Zprávy středa, 08. září 1999

A nyní podrobněji:

Bezpečnostní rada schválila zřízení centra pro koordinaci přesunů

Bezpečnostní rada státu schválila v úterý vznik Národního centra pro koordinaci přesunů a dopravy ozbrojených sil přes území České republiky, které bude spadat do resortu obrany. Mluvčí vlády Libor Rouček řekl, že centrum zahájí svou činnost 1. ledna 2000. Bude zabezpečovat koordinaci vojenských nákladů projíždějících přes území České republiky a mělo by zajistit pružnější přejezdy vojsk NATO přes české území.

Místopředseda vlády Egon Lánský odmítl na dotaz ČTK tvrzení předsedy sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petra Nečase, který označil rozhodnutí založit národní centrum za snahu vlády vylhat se ze zodpovědnosti po problémech s organizací české pomoci obětem zemětřesení v Turecku. Libor Rouček doplnil, že centrum bude zřízeno na základě vojenského rozhodnutí NATO z loňského 3. února. "Pan Nečas buďto neví o čem mluví, nebo se snaží vytloukat politický kapitál," prohlásil mluvčí. Lánský by prý od Nečase očekával, že o tomto rozhodnutí ví.

Především selhání ministerských úředníků stálo podle Egona Lánského za nedostatky v organizaci české pomoci zemětřesením postiženému Turecku. Po jednání Bezpečnostní rady státu Lánský řekl, že rada uložila ministrům zahraničí, obrany a vnitra vyvodit kvůli opožděné pomoci ve svých úřadech personální důsledky. Rada se podle vicepremiéra navíc usnesla, že kvůli organizaci humanitární pomoci v zahraničí není potřeba zřizovat žádnou další instituci. Je potřeba využít existujících struktur bezpečnostní rady státu a rozšířit statut meziresortního krizového štábu, aby mohl koordinovat záchranářskou a materiální pomoc ve velkém rozsahu, řekl Lánský.

České úřady si kvůli organizaci humanitární pomoci Turecku vysloužily ostrou kritiku ze strany záchranářů, kteří do postižených oblastí vyrazili o dva dny později než záchranné týmy z ostatních zemí. Členové záchranného týmu pražského Hasičského záchranného sboru, kteří do Turecka neodjeli, dokonce požadovali odvolání náměstka ministra zahraničí Otto Picka, jenž měl pomoc koordinovat. Na liknavost české vlády poukázal i prezident Václav Havel, který v této souvislosti ocenil aktivity nevládních organizací a nadací.

Pro pomoc Řecku má ČR připraveny záchranáře a letadla

Česká republika je podle místopředsedy vlády Egona Lánského připravena okamžitě poskytnout pomoc Řecku, které v úterý postihlo zemětřesení. Lánský po jednání Bezpečnostní rady státu řekl, že v pohotovosti je dvacetičlenný tým českých záchranářů včetně psovodů a dvě vojenská letadla, která by je do Řecka přepravila. Ministerstvu zahraničí se podle vicepremiéra podařilo navázat rádiové spojení s českým velvyslanectvím v Aténách poté, co byli kvůli zemětřesení přerušeny telefonní linky. Kvůli případným požadavkům o pomoc jsou české úřady ve spojení s řeckou ambasádou v Praze i řeckou civilní ochranou.

Havla znepokojuje situace v Timoru

S krajním znepokojením přijímá prezident Václav Havel zprávy z Východního Timoru; většina jeho obyvatel se vyslovila pro nezávislost na Indonésii, což způsobilo vlnu násilí ze strany odpůrců odtržení Timoru. "Obyvatelstvo Východního Timoru nesmí být trestáno za to, že si svobodným hlasování a pod patronací OSN zvolilo svou budoucnost," uvedl Havel v prohlášení, které ČTK poskytl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Havel podle něj očekává, že indonéská vláda zajistí ve Východním Timoru klid. Pokud by na to nestačila vlastními silami, měla by podle něj oficiálně požádat o pomoc mezinárodní společenství. Vzhledem k dramatickému vývoji ve Východním Timoru nedoporučuje ministerstvo zahraničí českým občanům cestovat do této oblasti.

Vývoj ve Východním Timoru označil místopředseda vlády Egon Lánský za "znásilnění vůle svobodných občanů". K případné intervenci mezinárodních vojsk se Lánský zatím nechtěl vyjadřovat. Česká republika se vždy snažila plnit rozhodnutí, ke kterým se usnesla většina členů Rady bezpečnosti OSN, řekl Lánský.

Německý prezident Rau přijede do ČR

Na svou první oficiální návštěvu České republiky přijede ve středu nový německý prezident Johannes Rau. Jeden z nejpopulárnějších německých politiků z řad sociálních demokratů (SPD) se již před nástupem do funkce zajímal o problémy česko-německých vztahů. Také s Václavem Havlem ve funkci českého prezidenta se Rau nesetkává poprvé. O česko-německých vztazích Havel a Rau diskutovali již v únoru 1995 v Lánech, kam Rau přijel na soukromou návštěvu ještě jako předseda zemské vlády Severního Porýní-Vestfálska a předseda Spolkové rady. Českou republiku tehdy označil za příkladnou reformní zemi, která při pokusu o vytvoření demokracie zaznamenala velké pokroky.

Telička: Hodnocení EK bude kritické, vstup v roce 2003 je možný

Náměstek ministra zahraničí Pavel Telička očekává, že zpráva Evropské komise hodnotící stav příprav kandidátských zemí na členství v Evropské unii bude vůči České republice kritická. Rok 2003 pro vstup České republiky do unie je termín "velice ambiciózní, ale ne nereálný", řekl po úterním rozhovoru s generálním ředitelem Evropské komise pro vnější politické vztahy Francoisem Lamoureuxem. Jeho návštěva v Praze je podle Teličky poslední příležitostí, jak ovlivnit obsah zprávy Evropské komise, která by mohla být zveřejněna v půlce října. ČR může dodat doplňující informace, které budou ve zprávě zohledněny, ještě do 15. září, uvedl. Dokument bude odrážet celkový stav připravenosti uchazečských zemí. Pro Českou republiku je to podle Teličky výhodné, protože se v něm může projevit poměrně dobrá "startovní čára" ČR v některých sledovaných kapitolách. O "zpožďování, vypadávání, vyřazování či vyškrtávání" se podle něj nehovořilo. Evropští partneři začínají podle náměstka vnímat první pozitivní signály v makroekonomické rovině. Čeká však, že je bude stále více zajímat konkurenceschopnost české ekonomiky a připravenost českých podniků obstát na vnitřním trhu unie.

Privatizační výbor navrhl, jak má stát získat v KB majoritu

Řídící výbor pro privatizaci bank v úterý doporučil Investiční a Poštovní bance (IPB) a Evropské bance pro obnovu a rozvoj (EBRD), aby spolu jednaly o odkoupení akcií Komerční banky (KB), které jsou v držení IPB. ČTK to sdělila Jana Vargová z tiskového odboru ministerstva financí. "Po případném odkoupení akcií KB touto bankou se předpokládá, že privatizace státního podílu v bance bude probíhat ve shodě s EBRD," uvedla Vargová. Tím by se zabezpečilo, že Česká republika bude v KB prodávat kontrolní balík. Stát dosud drží v KB prostřednictvím Fondu národního majetku 48,7 procenta akcií. Navýšení základního jmění ze současných 9,5 miliardy korun až o dvojnásobek je přitom nejisté vzhledem k žalobě menšinového akcionáře. Valná hromada KB schválila, že základní jmění by se mělo zvýšit vydáním 15 až 19 miliónů akcií na 17 až 19 miliard korun, přičemž cena za akcii je 500 korun.

Hlavním bodem jednání vlády bude státní rozpočet pro rok 2000

Hlavním bodem programu středeční schůze vlády bude návrh státního rozpočtu České republiky pro rok 2000. Očekává se, že jednání o rozpočtu, který má vláda předložit Poslanecké sněmovně zhruba za měsíc, bude vleklé a komplikované. Podle tiskových zpráv by si splnění požadavků všech resortů vyžádalo více než stomiliardový rozpočtový deficit. Opoziční Občanská demokratická strana však dala najevo, že nebude ochotná kývnout ke schodku přesahujícímu 30 miliard korun. KDU-ČSL a Unie svobody jsou připraveny tolerovat deficit do 40 miliard korun. Ministři budou rovněž jednat o způsobu krytí více než čtrnáctimiliardových ztrát Konsolidační banky, schválit by měli společné hodnocení připravenosti země na vstup do Evropské unie českou vládou a Evropskou komisí a nevyhnou se ani hodnocení humanitární pomoci Turecku postiženému zemětřesením.

Kužvartovi se nelíbí snížení rozpočtu pro životní prostředí

Ministru životního prostředí Miloši Kužvartovi se nelíbí, že by jeho rezort měl dostat v příštím roce o půl miliardy korun méně než letos. Ministr na úterní tiskové konferenci upozornil, že tak zásadní snížení prostředků by ohrozilo i hrazení některých zákonem stanovených výdajů jeho resortu. V letošním roce ministerstvo hospodaří s přibližně 3,2 miliardy korun, v roce příštím by to podle návrhu rozpočtu mělo být jen asi 2,6 miliardy korun. Za mandatorní (zákonem stanovené) výdaje přitom Kužvart označil například úpravy starých důlních děl, Státní program na podporu úspor energie či takzvaný Radonový program.

Finský ministr je pro prohloubení spolupráce armád Finska a ČR

Pro prohloubení spolupráce mezi armádami Finska a České republiky se v úterý vyslovil finský ministr obrany Jan-Erik Enestam. "Nastartujeme další hovory, které by se týkaly například materiálové oblasti," řekl Enestam ČTK. Ministr však odmítl upřesnit, čeho by se konkrétní spolupráce mohla týkat. "Počkal bych, až se začnou domlouvat naši úředníci. Zcela jistě se ale najdou projekty, které budou pro druhou stranu zajímavé," dodal. Enestam na závěr třídenní oficiální návštěvy České republiky zavítal k dělostřeleckému útvaru české armády v Jincích na Příbramsku. Finský ministr jednal v pondělí se svým českým protějškem Vladimírem Vetchým o situaci v armádách obou zemí a o dění na Balkáně. Zajímal se o zkušenosti ČR s členstvím v NATO a informoval o záměrech Finska, jakožto předsednické země Evropské unie, v oblasti evropské obrany.

Británie zavedení víz pro české občany v dohledné době nechystá

Navzdory zvýšenému počtu žádostí českých Romů o azyl v Británii Londýn zatím neuvažuje o bezprostředním zavedení víz vůči České republice. Situaci však nadále pečlivě sleduje. Oznámilo to ČTK britské ministerstvo zahraničí. "Nemáme zatím plány na okamžité zavedení vízového režimu. Víza by byla zavedena pouze jako poslední možné řešení," uvedl mluvčí ministerstva. Počet romských uchazečů o azyl v Británii prudce vzrostl v letních měsících. V červnu požádalo o azyl 150 živitelů rodin z České republiky, v červenci se tento počet zvýšil na 195 žadatelů. Údaje za srpen britské ministerstvo vnitra oficiálně k dispozici nemá, podle britského ministerstva zahraničí to však bylo "kolem 230" žadatelů. Podle údajů ministerstva vnitra nebyl zatím letos přiznán azyl žádnému žadateli z České republiky.

Východoevropští Romové hrozí exodem na Západ

Zástupci Romů ze střední, východní a jižní Evropy pohrozili dalším masovým útěkem příslušníků své menšiny do zemí Evropské unie. Na úterní poradě s představiteli Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve Vídni také tuto mezinárodní organizaci ostře kritizovali. "Očekávali jsme víc," řekl podle agentury APA český romský aktivista Ondřej Giňa a konstatoval, že na konkrétní otázky nedostal žádnou odpověď. Britská delegace se podle něj jednání vůbec nezúčastnila, přestože Londýn hrozí Praze zavedením víz kvůli vysokému počtu romských azylantů z ČR. Giňa kritizoval také to, že ani jednou nemohl mluvit s českou delegací, což svědčí o "nezájmu českého státu o dialog" s romskou menšinou. Česká policie a justice postupují při útocích na Romy velmi pomalu. Od roku 1990 došlo v ČR ke 20 rasisticky motivovaným vraždám na Romech, řekl Giňa. Také stavba zdi v Ústí nad Labem, která má oddělit bydliště romské menšiny, se stane podnětem pro migraci dalších z 280.000 Romů žijících v ČR, uvedl Giňa. "Je to signál, že v Čechách nejsme žádoucí," dodal. kritizovali.

Osmá skupina kosovských uprchlíků odletěla do vlasti

Skupina 106 kosovských uprchlíků odletěla v úterý z ostravského letiště v Mošnově do vlasti. Mezi již osmou skupinou běženců, kteří se vracejí z České republiky domů, bylo 36 dětí a 34 žen. Nejmladším pasažérem byl osmnáctiměsíční chlapec, nejstaršímu cestujícímu již bylo 70 let, řekl ČTK Milan Kříž z tiskového odboru ministerstva vnitra. Od počátku válečného konfliktu v Jugoslávii přepravilo ministerstvo vnitra letadly do České republiky téměř 830 běženců, dalších více než 300 absolvovalo cestu z Kosova po vlastní ose. Česká republika pokračuje v repatriaci kosovských uprchlíků, kterou zahájila v pátek 13. srpna. Dosud se do vlasti vrátilo 827 osob. Devátý repatriační let plánuje ministerstvo vnitra společně s cizineckou policií a českou armádou na pátek 10. září, uvedl Kříž. Poslední, desáté repatriační letadlo by z České republiky mělo odletět před koncem roku.

Do Prahy přiletěly dvě děti z Kosova kvůli léčbě srdce

Armádním speciálem přiletěla v úterý do Prahy dvě děvčátka z okolí kosovského města Peč, trpící vážnými srdečními chorobami, které zatím v Kosovu nelze odpovídajícím způsobem léčit. Dvouleté Andy a o rok starší Valentiny se okamžitě po příletu na ruzyňské letiště ujali zdravotníci, kteří je přenesli do připravených sanitek a odjeli s nimi do Fakultní nemocnice Motol, kde obě děti možná čeká operace srdce. Andu i Valentinu doprovodili na cestě do Prahy jejich otcové, kteří s nimi zůstanou po celou dobu jejich pobytu v České republice. Oba po příletu prostřednictvím tlumočníka poděkovali všem, kdo pomohli jejich dětem odcestovat za potřebnou lékařskou péčí. Matky děvčátek musely zůstat doma, aby se staraly o další členy rodiny.

Nejvyšší soud obdržel jednu stížnost proti zvolení Fischera

Nejvyšší soud obdržel zatím jednu stížnost proti vydání osvědčení o zvolení senátorem Václavu Fischerovi. ČTK to řekl soudce Nejvyššího soudu Antonín Draštík. Stížnost podal pražský občan, který byl zapsán v seznamu voličů v příslušném volebním obvodu. Namítá v ní, že nebyl dodržen zákaz volební agitace 48 hodin před volbami. Ve stížnosti se tvrdí, že zákon byl porušen vystoupením Václava Fischera 27. srpna v rozhlase, tedy v první den voleb. Zda to tak skutečně bylo, má prokázat řízení, které nyní provádí Nejvyšší soud. "Stížností se zabýváme a rozhodneme o ní do konce týdne," uvedl Draštík. Desetidenní lhůta pro podání stížnosti proti vydání osvědčení o zvolení senátorem Nejvyššímu soudu vyprší ve středu. Na soud se může obrátit každý občan zapsaný v seznamu voličů ve volebním okrsku, kde byl senátor zvolen, nebo politická strana či koalice, která podala přihlášku k registraci kandidáta.

Policie asi odloží vyšetřování poválečného masakru třiceti Němců

Policie s největší pravděpodobností ukončí bez výsledku vyšetřování hromadné popravy tří desítek sudetských Němců, které měla na přelomu května a června 1945 zastřelit tehdejší československá policie v obci Tocov v Doupovských horách na Karlovarsku. ČTK to řekl Zdeněk Hejzler z republikového úřadu vyšetřování. Jedním z důvodů, proč policisté hodlají případ odložit jako nevyřešený je, že se jim nepodařilo po měsících pátrání nalézt žádného svědka, ani ověřit totožnost údajných velitelů akce, o nichž vypověděli němečtí pamětníci. Mluvčí pražského Úřadu vyšetřování Soňa Jindráková sdělila, že vyšetřovatelé udělali poslední pokus o identifikaci některých lidí v Centrální evidenci obyvatelstva, neboť v počítačové evidenci, která je vedena od roku 1980, nebyli nalezeni. Hejzler doplnil, že pokud by byl čin posuzován jako vražda, byl by již promlčen. V případě, že by o vraždu nešlo, pomohl by neznámým pachatelům před soudem právní řád z roku 1946. Podle tehdejšího zákona o právnosti jednání souvisejících s bojem o znovunabytí svobody Čechů a Slováků byly činy vedoucí ke spravedlivé odplatě za okupaci v souladu s právem. "K tomu se bude muset přihlédnout," poukázal vyšetřovatel.

Tocovským masakrem se začal zabývat na počátku roku Krajský úřad vyšetřování v Plzni na podnět německého státního zastupitelství v Hofu. Podle spisů, které z Bavorska tuzemští kriminalisté obdrželi, vyslechli Němci během dvou let vyšetřování asi třicet lidí, kterým v roce 1945 bylo kolem deseti let. Někteří z nich byli údajně přítomni střílení a kopali hroby. Čeští vyšetřovatelé však míní, že tyto výpovědi nebyly přesvědčivé a mnohdy citově podbarvené.

Největší potíže na trhu mají administrativní síly a absolventi

Míra nezaměstnanosti v České republice dosáhla v červenci letošního roku 8,8 procenta a očekává se, že v srpnu dále stoupne. Jak vyplývá z ankety ČTK, největší potíže při uplatnění na trhu práce mají administrativní síly a absolventi ekonomických oborů, naopak největší poptávka je po specializovaných dělnických profesích a řemeslnících. Uplatnění by tak našli například svářeči, brusiči, tesaři, ale i číšníci a servírky, případně absolventi odborných škol.

Nadace by se měly financovat samy nebo s pomocí sponzorů

Nevládní neziskové organizace, občanská sdružení a nadace by měly podle názoru více než třetiny lidí, přesně 35 procent, získávat peníze vlastní činností. Další třetina občanů (33 procent) soudí, že financovat by tyto organizace měli s nárokem na daňové úlevy sponzoři. Vyplývá to z výsledků červencového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Přímé financování neziskových organizací státem podpořilo jen sedm procent dotázaných a 19 procent lidí věc nedokázalo posoudit. Z průzkumu rovněž vyplynulo, že podle 26 procent lidí je třeba sponzorování zmíněných organizací prostřednictvím daňových zákonů zpřísnit.

Ekologové ukončili blokádu spalovny, proti dioxinům bojují dál

Po šesti hodinách opustila v úterý skupina více než dvaceti aktivistů ekologického hnutí Greenpeace prostor před malešickou spalovnou v Praze, kde bránili svými těly vjezdu do budovy. Protestní akcí chtěli varovat před množstvím dioxinů, které podle nich spalovna vypouští do pražského ovzduší. "Blokáda nastartovala měsíc akcí proti trvale znečišťujícím látkám, mezi něž patří i dioxiny," řekl ČTK po ukončení blokády mluvčí Greenpeace Václav Vašků.

Ze sportu:

V předposledním utkání kvalifikace na mistrovství Evropy zdolali čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let celek Bosny a Hercegoviny 1:0. Výhra zaručuje svěřencům trenéra Brücknera téměř jisté první místo v konečném pořadí deváté skupiny. První reprezentace obou zemí hrají ve středu.

Fotbalisté Slavie Praha sehrají úvodní střetnutí Poháru UEFA s jugoslávským mužstvem Vojvodina Novi Sad v makedonském městě Skopji na hřišti celku Varda. Vedení pražského celku to oznámil manažer soupeře Dušan Petrovič. O termínu zápasu a jeho začátku se teprve rozhodne.

Fotbalový trenér Dušan Uhrin, který v roce 1996 přivedl český národní tým do finále mistrovství Evropy, povede od začátku listopadu reprezentaci Kuvajtu. Uhrin skončil u české reprezentace po Poháru FIFA v prosinci 1997. Půl roku potom působil v klubu Nasr ve Spojených arabských emirátech, následně vedl izraelský celek Maccabi Haifa. V Kuvajtu podepsal roční smlouvu a už příští týden se vydá do Anglie, kde je nyní na soustředění kuvajtský olympijský výběr.

Čeští volejbaloví reprezentanti podlehli v úvodním zápase mistrovství Evropy ve Vídeňském Novém Městě vicemistrům Evropy a světa Jugoslávcům 1:3. Druhým soupeřem českého mužstva ve skupině B budou ve středu Nizozemci, kteří v Rakousku obhajují zlaté medaile z předloňského domácího šampionátu.

Spekulace o konci kariéry česká tenistka Jana Novotná uvedla ve skutečnost. Wimbledonská vítězka z loňského roku oznámila v New Yorku poté, co byla vyřazena z US Open, že po letošní sezóně s tenisem skončí. "Přemýšlela jsme o tom dlouhou dobu a myslím, že teď je ten správný čas," řekla třicetiletá tenistka na tiskové konferenci.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle, zejména na Moravě a ve Slezsku, s možností přeháněk. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.