Zprávy úterý, 02. února 1999

A nyní podrobněji:

Z jednání vlády

Předlohy pěti vojenských zákonů na doporučení Legislativní rady schválila na svém pondělním zasedání vláda. Jak zdůraznil předkladatel ministr obrany Vladimír Vetchý, hlavním smyslem legislativní iniciativy je realizovat ústavní zákon o bezpečnosti republiky z loňského roku a přiblížit české zákony obdobným úpravám v jiných demokratických státech. Legislativa má stanovit například pro vojáky z povolání určité výhody, aby armáda dostala kvalitní lidi.

Kabinet dále zrušil preferenční cla na dovoz cukru z Polska. Clo na polský cukr tak vzrostlo z preferenčních 40 na běžných 61 procent. Situace v této komoditě je podle slov ministra hospodářství Jana Fencla tak vážná, že se vláda bude zabývat tím, jak ochránit tuzemský trh nejen vůči Polské republice, ale také vůči dalším dovozcům.

Římskokatolická církev nemá na restituce majetku právní nárok a záleží na vládě, jaký majetek jí dá do užívání. Vyplynulo to z pondělního prohlášení vicepremiéra Pavla Rychetského. Ten také po zasedání vlády informoval novináře o expertíze, kterou si dala vláda vypracovat o historii tzv. majetku římskokatolické církve od Univerzity Karlovy. Podle ní vydání majetku, který byl církvi římskokatolické odňat před 20.listopadem 1992, není restitucí. Vicepremiér podotkl, že za Rakouska-Uherska i za první republiky církev s majetkem nesměla nakládat, nesměla ho prodávat a i pro koupi majetku se vyžadoval státní souhlas.

Vláda dále schválila usnesení, podle kterého se chce podílet na obnově a rozvoji pražského metra. Prostředky z rozpočtu však poskytne až v roce 2000. Po zasedání kabinetu to uvedl ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám.

Na vědomí vzal kabinet i vládní zprávu o stavu české společnosti a zároveň uložil místopředsedovi vlády pro ekonomiku Pavlu Mertlíkovi, aby dokument do konce února dopracoval. Jak Mertlík uvedl po zasedání vlády, zpráva obsahuje řadu problémů, které postihly české hospodářství v současnosti i v minulosti. Dopracování bude podle něj spočívat v doplnění řady spíše technických připomínek.

Aféra kolem odvolání ředitele BIS Vulterina pokračuje

Zveřejněním jména rezidenta britské tajné služby v Praze byla ohrožena spolupráce mezi českou a britskou tajnou službou. Na dotaz ČTK to v pondělí připustil bývalý ředitel Bezpečnostní informační služby Stanislav Devátý. Televize Nova v neděli zveřejnila jméno a bydliště zástupce britské tajné služby MI6 v Praze. Tento muž měl podle televize poslat ministru Jaroslavu Baštovi a tehdejšímu řediteli BIS Karlu Vulterinovi dopisy, v nichž si ztěžoval na špatnou práci BIS. Vláda poté navrhla Vulterinovi rezignaci, ten ji odmítl, a proto jej kabinet minulou středu odvolal. Bašta v neděli v rozhovoru pro televizi Nova nepopřel, že by dopisy nebyly oficiální korespondencí britské tajné služby, ale pouze osobní iniciativou zmíněného rezidenta.

Ředitel Národního bezpečnostního úřadu Tomáš Kadlec považuje zveřejnění informací o dopisech vedoucích k odvolání ředitele Bezpečnostní informační služby Karla Vulterina za selhání českých tajných služeb ve vztahu k zahraničí. "Osoba, která dala televizi Nova informace o bydlišti a činnosti zástupce britské tajné služby, tohoto muže vystavila obrovskému nebezpečí," uvedl v pondělí rozhovoru pro ČTK Kadlec.

Předseda sněmovní komise pro BIS Jan Klas je zneklidněn výroky některých členů komise. Ti se v rozporu s dohodou dále vyjadřují k informacím, které jim minulý týden poskytli ministr bez portfeje Jaroslav Bašta a odvolaný ředitel BIS Karel Vulterin. Takové kroky politiků považuje Klas za neprofesionální a neloajální. Navíc to podle něj může ohrozit činnost BIS, životy některých jejích příslušníků i spolupráci se zahraničními zpravodajskými službami. Jan Klas je také přesvědčen, že v současné době neexistuje možnost, jak například z bezpečnostního výboru zamezit úniku citlivých informací. Řekl to v souvislosti se spekulacemi o úniku tajných dat, které bude ČR získávat z centrály NATO.

Aféra kolem odvolání ředitele BIS Karla Vulterina začala podle předsedy Unie svobody a exministra vnitra Jana Rumla díky únikům informací ohrožovat pověst celé zpravodajské komunity. Ohrožuje i bezpečnostní systém České republiky a zásadním způsobem poškozuje důvěryhodnost země v zahraničí, řekl Ruml. "Odvoláním ředitele BIS mohla vláda vyjádřit svou nespokojenost s fungováním této instituce a nemusela se ztrapňovat použitím zástupných důvodů, které jsou povážlivě nebezpečné," dodal Ruml v prohlášení pro ČTK. Podle něj je za úniky informací o důvodech Vulterinova pádu spoluzodpovědný ministr Jaroslav Bašta svou neprofesionalitou.

Kavan: Baštovi by se mělo poděkovat, ne žádat jeho demisi

Ministr zahraničí Jan Kavan oceňuje postup ministra Jaroslava Bašty, odpovědného za zpravodajské služby, v souvislosti s odvoláním ředitele BIS Karla Vulterina. Nechápe proto, proč Baštu předseda Unie svobody Jan Ruml vyzval k politické odpovědnosti a případně k demisi. "Tomu se přiznám, nerozumím. Myslím si, že pan Bašta udělal vše, co je v zájmu bezpečnosti této země, a myslím si, že by bylo správné mu poděkovat," prohlásil v pondělí Kavan po zasedání vlády.

Nový ředitel BIS by měl být podle Zemana chladný profesionál

Tvrdý a chladný profesionál, ale přitom člověk z masa a kostí, který nespadl z Marsu - takový by měl být podle premiéra Miloše Zemana nový ředitel Bezpečnostní informační služby. Zeman to uvedl v pondělním pořadu Pressclub rozhlasové stanice Frekvence 1. Nového ředitele BIS by podle něj měla vláda jmenovat v březnu.

HDP ČR za rok 1998 patrně klesne o 2,6 procenta

Pokles hrubého domácího produktu 'HDP) za 4.čtvrtletí loňského roku o 3,9 procenta a za celý loňský rok o 2,6 procenta očekává Český statistický úřad 'ČSÚ). Jak dále uvádí ve své nejnovější krátkodobé prognóze makroekonomických ukazatelů ČR, kterou poskytl tiskový mluvčí úřadu Jaroslav Macháně, v letošním roce by mělo snížení HDP činit 0,8 procenta.

Škromach nevylučuje přestupy komunistů do klubu poslanců ČSSD

Místopředseda sociální demokracie Zdeněk Škromach nevylučuje, že někteří komunističtí poslanci by v budoucnu mohli přestoupit do klubu poslanců ČSSD. "Někteří poslanci za KSČM by mohli nabýt přesvědčení, že nemá smysl dále zůstávat ve svém klubu, protože možná, že by mohli mít jaksi lepší postavení v jiné politické straně," řekl ČTK Škromach. Podobně považuje za možné, že část poslanců Unie svobody přejde po sjezdu této strany k lidovcům.

Šedivý: Jednotky rychlé reakce jsou personálně připraveny do NATO

Jednotky české armády, které budou začleněny do sil rychlé a okamžité reakce Severoatlantické aliance, jsou podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého po personální stránce připraveny. "Nejlépe je na tom protichemická jednotka v Liberci, technické problémy se řeší na leteckých základnách v Čáslavi a Přerově," řekl v pondělí ČTK Šedivý.

Kardinál Vlk posnídá ve středu s prezidentem Havlem

Kardinál Miloslav Vlk se sejde ve středu s prezidentem Václavem Havlem. Jejich soukromé schůzce v Arcibiskupském paláci bude přítomna i prezidentova choť Dagmar. Mluvčí České biskupské konference Daniel Herman uvedl, že se pravděpodobně bude hovořit i o práci nově ustavené vládní komise. Církev nesouhlasí, aby v ní byli komunisté.

O složení komise chce podle mluvčího biskupů s katolickým primasem Vlkem a patrně i s dalšími církevními představiteli hovořit i premiér Miloš Zeman. Nabízí kardinálovi jednání v Kramářově vile za účasti ministra kultury Pavla Dostála. Datum této schůzky však nebylo ještě stanoveno.

Vyšetřovatel není rozhodnut, zda požádá o zbavení imunity Bendy

Zatím stále není jasné, zda vyšetřovatel požádá o zbavení imunity senátora Václava Bendy. Rozhodnout by se měl do konce příštího týdne. Ještě před tím chce vyslechnout několik dalších pracovníků Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu. Bendovovi hrozí trestní stíhání v souvislosti s nedávnou aférou kolem neudělení státního vyznamenání bývalému vídeňskému starostovi Helmutu Zilkovi. Benda totiž zveřejnil podezření, že Zilk v 60.letech spolupracoval s StB.

Prima: Z peněz na účast ve válce v Zálivu chybí 48 miliónů

Zhruba 1,5 miliónu amerických dolarů se údajně ztratilo z peněz, které bývalému Československu poskytla Saúdská Arábie na účast ve válce v Perském zálivu v roce 1991. Informovala o tom v pondělí televize Prima. Bývalý velitel československé jednotky v Zálivu Ján Valo televizi řekl, že ministerstvo obrany ani centrální banka veteránům jasně nevysvětlily, kam se peníze poděly.

Šetření finančního vyrovnání mezi bývalým Československem a Saúdskou Arábií za účast československé protichemické jednotky ve válce v Perském zálivu neprokázalo už na podzim roku 1997 žádné zneužití poukázaných peněz. ČTK to řekl týž den mluvčí ministerstva obrany Milan Řepka s tím, že na základě ujednání mezi ministerstvy obrany obou zemí saúdská strana hradila techniku a materiál, který ČSFR zaslala do prostoru válečné operace, stejně jako vojenské přepravní lety a odměny vojáků.

Češku se Slavíčkem stíhá policie

Dva bývalé členy vedení Fondu národního majetku obvinil v uplynulých dnech vyšetřovatel z pokusu trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku a z pokusu zneužití pravomoci veřejného činitele. Policie jména obviněných tají, ČTK se ale podařilo zjistit, že jde o bývalého předsedu fondu Romana Češku a bývalého člena prezídia Václava Slavíčka. Pokud se vina prokáže, hrozí jim až deset let vězení.

Nová mise ČR při EU zahájila omezený provoz

První čtyři diplomaté pracují od pondělí v nové budově české mise při Evropské unii v Bruselu. Stali se tak předvojem desítek kolegů, kteří budou v příštích měsících a letech odtud vyjednávat vstup naší republiky do Unie a posléze spravovat její členství. Podle českého velvyslance při EU Josefa Kreutera by se celá mise měla přestěhovat k 1.září.

Odškodnění nuceně nasazených snad už od letošního září

Už k 60.výročí přepadení Polska nacistickým Německem, tedy k 1.září letošního roku, by měly první oběti nucených prací dostat z německé strany finanční odškodnění. Předpokládá to zatím důvěrný dokument, vypracovaný zvláštní skupinou pod vedením šéfa kancléřského úřadu Bodo Hombacha, o němž v pondělí informoval týdeník Der Spiegel. Tiskový úřad německé vlády odmítl tuto informaci potvrdit, zároveň ji však ani nevyvrátil. Podle údajů týdeníku se dokument výslovně zmiňuje i o nuceně nasazených ze zemí východní Evropy, tedy i z České republiky. Těch je podle odhadů českého Svazu nuceně nasazených dosud naživu asi 40.000.

Ekonomom Švejnar doporučuje další oslabení koruny

Další oslabení koruny doporučuje ředitel Národohospodářského ústavu Akademie věd a ředitel Davidsonova ústavu na Michiganské univerzitě Jan Švejnar. Podle něj by snížení směnného kursu koruny až o deset procent vůči hlavním světovým měnám mohlo významně podpořit ekonomický růst. Švejnar to řekl v pondělí v rozhovoru pro agenturu Reuters. Připustil také, že by to znamenalo i zdražení zboží z dovozu.

Státní rozpočet skončil v lednu přebytkem 14,9 miliardy

Přebytkem ve výši 14,9 miliardy korun skončilo ke konci ledna 1999 hospodaření státního rozpočtu podle údajů ministerstva financí. Příjmy byly 46,6 miliardy korun, výdaje 31,7 miliardy korun. ČTK o tom informovala mluvčí MF Jana Vargová.

Tržby v průmyslu v prosinci 1998 meziročně o 8,2 procenta nižší

O 8,2 procenta ve stálých cenách klesly v prosinci 1998 proti stejnému měsíci roku 1997 tržby z průmyslové činnosti. Reálná mzda v průmyslu se v prosinci 1998 zvýšila o 3,4 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Vývoz ČR do EU loni stoupl o 26 procent

V loňském roce stoupl meziročně vývoz zboží z ČR do zemí Evropské unie o 26,1 procenta na 545,8 miliardy Kč. Dovoz se zvýšil o 11,1 procenta na 588,6 miliardy Kč, z čehož vyplynul pro ČR obchodní schodek 42,8 miliardy. ČTK to sdělil Český statistický úřad.

V České republice pokračuje plošná chřipková epidemie

Ve všech okresech České republiky stoupá počet chřipkových onemocnění. V týdnu od 22. do 28.ledna se nemocnost v porovnání s předchozím týdnem zvýšila o 44 procent. Na 100.000 obyvatel bylo hlášeno 3116 případů chřipkových onemocnění. ČTK o tom v pondělí informoval hlavní hygienik ČR Jiří Vytlačil, který situaci hodnotí jako pokračující plošnou chřipkovou epidemii. Nemocnost stoupla ve všech věkových kategoriích, největší nárůst byl však zaznamenán mezi dětmi školního věku. Nejvíce byly postiženy střední a východní Čechy a jihomoravský region.

IVVM: Lidé častěji připouštějí možnost změnit Ústavu

Větší toleranci k případným ústavním změnám projevili občané na začátku letošního roku ve srovnání s rokem 1998. Lednové šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění však ukázalo, že pro většinu lidí stále zůstává Ústava zákonem, do kterého by se mělo zasahovat výjimečně, případně by se neměl měnit vůbec. Oproti loňskému roku klesl podíl těch, kteří považují Ústavu za neměnnou, a to z tehdejších 16 procent na letošních sedm procent. Opačný názor, tedy že změny v Ústavě se mohou provádět, kdykoliv je potřeba, zastává nyní 18 procent respondentů, zatímco v předcházejícím roce to bylo o sedm procent lidí méně.

STEM: V politice se vyznají méně než dvě pětiny občanů

Politice v současné době rozumí stejně nízký podíl lidí jako v období vrcholící vládní krize na přelomu let 1997 a 1998, a to 37 procent. Téměř polovinu občanů politika vůbec nezajímá. Horší přehled o nynějším politickém dění na domácí scéně oproti období před loňskými červnovými volbami do Poslanecké sněmovny mají voliči všech parlamentních stran. Vyplývá to z průzkumu, který začátkem ledna uskutečnilo Středisko empirických výzkumů 'STEM). Největší, jedenáctiprocentní pokles oproti květnu loňského roku zaznamenal výzkum u voličů ODS a Unie svobody, kterých se v politice vyzná 51, respektive 42 procent.

Začala kampaň, která má seznámit veřejnost s občanským sektorem

Upozornit na význam občanských organizací je hlavním cílem propagační kampaně 30 dní pro občanský sektor, která byla zahájena v pondělí. Součástí kampaně je více než 270 kulturních či sportovních akcí, seminářů, dnů otevřených dveří a diskusních pořadů. Akci pořádají Informační centrum nadací, Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 a další iniciativy.

Fena pekingského palácového psíka vrhla rekordní počet mláďat

O zápis do Guinnessovy knihy rekordů se pokusí chovatelka Hana Vetenglová. Její fena pekingského palácového psíka Zen-Džu totiž vrhla v prosinci rekordní počet osmi mláďat. Všech osm štěňátek z chovné stanice Bělské podzámčí na Plzeňsku zůstalo naživu a má se ve svých osmi týdnech čile k světu. Tak početný vrh je skutečně rarita. Fenky pekingského palácového psíka totiž vrhnou v průměru 3 štěňata.

Ze sportu:

Petr Korda klesl v aktuálním vydání světového žebříčku tenistů z dvacátého na 76. místo. Pád v pořadí ATP potkal jedenatřicetiletého Kordu poté, co na grandslamovém turnaji Australian Open neobhájil loňský titul. Nejvýše postaveným českým tenistou se tak stal Bohdan Ulihrach, jedenatřicátý hráč světa. V čele žebříčku zůstal i přes neúčast v Melbourne Američan Pete Sampras.

Na zkušenost a osvědčené typy hráčů vsadili trenéři české hokejové reprezentace v nominaci na závěrečný turnaj Euro Hockey Tour, Švédské hokejové hry. Ty proběhnou příští týden ve Stockholmu. Výběr tvoří 19 hráčů extraligy a čtyři legionáři - František Kaberle ze švédské a Jiří Vykoukal, Tomáš Vlasák a Jan Čaloun z finské ligy.

Český útočník Jaromír Jágr z Pittsburghu se probojoval se do čela kanadského bodování hokejové NHL. Dvojnásobný vítěz Ceny Arta Rosse pro nejproduktivnějšího hráče soutěže má na svém kontě 67 bodů za 20 branek a 47 asistencí.

Rekordní mrazy na Šumavě:

Nejnižší teploty naměřené během letošní zimy postihly v noci na pondělí Šumavu. Rekordní více než třicetistupňové mrazy udeřily mezi půlnocí a druhou hodinou ranní. Meteorologové na stanici u Jezerní slatě zaznamenali teplotu minus 35,9 stupňů, stanice Březník minus 34,2 a Horská Kvilda minus 32,1 stupně Celsia.

Předpověď počasí na úterý:

Na území ČR bude zataženo, na většině území déšť nebo mrholení. Teploty -1 až +3 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.