Zprávy středa, 08. března 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Slavnostní shromáždění ke 150. výročí narození Tomáše Garrigua Masaryka

K poučení z Masarykova odkazu při budování sjednocené Evropy ve Vladislavském sále Pražského hradu vyzvala v úterý americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. V den 150. výročí narození zakladatele samostatného státu Tomáše Garrigua Masaryka Albrightová zdůraznila, že dějinný pokrok spočívá v poučení z historických událostí. I v nadcházejícím století budou muset lidé volit mezi přihlížením a jednáním, tolerancí a nesnášenlivostí, řekla diplomatka na slavnostním shromáždění, jehož se na Pražském hradě zúčastnili čelní čeští politici a špičky veřejného života. Také filozof a ekolog Erazim Kohák hovořil o výzvě, kterou před současného člověka klade Masarykův život v pravdě, soulad jeho slov a činů, důslednost jeho postojů. Zapochyboval, zda česká společnost po pádu komunismu obnovila Masarykův ideál pravé demokracie založené na lásce a úctě k bližnímu. Podobnou myšlenku vyjádřil i prezident Havel a vyzval ke zpytování svědomí: "Jsme, či nejsme věrni těmto ustavujícím hodnotám naší novodobé státnosti a naší demokracie," vznesl Havel řečnickou otázku.

Prezident Havel si prohlédl základy budoucího muzea Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech

Sedm desetiletí trvalo, než se začalo naplňovat přání prvního čekoslovenského prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka, které vyslovil nedlouho před svou smrtí - otevřít v Lánech muzeum věnované jeho dílu. Základy muzea, které vzniká nedaleko lánského zámku v budově bývalého špýcharu, si v den 150. výročí Masarykova narození prohlédl jako první návštěvník prezident Václav Havel. Masarykovu památku ještě předtím uctil u jeho hrobu v Lánech společně s předsedkyní Senátu Libuší Benešovou, místopředsedkyní Poslanecké sněmovny Petrou Buzkovou a zástupci Ústavního soudu a legionářů. Ráno tak učinila položením věnce i americká ministryně zahraničí českého původu Madeleine Albrightová.

Zakladatel samostatného státu věnoval v roce 1932 pro účely budoucího muzea svoji knihovnu, soukromý archív a deset miliónů korun. Myšlenka zřízení jeho muzea v Lánech se ale předávala z generace na generaci a Masarykovo přání dojde svého naplnění až letos v říjnu. Muzeum, knihovna a informační středisko, které v Lánech buduje Nadace pro zřízení a provozování Muzea T. G. Masaryka, má veřejnosti přibližovat odkaz českého velikána.

V Praze a v Brně jsou nově vztyčené sochy TGM

Od úterka nesou jméno prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka dvě nově vztyčené sochy v Praze a Brně. Slavnostnímu odhalení více než třímetrové Masarykovy sochy od Otakara Španiela přihlíželi na zaplněném Hradčanském náměstí v Praze vedle prezidenta Václava Havla také americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, někteří členové vlády a pražský primátor Jan Kasl. Havel připomněl, že komunisté se snažili vzpomínky na TGM vymazat z paměti národa. Vyjádřil také naději, že tuto sochu už nepotká častý osud Masarykových pomníků, které nacisté a komunisté strhávali a ničili. Pražská rodačka Albrightová zdůraznila soulad mezi Masarykovými postoji a činy, Kasl citoval výroky o Masarykovi, které pronesly vůdčí osobnosti jeho doby. Druhý pomník první hlavy československého státu odhalil na Komenského náměstí v Brně primátor Petr Duchoň.

Francouzský historik: TGM je výraznějším politikem než filozofem

Jedním z důležitých odkazů činnosti prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka pro současnost je jeho pevnost a přímost v politice, řekl ČTK francouzský historik a odborník na Masaryka Alain Soubigou. Vždy se snažil jako politik nelhat, popisovat věci, jaké jsou, a odmítat ty, kdo podvádějí, prohlásil. V dnešní České republice - a ostatně i v jiných zemích Evropy - je tato přímost, tato povinnost poctivosti v politice něčím, co je dosud nosné a inspirativní, uvedl Soubigou. K debatě o mýtech kolem TGM, kterou rozvířil Václav Klaus, zdůraznil, že je třeba rozlišovat mýty a symboly. Tomáš Garrigue Masaryk neměl sám moc rád mýty, ale hodně se mu líbily symboly a chápal, že mladé Československo potřebuje symboly, aby se lidé s novým státem identifikovali, řekl francouzský historik.

Čeští krajané v Rakousku si připomněli Masarykovo výročí

Zástupci organizací českých krajanů žijících v Rakousku si ve Vídni připomněli 150. výročí narození zakladatele československého státu Tomáše Garrigua Masaryka. Vzpomínkového aktu pod deskou na domě ve středu města, kde Masaryk žil v letech 1870 až 1873 v době svých studií, se zúčastnila delegace Parlamentu České republiky vedená předsedou stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí Milanem Špačkem, český velvyslanec Jiří Gruša, slovenský velvyslanec Ĺubor Bystrický a předsedkyně rakouské Spolkové rady, dolní komory parlamentu, Anna Elisabeth Haselbachová.

Ministryně Albrightová uctila památku Jana Masaryka a přednesla projev

Americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová uctila v úterý v sídle české diplomacie, kde v minulosti působil i její otec Josef Korbel, památku bývalého ministra zahraničí Jana Masaryka. Z rukou jeho bývalého tajemníka Antonína Suma pak převzala spolu se svým českým protějškem Janam Kavanem Masarykovu pamětní medaili. Při osobně laděné slavnosti Sum připomněl nejen Masarykovu spolupráci s Korbelem, ale vzpomněl i na své setkání s mladou Albrightovou krátce po válce. "Při recepci na našem velvyslanectví v Bělehradě předávala v roce 1946 v kroji květiny," řekl ČTK Sum, nyní předseda Společnosti Jana Masaryka.

Ministryně Albrightová poté v projevu ostře napadla jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče. Nazvala jej zločincem a zdůraznila snahy mezinárodního společenství vyvolat v Srbsku demokratické změny a odstranit nynější bělehradský režim, který podporuje konfrontační politiku mezi Srby a Albánci v jugoslávské provincii Kosovo. Dodala, že bude nutné, aby se proti Miloševičovi spojila srbská opozice i nezávislá média. Evropská komise by měla podle ní připravit šestiletý plán podpory Balkánu. Jihovýchodní Evropa má také získat pětiletý bezcelní přístup na trhy v USA, připravují se regionální investice podporované ze zvláštního fondu. Do programu investic Balkánu bude podle Albrightové možné zapojit i Česká republika. Demokratizaci Balkánu ale musí kromě USA podpořit i Evropa, zdůraznila v projevu ministryně Albrightová.

Madeleine Albrightová poděkovala české vládě za rozhodnutí o dodávkách do Íránu

Americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová poděkovala svému českému protějšku Janu Kavanovi za závazek zamezit zákonem spolupráci české strojírenské firmy ZVVZ Milevsko s íránskou jadernou elektrárnou v Búšehru. "Vím, že to bylo těžké rozhodnutí," řekla Albrightová po úterním jednání s Kavanem, které se týkalo například také zlepšení českého prostředí pro zahraniční investice. Vládní rozhodnutí o Íránu posílí postavení České republiky jako velmi silného partnera Spojených států, uvedla Albrightová. Už v pondělí v Brně v této souvislosti uvedla, že "musíme zajistit, aby se nebezpečná technika nedostala do špatných rukou. Řada amerických firem se musí vzdát lukrativních obchodů".

Madeleine Albrightová vyjádřila při jednání s premiérem Milošem Zemanem přání, aby byl už uzavřen spor o českou soukromou televizi Nova. ČTK to po setkání řekl vládní mluvčí Libor Rouček. O případě vlivného amerického podnikatele Ronalda Laudera, kterého loni generální ředitel televize Vladimír Železný odřízl od zisků z Novy, jednala Albrightová i se svým českým protějškem Janem Kavanem. Uvedený případ představuje v česko-amerických vztazích stále "jistý problém", řekl ČTK po zmíněném jednání zdroj z diplomatických kruhů. "Mimosoudní cestu (vyřešení sporu o Novu) vidíme stále jako nejlepší," řekl na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Ministerstvo podle něj při jednání s americkou stranou sdělilo, že vyvine úsilí a bude maximálně vstřícné vůči oběma stranám sporu, pokud projeví nějakou snahu po hledání konsensu.

Při setkání s předsedkyní Senátu Libuši Benešouvou americká ministryně zopakovala, že v budoucnu v České republice nehodlá kandidovat na prezidentskou funkci. Albrightová podle Benešové řekla, že si sice úvah o případné kandidatuře na úřad prezidenta váží, ale že patří do Ameriky. "Je přesvědčena o tom, že na tento úřad je v České republice dostatek vhodných kandidátů - jak mužů, tak žen," uvedla Benešová.

Poslanecká sněmovna přerušila jednání o "íránském zákonu"

Poslanecká sněmovna po čtyřhodinové debatě přerušila do středečního odpoledne jednání o vládním návrhu zákona o zákazu dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr. Poslanci podali k předloze množství pozměňovacích návrhů, které ovlivňují mimo jiné způsob poskytnutí kompenzací milevské společnosti ZVVZ. Předložený zákon jednoznačně zakazuje v souvislosti s íránskou elektrárnou Búšehr českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace. Porušení zákona by mohlo být ministerstvem financí sankcionováno pokutou až 20 miliónů korun a propadnutím zboží.

KoB získá majetkovou účast v ZVVZ

Vláda udělila výjimku Konsolidační bance (KoB) pro nabytí majetkové účasti v ZVVZ Milevsko na základě kapitalizace pohledávky KoB z úvěru na trvale se obracející zásoby do základního jmění až do výše 92 miliónů korun. Jak ČTK sdělila mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Dagmar Plachá, vláda dále souhlasí s poskytnutím bezúročného účelového úvěru KoB společnostem ČEZ za 80 miliónů korun a Sokolovské uhelné za 25 miliónů korun pro rekonstrukci vzduchotechnických zařízení elektráren ČEZ a elektrárny Vřesová. Uvedená opatření kabinet přijal vzhledem k obtížné hospodářské situaci ZVVZ při neuzavření kontraktu na dodávky pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr. Vláda 16. února rozhodla zabránit dodávkám vzhledem k možnému vojenskému zneužití, čehož se hlavně obávaly Británie a USA.

George Robertson spokojen po prvním roce členství ČR v NATO

Česká republika, Maďarsko a Polsko se učily rychleji, než se plánovalo i než samy předpokládaly, protože pouhých 10 dní po vstupu do NATO byly vrženy do kosovského konfliktu, největšího, jaký kdy Severoatlantická aliance absolvovala, řekl generální tajemník NATO George Robertson v rozhovoru pro ČTK. "Tyto státy vzaly na sebe odpovědnost velmi rychle a podle našeho názoru velmi dobře. Jsou noví, ale už prošli ohněm," prohlásil Robertson v předvečer prvního výročí přijetí tří nováčků do aliance, které připadá na 12. března. Praha se podle něj "musela potýkat s veřejným míněním, které nemělo zkušenost jako v tradičních členských zemích. Nezaznamenali jsme žádné sklouzávání zpět, žádný nedostatek oddanosti společným cílům," uvedl generální tajemník NATO.

ČR může dodat vojáky do evropské kapacity už v roce 2003

Česká republika je připravena vyčlenit určitý počet vojáků pro budoucí evropskou vojenskou kapacitu už v roce 2003, kdy by měly být v zemích Evropské unie připraveny jednotky pro evropské síly rychlé reakce. Ředitel odboru politických vztahů s Evropskou unií na českém ministerstvu zahraničí Petr Ježek to řekl ČTK po úterním jednání v Bruselu se svými protějšky ze zemí Evropské unie a 13 kandidátských zemí a představiteli Rady EU a Evropské komise. I když je rámec budování evropských sil rychlé reakce o 50.000 až 60.000 vojácích zatím stavěn na nynější členy Evropské unie, Česká republika je připravena do nich také přispět "konkrétními" jednotkami a způsoby, řekl Ježek.

Václav Klaus přednášel na Kolumbijské univerzitě v New Yorku

O ekonomickém a politickém vývoji v České republice v uplynulých deseti letech přednesl v pondělí v New Yorku na Kolumbijské univerzitě přednášku předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. V rekapitulaci vývoje české ekonomiky poukázal na dva hlavní vnější aspekty transformace. Jednak jde o vysoký stupeň evropské integrace a na druhé straně nekompatibilitu mezi zranitelností přechodových ekonomik, jejich vysokým stupněm otevřenosti, rostoucí vzájemnou závislostí na světové ekonomice neboli globalizací a enormním stupněm pohybu kapitálu. Václav Klaus se také setkal s významnými americkými podnikateli a bankéři a diskutoval s nimi o investičních příležitostech a klimatu v České republice.

Ministr Peltrám v nejbližší době z funkce neodejde

Ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám v nejbližší době ze svého úřadu neodejde. Dohodl se na tom při pondělní schůzce s premiérem Milošem Zemanem, řekla ČTK ministrova mluvčí Monika Tlustá. "Ministr by rád dokončil věci, které rozpracoval, a na tom se intenzívně pracuje," uvedla. Dodala, že v poslední době resort urychlil práce například na přípravě transformace Českých drah. O Peltrámovi se hovoří jako o jednom ze čtyř ministrů, které hodlá premiér obměnit po pátečním schválení státního rozpočtu Poslaneckou sněmovnou. Mluvčí podotkla, že legislativní proces týkající se 14 právních předpisů předložených v roce 1999 by měl skončit v polovině letošního roku ze zhruba 90 procent. Po přijetí těchto dokumentů bude podle ní v resortu dopravy plná harmonizace s právem Evropské unie.

Asociace odborů vyhlásila na středeční poledne výstražnou stávku

Asociace samostatných odborů vyhlásila na středeční poledne výstražnou stávku na protest proti neřešení sociálních problémů. Těmi hlavními jsou nevyplácení mezd zaměstnancům, rostoucí nezaměstnanost a strach z připravované důchodové a sociální reformy, řekl předseda asociace Bohumír Dufek. Každý ze sedmi svazů asociace, která zastupuje 230 tisíc zaměstnanců, se ke stávce připojí podle svých možností. Například nejsilnější Odborové sdružení železničářů podle svého předsedy Jaromíra Duška zastaví na 15 minut osobní dopravu na dráze. Druhý nejsilnější Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy Čech a Moravy podle svého předsedy Dufka zablokuje vybrané komunikace v hlavním městě. Místa zablokování komunikací však odboráři tají. Dufek s Duškem vytýkají Českomoravské konfederaci odborových svazů, že neplní své proklamace z demonstrací na pražském Staroměstském náměstí a nevede účinně sociální dialog.

Za "nezodpovědnou šaškárnu" označil připravovanou výstražnou stávku šéf největší odborové centrály Českomoravské konfederace odborových svazů a senátor Richard Falbr. "Stávka odborové centrály proti odborové centrále je naprosto absurdní. Nikdy jsem o tom neslyšel, v historii to nemá obdoby. Vidím nyní jediné řešení - ihned předat vládu pánům Duškovi a Dufkovi. Předpokládám, že to smluvní a opoziční strany udělají," řekl Falbr, který je v zahraničí a jeho slova ČTK tlumočila mluvčí konfederace Jana Kašparová.

České dráhy (ČD) považují středeční výstražnou stávku za neadekvátní formu protestu a vyzývají své zaměstnance k neúčasti. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Pokud nicméně bude zastaven provoz, budou ČD minimalizovat dopady na veřejnost a učiní vše pro zajištění bezpečnosti cestujících a provozu, dodal mluvčí.

Pražská policie v souvislosti s připravovanou odborářskou blokádou pražských komunikací varuje, že osoby, které úmyslně zablokují nebo zpomalí dopravu, bude postihovat jako pachatele dopravních přestupků. ČTK o tom informoval mluvčí pražské policie Jan Holub.

ČSA vyhodnoceny jako nejlepší provozovatel Airbusů za tři roky

České aerolinie (ČSA) získaly od společnosti Airbus ocenění jako nejlepší provozovatel letadel Airbus A 310 v posledních třech letech. Ocenění pod zkratkou ETOPS (Extended Twin Operations) je založeno na srovnání stupně provozní spolehlivosti jednotlivých společností provozujících daný typ letounu za stejných podmínek doletu na náhradní letiště. Viceprezident Airbusu pro služby zákazníkům Mohamed El Borai při předání ceny uvedl, že ČSA dosáhly v posledních třech letech se svými dvěma stroji A 310 stupně provozní spolehlivosti 99 procent. Ukazatel zahrnuje veškerá zpoždění, které Airbusy ve sledovaném období vykázaly. ČSA získaly Airbusy v roce 1991.

Hornorakouský hejtman kritizuje ČR za stanovisko k dekretům

Hornorakouský zemský hejtman (předseda tamější vlády) Josef Pühringer nehodlá akceptovat stanovisko české vlády, která trvá na dekretech prezidenta Edvarda Beneše ospravedlňujících "vyhnání" sudetských Němců. Napsal to v úterním vydání linecký list Oberösterreichische Nachrichten. Pühringer podle listu požaduje, aby dekrety byly důležitým tématem při jednáních o přijetí České republiky do Evropské unie. "My Hornorakušané si neumíme představit přijetí Česka do EU, pokud by tyto akty bezpráví byly nadále součástí českého právního řádu," prohlásil zemský hejtman. "Tito vyhnanci z vlasti se v minulém půlstoletí podíleli u nás nanejvýš aktivně a úspěšně na velkém budovatelském úsilí a zasluhují si naši plnou solidaritu a podporu," tvrdí Pühringer ve svém prohlášení.

Katolická církev ocenila vládu za řešení vztahu státu s církvemi

Katolická církev oceňuje sociálnědemokratickou vládu, jejíž práce na vyřešení vztahu státu a církví přináší podle mluvčího biskupů Daniela Hermana na rozdíl od předešlých vlád už plody. "Dobrou zkušenost a úspěchy, i přes různá nedorozumění, tlumočil při pondělním setkání premiéru Miloši Zemanovi kardinál Miloslav Vlk," řekl Herman ČTK. Katolický primas Vlk při setkání však podle Hermana jako nereálný odmítl výčtový zákon, v souvislosti s řešením ekonomického zabezpečení církví jeden z uvažovaných modelů zmírnění majetkových křivd. "Jen pražské arcibiskupství má výčtových položek na osmnáct a půl tisíce, to by byl nekonečný příběh," poznamenal mluvčí. Dokud nebudou ekonomické záležitosti církví vyřešeny, je podle katolické církve třeba, aby stát plnil povinnosti vyplývající z dosud platného zákona z roku 1949 o ekonomickém zabezpečení církví, včetně starosti o církevní památky. "Je to vymahatelné," upozornil Herman.

Grafika věnovaná obětem nacismu je k vidění v pravoslavném chrámu

Výstavu grafických listů, jejichž vznik byl inspirován utrpením vězňů v nacistickém koncentračním táboře Mauthausen a dalších táborech smrti, mohou zhlédnout návštěvníci krypty pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Praze. Expozici nazvanou In memoriam - Neztratitelná lidská důstojnost představil v úterý rakouský výtvarník Stephan Hilge. Při zahájení výstavy byla předána tři vyznamenání. Obdrželi je prezident Mezinárodního výboru Mauthausen Walter Beck a bývalý vězeň tohoto tábora Josef Klat. Čestnou medaili Mezinárodního výboru Mauthausen převzal děkan pravoslavného katedrálního chrámu Jaroslav Šuvarský.

Česká filharmonie odcestovala na osmé turné po Spojených státech

Česká filharmonie odcestovala na turné, které ji po čtyřech koncertech ve Španělsku na tři týdny zavede poosmé v její stoleté historii do USA. Všechna vystoupení bude řídit šéfdirigent Vladimir Ashkenazy. "Po koncertě ve Valencii čekají orchestr další večery v Madridu, v Zaragoze a Barceloně, ve Spojených státech pak následují programy od Floridy přes Kalifornii po New York a Chicago," řekl ČTK jeho mluvčí Dušan Patroch. V Americe, kde byla naposledy v roce 1996, vystoupí Česká filharmonie do 3. dubna šestnáctkrát. Na programech má Mahlerovu Sedmou a Prokofjevovu Pátou symfonii, Dvořákův Houslový koncert a jeho Sedmou symfonii, hudbu Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka, Petra Iljiče Čajkovského a Richarda Strausse a symfonii takzvaného terezínského autora Hanse Krásy. V jednom z Mozartových klavírních koncertů se Ashkenazy opakovaně představí současně jako sólista. Po koncertech v San Francisku, San Diegu a dalších kalifornských městech má být vrcholem turné zejména trojí hostování v newyorské koncertní Avery Fisher Hall ve dnech 26., 27. a 29. března.

Maškarní průvod zakončil žižkovský lidový karneval

Maškarním průvodem vyvrcholil den před začátkem čtyřicetidenního půstu tradiční žižkovský karneval v Praze 3, který pořádala letos už posedmé tamní radnice. Na Žižkově vyrazil průvod v čele s vyvolávači, kejklíři a hudebníky z náměstí Jiřího z Poděbrad. Král karnevalu Masopust po cestě zastavoval u vybraných "osvěžoven", kde žebral o nebeskou manu v podobě piva a zabíjačkových pochutin. Trnitá cesta skončila na Kostnickém náměstí, kde příjezdem Masopusta začala "velká žranice". Připraveny byly například ovar, jelita i opečená selátka. Lidovou veselici zakončil rockový bál v paláci Akropolis.

Ze sportu:

Fotbalisté Slavie Praha se probojovali do čtvrtfinále Poháru UEFA, i když po vítězství 1:0 v prvním utkání na Strahově v úterní odvetě v Udine prohráli 1:2. O postup do semifinále se slávisté střetnou s úspěšnějším z dvojice Leeds United - AS Řím, jejichž odveta po remíze 0:0 je na programu ve čtvrtek. První čtvrtfinálový zápas čeká Slavii 16. března na hřišti soupeře.

Obránce Milan Fukal zařídil fotbalistům pražské Sparty v poslední minutě utkání čtvrtého kola osmifinálové skupiny Ligy mistrů s Herthou Berlín vítězství v nejtěsnějším poměru 1:0. Sparta má po úterním zápase čtyři body, posunula se ve skupině A na třetí místo za Barcelonu a FC Porto a udržela si teoretickou naději na postup do čtvrtfinále.

Hokejisté Českých Budějovic zvítězili v odloženém utkání 43. kola extraligy nad Spartou 7:6. Ani prohra nic nezměnila na jasném vedení pražské Sparty v hokejové extralize. Pražané mají náskok jedenácti bodů před druhým Zlínem. České Budějovice se díky výhře posunuly na páté místo před Plzeň. Poslední jsou Vítkovice o tři body za Havířovem.

A ještě krátce o středečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Teploty plus 7 až plus 11 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.