Zprávy úterý, 06. července 1999

Vážení posluchači, u zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Česká průzkumná rota vstoupila do Kosova

Česká průzkumná rota v pondělí překročila na přechodu Blace makedonsko-kosovskou hranici a vstoupila do Kosova. Na severu provincie ve vesnici Sibovac nedaleko hranice se Srbskem bude plnit úkoly v rámci mezinárodní mírové mise KFOR. Česká jednotka bude působit v britském sektoru pod britským velením. Velitel průzkumné roty Karel Klínovský navštívil přidělenou oblast severního Kosova už v neděli odpoledne. Podle jeho vyjádření pro ČTK se bude jednat o velmi náročnou práci. "Už teď víme, že na úseku hranic, který máme střežit, existují četné ilegální přechody ozbrojených skupin." V rozhovoru naznačil, že pěší hlídky průzkumníků budou muset být posíleny tak, aby vytvořily větší palebnou sílu.

Čeští vojáci budou sídlit v nevelké místní škole a jejích přilehlých prostorách. Celou oblast už před 14 dny odminovala britská armáda. Průzkumníci hodlají obývaný prostor zabezpečit ostnatými zátarasy a vybudovat strážní kryty. Pravděpodobně už koncem týdne by měly jejich hlídky začít plnit svěřené úkoly. Tábor sám by měl být vybudován během jednoho týdne.

Liturgická slavnost sv. Cyrila s Metoděje je státním svátkem

Poutní bohoslužbou vyvrcholily v pondělí na Velehradě liturgické slavnosti svatých Cyrila a Metoděje. V občanském kalendáři je tento den státním svátkem. Bohoslužby na Velehradě se zúčastnili všichni čeští a moravští biskupové a apoštolský nuncius Giovanni Coppa. Tradice cyrilometodějské mise na Moravě je obecně spojována s duchovním odkazem křesťanství v českých dějinách, se základy, z nichž vznikl český stát. Hlava katolické církve, papež Jan Pavel II., jmenoval při této příležitosti nového pomocného biskupa brněnské diecéze. Stal se jím Petr Esterka, který bude odpovědný za duchovní péči o české katolíky v cizině. "Petr Esterka se stává v historii brněnské diecéze, založené roku 1777, prvním pomocným biskupem diecézního sídelního biskupa. Biskupské svěcení přijme v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla v sobotu 4. září", řekla ČTK mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Česká biskupská konference v pondělí udělila na hlavní cyrilometodějské pouti ve Velehradě Řád sv. Cyrila a Metoděje akademickému malíři Jaroslavu Šerychovi. Ocenění dostal za celoživotní přínos ve prospěch církve. Šerych maluje obrazy s duchovní tématikou. Biskupové rovněž ocenili děkovným uznáním tvůrce meditativní zahrady v Plzni Luboše Hrušku a libereckého herce Vojtěcha Rona, který jej získal za výchovný umělecký podíl a evangelizační přínos v inscenování lidových náboženských her.

Ústí nad Labem opět hájí "svůj" vzdušný prostor před letadly

Ústecký primátor Ladislav Hruška 'ODS) se do konce července obrátí na ministry zahraničních věcí a obrany s žádostmi o zamezení přeletů vojenských letadel nad městem Ústí nad Labem. Pracovník kanceláře primátora Milan Knotek ČTK v pondělí řekl, že důvodem opakované žádosti je průmyslový charakter města s několika chemickými podniky a řadou nebezpečných provozů a skládek, včetně toxické. Na ministra obrany se už loni se stejnou žádostí obrátil náměstek primátora Václav Pucherna 'Strana Zelených). Připomněl tehdy, že v případě nenadálé události, jakou může být havárie vojenského letadla, jsou průmyslové provozy a skládky zdrojem velkého ohrožení obyvatel.

Podnětem této žádosti byla srážka dvou stíhacích letounů loni v červnu, při níž jedno z letadel dopadlo do českobudějovického sídliště Vltava a způsobilo zde velké škody na panelovém domě a majetku jeho obyvatel. Náčelník generálního štábu armády Jiří Šedivý na to odpověděl, že Ústí nad Labem se nemusí obávat havárie vojenského letadla, protože velitelství vzdušných sil české armády respektuje chemickou aglomeraci na severu Čech a nad městem ani v jeho bezprostřední blízkosti nestanovilo žádné koridory pro výcvik letectva. Bojové letouny se však nad městem letos objevily v dubnu a poté i v květnu. Jejich přelety v rámci přípravy na mezinárodní cvičení "Květen 99" potvrdil podle pracovníka kanceláře primátora Milana Knotka i generální štáb armády České republiky.

Další dva Češi zranění ve Francii při nehodě se vrátili do ČR

Zvláštním autobusem přicestovali v pondělí do Pardubic dva lidé, kteří byli ve Francii ošetřeni po sobotní srážce českého autobusu s karavanem na jihu Francie. Už v neděli se po ošetření vrátili letecky zpět do vlasti tři lidé. Po srážce, při níž zahynul jeden člověk, zůstává v nemocnicích v Perpignanu a Narbonne pět zraněných těžce, dva lehce a dva zůstávají na pozorování. Jak v pondělí ČTK řekl pracovník pardubické cestovní kanceláře Jilist-Tour, která dovolenou do Španělska organizovala, v ohrožení života není nikdo. Další přibližně třicítka účastníků zájezdu se od neděle rekreuje na severu Španělska.

V případě povodní chybí obcím pytle s pískem na zpevnění hrází

Pytle s pískem na zpevnění hrází řek v případě povodně chybí některým obcím na Uherskohradišťsku. Přesvědčila se o tom povodňová komise při nedávných přívalech deště, které zvedly na mnohých místech hladinu Moravy a Olše až o několik metrů. "Samozřejmě byl vyhlášen povodňový stav a sešla se okresní a některé místní povodňové komise. Vyzkoušeli jsme vzájemnou spolupráci, která je mnohem lepší než před dvěma lety, kdy hlavně Moravu postihly velké povodně," řekl ČTK předseda okresní povodňové komise Jaroslav Hrabec. Za jediný nedostatek označil materiálové zabezpečení obcí, které nejsou připraveny na případná nezbytná technická opatření. Města a obce v blízkosti vodních toků mají mít podle něj povodňový plán, ale ne pro všechny byl dosud schválen.

Rodinám z předloni zatopených domů nabízejí Otrokovice byty

Jedenáct rodin, kterým předloňské povodně v Otrokovicích zaplavily domy a byty a dosud jsou nouzově ubytovány, má možnost ještě letos získat nový byt. Jak v pondělí ČTK řekla mluvčí otrokovické radnice Jana Bubeníková, město dokončuje dva domy po 47 bytových jednotkách a pouze pro tyto rodiny v nich nabízí trvalé ubytování. "Mohou se stěhovat buď v srpnu nebo na konci roku, kdy bude dokončen druhý dům. Pro ostatní občany to však budou takzvané startovací byty. Budou platit menší nájem, ale za tři až pět let by se měli přestěhovat do vlastního bytu," upřesnila mluvčí. Jak dále připomněla, povodně před dvěma roky zasáhly Otrokovice nejvíc ze všech obcí a měst, protože voda tu stála tři týdny a dosahovala výšky až tří metrů. Zaplavila tehdy 1080 domácností, zničila stovky firem a způsobila přímé škody za 3,5 miliardy korun. Jen v zaplaveném areálu Tomy přišlo o práci 3000 lidí.

Pokračuje Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech

Téměř pět desítek projekcí bylo v pondělí na programu Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Festivalová soutěž nabídla tři díla. Francouzský snímek Dívka na mostě, jehož tvůrcem je Patrice Leconte, příběh řidiče nočního autobusu Velký had světa, který natočil kanadský režisér Yves Dion, a izraelskou milostnou tragikomedii o ruské imigrantce Janini přátelé režiséra Arika Kapluna.

Fórum nezávislých filmařů má v Karlových Varech tradici

I když je místem prezentace přehlídky nezávislého filmu zařazené do programu Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech jen kino Čas, řadí se v době konání festivalu k nejvyhledávanějším místům. Poprvé se tyto snímky na festivalu objevily v roce 1992, kdy pod názvem Sedm statečných představily tvorbu takových režisérů, jako jsou Jarmusch, Kaurismäki a Egoyan. Skoro nikdo je neznal, ale fanoušci si je oblíbili. K návratu Sedmi statečných došlo o tři roky později a od té doby je Fórum nezávislého filmu pevnou součástí karlovarské přehlídky. Letos je do Fóra nezávislých zařazeno třicet filmů.

V srpnu se v Mikulově představí umělci z Rakouska, Slovenska a ČR

Hudebníci z Rakouska, Slovenska a České republiky se 28. srpna setkají v Mikulově na Břeclavsku na festivalu Eurotrialog. Ten společně připravují lidé ze všech tří zemí, na festivalu se podílí i bývalý ministr kultury Slovenska Ladislav Snopko. "Chceme uskutečnit vzájemné setkání umělců i diváků z těchto zemí a nastolit tak novou tradici setkávání tří národů na společné akci," řekl ČTK Romek Hanzlík z agentury Alternative Music Production. Mottem festivalu je podle něj slovo "spojení".

V Hostašovicích vyvrcholily oslavy 750 let existence obce

Ukázku historického šermu, střelbu kuší, pečení dobových placek nebo také návštěvu výstavy "Z historie obce" měli v pondělí při příležitosti posledního dne oslav 750. výročí založení obce Hostašovice možnost zhlédnout starousedlíci či další návštěvníci této akce. Mnoho lidí z obce i okolí také přilákala ranní poutní mše či tradiční v kraji pověstná Hostašovská pouť. Bohatý kulturní, sportovní a společenský program oslav, který byl zahájen už minulou neděli vysvěcením zdejší kaple ostravsko-opavským biskupem Františkem Lobkowiczem, navštívilo během tří dní ve velice teplém počasí podle starosty Hostašovic Antonína Pleška obrovské množství lidí. "Určitě to bylo více než deset tisíc lidí," odhadla návštěvnost jedna z trhovkyň.

Hostašovice jsou zajímavým koutem Kravařska v Podbeskydské pahorkatině. Jako nejnižší část okresu Nový Jičín jsou zároveň vstupní branou do Valašska. Vznik obce se datuje kolem roku 1249, kdy se podle pověsti ptáčník Hostaša, jako strážce tvrze Hradisko patřící ke Starojičínskému hradu, usídlil u zdejšího Hrázkového potoka. Vznikla tak osada a později lesní ves. V roce 1749 povýšili správci Starojičínského panství lesní ves na samostatnou obec Hostašovice.

Horka působí potíže zejména starým lidem, kardiakům a epileptikům

Pražská záchranná služba zaznamenala v souvislosti s tropickým počasím, které v těchto dnech panuje v České republice, více výjezdů, než je obvyklé. Zdravotní problémy mají zejména staří lidé, občané se srdečním onemocněním a epileptici. ČTK to v pondělí řekl lékař pražské záchranky Michal Tomasy. Žádné větší potíže nezaznamenali lékaři u další ohrožené skupiny, dětí. Většina jich ale z hlavního města odjela na prázdniny.

V olomoucké zoo zvládají zvířata tropická vedra v pohodě

Tropická vedra, která v posledních dnech stěžují život lidem, příliš nevadí zvířatům v olomoucké zoologické zahradě, a to ani těm, která se v přírodě prohánějí v severních zeměpisných šířkách. "Poté, co se losi a sobi loni odmítli chladit pod sprchou, kterou jsme jim zřídili, jsme pro severská zvířata žádné speciální opatření proti vedru nepřipravili," řekl v pondělí ČTK šéf ošetřovatelů Milan Kořínek. Sobímu stádu podle něj stačí stín v lesním výběhu, losi zase lezou do potoka a chladí se v bahně. "Navíc občas i na severu zavládnou velká horka a zvířata jsou na ně zvyklá," podotkl Kořínek. Ostatní chovanci zoo se mají možnost skrýt v ubikacích nebo ve stínu stromů, ti, kteří jsou nároční na vodu, jí mají dostatek.

A ještě informace o úterním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 30 až 34 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.