Zprávy středa, 09. prosince 1998

A nyní podrobně:

ČR, Polsko a Maďarsko musejí splnit zbývající vojenské požadavky

Česká republika, Maďarsko a Polsko budou s velkou pravděpodobností přijaty do Severoatlantické aliance před dubnovým summitem NATO ve Washingtonu. Konkrétní termín závisí na tempu, jakým splní zbývající minimální vojenské požadavky. Vyplynulo to v úterý ze závěrů zasedání ministrů zahraničí NATO a z výroků jeho představitelů.

Vláda není znepokojena varovnými signály z Bruselu

Česká vláda není podle vicepremiéra Pavla Rychetského znepokojena varovnými signály z Bruselu, že Česká republika spolu s Maďarskem a Polskem doposud nesplnila vojenské požadavky nezbytné pro přijetí do Severoatlantické aliance. Ministři si uvědomují existenci nedostatků, ale Pavel Rychetský tvrdí, že se s nimi Česká republika vypořádá do dubnového summitu NATO ve Washingtonu. Ani prezident Václav Havel se neobává, že by mohl být očekávaný dubnový vstup země do aliance ohrožen.

Nejvyšší soud už rozhodl o "senátních volebních" stížnostech

Nejvyšší soud už rozhodl o všech pěti "senátních volebních" stížnostech, které obdržel v zákonem stanovené lhůtě. Zveřejněno však bylo zatím pouze rozhodnutí o neplatnosti volby Dagmar Lastovecké 'ODS) senátorkou. Další verdikty soudu včetně rozhodnutí o stížnosti proti vydání osvědčení o zvolení senátorem předsedovi Unie svobody Janu Rumlovi zatím mluvčí soudu Martin Sláma odmítá zveřejnit s poukazem na to, že Nejvyšší soud dosud nemá doklad o jejich doručení účastníkům řízení. Z pěti včas doručených stížností pouze dvě směřovaly proti konkrétním senátorům, zbývající podněty kritizovaly například volební systém jako celek nebo požadovaly zrušení Senátu s poukazem na nízkou účast voličů.

Dagmar Lastoveckou 'ODS) rozhodnutí Nejvyššího soudu o neplatnosti její volby senátorkou šokovalo a cítí se jím lidsky i politicky velice poškozená. Je totiž přesvědčena, že vedla jednu z nejslušnějších volebních kampaní a připomíná, že i Nejvyšší soud ve svém odůvodnění potvrdil, že ona sama žádný zákon neporušila.

ODS se obrátí k Ústavnímu soudu s protestem proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, kterým byla prohlášena za neplatnou volba senátorky Dagmar Lastovecké. Nejvyšší soud zrušil Lastovecké mandát kvůli tomu, že některá média porušila zákaz volební agitace ve prospěch této bývalé brněnské primátorky. Dagmar Lastovecká kvůli zrušení jejího mandátu přišla o možnost ucházet se o funkci předsedkyně Senátu. Prezident Václav Havel soudí, že za znehodnocení voleb by měl nést odpovědnost ten, kdo porušil zákon, nikoli volební kandidát, který v tom může být zcela nevinně.

ODS zřejmě zůstane jedinou parlamentní stranou, která se kvůli rozhodnutí Nejvyššího soudu, jímž bylo zvolení Dagmar Lastovecké 'ODS) senátorkou prohlášeno za neplatné, obrátí s protestem na Ústavní soud. Z vyjádření představitelů Unie svobody, KDU-ČSL a KSČM totiž vyplývá, že tyto strany výzvu šéfa ODS Václava Klause, aby se k protestu připojily, nevyslyší. K této iniciativě se nehodlá přidat ani ČSSD, která stížnost, na jejímž základě soud rozhodl, podala.

Odborníci ministerstva vnitra na volební legislativu se budou v příštích dnech zabývat otázkou, v jakém rozsahu bude případně nutné opakovat senátní volby v obvodu Brno-město, které prohlásil Nejvyšší soud za neplatné. ČTK to řekl jeden z nich, zapisovatel Ústřední volební komise 'ÚVK) Václav Henych. "Ve hře" jsou v případě konání nových voleb dvě varianty. Volby se totiž mohou opakovat kompletně, což znamená od prvního kola, nebo pouze částečně, kdy by se opakovalo pouze kolo druhé. V něm by se utkali stejní kandidáti, kteří do něj už jednou postoupili.

Klub senátorů ODS navrhl do funkce předsedy Senátu Libuši Benešovou

Klub senátorů Občanské demokratické strany podle očekávání navrhl do funkce předsedy Senátu místopředsedkyni ODS Libuši Benešovou. Místopředsedou Senátu by se měl podle návrhu senátorů ODS stát jejich prozatímní předseda Přemysl Sobotka, který se v hlasování uvnitř klubu rovněž ucházel o funkci šéfa Senátu. Dagmar Lastovecká na tuto funkci nekandidovala, neboť podle Mirka Topolánka z prozatímního vedení senátního klubu ODS ji diskvalifikovalo rozhodnutí Nejvyššího soudu, které označilo její zvolení senátorkou za neplatné.

Místopředsedkyně ODS Libuše Benešová je vhodným kandidátem pro předsedu senátorského klubu ČSSD Zdeňka Vojíře. "Několikrát jsem se už vyjádřil, že paní Benešová by pro mne přijatelná byla," řekl v úterý novinářům Vojíř, který ale nechtěl mluvit za celý klub sociální demokracie. "Budeme dělat všechno proto, abychom dodrželi dohodu o vytvoření stabilního politického prostředí," dodal vzápětí.

Senátoři KDU-ČSL, ODA a Unie svobody, kteří se listopadových senátních voleb zúčastnili ve čtyřkoalici s Demokratickou unií, představí svého kandidáta na předsedu Senátu společně příští úterý. Kandidátem čtyřkoalice bude pravděpodobně dosavadní předseda horní komory parlamentu Petr Pithart 'zvolen za KDU-ČSL). Pithartovu nominaci už před týdnem potvrdili lidovci.

Poslanci ČSSD nechtějí změnu volebního systému

Poslanci sociální demokracie nechtějí změnu volebního systému do Poslanecké sněmovny z poměrného na většinový. Klub ČSSD v úterý svým zástupcům ve společné komisi sociálních demokratů a ODS, která má připravit návrhy na ústavní změny, doporučil, aby tento postoj na společných jednáních prosazoval. "Přijali jsme usnesení, kterým jsme doporučili našim zástupcům, aby neopouštěli princip poměrného zastoupení pro volby do Poslanecké sněmovny," řekl po úterním jednání klubu ČSSD jeho předseda Stanislav Gross ČTK a deníku Právo.

Helmut Zilk i Václav Havel považují aféru za uzavřenou

Bývalý vídeňský starosta Helmut Zilk i prezident Václav Havel považují po úterní soukromé schůzce v prezidentově vile aféru kolem údajné spolupráce Zilka s komunistickou Státní bezpečností za uzavřenou. Novinářům to po téměř hodinovém setkání Zilka s Havlem řekl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Podle něj se prezident Zilkovi omluvil za díl viny, který v aféře nese jeho kancelář. Spokojenost dal při odchodu z prezidentovy vily najevo sám Helmut Zilk. "Jsem velice šťasten, bylo to srdečné a přátelské setkání. Bylo to tak krásné, že jsem si to ani nedokázal představit," zhodnotil setkání s prezidentem. "Pokud jde o vznik celé aféry, pan prezident se omluvil panu Zilkovi za ten díl viny, kterou nese jeho kancelář," řekl mluvčí. Upřesnil, že podle názoru Havla se dalo uvažovat "o jiných variantách postupu, ale těžko říci v této chvíli, která ta varianta by byla skutečně efektivní a při které bychom se vyhnuli těm důsledkům, k nimž došlo".

Helmut Zilk během svého jednání v Praze neočekával žádné zvláštní omluvy, protože už mu omluvu české strany tlumočil v pátek ve Vídni český velvyslanec v Rakousku Jiří Gruša. Zilk to prohlásil v Praze po jednání s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem 'ODS). "Zástupce České republiky ve Vídni, respektive přímo představitel prezidenta, jakým je velvyslanec 'Jiří Gruša), mi v pátek ve Vídni předal dopis, v němž vyjadřuje politování nad celou záležitostí," řekl Helmut Zilk.

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus chtěl schůzkou s Helmutem Zilkem vyjádřit vídeňskému exstarostovi podporu a lítost nad celou událostí, která podle jeho vyjádření snad nepoškodí vztahy mezi Českou republikou a Rakouskem. Důsledky "aféry Zilk" lze podle Klause těžko odhadnout, neboť jde o tíhu celé komunistické minulosti. "Takové problémy se u nás vyskytly stokrát, ba tisíckrát. My si je už musíme nějak prožít, ale je velmi nepříjemné, když zasáhnou do zahraničí," uvedl Václav Klaus.

Činnost komise ministerstva vnitra v ÚDV je podle Jana Rumla skandální

Za podivnou a skandální považuje předseda Unie svobody a bývalý ministr vnitra Jan Ruml kontrolu Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu 'ÚDV), kterou v této instituci provádí komise ministerstva vnitra. Ruml, podle něhož je činnost úřadu vážně ohrožena, se tak ztotožnil s vyšetřovatelem ÚDV a bývalým mluvčím Charty 77 Miroslavem Lehkým, který své obavy vyjádřil v otevřeném dopise prezidentu Václavu Havlovi. "Myslím si, že kontroly 'ÚDV) jsou velmi podivné, že jsou skryté před veřejností, a nikdo vlastně neví co se tam děje....je to skandál," prohlásil Jan Ruml.

Ministr vnitra Václav Grulich v pondělí odmítl tvrzení, že by mezi ním a zaměstnanci ÚDV byly nějaké osobní spory. Podle svých slov se komise pouze snaží zfunkčnit tento úřad, na němž jenom určitá část lidí spolehlivě pracuje.

Zastupitelství: Vyšetřování zahraničního konta ODS nekončí

Policejní pátrání po zahraničním nelegálním kontě Občanské demokratické strany, které začalo právě před rokem, nebude v dohledné době ukončeno. Vyplývá to z vyjádření státní zástupkyně Marcely Kratochvílové, jež byla pověřena řízením pražského městského státního zastupitelství, které toto vyšetřování dozoruje. Podle Mladé fronty Dnes si je policie po ročním vyšetřování už téměř jista, že ODS využívala v uplynulých letech peníze ze zahraničních kont. Stále jí však chybějí přímé důkazy, aby mohla někoho obvinit.

Británie odškodní oběti holocaustu, i z bývalého Československa

Británie vytvoří fond v hodnotě přibližně 25 miliónů liber na odškodnění obětí nacismu, jimž byl ve třicátých letech zabaven majetek. Z fondu by měli být odškodněni také obyvatelé některých východoevropských zemí, včetně bývalého Československa, kteří si před válkou uschovali své cennosti v Británii a dosud za ně nedostali žádnou náhradu. Mluvčí britského ministerstva obchodu a průmyslu řekl, že Češi, kteří chtějí uplatnit svůj nárok na odškodnění, se mohou v příštím roce obrátit buď přímo na toto britské ministerstvo nebo na britské velvyslanectví v Praze. Další informace o odškodnění budou postupně zveřejňovány také na Internetu na adrese www.enemyproperty.gov.uk.

Čeští a slovenští poslanci o možnostech spolupráce

O možnostech rozšíření vztahů mezi Českou republikou a Slovenskem jednali v Bratislavě zástupci parlamentů obou zemí. Konstatovali, že nastal čas zahájit nový proces vzájemné spolupráce, včetně neformální koordinace zahraničně politických aktivit. Kromě evropské integrace se dostaly na pořad i společné česko-slovenské projekty v oblasti infrastruktury, kultury a vědy a výzkumu.

Lena Hjelmová-Wallénová o dodávce letadel, Miloš Zeman o investicích

Švédská vicepremiérka Lena Hjelmová-Wallénová nabízela při úterním setkání s předsedou vlády Milošem Zemanem stíhačky pro českou armádu. Miloš Zeman spíše zdůrazňoval zájem České republiky o investice a pomoc s pokračující transformací české ekonomiky. Po setkání obou politiků to řekl mluvčí vlády Libor Rouček. Hjelmová-Wallénová a Zeman podle něj rovněž hovořili o integraci středoevropských zemí do Evropské unie. Premiér Zeman připomněl zájem České republiky o začlenění Slovenska do Evropské unie, aby nemusela být budována na česko-slovenské hranici tvrdá ochranná opatření.

EU snížila exportní subvence na vepřové o polovinu

Evropská unie snížila v úterý o polovinu subvence na vývoz vepřového masa do přidružených zemí střední a východní Evropy včetně České republiky. Opatření platí do 19. ledna. Komise prezentuje tento krok jako významné gesto ve prospěch zejména České republiky, která nejhlasitěji brojí proti dovozům subvencovaného vepřového z EU. Naznačuje zároveň, že kdyby nyní česká strana přijala ochranná opatření, bylo by to členskými státy využito proti komisi.

Bezpečnostní rada státu doporučila prodej tanků do Gruzie

Bezpečnostní rada státu doporučila vládě prodej 120 tanků T-54 a T-55, které budou v roce 2000 vyřazeny z výzbroje české armády, do Gruzie. Jejich dodání Gruzii na přání odběratele zprostředkuje firma Thomas CZ a.s., řekl po úterním zasedání rady novinářům mluvčí vlády Libor Rouček. Rada vládě doporučila prodat dvě třetiny zastaralých tanků za finanční úhradu a třetinu za protidodávku náhradních dílů, k níž se Gruzie zavázala. Kabinet by o prodeji podle mluvčího mohl jednat už na dnešní schůzi.

Míra nezaměstnanosti v ČR 7 procent

Na sedm procent se v listopadu vyšplhala míra nezaměstnanosti v České republice. Oproti říjnovým údajům to představuje nárůst o dvě desetiny procenta a v porovnání s loňským listopadem dokonce o celá dvě procenta. Tento vývoj se však podle Miroslava Singera, ředitele Investiční společnosti Expandia, dal v souvislosti se současnou hospodářskou situací očekávat.

Současná recese ekonomiky bude podle Jana Švejnara krátkodobým jevem

Současnou recesi české ekonomiky způsobila nedostatečná změna právního systému a podcenění transformace finančních trhů. Svůj díl také nese uplatňovaná silně restriktivní monetární politika České národní banky ČNB). Při úterním vystoupení na přednášce Německo-české společnosti to řekl ředitel Národohospodářského ústavu Akademie věd Jan Švejnar. Za východisko ze současné situace Švejnar označil zlepšení legislativního rámce a urychlenou privatizaci bank. Jako krátkodobé řešení doporučil uvolnit monetární politiku ČNB.

Ze sportu

Ve 28. kole hokejové Staropramen extraligy se nedařilo domácím celkům. Karlovy Vary podlehly Opavě 0:3, Sparta Plzni 3:5, Pardubice prohrály se Slavií 2:3 stejně jako Jihlava se Vsetínem. Kladno na vlastním ledě remizovalo s Vítkovicemi 3:3 a jen dvakrát se z vítězství radovaly domácí týmy. Zlín zdolal Litvínov 4:3 a Třinec porazil České Budějovice 8:5. V čele extraligové tabulky je Vsetín o bod před Třincem, poslední je Jihlava s šestibodovou ztrátou na předposlední Kladno.

A na závěr zpráv ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes většinou polojasno, na severovýchodě až oblačno a místy sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty minus 7 až minus 3 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.