miliardy korun. "Na našem stanovisku se nic nezměnilo," řekl ČTK po jednání poslanců unie jejich předseda Karel Kühnl. Člen předsednictva klubu Vladimír Mlynář pak potvrdil, že jeho strana odmítá i vládní návrhy na zvýšení spotřební daně a sazby důchodového pojištění, které ministři zahrnuli mezi očekávané rozpočtové příjmy v příštím roce.

Poslanci KSČM dosud neví, zda návrh rozpočtu podpoří

Komunističtí poslanci zatím nerozhodli o případné podpoře návrhu státního rozpočtu na příští rok. Schodkový rozpočet komunisté zcela neodmítají, ale chtějí nadále sledovat, jakým způsobem budou finanční prostředky spotřebovány. Poslanec KSČM Jiří Maštálka odmítl sdělit podrobnosti o názorových proudech uvnitř klubu s tím, že hlavní diskuse se odehraje až třináctého října na společném zasedání s výkonným výborem strany.

Prezident Havel mezi hlavními favority na Nobelovu cenu

Prezident Václav Havel je mezi pravděpodobnými kandidáty na letošní Nobelu cenu za mír. Uvedla to v úterý norská tisková agentura NTB, kterou citovala agentura Reuters. Ta v souvislosti s Václavem Havlem připomněla, že Nobelovy ceny bývají často udělovány k nějakému výročí, přičemž letos se připomíná 30. výročí reformního Pražského jara, které rozdrtily sovětské tanky.

Prezident dnes na návštěvě v Mělníce a Brandýse

Město Mělník a dvojměstí Brandýs nad Labem-Starou Boleslav ve středních Čechách dnes navštíví prezident Václav Havel, který si chce s tamními obyvateli před listopadovými komunálními volbami popovídat o jejich problémech.

V Praze pokračuje mezinárodní konference historiků

V prostorách pražského Valdštejnského paláce pokračuje dnes třetí den mezinárodní konference historiků s názvem "Československo 1918 - 1938; osudy demokracie ve střední Evropě". Dnešním tématy jsou zahraničně-politické i vnitropolitické vztahy předválečného Československa a jeho politická kultura spolu se sociálně-ekonomickou a vystěhovaleckou problematikou.

Vědecký gestor konference Jaroslav Valenta v úterý uvedl, že vnitropolitické dějiny předválečného Československa zůstávají podle historiků stále zčásti neprobádané, a je nutné je dále zkoumat. Jak dále řekl, podaří-li se více poodhalit roušku nad touto částí dějin, veřejnost pochopí lépe pohnutky a důvody jednání tehdejších politiků, mimo jiné i při událostech v době podepsání Mnichovské dohody v roce 1938. Užitečnou pomůckou při vyhledávání nových skutečností z doby předválečného Československa by podle něj mohly být například materiály tehdejších vyslanců z Rakouska, Německa, Francie či Anglie, neboť čeští politikové se s nimi často radili.

Fórum 2000 se tentokrát zaměří na problémy globalizace

Sezvat každoročně chytré lidi z celého světa do Prahy, aby se zamýšleli nad stavem lidstva a jeho vyhlídkami při vstupu do příštího tisíciletí, je podle prezidenta Václava Havla smyslem Fóra 2000. To se z prezidentovy iniciativy bude již podruhé konat od neděle v české metropoli. Zatímco první loňská konference se zabývala vyhlídkami světa za hranicí roku 2000, letošní Fórum 2000 se zaměří na problémy spojené s globalizací světa. "Přijedou sem zajímaví a chytří lidé...a je naděje, že to bude intelektuálně ještě intenzivnější než loni, protože to bude konkrétnější," poznamenal český prezident na úterním setkání s novináři a pořadateli konference. Současně si však posteskl, že loňské Fórum nemělo v ČR takovou odezvu, jak očekával. Konference začne slavnostním projevem Václava Havla na Pražském hradě v neděli večer.

MZV uvítalo rozhodnutí EU o listopadovém přijímacím jednání

České ministerstvo zahraničí přivítalo pondělní rozhodnutí Evropské unie zahájit v listopadu politická jednání o přijetí České republiky a dalších pěti zemí jako "důkaz vůle členských států k rozšíření po naplnění nezbytných předpokladů na obou stranách". "Ministerstvo především ocenilo, že bilaterální jednání s ČR, Polskem, Maďarskem, Estonskem, Slovinskem a Kyprem budou podle závěrů Rady EU věcná," zdůraznil v úterý pro ČTK tiskový odbor ministerstva.

Ministr financí k panice kolem českých bank

Panika kolem českých bank byla podle ministra financí Ivo Svobody časovaným tahem. Vyplynulo to z rozhovoru, který poskytl telefonicky České televizi z Washingtonu, kde se účastní výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Podle názoru Svobody jde o amatérský a velmi rizikový tah někoho, kdo má zájem na tom, aby poškodil především vládu a proces privatizace jako takový. Ministr zároveň vyvrátil případné obavy klientů České spořitelny o bezpečnost jejich vkladů.

Ministr financí Ivo Svoboda předpokládá, že privatizace dvou předních tuzemských finančních domů - České spořitelny (ČS) a Komerční banky (KB) se uskuteční do konce roku 1999. Svoboda to uvedl pro Českou televizi telefonicky z Washingtonu.

Vkladatelé mohou být klidní?

V současné době, kdy kursy akcií České spořitelny a Komerční banky na pražské burze podléhají depresivní náladě trhu a propadají se do druhého suterénu, vkladatelé mohou zůstat klidní. Finanční krize podle vyjádření mluvčích obou bank pro ČTK zasahuje pouze akciový trh, neohrožuje však postavení ani jedné z nich vůči svým vkladatelům. Podle analýzy České spořitelny, kterou v úterý provedla na svých pobočkách, je denní křivka pohybů vkladů i výběrů srovnatelná s předchozími měsíci. Také Komerční banka výši svých vkladů v současné době velmi pečlivě sleduje, zatím však nebyl zaznamenán žádný výrazný pohyb vkladů.

Za konkursem na Chemapol stojí problémy s úvěry

Vyhlášení konkursu na akciovou společnost Chemapol odstartovala ČSOB, která firmě odmítla dále půjčovat peníze. S odvoláním na slova prezidenta Chemapolu Václava Junka to v úterním zpravodajství uvedla TV Nova. Dluh Chemapolu u bank přitom činí 1,5 miliardy korun. "Za konkursem na Chemapol stojí právě jisté problémy s úvěry a jejich splácením," prohlásil Junek pro TV Nova. Jak dále uvedla Nova, vzhledem ke svým finančním problémům uvažuje Chemapol o prodeji svého podílu v pražském paláci Lucerna. Chemapol loni koupil podíl v Lucerně od prezidenta Václava Havla za 200 miliónů korun, nyní je ochoten jej prodat za stejnou cenu.

Senátoři ODA,US,KDU-ČSL i ČSSD souhlasí s vojenským zásahem NATO

Případný letecký úder jednotek NATO v Kosovu sice považují senátoři Unie svobody, ODA, ČSSD a KDU-ČSL za krajní řešení, s ohledem na kritickou situaci civilistů ho však podporují. Senátoři, které se ČTK podařilo v úterý oslovit, se shodují v tom, že výsledkem vojenského zásahu by mělo být především dlouhodobější uklidnění a řešení krize a zajištění dodržování lidských práv. "Problém Kosova nelze vyřešit bez mezinárodní přítomnosti, i když je vojenský zásah krajní řešení, považujeme za správné postavit se proti barbarství silou," uvedl např. předseda lidoveckého klubu Jiří Šenkýř.

Místopředseda vlády k situaci v české armádě

Se současnou situací v české armádě a záměry rozvoje její výstavby se v pondělí na generálním štábu seznamoval místopředseda vlády Egon Lánský. Při své návštěvě jednal také s náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým a dalšími představiteli generálního štábu. Jak uvedl Egon Lánský po skončení rozhovorů, polní nemocnice české armády je v pohotovosti, aby mohla zareagovat na případnou výzvu Severoatlantické aliance k účasti v očekávaném vojenském zásahu v jugoslávské provincii Kosovo. Dodal, že česká armáda je schopna polní nemocnici, která se již dříve osvědčila v mírových silách na území bývalé Jugoslávie, velmi rychle přesunout a uvést do funkčního stavu přímo tam, kde je zapotřebí.

Náčelník generálního štábu k bezpečnostním prověrkám důstojníků

Studium ve vojenské škole v bývalém Sovětském svazu by podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého nemělo automaticky znemožnit důstojníkům české armády projít bezpečnostní prověrkou pro styk s utajovanými skutečnostmi. Ta bude totiž nezbytná pro práci s dokumenty NATO. Ministr Šedivý to v úterý řekl novinářům po setkání s místopředsedou vlády Egonem Lánským s tím, že ne všechny školy byly zaměřeny nějakým ideologickým způsobem. Podle něj mnozí čeští vojáci studovali v SSSR pouze proto, aby poznali techniku a výzbroj, která byla v československé armádě. Také Egon Lánský uvedl, že by považoval za velmi nešťastné, kdyby se tak jednoznačně vymezilo "kdo ano a kdo ne."

Šlo o únos?

Únosem tříleté dcery bývalého jednatele a spoluvlastníka makléřské firmy Atlantik Finanční trhy Daniela Gladiše se intenzivně zabývá tým zkušených kriminalistů. ČTK o tom informoval brněnský policejní mluvčí Zdeněk Lubas. Vzhledem k rozpracovanosti případu však odmítl stav vyšetřování zatím komentovat. "Mohu však potvrdit, že v Brně byla před časem u hlavního železničního nádraží nalezena tříletá dívenka, která měla na krku cedulku s jménem a bydlištěm," řekl mluvčí s tím, že na základě těchto informací pak policie vyhledala rodiče dítěte.

Policie stíhá muže podezřelého z vraždy varnsdorfského Roma

Kosovského Albánce, který podle svědeckých výpovědí 13. září údajně zastřelil ve Varnsdorfu místního Roma Jiřího Bílého, policie stíhá pro vraždu. Albánce se policistům nepodařilo dopadnout a stíhají jej na útěku. Na dotaz ČTK to v úterý uvedl vyšetřovatel ústeckého krajského úřadu vyšetřování Zdeněk Cuchý. Obvinění z vraždy bylo doručeno Albáncovu obhájci. Policejní vyšetřovatel již dal podnět k vydání mezinárodního zatykače.

Opatření proti cizincům, kteří utíkají z uprchlických táborů

Přísná opatření proti cizincům, kteří utíkají z uprchlických táborů v ČR a snaží se dostat přes hranice na západ, už přijal policejní prezident Jiří Kolář. Podle něj až 95 procent cizinců, kteří žádají o azyl, protože v jejich vlasti zuří válka, nemá zájem žít v ČR. "Cizince budeme vozit z hranic do táborů autobusy, tam vždy zjistíme, jak to s azylem myslí vážně, a když jej odmítnou, což se také stává, vrátíme je na Slovensko," řekl v úterý Kolář ČTK.

Výbuch v továrně na výrobu dřevěných hraček

Výbuch v úterý krátce před 09:30 otřásl továrnou na výrobu hraček v Jiřetíně pod Bukovou na Jablonecku. Při výbuchu ani při následném požáru objektu nikdo zraněn. Uvedla to televize Nova. Zničeno přitom bylo ojedinělé zařízení na výrobu dřevěných hraček.

MZV doporučuje cesty na Kavkaz zvažovat

Ministerstvo zahraničí varuje před cestami na Kavkaz. Doporučuje českým turistům cesty pečlivě zvažovat a některým nebezpečným oblastem, například Čečensku či Abcházii, se raději vyhnout. V oblasti Kavkazu podle ministerstva existuje řada otevřených i latentních konfliktů.

Agrární komora ustavila krizový štáb

Krizový štáb k řešení problémů s dovozem laciných zemědělských komodit do České republiky ustavilo na svém úterním jednání v Bučovicích představenstvo Agrární komory ČR. Nadále však hodlá s vládou vyjednávat, přičemž s tímto krokem jednomyslně souhlasí zemědělci i potravináři. "Čas k jednání nebude zřejmě delší než 14 dní," řekl ČTK viceprezident AK Karel Machovec.

Sofres-Factum: Začlenění ČR do EU podporuje většina populace

Většina občanů České republiky by nyní v referendu hlasovala pro vstup do Evropské unie. Od posledního průzkumu z dubna se v září podle agentury Sofres-Factum názory občanů na tuto otázku dramaticky nezměnily. Nejvíce příznivců vstupu ČR do EU je mezi stoupenci ODS, 82,5 procent. Vstup podporuje také 80,9 procenta sympatizantů Unie svobody. Naopak nejmenší podporu má vstup ČR do EU ve voličské základně KSČM, kde by se pro vstup vyjádřilo pouze 37,4 procenta.

Většina občanů soudí, že jejich osobní údaje jsou zneužívány

Tři čtvrtiny občanů se domnívají, že jejich osobní údaje jsou zneužívány a dvě třetiny pokládají ochranu dat za závažný problém. Veřejnost soudí, že údaje majetkové a finanční povahy a údaje o zdravotním stavu by měly být rozhodně neveřejné. Na druhou stranu polovina občanů míní, že adresa trvalého bydliště by měla být veřejně přístupná. Vyplývá to z průzkumu agentury Sofres-Factum z přelomu srpna a září, ve kterém odpovídalo 1063 občanů straších 18 let.

Sofres-Factum: Preference nejsilnějších stran zůstávají stejné

Preference obou nejsilnějších stran, ODS a ČSSD, zůstávají v posledních měsících na zhruba stejné úrovni. I nadále vedou sociální demokraté, které by nyní volilo 28,3 procenta lidí, za nimi následuje ODS. Té by podle v úterý zveřejněného zářijového průzkumu agentury Sofres-Factum odevzdalo hlasy 25,8 procenta dotázaných.

Sofres-Factum k hodnocení politiků

Osobností, která nejvíce prospívá společnosti, je nyní podle agentury Sofres-Factum místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a sociální demokracie Petra Buzková. Na druhém místě skončil její stranický kolega a rovněž místopředseda sněmovny Stanislav Gross. Od srpnového průzkumu téže agentury se tak Buzková s Grossem vystřídali na vedoucích místech. Třetí místo obsadil bývalý premiér a nyní znovu guvernér České národní banky Josef Tošovský. Za poslední období si nejvíce pohoršil bývalý předseda KDU-ČSL Josef Lux. Agentura se však na něj dotazovala lidí ještě předtím, než kvůli onemocnění leukémií odstoupil z funkce. Za ním skončili manželka prezidenta Dagmar Havlová, šéf komunistů Miroslav Grebeníček, místopředseda ODS Miroslav Macek a předseda SPR-RSČ Miroslav Sládek.

Většina obyvatel ČR je spokojena s životní úrovní

Historického maxima v průzkumech Institutu pro výzkum veřejného mínění dosáhl v září počet obyvatel spokojených s vlastní životní úrovní. Poslední výzkum prokázal, že 62 procent občanů má podle vlastního vyjádření dobrou životní úroveň. Za špatnou považuje svoji životní úroveň 37 procent obyvatel. Občany nejvíce zatěžují náklady vynaložené na bydlení, na stravování a na hrazení zdravotní péče.

Pětaosmdesátiletý houslista Rybář představil CD s hudbou Martinů

Legendární pětaosmdesátiletý český houslista Petr Rybář, který žije ve Švýcarsku, představil v úterý v Praze kompaktní disk se svou starší nahrávkou děl Bohuslava Martinů. S exilovým skladatelem se houslista osobně přátelil. "Popíjeli jsme u něj doma v Paříži červené víno a bylo nám dobře," zavzpomínal po letech na Bohuslava Martinů, s nímž se poznal v polovině 30. let. Petr Rybář se narodil českým rodičům ve Vídni, studoval v Lipsku, Praze a Paříži, působil v Portugalsku a od roku 1938 ve Švýcarsku. Tam byl nejprve koncertním mistrem orchestru ve Winterthuru, komorním hráčem a posléze koncertním mistrem Orchestru románského Švýcarska v Ženevě.

V Nadaci Film Festival Karlovy Vary už nebude ministerstvo kultury

Ministerstvo kultury se definitivně zřeklo členství v Nadaci Film Festival Karlovy Vary. Oznámil to karlovarský primátor a dočasný prezident festivalové nadace Josef Pavel s odkazem na pondělní jednání s ministrem kultury Pavlem Dostálem. Přestože ministerstvo kultury z nadace vystoupilo, vyjádřil Dostál mezinárodnímu filmovému festivalu podle primátora morální podporu.

ČSA oslavily 75. výročí svého vzniku

Největší český letecký dopravce - ČSA si v úterý připomněl 75.výročí svého vzniku. Společnost byla založena 6. října 1923, tehdy s názvem Československé státní aerolinie (ČSA). Letecký provoz ČSA symbolicky zahájily 28. října téhož roku a první let se uskutečnil o den později na lince Praha-Bratislava. Využíváno tehdy bylo vojenské letiště Praha-Kbely. V současné době stojí před ČSA dva základní úkoly - privatizace dosud státní společnosti (podle údajů z loňského listopadu vlastní 56,43 procenta akcií společnosti Fond národního majetku) a případné začlenění do některé z existujících leteckých aliancí. ČSA sice již v roce 1992 podepsaly dohodu s Air France o chystaném společném podniku, o dva roky později však společnost Air France oznámila, že od kapitálové účasti na ČSA odstupuje.

Sport

V úterý se hrály zápasy desátého kola hokejové extraligy s těmito výsledky: Slavia Praha - Opava 4:0, Pardubice - Třinec 4:5, Dukla Jihlava - Sparta Praha 3:3, Plzeň - České Budějovice 3:2, Karlovy Vary - Kladno 2:2, Vsetín - Zlín 3:3 a Vítkovice - Chemopetrol Litvínov 4:1. Na čele tabulky je Vsetín, Zlín a Třinec se stejným počtem bodů, poslední je Jihlava.

Pražská Slavia je nejlépe postaveným českým klubem v novém světovém žebříčku, který sestavuje Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků podle výsledků týmů v domácí lize a mezinárodních soutěžích za uplynulých dvanáct měsíců. Slavia si pohoršila o dvě místa a patří jí 39. příčka. Sparta po slabých výsledcích v pohárech klesla z 82. pozice na 108. místo. Ve druhé stovce figurují také Olomouc, Jablonec, Drnovice a Baník Ostrava.

Čeští tenisté se po čtvrtečním losování nového ročníku Světové skupiny Davisova poháru objeví mezi osmičkou nasazených týmů. V prvním kole tak mohou narazit na Belgii, Brazílii, Nizozemsko, Rusko, Slovensko, Švýcarsko, Velkou Británii, nebo Zimbabwe.

Předpověď počasí

Na území České republiky je dnes oblačno až zataženo, nejvyšší denní teploty 14 až 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.