Zprávy středa, 10. listopadu 1999

A nyní podrobněji:

Poslanci sociální demokracie odsunuli rozhodnutí o dalším osudu ministra zdravotnictví

Sociální demokraté si v Poslanecké sněmovně vynutili odklad jednání o klíčovém návrhu novely zákona, který upravuje zdravotní pojištění. Pravice usilovala o to, aby dolní komora parlamentu zamítla tuto předlohu už v úterý. Tím chtěla premiéra Miloše Zemana přimět k odvolání Ivana Davida z funkce ministra zdravotnictví. Sociální demokraté si však po procedurálních sporech a několika opakovaných hlasováních vynutili odklad projednávání novely. Jejich snahu podpořili rovněž komunisté. Novelou se nyní sněmovna může zabývat nejdříve ve středu odpoledne.

Především lidé, které komunistický režim umístil do vojenských táborů nucených prací a pomocných technických praporů, by mohli žádat o odškodnění až do konce příštího roku. Má jim to umožnit novela zákona o mimosoudních rehabilitacích, jejíž přijetí podpořilo v Poslanecké sněmovně 136 ze 165 zákonodárců. Původní lhůta pro předložení žádosti o odškodnění byla podle autorů novely nedostatečná. Předlohu musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident Václav Havel.

Přes odpor části pravicových poslanců sněmovna schválila vládní návrh zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Dlouho připravovaný zákon má vymezit působnost a povinnosti státních orgánů a obcí při ochraně práv dítěte, a to i v prevenci, výchově a poradenství. Poslanecká sněmovna také přijala návrh dílčí novely zákona o sociálním zabezpečení, která má pomoci rodinám pečujícím o své postižené dítě i poté, co dosáhne 18 let.

Poslanecká sněmovna drtivou většinou hlasů schválila vládní návrh zákona o odejmutí ústavním činitelům jednoho platu navíc. Předložená norma by měla tyto platy ústavním činitelům odejmout i v roce 2000. Poslanci v rozporu s letošním nálezem Ústavního soudu opět schválili odejmutí příslušného platu i soudcům. Pokud vládní návrh schválí i senátoři a podepíše ho prezident, připraví parlament o jeden plat všechny své členy, soudce, státní zástupce a členy prezídia Komise pro cenné papíry. Státní rozpočet by tak ušetřil zhruba 300 miliónů korun.

Ještě před úterním přerušením schůze sněmovna mimo jiné schválila novelu zákona o návykových látkách. Souhlasila tím s rozšířením seznamu návykových a psychotropních látek o některé další přípravky. Novela reagovala na obdobné rozhodnutí, jež v mezinárodním měřítku učinila komise OSN pro omamné látky. Poslance čeká ve středu mimo jiné diskuse o ústavních změnách, které společně navrhly sociální demokracie a Občanská demokratická strana.

Vyjednávači Telička a Leigh poslancům vyložili, že příští rok bude stěžejní

Na to, aby se poslanci českého parlamentu zasadili o urychlení přípravy České republiky na vstup do Evropské unie a o nápravu jevů, které kritizovala říjnová hodnotící zpráva Evropské komise, apelovali vyjednávači české vlády a Evropské komise Pavel Telička a Michael Leigh . "Nepodaří-li se za příštích 12 měsíců výraznější pokrok, bude to mít už dopad na rychlost a plynulost rozhovorů," řekl Telička poslancům.

Premiér Miloš Zeman ukončil návštěvu USA setkáním s krajany a podnikateli

Ronald Lauder je prý prvním americkým podnikatelem, který si v uplynulých devíti letech stěžoval na postup českých úřadů. Řekl to premiér Miloš Zeman s odvoláním na americké podnikatele, s nimiž se sešel v úterý v New Yorku na závěr své dvoudenní návštěvy Spojených států. Inzerát ve dvou prestižních amerických listech, kterým se Lauder pokusil varovat před riziky investování v České republice, podnikatelé označili podle Zemana za "nečistou praktiku" a za "špinavý postup". Ronald Lauder vede spor o televizní stanici Nova, do jejíhož vzniku investoval peníze, ale kvůli sporu s vlastníkem vysílací licence Vladimírem Železným nad ní ztratil kontrolu. Lauder obvinil český stát u mezinárodní obchodní arbitráže z toho, že nezasáhla proti znehodnocení jeho investice.

Po setkání s podnikateli odjel premiér Zeman do české Národní budovy v New Yorku, kde se shromáždil k rozhovoru s ním jen hlouček krajanů. Ti však ocenili, že si Miloš Zeman jako první předseda české vlády udělal na návštěvu budovy čas. Jako obvykle se krajané ptali na to, kdy budou mít možnost volit v České republice a také restituovat majetky, které zanechali po odchodu ve vlasti. Podle premiéra Zemana se možnost hlasování připravuje v novelizaci volebního zákona; na další si však musí krajané počkat, neboť vše, jak řekl, půjde logicky krok za krokem.

Ministr Mertlík a komisař Solbes podepsali dokument hodnotící priority ekonomiky Dokument Společné hodnocení priorit hospodářské politiky České republiky, který vypracovala česká vláda společně s Evropskou komisí podepsali ministr financí Pavel Mertlík a komisař Evropské unie pro otázky financí Pedro Solbes. Dokument představuje soubor střednědobých ekonomických kroků k urychlení hospodářské transformace České republiky a přípravě vstupu do Evropské unie. Ministr Mertlík řekl, že postup zavádění těchto kroků do praxe bude pravidelně hodnocen nejen českou vládou, ale i Evropskou komisí a jejími experty. Připomněl, že ačkoliv dokument nemá formu smlouvy a není právně závazný, důležitost jeho plnění je závažná.

Komisař Verheugen vyzve v Praze ke společenskému konsensu ve prospěch EU

Evropský komisař Günter Verheugen vyzve v Praze české politiky, aby učinili z přistupování k Evropské unii otázku celospolečenského zájmu a konsensu a povýšili ji nad běžnou politickou hru. Je to způsob, jak zmobilizovat síly a překonat nedostatky, na něž Evropská komise poukázala v říjnové hodnotící zprávě, řekl Verheugen pro ČTK v předvečer dvoudenní návštěvy České republiky. Poznamenal přitom, že podpora vstupu do unie se v ČR podle průzkumů pohybuje pod 50 procenty. Verheugen se ve středu a ve čtvrtek v Praze sejde s premiérem Milošem Zemanem, členy vlády, s poslanci a podnikateli. S předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem hodlá rokovat hlavně o možnostech, jak urychlit přijímání legislativy sladěné s EU. Celkově si přeje tlumočit poselství, že Česká republika nepřišla o žádné šance.

Francie si dovede představit ČR mezi prvními novými členy

Francie je jednoznačně pro rozšíření Evropské unie a odmítá jakékoli úvahy, že by tento proces zpomalovala nebo ho chtěla zpomalit. Českému ministru zahraničí Janu Kavanovi to v Paříži řekl jeho francouzský protějšek Hubert Védrine při schůzce na okraj kongresu Socialistické internacionály. Védrine si dovede představit, že Česká republika bude mezi prvními novými členy, řekl Kavan ČTK. Francouzský ministr podle něj také potvrdil, že přijede začátkem příštího roku do Prahy.

Vojenský výbor NATO rokoval o transformaci obranných kapacit O transformaci vojenských kapacit směrem k vyšší mobilitě, pružnosti, odolnosti, ale i úspornosti rokovali v úterý v Bruselu náčelníci generálních štábů armád 19 členských zemí Severoatlantické aliance. Probírali v tomto rámci i návrh českého generála Jiřího Šedivého vytvořit společné prostředky pro strategickou leteckou přepravu. Výsledky debaty budou základem pro zprávu, kterou projednají na prosincovém zasedání ministři obrany NATO a jež zahrne také poučení vyvozená z jarní kosovské operace. Pravděpodobným závěrem bude rozvinout tzv. iniciativu k posílení obranyschopnosti (DCI, Defense Capability Initiative) a urychlit její realizaci.

JAR se chce s českými zkušenostmi podílet na mírových operacích Jihoafrická republika se chce účastí v mezinárodních mírových operacích podílet na stabilizaci afrického regionu. Uvítá proto zkušenosti České republiky, jejíž vojáci se v posledních letech zapojili do několika mírových misí na Balkáně. Po jednání s českým ministrem obrany Vladimírem Vetchým v Pretorii to řekl jeho jihoafrický resortní protějšek Patrick Lekota. Předávání zkušeností z mírových operací je také součástí mezivládní dohody o spolupráci v oblasti obrany, kterou ministři podepsali. Podle Vetchého nabídla Česká republika JAR nejen školení odborníků na českých středních a vysokých vojenských školách, ale také získávání zkušeností přímo na Výcvikové základně mírových sil OSN v Českém Krumlově.

Schůzka čtyř stran u kulatého stolu bude v sobotu odpoledne Schůzka představitelů všech parlamentních stran s výjimkou komunistů, o niž požádala Občanská demokratická strana, se bude konat v sobotu odpoledne v Poslanecké sněmovně. ČTK to oznámil mluvčí ODS Lukáš Herold. Každou ze čtyř politických stran bude při schůzce reprezentovat její předseda a další člen vedení. ODS hodlá na schůzce opětovně přesvědčovat své partnery ze sociální demokracie, Unie svobody a křesťanské demokracie, aby podpořili její měsíc starý návrh na superkoalici nekomunistických parlamentních stran.

Tzv. Havlův spis neexistuje, tvrdí italský expremiér Andreotti Bývalý italský premiér Giulio Andreotti prohlásil, že mu není nic známo o existenci dokumentu, který podle tvrzení italské opozice dokazuje úzké vztahy mezi teroristickou skupinou Rudé brigády a bývalými československými tajnými službami v 70. letech. Oznámila to agentura APA. Italský list Il Giornale koncem října napsal, že právě tento dokument předal v roce 1990 český prezident Václav Havel římské vládě. Mluvčí českého prezidenta Ladislav Špaček po uveřejnění článku v Il Giornale řekl, že "nic takového" nemůže potvrdit a že se to už nedá zjistit.

Loni v ČR 133 extremisticky motivovaných trestných činů

V loňském roce bylo v České republice evidováno 133 extremisticky motivovaných trestných činů, za které bylo stíháno 184 lidí. V porovnání s rokem 1997 se sice loni stalo o 26 těchto trestných činů méně, ovšem pokles provázel rostoucí počet příznivců extremismu a zvýšená brutalita pachatelů trestných činů. Poslancům to řekl ministr vnitra Václav Grulich. Při projednávání zprávy o postupu státních orgánů proti rasisticky a extremisticky motivovaným trestným činům uvedl, že podíl této trestné činnosti na celkové kriminalitě činí jen 0,03 procenta. To ovšem podle ministra nic nemění na tom, že tato trestná činnost je společensky velmi negativní a může mít nedozírné a těžko napravitelné důsledky.

Stav Josefa Luxe se zhoršil, lékaři jej nyní považují za velmi vážný

Zdravotní stav bývalého předsedy křesťanských demokratů Josefa Luxe, který se koncem září podrobil v americkém Seattlu transplantaci kostní dřeně, se zhoršil. Lékaři jej nyní označují za velmi vážný. ČTK to řekla Luxova asistentka Eva Rolečková. "Od neděle je opět na jednotce intenzívní péče na klinice v Seattlu napojený na dýchací přístroje. Lékaři testovali příčiny, proč se toto děje. Zjistili přítomnost nějakého viru a možná ještě důsledky ozáření," uvedla. Bližší informace podle ní poskytne pouze mluvčí nemocnice.

Více než polovina obyvatel ČR žije bez konkrétního náboženství Více než polovina českých občanů jsou lidé žijící bez konkrétní náboženské identifikace, skoro dvě třetiny z nich žije v rodinách bez konkrétní náboženské formace. Vyplývá to z průzkumu vztahu občanů k duchovním hodnotám a náboženství, který na přelomu let 1997 a 1998 provedli v postkomunistických zemích střední a východní Evropy děkan Katolické teologické fakulty Vídeňské univerzity Paul Zulehner a maďarský sociolog Miklós Tomka. "Z výzkumů jasně vysvítá, že pro věřící má větší význam osobní zkušenost s živou vírou a společenstvím, než pouhá nauka," sdělil ČTK mluvčí České biskupské konference Daniel Herman.

Slováci a Češi budou slavit 10. výročí společně Slováci a Češi budou v Bratislavě slavit desáté výročí 17. listopadu společně. Slovenská vláda a české velvyslanectví připravily na 16. listopadu v koncertní síni Reduty vzpomínkový večer na události před deseti lety. Řekl to na tiskové besedě v Bratislavě ředitel odboru slovenského ministerstva kultury Stanislav Mičev. K publiku slavnostně promluví účastníci listopadových událostí v Praze a v Bratislavě Petr Pithart, Šimon Pánek, Milan Kňažko a Anton Popovič. Pozváni byli ústavní činitelé, představitelé církví, účastníci listopadu, diplomatický sbor a hosté velvyslanectví České republiky.

Fotovýstava k 10. výročí sametové revoluce netradičně na letišti Ohlédnutí za událostmi v roce 1989 i pohled na současnou českou společnost přinese výstava fotografií s názvem "10 let". Nejširší veřejnost si ji bude moci bezplatně prohlédnout od čtvrtka 11. listopadu do konce roku v odletové hale letiště v Praze-Ruzyni. "Netradiční snímky vyžadují netradiční prostředí," řekl šéfredaktor obrazové redakce ČTK Dušan Veselý. "Naopak prostředí mělo vliv na dramaturgii - snažili jsme se, aby výstava byla srozumitelná i zahraničnímu publiku," dodal. ČTK je spolu s Českou správou letišť pořadatelem výstavy. Na pěti desítkách agenturních fotografií zachycuje expozice především události po 17. listopadu 1989 a to, co na sametovou revoluci navázalo.

Vlasta Chramostová napsala pravdu o kauze Jiřiny Štěpničkové Nejvyšší trest pro svou kolegyni z někdejšího Divadla čsl. armády Jiřinu Štěpničkovou žádaly v politickém procesu na počátku 50. let čtyři její kolegyně - Světla Amortová, Soňa Neumannová, Světla Svozilová a Jarmila Švabíková. V jedné z kapitol knihy vzpomínek, kterou pokřtí 17. listopadu ve foyer Národního divadla v Praze, to napsala herečka a bývalá disidentka Vlasta Chramostová. Na pravou míru tak uvedla diskuse z počátku tohoto roku o tom, kdo z vinohradského souboru pro herečku, která byla kvůli nezdařenému pokusu o emigraci odsouzena a devět let vězněna, požadoval trest nejvyšší. Tehdy prý přišla osobně do divadla prokurátorka Matušínská a prohlásila, že musí text, který přinesla, dostat k soudu podepsaný, což se stalo.

Štrasburká opera připravuje nevšední inscenaci Prodané nevěsty Nevšední nastudování Smetanovy Prodané nevěsty v originále a v širokém mezinárodním obsazení připravuje Opera National du Rhin ve Štrasburku. Premiéra zazní 12. prosince a až do 4. ledna 2000 je plánováno osm repríz. ČTK to řekla Alena Aignerová z Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity, která při přípravě inscenace působí jako jazykový poradce. "Opera zazní v češtině pod taktovkou Slováka Rastislava Štúra a v režii Angličana Daniela Slatera. To však nejsou jediné zvláštnosti; například děj je posunut do roku 1972, takže kroje nahradilo civilní oblečení a odpovídá tomu i scéna. Český posluchač se navíc bude muset vypořádat třeba i s tím, že Kecal nezpívá 'kus pole má a novou almaru', ale 'má novou ladu a nářadí sadu'," dodala Aignerová.

Slunce má planetku, kterou objevitelé nazvali "Hanzelkazikmund" Zemi nejbližší hvězda Slunce má planetku, která nese jméno nejznámějších poválečných českých cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Její objevitelé, astronomové hvězdárny v Ondřejově Lenka Šarounová a Petr Pravec, ji nazvali "Hanzelkazikmund" a v úterý cestovateli Zikmundovi v sídle Akademie věd ČR slavnostně odevzdali list s citací objevu, dráhou a fotografií planetky. Čeští vědci planetku poprvé pozorovali 21. března 1995. Léta ji však museli pozorovat a zkoumat, aby popsali její dráhu kolem Slunce, která trvá 5,4 roku. Hanzelkazikmund obíhá kolem Slunce mezi Marsem a Jupiterem, je velká asi pět kilometrů.

Astronomové čekají meteorický déšť, který promění noc v den Astronomové očekávají, že se Země ve 03:08 v noci na 18. listopad střetne s meteorickým rojem Leonidy, který ve své dráze zanechala kometa Tempel-Tuttle. Vyjdou-li optimistické předpovědi znalců, půjde o velkolepý kosmický ohňostroj, viditelný pouze jednou za sto let, který dokáže proměnit noc v jasný den, řekl na úterní tiskové konferenci hvězdář Pavel Spurný. "Nezkušený a nepřipravený pozorovatel by si mohl myslet, že nastal konec světa," charakterizoval astronom nebývalý jev, který označil za druhou nejvýznamnější událost na obloze hned po letošním zatmění Slunce.

Ze sportu:

Česká tenistka Květoslava Hrdličková si za výkony v uplynulých týdnech vysloužila poctu pro nejlepší hráčku měsíce října, kterou zástupci WTA Tour udělují tenistce s největším posunem ve světovém žebříčku. Čtyřiadvacetiletá Češka figurovala na počátku října na 99. místě, ale za tři týdny vyšplhala až na 45. pozici. Hrdličková je první českou tenistkou, která získala ocenění pro nejlepší hráčku měsíce.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Zataženo, občas s deštěm, ve vyšších polohách srážky sněhové. Teploty 4 až 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.