Zprávy středa, 12. dubna 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Evelina Himalová.

A nyní zprávy podrobné:

Ministr vnitra Stanislav Gross má nového náměstka; stal se jím dosavadní ředitel Hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán

Ministr vnitra Stanislav Gross v úterý jmenoval svým dalším náměstkem Miroslava Štěpána, který dosud zastával funkci ředitele Hasičského záchranného sboru ČR. Štěpán bude mít na starosti řízení integrovaného záchranného systému, civilního nouzového plánování a civilní ochrany. Gross to v úterý oznámil na své první tiskové konferenci ve funkci ministra.

Nečase nepřekvapil příchod "postkomunistických" kádrů na vnitro

Předsedu sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petra Nečase (ODS) příliš nepřekvapilo, že s novým ministrem vnitra Stanislavem Grossem (ČSSD) se ve vedoucích funkcích v tomto resortu ocitli lidé spjatí s předlistopadovým bezpečnostním aparátem. V bezpečnostních složkách působili před listopadem 1989 Grossův nový první náměstek Petr Ibl a ředitel jeho ministerské kanceláře Pavel Přibyl. "Nástup těchto postkomunistických kádrů na ministerstvo vnitra mě příliš nepřekvapuje, protože jsme věděli, jací lidé se pohybují kolem jednotlivých vrcholných funkcionářů sociální demokracie," řekl Nečas ČTK. Poznamenal, že "takzvaný rozdíl mezi takzvaným šloufovským a grossovským křídlem tváří v tvář těmto postkomunistickým kádrům je rozdílem velmi kosmetickým a nepříliš zřetelným". Narážel tím na spekulace o údajném vnitrostranickém soupeření stoupenců Grosse s lidmi exkomunistického funkcionáře Miroslava Šloufa, který stojí v čele poradců premiéra Miloše Zemana. Nečas očekává, že Ibl a Přibyl se podrobí bezpečnostním prověrkám na nejpřísnější stupeň a že těmto prověrkám vyhoví. "Pokud ne, pak je podle mého názoru jejich přítomnost na ministerstvu vnitra neakceptovatelná," řekl poslanec.

ODS se obává, že novela zákoníku práce poškodí podniky

Občanská demokratická strana (ODS) se obává, že novela zákoníku práce, kterou nyní projednává sněmovna, může poškodit ekonomiku a snížit konkurenceschopnost podniků. Představitelé poslaneckého klubu ODS na úterní tiskové konferenci vládní návrh uvedené novely znovu ostře kritizovali. Domnívají se, že dolní komora by měla tuto normu vrátit kabinetu k přepracování či aspoň k novému projednání výborům.

ODS se neúspěšně snažila zamítnout předlohu již minulý týden, tehdy ji ale v této snaze téměř nikdo nepodpořil. Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý v této souvislosti prohlásil, že se ukazuje "skutečná politická orientace" parlamentních stran. Změny v zákoníku práce mimo jiné upravují hromadné propouštění. Novela zaměstnavateli ukládá, aby případné hromadné propouštění projednal s třicetidenním předstihem s odbory či zaměstnaneckými radami. Vláda navrhuje prodloužit základní dovolenou o týden. Novela má rovněž určit limity přesčasu a pracovní pohotovosti. Omezuje i možnost uzavírat zaměstnanecké poměry na dobu určitou. Poslanci ODS se domnívají, že novela různými zákazy a příkazy neúměrně zasáhne do vztahu zaměstnavatele a zaměstnance. Podle Tlustého jde přímo o "útok na podnikatelskou sféru", který navíc vyvolá růst administrativy. Soudí, že vláda se sice zaštiťuje nutností přejmout zásady obvyklé v Evropské unii, ve skutečnosti prý ale pod touto záminkou prosazuje své "levicové představy".

Mluvčí SPD pro evropské otázky ocenil v Senátu přejímání norem EU

Tempo přejímání evropské legislativy do českého právního řádu v úterý v Senátu ocenil mluvčí pro evropské otázky německé sociální demokracie (SPD) Günter Gloser. Česká republika však ještě musí přidat v reformě soudnictví, řekl člen německého Spolkového sněmu při setkání s místopředsedou Senátu Ivanem Havlíčkem (ČSSD).

O připravenost země na vstup do Evropské unie se v úterý v horní parlamentní komoře zajímala také delegace Bavorského zemského sněmu. Senátorka Jaroslava Moserová (ODA) ČTK řekla, že senátoři hovořili s bavorskými kolegy například o regionální spolupráci a finanční pomoci od EU přes strukturální fondy. Podle Moserové by peníze by měly plynout především do oblasti severních Čech a Moravy.

Ministr obrany Vetchý seznámil ředitele vojenského štábu ZEU Viriota s představami ČR o evropské obraně

O představách České republiky o jejím zapojení do budování "evropské vojenské schopnosti" seznámil v úterý ministr obrany Vladimír Vetchý ředitele vojenského štábu Západoevropské unie (ZEU) Jeana Marie Viriota. Česká republika má zájem na tom, aby byli do rozhodovacího procesu při budování evropské obrany co nejvíce zapojeny země, které nejsou členy Evropské unie, tlumočil ČTK ministrova slova jeho mluvčí Milan Řepka. Vetchý s Viriotem také diskutovali o tom, jak mají být do projektu evropské vojenské schopnosti zapojeny ty země, které jsou členy Severoatlantické aliance a nejsou členy EU. Mezi ně patří vedle ČR i Maďarsko, Polsko, Turecko, Island a Norsko. Tři středoevropské země navíc o vstupu do unie jednají, Turecku byl loni v prosinci přiznán status kandidáta členství v EU.

Evropský komisař radí Praze urychlit reformu soudnictví

Česká republika sice vykonala za posledních šest měsíců velký pokrok při přejímání evropské legislativy, podle prvního rady Delegace Evropské komise Ralfa Dreyera by však měla přidat v reformě soudnictví a posílit veřejnou debatu o členství Prahy v Evropské unii. Dreyer se o tom zmínil na úterním debatním fóru s názvem Británie a ČR: Společně v Evropské unii. Hlavním hostem fóra byl někdejší ministr zahraničí konzervativní britské vlády Geoffrey Howe. Úterní kulatý stůl pořádala Nadace Bohemiae ve spolupráci s British Association for Central and Eastern Europe a Britskou radou.

Senátoři ODA podali na vydavatele Mein Kampf trestní oznámení

Trestní oznámení na vydavatele knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf podali senátoři ODA Daniel Kroupa a Michael Žantovský. Kontroverzní počin ředitele pražského nakladatelství Otakar II. Michala Zítka vydat úplný a nekomentovaný český překlad Hitlerovy knihy vyvolal hned od počátku řadu diskusí. "Podle našeho názoru se trestného činu pachatel dopustil tím, že vydáním neupravené verze knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod občanů," vysvětlil novinářům Kroupa.

Zítko není první, kdo Mein Kampf v češtině vydal - tato původně mnohasetstránková kniha vyšla v českém překladu dosud dvakrát, vždy ale s komentáři. Bezprostředně po vydání ředitel Zítko prezentoval ediční krok nakladatelství za svého druhu preventivní opatření proti zhoubné ideologii, jejíž demagogické myšlenky nejsou sepsány jinde než v knize Mein Kampf. Pokud bude po jejich zveřejnění někdo Hitlera citovat, nemůže se už jako dosud hájit tím, že to bylo nevědomky, míní nakladatel. "Je to historický dokument o mrtvém člověku a o režimu, který skončil tak, jak skončil, a způsobil to strašlivé zlo, které způsobil," prohlásil Zítko.

Někteří nuceně nasazení tvrdí, že je odškodnění diskriminuje

Někteří čeští nuceně nasazení tvrdí, že Svaz nuceně nasazených stanovil pro jejich registraci na odškodnění kritéria, která je diskriminují. Svaz prý upírá odškodnění lidem, kteří pracovali v německých továrnách na území tehdejšího Protektorátu, uvádí v dopise adresovaném svazu Ivan Hrabě za nuceně nasazené u firmy Junkers. Dopis v úterý získala ČTK. Zástupci svazu ale tvrdí, že jejich kritéria vycházejí z návrhu spolkového zákona o odškodnění. Pokud jejich nároky nebudou vyslyšeny, jsou prý odhodláni domáhat se jich právní cestou a případně i u evropských orgánů.

Vyjednávači stran koncem března dohodli, že z německého odškodňovacího fondu bude českým nuceně nasazeným poskytnuto 423 miliónů marek (zhruba 7,8 miliardy korun). Nuceně nasazení, kteří žili v koncentračních táborech a ve věznicích, mají získat částku do 15.000 marek (přes 277.000 korun), ostatní oběti do 5000 marek (více než 92.000 korun). Obětí nacismu žijících v koncentračních táborech je v ČR evidováno asi 7200. Ostatních nuceně nasazených je registrováno asi 60.000, realistický odhad je ale zhruba 80.000 lidí. Prvních peněz by se mohli tito lidé dočkat ještě letos.

SU se obává, že stát upřednostní odbyt z Kohinooru na úkor jiných

Obavy z možného poklesu odbytu uhlí v souvislosti s řešením situace Dolu Kohinoor, dceřiné firmy Mostecké uhelné společnosti (MUS), vyslovily odbory i management a.s. Sokolovská uhelná (SU), nejmenší ze tří hnědouhelných firem v zemi. Předseda odborů SU Jan Smolka v úterý ČTK řekl, že existuje nebezpečí, že stát svými garancemi zajistí Kohinooru odbyt uhlí na úkor ostatních těžebních firem, což SU odmítá. "SU je připravena na to, aby své obchodní pozice bránila," sdělil ČTK její generální ředitel František Štěpánek, podle něhož v případě prodeje Kohinooru hrozí neplánovaný útlum těžby v SU a Severočeských dolech Chomutov. Kohinoor by totiž byl nucen si zajistit vlastní odbyt, který dosud realizuje MUS.

Podle Smolky existuje nepsaná dohoda mezi MUS a ČEZ, že asi desetinu ze sedmi miliónů tun uhlí, které se letos zavázal ČEZ odebrat od mostecké firmy, zajistí těžba v dole Kohinoor. Odborář se obává, že prodejem Kohinooru tuto dohodu MUS nedodrží a osamostatněný důl bude nucen hledat odbyt na úkor jiných firem. "Požadujeme, aby MUS urychleně řešila problémy kolem dolu Kohinoor a současně aby stát dostál svému slibu a dal peníze na útlum těžby," řekl Smolka. Podotkl, že odbory SU podporují požadavky stávkujících horníků na Mostecku. Štěpánek připomněl, že v České republice je nyní kapacita na těžbu 60 miliónů tun hnědého uhlí ročně. Prognózy na letošní rok jsou přitom kvůli poklesu spotřeby elektrické energie necelých 45 miliónů tun.

Sněmovna podpořila novelu zákona o rozpočtových pravidlech

Komplexně novelizovat platný zákon o rozpočtových pravidlech České republiky a zefektivnit tak nakládání s prostředky státního rozpočtu je cílem novely zákona, kterou v úterý Poslanecká sněmovna propustila do třetího čtení. Zákon o rozpočtových pravidlech slibovala vláda sněmovně více než rok. Kabinet Miloše Zemana v předloze upozorňuje, že současná právní úprava nedostatečně upravuje odpovědnost za hospodaření jednotlivých správců rozpočtových kapitol, neupravuje řízení a financování státního dluhu a stejně tak zanedbává postupy financování při vyhlášení stavu ohrožení státu a válečného stavu. Předkladatelé proto v novele navrhují například zpřísnit režim vztahů příspěvkových organizací ke státnímu rozpočtu a zrušit samostatnost rozpočtů okresních úřadů a vytvořit rozpočtové kapitoly pro okresní úřady spravované ministerstvem vnitra. Navrhovaný zákon by měl vejít v účinnost 1.ledna 2001.

Sněmovna do třetího čtení propustila i poslaneckou novelu zákona o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky. Novela, která jen těsným poměrem hlasů unikla zamítnutí, určuje, aby se v případě, že státní rozpočet sněmovnou neprojde, vycházelo ze schváleného předešlého rozpočtu.

Dokončení přerušeného jednání o návrhu novely zákoníku práce a novely zákona o mzdě bude dominovat středečnímu jednacímu dni Poslanecké sněmovny. O obou předlohách, které jsou předmětem sporu mezi vládou a pravicovými stranami, by sněmovna měla jednat ve druhém čtení, kdy se k předlohám podávají pozměňovací návrhy.

Opatření vůči žádostem o azyl v Belgii jsou zahalena tajemstvím

Technická opatření, o nichž v pondělí hovořil premiér Miloš Zeman v souvislosti omezením nárůstu počtu žadatelů z České republiky o azyl v Belgii, v úterý žádný z členů vlády nedokázal upřesnit. Ministr vnitra Stanislav Gross novinářům řekl, že ministerstvo vnitra v této věci žádná opatření neučinilo, neboť podle něj jde o problém, který je v kompetenci ministerstva zahraničí. Tiskové oddělení tohoto ministerstva na dotaz ČTK uvedlo, že neví o žádných technických opatřeních, kterými by ČR na belgické znepokojení reagovala. Další členové vlády, které ČTK oslovila, odmítli o přijatých opatřeních hovořit.

Zeman po pondělním jednání vlády bez bližších podrobností uvedl, že česká vláda na znepokojení belgických úřadů nad nárůstem počtu žadatelů o azyl z České republiky reagovala technickými opatřeními k "utlumení" počtu žádostí o azyl. Velvyslankyně ČR Kateřina Lukešová byla v pondělí povolána na belgické ministerstvo zahraničí, kde jí bylo sděleno, že počet žádostí českých občanů o azyl od začátku roku roste - v lednu to bylo 39 osob, v únoru 33, ale v březnu už 51. Dostalo se jí upozornění, že by s tím česká strana měla "něco dělat".

Ředitelka tiskového odboru ministerstva zahraničí Irena Krasnická v pondělí uvedla, že vzhledem k tomu, že se počty českých uprchlíků do Belgie jsou výrazně nižší než slovenských a tvoří jedno procento celkového počtu žadatelů o azyl v Belgii, není zatím potřeba se obávat zavedení víz. Podle údajů belgického ministerstva vnitra požádalo loni v Belgii o azyl 35.778 lidí, z toho pouhých 354 z České republiky. Slovenských Romů bylo podstatně víc; jen letos v březnu se jich přihlásilo 191.

Čeští vojáci SFOR uctili památku mrtvých kolegů z UNPROFOR

Památku českých příslušníků někdejších Ochranných sil OSN (UNPROFOR), kteří přišli o život při mírové misi v Chorvatsku, uctili v úterý v chorvatských obcích Udbine a Ljubovo vojáci 1. mechanizovaného praporu Armády ČR ve Stabilizačních silách v Bosně (SFOR). ČTK o tom informovalo ministerstvo obrany. Pietní akt s položením věnců ke třem pomníkům se uskutečnil v souvislosti s pravidelnou výměnou části vojáků českého kontingentu v Bosně, kteří se o tato místa starali. Podle sdělení ministerstva pomníky patří obětem dopravní nehody a minometného útoku chorvatských sil.

Senát Ústavního soudu zrušil rozsudek Městského soudu v Praze, jímž byl v roce 1997 zamítnut restituční nárok Alžběty Pezoldové

Senát Ústavního soudu v úterý vyhověl stížnosti Alžběty Pezoldové a zrušil rozsudek Městského soudu v Praze z roku 1997, jímž byl zamítnut její nárok na restituci pozemků na Lounsku. Městský soud totiž v dané věci rozhodoval bez nařízení jednání, a tím podle Ústavního soudu porušil právo na řádnou soudní ochranu. Pozemky byly součástí majetku hlubocké větve rodu Schwarzenbergů, o jehož restituci Pezoldová již řadu let usiluje. Tvrdí přitom, že jejího otce adoptoval doktor Adolf Schwarzenberg, který byl posledním vlastníkem majetku a ona je prý tedy právoplatnou dědičkou. Soudy však zatím její nároky odmítají s tím, že požadované nemovitosti přešly na stát před 25.únorem 1948, tedy před rozhodným obdobím.

Na konfiskaci majetku hlubocké větve rodu byl již v roce 1947 přijat speciální zákon. Pražský městský soud v tomto konkrétním sporu argumentoval tím, že obdobný problém řešil již několikrát a stanovisko k němu zaujal již dříve i Ústavní soud. Proto věc pokládal za jednoduchou a rozhodl ji bez nařízení jednání, jak to umožňoval tehdy platný občanský soudní řád. "Vzhledem k právně a skutkově složité argumentaci stěžovatelky bylo namístě projednat spor v její přítomnosti a umožnit jí vyjádřit se ke všem důkazům," konstatoval předseda senátu Ústavního soudu Vlastimil Ševčík. Připomněl, že Ústavní soud proto konstatuje porušení práva na řádnou soudní ochranu, aniž by věnoval pozornost meritu věci. Městský soud v Praze se tak bude muset případem znovu zabývat.

Řehole: Naděje vkládané do vývoje po roce 1989 splněny jen zčásti

Naděje vkládané do vývoje po listopadu 1989 byly naplněny jen zčásti, uvádí se v prohlášení mužských a ženských katolických řeholí v českých zemích k 50.výročí násilné likvidace klášterů. Podepsala je předsedkyně Konference vyšších řeholních představených ženských řeholí Marie Milada Kopecká a předseda obdobné organizace mužských řeholníků, strahovský opat premonstrátů Michael Pojezdný.

"Nedořešení právního vztahu mezi státem a církví a veškerá sociální a právní nejistota, která zasahuje téměř všechny občany naší země v současnosti a negativně ovlivňuje jejich výhledy do budoucnosti, způsobily - spolu s nedokonalostí jednotlivých řeholníků a řeholnic -, že se naše komunity nestaly tím, čím mají být a co od nich právem očekává společnost," konstatuje se v textu poskytnutém ČTK Českou biskupskou konferencí. Řeholníci, jak uvádějí, mají dostatečné podmínky pro pouhou existenci, díky nimž využívají každé příležitosti k dílčí službě. S tímto stavem se však nemohou spokojit. Vidí jako nezbytnost změnu podmínek, aby byly dostatečné pro řeholní život a plnohodnotnou službu i pro plné rozvinutí života každého člověka této společnosti.

Likvidace mužských a posléze i ženských klášterů, která se připomíná 13.dubna, byla podle prohlášení nezákonným administrativním zákrokem. Řeholníci byli nuceni náhle opustit kláštery jen s nejnutnějšími osobními potřebami a ozbrojení příslušníci Sboru národní bezpečnosti je eskortovali do několika zrušených klášterů. Zde byly řeholní osoby drženy v internaci a přinuceny konat práce, které neměly nic společného s jejich povoláním a vzděláním. Většina představených řeholních řádů a kongregací byla odsouzena ve vykonstruovaných procesech k mnoha letům vězení.

Královéhradecký arcibiskup Karel Otčenášek oslaví osmdesátiny

Královéhradecký arcibiskup Karel Otčenášek ve čtvrtek oslaví 80. narozeniny. Vyvrcholením Otčenáškova působení v královéhradecké diecézi se zřejmě stalo svatovojtěšské milénium v roce 1997. Tehdy se v dubnu sjelo do Hradce Králové asi 50.000 lidí, aby přivítali papeže Jana Pavla II., s nímž ho pojí vedle velkého přátelství i stejný rok narození - 1920.

Karel Otčenášek se narodil v Českém Meziříčí na Rychnovsku. V roce 1945 byl v Římě vysvěcen na kněze. V poválečném Československu působil jako kněz a později jako vicerektor královéhradeckého semináře. Počátkem 50.let ho tajně a bez souhlasu státu vysvětil na biskupa tehdejší sídelní královéhradecký biskup Mořic Pícha. V té době se tak Otčenášek stal nejmladším duchovním na světě, kterému se dostalo tohoto vysvěcení. Komunistický režim však označil jeho vysvěcení za velezradu a v roce 1954 ho justice odsoudila ke třináctiletému vězení. Po zkušenostech z Mírova, Leopoldova a Valdic mu ze žaláře pomohla až amnestie v roce 1962, po níž pracoval jako dělník mlékárny. Do duchovní správy se mohl vrátit po intervenci papeže Jana XXIII. v polovině 60.let, do východních Čech však nesměl. Normalizační režim v 70. a 80.letech mu činnost na biskupství znovu znemožňoval. Skutečného uvedení do biskupského úřadu se dočkal až v lednu 1990. Za celoživotní zásluhy v boji za lidská práva a svobodu církve ho v září 1998 papež Jan Pavel II. povýšil na arcibiskupa. Na královéhradeckém biskupském stolci ho poté nahradil Dominik Duka.

Česká biblická společnost iniciuje ručně psanou Bibli

Nejméně na 160 místech v českých zemích budou lidé od poloviny dubna do konce června z iniciativy České biblické společnosti ručně opisovat Bibli. Aby byl český ekumenický překlad kompletní, předpokládají pořadatelé účast nejméně 10.000 zájemců. První verš z prologu Janova evangelia ještě před odjezdem na dovolenou opsal prezident Václav Havel. "Ručně psanou Bibli vystavíme jako unikát v Domu Bible, který by měl vyrůst do podzimu příštího roku v Praze - Kobylisích jako centrum s expozicí, studijní knihovnou, obchodem, kancelářemi a sklady," řekl v úterý novinářům ředitel České biblické společnosti Jiří Lukl.

Ve středu končí maratón nepřetržitého čtení "Nonstop Škvorecký"

Po dvaasedmdesáti hodinách skončí ve středu odpoledne v pražském evnagelickém kostele U Salvátora nepřetržité čtení z děl manželů Josefa Škvoreckého a Zdeny Salivarové. "Od 14:00 budou Škvorecký se Salivarovou v kostele podepisovat své knihy a v 15:30 zasednou spolu s Karlem Srpem z Jazzové sekce za čtecí stůl," popsala ČTK plán posledních okamžiků nonstop čtení pořadatelka akce Andrea Vernerová. V maratónu, který měli uživatelé Internetu možnost sledovat na stránkách Správy českých center, se vystřídaly desítky osobností českého kulturního a politického života.

Upozornění MZV ČR k cestám do Bolivie

Ministerstvo zahraničí upozorňuje cestovatele i cestovní kanceláře, aby nejméně o týden, spíše však do konce dubna odložili cesty do Bolívie. Důvodem je stav obležení, který v sobotu vyhlásil bolívijský prezident Hugo Banzer po týdnech nepokojů, jež si podle některých informací vyžádaly již oběti. "Ministerstvo zahraničí bude nadále o situaci v zemi informovat," sdělila v úterý ČTK Irena Krasnická z jeho tiskového odboru. Výjimečné opatření, které bylo přijato po protestech a srážkách s policií v Cochabambě a La Pazu, by mělo platit tři měsíce.

Ze sportu:

Čeští hokejisté remizovali v Žilině v prvním ze série přípravných utkání na nadcházející mistrovství světa s domácím Slovenskem 5:5. Odveta je na programu ve středu v Ostravě-Porubě.

V přípravném utkání před mistrovstvím Evropy v Izraeli remizovali fotbalisté České republiky do 16 let se svými ruskými vrstevníky v Rejšicích 2:2. Odveta se bude hrát ve čtvrtek 13.dubna v Novém Bydžově.

Tři české fotbalové kluby, které se zúčastní letního Poháru Intertoto, již mohou spřádat plány, s jakými soupeři se střetnou v úvodních kolech. Úterní los soutěže v Nyonu rozhodl, že jeden celek čeká už v prvním kole cesta do Arménie, a pokud zvítězí, utká se s lepším ze zápasu mezi bulharským a irským mužstvem. Dva české kluby se představí až ve druhém kole: jeden proti postupujícímu z rakousko-izraelského souboje, soupeř pro dalšího vzejde z duelu mezi běloruským a dánským týmem. Z české ligy do soutěže postoupí nejlépe umístěné trio ze šestice Blšany, Liberec, Dukla Příbram, České Budějovice, Olomouc a Opava. Rozhodovat bude konečné ligové pořadí.

Předpověď počasí na středu pro Českou republiku:

Oblačno, občas přeháňky, místy bouřky. Teploty do 17-ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.