Zprávy úterý, 04. srpna 1998

Zprávy 4.8.98

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Provedení tracheostomie u prezidenta Havla se obešlo bez problémů

Prezident Václav Havel se v pondělí dopoledne podrobil tracheostomii. Chirurgický zákrok, při němž byl pacientovi vytvořen otvor na krku v průdušnici, umožňující dýchání, se obešel bez větších problémů. Operace byla provedena v celkové anestezii a podle profesora Ernsta Bodnera jediný problém spočíval v tom, že šlo o malé místo, které bylo už čtyřikrát operováno a je zjizvené. Prezidentův ošetřující lékař Ilja Kotík v pondělí večer ČTK řekl, že prezident byl po tracheostomii uveden do umělého spánku. Podle Kotíka prezident nemá zvýšenou teplotu.

Lékařské konzilum se pro operaci rozhodlo poté, co v noci ze soboty na neděli došlo u prezidenta Havla k poruše provzdušnění v oblasti pravého středního laloku plic, pacientova teplota stoupla až na 39 stupňů Celsia. Podle Bodnera horečka nasvědčovala, že "s veškerou pravděpodobností" začínal zápal plic. Už v neděli ráno odstranili lékaři Havlovi trubici, kterou měl zavedenu do průdušnice, a odpojili ho od dýchacího přístroje. Dalších 48 hodin mělo rozhodnout o únosnosti takového spontánního dýchání. Podle lékařů pondělní komplikace nemá přímou souvislost s tím, že byl pacient v neděli odpojen od dýchacího přístoje.

Zdravotní stav prezidenta, který se před týdnem podrobil v Ústřední vojenské nemocnici v Praze operaci, při níž mu rakouský chirurg Ernst Bodner zacelil vývod z tlustého střeva, vyvolává velký zájem veřejnosti. Václav Havel podle pondělních informací obdržel pozdravné telegramy s přáním brzkého uzdravení od rakouského prezidenta Thomase Klestila a slovinského prezidenta Milana Kučana. Prezident dostává také desítky pozdravných dopisů od občanů České republiky.

Záplavy na východě Čech způsobily v dopravě škody za 357 miliónů

Červencové záplavy napáchaly na železnici, mostech a silnicích východních Čech škody za 357 miliónů korun. V resortu zemědělství jsou škody na vodních tocích a vodohospodářských stavbách odhadovány na 210 miliónů korun, škody za 50 miliónů způsobily povodně na zemědělské prvovýrobě a lesním hospodářství. ČTK o tom informoval Vládní povodňový výbor po svém pondělním zasedání.

Armáda zůstane v zaplavených oblastech minimálně do konce srpna, vojska civilní ochrany do 15. září. Ministerstvo financí, které musí sladit metodiku poskytování a konečnou výši státní pomoci se způsoby použitými při loňských povodních, bude hledat zdroje i mimo státní rozpočet, což si vyžádá novelizaci tří zákonů. Upřesnění škod a finančních zdrojů potřebných k jejich likvidaci provede Vládní povodňový výbor ještě tento čtvrtek. Konečný návrh nápravy škod by tak mohl být předložen vládě 12. srpna.

Stát zpřístupní firmám postiženým záplavami levnější úvěry

Podnikům na východě Čech postiženým záplavami stát zpřístupní prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky levnější úvěry. Státní dotace úroků by měla úrokové sazby u těchto úvěrů snížit o čtyři až deset procentních bodů. Při pondělní návštěvě Dobrušských strojíren to řekl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Na dotaci úrokových sazeb má stát podle jeho slov připraveno 250 miliónů korun. V případě nutnosti by postiženým podnikům mohla být poskytnuta i nepřímá podpora formou daňových úlev.

První děti ze zaplavených obcí dostaly injekce proti žloutence

První děti ze zaplavených obcí na východě Čech byly v pondělí očkovány proti infekční žloutence. Na Rychnovsku, kde povodně zasáhly kolem čtyř desítek obcí, má být od pondělí do 27. srpna očkováno první dávkou látky na 2700 dětí ve věku od tří do 15 let.

Proti povodním nešlo z příslušných peněz podle NKÚ téměř nic

Z více než půl miliardy korun vyčleněných v minulých letech ze státní pokladny na projekty v rámci Programu revitalizace říčních systémů nebylo přímo na protipovodňová opatření použito téměř nic. Při kontrole nakládání s těmito prostředky to konstatoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). V rámci revitalizačních projektů bylo podle NKÚ několik miliónů korun neoprávněně použito na jiné účely, než na jaké byly poskytnuty. Naopak státní dotace poskytnuté po loňských rozsáhlých záplavách byly, až na pár výjimek, skutečně použity ke stanoveným účelům.

Otakar Motejl potvrdil, že plánuje reformu justice

Nový ministr spravedlnosti Otakar Motejl má v úmyslu uskutečnit rozsáhlou reformu soudnictví. Opětovně to potvrdil při svém pondělním uvedení do ministerské funkce. Reforma soudnictví by podle něj měla být doprovázena také reorganizací systému státních zastupitelství. Za největší "bolest" současné justice ministr Motejl označil přetížení soudců a nerovnoměrné zatížení soudů. Nejaktuálnějším problémem, který by chtěl urychleně vyřešit, je podle jeho slov zaměstnávání vězňů.

Odboráři se k jednání s vládou o mzdách sejdou zřejmě 14. srpna

Krizový štáb odborářů ze svazů rozpočtové a příspěvkové sféry, který požaduje zvýšení mezd, se sejde k jednáním se zástupci vlády nejspíše 14. srpna. ČTK to v pondělí řekla mluvčí těchto svazů Alena Vondrová s tím, že obdržela odpověď na výzvu k jednání od vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly, v níž navrhuje právě tento termín. Ministra Špidlu pověřil premiér Miloš Zeman vedením těchto jednání. Krizový štáb se v pondělí sešel, aby se poradil o postupu při vyjednávání o zvýšení mezd. Mluvčí Vondrová nechtěla upřesnit strategii odborářů, pouze zopakovala, že výchozím požadavkem bude dvacetiprocentní zvýšení mzdových tarifů, a to ještě letos.

Státní rozpočet v červenci v přebytku 10,92 miliardy korun

Přebytkem téměř 11-ti miliard korun skončil v červenci státní rozpočet. Celkové výdaje za prvních sedm měsíců 304,88 miliardy korun byly kryty příjmy ve výši 315,8 miliardy. Informovala o tom v pondělí tisková mluvčí ministerstva financí Jana Vargová.

HDP bude letos stagnovat, průměrná inflace 11,4 procenta

Český statistický úřad (ČSÚ) v pondělí zveřejnil aktualizovanou prognózu makroekonomického vývoje pro letošní rok. Podle ní má hrubý domácí produkt (HDP) za rok 1998 dosáhnout nulového růstu, když předchozí prognóza ze 4. května počítala s růstem o 1,4 procenta. Průměrná celoroční míra inflace se dostane podle aktualizovaných předpokladů na 11,4 procenta, předchozí odhad ČSÚ byl 12,2 procenta. Nezaměstnanost by měla na konci roku být 6,4 procenta, oproti předchozím 6,2 procenta.

Edmund Stoiber hrozí po Zemanovu výroku blokádou vstupu do EU

Bavorský ministerský předseda Edmund Stoiber pohrozil po Zemanovu výroku o sudetských Němcích blokádou vstupu České republiky do Evropské unie. K nové kontroverzi v česko-německých vztazích došlo, když Miloš Zeman před týdnem kritizoval účast funkcionářů sudetoněmeckého landsmanšaftu v koordinační radě dvoustranného diskusního fóra. Výrok vzbudil nevoli také v Bonnu a ministr zahraničí Klaus Kinkel minulý týden tlumočil své odmítnutí českému protějšku Janu Kavanovi. Za neodpovědné plácání v pondělí označil Zemanova vyjádření o sudetských Němcích také předseda německé vládní Svobodné demokratické strany Wolfgang Gerhardt.

Lánský: německé předvolební boje a vztah Německa k ČR

Podle místopředsedy vlády Egona Lánského nechává Německo plynout svoje vnitrostátní předvolební boje do vztahů s Českou republikou. Lánský to řekl v pondělí v pořadu České televize "21" v reakci na výroky některých německých politiků odsuzujících slova premiéra Miloše Zemana, který srovnal sudetské Němce s českými republikány a komunisty. Výroky německých představitelů podle Lánského zhoršují vztahy mezi Německem a ČR.

Die Welt k Zemanovým výrokům

Zatímco v Praze se šíří rozmrzelost nad novým předsedou vlády Milošem Zemanem, v Bonnu roste uspokojení nad tím, že jeho kritiku na adresu sudetských Němců považuje za neudržitelnou celé politické spektrum v Německu, napsal dnešní německý list Die Welt. Na rozdíl od Prahy, kde sociálnědemokratický premiér trval o víkendu na tom, že srovnání sudetoněmeckého landsmanšaftu s komunisty a krajně nacionalistickými republikány je v Čechách dovoleno, politici na Rýnu nabádají k rozvaze, konstatoval list.

Politici jsou značně nejednotní v otázce změny volebního systému

Velmi odlišné názory na změnu dosavadního poměrného volebního systému do Poslanecké sněmovny panují nejen mezi jednotlivými politickými stranami, ale i uvnitř samotných stran. Diskusi o změně volebního systému znovu oživili předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman a předseda Senátu Petr Pithar (zvolený za KDU-ČSL), když se vyslovili pro většinový systém se sto volebními okrsky a dvěma volenými kandidáty, respektive pro zhruba 40 okrsků a prvních pět zvolených kandidátů. Nejednotné názory na změnu Ústavy, o kterou by se měla pokusit společná komise České strany sociálně demokratické a Občanské demokratické strany, panují uvnitř druhé nejsilnější parlamentní strany, tedy ODS. Zatímco její předseda Václav Klaus hovoří o nahrazení současného poměrného volebního systému jednokolovými volbami v rámci většinového principu, místopředseda ODS Ivan Langer se kloní spíše k doplnění současného poměrného systému většinovými prvky.

Předseda Unie svobody Jan Ruml už dříve řekl, že nezavrhuje změnu volebního systému směřující k posílení většinových prvků. Dojít by však k tomu podle něj mělo přirozenou cestou integrace jak stran na pravici, tak i na levici.

Proti změně volebního systému se staví předseda poslaneckého klubu Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip. "My s tím nesouhlasíme. Jsme zastánci systému poměrného zastoupení ve volbách i v obsazování funkcí ve sněmovně," uvedl Filip pro ČTK. Návrh Zemana na zřízení jednoho sta volebních obvodů považuje za průhlednou hru vedoucí k tomu, aby si ČSSD a ODS upevnily svou moc.

Na změnu počtu krajů je podle místopředsedkyně ODS pozdě

Příliš pozdě přicházejí podle názoru místopředsedkyně Občanské demokratické strany a senátorky Libuše Benešové někteří poslanci sociální demokracie se snahou snížit počet vyšších územních samosprávných celků. Uvedla to v pondělí pro ČTK s tím, že při projednávání ústavního zákona o vytvoření krajů prosazovala devět celků, ale nyní už změna není možná hlavně proto, že se připravují další navazující zákony, které počítají se čtrnácti kraji.

Změnu ústavního zákona o krajích odmítli jak ostatní strany, tak i představitelé ČSSD. Místopředseda strany Zdeněk Škromach vyloučil, že by sociální demokracie jako celek připravovala návrh zákona o snížení počtu vyšších územních samosprávních celků, a tuto snahu označil za soukromou iniciativu několika poslanců.

Kauzu Libora Nováka vrátil státní zástupce vyšetřovateli

Případ bývalého výkonného místopředsedy Občanské demokratické strany Libora Nováka vrátil státní zástupce Ondřej Lázna v pondělí zpět vyšetřovateli. Rozhodl se tak proto, že trestní spis neobsahuje dostatek důkazů k tomu, aby Nováka mohl obžalovat. Státní zástupce zároveň vyšetřovateli zaslal pokyn s konkrétním seznamem osob, které má opakovaně vyslechnout. Podle Ondřeje Lázny půjde o výslech několika lidí z okruhu ODS, mezi nimiž ale nejsou vrcholní představitelé této strany. Libor Novák je podezřelý z daňových úniků, kterých se měl dopustit v souvislosti s financováním Občanské demokratické strany.

Inspekce vnitra musí znovu prošetřit zásah při květnové demonstraci Global Street Party

Inspekce ministra vnitra bude muset znovu prošetřit, zda se policisté při zásahu proti účastníkům květnové ekologické demonstrace Global Street Party v Praze nedopustili nezákonného jednání. Ministr vnitra Václav Grulich na základě rozhodnutí vlády inspekci přikázal, aby šetření v této věci obnovila. Potvrdil to v pondělí vicepremiér a předseda legislativní rady vlády Pavel Rychetský. Inspekce ministra vnitra v polovině července vyšetřování této události uzavřela s tím, že žádný ze zasahujících policistů se nedopustil trestného činu ani přestupku. Použití donucovacích prostředků během zásahu přitom inspekce označila za oprávněné.

Květnová ekologická demonstrace s názvem Global Street Party vyvrcholila ničením výloh a rabováním obchodu v centru Prahy, po němž následoval ostrý policejní zákrok. Zatímco policie i vláda zásah označily za přiměřený, účastníci demonstrace a svědci zákroku poukazovali na zbytečnou brutalitu policistů. Inspekce ministra vnitra obdržela na zasahující policisty 19 trestních oznámení od účastníků demonstrace. Ti policisty viní ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a ublížení na zdraví. Naproti tomu policie vzápětí po demonstraci obvinila 25 lidí z výtržnictví, útoku na veřejného činitele a poškozování cizí věci. Vyšetřovatel ale trestní stíhání většiny z nich už zastavil.

Ústavní činitele bude letecky přepravovat už jen armáda

Pouze armádní letka by měla od 1. ledna 1999 v rámci úsporných opatření přepravovat české ústavní činitele. Při setkání s novináři to uvedl ministr vnitra Václav Grulich. Dohodl se na tom s ministrem obrany Vladimírem Vetchým. "Dosud o jejich leteckou přepravu pečovaly letky dvě - armádní a policejní - což bylo nesmyslné a zbytečně drahé," řekl ministr Grulich. V lednu by se podle něj měly obě letky sloučit v jednu, která bude v kompetenci ministerstva obrany. Vnitro si ve své letce ponechá jenom prostředky, které běžně potřebuje k práci. Snadná domluva mezi oběma ministerstvy o snížení počtu letek je pak podle ministra vnitra dokladem "ohromné výhody" samostatné vlády sociální demokracie.

Týden zahraničních Čechů, který na počátku minulého měsíce uspořádala v Praze Univerzita Karlova ke svému 650. výročí, mnohé z nich částečně zklamal. "Mluvili jsme trochu sami k sobě," řekl newyorské ČTK Vladimír Kabeš z Rady vzájemnosti Čechů a Slováků. Účastníci ze zahraničí čekali dialog, ale ten se podle nich nekonal. "Druhý partner dialogu, Češi z České republiky, nebyli moc k vidění," napsala v torontském Novém domově Halina Břeňová. Podobně jako jiní poukázala na značný nezájem akademiků, ale i sdělovacích prostředků. Ani o skvělý panel podnikatelů, jehož se zúčastnily takové hvězdy jako Tomáš Baťa a další, nebyl mezi domácími zájem, podivila se autorka.

Důvěra občanů v Senát podle IVVM stoupla, ostatní instituce stagnují

Důvěra občanů v český Senát vzrostla v červenci na 24 procent, tedy na dvojnásobek březnové hodnoty, i když ještě v červnu ji vyjádřilo jen 17 procent dotázaných. Prezidentovi důvěřovalo v červenci 60 procent lidí, což je přibližně stejný počet jako v předchozím měsíci. Vyplývá to z výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Důvěra v minulou Poslaneckou sněmovnu nestoupla ani v červenci, kdy ji vyjádřilo 19 procent respondentů. Také počet důvěřujících vládě se od června takřka nezměnil a v červenci činil 41 procent.

Romové jednali o rozvoji svých komunit i o památníku v Letech

Program rozvoje romských komunit, zpracovaný Fondem porozumění a naděje Rokycany, schválili a doporučili k realizaci místním romským organizacím účastníci víkendového setkání romských regionálních představitelů v Berouně. V diskusi se také shodli na nutnosti zbourat vepřín stojící na místě někdejšího koncentračního tábora pro Romy v Letech u Písku a nahradit jej důstojným památníkem obětem romského holocaustu. ČTK o tom v pondělí informoval mluvčí Grémia romských regionálních představitelů, které setkání organizovalo, Ondřej Giňa. Rozvojový program, cílený do pěti oblastí, je podle něj zaměřen na rodiče a děti předškolního věku, děti a mládež, osvětovou činnost pro dospělé, rozvoj romské kultury a také aktivity volného času.

Ze sportu:

V dohrávaném utkání úvodního kola první fotbalové Gambrinus ligy v pondělí zvítězila pražská Sparta v Plzni 1:0.

Hokejový Jágr Team prohrál v pondělí na své exhibiční pouti v Třinci v odvetě s výběrem All Stars Slovenska 9:10. Výtěžek ze zápasu - 300 000 korun - byl věnován Dětskému domovu v Havířově. První utkání v neděli v Piešťanech skončilo vítězstvím mužstva českých hvězd 12:10.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.