Zprávy středa, 28. července 1999

A nyní podrobněji:

Vláda bude jednat o poslaneckých návrzích, Kosovanech a extremistech

Vláda bude ve středu v Kolodějích schvalovat soubor opatření, která by měla omezit činnost neofašistických a extremistických skupin v České republice. Kabinet dále mimo jiné projedná několik poslaneckých návrhů zákonů a program repatriace kosovských uprchlíků. Zabývat se bude i návrhem zákona, který by měl umožnit čerpat z Fondu národního majetku prostředky na výstavbu domovů důchodců, jež by nahradily objekty vrácené v restituci. Ministři vyslechnou také zprávu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost o stavbě jaderné elektrárny Temelín. Dozví se i o tom, jak jsou státní úředníci připraveni na takzvaný počítačový problém roku 2000.

Senátoři projednají armádní zákony a další předlohy

Zřejmě nejvíce diskutovanými předlohami na středeční schůzi Senátu bude osm návrhů armádních zákonů a novel, které nedávno schválili poslanci. Senátoři Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, Občanské demokratické aliance, Unie svobody a Občanské demokratické strany budou totiž k předlohám prosazovat pozměňovací návrhy. Senátorský klub České strany sociálně demokratické je spíše pro to, aby byly schváleny v nynějším znění. Vyplynulo to z úterního jednání senátorských klubů.

Komunisté podle průzkumu agentury Sofres-Factum dotáhli preference ČSSD

Komunisté by v případných volbách do Poslanecké sněmovny počátkem července získali přibližně stejný počet hlasů jako vládní sociální demokracie. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Sofres-Factum. ČSSD získala 15,6 procenta a KSČM 14,3 procenta potenciálních voličů. Rozdíl mezi ČSSD a KSČM je podle agentury v rozmezí statistické chyby. Nejvíce občanů, a to přes 23 procenta, preferuje Občanskou demokratickou stranu. Podle volební prognózy, která přibližuje reálné výsledky voleb, by ODS získala 29 procent hlasů, ČSSD 17,3 procenta a KSČM 16,9 procenta hlasů. Průzkum Sofres-Factum potvrdil i zjištění dalších obdobných agentur, která ukazují trvalý nárůst preferencí Komunistické strany Čech a Moravy. Do Poslanecké sněmovny by se podle agentury Sofres-Factum dostala i Unie svobody s 11,1 procenta a volební prognózou 12,1 procenta a KDU-ČSL, kterou preferuje 10,7 procenta voličů; v případných volbách by získala 11,7 procenta hlasů.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach věří navzdory rostoucím preferencím KSČM v úspěch vlády a v návrat přízně voličů. Předseda komunistických poslanců Vojtěch Filip soudí, že růst preferencí jeho strany přinese ochotu ČSSD ke spolupráci s KSČM. Oba politikové tak v úterý v rozhovoru pro ČTK reagovali na trvalý růst komunistických preferencí.

Prezidentský pár se z Islandu vrátí do Prahy ve čtvrtek

Po devítidenním pobytu na Islandu se ve čtvrtek vrátí z dovolené do Prahy prezident Václav Havel s chotí. Informoval o tom v úterý mluvčí jeho kanceláře Martin Krafl. V pátek se prezident Havel vypraví do Sarajeva na summit o Paktu stability na Balkáně. Na vrcholné schůzce o budoucnosti Balkánského poloostrova se sejde s vysokými představiteli více než 30 zemí a zástupci mezinárodních organizací. Cestu na Balkán spojí český prezident s návštěvou našich vojáků, kteří působí v tamních jednotkách SFOR.

Iniciativa Impuls '99 vzbuzuje v menších stranách kladné ohlasy

Nedávná iniciativa českých intelektuálů Impuls '99 sice sklízí kritiku členů ODS i ČSSD, zástupci menších stran se k ní však hlásí. Pochvalně se o iniciativě, která chce kultivovat politickou situaci v zemi a pomoci obnovit hodnoty občanské společnosti, vyjádřili například přední představitel Unie svobody Ivo Šanc, politické hnutí Nezávislí či kandidát Republikánské unie v senátních volbách Otakar Tyl.

Pod iniciativu Impuls '99 se podepsalo 186 českých intelektuálů nespokojených s patovou situací, v níž se česká politika podle nich ocitla. Chtějí se proto zasadit o brzkou a kvalitní integraci České republiky do evropských struktur, rozvíjet a kultivovat občanskou společnost a pomoci obnovit její morální hodnoty. Kritice podrobili ti, kdo se podílejí na iniciativě, nynější vládnoucí politickou garnituru, jíž Impuls '99 vytýká malou ochotu k dialogu a nedostatek sebereflexe.

Policie bude hlídat americké instituce nejméně do konce týdne

Policie bude střežit nejméně do konce tohoto týdne všechny americké instituce v Praze, kterým hrozí anonym teroristickým útokem. O obsahu výhrůžky odmítá policie uvést jakékoli podrobnosti. Podle neoficiálních informací je hrozba teroristickým útokem namířena hlavně proti Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda 'RFE/RL), které z Prahy vysílá mimo jiné do Íránu a Iráku. Velvyslanectví USA v pondělí doporučilo americkým občanům, aby věnovali zvýšenou pozornost svému okolí a vlastní bezpečnosti. Veškeré služby občanům poskytuje ambasáda dál v běžném rozsahu. I Rádio Svobodná Evropa vysílá beze změn.

Na 200 zaměstnanců Poldi obdrželo výpovědi

Kladenská Poldovka opět prožívá své drama. Po zastavení činnosti na počátku července a protestním mítinku pracovníků minulý čtvrtek se naplnila další hrozba vedení společnosti. Na 200 zaměstnanců obdrželo výpovědi k 1. srpnu 1999. Po úterní schůzce odborové rady s vedením hutního závodu o tom informoval Český rozhlas s tím, že vedení Poldi trvá na platnosti výpovědí, přestože zaměstnavatel svůj záměr neprojednal s odbory a propouštění je tedy v rozporu s platnou Kolektivní smlouvou. "Rozhodnutí představenstva je pevné, jakkoli je v rozporu se zákonným postupem," uvedl Český rozhlas. Dodal, že odborový předák Stanislav Tomášek hodlá v této souvislosti podat žalobu na Železárny Hrádek, vlastníka kladenského provozu. Zaměstnavateli tak hrozí ze strany Úřadu práce pokuta ve výši 250.000 korun.

Žantovský kritizuje ministerstvo za mlčení k Lukašenkovi v úřadu

Předseda zahraničního výboru Senátu Michael Žantovský 'ODA) v úterý ostře kritizoval ministerstvo zahraničí za jeho "pasivní přístup" k případu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Jeho setrvávání ve funkci považují USA i některé západoevropské země za nelegitimní. "Od 20. července v našem nedalekém sousedství vládne diktátor a českou zahraniční politiku to, zdá se, příliš nevzrušuje," prohlásil na tiskové konferenci ODA její místopředseda Michael Žantovský. Podle něj má ministerstvo zahraničí pro "diktátory typu jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče a Lukašenka zvláštní pochopení".

Alexandr Lukašenko si v referendu v roce 1996 prodloužil dobu vládnutí, které mělo skončit letos 20. července, do roku 2001. Zároveň si nechal potvrdit rozsáhlé pravomoci. Běloruská opozice, kterou to podnítilo k protestním akcím, ani západní země výsledky referenda neuznaly.

Mezi Libercem a Dlouhými Mosty otevřen úsek čtyřproudé silnice

Osm a půl kilometrů dlouhý rychlostní čtyřpruh mezi Dlouhými Mosty a Libercem otevřel v úterý ministr dopravy Antonín Peltrám. Stavba, která byla zahájena před více než třemi lety a vyžádala si 342 miliónů korun, je podle usnesení vlády o rozvoji dálnic a čtyřproudých silnic součástí zkapacitnění komunikace 1/35 mezi Prahou a Libercem a nového rychlého spojení mezi Českou republikou a Německem. "Propojení až do Německa by mělo být dokončeno během několika let. Uděláme všechno proto, abychom zajistili peníze na jeho výstavbu," řekl ministr Peltrám. Dodal, že dokončení dopravního spojení s Německem přijde na stovky miliónů korun. Ministr přitom počítá s finanční podporou z fondu ISPA a dalších zdrojů Evropské unie.

Ministři Císař a Špidla chystají změnu státního příspěvku na bydlení

Ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař společně s ministrem práce a sociálních věcí Vladimírem Špidlou chystají změnu státního příspěvku na bydlení. Sociálně slabým nájemníkům se zvýší dotace a vládě se uvolní ruce při deregulaci nájemného. Příspěvek by se měl odvozovat od skutečných nákladů na bydlení. Sdružení nájemníků považuje letošní zvýšení cen nájemného za přijatelný kompromis, protože reaguje na sociální situaci občanů. Podle Občanského sdružení majitelů domů je to však jasný signál pro investory, aby neinvestovali do bytové výstavby.

Záměr ministrů Císaře a Špidly v úterý pochválil prezident Hospodářské komory České republiky Zdeněk Somr. "Přivítali bychom, kdyby stát podporoval sociální bydlení touto formou, nikoliv tím, že bude plošně limitovat veškeré nájemné, protože to zamezuje podnikání v oblasti bytové výstavby," uvedl Somr.

Jiří Payne nepůjde do vězení, ale musí zaplatit škodu

Poslanec Jiří Payne 'ODS) nepůjde za dopravní nehodu, kterou zavinil v dubnu loňského roku, do vězení, ale musí zaplatit způsobenou škodu a další peníze poslat na obecně prospěšné účely. Ty si napůl rozdělí fond na pomoc obětem trestné činnosti a Fakultní nemocnice Motol v Praze 5. Payne v úterý ČTK informoval, že soud tento měsíc jeho případ uzavřel, a souhlasil s potrestáním ve formě finančního vyrovnání. Neuvedl však, jak vysokého. Policie škodu odhadla zhruba na 150.000 korun. Při nehodě byly zraněny dvě osoby: jeho dcera Ráchel a řidič sanitky, do níž Jiří Payne narazil. Poslanec nežádal - i když by na to měl právo - aby se na jeho pochybení vztahovala imunita. Nechal si tehdy také na vlastní žádost odebrat krev ke zkoušce na alkohol.

Kupónová privatizace není podle STEMU pro většinu lidí správnou cestou

Tři čtvrtiny českých občanů, přesně 76 procent, nepovažují kupónovou privatizaci za správnou formu rozdělení národního majetku. Opačného názoru je 24 procent lidí. Vyplývá to z výsledků průzkumu Střediska empirických výzkumů 'STEM). Podíl příznivého hodnocení kupónové privatizace podle agentury postupně klesá - v červnu 1994 kupónové privatizaci věřilo ještě 63 procenta lidí.

Tři čtvrtiny lidí považují podle IVVM pomoc ČR Kosovu za dostatečnou

Humanitární pomoc České republiky kosovským Albáncům byla podle 74 procent občanů dostatečná, s vysláním české polní nemocnice do Albánie bylo spokojeno ještě o deset procent lidí více. Vyplývá to z výsledků červencového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM). Přijímání kosovských uprchlíků na českém území splnilo očekávání 76 procent respondentů, o dvě procenta dotázaných méně považuje za dostatečnou humanitární pomoc neziskových organizací a nadací. Vyslání české vojenské roty do mezinárodních sil KFOR ocenilo 69 procent lidí.

Desítka Čechů pomáhá v kosovské Peči uprchlíkům bez domova

Tranzitní centrum pro kosovské uprchlíky, kteří po návratu do provincie našli své domovy vypálené či zničené, provozuje v Peči v západním Kosovu česká humanitární organizace Člověk v tísni. Vedle ubytování a stravy jim tamní pracovníci, včetně deseti Čechů, nabízejí také psychologickou pomoc po zažitých traumatech, řekl v úterý ČTK Jan Kamenický z organizace Člověk v tísni. Středisko má k dispozici tři relativně zachovalé budovy, které po nezbytné rekonstrukci pojmou až 800 lidí bez domova. Dočasné útočiště zde v současné době našlo zhruba 200 lidí, doplnil Michal Kouba, který v tranzitním centru pobýval tři týdny.

Ústecké pivo Zlatopramen opět míří do Jugoslávie

Dodávky piva Zlatopramen do Jugoslávie obnovily v těchto dnech Ústecké pivovary. První kamión se 112 hektolitry ústeckého piva po ukončení válečného konfliktu směřuje do Bělehradu i do jugoslávských rekreačních oblastí a následovat by ho měly další zásilky. Předseda představenstva Ústeckých pivovarů Vladimír Balach v úterý pro ČTK uvedl, že firma by uvítala, kdyby mohla dodávat pivo i českým vojákům v Kosovu nebo příslušníkům dalších vojenských jednotek v této oblasti.

ČR měla k 31. prosinci loňského roku 10,289.621 obyvatel

Česká republika měla k 31. prosinci loňského roku 10,289.621 obyvatel, což je o 9504 lidí méně než ke konci předloňského roku. Loni se u nás narodilo 90.535 dětí. Počet zemřelých během loňského roku přesáhl počet novorozenců o 18.992. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Český statistický úřad.

Ekologové zahájili blokádu stromů v šumavských pralesech

Odpůrci kácení stromů v lesích Národního parku Šumava zahájili v úterý na výzvu skupiny přírodovědců a lesníků blokádu ohrožených stromů v Trojmezném pralese. Svou přítomností zabraňují kácení stromů, protože zákon zakazuje těžbu tam, kde se nacházejí jiné osoby než lesní dělníci. Blokády v blízkosti Plešného jezera se účastní asi 20 lidí ze šesti ekologických a nevládních sdružení, mimo jiné z DUHY, Sdružení trvale udržitelného života a dalších. Těžbu povolilo Ministerstvo životního prostředí v rámci boje proti kůrovci.

Správa šumavského parku hodlá předcházet střetům s ekology

Správa Národního parku Šumava hodlá podle ředitele Ivana Žlábka předcházet možným krajním střetům s ekology, kteří od úterního rána vlastními těly brání kácení kůrovcem napadených stromů v přírodní rezervaci Trojmezná v okolí Plešného jezera. "Všechny lesní správy dostaly příkaz, aby ekologům doslova maximálně vycházely vstříc a nebránily jim v jejich aktivitách. Chceme se tak vyhnout střetům mezi účastníky blokády a lesními dělníky a také případným úrazům při kácení stromů. Pokud to nebude nutné, nebudeme k tomu zvát policii," řekl v úterý Žlábek novinářům. Vedení parku podle něj uznává legitimitu rozdílných pohledů na ochranu pralesovitých zbytků a původního genofondu šumavského smrku a je ochotno vést i nadále věcnou diskusi o možných alternativách řešení. Blokádu však považuje za kontraproduktivní a nešťastné řešení.

Strakonický hrad o víkendu ožije středověkým Rumpálováním

Středověkým trhem s ukázkami řemesel a rejem tanečnic, šermířů, komediantů a kejklířů ožije v sobotu a v neděli strakonický hrad. Na přípravě programu Rumpálování 'nazvaném podle hradní věže Rumpál) s podtitulem "trhy, hodování, souboje a klání" se podílejí muzeum středního Pootaví, strakonické městské kulturní středisko a skupina historického šermu Markýz.

Zemřel sochař a předseda uměleckého spolku Mánes Jiří Seifert

Ve věku nedožitých sedmašedesáti let zemřel v neděli 25. července sochař Jiří Seifert, který vedl od roku 1995 Spolek výtvarných umění Mánes. S výtvarníkem a předsedou spolku se jeho přátelé rozloučí v pátek 30. července v motolském krematoriu v Praze. ČTK o tom informoval místopředseda Mánesu Eduard Schleger.

Svátek sv. Gorazda oslavili věřící a kněží ve Velehradě

Ve staromoravském obřadu a jazyce sloužil v úterý ve Velehradě slavnou mši svatou u příležitosti svátku prvního velkomoravského arcibiskupa sv. Gorazda francouzský archimandrita Pierre Kholodilin. Koncelebrovali arcidiakon Tadeé Barbas z USA, belgický diakon Robert Francis, nizozemský diakon David Pott, děkan Milan Vavro ze Slavkova u Brna a další kněží. Staromoravská řeč se stala za Gorazdova života integrující liturgickou řečí pro křesťanský svět. V tomto stylu je mše sloužena od Japonska až po USA a je typická též pro Evropu, řekl ČTK předseda Matice svatoklimentské a představený Společenství sv. Gorazda a druhů Živé dědictví Miroslav Gorazd Richter.

Jihočeští policisté získali na světových hrách 18 medailí

Osmnáct medailí - sedm zlatých, tři stříbrné a osm bronzových - přivezla výprava 19 jihočeských policistů ze Světových her policistů a hasičů, které v sobotu skončily ve švédském hlavním městě Stockholmu. "Naši sportovci, kteří jsou policisty v běžném výkonu služby, soutěžili v atletice, cyklistice, judu, karate, plavání a střelbě," řekl v úterý novinářům zástupce ředitele jihočeské policejní správy Josef Kuchař. Světových her se podle jeho slov od 16. do 24. července účastnilo více než 9000 sportovců ze 62 zemí.

A ještě krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno, na severu až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.