Zprávy úterý, 09. listopadu 1999

A nyní podrobněji:

Informace z pondělního jednání české vlády

Zákonem o ochraně sbírek a jejich centrální evidenci, ale i situací na státních hranicích, přípravou České republiky na výstavu Expo 2000 či jadernou elektrárnou Temelín se v pondělí zabýval český kabinet. Jednání vlády se ve Strakově akademii neúčastnil premiér Miloš Zeman, který je na státní návštěvě v USA.

Návrh zákona o ochraně sbírek a jejich centrální evidenci, který vláda přijala, je nutný, protože dosavadní legislativa se v mnohém vlivem transformačního procesu a restitučním a jiným pohybům majetku přežila a je málo účinná. Česká a moravská muzea mají ve svých fondech na 60 miliónů sbírkových předmětů, které jsou jak majetkem státu, tak obcí, právnických i fyzických osob.

Vláda vzala na vědomí harmonogram opatření k zesílení kontroly na státních hranicích pro rok 2000 a léta následující. Plní tak závazky vyplývající pro Českou republiku jako budoucího člena Evropské unie.

Zpomalení inflace vedlo vládu k odložení valorizace životního minima. Ministři přerušili projednávání tohoto bodu, aby mohlo ministerstvo práce a sociálních věcí zpřesnit a konzultovat některé údaje s ministerstvem financí.

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart na zasedání vlády prosadil podrobné projednání pravidelné informace o dostavbě jaderné elektrárny Temelín na příští schůzi vlády.

Pro prestižní projekt Praha - evropské město kultury roku 2000 uvolní vláda ještě letos dalších 29,3 miliónu korun. S tímto rozhodnutím vlády neskrýval spokojenost ministr kultury Pavel Dostál. Projekt Praha 2000 tak letos od kabinetu dostal celkem 120 miliónů korun. Ministr Dostál si také pochvaloval pokrok v přípravě České republiky na výstavu Expo 2000 v Hannoveru.

Vláda také schválila zprávu o vývoji mandatorních výdajů v resortu ministra spravedlnosti a návrh řešení situace. Metodiku, která by měla zajistit sbližování českého a evropského práva, ministři odložili na některé z příštích zasedání vlády.

Bývalý ředitel štiřínského zámku Václav Hrubý znovu odmítl důvody svého odvolání

Bývalý ředitel Konferenčního centra Štiřín Václav Hrubý v pondělí odmítl výsledky ministerské kontroly, která měla prokázat špatné hospodaření centra. Hrubý tvrdí, že se žádných vážných hospodářských deliktů nedopustil. Kontrolní zpráva měla podle něj sloužit k dodatečnému zdůvodnění jeho odvolání z funkce. Hrubý prohlásil, že ji ve skutečnosti musel opustit kvůli tomu, že se nepodvolil vydírání a nedodal požadované dokumenty proti bývalému ministrovi zahraničí Josefu Zieleniecovi. "Trvám na svém přesvědčení, že pravým důvodem mého odvolání bylo nesplnění vyděračských požadavků vrchního ředitele ministerstva zahraničních věcí inženýra Karla Srby, tlumočené mi v telefonických rozhovorech dnes už bývalým poradcem premiéra panem Novotným," uvedl Václav Hrubý. Zopakoval, že podává žalobu k civilnímu soudu na neplatnost odvolání.

Václav Hrubý dostal závěry inspekce před pár dny k vyjádření, které by se mělo odrazit v konečné podobě zprávy o celé kontrole. Ministerstvo zahraničí seznámí veřejnost s výsledky šetření ve středu, řekl ČTK mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil s tím, že k vystoupení Hrubého se zatím vyjadřovat nebude.

Investice v ČR raději dobře zvažte, varují velké inzeráty v USA

Před riziky investování v České republice varují inzeráty v amerických denících The New York Times a The Washington Post. Ty nechala umístit společnost Central European Media Enterprises, která v minulosti investovala do televizní stanice Nova. Nyní se v mezinárodních sporech domáhá nápravy situace, v níž se ocitla po letním "odříznutí" od zisků z vysílání nejsledovanější televize v České republice. Rozmyslete si dvakrát, než investujete v České republice, stojí v tučném záhlaví inzerátu, podle něhož je za špatné zacházení s investory odpovědná také česká vláda. Inzerát dále uvádí, že Česká republika zdánlivě nabízí pro investory vzrušující možnosti, jako je nynější prodej státního podílu v bankách a v mobilní telefonní společnosti. Zkušenost podle CME jako investorů v nejúspěšnější české televizní společnosti však ukazuje, že regulační a právní praktiky v zemi jsou hluboko pod mezinárodními standardy.

CME připomněla, že její někdejší místní partner Vladimír Železný, který stojí v čele CET 21, využil svého politického vlivu a sítě kontaktů, aby partnerství podkopal. S pomocí vládou kontrolované Rady pro rozhlasové a televizní vysílání prý Železný odřízl cizí investory tak, aby mohl plněji profitovat na bezprecedentním úspěchu televize Nova.

Premiér Miloš Zeman důvěryhodnost inzerátu v amerických médiích zpochybnil

Český premiér Miloš Zeman, který v pondělí zahájil dvoudenní návštěvu Spojených států, označil inzerát společnosti CME v americkém tisku o nespolehlivosti České republiky pro investory za "nekorektní a nepříliš důvěryhodný". Zeman novinářům ve Washingtonu řekl, že CME a její vlastník Ronald Lauder se v inzerátu mýlí, když považuje českou vládu za stranu v jeho sporu se společnosti CET 21 o televizní stanici Nova. Premiér Zeman upozornil, že vláda nemá nic společného s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání a rovněž načasované zveřejnění inzerátu před soudním rozhodnutím sporů v případě televize Nova je podle něho špatné.

Po pondělních politických jednáních ve Washingtonu v úterý český premiér Miloš Zeman poobědvá v New Yorku s představiteli podnikatelských kruhů. Odpoledne si prohlédne národní budovu, kterou chce česká vláda za symbolický dolar odkoupit od českých krajanů. Miloš Zeman jednal v pondělí s americkým ministrem financí Lawrencem Summersem, ministryní zahraničních věcí Madeleine Albrightovou a americkým prezidentem Billem Clintonem. Na Georgetownské univerzitě se zúčastnil slavnostního setkání k 10. výročí pádu komunismu ve střední a východní Evropě. S ministryní Albrightovou a prezidentem Clintonem jednal Zeman o romské otázce. Spolu se Zemanem se třístranných rozhovorů zúčastnil v obou případech také slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Zeman na tiskové konferenci po setkání s Clintonem řekl, že americkým činitelům vysvětlil stanovisko české vlády a parlamentu k výstavbě zdi v Matiční ulici v Ústí nad Labem. Jednání se prý jen na tuto otázku neomezila a pokračovala diskuse o programech české a slovenské vlády, jejich cílem je zlepšit postavení Romů v ČR a na Slovensku.

Americký prezident Bill Clinton při příležitosti desátého výročí pádu berlínské zdi vyzdvihl demokratická hnutí v bývalých komunistických zemích střední a východní Evropy, včetně někdejšího Československa. V přítomnosti ministerských předsedů České republiky a Slovenska Miloše Zemana a Mikuláše Dzurindy americký státník události připomněl při zahraničněpolitické přednášce na Georgetownské univerzitě. Český i slovenský premiér ocenili podíl Spojených států na svržení komunistických režimů ve střední a východní Evropě. Clinton ve svém vystoupení upozornil na úlohu Spojených států v mezinárodní politice. Pozorovatelé poukazují na to, že se tak Clinton brání izolacionistickým tendencím v americkém senátu ovládaném opozičními republikány.

Míra nezaměstnanosti v ČR v říjnu klesla na 8,9 procenta

Míra registrované nezaměstnanosti v České republice v říjnu klesla na 8,9 procenta. Úřady práce evidovaly necelých půl milionu nezaměstnaných. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku se však podle informací ministerstva práce a sociálních věcí počet uchazečů o zaměstnání zvýšil o více než 112.000 osob.

Ministr Mertlík podepíše v Bruselu Společné zhodnocení priorit ČR

Ministr financí Pavel Mertlík podepíše v úterý v Bruselu s evropským komisařem odpovědným za finance Pedro Solbesem dokument Společné zhodnocení hospodářských priorit hospodářské politiky České republiky. Ten vypracovala česká vláda společně s Evropskou komisí. ČTK to řekl mluvčí ministra financí Libor Vacek. Jednání se členem Evropské komise Pedrem Solbesem se zúčastní i ostatní členové delegace. Ministra Mertlíka doprovází například velvyslanec České republiky u Evropské unie Josef Kreuter, viceguvernér České národní banky Oldřich Dědek či Vlastimil Gejdoš z ministerstva průmyslu a obchodu.

Slovensko ruší kvótu na dovoz vepřového masa a prasat z ČR

Slovensko ruší kvótu na dovoz vepřového masa a prasat z České republiky. Zákaz pozbývá platnosti k 16. listopadu. Obě strany se ale na pondělním jednání Rady celní unie v Bratislavě nedohodly na liberalizaci vzájemného obchodu s pivem a isoglukózou.

Premiér Zeman má v pátek jednat s romskými představiteli

Premiér Miloš Zeman má v pátek jednat s představiteli Romů o jejich celkové situaci. Uvedl to v pondělí zástupce Grémia romských regionálních představitelů Ondřej Giňa na tiskové konferenci v Matiční ulici v Ústí nad Labem, kde společně s dalšími členy grémia od minulého čtvrtka nepřetržitě protestuje proti stavbě kontroverzního plotu. Romové od premiéra Zemana očekávají, že posoudí situaci a přijme kroky k odstranění stavby. Mnozí z nich zdůrazňovali, že v Matiční zůstanou tak dlouho, dokud nebude plot odstraněn.

Ostravští Romové žalující školský systém se obrátí na Evropský soud

Na Evropský soud pro lidská práva při Radě Evropy ve francouzském Štrasburku se obrátí rodiče několika romských dětí z Ostravy. Ti viní ostravský školský úřad, zvláštní školy v Ostravě a ministerstvo školství z údajné diskriminace svých dětí. Ústavní soud totiž jejich stížnost na zařazování romských dětí do zvláštních škol odmítl. Romové v ústavní stížnosti obviňovali ministerstvo školství, zvláštní školy v Ostravě a ostravský školský úřad z údajně neoprávněného umisťování romských dětí do zvláštních škol. Tím měly úřady jejich dětem upřít možnost vzdělání.

Internet nabídne přímý přenos z jednání Poslanecké sněmovny

Přímý přenos z jednání Poslanecké sněmovny budou lidé moci sledovat už od úterý na Internetu. Na adrese www.psp.cz/docs/video.html budou moci přijímat zvuk i obraz, pouze ve zvukové podobě bude jednání přístupné na adrese www.psp.cz/docs/audio.html. ČTK o tom v pondělí informovali pracovníci odboru informatiky a tiskového odboru sněmovny. Poslanecká sněmovna se tak například s parlamenty Švýcarska, Polska a Izraele zařadila mezi první zákonodárná shromáždění na světě, která přímý přenos ze svých jednání prostřednictvím internetové sítě nabízejí.

Česká letecká doprava je na přechod do roku 2000 připravena

Česká letecká doprava je připravena na přechod počítačových systémů do roku 2000. Podle Jana Machytky z ministerstva dopravy a spojů začala příprava už v roce 1998 a od loňského prosince dohlížel na přípravné práce odbor civilního letectví ministerstva. V současnosti jsou systémy Řízení letového provozu v plném rozsahu připraveny a Česká správa letišť ještě dokončuje některé testy. Jan Machytka reagoval na zprávu britské organizace Taskforce 2000, která minulý pátek uvedla Českou republiku mezi deseti státy, jejichž letiště představují na přelomu roku pro návštěvníky vážné riziko.

Převážně mladí lidé si připomněli oběti tzv. křišťálové noci

Zapálením svíček a minutou ticha uctilo v pondělí v horní části pražského Václavského náměstí necelých padesát převážně mladých lidí památku obětí masového protižidovského pogromu před 61 lety, který vešel do historie pod názvem křišťálová noc. Krátkou vzpomínkovou manifestaci v předvečer výročí této tragické historické události zorganizovala Česká unie židovské mládeže. Přítomný vrchní zemský a pražský rabín Karol Sidon před účastníky pietního shromáždění neskrýval své rozpaky nad přívlastkem, který tragická noc z 9. na 10. listopadu 1938 v učebnicích dějepisu získala. Název "křišťálová" je odvozen od množství střepů z rozbitých oken a výkladních skříní vyrabovaných židovských obchodů a domů, kterými byly tehdy posety ulice. Skutečná křišťálová noc je taková, kdy jsou ulice města pokryty stříbrnou námrazou, namítl Sidon. Při masovém pogromu nacisté v Německu zabili 91 lidí židovského původu a 30.000 jich odvlekli do koncentračních táborů. Zapálili 281 synagog, vyrabovali a zdemolovali na 7500 obchodů, zničili židovské hřbitovy, domy i podniky. Útoky na Židy a jejich majetek se tu noc nevyhnuly ani sousednímu Rakousku a českým Sudetům. Křišťálovou nocí začala nová etapa uskutečňování antisemitského programu nacistů. Během holocaustu za druhé světové války zahynulo šest miliónů Židů.

Prezident Havel se vrátí z dovolené v Portugalsku v neděli

Současný dvoutýdenní pobyt v této zemi prezident Václav Havel pojímá podle mluvčího Ladislava Špačka ryze zdravotně a neplánuje žádná soukromá setkání s portugalskými politiky či umělci. Podle tamní agentury Lusa je prezident v jihoportugalské provincii Algarve, kam ho na své letní sídlo pozval jeho bývalý protějšek Mário Soares.

Obec Olešnice z okresu Blansko zvítězila v celostátní soutěži

Obec Olešnice z okresu Blansko zvítězila v celostátní soutěži Vesnice roku 1999. Na pondělní tiskové konferenci u příležitosti IV. Evropského kongresu obnovy venkova v Uherském Hradišti to oznámili její organizátoři. Soutěže se letos zúčastnilo 267 českých vesnic. Na druhém místě skončily Sudoměřice u Bechyně (okres Tábor) a třetí Studnice z Náchodska a Svatý Jan pod Skalou z Berounska.

Ze sportu:

V dohrávaných zápasech 13. kola Gambrinus ligy zdolala Slavia Spartu 2:1 brankami Horvátha a Vágnera, za Spartu snížil Novotný, a Olomouc remizovala s Teplicemi 2:2. Slavia si v tabulce upevnila vedení, před Spartou vede o čtyři body, Teplice zůstaly sedmé a Olomouc je dvanáctá.

A ještě informace o úterním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno, občas déšť, ve středních a horských polohách sněžení. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.