Zprávy středa, 18. srpna 1999

Vážení posluchači, u zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Česká republika je připravena pomoci obětem zemětřesení v Turecku

Lítost nad rostoucím počtem obětí nočního zemětřesení v západním Turecku vyjádřilo v úterý české ministerstvo zahraničí. Současně projevilo zájem podílet se na humanitární pomoci postiženým oblastem. Potvrdil to mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Podle něj Česká republika vyšle v nejbližších dnech do Turecka materiální pomoc. Mělo by jít zejména o vyprošťovací techniku a speciálně vycvičené psy, o které Turecko požádalo. Ministerstvo zahraničí jedná o konkrétní formě pomoci s ministerstvem obrany a dalšími resorty.

Vedle státních úřadů uvažují o pomoci Turecku také české nevládní organizace. Představitelé Českého červeného kříže o pomoci zemětřesením postiženému Turecku jednají. Vedoucí ekonomického úseku české pobočky Helena Jedličková v úterý řekla, že očekávají konkrétní instrukce Mezinárodního výboru červeného kříže. Na požadavky centrální organizace v Římě čeká také Česká katolická charita. Pracovníci společnosti Člověk v tísni o humanitární pomoci do oblasti zemětřesení zatím neuvažovali, protože v úterý zařizovali odjezd tří nákladních vozů do jugoslávského Kosova.

Druhé letadlo s kosovskými uprchlíky odletělo v úterý z Mošnova

Druhá skupina uprchlíků z jugoslávské provincie Kosovo, kterým Česká republika poskytla několikaměsíční dočasné útočiště, odletěla v úterý ráno z ostravského letiště zpátky domů. Na palubě armádního speciálu TU-154 bylo mezi 103 běženci 32 dětí a stejný počet žen. Nejmladším cestujícím byla čtyřtýdenní holčička, která se narodila v humanitárním středisku v Karlově na Bruntálsku. Běženci vracející se do vlasti obdrží jednorázový cestovní doklad s návratným vízem, které mohou využít v případě, že podmínky života v Kosovu pro ně budou nepřijatelné. Lidé, kteří to potřebují, jsou vybaveni také léky, které jim vystačí na tři měsíce.

Dobrovolnou repatriaci kosovských Albánců z České republiky zahájilo ministerstvo vnitra v pátek 13. srpna, kdy z Ostravy odletělo prvních 102 uprchlíků. Třetí repatriační let je plánován na pátek 20. srpna. V době masového exodu kosovských Albánců z provincie přepravila česká armádní letadla z krizových oblastí do České republiky celkem 824 lidí. Do začátku repatriace u nás pobývalo zhruba 1100 utečenců z Kosova.

Z ČR do Kosova směřují humanitární konvoje i dobrovolníci

České nevládní organizace ve spolupráci se státními úřady pokračují v humanitární pomoci obyvatelům jihosrbské provincie Kosovo. Česká katolická charita společně s ministerstvem zemědělství zajistila vyslání 12 kamiónů s potravinami ze státních hmotných rezerv, které ve středu odjedou z pěti různých míst České republiky. Na cestu do Kosova se v úterý vydali také první dobrovolníci, řekla ČTK Marcela Koudelová z tiskového oddělení charity. Dobrovolníky do Kosova vysílá také obecně prospěšná společnost Člověk v tísni a sdružení Adra.

Ekologové na Šumavě údajně "ubránili" 1000 napadených stromů

Ekologové, kteří od 27. července brání dřevorubcům v šumavském pralese v kácení stromů napadených kůrovcem, zabránili poražení 1000 stromů. ČTK to v úterý řekl mluvčí správy Národního parku Šumava Zdeněk Kantořík. "Pokud se během následujících pěti až deseti dnů nepodaří tyto stromy porazit, kůrovec z nich vylétne a napadne dalších pět až osm tisíc stromů. Kůrovcová kalamita tak bude v této lokalitě dále gradovat," upozornil. Kantořík také připomněl, že jako náhradu za prostoje v důsledku blokády vyplatila správa parku firmám, které stromy kácejí, už více než 100.000 korun.

Ekologové v minulém týdnu navrhli, že blokádu v pralese Trojmezná ukončí, pokud správa parku zastaví v této lokalitě kácení. Správa parku se však v pondělí rozhodla neustoupit. Podle vedoucího lesního programu Hnutí Duha Jaromíra Bláhy ekologové trvají na ukončení zásahů v prvních zónách parku. V blokádě v pralese Trojmezná proto v úterý pokračovalo 18 z nich.

ODA chce v Senátu předložit novelu na snížení daně z příjmu

Občanská demokratická aliance hodlá v Senátu předložit novelu, která by snižovala daně z příjmu fyzických a právnických osob. Na tiskové konferenci o tom v úterý informovala předsedkyně společného senátorského klubu ODA a Unie svobody Jitka Seitlová. Nižší daně podle ní zlepší nabídku pracovních míst. ODA navrhuje, aby se daň z příjmu právnických osob snížila z nynějších 32 na 25 procent. U fyzických osob by se pak měla zvýšit nezdanitelná částka ročního příjmu o 40.000 na 90.000 korun.

Dílčí daňovou novelu chtějí senátoři ODA předložit v září a doufají, že se k jejich iniciativě připojí kolegové z ostatních pravicových stran. Vedle novely ODA uvažuje o změně celého systému daňových příjmů státu tak, aby hlavní podíl neležel na zdaňování práce.

NKÚ varuje, že vláda neřeší zvýšení daňové disciplíny

Nejvyšší kontrolní úřad 'NKÚ) se sice ztotožňuje s vládou, že nízké plnění příjmů státního rozpočtu za první čtvrtletí letošního roku je alarmující, ale vytýká jí, že se nesnaží připravit opatření ke zvýšení daňové disciplíny. Stanovisko NKÚ k plnění kvartálního rozpočtu obdržela v těchto dnech Poslanecká sněmovna. Vyjádřit by se k němu měla na své nejbližší schůzi.

Sama vláda ve zprávě o plnění rozpočtu prvního čtvrtletí roku 1999 uvádí, že zabezpečování úkolů státního rozpočtu v letošním roce nebude bez rizik. Ty spatřuje právě v kritizovaném nenaplňování rozpočtových příjmů. Kabinet totiž předpokládá, že celoroční výnos daňových příjmů bude oproti schválenému rozpočtu nižší o 13,3 miliardy korun.

Státní rozpočet na rok 1999 schválila Poslanecká sněmovna 15. ledna 1999. Jeho příjmy byly stanoveny na 574,1 miliardy korun a výdaje na 605,1 miliardy korun, takže rozpočtový schodek činí 31 miliard korun.

Ve Vítkovicích nadále pokračuje stávková pohotovost

Zaměstnanci hutní a strojírenské akciové společnosti Vítkovice pokračují ve stávkové pohotovosti, kterou vyhlásily odbory 15. června kvůli špatné finanční situaci podniku. I přes pondělní výměnu managementu odboráři zatím nevidí důvody stávkovou pohotovost odvolat. "Závazky vyplývající z kolektivní smlouvy nejsou stále plněny, ať se jedná o mzdy či příspěvky na dovolenou," řekl ČTK vedoucí odborů a člen dozorčí rady Pavel Folta. Jak dále uvedl, členové nového představenstva se už v úterý ráno se zástupci odborů spojili a na 23. srpna navrhli první oficiální schůzku.

Houslista Suk a politik Klaus spolu mluvili o sportu a o životě

O sportu a o životě v úterý rozmlouval významný český houslista a dirigent Josef Suk s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem. Ten umělce přijal při příležitosti jeho 70. narozenin, které Suk oslavil počátkem srpna. "Kupodivu jsme si nepovídali o hudbě, ale spíše o sportu a vůbec o životě a co nás čeká. Říkal jsem panu profesoru Klausovi, že to moje výročí je spíše už ne ke gratulaci, ale na soustrast," řekl Josef Suk s úsměvem ČTK po setkání s Václavem Klausem. Předseda sněmovny mu daroval sadu sklenic na šampaňské a svoji knihu nazvanou Proč nejsem sociálním demokratem.

Hudba bude Josefa Suka provázet i celou nadcházející uměleckou sezónu, kterou má "obsazenou". Vedle nahrávek ho čekají koncerty doma, ale také v celé Evropě, v zámoří a v Japonsku. Obavy nemá o své nástupce. "Myslím, že je tady dostatek talentovaných kumštýřů a že určitě někteří mladší kolegové jistě dosáhnou světových úspěchů," předpověděl Suk.

Na Malé Straně vznikne nový dům s pečovatelskou službou

Nový dům s pečovatelskou službou vznikne v památkově chráněném domě v ulici U Zlaté studně na Malé Straně v Praze 1. Náklady na opravy domu, na něž by měl být připraven projekt do konce října, dosáhnou podle odhadů zhruba 30 miliónů korun. Novinářům to v úterý řekl starosta Prahy 1 Jan Bürgermeister.

Po čtyřech letech se na Kladensko vrátila vzteklina

Na Kladensku se po čtyřech letech klidu opět objevila vzteklina. Veterináři první nakaženou lišku objevili začátkem srpna v Buštěhradě, druhý případ v Dřetovicích. Informoval o tom v úterý ředitel Okresní veterinární správy v Kladně Luboš Horák s tím, že vzteklina se rozšířila zřejmě ze sousedního okresu Praha - západ, kde se vyskytuje souvislé ohnisko nákazy.

V Polsku byl odhalen Pomník tří kultur

Spletitou historii Kladska na česko-polském pomezí bude od úterý připomínat Pomník tří kultur, který byl slavnostně odhalen v polské obci Czermná. "Chtěli jsme, aby tento pomník navždy symbolizoval mírové soužití českého, polského a německého národa," řekl ČTK iniciátor stavby pomníku Bronislaw Kaminski. Myšlenka postavit pomník všech tří kultur, které toto území ovlivňovaly, se zrodila v roce 1993. "Hrůznosti v bývalé Jugoslávii, kde se nesmyslně zabíjeli lidé, kteří spolu před tím normálně žili, nás přiměly něco udělat," upřesnil český organizátor akce František Klapal. Pomník má apelovat na budoucí generace, aby spolu žily ve svornosti a vzájemné snášenlivosti.

Oblast dnešního Kladska patřila až do poloviny 18. století k Čechám. Poté do konce druhé světové války náležela Německu a po roce 1945 sem přišli Poláci vysídlení zejména z oblasti ukrajinského Lvova.

Muzeum Blansko oslaví 40. výročí založení

Čtyřicáté výročí svého založení oslaví koncem srpna Muzeum Blansko, které ročně navštíví 15.000 turistů nejen z České republiky, ale také z Německa, Rakouska, Nizozemska a Itálie. Muzeum s devíti zaměstnanci, jedno z nejmenších v České republice, nabízí doklady o vývoji místního hutnictví, dějinách výzkumu Moravského krasu, historii Blanska a také ukázky vzácné umělecké litiny. "Do budoucna bychom chtěli rozšířit expozici o ukázky měřicí techniky, která má v Blansku mnohaletou tradici. Počátkem století zde založil firmu zaměřenou na tuto oblast strojírenství podnikatel Erich Roučka. Dokonce se říká, že jeho výrobky byl vybaven i křižník Aurora v Petrohradě," řekla v úterý novinářům ředitelka muzea Eva Nečasová.

Při příležitosti oslav se od 31. srpna uskuteční pětidenní Blanenské zámecké slavnosti a muzeum se chystá zpřístupnit další části blanenského zámku, který kdysi patřil šlechtickému rodu Salmů. Počítá se s výstavami věnovanými historii nedalekého hradu Blansek a měřicí technice. Součástí akce bude historický jarmark s ukázkami řemesel a rytířských zápasů.

Jubilejní Hudební slavnosti Emy Destinnové zahájí vodní slavnost

Vodní slavnost, na níž v provedení Komorní filharmonie Pardubice zaznějí Händelova díla Vodní hudba a Hudba k ohňostroji, zahájí v pátek na soutoku Malše a Vltavy v Českých Budějovicích jubilejní desáté Hudební slavnosti Emy Destinnové. Jejich program, zahrnující devět koncertů, potrvá do 11. září. V úterý to oznámil ředitel pořádající Festivalové kanceláře Emy Destinnové Antonín Kazil.

A ještě informace o středečním počasí v České republice:

Oblačno, přechodně až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.