Zprávy úterý, 02. května 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Ivo Prokop. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Odboráři Nové huti žalují premiéra Zemana kvůli jeho nedávným výrokům

Odboráři největší české ocelárny Nová huť v pátek zaslali soudu žalobu na premiéra Miloše Zemana kvůli jeho nedávným výrokům. Zástupcům zaměstnanců Nové huti se totiž nelíbí, že je premiér označil za kolaboranty s managementem, kteří údajně přihlíželi tunelování podniku. Předseda vlády totiž 20. dubna při své poslední návštěvě Ostravy na tiskové konferenci před novináři ironicky prohlásil, že je dojat organizováním demonstrací za záchranu Nové huti. Členové odborů, kteří již několik let seděli v dozorčí radě podniku, totiž podle něj kolaborovali s managementem firmy. Jeho kritika tří odborářů z Nové huti vyvolala ostrou reakci nejen jejich kolegů z dalších zaměstnaneckých svazů, ale také z řad politiků. Za urážku slušných lidí označil Zemanův výrok například místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Odboráři Nové huti požadují po premiérovi veřejnou omluvu za jeho výroky.

Premiér Zeman oznámil zvýšení investic do vzdělání v roce 2001

Zvýšení objemu investic do vzdělání bude podle premiéra Miloše Zemana nejdůležitější prioritou při přípravě rozpočtu na příští rok. Zeman to oznámil na oslavě Svátku práce, který sociální demokraté slavili na pražském Výstavišti. Školství si jako jednu z priorit vybrala Zemanova vláda již ve svém programovém prohlášení před dvěma let. Větší investice se budou, jak řekl, týkat přístupu k Internetu, zlepšení platových podmínek učitelů a zlepšení investic do školství počínaje základním stupněm a konče vysokými školami. Stejně tak se počítá s budováním technologických parků, které propojí vysoké školy se špičkovou technologií a s průmyslovou produkcí.

Premiér Zeman a odborový předák Falbr uctili Svátek práce

Za silných bezpečnostních opatření položil v pondělí krátce před polednem premiér Miloš Zemana a odborový předák Richard Falbr na Střeleckém ostrově věnec na památník 1. máje, který připomíná první oslavy Svátku práce v roce 1890. Několik desítek policistů v okolí Střeleckého ostrova dohlíželo na to, aby se stejně jako loni nepokusili slavnostní akt narušit anarchisté. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Falbr si v rozhovoru se Zemanem posteskl, že se od roku 1989 pracujícím nepodařilo uspořádat prvomájový průvod. Ten byl nezbytným aktem na 1. máje v době socialistického Československa.

Šéf KSČM kritizoval struktury Evropské unie a je pro občanskou neposlušnost

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček v prvomájovém projevu vyzval prezidenta Václava Havla, aby složil účty ze svých "účelových prohlášení", odmítl vstup České republiky do stávající Evropské unie, která podle něj slouží nadnárodnímu kapitálu a vyslovil se pro akce občanské neposlušnosti. Zhruba dvacetitisícovému shromáždění Grebeníček řekl, že vstup do Evropské unie Česká republika tvrdě pocítí. Českou republiku označil za zemi, kde byly zlikvidovány sociální jistoty, kde žije půl miliónů nezaměstnaných a desetitisíce lidí nedostávají za svou práci zaplaceno. Měli podle něj pravdu komunističtí ideoví vůdci Karel Marx, Bedřich Engels a Vladimír Lenin, když tvrdili, že kapitál parazituje na práci miliónů lidí. Odpovědným za nynější stav země je podle něj prezident Havel a všechny polistopadové vlády včetně sociálnědemokratické. Grebeníček rovněž ostře kritizoval Světovou banku a Mezinárodní měnový fond, které podle něj uvrhly desítky zemí do chudoby, a odmítl rezoluci OSN proti porušování lidských práv na Kubě, kterou Česká republika navrhla spolu s Polskem.

Asi 20 mladých lidí přišlo na prvomájovou oslavu KSČM na Letenskou pláň vyjádřit nesouhlas s komunistickou ideologií. Antikomunisté si s sebou přinesli transparent s nápisem "Rudá bída" a někteří měli na tričkách připnuty placky například s nápisem "Nebudu volit KSČM". Upoutávali na sebe pozornost i voláním: "Pryč s komunismem, pryč s intolerancí". Všichni shodně zdůrazňovali, že nejsou členy žádné organizace či občanského sdružení a že přišli na Letnou splnit svou občanskou povinnost. Účastníci spontánní protestní akce po krátké diskusi s některými účastníky prvomájové oslavy, kteří jim vytýkali, že ještě nic nevytvořili, zatímco komunismus něco vybudoval, v klidu odešli. Protestující však tvořili jen nepatrnou skupinku vůči komunistickým přívržencům, shromážděným na Letné. Ve vyhrazeném prostoru Letenské pláně, kam se podle policejních odhadů vejde 20.000 lidí, bylo totiž plno.

Za kritickými projevy komunistů přišli lidé i v Ostravě a Mostě

Kolem osmi stovek především starších občanů se v Ostravě zúčastnilo prvomájových oslav, které pořádala tamní organizace Komunistické strany Čech a Moravy v porubském zámku. V projevu místopředsedy KSČM Vlastimila Balína zazněla kritická slova na adresu sociálnědemokratického kabinetu, který podle něj pokračuje v politice "postarej se sám o sebe" předchozích pravicových vlád. Na 600 lidí přišlo na komunistické oslavy 1. máje do Mostu, kde představitelé KSČM vyzvali vládu k urychlenému řešení vysoké míry nezaměstnanosti na Mostecku a Ostravsku. Proti zájmům lidí se podle komunistů stavějí i někteří odboráři. Mostecký mítink KSČM využili ke své propagaci členové Klubu českého pohraničí. Tato organizace vstoupila do podvědomí veřejnosti například ostrými protesty proti setkání českých a německých rodáků ze severočeského pohraničí, kteří se každoročně sjíždějí do Červeného Hrádku na Chomutovsku.

Policie zasáhla proti nepovolené demonstraci anarchistů v Praze

Zhruba tři stovky anarchistů se v pondělí po 13:00 shromáždily na Střeleckém ostrově v Praze, aby vyjádřily svůj protest proti dopadu kapitalismu na pracující v České republice. Jejich akci, která má pokračovat pochodem hlavním městem, však radnice Prahy 1 nepovolila a tak policisté vyzvali účastníky shromáždění, aby se do deseti minut rozešli. Anarchisté však jejich příkazu neuposlechli a někteří z nich vystoupili s projevy. Levicoví radikálové jejich konání doprovodili skandováním "Fašisti" a "Gestapo". Jeden z policistů, jichž se na Střeleckém ostrově a v jeho okolí shromáždilo několik desítek, předal ještě pořadatelům akce ze strany anarchistů oznámení, že jejich shromáždění je zakázané. Kolem 14:00 začali anarchisté ze Střeleckého ostrova odcházet mezi policejními kordóny směrem na Prahu 5. Policie jim povolila odchod po malých skupinkách z obav, aby levicoví radikálové nemohli uskutečnit plánovaný pochod. Do té doby však policisté násilím odvedli ze skandujícího davu několik účastníků demonstrace, mezi nimi i jednu dívku.

Policejní zásah proti nepovolenému shromáždění anarchistů na pražském Střeleckém ostrově, při kterém bylo zadrženo 15 osob, byl podle mluvčího pražské policie Jana Holuba přiměřený. Policejnímu zásahu přihlížel i vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl, podle něhož byli akce policistů nepřiměřeně brutální. Policejní mluvčí Uhlovy výhrady odmítá. Předvedení účastníci demonstrace jsou podezřelí ze spáchání přestupku proti právu shromažďovacímu nebo přestupku proti veřejnému pořádku, zejména neuposlechnutí výzvy veřejného činitele, shrnul policejní mluvčí. Podle Uhla policisté překročili při zásahu zákon. Na nepovolenou demonstraci anarchistů, kteří protestovali proti dopadu kapitalismu na pracující v České republice, bylo celkem nasazeno několik stovek státních i městských policistů. Ti museli mimo jiné v okolí Střeleckého ostrova monitorovat pohyby skupinek skinheadů, aby se nestřetly s odcházejícími anarchisty.

Někteří anarchisté, jejichž nepovolené shromáždění na Střeleckém ostrově v Praze policie ukončila, odpoledne v protestních akcích pokračovali. Část z nich se shromáždila na Kampě a poté se vydala na pochod Prahou. Policisté přitom zadrželi dalších asi čtyřicet lidí. Už předtím přímo na Střeleckém ostrově policisté zadrželi 15 účastníků demonstrace. Po poklidném odchodu ze Střeleckého ostrova se několik desítek anarchistů vydalo na Kampu, kde rozvinuli transparenty a provolávali hesla namířená proti kapitalismu. Nepovolený pochod pokračoval na Klárov a v ulici U Lužického semináře jim policie zahradila cestu. Tady policie zadržela 11 osob. Zhruba 25 lidí odvedla policie na své stanice z Malostranského náměstí, kde pochod víceméně skončil. Malá skupina anarchistů pokračovala ještě na pražské Výstaviště. S žádnými skupinkami skinheadů se anarchisté nepotkali.

Ministr vnitra Stanislav Gross považuje policejní zákrok proti nepovolené prvomájové demonstraci anarchistů na Střeleckém ostrově za adekvátní. Policisté použili podle ministra donucovací prostředky - hmaty a chvaty a v několika případech pouta. "Nemám zatím informace o tom, že by policie použila obušků," zdůraznil. Policie demonstranty podle Grosse před zásahem upozornila, že shromáždění není povoleno, a vyzvala je k rozchodu. "Ve všech případech byly splněny podmínky, které policisty opravňují k použití donucovacích prostředků," dodal ministr. Občan je podle Grosse povinen uposlechnout výzvy policisty. To však zadržené osoby neučinily a kladly odpor.

Demonstrace pravicových radikálů skončila bez incidentů

Bez incidentů a škod na majetku skončila v pondělí po poledni v Karviné demonstrace přibližně 50 příznivců krajně pravicových hnutí Republikánská mládež a Vlastenecká fronta. Stoupenci radikálních seskupení protestovali proti Evropské unii a zvýhodňování cizích etnik českými úřady. Demonstranti se vydali krátce před 11:00 z Masarykova náměstí v historické části města, kde na mítinku slavili 1. máj přívrženci Komunistické strany Čech a Moravy, k památníku PTP na náměstí Budovatelů v karvinské části Nové město. V čele průvodu nesli státní vlajky a prapor politické strany Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa. Skupinu pravicové mládeže doprovázeli policisté v automobilech. Před chystaným poledním shromážděním u památníku PTP se mladíci stačili občerstvit v nedalekém pohostinství. V projevech zástupců Republikánské mládeže a Vlastenecké fronty pak zaznělo odmítnutí vstupu České republiky do Evropské unie a kritika vládních představitelů za údajné zvýhodňování minoritních etnik a představitelů minulého režimu.

Recesistická oslava 1. máje přivedla pod Ještěd tisíce lidí

Tisíce lidí a stovky automobilů zaplavily ulice a prostranství ve Světlé pod Ještědem na Liberecku i v okolních obcích. Na úpatí Ještědského hřebene je přilákala tradiční oslava Svátku práce, kterou zde milovníci recese pořádali už počtvrté. Pro akci pořadatelé letos nechali vytisknout nepřehlédnutelný plakát. V rudé ploše zářil žlutě srp a kladivo i motto letošních oslav: "Srpem a kladivem na komunisty". Průvod, v jehož čele nesli zasloužilí pionýři rudou hvězdu, vyrazil krátce po 11:00 z Doleních Pasek a po více než dvou kilometrech pochodu stanul před tribunou u hostince ve Světlé. V dlouhém průvodu vedle pionýrů a svazáků nechyběli ani zástupci dělnické třídy, rolníků a pracující inteligence. Alegorické vozy s budovatelskými hesly všem připomněly, že "republice je třeba více práce". Pozdravit účastníky manifestace přišly i příslušnice nejstaršího řemesla pod heslem: "Svátek práce oslavíme prací - E55". Po skončení průvodu na tribunu vystoupil ideologický tajemník okresu, v civilu renomovaný liberecký právník Vladimír Kašpar. Všem připomněl, že cesta k blahobytnému komunismu nebyla lehká. Po přeletu spřátelené sovětské letky mladí muži položili věnec k pomníku neznámého vojína a společně všichni zapěli Píseň práce. Poklidný průběh oslav se několikrát pokusily narušit podvratné živly se štvavými hesly a letáky. Všudypřítomní příslušníci Veřejné i Státní bezpečnosti je však odkázali do patřičných mezí a uklidili do chládku, aby nenarušovali důstojné oslavy Svátku práce. Ty se po skončení oficiálního programu přesunuly do místních hostinců, kde politické debaty pokračovaly.

Prezident Havel se zúčastní oslav Weizsäckerových narozenin

Oslav osmdesátin bývalého spolkového prezidenta Richarda von Weizsäckera se dnes zúčastní prezident Václav Havel s chotí. Do berlínského sídla německých prezidentů, zámku Bellevue, je na večer pozvána řada prominentních hostů. Ještě před začátkem slavnostní recepce se s oslavencem, dále spolkovým prezidentem Johannesem Rauem a kancléřem Gerhardem Schröderem s manželkami sejde český prezidentský manželský pár na soukromé večeři v úzkém kruhu

První prezident sjednoceného Německa Weizsäcker se dožil 80 let v plné svěžesti 15. dubna. Jako vášnivý plavec zahajoval například v pátek novou sezónu berlínských veřejných koupališť. Všeobecně uznávaný a vážený politik je pro většinu Němců nejvýznamnějším prezidentem v historii spolkové republiky. S Václavem Havlem jej spojuje již z dob před rokem 1989 velmi blízký osobní vztah přátelství a důvěry.

Bývalý ministr Dlouhý nařkl levicové radikály z popírání demokratických principů

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý v televizním pořadu V pravé poledne obvinil levicové radikály, kteří protestují proti globalizaci, Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance, z popírání demokratických principů. Levicoví radikálové se podle Dlouhého chopili příležitosti vyjádřit svůj protest velmi brutálním způsobem a proti tomu je třeba bojovat. Dlouhý doufá, že české policejní orgány budou vybaveny a vytrénovány k tomu, aby situaci při zářijovém zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze zvládly aspoň jako americká policie ve Washingtonu. Jeho prohlášení odmítl filozof Václav Bělohradský, do slovní přestřelky s Dlouhým se dostal i novinář a odpůrce globalizace Jan Křeček. Poradce výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu Jiří Jonáš řekl, že protesty ve Washingtonu byly "dobýváním do otevřených dveří". Mnohem významnější pro změny uvnitř Mezinárodního měnového fondu a Světové banky byly podle něj finanční krize v letech 1996 či 1997, které v jejich fungování odhalily slabiny.

Výbuch při pálení čarodějnic zavinili dobrovolní hasiči

Výbuch hořlavých par, který v neděli krátce po 20:00 zranil celkem 16 účastníků pálení čarodějnic na koupališti v Meziměstí na Náchodsku, zavinili podle dosavadních zjištění policie členové místního sdružení hasičů. Při zapalování ohně použili zhruba 20 litrů nafty a čtyři až pět litrů benzínu. Zhruba šestimetrový ohnivý jazyk, který z hranice vyšlehl mezi diváky krátce po zapálení, popálil především děti ve věku od šesti do deseti let a způsobil jim popáleniny prvního a druhého stupně. Čtyři byly vrtulníkem převezeni do popáleninového centra pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, tři zůstaly po ošetření v broumovské nemocnici. Profesionální hasiči se podle operačního důstojníka o nehodě dozvěděli až ráno, kdy jeli k místu neštěstí s policejním vyšetřovatelem. Vyšetřovatelé mají k dispozici videozáznam který pořídil při akci jeden z dobrovolných hasičů. Policejní vyšetřovatel zvažuje obvinění jednotlivých organizátorů akce z obecného ohrožení. Za něj jim může soud uložit až tříleté vězení a zákaz činnosti.

Čeští hokejisté zdolali na MS Japonsko 6:3 a postoupili

Hokejisté České republiky porazili ve svém druhém zápase na mistrovství světa v Rusku Japonsko 6:3 po třetinách 2:1, 2:1 a 2:1 a zajistili si postup do další fáze šampionátu. O branky českého týmu se postarali Václav Varaďa, Jiří Dopita, David Výborný, Martin Havlát, František Kaberle a Martin Štěpánek. Do tabulky skupiny, v níž bude Česká republika bojovat o postup do čtvrtfinále, si tak tým už připsal dva body. O další bude bojovat ve středečním zápase proti Kanadě, který se hraje od 18:30.

A ještě krátce o počasí.

Čekejte skoro jasno az polojasno, ojediněle při přechodně zvětšené oblačnosti slabé přeháňky. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.