Zprávy středa, 31. ledna 2001

Vilém Faltýnek

Mise předsedy Senátu Petra Pitharta na Kubě

Předseda českého Senátu Petr Pithart, který od pondělního večera v Havaně jedná o možnosti propuštění zadržovaných českých občanů Ivana Pilipa a Jana Bubeníka, se v úterý sešel také s kubánským ministrem zahraničí Felipem Pérezem Roquem. Informoval o tom náměstek českého ministra zahraničí Hynek Kmoníček, přičemž odmítl s ohledem na citlivost daného problému sdělit jakékoli podrobnosti. Pithart, který je v kubánské metropoli na pozvání prezidenta Fidela Castra, v úterý dlouze jednal s představiteli kubánského parlamentu a na asi 40 minut se sešel s oběma zadržovanými Čechy v havanské věznici Villa Marista. Náměstek Kmoníček na dotaz ČTK ohledně obsahu úterních jednání Petra Pitharta v Havaně řekl, že podrobná zpráva byla předložena ministru Janu Kavanovi. Ministerstvo zahraničí ji však nebude komentovat. Také Pithart v Havaně odmítl sdělit podrobnosti o obsahu svého jednání v kubánském parlamentu. Podle agentury Reuters pouze řekl, že rozhovory byly "velmi upřímné, tvrdé a otevřené" a že s Kubánci jednal o legislativních a politických aspektech případu Pilip-Bubeník. Termín Pithartova setkání s kubánským prezidentem Fidelem Castrem zatím nebyl stanoven. Pithart přicestoval do Havany na pozvání Fidela Castra, který tak reagoval na Pithartův dopis, v němž ho předseda Senátu požádal o propuštění Pilipa a Bubeníka.

Mise Petra Pitharta na Kubě má naději na úspěch. V rozhovoru pro ČTK se na tom shodli přední kubánští disidenti - Elizardo Sánchez a Martha Beatriz Roqueová. Sánchez soudí, že Petr Pithart má možnost dojednat propuštění obou zadržovaných Čechů, protože obvinění proti nim nejsou tak těžká.

V souvislosti s jednáním o jejich propuštění dále informoval náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček o chystané cestě českých poslanců na Kubu. O této cestě jednal s místopředsedkyní Poslanecké sněmovny Petrou Buzkovou. Kmoníček v této souvislosti řekl, že Buzkovou požádal, aby Poslanecká sněmovna přípravu této cesty nerušila. Termín cesty šestičlenné parlamentní delegace na Kubu zatím nebyl stanoven. Vedoucí delegace Petra Buzková minulý čtvrtek vysvětlila, že sněmovna chce nejprve vyčkat na výsledky návštěvy, při níž má ve středu zavítat na Kubu mise Meziparlamentní unie. Šestice českých poslanců má již od minulého týdne kubánská víza. Místopředseda Komunistické strany Čech a Moravy Miloslav Ransdorf naznačil, že kauza českých občanů zadržovaných na Kubě by se mohla vyřešit do jednoho měsíce.

Nový lídr čtyřkoalice Caril Svoboda rezignoval na post místopředsedy KDU-ČSL

Nově zvolený lídr čtyřkoalice Cyril Svoboda v úterý rezignoval na funkci prvního místopředsedy KDU-ČSL, a splnil tak jednu z podmínek nedělní dohody ze Žďáru na Sázavou. Předsednictvo lidové strany přijalo podle Svobody jeho rezignaci jednomyslně. Dosud však není jasné, kdo se stane prvním místopředsedou KDU-ČSL. Dohoda dále předpokládá, že lídr bude předsedat politické radě čtyřkoalice, nebude ale mít hlasovací právo.

Cyril Svoboda, který se v minulosti netajil sympatiemi k sociální demokracii, zdůraznil, že nyní již vystupuje v jiné roli. Řekl, že jako lídr bude reprezentovat čtyřkoalici jako uskupení pravostředové orientace. K volbě Cyrila Svobody se vyjádřil předseda ODS Václav Klaus. V prohlášení pro ČTK uvedl, že zvolením Svobody čtyřkoalice vyklízí svoje středopravé pozice. Současně konstatoval, že ODS se spolupráci se čtyřkoalicí v žádném případě neuzavírá.

Prezident Havel přijal bývalé německé politické vězně

Prezident Václav Havel v úterý přijal na Pražském hradě zástupce Berlínského občanského sdružení, které zastřešuje svazy německých antifašistů a obětí komunismu v bývalé Německé demokratické republice. Podle zástupce německého sdružení Heinze Gerulla si prezident Havel zaslouží uznání za svůj neúnavný boj za svobodu a lidská práva, za který několikrát sám skončil ve vězení. Berlínské občanské sdružení vzniklo před 35 lety na podnět bývalého německého kancléře, předsedy německé sociální demokracie a nositele Nobelovy ceny míru Willyho Brandta. Dnešního slavnostního předání jmenovací listiny se na Pražském hradě zúčastnili také zástupci Konfederace politických vězňů ČR a Českého svazu bojovníků za svobodu.

Jednání Mezinárodní fóra o intoleranci ve Stockholmu

Ve švédském Stockholmu zahájeno Mezinárodní fórum o boji proti netoleranci. S projevem na fóru vystoupil i místopředseda české vlády Pavel Rychetský. Asi 450 přítomných delegátů z přibližně 50 zemí seznámil se stavem lidských práv v České republice a zvláštní pozornost věnoval i otázce postavení romské menšiny v Česku. Vicepremiér zdůraznil, že problematika Romů není v ČR problémem menšinovým, ale problémem většiny, která k Romům složitě hledá svůj vztah. Stockholmské fórum je podle Rychetského užitečnou akcí, neboť rasismus a xenofobie rozhodně nejsou jen fenomény minulosti. Kromě výměny zkušeností má být při úterním zakončení přijata společná výzva, která by měla motivovat všechny účastníky fóra k větší angažovanosti proti rasové nesnášenlivosti a podobným společenským jevům.

Václav Havel převezme ve čtvrtek v Paříži první Velkou cenu udělenou Světovou akademií kultur

Český prezident Václav Havel převezme ve čtvrtek v Paříži první Velkou cenu udělenou Světovou akademií kultur, kterou před osmi lety založil nositel Nobelovy ceny za mír Elie Wiesel. Cenu, která s sebou nese 500.000 franků, Havlovi předá francouzský premiér Lionel Jospin. Ocenění, jež by mělo být od nynějška udělováno každoročně, dostane český prezident za "výjimečné literární dílo" a za svou "historickou politickou činnost". Český prezident měl cenu převzít již loni koncem listopadu, ale cesta musela být na poslední chvíli odřeknuta kvůli jeho onemocnění.

Nositel Nobelovy ceny za mír Wiesel založil akademii v roce 1992 na popud tehdejšího prezidenta Frančoise Mitterranda s tím, že by měla bojovat proti intoleranci a xenofobii a podporovat hodnoty humanismu a demokracie. Žijících 66 členů akademie představuje 34 národností a řadu odvětví vědy a literatury. Dvanáct z nich je nositelem Nobelovy ceny. Ve Wieselově akademii jsou mj. spisovatelé Umberto Eco, Wole Soyinka, Saul Bellow, Salman Rushdie, Toni Morrisonová Ismail Kadaré a Jorge Semprun, ekonomové Amartja Sén a Jacques Attali, historici Jacques Le Goff a Bronislaw Geremek, filozofové Leszek Kolakowski a Paul Ricoeur, politici Aun Schan Su Ťij, Javier Pérez de Cuellar a Bernard Kouchner. Sedm z původních členů akademie již zemřelo, mj. režisér Federico Fellini nebo houslista Yehudi Menuhin.

Státní podpora zaměstnanosti

Na aktivní politiku zaměstnanosti, spočívající v tvorbě pracovních míst pro dlouhodobě nezaměstnané, absolventy škol a zdravotně postižené, vydá stát letos tři miliardy korun. Loni na stejnou oblast vynaložil 2,6 miliardy. Novinářům to dnes řekl ředitel odboru trhu práce ministerstva práce a sociálních věcí Tadeáš Kokotek. "Loni jsme podpořili vznik 28.000 pracovních míst, umístili 21.000 uchazečů o zaměstnání na veřejně prospěšných pracích, zprostředkovali 12.000 absolventům škol odbornou praxi a vytvořili 1500 míst v chráněných dílnách pro uchazeče se zdravotním postižením.

Investice na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín

Investice do Jaderné elektrárny Temelín dosáhly k loňskému 31. prosinci 87,7 miliardy korun z celkového rozpočtu stavby 98,6 miliardy korun. Uvádí to pravidelná čtvrtletní zpráva o postupu dostavby temelínské elektrárny. Zpráva rovněž uvádí, že provozovatel elektrárny, a.s. ČEZ, čerpal investiční náklady v souladu s plánem dostavby. Po zahájení zkušebního provozu v Jaderné elektrárně Temelín následovala řada menších poruch na jaderné i nejaderné části elektrárny. V současnosti je provoz zastaven kvůli vibracím na potrubí turbíny, na jejíž opravě se pracuje.

Firmě Scholz Stahlzentrum-Ost v bývalé Poldi Kladno hrozí konkurz

Firmě Scholz Stahlzentrum - Ost, která koncem roku 1999 obnovila výrobu v ocelárnách Poldi Kladno, hrozí konkurz. Finanční úřad v Kladně totiž firmě od března 2000 údajně protiprávně zadržuje přeplatek daně z přidané hodnoty ve výši 53 miliónů Kč. Finanční úřad rozhodl o započtení této částky proti dlužným 66 miliónům Kč, které měla zaplatit Zemkova Ferra jako daň z převodu nemovitostí při prodeji Poldi firmě Scholz. Ta jako ručitel doplácí na celou situaci. Scholz Stahlzentrum se zaplacení daně nebrání, požádalo však ministerstvo financí o splátkový kalendář. Ministerstvo své stanovisko dosud zvažuje. Scholz Stahlzentrum - Ost zaměstnává 420 lidí a vyrábí 1300 tun nástrojářské oceli měsíčně. Velká část jde na vývoz do Německa, Itálie, Británie. Měsíční obrat se pohybuje mezi 55 až 60 milióny Kč. Firma své závazky zatím splácí podle dohodnutého kalendáře s věřiteli a nemá žádné dluhy vůči státu.

Předseda odborů v Poldi Stanislav Tomášek po dohodě s předsedou ČMKOS Richardem Falbrem uvedl, že v souvislosti s hrozícím konkurzem jsou odbory připraveny demonstrovat před kladenským finančním úřadem. Vedoucí odboru daní a dotací Finančního ředitelství v Praze Otakar Sladkovský na obvinění odborů Poldi uvedl, že finanční úřady se v daňovém řízení striktně řídí zákonem. K žádosti společnosti Scholz o rozložení 66miliónové daně z převodu nemovitostí do tří let Sladkovský sdělil, že možnost splátkování obecně existuje. "Je to však otázka konkrétního daňového řízení, zejména toho, jaké kroky už v něm byly provedeny," řekl.

Pomoc českých záchranářů do Indie postižené zemětřesením

Čtveřice jihočeských kynologů se zapojí do humanitární pomoci, kterou pro Indii postiženou v pátek ničivým zemětřesením organizuje Mezinárodní organizace záchranných psů se sídlem ve Vídni. Česká ministerstva zahraničí a vnitra se na přípravě této akce nepodílela, pouze pomohla záchranářům zařídit víza. Podle ministerstva zahraničí indická strana České republice oznámila, že pomoc nepotřebuje. Má prý dost svých záchranářů a vzhledem k době, která uplynula od zemětřesení, je naděje na záchranu zasypaných minimální, uvedlo ministerstvo. V pondělí oznámilo že poskytne Indii finanční pomoc ve výši 1,5 miliónu korun. Částku 100.000 korun na pomoc obětem pátečního zemětřesení v Indii věnuje i humanitární sdružení ADRA..

Likvidace skládky ledniček

Za likvidaci ledniček ze skládky u Kácova nad Sázavou, kde je shromážděno přibližně 18 tisíc starých chladniček a mrazniček, zaplatí stát přibližně 10 miliónů. Skládku získalo mimosoudní dohodou ministerstvo životního prostředí, a může tak začít s její likvidací. Na rozebrání skládky, kterou nashromáždila za finanční podpory státu soukromá firma Ekotron, přispěje obci Státní fond životního prostředí. Sdělil to novinářům ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Podle jeho mluvčí Rity Gabrielové počítá fond s částkou deset miliónů korun. "Dosud není jasné, jak se bude při likvidaci postupovat. V České republice neexistuje zařízení na ničení freonů, ledničky proto budeme muset vyvést, druhou variantou je pozvat mobilní jednotku z Rakouska nebo Německa," uvedla Gabrielová. Skončí tak ambiciózní projekt výstavby továrny na ekologickou likvidaci ledniček s freonovou náplní, který se před šesti lety pokusil se státní podporou 60 miliónů korun rozjet soukromý podnikatel Václav Kmoch.

Ekologové nesouhlasí s trasou dálnice

Okresní sdružení Českého svazu ochránců přírody Benešov nesouhlasí s vedením dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic přes Novou Hospodu a Mezno. Ekologové postrádají dostatečné zhodnocení vlivu na životní prostředí této dálnice jako celku. Jen tak by bylo možné porovnat předkládanou variantu D3 s jinými alternativami. Hodnocení vlivu dálnice D3 by mělo podle ekologů posuzovat i další nutné investice, například pokrytí dálnice signálem mobilních telefonů nebo výstavbu velkoplošných reklamních tabulí. Za povrchní pak označili zhodnocení aktuálního stavu krajiny, v němž postrádají především informace o výskytu chráněných druhů živočichů v daném území. Výstavbu dálnice D3 schválila vláda v roce 1999 v rámci usnesení o celkové podobě dálniční sítě. Určila, že trasa mezi Prahou a Benešovem bude vycházet územního plánu pražského regionu, ten však dosud nebyl schválen. Proti výstavbě dálnice D3 protestuje i sdružení Náš domov, které na konci loňského roku založilo několik obcí Benešovska a právnických osob. Ty následovaly příkladu obcí z Jílovska na Praze-západ, kde bylo sdružení protestující proti výstavbě dálnice založeno již před několika lety.

Únik nafty na Táborsku

Přibližně tisíc litrů motorové nafty uniklo v pondělí z potrubí společnosti Čepro do polí u obce Bechyňská Smoleč u Bechyně na Táborsku. Příčinou havárie byla bodová koroze potrubí. Unikání nafty zastavila společnost snížením tlaku v potrubí. S opravou poškozeného potrubí skončila firma včera dopoledne. Ze zasaženého pole bude odvezena kontaminovaná zemina, jejíž množství nebude podle provozního ředitele Čepra vzhledem k zamrznutí půdy velké.

Febiofest uvedl unikátní filmové dokumenty

Celkem sedm snímků nejznámějšího amerického dokumentaristy Fredericka Wisemana nabízí v ČR vůbec poprvé pražská část přehlídky Febiofest. Díla sedmdesátiletého filmaře absolutně respektují skutečnost, postrádají autorský komentář a využívají dlouhé pasáže dialogů. "První dokument jsem natočil v roce 1966 a věnoval ho mentálně narušeným zločincům. Od té doby jsem metodu své práce nezměnil. Dokonce stále používám klasický filmový materiál a nikoli video - vypadá to lépe," řekl Wiseman na tiskové konferenci v Praze. Hvězdami Wisemanových dokumentů jsou vždy místa, nikoli lidé, tedy policejní stanice, obchodní dům, nemocnice či veřejná instituce. "Nikdy jsem netvrdil, že to, co ukazuji, je pravda. To bych byl moc nafoukaný. Je to zkrátka moje verze prezentované skutečnosti," dodal filmař, který si příští podzim poprvé vyzkouší hraný film. Bude to v Paříži a jeho námětem bude příběh židovské doktorky odehrávající se v období stalinismus na Ukrajině.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude většinou oblačno až zataženo, na východě místy sněžení. Noční teploty minus dva až minus šest stupňů Celsia, denní -4 až 0 stupňů Celsia.