Zprávy středa, 24. listopadu 1999

A nyní podrobněji:

Na osmi místech České republiky mohou občané vyjádřit soustrast s úmrtím Josefa Luxe

Na osmi místech České republiky mohou občané od úterý do pátku vyjádřit soustrast nad úmrtím poslance a bývalého předsedy Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové Josefa Luxe. Jsou jimi budova Poslanecké sněmovny v Praze a kanceláře KDU-ČSL v Příbrami, Českých Budějovicích, Plzni, České Lípě, Hradci Králové, Ostravě a v Brně. Svůj podpis pod kondolenci je možné také připojit na internetové adrese www.kdu.cz. Josef Lux zemřel v pondělí ráno v americkém Seattlu, kde se v září na tamější klinice podrobil transplantaci kostní dřeně. Podle informací lékařů zemřel na komplikace, které způsobil zápal plic.

Po ročním souboji Josefa Luxe s leukémií zasáhla zpráva o jeho smrti nejen jeho rodinu a přátele, ale celou veřejnost. Politici, kteří na jeho skon reagovali, vyjádřili smutek nad odchodem člověka, který se snažil překonávat rozdíly a hledat kompromisy mezi různými názory.

Pohřeb Josefa Luxe se pravděpodobně uskuteční příští týden. Přesné datum i další detaily budou upřesněny po návratu jeho manželky Věry Luxové z amerického Seattlu. Ta by podle informací Evy Rolečkové, bývalé asistentky Luxe, měla přiletět asi ve středu.

Ústecké zastupitelstvo rozhodlo o zbourání kontroverzního plotu v Matiční ulici

Ústecké zastupitelstvo se v úterý rozhodlo zbourat kontroverzní plot ve zdejší Matiční ulici. Plot nechalo město postavit 13. října na základě stížností majitelů tamních rodinných domků na chování obyvatel nedalekých obecních domů pro neplatiče nájemného, v nichž žijí zejména Romové. Zastupitelé se také dohodli na tom, že více než 3,6 miliónu korun z desetimiliónové dotace od vlády použijí na vykoupení tří rodinných domků v Matiční, jejichž obyvatelé si přejí odejít. Tuto účelovou neinvestiční dotaci město dostane ze státního rozpočtu, a to pro ústecký městský obvod Neštěmice, do něhož Matiční ulice patří. Rozebrání plotu bude stát 56.000 korun. Zbývající část dotace město použije na odkoupení a demolici jednoho zchátralého neobývaného činžáku v Matiční ulici a na různé sociální programy.

Ústečtí zastupitelé zdůraznili, že vykoupení domů není optimálním řešením, ale nesystémovým krokem, který se nemůže stát precedentem k řešení sousedských vztahů. Situace v Matiční se ale podle nich stala natolik mimořádnou, že odkoupení domků je nezbytným předpokladem pro další "normální život obyvatel města". Přes původní požadavek města, aby domky odkoupila vláda, zastupitelé akceptovali, že je odkoupí město za použití části vládní dotace.

Bourání plotu v Matiční ulici začalo hned ve středu časně ráno. Romové rozhodnutí o zbourání plotu uvítali. Především ocenili, že vláda se do problému vložila a přidělila městu dotaci ve výši deseti miliónů korun. Podle Petra Jana z Grémia romských regionálních představitelů by se Romové měli zapojit do projektů na využití těchto domků.

Britská strana oceňuje podle vicepremiéra Pavla Rychetského snahu o zajištění soužití v České republice

O nejnovějším vývoji v kauze zdi-plotu v ústecké Matiční ulici, který představuje dohoda s místními úřady o zbourání kontroverzní stavby, v úterý český vicepremiér Pavel Rychetský informoval v Londýně předsedu horní komory britského parlamentu lorda Irvinea. Rychetský po schůzce řekl, že z britské strany byl postup oceněn. Vicepremiér zároveň zdůraznil, že dobrovolným odstraněním zdi v Matiční ulici se vůbec neodstraní problémy soužití, které jsou nejen v Ústí nad Labem, ale v celé zemi, "takže vláda uvolní dohromady - já doufám, že desítky miliónů, aby v České republice bylo možno řešit problémy soužití, sociální programy, programy pro vzdělávání a resocializaci, pro integraci romské komunity". Rychetský poznamenal, že možná ještě větší částku bude nutno investovat i do majoritní části společnosti.

Vicepremiér Pavel Rychetský, který v úterý zahájil dvoudenní návštěvu Británie, jednal s lordem Irvinem o legislativních otázkách spojených s přípravou České republiky na vstup do Evropské unie a o situaci kolem Romů. O této problematice, která je v Británii vnímána citlivě s ohledem na příliv romských imigrantů z České republiky, bude Rychetský hovořit také ve středu v podvečer s britským ministrem vnitra Jackem Strawem.

Policie zatkla exministra financí Iva Svobodu a jeho bývalou poradkyni

Policie v úterý zatkla bývalého ministra financí Iva Svobodu (ČSSD) a jeho někdejší poradkyni Barboru Snopkovou v souvislosti s vyšetřováním krachu továrny na dětské kočárky Liberta. ČTK to řekla mluvčí středočeské policie Soňa Budská, odmítla však uvést jakékoli bližší podrobnosti. Mluvčí republikového úřadu vyšetřování Soňa Jindráková ČTK potvrdila, že vyšetřovatel hodlá požádat soudce, aby Svobodu i Snopkovou vzal do vazby. Ivo Svoboda i Barbora Snopková čelí obvinění z poškozování věřitele a podle vyšetřovatele měli zpronevěřit z účtu mělnického podniku Liberta celkem 6.476.930 korun, uvedla Jindráková. Tyto prostředky měli postupně převést na své dvě firmy - Zora Euro se sídlem v Roztokách a společnost Tesla Praha 9. Svoboda a Snopková byli přitom jedinými majiteli těchto firem.

Policie se začala zabývat krachem mělnického podniku Liberta v závěru loňského roku na základě trestního oznámení jedné z bývalých pracovnic podniku, v němž se hovoří o podezření z vytunelování. Letos v březnu policie obvinila Snopkovou z porušení povinností při řízení o konkursu a vyrovnání a z poškozování věřitele. Ze stejného trestného činu byl v červenci obviněn i Svoboda, kterého pak o několik dní později premiér Miloš Zeman z ministerské funkce odvolal.

Vyjádření premiéra Miloše Zemana se v úterý ČTK nepodařilo zjistit. Vládní mluvčí Libor Rouček pouze poznamenal, že vše je nyní na orgánech činných v trestním řízení a že premiér by se k případu svého bývalého ministra financí mohl vyjádřit ve středu.

Stanislav Gross očekává, že před jednáním o rozpočtu se sejdou Miloš Zeman a Václav Klaus

Opakovanému prvnímu parlamentnímu čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok by měla předcházet jednání vrcholných stranických činitelů včetně šéfů sociální demokracie a Občanské demokratické strany Miloše Zemana a Václava Klause. Po úterním jednání poslanců ČSSD to řekl jejich předseda Stanislav Gross. "Každému je nad slunce jasné, že bez tohoto jednání (Zemana s Klausem) můžeme v této otázce těžko očekávat nějaký pokrok," prohlásil Gross. ČSSD má ve dvousetčlenné sněmovně jen 74 křesel a je zatím jedinou stranou, která návrh rozpočtu podporuje. Ostatní strany buď vyčkávají, nebo rozpočet odmítají. Sněmovna se jím začne zabývat na schůzi, která začne v úterý 30. listopadu.

Poslanci ODS se v úterý rozpočtem nezabývali, takže jejich konečný postoj zůstává nejasný. Naproti tomu zákonodárci Unie svobody rozpočet nepodpoří. "Hlasovat 'pro' by znamenalo schválit dosavadní působení vlády a navíc jí dát bianco šek k tomu, aby stejným způsobem pokračovala i do budoucna," řekl v úterý ČTK šéf poslanců unie Karel Kühnl.

V prvním čtení sněmovna návrh rozpočtu ještě neschvaluje. Pouze rozhoduje o jeho celkových dále neměnných příjmech a výdajích, nebo o jeho vrácení vládě k přepracování. To se stalo v říjnu, kdy odmítla vládní představu o státních financích se schodkem téměř 40 miliard korun. Nová verze rozpočtu zahrnuje deficit ve výši 42 miliard korun.

V britské metropoli probíhá konference zaměřená na podporu investic v České republice

K dalšímu přílivu investic do České republiky vyzval v úterý v Londýně na konferenci Czech Investment 66 zahraniční podnikatele místopředseda vlády a ministr financí Pavel Mertlík. Jak uvedl, česká ekonomika se už dostává z recese a nabízí investorům dobré příležitosti. Ministr financí Mertlík investorům dále řekl, že česká vláda hodlá privatizaci významných podniků dokončit do roku 2002.

Vicepremiér Pavel Mertlík v Londýně vyjářil přesvědčení, že politická situace v České republice se uklidní a vláda sociálních demokratů přežije. "Kdyby se však stalo to, že by neprošla druhá verze rozpočtu, tak bych chápal velmi obtížně situaci, kdyby opoziční strany, které rozpočet nepodpoří, vzápětí neiniciovaly hlasování o vyslovení nedůvěry vládě," prohlásil Mertlík. Opozice podle jeho názoru musí být důsledná a po případném "A" říci i "B". "Takové nekonsistence jsou asi to nejhorší. V zahraničí si toho všímají a působí to negativně," dodal Pavel Mertlík.

Konference v Londýně, která byla svolána na podporu investic v České republice, vyvolala velký zájem investorů, kteří se na dvoudenní jednání i přes vysoké vstupné (1200 liber) dostavili v hojném počtu zhruba 150 lidí. Podle ministra financí Mertlíka je to dáno tím, že se v uplynulých dvou letech změnilo v České republice klima pro investory.

Výkonný ředitel ING Barings David Robins na konferenci upozornil na některé neduhy české ekonomiky, jako je například nedostatečná ochrana práv menšinových akcionářů nebo nedostatečně rozvinutý kapitálový trh. Vyjádřil však přesvědčení, že česká ekonomika se s těmito problémy dokáže vyrovnat a bude pro investory atraktivní zemí.

Vysoký činitel Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Simon Jackson upozornil na nedostatek nezávislé regulace v energetickém sektoru, jehož privatizace patří ke klíčovým podmínkám vstupu České republiky do Evropské unie.

Britský náměstek obchodu Richard Caborn na konferenci řekl, že v únoru zahájí britská vláda kampaň na podporu investic v České republice. "Zaměřujeme se na země, které mají velký potenciál. A Česká republika patří mezi ně," uvedl Caborn.

S příspěvkem o financování dopravní a telekomunikační infrastruktury v České republice vystoupí ve středu na londýnské konferenci Czech investment 99 ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám. Ten se v Londýně dále setká se zástupci strategických partnerů českých telekomunikačních firem Tele Denmark a TelSource a dalšími investory. Ministr by se měl rovněž sejít se zástupci investiční banky ING Barings.

Trestnost držení drog nesnížila podle Meziresortní protidrogové komise množství experimentující mládeže

Novela trestního zákona, podle které je od letošního roku trestné i držení drogy pro vlastní potřebu, nesplnila v oblasti prevence svůj účel. Po jednání Meziresortní protidrogové komise to v úterý uvedl její sekretář Josef Radimecký. Počet těch, kteří poprvé drogu vyzkoušeli, se podle něj nesnížil. Problém je v tom, že mladí lidé svou první drogu nejčastěji dostávají od spolužáků či kamarádů, a nikoli od dealerů, proti kterým byla novela namířena. Návrh nové koncepce protidrogové politiky by měl být podle Radimeckého předložen vládě v červnu.

Nezavedení víz nezlepší podle Tadeáše Kokotka situaci na černém trhu práce

Rozhodnutí české vlády nezavést vízovou povinnost pro občany států bývalého Sovětského svazu nezlepší podle ředitele odboru trhu práce ministerstva práce a sociálních věcí Tadeáše Kokotka situaci na černém trhu práce. Kokotek je přesvědčen, že pokud by vláda víza zavedla, musela by řada podnikatelů zejména ze stavebnictví více zaměstnávat Čechy. Nahrazení cizinců tuzemskými pracovníky, zejména ve stavebnictví a službách, by podle něj mohlo snížit nezaměstnanost až o půl procenta.

ÚDV navrhl obžalovat komunistického bosse Karla Hoffmanna z vlastizrady

Návrh na obžalobu bývalého vysokého komunistického funkcionáře Karla Hoffmanna zaslal v úterý pražskému státnímu zástupci vyšetřovatel Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV). Hoffmann by měl být obžalován z vlastizrady spáchané formou sabotáže v souvislosti se vstupem vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Podle zjištění ÚDV se dopustil trestného činu tím, že v noci na 21. srpna 68 nařídil jako ředitel tehdejší Ústřední správy spojů zastavení televizního a rozhlasového vysílání. ČTK o tom informoval mluvčí ÚDV Jan Srb.

Zahraniční výbor Státní dumy obdržel poselství z Poslanecké sněmovny ČR k Čečensku

Zahraniční výbor ruské Státní dumy v úterý obdržel poselství předsedy sněmovního zahraničního výboru Lubomíra Zaorálka. Ten ruské kolegy upozornil na neúměrné používání síly při vojenské operaci v Čečensku. ČTK to v Moskvě potvrdil vedoucí aparátu zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Vasilij Pospelov. Uvedl, že výbor zašle odpověď českým kolegům v nejbližších dnech.

Generální ředitel ČD Dalibor Zelený byl zvolen prezidentem Mise východ - západ UIC

Shromáždění aktivních členů Mezinárodní železniční unie (UIC) v Paříži potvrdilo generálního ředitele Českých drah (ČD) Dalibora Zeleného do funkce prezidenta Mise východ - západ. Mise působí jako pracovní orgán unie. ČTK to sdělila mluvčí ČD Zdenka Celá. Mise připravuje konkrétní záměry integrace železniční Evropy. Mezi 12 členů uskupení patří Německo, Francie, Itálie, Finsko, Řecko, Rakousko, Polsko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko a Česká republika. UIC dále České dráhy vybrala, aby spolu s německými, italskými a francouzskými železnicemi zastupovaly Evropu ve Světovém výkonném výboru UIC. Jedná se o orgán, který řídí Mezinárodní železniční unii v době mezi Shromážděním aktivních členů UIC, které se schází jednou za rok.

Ministr zahraničí Jan Kavan podle Václava Hrubého v kauze Štiřín opakovaně lhal

Odvolaný ředitel Konferenčního centra Štiřín Václav Hrubý v úterý obvinil ministra zahraničí Jana Kavana z opakovaného lhaní v takzvané štiřínské kauze. Zároveň ČTK řekl, že za svá slova očekává Kavanovu žalobu a "tuto skutečnost vítá". Zatímco ministr zdůvodňuje Hrubého odvolání závažnými nedostatky v hospodaření, bývalý ředitel tvrdí, že byl potrestán za to, že nepodlehl nátlaku, aby dodal materiály potvrzující vládní obvinění exministra zahraničí Josefa Zieleniece z korumpování novinářů. Toto tvrzení ministr Kavan v minulosti opakovaně odmítl.

Ministerstvo zahraničí necítí důvod se k mediálním vystoupením Václava Hrubého už vyjadřovat, řekl ČTK mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil. Připomněl, že úřad už před deseti dny po zveřejnění závěrů inspekční kontroly uvedl, že se k případu dál vyjadřovat nebude.

Václav Hrubý zopakoval, že vítá pondělní rozhodnutí vlády požádat Nejvyšší kontrolní úřad o novou kontrolu ve Štiříně s tím, že bude konečně provedena kvalifikovanými odborníky, nezávislými na státní moci. "Mám čisté svědomí," zdůraznil.

STEM: Vstup do EU přinese klady i zápory hlavně v ekonomice

Tři čtvrtiny českých občanů očekávají podle průzkumu Střediska empirických výzkumů od začlenění do Evropské unie konkrétní výhody. Na rozdíl od nich žádné přednosti nevidí 12 procent dotázaných, stejný počet lidí nedokázal otázku posoudit. Mezi výhody především patří podle zhruba 10 procent respondentů zlepšení ekonomické situace a začlenění mezi vyspělé země, největším záporem budou podle 13 procent lidí vysoké finanční náklady a zvýšení daní.

Spejbl s Hurvínkem hostovali v Drážďanech, do Německa se vrátí

S velkým ohlasem se podle Miroslava Poláka z pražského Divadla Spejbla a Hurvínka setkalo hostování této scény v Drážďanech, kde vystoupila v rámci českých kulturních dnů. "Naše loutky se také objevily v hlavní zpravodajské relaci televizní stanice MDR," řekl v úterý Polák ČTK. Do Drážďan se Divadlo Spejbla a Hurvínka vrátí opět 17. února, před svým téměř už tradičním hostováním v berlínském divadle Urania.

Ze sportu:

Fotbalisté Sparty prohráli v úvodním utkání osmifinálové skupiny Ligy Mistrů s FC Portem 0:2, góly vítězů dali v poslední čtvrthodině Drulovič a Jardel.

23. kolo české hokejové extraligy skončilo s těmito výsledky: Vsetín - Plzeň 3:4 Havířov - Znojmo 2:1 Třinec - Zlín 6:3 Litvínov - Kladno 4:2 Pardubice - Vítkovice 4:3 České Budějovice - Slavia Praha 5:2 Sparta Praha - Karlovy Vary 4:1 Tabulku vede Plzeň před Zlínem, třetí je Sparta Praha a poslední příčka patří Havířovu.

Hokejisté pražské Sparty deklasovali ve svém pátém vystoupení ve skupině B v Evropské lize celek IFK Helsinky 12:1.

A ještě informace o středečním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy slabé sněžení, ojediněle mrznoucí srážky. Nejvyšší denní teploty -1 až 3 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.