Zprávy středa, 16. září 1998

Zprávy 16.9.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod jsou připraveny zprávy.

Nyní podrobněji

Prezident Václav Havel přicestoval na návštěvu USA

Zřejmě nejnamáhavější den státní návštěvy v USA dnes čeká prezidenta Václava Havla v metropoli Spojených států, kam v úterý přicestoval na svou první zahraniční cestu po nedávných závažných operacích. Náročnost programu zvyšuje to, že ve Washingtonu je v zásadě horké letní počasí, takže prezident musí zvládnout nejen časový posun (minus šest hodin ve srovnání se SELČ), ale také teplotní rozdíly. Hned ráno se prezident sejde na soukromé setkání s bývalým ministrem zahraničí USA Henrym Kissingerem, kterému předá Řád Tomaše Garrigua Masaryka. Poté přijde vrcholný bod prezidentovy návštěvy - slavnostní přijetí v Bílém domě. Po obědě pořádaném Al Gorem bude mít prezident podle plánu jen kratičkou přestávku, než předstoupí s Billem Clintonem před novináře na společné tiskové konferenci. Večer ho čeká státní večeře, kterou na jeho počest a na počest jeho choti pořádá americký prezidentský pár v Bílém domě.

Velvyslanec ČR v USA Alexandr Vondra chápe státní návštěvu prezidenta Václava Havla jako příležitost učinit určitou tečku za slavnostním schválením členství ČR v NATO ve Spojených státech, jejichž Senát letos na jaře ratifikoval přijetí ČR, Maďarska a Polska do Severoatlantické aliance. Státní návštěva prezidenta, která se na této úrovni uskutečňuje po velmi dlouhé době, dává příležitost poděkovat americkému prezidentovi, Senátu a všem dalším, kteří podpořili přijetí, řekl Vondra v úterý ve Washingtonu. Ve chvíli, kdy je ČR již téměř členem Aliance, je také důležité dát najevo, že hodlá závazky dodržet, řekl Vondra těsně před příletem prezidenta Havla, s nímž přicestovali na první návštěvu USA ve funkci také představitelé sociálnědemokratické vlády ministr zahraničí Jan Kavan a ministr obrany Vladimír Vetchý. Za situace, kdy svět prožívá krizi - v Rusku, v Asii a nyní i v Latinské Americe, je třeba amerického vedení a Češi, jako spojenci Američanů, k tomu mohou v tuto chvíli něco říci, usoudil český diplomat. Vondra nepochybuje o tom, že nynější okolnosti vývoje kolem prezidenta Billa Clintona po pátečním doručení zprávy nezávislého vyšetřovatele Kennetha Starra Kongresu USA o poměru prezidenta Billa Clintona s bývalou stážistkou v Bílém domě Monikou Lewinskou budou mít na státní návštěvu Václava Havla vliv. Již proto, že společné vystoupení prezidentů před novináři dnes odpoledne místního času bude první tiskovou konferencí Billa Clintona právě od páteční události.

Kolik peněz dostanou jednotlivé resorty, zůstává tajemstvím

Vláda sice v neděli schválila návrh státního rozpočtu na příští rok, zatím ale nikdo z dotázaných ministrů nechce prozradit, kolik peněz původně požadoval pro svůj resort a kolik skutečně dostane. "Zatím to není upřesněné," řekl ČTK mluvčí vlády Libor Rouček. Podle něj bude vše známo až 22.září po zasedání kabinetu v Kolodějích, na němž se budou dolaďovat parametry návrhu rozpočtu. Vláda se neobává, že by jí život mohla zkomplikovat Poslanecká sněmovna, která hrozí, že jí navržený rozpočet neschválí. "Já myslím, že takováto otázka je velmi předčasná a náš ústavní systém zná mechanismy, jak fungovat dál. Stát bude fungovat docela dobře," řekl místopředseda vlády Vladimír Špidla. Kabinet podle některých informací kalkuluje s tím, že pokud sněmovna rozpočet neschválí, začne rozpočtové provizorium, jež z jeho návrhu rozpočtu vychází. Tomu hodlá zabránit bývalý ministr financí, nyní poslanec Unie svobody Ivan Pilip. Navrhuje, aby provizorium nevycházelo z návrhu rozpočtu, ale z loni schválených veřejných financí, které byly koncipovány jako vyrovnané. Vláda na mimořádném zasedání v neděli rozhodla, že pro rok 1999 bude sestaven deficitní rozpočet se schodkem 26,8 miliardy korun. Státní pokladnu by podle návrhu měly naplnit příjmy v celkové výši 580,9 miliardy korun.

Poslanci ČSSD žádají Svobodu, aby předložil podklady k rozpočtu

Poslanecký klub ČSSD podle svého šéfa Stanislava Grosse důrazně požádal sociálnědemokratického ministra financí Ivo Svobodu, aby členům sněmovního rozpočtového výboru za ČSSD maximálně do týdne předložil podkladové materiály k návrhu státního rozpočtu na rok 1999, který by měl být podle vlády deficitní se schodkem ve výši 26,8 miliardy korun. Obdobnou žádost klub poslanců ČSSD adresoval i dalším členům sociálnědemokratické vlády ve vztahu k jednotlivým rozpočtovým kapitolám. "Jakmile budeme mít konkrétní podklady, které nás, doufám, utvrdí v mé víře, že tento deficit je investován do rozvoje, povedeme jednání směřující k tomu, aby se rozpočet ve sněmovně zprůchodnil. Jak to dopadne, těžko předjímat," uvedl Gross.

Pravicová opozice vládní schodkový rozpočet zcela jistě nepodpoří

Zhruba měsíc před zahájením říjnové schůze Poslanecké sněmovny, na níž by se mělo uskutečnit první čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 1999, je již zřejmé, že vládní podobu schodkového rozpočtu nepodpoří ODS, KDU-ČSL ani Unie svobody. Navrhovaný schodek ve výši 26,8 miliardy korun a uvažované zvýšení spotřebních daní a odvodu na důchodové pojištění se pro pravicovou opozici jeví jako natolik závažná překážka, že prvé čtení předlohy pravděpodobně zablokují. S podporou schodku státních financí může vláda pravděpodobně počítat ze strany KSČM. Její poslanci sice nezasedali, ale jejich čelní představitelé již dříve prezentovali názor, že zřejmě schodkový rozpočet podpoří. Argumentují přitom tím, že pro ně není důležitá výše schodku, ale spíše jeho struktura.

Pithartovi se nelíbí kategorické odsudky vládního návrhu rozpočtu

Proti ostrým reakcím opozičních politiků na návrh státního rozpočtu vlády ČSSD se v úterý pro ČTK ohradil předseda Senátu Petr Pithart, který byl zvolen za KDU-ČSL. Vláda má podle jeho názoru při sestavování rozpočtu v současné obtížné ekonomické situaci země velmi těžkou pozici. "Hrubě se mi nelíbí kategorické rady těch, kteří jsou za stav ekonomiky spoluzodpovědni a přitom suverénně radí, jak to udělat, aby rozpočet nebyl schodkový a ještě pomohl nastartovat ekonomický růst," uvedl Pithart.

Kondr je pro obnovení myšlenky uzákonění vyrovnaného rozpočtu

Předseda klubu senátorů ODS Milan Kondr se v úterý před novináři vyslovil pro obnovení myšlenky na uzákonění vyrovnaného státního rozpočtu. Soudí, že by se tak mohlo účinněji čelit snaze vlády o prosazení rozpočtového deficitu. Senátoři ODS na úterním jednání důrazně odmítli návrh vlády Miloše Zemana na přijetí rozpočtu se schodkem 26,8 miliardy korun a příjmy v celkové výši 580,9 miliardy korun. "Zásadně nesouhlasíme se zadlužováním naší země deficitním rozpočtem," tvrdí v prohlášení. Kondr nepovažuje za příliš podstatný návrh na změnu rozpočtových pravidel z pera poslance Unie svobody Ivana Pilipa, podle kterého by se v případě nepřijetí vládního návrhu řídilo rozpočtové provizorium podle rozpočtu minulého roku. Dosud se používá zamítnutý návrh vládního rozpočtu, podotkl Kondr. Tuto problematiku by podle Kondra komplexněji řešilo právě uzákonění vyrovnaného státního rozpočtu.

Zahraniční odborníci neodsuzují navrhovanou výši deficitu ČR

Evropští ekonomičtí odborníci považují mírně deficitní rozpočet ČR na příští rok za poměrně rozumné řešení. Podmínkou úspěšnosti české ekonomiky však vidí v dokončení privatizace bank a celkové liberalizaci ekonomiky. Ekonomové také oceňují slib vlády zvýšit platy ve státní správě. Česká vláda musí v kontextu nedávné měnové krize a slabého hospodářského růstu balancovat mezi potřebou obnovit důvěru vnějších finančních trhů a návratem k jistému hospodářskému růstu. Z tohoto hlediska se mírně deficitní rozpočet jeví jako rozumné řešení, usoudila Marie-Victoire de Grooteová, expertka největší belgické banky Generale Bank. Pozitivně také ocenila slib vlády zvýšit platy ve státní správě - umožní to oživit spotřebu a navíc jde o opatření ve shodě s požadavky Evropské unie, jíž velmi záleží na zkvalitnění českých institucí. Také představitelé německých finančních institucí označili navržený rozpočet nové české vlády vesměs za relativně nízký. Konstatovali, že schodek sám o sobě neznamená ještě zásadně negativní jev, zvláště v situaci, kdy ekonomika stagnuje a potřebuje oživit.

Agentura Thomson BankWatch snížila rating ČR a České spořitelny

Bankovní ratingová agentura Thomson BankWatch snížila s okamžitou platností hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky z dosavadního BBB+ na stupeň BBB. Agentura zároveň snížila hodnocení úvěrového rizika České spořitelny na BBB z dřívějšího BBB+, zatímco rating krátkodobých závazků v místní měně potvrdila na stupni LC-1. Agentura svůj krok zdůvodnila současnou situací v české ekonomice, pokračujícím neuspokojivým stavem podnikové sféry, relativně slabým bankovním systémem a v neposlední řadě také stupněm regulace kapitálového trhu. Česká republika navíc nutně potřebuje pokračovat v privatizaci a dokončit restrukturalizaci průmyslu. Ekonomika země nemá po loňské devalvaci měny pevné základy, hospodářský růst se snížil a v jeho růstu mu zabraňuje těsná fiskální a měnová politika. Ačkoli v nedávné době zahájila svou činnost Komise pro cenné papíry, její pravomoci je nutné výrazně posílit. Pokud se má stát účinným regulátorem kapitálového trhu, bude potřebovat podporu ministerstva financí.

Koruna po úterním propadu zpevnila pod 18,10 Kč za marku

Koruna, která v úterý večer oslabila v elektronickém systému až na 18,16 Kč/DEM, zahájila dnešní obchodování pod hranicí 18,10 Kč/DEM. Poté mírně posílila a po 9:30 hodin stála na 18,07 Kč za marku. ČTK o tom informoval dealer Credit Lyonais Bank Praha Petr Bodlák. Důvodem večerního poklesu kursu české měny je podle Bodláka snížení hodnocení úvěrové spolehlivosti ČR ratingovou agenturou Thomson BankWatch z dosavadního BBB+ na stupeň BBB. K tomu se dá přiřadit i vládní návrh deficitního rozpočtu, dodal.

Kužvart:Pomalým slaďováním s EU může ČR přijít o miliardy korun

O miliardy korun, které poskytla Evropská unie na ekologické projekty v rámci programu ISPA, může podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta přijít Česká republika. Stane se tak v případě, pokud nebude v následujících dvou letech vytvářet kvalifikované předpoklady pro přejímání ekologické legislativy EU a přípravu institucí, které budou schopny předkládat konkrétní projekty přijatelné pro EU, uvedl ministr na tiskové konferenci. Největší problémy má ČR s přibližování legislativy a jejího naplňování v oblastech ochrany ovzduší, ochrany vod a odpadového hospodářství, uvedl ministr. Ředitelka odboru zahraničních vztahů ministerstva Alexandra Orlíková doplnila, že do financování projektů bude potřeba zapojit domácí privátní bankovní sektor a ČR zváží i rozšíření spolupráce s mezinárodním bankovním sektorem.

Britští poslanci se setkali s místopředsedy vlády ČR a poslanci

Místopředseda vlády Pavel Mertlík v úterý delegaci zahraničního výboru Dolní sněmovny britského parlamentu ujistil, že nová česká vláda má připravena opatření pro zabezpečení ekonomického růstu, který umožní vstup ČR do Evropské unie. Česká ekonomika zaznamenala již podruhé za sebou čtvrtletní pokles hrubého domácího produktu a mnozí odborníci se obávají, že země se nachází v ekonomickém útlumu. Přitom právě zvýšení ekonomického potenciálu a konkurenční schopnosti českého hospodářství je jednou z podmínek úspěšného zapojení země do EU. Delegace, vedená předsedou výboru Robertem Andersonem, vede v ČR rozhovory o rozšiřování Evropské unie a dopadu posledních návrhů na rozšíření na členské státy EU i na kandidátské země.

Česká republika by měla podle britských poslanců usilovat o to, aby její občané měli více informací o tom, že vyhlídky na získání politického azylu ve Velké Británii jsou malé. Členové delegace zahraničního výboru Dolní sněmovny britského parlamentu to uvedli při setkání s poslanci sněmovního výboru pro evropskou integraci v souvislosti se přetrvávající emigrací českých Romů do Británie. Naděje romských migrantů, že získají Británii azyl, je minimální; "britští poslanci doporučují, aby se to vysvětlovalo a abychom hledali vlastní cesty, jak situaci tohoto etnika zlepšit," řekl ČTK předseda výboru pro evropskou integraci Jaroslav Zvěřina (ODS). Podle něj zahraniční hosté hovořili rovněž o fungování EU například s ohledem na kompetence národních parlamentů a parlamentu evropského. "Byl jsem docela mile překvapen tím, že britští kolegové také cítí, že evropský parlament ne vždy přesně odráží národní problémy a že bude třeba ještě trochu pracovat na doladění této věci," uvedl Zvěřina.

Svaz nuceně nasazených jedná s VW o odškodnění nasazených Čechů

Český Svaz nuceně nasazených jedná s německým automobilovým koncernem Volkswagen a dalšími německými firmami o odškodnění občanů České republiky, kteří byli za druhé světové války nuceně nasazeni na práce v nacistickém Německu. Předseda svazu Jaroslav Rozhon uvedl, že svaz je v kontaktu s některými německými podniky, které projevují o odškodnění nuceně nasazených zájem. Kolik Čechů bude z iniciativy Volkswagenu a dalších německých firem odškodněno však zatím není jisté. Podle Rozhona bude záležet na otevření archivů jednotlivých podniků. Svaz sice vede počítačovou databázi nuceně nasazených českých občanů i firem k nimž byli nasazeni, v Německu však mohli být nasazení přesunováni mezi podniky.

Policie stále nikoho neobvinila ze smrti varnsdorfského Roma

Policejní vyšetřovatel zatím stále nikoho neobvinil v souvislosti s nedělní střelbou ve Varnsdorfu, jejíž obětí se stal místní třiatřicetiletý Rom Jiří Bílý. ČTK o tom informoval vrchní komisař severočeské kriminálky František Pelant. Podle něj policie zajistila již čtyři střelné zbraně včetně jednoho samopalu; odeslala je na expertízu, která by měla určit, zda mezi nimi není smrtící zbraň. Ze svědeckých výpovědí policisté také již vytipovali sedm útočníků a nyní zajišťují důkazy, aby jim mohli sdělit obvinění. Nedělní střelbu ve varnsdorfské Hašlerově ulici u ubytovny kosovských Albánců ohlásil tamním policistům místní občan. Policisté na místě našli zastřeleného třiatřicetiletého romského občana a několik osobních aut poškozených střelbou. Příčinou tohoto incidentu byl podle policistů zřejmě střet v jedné z varnsdorfských restaurací o předcházející noci mezi Romy a kosovskými Albánci. Ve Varnsdorfu je podle šéfa severočeské kriminálky klid i přes noční požár jedné z místních prodejen. Vyšší počet policistů bude ve Varnsdorfu do úplného uklidnění situace, řekl Pelant s tím, že k tomu by mělo přispět i rychlé odhalení útočníků a jejich obvinění. "Jsme na stopě," odpověděl Pelant na dotaz ČTK, kdy tomu tak bude.

Neštěmické zastupitelstvo schválilo plot v Matiční ulici

Neštěmické obvodní zastupitelstvo schválilo výstavbu keramického plotu v Matiční ulici. Původně zde měla stát čtyři metry vysoká protihluková zeď, která měla oddělit majitele rodinných domků od hluku, zápachu a nepořádku z okolí sousedních obecních bytů pro neplatiče, především Romy. Kampaň, která se strhla mezi politiky, romskými aktivisty i českými i zahraničními novináři, politiky a romskými aktivisty po zveřejnění informace, že město Ústí nad Labem v neštěmickém obvodu postaví zeď mezi dvěma skupinami svých obyvatel, donutila obyvatele bytů pro neplatiče k úklidu jejich okolí a udržování pořádku. Navíc zde podle Harciníka ubylo nočního hluku a hlavně byla díky této kampani navázána komunikace mezi všemi zúčastněnými. Proto obvodní rada nenavrhla zastupitelům stavbu původně zamýšlené čtyřmetrové zdi, ale plotu o výšce 1,8 metru.

Saská policie utěsňuje hranice s ČR a Polskem

V boji proti nelegálnímu přistěhovalectví a pašování lidí chce sousední německá země Sasko zesílit svou hraniční policii na pomezí s ČR a Polskem. Už v roce 1996 sice posílilo stavy policistů na vnějších hranicích až o 800 mužů, ale podle zemského ministra vnitra Klause Hardrahta to nepostačuje k potlačení nové přistěhovalecké vlny kosovských Albánců.

Pražský hrad bude ve čtvrtek osvětlen v duhových barvách

Duhové barvy, které ve čtvrtek osvětlí část Pražského hradu, budou jen jednou ze stovky uměleckých projektů výstavy nazvané Umělecké dílo ve veřejném prostoru. Výstava Sorosova centra současného umění by měla podle pořadatelů zahájit dialog mezi uměleckým dílem a veřejností. Netradiční projekt, na němž se podílí 41 autorů, bude zahrnovat různorodé akce v Praze a několika dalších městech. Vzhledem k rozmanitosti uměleckých děl je podle Michala Kolečka ze Sorosova centra těžké vymezit dobu trvání výstavy, její vernisáž bude ve čtvrtek v 19:00 na Žofíně v Praze. Výstavu budou tvořit například videoinstalace ve vozech metra a umělecké billboardy, expozice výtvarného umění, umělecky ztvárněné obálky časopisů, plastiky na náměstích či krajinný projekt na Lounsku. Sorosovo centrum je součástí nadace Open Society Fund, kterou založil a dotuje americký finanční magnát maďarského původu George Soros.

Ivan Lendl zahájil v Prostějově výstavu prací Alfonse Muchy

Nejúspěšnější bývalý český tenista Ivan Lendl v úterý v Prostějově zahájil výstavu prací svého oblíbeného výtvarníka Alfonse Muchy. Expozice Alfons Mucha v Čechách a na Moravě umístěná v Muzeu Prostějovska zachycuje autorovu tvorbu z let 1910 až 1935, kdy se vrátil ze zahraničí zpět do vlasti. "Mucha povýšil užité umění na autentickou tvorbu, patří k vrcholným výtvarníkům secese," řekl v úvodním slovu teoretik Rudolf Filla. Dodal, že výstava představuje jen fragment Muchovy práce, který stěží dokáže zastoupit celek. Vyzdvihl však vystavené plakáty, které se blíží "k pařížským vrcholům" autorovy tvorby.

Polovina lidí v zemi se zajímá o kulturu a umění

O umění a kulturu se v České republice zajímá polovina jejích obyvatel, kteří mají mezi herci nejoblíbenější Jiřinu Bohdalovou, ze spisovatelů Bohumila Hrabala a z ostatních umělců Bedřicha Smetanu. Vyplývá to z jarního průzkumu agentury Median a britské společnosti BMRB International, jehož výsledky získala v úterý ČTK. Z herců jsou nejoblíbenější za Bohdalovou (téměř 19 procent) Miroslav Donutil (14 procent) a Vladimír Menšík (téměř 12 procent). Ve skupině spisovatelů vede Bohumil Hrabal, jemuž dalo svůj hlas skoro osm procent dotázaných, za ním je s jednoprocentní ztrátou Karel Čapek a se stejným odstupem na třetím místě Božena Němcová. U ostatních umělců je v žebříčku obliby na první příčce Smetana, následovaný Alfonsem Muchou s téměř devíti procenty a Wolfgangem Amadeem Mozartem se sedmi procenty obliby.

Vodohospodáři zůstávají stále v pohotovosti.

Vodohospodáři zůstávají stále v pohotovosti. Například na Divoké i Tiché Orlici a na Orlici po soutoku museli vyhlásit první stupeň povodňové aktivity. Jen v Kostelci nad Orlicí platí druhý stupeň - první stupeň mají i na Jizeře v Železném Brodě. Na první stupeň povodňové aktivity klesl v noci horní tok Labe v Krkonoších. Správci východočeských řek teď soustřeďují informace ze všech míst svého regionu a podrobnější informace budou mít dopoledne. I když předpokládají, že Orlice bude ještě stoupat, povodně ani žádné dramatické vylití řek neočekávají.

Ze sportu:

V úterních zápasech fotbalového Poháru UEFA zůstaly tři naše celky bez vítězství. Sparta prohrála s Realem Sociedad San Sebastian 2:4, Sigma Olomouc remizovala s mužstvem Olympique Marseille 2:2 a v Gelsenkirchenu Slavia podlehla domácímu Schalke O:l.

V úvodním kole Evropské ligy hokejistů vyhrála Sparta v Magnitogorsku 7:4, Litvínov podlehl Kazani l:4 a Jihlava prohrála v Berlíně s místním Eisbaerenem 2:4.

A na závěr informace o počasí na území ČR.

Dnes je zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty se pohybují kolem 15-ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.