Zprávy středa, 21. října 1998

Vítejte při sledování zpravodajského bloku Radia Praha, který pro vás připravila Evelina Himalová...

A nyní zprávy podrobně:

Prezident Václav Havel pokračuje v návštěvě Velké Británie

Český prezident Václav Havel je spokojen se zájmem, s jakým se ve Velké Británii setkávají jeho názory. "Mám pocit, že to není pouhý projev anglické zdvořilosti," poznamenal v úterý v městečku Wingrave, kam v rámci své návštěvy zavítal, aby si prohlédl někdejší sídlo československé exilové vlády. Venkovské Manor Hause bylo v letech 1941 až 1945 útočištěm londýnské vlády v čele s prezidentem Edvardem Benešem. Jako výraz díků za to, že zde mohla působit československá vláda, věnoval prezident Havel obyvatelům Wingrave lavičku. Symbolicky tak navázal na dar Edvarda Beneše, který za války věnoval městečku přístřešek na autobusovou zastávku. Odpoledne odletěl prezident Václav Havel do Severního Irska, kde byl jedním z prvních hostů nově zvoleného severoirského parlamentu, ustaveného na základě dohody o mírovém uspořádání Severního Irska z letošního dubna.

Britská strana vítá kroky české vlády k řešení romské otázky; zavedení víz pro občany ČR neplánuje

Británie neplánuje zavedení víz pro občany České republiky. Řekl to po úterním setkání s britským ministrem vnitra Jackem Strawem a jeho náměstkem Mikem O Brienem šéf české diplomacie Jan Kavan. Zavedení víz hrozilo loni, kdy se do Británie vydaly stovky českých a slovenských Romů s žádostí o azyl. V této souvislosti britská strana uvítala kroky, které česká vláda chystá k řešení romské otázky. Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl po rozhovorech s britskými činiteli uvedl, že jedním z důvodů zavedení vízové povinnosti pro Slováky byla skutečnost, že slovenská vláda nespolupracovala s britskou vládou na řešení problému. Jan Kavan a Petr Uhl doprovázejí prezidenta Václava Havla při jeho návštěvě Velké Británie.

Premiéři Polska, Maďarska a ČR hodnotí

Vzájemnou spolupráci od Visegrádské schůzky v roce 1991 dnes v Budapešti zhodnotí premiéři Polska Jerzy Buzek, Maďarska Viktor Orbán a České republiky Miloš Zeman. Mluvčí vlády Libor Rouček ČTK řekl, že premiéři na závěr vydají společné prohlášení. Očekává se, že se v něm představitelé kandidátských zemí na členství v Severoatlantické alianci a Evropské unii přihlásí k naplňování tradičních evropských demokratických hodnot - lidských práv a sociálně orientovaného tržního hospodářství.

Nový kabinet spolkového kancléře Schrodera nehodlá komplikovat jednání o rozšíření EU

Designovaný německý ministr zahraničí Joschka Fischer v úterý ujistil Českou republiku a Polsko, že nový kabinet kancléře Gerharda Schrodera nehodlá evropský integrační proces a jednání o rozšíření Evropské unie komplikovat společnou historií. Jak řekl, měřítkem pro novou vládu bude společná budoucnost. Fischer už letos v květnu kritizoval bavorskou Křesťanskosociální unii za snahu podmiňovat náš vstup do Evropské unie vstřícností vůči odsunutým Němcům.

Van der Pas: ČR udělala v přípravách na vstup do EU jen malý pokrok

Malý pokrok v přípravách České republiky na vstup do Evropské unie vytkl při úterním setkání hlavní vyjednávač pro přidružení k EU Nikolaus van der Pas vicepremiérovi pro hospodářskou politiku Pavlu Mertlíkovi. Vicepremiér to řekl po schůzce ČTK. Van der Pas se svým týmem navštívil Mertlíka na Úřadu vlády, aby ho informoval o hodnocení současného stavu přípravy ČR za ekonomická ministerstva, jejichž činnost vicepremiér koordinuje.

Fencl: Smluvní ochrana tuzemského trhu nižší než u trhu zemí EU

Smluvní ochrana tuzemského trhu je asi 2,5krát nižší, než je tomu u trhu zemí Evropské unie. Zároveň objem podpor, které dostávají čeští zemědělci, je třikrát nižší než v Unii. Na pátém mezinárodním fóru nazvaném "Přidružené země na cestě do Evropské unie - hlavní témata vyjednávání" v Praze to v úterý řekl ministr zemědělství Jan Fencl. Za silné stránky českého zemědělství Fencl označil nižší ceny finální produkce a zhruba desetkrát vyšší koncentraci výroby ve srovnání se zeměmi EU. Naopak za slabiny našeho zemědělství považuje o 20 až 30 procent nižší konkurenceschopnost, přebytek a nedostatečnou vybavenost zpracovatelských kapacit potravinářského průmyslu a malé propojení zemědělských prvovýrobců a zpracovatelů.

Kužvart: MŽP bude jednat o posílení finančních prostředků nutných pro začlenění ČR do EU v oblasti ekologie

Ministerstvo životního prostředí bude při přípravě budoucích státních rozpočtů intenzivně jednat s ministerstvem financí o posílení finančních prostředků, které by umožnily členství České republiky v Evropské unii v oblasti ekologie. Státní pokladna dosud resortu dává k dispozici necelou třetinu požadovaných prostředků, řekl v úterý na Manažerském fóru konaném v rámci zahájení čtyř specializovaných veletrhů EnviBrno, Simet, Wood-Tec a Welding šéf ministerstva životního prostředí Miloš Kužvart.

Deficit 60 miliard korun nemá ve sněmovně šanci na úspěch

Téměř týden po zamítnutí vládního návrhu státního rozpočtu na rok 1999 v prvním čtení neslevila žádná z parlamentních stran ze svých představ o konstrukci a především schodku státních financí, které v původním návrhu počítaly se schodkem 26,8 miliardy korun. Politici setrvávají na svých stanoviscích i navzdory některým výrokům z řad ČSSD, které naznačují deficit až 60 miliard.

Špidla povede jednání ke zvýšení odvodů sociálního pojištění

Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla povede politická jednání, která by měla vyústit v opětovné předložení návrhu zvýšení odvodů na sociální pojištění Poslanecké sněmovně. Deficit důchodového účtu v případě, že navýšení odvodů nebude schváleno, na dotaz ČTK odhadl Špidla na devět miliard korun.

David nepočítá s podstatnými změnami rozpočtu oproti původnímu

Ministr zdravotnictví Ivan David nepočítá s podstatnými změnami rozpočtu svého resortu oproti původnímu návrhu. Poslanecká sněmovna minulou středu rozpočet jako celek nepřijala, proto musí vláda do poloviny listopadu předložit návrh nový. "Ve svém projevu v parlamentu jsem vyzval poslance, aby navrhli seškrtání rozpočtu a aby se pod to seškrtání podepsali, pokud se domnívají, že rozpočet ve zdravotnictví je rozmařilý," řekl David v úterý na dotaz ČTK.

Schodek zahraničního obchodu v září pouze 18 miliónů Kč

Záporné saldo zahraničního obchodu České republiky se v září snížilo téměř na nulovou hodnotu, když dosáhlo 18 miliónů korun oproti srpnovým 4,95 miliardám Kč. Za leden až září vykázal zahraniční obchod deficit 47,014 miliardy, přičemž ve srovnatelném období loňského roku byl schodek 100,656 miliardy Kč. Dovoz v září meziročně vzrostl o 0,7 procenta na 75,395 miliardy, vývoz se zvýšil o 7,2 procenta na 75,377 miliardy korun. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Izraelský prezident Ezer Weizman se sešel s českými veterány

Pomoc Československa při zakládání izraelské armády na konci 40. let byla hlavním tématem rozhovoru izraelského prezidenta Ezera Weizmana s českými veterány. Ti jsou na návštěvě Izraele při příležitosti 50. výročí vzniku Státu Izrael a 80. výročí vzniku samostatného Československa. Ezer Weizmann v roce 1948 absolvoval speciální pilotní kurs v Českých Budějovicích a jako příslušník první izraelské letecké eskadry se v letech 1948 až 1949 aktivně zúčastnil první arabsko-izraelské války.

ČR bude zastoupena v Kosovu v rámci ověřovací mise OBSE

Česká republika vyšle do Kosova v rámci ověřovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě maximálně 30 zástupců. Mise bude dohlížet na plnění mírové dohody o stahování vládních vojsk z provincie, jíž dosáhl minulý týden americký vyjednávač Richard Holbrook s jugoslávským prezidentem Slobodanem Miloševičem. Přítomnost ověřovatelů v Kosovu je důležitá pro tisíce uprchlíků. V první řadě jim má zajistit podmínky pro bezpečný návrat do domovů ještě před začátkem zimy.

Dnes zřejmě poslední jednání říjnové schůze parlamentu

Poslaneckou sněmovnu dnes čeká vzhledem k několika zbývajícím bodům programu zřejmě poslední den její říjnové schůze, která byla zahájena minulý týden. Poslanci mají rozhodovat o tom, zda budou souhlasit s trestním stíháním poslance Jiřího Payna (ODS) kvůli vážné dopravní nehodě, kterou způsobil letos v dubnu. Svého kolegu Payna, který vinu nepopírá, poslanci trestnímu stíhání patrně vydají.

Struž: Globalizace přinese zánik ryze českých bank

Postupující globalizace na finančních trzích a fúzování bank způsobí v České republice postupný zánik bank s ryze českým kapitálem. Podle generálního ředitele ING Bank Jana Struže český trh obsadí jako první rakouské a německé banky, které mají do České republiky teritoriálně nejblíže. "Je málo naděje pro čistě kapitálově české banky. V konkurenci přežijí jen výjimečně," řekl Struž na úterním fóru "Finance a banky ČR 98".

Výsledky průzkumu veřejného mínění

Sociální demokracie ve volebních preferencích mírně ztrácí, přesto je stále nejsilnější stranou. Jak zjistilo Středisko empirických výzkumů, sociální demokracii by dnes volilo 29 procent lidí. Druhou nejsilnější stranou zůstává ODS. Ta by získala hlasy od téměř 24 procent voličů. Třetí nejsilnější stranou, stejně jako po volbách, jsou s 12 a půl procenty komunisté.

Většina občanů, konkrétně 41 procent, se v současné době hlásí k politickému středu, ačkoli v minulých měsících převládala mírně pravicová orientace. K pravici se nyní přiklání přes 31 procent a k levici přes 27 procent. Vyplývá to z říjnového průzkumu Střediska empirických výzkumů. Z hlediska uvedené orientace je politická scéna přehledná, neboť KSČM je krajně levou formací, ČSSD je v politickém středu mírně nalevo, KDU-ČSL tvoří pravý střed, dále napravo je US a ještě více vpravo ODS. Republikáni se většinou řadí k pravici.

Tři čtvrtiny obyvatel jsou přesvědčeny, že mezi veřejnými činiteli je velmi vysoká míra úplatkářství. Téměř čtvrtina respondentů říjnového šetření Střediska empirických výzkumů dokonce věří, že jsou do korupce zapojeni téměř všichni politici a úředníci. Občané přitom podle zmíněného průzkumu veřejného mínění chápou korupci jako samozřejmou věc. Přestože lidé považují korupci za velmi rozšířenou, nevěří příliš sociálními demokraty avizované protikorupční akci "čisté ruce".

Česká veřejnost je při hodnocení vlády sociálních demokratů a osoby premiéra Miloše Zemana rozdělena na dva rovnocenné tábory. Říjnový průzkum Střediska empirických výzkumů prokázal, že podle 50 procent občanů pracuje vláda dobře. Přesně stejný počet obyvatel má opačný názor. Samotnému premiérovi Zemanovi důvěřuje 49 procent občanů oproti 51 procentům těch, kteří mu příliš nevěří. Snahu o naplnění volebních slibů přiznává vládě 55 procent voličů. Přesto polovina dotázaných nevěří, že Zemanův kabinet vydrží po celé funkční období.

Většina lidí pokládá za potřebné, aby se prezident Václav Havel vyjadřoval k činnosti vlády a poměrům v politických stranách. Názor, že je potřebné, aby Havel vystupoval v roli recenzenta domácího dění, zastává podle v úterý zveřejněného šetření Střediska empirických výzkumů téměř 63 procent lidí. "Narozdíl od mnohých politiků a komentátorů politické scény je většina občanů přesvědčena, že uplatňování kritického pohledu Havla na aktuální vnitrostranickou situaci je užitečné," uvedli autoři průzkumu.

Téměř tři čtvrtiny občanů, konkrétně 73 procent, jsou ochotny jít k listopadovým volbám do obecních zastupitelstev. Stejný počet voličů projevil tuto ochotu před komunálními volbami v roce 1994. Lidé předpokládají v letošních volbách úspěch kandidátů ČSSD a ODS. Vyplývá to z výsledků říjnového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění, které získala ČTK. Podle nich téměř pětina dotázaných, 16 procent, zřejmě nepůjde volit komunální politiky a 11 procent ještě neví.

Letos bylo spácháno v Praze 48 vražd

Pražští policisté letos zaznamenali na území hlavního města 48 vražd, z nichž 13 zatím zůstává neobjasněných. V sedmi případech jsou podezřelí cizinci - třikrát Ukrajinci, třikrát Slováci a jednou Američan. Novináře o tom v úterý informovali vedoucí pražské policejní správy. V loňském roce bylo v Praze spácháno 57 vražd a pokusů o vraždu. Devět vražd spáchali cizinci - čtyři vraždy Ukrajinci, dvě Chorvati a po jedné Rus, Slovák a Polák.

Ze sportu:

Fotbalisté Slavie Praha prohráli v prvním utkání Poháru UEFA s italskou Bolognou na jejím hřišti 1:2, po poločase 0:0. Branky domácího mužstva vstřelili Signori a Ingesson, za Slavii vyrovnával Dostálek.

V dohrávce 12. kola hokejové extraligy remizovala Jihlava s Kladnem 3:3. V čele tabulky je Vsetín, za ním Zlín a Třinec, poslední je Jihlava.

Bohdan Ulihrach je po Jiřím Novákovi druhým českým tenistou, který se probojoval do druhého kola ostravského tenisového turnaje IPB Czech Indoor, dotovaného částkou jeden milión dolarů. Ulihrach si v utkání prvního kola poradil s Němcem Larsem Rehmannem, který do hlavní soutěže postoupil z kvalifikace, po setech 6:4, 6:3 za pětasedmdesát minut hry. O postup do čtvrtfinále se Ulihrach, 34.hráč žebříčku ATP, střetne s turnajovou sedmičkou, Švédem Thomasem Enqvistem.

Ondřej Weissmann odstoupil na vlastní žádost z funkce trenéra hokejistů Chemopetrolu Litvínov. Na Weissmannovo místo byl jmenován Václav Sýkora, který v minulých dvou sezónách vedl spolu se Slavomírem Lenerem pražskou Spartu. Asistentem zůstává i nadále Vladimír Jeřábek. První zápas pod vedením nového trenéra Václava Sýkory sehraje Litvínov v pátek proti Zlínu.

Předpověď počasí pro Českou republiku:

Dnes má být převážně oblačno až zataženo, místy déšť, na horách sněhové přeháňky. Očekávané denní teploty 4 až 11 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.