Zprávy úterý, 06. června 2000

A nyní podrobněji:

Prezident Václav Havel se podrobil úspěšné operaci břišní kýly

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla, který se v pondělí v Praze podrobil dvouapůlhodinové operaci břišní kýly, je podle jeho lékařů stabilizovaný a bez komplikací. Lékaři, mezi nimiž byl i rakouský operatér Ernst Bodner, to sdělili na odpolední tiskové konferenci. Bodner, který už v minulosti Václava Havla operoval, dvě hodiny po zákroku zdůraznil, že se během něj nevyskytly žádné problémy. Příští dva až tři dny budou ale kritické, upozornil na setkání s novináři jeho rakouský kolega, anesteziolog Walter Hasibeder s poukazem na obvyklé prezidentovy dýchací potíže. Bodner stejně jako při předchozích Havlových operacích tlustého střeva operoval prezidenta zdarma. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček ČTK potvrdil, že se operatér honoráře vzdal. Náklady spojené s Bodnerovou cestou a pobytem v Praze hradí prezidentská kancelář. Chirurg zůstane u svého pacienta ještě pár dnů, než se vrátí do Innsbrucku. Na tiskové konferenci ovšem uvedl, že i pak je v případě potřeby kdykoli ochoten se do Prahy vrátit.

Lékařské kruhy neshledávají nic zarážejícího na tom, že v týmu českých lékařů, kteří operovali prezidenta Havla, byli rakouští odborníci v čele s Bodnerem. Mluvčí České lékařské komory Pavel Kubíček v pondělí ČTK řekl, že považuje za zcela logické, že si prezident zvolil zahraničního chirurga, v něhož má důvěru, protože ho už dvakrát a úspěšně operoval.

Prezident Václav Havel čekal na pondělní operaci téměř dva roky. Kýla mu znepříjemňovala život, a proto sám na lékaře tlačil, aby mu ji vyoperovali. Červnový termín operace se zdál lékařům už řadu měsíců jako nejvhodnější.

Šestice kandidátů Evropské unie chce přístupová jednání uzavřít v roce 2001

Přístupová jednání Evropské unie s nejlépe připravenými kandidáty by mohla skončit během roku 2001 a samo přijetí by se mělo uskutečnit nejpozději v roce 2003, jinak nelze vyloučit vážné politické problémy. K tomuto závěru dospěla pondělní schůzka ministrů zahraničí šesti kandidátských zemí konaná v Brdu pri Kranju nedaleko slovinské metropole Lublaně. "Doufáme, že vyjednávání se urychlí," řekl k tomu maďarský ministr zahraničí János Martonyi. Tomu by mělo napomoci i zrychlené vypracování podrobných společných vyjednávacích pozic ze strany Unie. "Každý odklad rozšíření může vyvolat vážné politické problémy," zdůraznil Martonyi. Také šéf české diplomacie Jan Kavan vidí podobné nebezpečí. "Pokud plníme nejrůznější kritéria a přinášíme nezbytné oběti a nakonec bychom se měli dozvědět, že musíme čekat další roky, to by jen poskytlo munici těm, kdo hlásají protiunijní názory", řekl Kavan na tiskové konferenci. Při neformální diskusi o různých skeptičtějších názorech k termínu rozšíření se ministři podle Kavana shodli, že nevidí důvod k odklonu od svého harmonogramu procesu rozšiřování.

Ministři Maďarska, Polska, Estonska, Kypru, Slovinska a České republiky ve společném prohlášení přivítali perspektivu, že do konce letošního prvního pololetí budou otevřeny všechny jednací kapitoly. Zároveň se podle očekávání vyslovili pro zrychlení a další kvalitativní posunutí vyjednávacího procesu. Ministři šesti kandidátských zemí dali totiž v minulých dnech najevo rozčarování nad postojem "patnáctky" k choulostivé otázce migrace pracovních sil. Vadilo jim, že se Unie nevyjádřila jasně k otázce přechodného období v příslušné oblasti. Česká republika v další fázi jednání od Evropské unie očekává, že její pozice při projednávání jednotlivých kapitol budou formulovány přesněji a konkrétněji a budou obsahovat více informací, uvádí pražské ministerstvo zahraničí v materiálu, se kterým do Slovinska cestovali Češi.

Předsedkyně Senátu Libuše Benešová zahájila návštěvu Lotyšska

Snahy Lotyšska o integraci do Evropy a jeho zájem o získání českých zkušeností z procesu vstupu do Severoatlantické aliance na jedné straně a prezentace českých firem v Lotyšsku včetně navazování nových obchodních kontaktů na straně druhé, to jsou hlavní témata čtyřdenní návštěvy předsedkyně českého Senátu Libuše Benešové v této pobaltské republice. Integrace do evropských struktur a z nich pak zejména do NATO, v němž Riga spatřuje bezpečnostní záštitu, je tématem, které lotyšské partnery zcela ovládá, řekla Benešová pro ČTK po pondělním příletu do lotyšské metropole.

Vstup do obou evropských institucí nachází v zemi celospolečenský konsensus, zdůraznila předsedkyně Senátu po svém pondělním setkání s předsedou lotyšského Sejmu Jánisem Straumem a lotyšským premiérem Andrisem Bérziňšem. Lotyšsko přitom velmi stojí o podporu své snahy o vstup do NATO a Evropské unie, stejně jako o získání českých zkušeností s integrací do Aliance, řekla Benešová.

V úterý stráví Libuše Benešová téměř celý den v lotyšském Sejmu, kde bude jednat se členy některých výborů. Jedním z hlavních témat jejích jednání s poslanci má být problematika naturalizace ruskojazyčného obyvatelstva v této pobaltské zemi, která je předmětem rozporů ve vztazích Lotyšska a Ruska.

Vydavatel Mein Kampfu Michal Zítko obdržel předvolání k výslechu

Vydavatel knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf Michal Zítko obdržel od vyšetřovatele předvolání k výslechu na 20. června. Zítko, kterého ve čtvrtek vyšetřovatel obvinil z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů, to v pondělí oznámil ČTK. Podle zákona může být potrestán odnětím svobody na tři až osm let.

Policisté v pondělí u distributora Mein Kampfu Pavla Dobrovského zajistili 300 výtisků patřících Zítkovi, který ČTK řekl, že je odvezli bez jeho souhlasu. Podle ředitele Úřadu vyšetřování Prahy 7 Josefa Stuchlíka však vyšetřovatel nepotřebuje k zajištění věci důležité pro trestní řízení žádný souhlas a může ji zajistit u kohokoli. Podle Stuchlíka bude stahování knih z prodeje časově náročné a vyžádá si spíš několik týdnů. Uvedl, že policie připravuje opatření související s organizačním zabezpečením, ale odmítl je specifikovat.

Zítkovo pražské nakladatelství Otakar II. vydalo "bibli nacismu" v březnu v nákladu 6000 kusů, přičemž následovaly dotisky. "Bylo to několik desítek tisíc," uvedl Pavel Dobrovský. Zítko trvá na tom, že vydáním Hitlerovy knihy, které vyvolalo převážně zápornou odezvu politiků, protifašistických odbojářů i veřejnosti, zákon neporušil.

Mein Kampf je programovým spisem německého nacismu, v němž nacistický vůdce Adolf Hitler prezentoval svůj antisemitismus, rasismus a představy o vůdčí roli Germánů. Volá v něm i po nalezení nového německého "životního prostoru" na úkor slovanských národů.

Vedení Prahy není spokojeno s přípravami na zasedání MMF a SB

Představitelé hlavního města nejsou spokojeni s přípravami na výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB), které se uskuteční koncem září v Kongresovém centru Praha. Při organizaci setkání světových finančníků podle nich vázne komunikace mezi jednotlivými úřady. S ministerstvem financí navíc vedou spor, jak zaplatit zvýšené náklady záchranné služby, hasičů a městské policie. Po jednání krizového štábu, který mimo jiné zahrnuje představitele bezpečnostních složek města, to novinářům řekli radní pro bezpečnost Rudolf Blažek a primátor Jan Kasl.

Vedoucí představitelé bezpečnostních sborů odhadli dohromady zvýšené náklady na jejich činnost při zasedání až na 40 miliónů korun. Ministerstvo financí je chce zaplatit po setkání finančníků podle skutečných nákladů, což se záchrance, hasičům a strážníkům nelíbí. Zvýšené náklady se podle ředitelky organizačního centra pro výroční zasedání MMF a SB při ministerstvu financí Lumíry Kafkové dají přesně spočítat a zaplatit až poté, co setkání finančníků skončí. Budou podle ní záviset na tom, kolik přijede odpůrců globalizace. Očekává se jich až 20.000.

Peníze má zajištěny pražská policejní správa, uvedl její ředitel Radislav Charvát a dodal, že zabezpečení zasedání bude z jejich strany stát desítky miliónů korun. V Praze bude 11.000 policistů, tedy o pět tisíc více než obvykle. Podle Charváta by policie uvítala, kdyby větší část odpůrců globalizace byla soustředěna na jednom místě. Podpořil myšlenku, kterou již dříve prezentovali vládní zmocněnec pro zasedání Zdeněk Hrubý, primátor Kasl i ministr vnitra Stanislav Gross, aby jim město poskytlo Strahovský stadión.

Pracující Železáren Hrádek vstoupili do stávkové pohotovosti

Odbory Železáren Hrádek u Rokycan, kteří od pondělí v podniku vyhlásili stávkovou pohotovost, hodlají koordinovat činnost odborů ve všech hutních závodech společenství Z-Group. Pokud se s majitelem uskupení Z- Group Zdeňkem Zemkem nedohodnou, hodlají zákonnými prostředky usilovat o prohlášení konkursu na všechny společnosti v rámci Zemkova hutního impéria. Odboráře především znepokojuje nadměrné propouštění zaměstnanců, které může ohrozit chod podniku, řekl v pondělí ČTK předseda odborů Železáren Hrádek František Novák. Jak podotkl, od začátku roku do 1. května klesl počet zaměstnanců hrádeckých železáren z 1196 na 1080 pracovníků. Do konce července by se měl stav ještě snížit na necelých 940 osob, přičemž majitel Zemek počítá s dalším propuštěním přibližně dvou set zaměstnanců. S tím odboráři podle Nováka nemohou souhlasit, protože se 700 zaměstnanci společnost nebude schopna zajistit současnou výrobu velmi lukrativních zakázek.

V podobné situaci jsou i Železárny Chomutov, kde stávková pohotovost trvá už více než dva měsíce. Předseda tamních odborů Pavel Martoňák v pondělí ČTK řekl, že odboroví předáci připravují zasedání koordinační rady odborových předáků, kde se chtějí domluvit na společném postupu v rámci celé Zemkovy hutní divize. Pracující v chomutovských železárnách rovněž uvažují o konkursu.

Schodek běžného účtu za 1. čtvrtletí vzrostl na 12,8 miliard korun

Běžný účet platební bilance České republiky skončil za první čtvrtletí letošního roku podle předběžných údajů se schodkem 12,8 miliardy korun (356,8 miliónu eur). Za stejné období loňského roku činil tento schodek rovněž podle předběžných údajů 10,437 miliardy korun (280,9 miliónu eur). Údaje o platební bilanci za leden až březen 2000 v pondělí zveřejnila Česká národní banka.

Na letišti v Pardubicích začala pozorovací mise německých vojáků

Na vojenském letišti v Pardubicích v pondělí začala pětidenní pozorovací mise německé armády. Během ní provede devítičlenný německý tým pozorovací let nad českým územím, při kterém bude snímkovat vybrané prostory. Pozorovací mise se koná v souladu se Smlouvou o otevřeném nebi a je reciproční akcí, sdělila ČTK tisková služba ministerstva obrany. Český tým uskutečnil pozorovací let na německým územím mezi 20. a 24. březnem. První společná pozorovací česko-německá mise se uskutečnila v roce 1996, v pondělí zahájená mise je už desátá v pořadí.

Czechinvest získal cenu pro nejlepší evropskou agenturu

Agentura Czechinvest v pondělí získala na Světovém fóru pro přímé investice v Lisabonu prestižní cenu "Nejlepší evropská agentura pro podporu zahraničních investic roku 2000". "Na každou korunu vynaloženou na provoz agentury ze státního rozpočtu získala agentura 9,48 USD, tedy více než 300 Kč přímých zahraničních investic," sdělil ČTK generální ředitel agentury Martin Jahn. Investiční agentury z celé Evropy srovnával a hodnotil nejen časopis Corporate Location, ale také vybrané mezinárodní poradenské firmy a vybraní manažeři, kteří mají ve velkých firmách na starost expanze do zahraničí. Mezi hodnocenými ukazateli byly výše zprostředkovaných zahraničních investic a počet úspěšně zakončených projektů, ale také efektivnost využití finančních prostředků vynaložených na získání zahraničních investic.

Ministr Kužvart zahájil ekologickou výstavu v Drážďanech

Výstavu "Proměny měsíční krajiny v srdci Evropy - rekultivace povrchových dolů v severních Čechách" zahájil v pondělí odpoledne v Drážďanech český ministr životního prostředí Miloš Kužvart spolu s primátorem saské metropole Herbertem Wagnerem. Výstava, která se koná současně v drážďanské radnici a v Českém centru v Drážďanech, představuje především fotografie Stanislava Štýse, jež zachycují vývoj krajiny na Mostecku v průběhu několika desítek let. Srovnáním stejných záběrů před a po rekultivaci nabízí pozitivní příklady odstraňování pozůstatků těžebních prací a vracení krajiny k běžnému užívání. Nad výstavou, která byla otevřena u příležitosti Světového dne životního prostředí a potrvá do konce června, převzali vedle Kužvarta patronát také ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit, senátor za okres Most Richard Falbr, Česká společnost pro životní prostředí a generální konzulka České republiky v Drážďanech Jana Šebková.

Ve Vysokém Mýtě vyvrcholí francouzko-české kulturní dny

Divadelními představeními, koncerty a výstavou o automobilech vyvrcholí koncem týdne ve Vysokém Mýtě na Ústeckoorlicku francouzko-české kulturní dny. Akce začala v pátek přehlídkou francouzských filmů, která potrvá do čtvrtka. Dny pořádá vysokomýtská radnice a Francouzský institut, řekli v pondělí novinářům organizátoři.

Automobil Laurin a Klement bude ozdobou turínského autosalónu

Nejstarší automobil Laurin a Klement z roku 1905, pojištěný na jeden milión korun, vypravil v pondělí ze své sbírky na autosalón v italském Turínu sběratel Alois Samohýl ze Zlína. "Celkem mám 15 vozů této značky. První jsem získal zhruba před 30 lety," řekl zpravodaji ČTK majitel zřejmě největší kolekce prvních českých automobilů. Červená "Laurinka" bude v Turínu reprezentovat um českých automobilových výrobců do 16. června. Vozy této řady ze Samohýlova muzea už obdivovali návštěvníci výstav ve Velké Británii, Francii, Německu, Portugalsku a v dalších zemích.

V kostele sv. Václava na Zderaze začala výstava současného umění

Jako výstavní síň současného umění bude od pondělí po čtyři měsíce fungovat kostel sv. Václava na Zderaze v pražské Resslově ulici. Výstavní projekt Via 2000 představuje práce sochařské, malířské i multimediální a uspořádala ho uvnitř kostela, na jeho terase a ve vlastních prostorách v přízemí stavby Galerie Via Art. "Je to experiment, v jehož rámci se pokusíme do živého kostela přinést současné umění," uvedl na tiskové konferenci před otevřením výstavy galerista Zdeněk Freisleben. Základní myšlenkou projektu, který patří do programu Praha - Evropské město kultury 2000, je podle něj oživení duchovního odkazu minulosti a jeho propojení s přítomností a budoucností.

Strakonice hostí Mezinárodní dětskou výtvarnou výstavu Lidice

Co budu dělat, až budu velký, Co bylo v mém životě nejhezčí, Můj domov - taková jsou některá z témat téměř 1700 výtvarných prací, které tvoří 28. Mezinárodní dětskou výtvarnou výstavu Lidice 2000. Ta byla v pondělí slavnostně zahájena v Muzeu středního Pootaví ve Strakonicích, kde ji mohou zájemci zhlédnout až do 23. července. "Jde o výběr z téměř 13.000 maleb, kreseb, grafiky, keramiky, prací ze dřeva, papíru, kovu a skla, hraček, loutek a fotografií dětských autorů ze 72 zemí všech kontinentů. Tematicky jsme se také připojili k tomu, že letošní rok je rokem milénia a Mezinárodním rokem díkůvzdání," řekla ČTK komisařka výstavy Luba Riedlbauchová. Letošní ročník výstavy je podle ní výjimečný například tím, že jsou zde i práce dětí uprchlíků, jimiž výstavu obohatil Český helsinský výbor, a že se jí účastní i státy, které dříve nevystavovaly, například Polynésie, Paraquay a Malajsie.

V Karolinu promovali absolventi univerzity třetího věku

Více než 400 absolventů univerzity třetího věku, kterou organizuje 13 fakult Univerzity Karlovy (UK), promovalo v pondělí ve Velké aule historické budovy Karolina. Symbolického rozloučení vysokého učení s posluchači, kteří se vzdělávají ve věku, v němž je většina jejich vrstevníků spíše pasívní, se vedle čelných představitelů univerzity zúčastnily i stovky pyšných příbuzných a přátel absolventů. Univerzita Karlova začala seniorům tento alternativní životní program nabízet v roce 1987. První kurs otevřela pro zájemce dnešní 1. lékařská fakulta UK, následovaná filozofickou fakultou. V současné době navštěvuje kursy podle prorektorky pro studijní záležitosti UK Jaroslavy Svobodové kolem 1000 posluchačů.

Ze sportu:

Zuzana Hlavoňová se stala na pondělním Memoriálu Josefa Odložila v Praze první českou výškařkou v historii, která pokořila hranici dvou metrů. Sedmadvacetiletá skokanka na první pokus překonala o jeden centimetr dosavadní český rekord, jehož byla držitelkou od 11. srpna loňského roku při mítinku v Curychu.

Sedmý ročník mezinárodních závodů na stadiónu Evžena Rošického ozdobil špičkovým výkonem rovněž světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný, který na Strahově při svém druhém závodě v sezóně předvedl letos podruhé devadesátimetrový hod. Dvojnásobný olympijský vítěz poslal ve druhé sérii oštěp do vzdálenosti 90,56 a překonal tak vlastní tři roky starý rekord memoriálu. Zůstal jen tři centimetry za svým letošním maximem z úvodu sezóny z Pretorie, a protože tentokrát závod nahlásil jako pokus o olympijský limit, má jistotu startu v Sydney.

Podmínky pro start na olympiádě splnil také kladivář Pavel Sedláček. Dvaatřicetiletý vrhač poslal na kladivářském stadiónu Kotlářka své náčiní do vzdálenosti 78,02 metru a o dva centimetry překonal požadovanou normu.

A ještě informace o úterním počasí v České republice:

Polojasno, postupně od západu oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.