Zprávy středa, 14. října 1998

Vážení posluchači, při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Poslanecká sněmovna zahájila sloučenou rozpravu o rozpočtu a daních

Poslanecká sněmovna v úterý zahájila sloučenou rozpravu k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 1999 a k třem daňovým novelám, které by měly přispět k zajištění plánovaných rozpočtových příjmů. Všeobecně se očekává, že hlasovat o rozpočtu a zejména o daňových předlohách by poslanci měli dnes. Kabinet Miloše Zemana schválil rozpočet pro příští rok jako schodkový a to ve výši téměř 27 miliard korun.

Na úvod schůze sněmovny v úterý vystoupil prezident Václav Havel. Ve svém projevu k poslancům nepřímo podpořil schodkový návrh státního rozpočtu pro příští rok. "Nejsem odpůrcem schodkového rozpočtu, domnívám se, že schodek může být ještě daleko větší než vláda navrhuje, ale přimlouvám se za to, aby ten schodek měl smysl," řekl prezident. Ačkoli proti schodku nic nenamítá, chtěl by, aby deficit neznamenal jen pouhé zadlužování budoucích generací.

Očekává se, že o návrh rozpočtu se ve sněmovně svede bitva a zároveň bude prubířským kamenem opoziční smlouvy mezi Českou stranou sociálnědemokratickou a Občanskou demokratickou stranou. Rozpočtovou předlohu hodlají v prvním čtení podpořit pouze poslanci ČSSD a pravděpodobně i poslanci KSČM. Podpora komunistů je však podmíněna dalším nezadlužováním rozpočtu obcí a prorůstovými opatřeními. Obě strany však dohromady disponují ve dvousetčlenné sněmovně pouze 98 hlasy, což k podpoře rozpočtu v prvním čtení nestačí. Mezi poslanci pravicových stran, kteří mají ve sněmovně 102 hlasů, panuje shoda, že ani jednu z navržených daňových předloh, včetně samotného návrhu rozpočtu, nepodpoří. V praxi by tato skutečnost znamenala, že vláda musí nejpozději do 30 dní předložit návrh rozpočtu nový.

Podle prezidenta Havla by Česká republika měla do Kosova nemocnici vyslat

Česká republika by měla do jihosrbské provincie Kosovo, přestože nejnovější vývoj vojenský útok vzdušných sil NATO nepředpokládá, vyslat humanitární pomoc, například polní nemocnici. Prohlásil to v úterý prezident Václav Havel ve svém vystoupení před poslanci. "Nejde pouze o to, že jako budoucí členové aliance musíme ukázat svou ochotu podílet se na evropské bezpečnosti spolu s ostatními, ale jde o cosi hlubšího, že musíme překročit rámec jakéhosi tradičního české provincialismu, egoismu... pak máme naději, že nám svět pomůže, dostaneme-li se sami do úzkých," řekl Václav Havel.

Krátce před Havlovým vystoupením se jugoslávský prezident Slobodan Miloševič s mezinárodním společenstvím, které zastupoval americký zmocněnec Richard Holbrooke, dohodl. Miloševič souhlasil se stažením svých jednotek z Kosova a s rozmístěním 2000 představitelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě v této jihosrbské provincii obývané převážně Albánci. Dohoda na poslední chvíli odvrátila letecký útok vzdušných sil NATO, ale rozkaz NATO k aktivaci sil, jež by se měly na intervenci podílet, zůstává v platnosti nejméně do soboty.

Sněmovna zvolila pět nových členů prezídia FNM

Poslanecká sněmovna v úterý do funkce místopředsedy prezídia Fondu národního majetku zvolila poslance sociální demokracie Františka Brožíka. Členy tohoto orgánu se pak stali náměstek ministra zemědělství Václav Humpál, náměstek ministra pro místní rozvoj Václav Kupka, náměstek ministra průmyslu a obchodu Zdeněk Petříček a Michal Tošovský jako zástupce ODS. O obsazení zbylých míst v prezídiu, jehož bývalé členy odvolala minulá sněmovna v dubnu, by měla dolní komora parlamentu rozhodnout dnes, kdy se má uskutečnit druhé kolo voleb. Předsedou prezídia je ze zákona ministr financí Ivo Svoboda (ČSSD).

Konference Fórum 2000

Evropa má podle člena komise Evropské unie Hanse van den Broeka šanci stát se architektem spravedlivého pořádku světa. Stane se tak pokud nebude zavírat oči před problémy, které stojí před civilizací na prahu nového milénia. Jak v úterý uvedl na pražské konferenci Fórum 2000, rozšíření Evropské unie není možné vidět jen v jeho ekonomickém smyslu, ale jako milník naší společné civilizace.

V diskusi na konferenci Fórum 2000 vystoupila také manželka amerického prezidenta Hillary Clintonová. Zdůraznila, že v souvislosti s nynější světovou finanční a ekonomickou situací není zapotřebí podléhat pesimistickým vizím. Příležitost ke zlepšení podle ní poskytne rozvoj občanské společnosti jako záruka zachování demokracie a překonávání civilizačních problémů.

Mertlík: Je v zájmu ČR a SR nenatahovat debatu o majetku

V zájmu České republiky i Slovenska je, aby se záležitosti kolem majetku po bývalé federaci "zbytečně nenatahovaly". Říká to místopředseda české vlády Pavel Mertlík v rozhovoru pro dnešní slovenský list Národná obroda. Zatím prý zastává názor, že by se mělo postupovat spíš krůček po krůčku, po jednotlivých bodech, než se snažit vyřešit celý balík problémů najednou. List píše, že Praha se připravuje na jednání s novou slovenskou vládou a že Mertlík bude členem majetkové komise, která obnovuje svou činnost a vrací se k řešení problémů bývalého společného československého majetku.

Propagaci SSSR v centru Prahy nahradily informace o EU

V prostorách bývalého Domu sovětské vědy a kultury v centru Prahy bylo v úterý u příležitosti návštěvy člena Evropské komise Hanse van den Broeka slavnostně otevřeno Informační centrum Evropské unie. Středisko, které zřídila stálá pražská delegace Evropské komise, by mělo v budoucnu poskytovat veřejnosti stále širší informace o Evropské unii, jejích vztazích s Prahou a dopadech očekávaného začlenění České republiky do unie.

Hans van den Broek s Michaelem Žantovským o prioritách pro vstup ČR do EU

Člen Evropské komise Hans van den Broek se v úterý v Praze setkal s předsedou senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Michaelem Žantovským (ODA). Ten po jednání řekl, že prioritami v integraci České republiky do Evropské unie podle van den Broeka zůstává pokračování reforem a legislativy státní správy a soudnictví a restrukturalizace podniků spolu s privatizací bank.

Příprava České republiky na vstup do Evropské unie byla středem zájmu také při úterním setkání Hanse van den Broeka s premiérem Milošem Zemanem, ministrem zahraničí Janem Kavanem a se šéfem Poslanecké sněmovny Václavem Klausem.

Komisař van den Broek se zajímal o postupu harmonizace práva ČR s právem EU

S postupem prací na harmonizaci českého právního systému s legislativou Evropské unie seznámili v úterý člena Evropské komise Hanse van den Broeka odpovědného za vztahy se střední Evropou místopředseda vlády pro legislativu Pavel Rychetský a ministr spravedlnosti Otakar Motejl. "Naše schůzka byla vyloženě pracovní. Komisař van den Broek nás žádal o informace, jaké jsou naše projekty a naše cíle v oblasti legislativy," řekl ČTK po skončení jednání ministr Motejl. Dodal, že setkání využil k tomu, aby van den Broekovi poděkoval, za finanční prostředky, které Evropská unie prostřednictvím fondu PHARE poskytuje České republice na činnosti spojené s přizpůsobováním české legislativy evropskému právu.

Jan Šula rezignoval kvůli rozporům ve vystoupeních Miloše Zemana a Jaroslava Bašty

Jan Šula rezignoval na funkci šéfa analytické komise vládního Výboru na ochranu ekonomických zájmů kvůli rozporům ve vystoupeních premiéra Miloše Zemana a ministra Jaroslava Bašty. Podle něj se jejich vyjádření lišila od plánované a předem dohodnuté činnosti komise. Jan Šula sice připustil, že v rezignačním dopise na prvním místě uvedl osobní důvody. Za rozhodující ale označil mediálně nezvládnutou kampaň kolem prezentace činnosti komise, v níž se hovořilo o zásazích do živých svazků, o vyšetřování a ve které byl sám Jan Šula předváděn jako ten, který bude zavírat.

Bývalý šéf ekonomické kontrarozvědky Jan Šula v úterý také oznámil, že se bude ucházet o funkci předsedy České strany národně sociální (ČSNS). Na volebním sjezdu této strany 24. a 25. října v Doksech na Českolipsku je Jan Šula připraven vystoupit se svými představami, jak přeměnit ČSNS v moderní národně orientovanou stranu, která by měla šanci znovu uspět a zaujmout náležité postavení na politické scéně.

Návrh vízového styku s Moldavskem projedná vláda do Vánoc

Nejpozději do letošních Vánoc bude vládě předložen zpracovaný materiál společné komise ministerstva vnitra a ministerstva zahraničí o zavedení vízové povinnosti pro občany devíti zemí včetně Moldavska. V pořadu České televize "21" to uvedl ministr vnitra Václav Grulich. Podotkl, že materiál bude vypracován na základě požadavku Evropské unie. "Na základě tohoto materiálu vláda rozhodne, jak bude postupováno dál," upřesnil ministr. Uvedl dále, že o případném zavedení víz už hovořil s velvyslanci Polska a Maďarska. "Máme připravenou návštěvu do Polska, kde chceme jednat s ministrem vnitra a zahraničí spolu s kolegou Kavanem," řekl dále Grulich. Na polovinu prosince je podle něj připravena schůzka s rakouským ministrem vnitra. Grulich jedná i se zástupci Slovenska, Maďarska, Bulharska a dalších zemí.

Nová vláda SRN česko-německé vztahy příliš nezmění

Podle názoru prominentních účastníků úterní vernisáže výstavy Jiřího Koláře v dolnobavorském Pasově se ani nástupem nové německé vlády na vztazích mezi ČR a SRN mnoho nezmění. Odstupující německý ministr financí a předseda bavorské CSU Theo Waigel na otázku ČTK odpověděl: "Nevěřím, že příchodem sociálních demokratů a Zelených do vlády může nastat nějaký rychlý pokrok při řešení otevřených otázek česko-německých vztahů. Naopak, všechny dosavadní velké evropské projekty smíření byly dílem konzervativních a křesťanských stran, a nikoli socialistů. Kromě toho, řešení je možné nalézt vždy jedině přímým dialogem mezi postiženými, které nelze obejít." Poradce prezidenta ČR Pavel Tigrid připustil, že vztahy se zástupci SPD a Zelených v německém parlamentu byly v minulosti "o chloupek lepší" než s představiteli stran dosavadní vládní koalice, a tak lze doufat, že i další rozvoj česko-německých vztahů by mohl být po změně vlády o něco rychlejší.

Restituenti demonstrovali před Úřadem vlády a na Hradě

Před Úřadem vlády v úterý demonstrovali restituenti. Protestující se poté přesunuli na druhé nádvoří Pražského hradu. Na 200 členů Svazu občanské sebeobrany, který sdružuje zejména restituenty zemědělského majetku, se neúspěšně u soudů domáhá svých restitučních nároků. Touto demonstrací proto podle předsedy svazu Antonína Duška chtěli upozornit na situaci v české justici, v níž vidí hlavní příčinu toho, proč nemohou ani devět let po listopadové revoluci získat zpátky svůj původní majetek. Ředitelka odboru stížností a milostí ministerstva spravedlnosti Hana Buršíková jim přislíbila, že je ministr Otakar Motejl přijme během několika týdnů.

Diferenciace mezd v ČR se začíná blížit zemím EU

Diferenciace mezd v České republice se prohloubila a začíná se blížit úrovni běžné ve státech Evropské unie. Podprůměrnou mzdu loni pobíralo zhruba 63 procenta zaměstnanců, zatímco zbývajících 37 procent bylo nad průměrem, který podle výběrového šetření Českého statistického úřadu dosáhl 12.572 korun měsíčně.

IVVM: Pozice ČSSD a ODS se nemění, preference lidovců stouply

Preference sociální demokracie a ODS zůstávají na úrovni odpovídající zhruba výsledkům červnových voleb. Nadále vede ČSSD, které by nyní dalo hlas 32,5 procenta lidí, za nimi následuje ODS s 27 procenty. Jak vyplývá z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění, na třetí místo se s 12 procenty dostala KDU-ČSL. Pohoršili si ale komunisté. Ty by volilo 8,5 procenta dotázaných, Unii svobody pak 7,5 procent respondentů. Ostatní strany a hnutí jsou hluboko pod pětiprocentní hranicí nutnou pro zařazení do sněmovny.

Manželé Havlovi a Hillary Clintonová probírali s Josefem Luxem možnost léčby v USA

Možnosti léčby někdejšího vicepremiéra české vlády a předsedy lidovců Josefa Luxe, u něhož lékaři v září rozpoznali onemocnění leukémií, byly podle Hradu tématem jeho úterního soukromého setkání s manželkou amerického prezidenta Hillary Clintonovou a s prezidentem Václavem Havlem a jeho chotí. Martin Krafl z Kanceláře prezidenta republiky ČTK potvrdil, že setkání mělo souvislost s Luxovou nemocí a s příslibem pomoci mu, který prezident Havel před měsícem vyslovil.

Josef Lux nedávno ze zdravotních důvodů odstoupil ze všech politických funkcí, zůstal pouze poslancem. Při léčbě nyní užívá běžné protinádorové léky, přípravky na posílení imunity a vitamíny. Lékaři připravují pacienta na transplantaci kostní dřeně, ale ve hře je i alternativní léčba s pomocí léků, takzvaným interferonem.

Ze sportu:

Čeští fotbalisté do 21 let porazili v Blšanech v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy své vrstevníky z Estonska 3:0. Česká jedenadvacítka tak vede se sedmi body svou kvalifikační skupinu.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes polojasno až oblačno, místy s deštěm. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.