Zprávy středa, 18. listopadu 1998

Vážení posluchači, při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Česká republika si připomněla výročí 17. listopadu

Položením kytic u pomníku obětem komunismu na pražské Národní třídě si v úterý přední čeští ústavní činitelé, politici i řada Pražanů připomněli deváté výročí zahájení revoluce, která svrhla čtyřicetiletou nadvládu komunismu. Události listopadu 1989, stejně jako studentský protest proti nacismu z roku 1939 byly tématem vzpomínkových setkání po celé České republice.

Prezident Václav Havel při této příležitosti uvedl, že navzdory nespokojenosti s řadou věcí ve společenském klimatu neztrácí naději, že se česká společnost bude vyvíjet ve smyslu ideálů "sametové revoluce".

Na Národní třídě se však v úterý po celý den nestřídaly jen politické špičky, ale také zahraniční představitelé, například slovenský chargé d'affaires Jozef Stank či prezident Berlínské poslanecké sněmovny Herwig Haas.

Prezidentovým jménem položili kytici pracovníci jeho kanceláře také u pomníku "Ruzyně 1939 - 1941 nezapomeneme" v Kasárnách 17. listopadu v Ruzyni, kde se pietního aktu zúčastnili i premiér Miloš Zeman a předseda Senátu Petr Pithart. Hold obětem nacistické perzekuce za druhé světové války vzdali také předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín a zástupce Generálního štábu české armády.

V ČR je podle premiéra Zemana třeba obnovit důvěru, kterou vytvořili studenti

Obnovení kapitálu důvěry, který před devíti lety vytvořila mladá generace revoltující proti totalitě a jež se v posledních letech začal vytrácet, je podle předsedy vlády Miloše Zemana jedním z hlavních úkolů současnosti. Premiér to v úterý řekl na slavnostním shromáždění vědecké rady Univerzity Karlovy, které se uskutečnilo ve Velké aule pražského Karolina u příležitosti Dne boje studentů za svobodu a demokracii.

V úvodním projevu slavnostního zasedání vědecké rady Univerzity Karlovy její rektor Karel Malý vyzdvihl souvislost mezi událostmi, které se staly v roce 1939 a 1989. V obou případech podle něj vyjádřili studenti odpor proti totalitní moci s přímými důsledky. Před 59 lety bylo důsledkem studentského odporu proti nacistům násilné uzavření českých vysokých škol a před devíti lety nastartovala studentská revolta proti komunismu "sametovou revoluci". Rektor Univerzity Karlovy poté předal mimořádná ocenění nejlepším absolventům a studentům univerzity a dalším významným osobnostem.

Příčinou současného pesimismu jsou přílišná očekávání

Rozdíl mezi lidskou realitou a očekáváním je podle předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause 'ODS) jednou z hlavních příčin dnešního nepříliš optimistického stavu společnosti. "Věděli jsme, že vývoj nebude jednoduchý a kladli jsme si otázku, zda bychom neměli velké společenské očekávání trochu brzdit," hodnotil Klaus úlohu politiků v projevu k výročí "sametové revoluce" před studenty Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vzápětí však uvedl, že politik musí občany motivovat pozitivně. Rozdíl mezi obdobím komunismu a současným systémem, kdy jsou naprosto běžné moderní informační technologie, ilustroval Klaus studentům na osobním zážitku z prvních dnů svého působení ve funkci ministra financí. Když přišli v prosinci 1989 na ministerstvo první zahraniční podnikatelé a chtěli číslo faxu, zjistil, že se tento přístroj na ministerstvu vůbec nenachází. "Byznysmeni tedy odjeli do nejbližšího německého města a fax mi přivezli," vysvětloval zaplněné aule Klaus.

Jospin před cestou do ČR zdůrazňuje při rozšiřování EU realismus

Francie podporuje rozšíření Evropské unie, které je šancí pro celý evropský kontinent. Je-li však důležité při něm postupovat rychle, je současně třeba být realisty a nezakrývat případné obtíže. Před návštěvou České republiky to uvedl francouzský premiér Lionel Jospin v odpovědích na otázky ČTK. Premiér připomněl "iniciativy a úsilí, které již vyvinula česká vláda, aby přizpůsobila své zákony a instituce a umožnila tak své ekonomice podílet se aktivně na trhu EU". Mnohého již bylo dosaženo, avšak zbývá ještě dokončit některé důležité transformační procesy a nepochybuji, že úřady i ekonomičtí aktéři to dokáží, uvedl Jospin a zdůraznil připravenost Francie v tomto úsilí přispět svými zkušenostmi.

Vojsko územní obrany se přiblížilo armádám NATO

Vojsko územní obrany se podle jeho velitele generála Petra Voznici za rok své činnosti přiblížilo armádám členských států NATO, a to při zachování národních specifik. Ke kladům podle Voznici patří také rozvinutí zahraničních vztahů a získání adekvátních partnerů, především v Polsku, Německu a Rakousku. Na dobré cestě jsou údajně kontakty s armádami Velké Británie a USA, pokračuje hledání partnera na Slovensku. Ne zcela se však podle Voznici podařilo splnit úkoly v přípravě a výcviku záložního velitelského sboru a přípravy vojáků v záloze. "Mohu konkrétně říci, že z plánovaného počtu 'vojáků v záloze) nastoupilo pouze 62 procent vojáků, ostatním v tom bránily nejrůznější důvody, od pracovních až po zdravotní," upřesnil.

Ministr vnitra Grulich zatím neví, kdy skončí hodnocení Zilkova spisu

Meziresortní expertní komise, která má hodnotit spis vedený Státní bezpečností na bývalého vídeňského starostu Helmuta Zilka, dosud neskončila svou práci. Jakmile bude hotova, pak podle ministra vnitra Václava Grulicha, dostanou výsledky k expertíze právníci a po jejich vyjádření bude informován prezident Václav Havel. Komise zkoumá autenticitu dokumentů a jejich obsahu i otázky, kdo spis připravoval a zda časové i další údaje v něm jsou hodnověrné. Ministr Grulich ale zatím nemůže říci, zda komise bude s prací hotova už v tomto, nebo až v příštím týdnu.

Hrad nekomentuje informace, že činnost Václava Bendy prověřuje policie

Skutečnost, že policie prověřuje postup senátora Václava Bendy při získávání informací o údajné Zilkově spolupráci s Stb Hrad nekomentuje. Řekl to v úterý prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Trestní oznámení na senátora Bendu podal advokát Kolja Kubíček. Senátor se měl podle Kubíčka jako bývalý ředitel Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu dopustit trestných činů pomluvy a křivého obvinění, za což by mu hrozilo až osmileté vězení. Jak řekl ministr vnitra Václav Grulich, prokáže-li se, že Václav Benda v aféře kolem obvinění Zilka porušil zákon, Senát by mohl být požádán, aby Václava Bendu zbavil imunity a vydal ho k trestnímu stíhání.

Václav Benda: Zilkův spis jsem ani nečetl, natož kopíroval

Senátor Občanské demokratické strany Václav Benda v úterý jednoznačně popřel, že by si pořídil kopii tajných dokumentů Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu týkajících se Helmuta Zilka. Jak uvedl, tyto spisy ani nečetl. Kopírování tajného materiálu přitom v neděli nevyloučil ministr vnitra Václav Grulich v rozhovoru se zpravodajem APA. Podle Bendy se dá zjistit, kdo do spisu nahlédl, protože se přitom musí zapsat. Senátor zároveň zopakoval, že nehodlá zveřejnit zdroj svých informací, na jejichž základě bývalého vídeňského starostu obvinil ze spolupráce s StB.

V ČR lze získat nevyplněné negativní lustrační osvědčení

V České republice lze podle zpravodajství televize Nova získat nevyplněné negativní lustrační osvědčení, do kterého pak stačí pouze doplnit osobní údaje. Nova s odvoláním na dobře informované zdroje uvedla, že zhruba dvě desítky podobných osvědčení prý byly vyrobeny pro potřeby rozvědky, která převzala některé agenty a spolupracovníky bývalé Státní bezpečnosti. Takto vyrobená osvědčení se údajně měla prodávat za 10.000 korun. Podle názoru některých právníků se tím zpochybňuje celý lustrační zákon, uvedla televize. V negativním lustračním osvědčení, které je nutné pro výkon vedoucích míst ve státní správě, potvrzuje ministr vnitra, že dotyčný nespolupracoval s komunistickou Státní bezpečností.

Uživatelé Internetu dnes budou protestovat proti Telecomu

Demonstrací spojenou s happeningem dnes vyvrcholí protest českých uživatelů a poskytovatelů Internetu proti zdražení poplatků za telefon a připojení pevné datové linky, které plánuje od ledna monopolní telekomunikační společnost SPT Telecom. Organizátoři protestu také vyzvali občany, aby dnes bojkotovali služby Telecomu a netelefonovali, ani nepoužívali počítačovou síť Internet. Na demonstraci v Praze organizátoři očekávají dva až tři tisíce lidí, řekl v úterý ČTK Ivo Lukačovič, jeden z autorů petice a organizátorů protestních akcí. Demonstrace má začít v 16:00 na vrchu Svatého Kříže v Praze 3.

Akce je podle Ivo Lukačoviče apolitická, takže nepromluví představitel žádné politické strany, i když protest podpořili Jan Ruml a jeho Unie svobody, vládní ČSSD i místopředseda vlády Pavel Mertlík.

Ministerstvo financí schválilo Telecomu, údajně bez Mertlíkova vědomí, zvýšení cen místních hovorů z 2,40 na 2,60 korun za impuls, který o minutu zkrátilo. Paušální měsíční poplatek za telefon vzroste na 135 korun.

Na protest bude dnes upozorňovat také přibližně 900 českých internetových serverů, včetně těch nejvyužívanějších. Ty nebudou poskytovat své obvyklé služby, ale pouze informace o petici proti zdražování, demonstracích a bojkotu Telecomu. Petici už podepsalo na devadesát tisíc lidí.

KDU-ČSL ještě není definitivně rozhodnuta rozpočet podpořit

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová ještě není definitivně rozhodnuta, zda podpoří už druhý vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Uvedl to v úterý její ekonomický expert a poslanec Miroslav Kalousek. Podle něj strana návrh podrobně studuje a velmi vážně se rozhoduje, zda má návrh propustit do druhého čtení v Poslanecké sněmovně a pokusit se učinit ho ještě kvalitnější. Zvažuje však i odmítnutí návrhu. Premiér Miloš Zeman ale v pondělí vyjádřil přesvědčení, že návrh rozpočtu počítající se schodkem 31 miliard korun sněmovna schválí, a to díky poslancům ČSSD, KDU-ČSL a komunistů. Proti bude velice pravděpodobně hlasovat ODS.

Václav Klaus jednal s tureckými poslanci o vízové politice, NATO a EU

O vízové politice Turecka a České republiky v úterý hovořili členové delegace tureckého parlamentu s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem. Šestičlenná delegace, která je v Praze na třídenní návštěvě, jednala i o rozvoji politických a kulturních vztahů mezi oběma zeměmi a začleňování do euroatlantických struktur. Dnes čeká tureckou delegaci jednání se členy zahraničních výborů sněmovny a Senátu a ministrem zahraničí Janem Kavanem. Turecké poslance přijme i první náměstek ministra obrany Jaromír Novotný.

Poslanci ODS na vlastní tiskovce odmítli záměry ministra Davida

Poslanci Občanské demokratické strany z parlamentního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví odmítají koncepci práce ministerstva zdravotnictví, kterou minulý týden výboru předložil ministr Ivan David. Výbor k jeho koncepci žádné usnesení nepřijal, ministr se tedy nedozvěděl, zda s jeho záměry poslanci souhlasí. "Tato koncepce vrhá zdravotnictví o 50 let zpět," lapidárně shrnul poslanec ODS Miroslav Ouzký na úterní tiskové konferenci, kterou separátně uspořádali poslanci ODS.

Romové dají nové vládě ČSSD stejné požadavky jako vládě Josefa Tošovského

Uskutečnění celorepublikové protirasistické kampaně, vytvoření zvláštní monitorovací skupiny vůči skinheads u policie v každém městě a ustavení romských pomocníků u republikových a městských policií budou požadovat zástupci romských organizací po nové sociálně demokratické vládě. Oznámil to v úterý zástupce Romské občanské iniciativy a Demokratické unie Romů v Ostravě Mikuláš Horváth. V písemném návrhu Romové požadují přijmout s okamžitou platností zákon k zesílení demokracie, a tím i bezpečnosti všech občanů bez rozdílu ras. Také žádají, aby v regionech se zvýšeným výskytem protiromských útoků pomáhala policii armáda.

Lidé míní, že česká společnost je tolerantní k invalidům, ne k Romům

Česká společnost je podle mínění občanů nejvíce tolerantní k invalidům, mládeži, lidem s jiným náboženským přesvědčením a k politikům. Naopak nejméně tolerance naši občané předpokládají vůči Romům, homosexuálům a bohatým lidem. Vyplývá to z výsledků říjnového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění.

Letadlo na lince z New Yorku do Prahy muselo nouzově přistát

Kvůli technické závadě muselo nouzově přistát na letišti v kanadském Ganderu letadlo Airbus 310-300, které v pondělí letělo na pravidelné lince Českých aerolinií 'ČSA) z New Yorku do Prahy. Asi 150 minut po startu se podle televize Nova na palubě letadla objevil kouř. Podle jednoho z cestujících se "vypustily oxidinové masky". Pilot podle Novy začal okamžitě klesat a dvacet minut poté letadlo nouzově přistálo na letišti v Ganderu. Cestující letadla byli převážně české národnosti a bylo mezi nimi i pět novorozeňat.

Manželé Roachovi podezřelí z týrání dětí nemohou opustit ČR

Manželé Glenda '52) a Steven '41) Roachovi z amerického Utahu, kteří jsou v souvislosti s kauzou Morava Academy podezřelí z týrání a omezování osobní svobody, nemohou opustit území České republiky. Policie podnikla v uplynulých dnech kroky, aby je v zemi "administrativně zablokovala". Podle Petra Netíka z Krajského úřadu vyšetřování v Brně totiž hrozí, že pokud by cizinci vycestovali, mohli by se vyhýbat trestnímu řízení. Roachovi byli spolu se dvěma českými občany obviněni z týrání dětí v rámci "převýchovného programu" uskutečňovaného v hotelu Jelenice u Brněnské přehrady. "Převychováváni" tam byli většinou mladí Američané, jejichž rodiče za to platili 60 dolarů 'asi 1800 korun) denně. Děti byly za trest údajně izolovány na samotce, svazovány a vychovatelé jim údajně bránili i v návštěvě toalety. Obviněným hrozí až osm let vězení.

Středisko pomoci Naděje dostalo 492 kilogramů masa od Miloše Zemana

Středisko pomoci, které sídlí nedaleko pražského hlavního nádraží v Bolzanově ulici, dostalo v úterý 475 kilogramů vepřového masa a 17,4 kilogramu drobů od předsedy vlády Miloše Zemana. Neobvyklý dar pochází z prasat, které v pátek věnovali premiérovi zemědělci protestující proti dovozu subvencovaného vepřového masa ze zemí Evropské unie. Ředitelka pražské oblasti Naděje Petra Lakatošová převzala darovací listinu z rukou vedoucího Úřadu vlády Karla Březiny za značné pozornosti zástupců médií. I když předání masa zcela uniklo pozornosti obvyklých klientů Naděje, budou to právě oni, kdo díky rozhořčeným zemědělcům obohatí svůj jídelníček.

Paralympijská sezóna přinesla tělesně postiženým 25 medailí

Celkem 25 medailí, z toho osm zlatých, deset stříbrných a sedm bronzových, přivezli tělesně postižení sportovci České republiky ze zimních paralympijských her v Naganu a šesti mistrovství světa. Novináře o této úspěšné bilanci informovali v úterý v Praze představitelé Českého svazu tělesně postižených sportovců 'ČSTPS). Sportovní delegace ČSTPS se zúčastnily po návratu z Nagana postupně mistrovství světa v lukostřelbě, atletice, volejbalu, cyklistice, plavání a stolním tenisu.

Ze sportu:

Česká tenistka Jana Novotná podlehla v úvodním utkání Turnaje mistryň v New Yorku německé hráčce Steffi Grafové 1:2 na sety, čímž se stala historicky první obhájkyní trofeje, která se se soutěží rozloučila hned v prvním kole. Třetí nasazená Novotná sice dokázala vyhrát úvodní sadu ve zkrácené hře 7:6 '7:5), ale zbývající dva sety ztratila poměrem 4:6 a 1:6.

Hokejisté Dukly Jihlava prohráli v předposledním pátém kole základní části Evropské ligy ve skupině A s pětinásobným finským mistrem Jokeritem Helsinky 2:4 a ztratili šanci na postup do play off. Stínem utkání bylo navíc zranění domácího brankáře Novotného, který byl po srážce s Tiilikainenem a následném úderu hlavou o tyč branky převezen s otřesem mozku do nemocnice.

V dohrávce 12. kola vyhrál vedoucí Vsetín nad druhým Třincem vysoko 6:1 a v extraligové tabulce získal na svého soupeře dvoubodový náskok. Utkání bylo z původního termínu 11. října přeloženo pro virózu členů mistrovského celku.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes zataženo až oblačno, místy sněžení, na východě a severovýchodě četnější. Nejvyšší denní teploty mínus 3 až plus 1 stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.