Zprávy středa, 24. března 1999

Nyní podrobněji:

Poslanci jednají o vyslání polní nemocnice do Kosova

Poslanecká sněmovna má dnes na programu diskusi o vyslání armádní polní nemocnice do Kosova a nevyzbrojeného dopravního letounu do Makedonie. Dolní komora parlamentu v úterý dokázala projednat pouze dvě položky z téměř osmdesátibodového programu schůze. Poslanci těsnou většinou hlasů zamítli komunistický návrh novely ústavy o zpřesnění možnosti vyhlášení referenda. Sněmovna také projednala návrh zákona o prodeji státní půdy, který propustila do třetího parlamentního čtení. Poslancům se nepodařilo uzavřít diskusi o návrhu novely trestního zákona, která má upravit neoprávněné nakládání s lidskými tkáněmi a orgány.

V Olomouci je připraven do Kosova tým vojenských zdravotníků

Tým vojenských zdravotníků z Olomouce je připraven na cestu a čeká jen na rozkaz velitelů. V případě zásahu Severoatlantické aliance v jihosrbském Kosovu by čtyři lékaři a jedna sestra působili jako personál české polní nemocnice pod velením NATO. Polní nemocnice by mohla denně poskytnout pomoc 120 až 160 raněným a nemocným.

Solana: NATO nejde do války, směřuje k míru

Krize kolem Kosova, která v těchto dnech vrcholí, nediskredituje NATO, naopak potvrzuje jeho nezastupitelnou úlohu jako ochránce míru v Evropě, uvedl v úterý generální tajemník aliance Javier Solana. Podle jeho slov se vedení aliance itenzívně radilo o postupu s vládami všech členských zemí, včetně České republiky, Maďarska a Polska, které sotva vstoupily. Solana, který před úterní půlnoci vydal rozkaz k útokům na Jugoslávii, předpokládá, že pokud NATO zaútočí, bude to mít negativní vliv na vztahy s Ruskem, doufá však, že nebude ničivý.

BIS ke Kosovu: Zatím žádné poznatky o bezprostředním ohrožení ČR

Podle Bezpečnostní informační služby růst napětí kolem Kosova v dané chvíli bezprostředně neohrožuje Českou republiku. "V této chvíli nemáme poznatky o tom, že by naší republice hrozilo nějaké bezprostřední nebezpečí," řekl v úterý ČTK mluvčí BIS Jan Šubert.

Ministerstvo zahraničí nechystá stažení diplomatů z Bělehradu

Přes narůstající nebezpečí vojenského zásahu Severotlantické aliance proti Jugoslávii zatím nechystá české ministerstvo zahraničí stažení zbývajících českých diplomatů z Bělehradu. S evakuací celého velvyslanectví ministerstvo nepočítá ani v případě zahájení leteckých útoků NATO proti srbským cílům.

Ministr Bašta k návštěvě šéfa CIA v ČR

Šéf americké zpravodajské služby CIA George Tenet, který měl v úterý navštívit Prahu, odložil svoji návštěvu kvůli vrcholící krizi v jihosrbské provincii Kosovo. Na dotaz ČTK to v úterý řekl ministr bez portfeje, odpovědný za české tajné služby, Jaroslav Bašta. Tenetova návštěva podle Bašty nesouvisela s vládní akcí "čisté ruce", ale se vstupem České republiky do Severoatlantické aliance.

Členství v NATO umožnilo ČR stát se přidruženým členem ZEU

Status přidruženého člena Západoevropské unie udělila v úterý České republice Rada této organizace. Přidruženým členem ZEU se může stát evropská země, která je členem NATO a není členem Evropské unie. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil s tím, že rozhodnutí má formálně potvrdit Ministerská rada ZEU, která bude jednat 10. a 11. května v německých Brémách.

Na Pražském hradě se bude oslavovat vstup země do NATO

Slavnostní shromáždění na počest vstupu České republiky do aliance se uskuteční dnes na Pražském hradě. Necelé dva týdny po začlenění země do euroatlantické bezpečnostní struktury se ve Vladislavském sále sejdou členové vlády a obou komor parlamentu. Prezident Václav Havel a náčelník generálního štábu Jiří Šedivý pronesou projev. Původně se měla po vojenské přehlídce konat slavnostní večeře na počest návštěvy Javiera Solany, ale generální tajemník NATO kvůli vyhrocené situaci v jihosrbské provincii Kosovo svou cestu do Prahy odložil.

Limitovaný chod Evropské komise neovlivní vstupní rozhovory

Omezení činnosti Evropské komise pouze na běžnou agendu bez přijímání nových iniciativních kroků nemá nikterak ovlivnit vstupní rozhovory s Českou republikou a dalšími evropskými státy, které usilují o vstup do Evropské unie. Uvedla to v úterý mluvčí komise Martine Reichertsová. Po demisi z minulého týdne se komise rozhodla omezit svou činnost na minimum s odůvodněním, že už nemá mandát přijímat a uvádět do praxe závažnější rozhodnutí. Naše republika například už pocítila následky rezignace koncem minulého týdne v podobě odložení cesty komisaře Yves-Thibaulta de Silguyho do Prahy.

Zeman a Grebeníček se dohodli na konzultacích

Předsedové ČSSD a KSČM Miloš Zeman a Miroslav Grebeníček se v úterý dohodli na vzájemných konzultacích. Ty by se měly týkat projednávání vládních návrhů Poslaneckou sněmovnou. "Vyměnili jsme si jednak názory na vládní analýzu vývoje v letech 1990 až 1997, podrobně jsme projednávali otázku spotřebních daní a budou následovat další konzultace," řekl ČTK předseda KSČM. Komunisté a sociální demokraté disponují ve dvousetčlenné sněmovně 98 hlasy.

Kužvartův úřad prověří dopad zastavení Temelína na rozpočet

Tým expertů ministerstva životního prostředí prověří dopad zastavení výstavby Temelína na státní rozpočet. Tento úkol má ministerstvo Miloše Kužvarta na zadání vlády vypracovat do konce dubna. Zjistit se má také dopad zastavení výstavby elektrárny na zaměstnanost a situaci elektrárenské společnosti ČEZ. Zpracovány by měly být i možnosti úsporných opatření, dopady variant úplného zatavení, zakonzervování či likvidace Temelína na zelenou louku. Do stavby bylo zatím investováno více než 71 miliard korun, dalších deset miliard je vázáno smlouvami.

Američtí experti zpochybnili dostavbu Temelína

Dostavbu jaderné elektrárny Temelín zpochybnili v úterý američtí experti. Podle nich není možné očekávat uvádění elektrárny do provozu už v roce 2001, ale zhruba o jeden až dva roky později. Zdržení lze očekávat v souvislosti s bezpečnostními zkouškami, které budou muset technologické části elektrárny prodělat ještě před zavážením paliva. Rovněž náklady budou o 20 až 30 miliard korun vyšší, než předpokládá současný rozpočet. Na tiskové konferenci v Praze to uvedl expert na ekonomiku jaderné energetiky a ředitel energetického projektu na univerzitě Pace v New Yorku Edward Smeloff.

STEM: Dostavět Temelín chce 45 procent lidí, 29 procent je proti

Temelín jsme měli zastavit už v roce 1989. Teď po deseti letech se ale většina našich občanů kloní spíš k tomu, že by se jaderná elektrárna měla dostavět. Vyplývá to z bleskového exkluzivního průzkumu, který pro Český rozhlas a Českou televizi provedla agentura STEM. Dvě třetiny dotázaných považují otázku řešení Temelína za politický problém. Téměř všichni naši občané by ale při výrobě elektrické energie upřednostnili ekologická kritéria před ekonomickými.

Někdejší nejvyšší státní zástupce Veselý jmenován soudcem

Bývalý nejvyšší státní zástupce Vít Veselý se stal soudcem. Prezident Václav Havel ho jmenoval do funkce ještě spolu s dalšími 11 justičními čekateli. Veselého, který převzal spolu s ostatními jmenovací dekret na Pražském hradě, odvolala koncem roku vláda na návrh ministra spravedlnosti Otakara Motejla z funkce nejvyššího státního zástupce. Ministr mu vytýkal nepružné plnění koncepčních, kontrolních, metodických, ale i řídících úkolů v celé soustavě státních zastupitelství. V úterý Veselý složil do rukou ministra spravedlnosti soudcovský slib.

Martin Palouš na zasedání Komise OSN pro lidská práva v Ženevě

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Palouš v úterý na zasedání Komise OSN pro lidská práva v Ženevě řekl, že řešení všech problémů vznikajících v oblasti lidských práv musí vždy začínat doma. Uvedl, že kdo chce být považován za seriózního a spolehlivého účastníka mezinárodního úsilí o prosazení lidských práv ve světě, musí na jedné straně provádět aktivní domácí politiku v této věci a na druhé straně musí přijmout případnou kritiku od jiných. Podle něj Česká republika prochází dramatickým procesem a situace v oblasti lidských práv není bez chyby.

V Praze probíhá mezinárodní kongres bankéřů a finančníků

Třídenní mezinárodní kongres světových bankéřů a finančníků European Banking&Financial Forum 99 začal v úterý v pražském hotelu Ambassador. Jak zde týž den uvedl první viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj Charles Frank, dlouhodobá adaptace na evropskou měnu euro by měla být cílem i pro země, které teprve chtějí vstoupit do Evropské unie. Okamžité přijetí eura by však bylo podle jeho slov chybou, zvlášť když se ještě neví, jaký by měl být směnný kurs mezi měnou těchto zemí a eurem. "Nejdříve je třeba pracovat na kursové politice, provést strukturální reformy a zvýšit konkurenceschopnost průmyslu," zdůraznil Frank.

Před nadměrným nasloucháním radám a doporučením mezinárodních institucí typu Mezinárodního měnového fondu varoval v úterý na bankovním fóru předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. "Neměli bychom být obětí zájmu mezinárodních skupin poradců a byrokratů mezinárodních institucí," řekl Klaus před zástupci těchto institucí. "Transformující se země by měly být opatrnější při poslouchání těchto rad," dodal.

Novák: Telecom by měl na otevřený trh vstupovat privatizovaný

SPT Telecom by měl do liberalizovaného telekomunikačního prostředí v roce 2001 vstupovat jako firma zprivatizovaná více než z 51ti procent. V rozhovoru pro ČTK to v úterý uvedl generální ředitel společnosti Svatoslav Novák s tím, že pokud dojde k otevření trhu, budou na trh vstupovat subjekty z větší části zprivatizované. Tyto firmy mají podle Nováka mnohem větší flexibilitu v rozhodování, jsou automaticky i administrativně mrštnější. Reagoval tak na nedávné prohlášení ministra dopravy a spojů Antonína Peltráma, že o privatizaci 51procentního podílu státu v Telecomu by měla rozhodnout až příští vláda.

Podle výzkumu STEM by nyní ODS a ČSSD volilo téměř stejně voličů

ODS i sociální demokracie má přibližně stejný počet sympatií občanů. Podle výzkumu Střediska empirických výzkumů by ČSSD nyní volilo 24 procent obyvatel a ODS jen o 4 destiny procenta méně. Výrazně posílila KSČM - její volební lístek by do hlasovacích uren hodilo přes 14 procent lidí. Výzkumy ukazují, že ODS by byla spolu s lidovci a Unií svobody schopna sestavit většinovou vládní koalici disponující 109-ti poslaneckými hlasy.

Čtyřicet procent lidí soudí, že vývoj v ČR nikam nesměřuje

Dvě pětiny Čechů si myslí, že současný všeobecný vývoj v České republice nikam nesměřuje. Vyplývá to z březnového výzkumu Střediska empirických výzkumů. Asi čtvrtina lidí, 26 procent, je přesvědčena o tom, že politická a ekonomická situace v České republice se vyvíjí správným směrem. Loni v lednu bylo o správném směřování vývoje přesvědčeno 25 procent lidí, v říjnu 1996 bylo optimistických 40 procent občanů.

Stále více lidí si myslí, že vláda Miloše Zemana pracuje špatně

Stále více občanů České republiky se domnívá, že vláda sociální demokracie pracuje špatně. Vyplývá to z březnového výzkumu Střediska empirických výzkumů, kdy práci vlády negativně ohodnotilo 70 procent občanů. O deset procent také oproti loňskému září poklesla důvěra v premiéra Miloše Zemana, jehož nyní podporuje 38 procent lidí.

IVVM: Důvěra v ústavní instituce se nemění

Důvěra v prezidenta Václava Havla se nemění. Stejně jako v únoru důvěřuje hlavě státu 49 procent občanů. Opačný názor má 48 procent lidí. Důvěra v ostatní ústavní instituce podle dnes zveřejněného březnového šetření Institutu veřejného mínění téměř souhlasí s únorovými výsledky. Vládě důvěřuje 36 procent dotázaných, nedůvěřuje 60 procent respondentů. Menší důvěře se těší obě parlamentní komory - Poslanecké sněmovně 23 procent, Senátu jen 11 procent občanů.

STEM: Společnost je přívětivější k přistěhovalcům než k Romům

Většina české společnosti není nakloněna posilování práv etnických menšin a stejně jako v předešlých letech si zachovává vůči nim odstup. Z průzkumu firmy STEM je také patrné, že česká veřejnost vnímá přistěhovalce podstatně příznivěji než Romy. Podle mínění lidí není romská otázka problémem nedostatku práv romské menšiny, ale nedostatečného respektu Romů k právu obecně.

Svaz bojovníků za svobodu vzdal hold kapitánovi Morávkovi

Položením věnců a vojenskými poctami si v úterý v Praze členové Českého svazu bojovníků za svobodu připomněli 57. výročí úmrtí štábního kapitána Václava Morávka, jednoho z organizátorů protifašistického nekomunistického odboje. Podle předsedy svazu Jakuba Čermína byl Morávek hrdina, který ovlivnil výsledek druhé světové války.

Studenti budou demonstrovat proti povinným maturitám z matematiky

Proti záměru ministerstva školství zavést povinné maturity z matematiky budou ve středu na Palachově náměstí v Praze demonstrovat středoškolští studenti. Jednotné státní maturitní zkoušky obsahující i matematiku chce ministerstvo zavést na středních školách včetně soukromých pravděpodobně v roce 2001. Studenti však míní, že by volba maturitních předmětů měla odpovídat osobnímu zaměření žáka a jeho uplatnění v dalším životě.

V Moravském Krumlově bude přístupná Muchova Slovanská epopej

Slovanská epopej, cyklus dvaceti monumentálních obrazů, které maloval Alfons Mucha 18 let, umístěná v zámku v Moravském Krumlově, bude od 1. dubna opět zpřístupněna veřejnosti. V loňské sezóně přišlo na zámek 21.200 návštěvníků snad ze všech evropských států, ale také z Austrálie, Japonska a Ameriky. Mucha na obrazech Slovanské epopeje zachytil výjevy z historie slovanských národů.

Český astronom se podílel na objevu dvojhvězdy

Novou dvojhvězdu v souhvězdí Cephea objevil se svými zahraničními kolegy český astronom Petr Harmanec. Objev přispěje k hlavnímu úsilí astrofyziky, kterým je pochopení vzniku a vývoje stálic a hvězdných soustav. Dvojhvězdu mohou zájemci pozorovat pouze dalekohledem.

Ze sportu:

Výsledky třetích zápasů čtvrtfinále hokejové Staropramen-extraligy: Vítkovice - Vsetín 4:2, Pardubice - Zlín 1:2. Vítkovice snížily stav série na 1:2, Zlín vyhrál po třetí a je v semifinále.

Česká lyžařka Lucie Hrstková obsadila dvanácté místo ve slalomu na mistrovství Rakouska.

Krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes převážně oblačno až zataženo, nejvyšší teploty 11 - 15 stupňů Celsia. Západní až jihozápadní vítr 5 - 8 metrů za sekundu.

Tolik zprávy Radia Praha.