Zprávy úterý, 11. dubna 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Ivo Prokop. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Belgie tlumočila České republice znepokojení kvůli žadatelům o azyl

Belgie dnes oficiálně tlumočila České republice znepokojení nad nárůstem počtu žadatelů o azyl z České republiky. Učinila tak čtyři dny poté, co zavedla s platností od 13. dubna vízovou povinnost pro občany Slovenska. Velvyslankyně Kateřina Lukešová byla povolána na belgické ministerstvo zahraničí, kde jí bylo sděleno, že počet žádostí českých občanů o azyl od začátku roku roste - v lednu to bylo 39 osob, v únoru 33, ale v březnu už 51. Dostalo se jí podle vlastních slov upozornění, že by s tím česká strana měla "něco dělat". Lukešová informovala belgické úředníky o řadě aspektů české integrační politiky pro romskou menšinu, jejíž příslušníci o azyl v Belgii žádají. Upozornila je také, že do Belgie je láká především místní velmi benevolentní azylová politika, protože lhůty pro vyřízení žádostí o azyl jsou velmi dlouhé a po dobu jejich trvání je azylantům poskytována dosti štědrá podpora. Vyjádřila také jistou pochybnost nad účinností vízového režimu, protože Belgie jako součást schengenského systému neprovádí prohlídky na svých hranicích. Poškodil by tedy především obchodní a kulturní styky, aniž by skutečně ovlivnil počet žádostí o azyl. Naprostá většina žadatelů i dosud přicházela do Belgie ze zemí, jejichž občané podléhají vízové povinnosti, a přesto je v Belgii těchto žadatelů "až dost".

Vláda schválila principy zaměstnaneckého penzijního připojištění

Vláda schválila principy zaměstnaneckého penzijního připojištění, které mají umožnit zaměstnavatelům zakládání penzijních fondů, do nichž by dobrovolně spolu se zaměstnanci platili příspěvky. Tyto finanční zdroje by měly být formou doživotní penze doplňkem starobního důchodu z povinného důchodového pojištění. Během jednání vlády to řekl její mluvčí Libor Rouček. Předkladatel dokumentu vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla má podle Roučka vypracovat návrh věcného záměru zákona a předložit ho ve čtvrtém čtvrtletí 2000 vládě ke schválení.

Vláda nově nabídla ZVVZ zvýhodněný úvěr až do 200 miliónů korun

Vláda v pondělí doplnila své usnesení ze 7. března, které se týká kompenzací pro strojírenskou firmu ZVVZ Milevsko za neuskutečněné dodávky vzduchotechniky pro íránskou jadernou elektrárnu v Búšehru. Ministři souhlasili navíc s poskytnutím zvýhodněného úvěru Konsolidační banky společnosti ZVVZ do výše 200 miliónů korun s tříletou dobou splatnosti na projektové financování nově získaných zakázek. ČTK to po zasedání vlády řekl její mluvčí Libor Rouček. Náklady a ztráty vzniklé v souvislosti s poskytnutím úvěru budou přitom řešeny v rámci úhrady celkové ztráty KoB. Zákon o zákazu dodávek pro jadernou elektrárnu Búšehr schválila Poslanecká sněmovna definitivně 4. dubna v reakci na záměr společnosti ZVVZ Milevsko dodat do íránské jaderné elektrárny vzduchotechniku. Porušení zákona by mohlo ministerstvo financí sankcionovat pokutou až 20 miliónů korun a propadnutím zboží. Podle firemní analýzy přijde ZVVZ neuskutečněním dodávek přibližně o 500 miliónů korun.

Pravice je nejednotná v názoru na vznik zaměstnaneckých fondů

Podstatně rozdílné názory panují mezi poslanci pravicových stran na případný vznik zaměstnaneckého penzijního připojištění, které by mělo umožnit zaměstnavatelům zakládání penzijních fondů. Zatímco ODS považuje vládní záměry v této oblasti za vcelku přínosné, Unie svobody soudí, že návrh oslabí současné fondy dobrovolného penzijního připojištění. Poslanec sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Milan Cabrnoch z ODS sice nemá o schválených vládních principech penzijního připojištění konkrétní představu, ale zřizování zaměstnavatelských penzijních fondů nevylučuje. Za naprosto chybný krok však považuje záměr vlády poslanec Unie svobody Václav Krása. Návrh podle něj nejen nevyřeší problémy důchodového systému, ale navíc oslabí současné fondy dobrovolného penzijního připojištění. Jedinou cestou je podle něj povinné kapitálové pojištění nastavené na určité procento.

Vojáci převzali první dva bitevní letouny L-159

První dva podzvukové bitevní letouny L-159 převzali na vojenském letišti v Čáslavi na Kutnohorsku představitelé české armády od jejich výrobce. Letectvo plánuje do roku 2002 získat celkem 72 těchto strojů. Obě letadla se od poloviny května podrobí zkouškám, jejichž výsledky by měly být známé do konce srpna. Velitel českého letectva generál Ladislav Klíma uvedl, že v dlouhodobém plánu výstavby české armády se s projektem L-159, který letos i v příštích letech spotřebuje přes 70 procent armádních investičních výdajů, počítalo a získání bitevníků tak neochudilo ostatní složky české armády. "Chápu pozemní síly a ostatní složky české armády, že se mohou cítit ochuzeny," poznamenal. Projekt však podle něj neposuzovali pouze zástupci letectva, ale i ostatních složek armády a ministerstva obrany. Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý řekl, že česká armáda potřebuje k obraně svého vzdušného prostoru kromě biteníků L-159 i nadzvuková stíhací letadla. Letoun L-159 z podniku Aero Vodochody má využití především při podpoře pozemních sil.

Ředitel štábu Západoevropské unie Viriot se zajímal o postavení české armády

Postavením českých vojáků v případě, že by byli nasazeni v rámci sil Západoevropské unie, se zabývali ředitel vojenského štáb Západoevropské unie Jean Maria Viriot a náčelník českého generálního štábu Jiří Šedivý. Česká republika je sice členem NATO, ale nikoli Západoevropské unie. Právě ta by však o nasazení vojáků rozhodovala. Ředitel vojenského štábu Viriot je v České republice vůbec poprvé a i proto se nezajímal jen o armádu jako takovou, ale i její postavení a jméno ve společnosti.

Sněmovna bude v tomto týdnu schvalovat zákony a volit Radu České televize

Schvalování zákonů a volba nových členů Rady České televize budou patrně nejsledovanější body jednání Poslanecké sněmovny v tomto týdnu. Dolní komora bude od úterního odpoledne pokračovat po třídenní přestávce ve schůzi, při níž by měla rozhodnout mimo jiné o přijetí novely zákoníku práce a předloh, jež mají vymezit majetek krajů. Mezi předlohami, o jejichž přijetí budou poslanci hlasovat, budou také vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu rozpočtového schodku ve státních financích na tento rok, zákon o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a produkty a novela zákona namířeného proti praní špinavých peněz. Ve čtvrtek by měli rozhodnout o přijetí nového zákona o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů, v pátek je čeká hlasování o novele zákoníku práce.

Bývalý britský ministr si připomněl 15. výročí večeře s disidenty

Významný projev podpory demokratického světa znamenala před 15 lety pro vzmáhající se československou opozici večeře disidentů se spolupracovníky britského ministra zahraničí Geoffreye Howea. "To byl zásadní průlom, který umožnil, že se od té doby stalo téměř povinností demokratických politiků setkat se s disidenty," řekl ČTK bývalý disident a nyní senátor Daniel Kroupa. Ten si v pondělí společně s dalšími dřívějšími disidenty připomněl 15. výročí večeře, když s Geoffreyem Howem povečeřel v restauraci U sedmi andělů. Howe, který v pondělí přijel na dvoudenní návštěvu Prahy, se 10. dubna 1985 osobně s českými disidenty nesetkal, protože v té době večeřel s československým ministrem zahraničí Bohuslavem Chňoupkem. "Howe měl před 15 lety povinnost zabavit ministra zahraničí Chňoupka a státní bezpečnost jinými úkoly a odpoutat pozornost," poznamenal s trochou nadsázky Kroupa. Pětice českých disidentů tehdy přijela do domu britského diplomata na večeři trabantem a musela si dát pozor, aby nevzbudila pozornost státní bezpečnosti. Biskup Václav Malý, Pavel Bratinka, manželé Ivan a Dagmar Havlovi a Daniel Kroupa tehdy společně s britskými diplomaty napsali první kapitolu schůzek západních politiků s českým disentem. Až o tři roky později se uskutečnila jejich slavná snídaně s francouzským prezidentem Frančoisem Mitterrandem.

Obce z podhůří Jeseníků uvítaly, že dostanou zpět své lesy

Obce a města z podhůří Jeseníků přivítaly, že se jim rozhodnutím parlamentu vrátí část lesů a lesních cest, které byly znárodněny po roce 1948. Zejména menší obce z Bruntálska neskrývají, že díky jen nahodilé těžbě kůrovcem napadených či větrem poničených stromů získávají do poloprázdných obecních pokladen potřebné finance. Správa chráněné krajinné oblasti Jeseníky podle jejího ředitele Karla Kočího nemá zásadní výhrady proti tomu, jak se obce o lesy starají. "Pravidla hospodaření s lesy respektují, zatím k žádným konfliktům nedošlo," řekl ČTK šéf správy. Senát minulý týden schválil novelu upřesňující rozsah majetku, který obce vlastnily k 31. prosinci 1949. Díky ní získají obce na území Olomouckého kraje 7500 hektarů lesa.

Havárii policejního vrtulníku na Radavě způsobil otevřený padák

Loňskou havárii policejního vrtulníku, jenž se 4. srpna zřítil v kempu Radava u vodní nádrže Orlík na Písecku, způsobilo otevření záložního padáku jednoho z výsadkářů. Ten uklouzl na lyžině vrtulníku, přičemž se mu nezjištěným způsobem otevřel záložní padák. Jeho část se zachytila na ocasní vrtuli, což přivodilo nekontrolovaný pád stroje. S odkazem na závěry vyšetřování případu to ředitel policejní letecké služby Vladimír Panenka. Vrtulník havaroval při parašutistickém výcviku příslušníků Útvaru rychlého nasazení, kteří měli skákat na vodní hladinu. Při nehodě dva lidé zahynuli, dva byli zraněni těžce a tři lehce. Případem se vedle jiných složek zabýval i vyšetřovatel Krajského úřadu vyšetřování v Českých Budějovicích, který prověřoval podezření z trestného činu obecného ohrožení. Protože se však neprokázalo, že by za nehodu nesla odpovědnost konkrétní osoba, vyšetřovatel po zhruba osmi měsících případ odložil.

Ministerstvo financí má první žádost o poskytování pojištění cestovních kanceláří proti úpadku

Ministerstvo financí obdrželo zhruba před týdnem od jedné z pojišťoven žádost o licenci na poskytování pojištění cestovních kanceláří proti úpadku. Řekl to tiskový mluvčí ministerstva Libor Vacek s tím, že jméno pojišťovny nemůže zveřejnit. Dobu posouzení žádosti odhadl zhruba na měsíc. V současné době by žádosti o provozování tohoto pojištění měly začít podávat například ty pojišťovny, které jej hodlaly poskytovat prostřednictvím sdružení pojistitelů, tedy tzv. poolu. Zda budou pojišťovny poskytovat pojištění cestovním kancelářím proti krachu tímto způsobem, není jasné. Vedle klasických pojišťoven hodlá pojištění cestovním kancelářím proti insolvenci provozovat specializovaná pojišťovna, jejímiž akcionáři budou především samotní touroperátoři, tedy organizátoři zájezdů. Zákon o cestovním ruchu, který povinné pojištění cestovních kanceláří proti insolventnosti přikazuje, nabude účinnosti 1. října 2000. Cestovní kanceláře mohou pro pojištění využít ještě půlročního přechodného období.

Škvorečtí se sešli s kmenovými autory svého nakladatelství

Americký kontinent už nepřijímá takové množství emigrantů jako před 30 lety; českým krajanům, emigrantům z let 1948, 1968 i z dob předešlých, schází mladá krev. Shodli se na tom v Praze účastníci setkání autorů torontského nakladatelství manželů Švoreckých Sixty-Eight Publishers. Ti přijeli společně s Josefem Škvoreckým a Zdenou Salivarovou do Prahy, aby jim zde vzdali hold prostřednictvím účasti ve čtenářském maratónu v kostele U Salvátora. Škvorecký na sebe na tiskové konferenci prozradil, že neví o tom, že od roku 1997 mezi Kanadou a Českou republikou znovu platí vízová povinnost. S problémem romské emigrace, která vyvolala zavedení víz z kanadské strany, se však Škvorečtí setkali. Zdena Salivarová napsala podle slov svého muže do torontských novin dva články na téma práva Romů na emigraci. Češi žijící v kanadské emigraci vedou podle Salivarové spolkový život jako v letech před listopadem 1989. Zajímají se o novinky z vlasti a díky Internetu je dostávají v čerstvém stavu. Mohli tak například reagovat na škody, které způsobily povodně v minulých letech na Moravě.

Ze sportu

Hokejisté pražské Sparty zvítězili ve druhém finálovém utkání play-off České pojišťovny nad Vsetínem 4:0 a v sérii vedou 2:0.

Jaromír Jágr získal potřetí v řadě Art Rossovu trofej určenou pro nejlepšího hokejistu kanadského bodování základní části NHL. Jenningsovu trofej pro dvojici brankářů s nejnižším počtem inkasovaných gólů získal Roman Turek spolu se svým náhradníkem McLannanem. Turek vychytal také nejvíce nul, Dominik Hašek měl nejnižší průměr obdržených branek na zápas.

Otakar Janecký se vrací po deseti z letech ve finské hokejové lize zpět do České republiky. V příštím ročníku posílí Pardubice.

A ještě krátce o úterním počasí v Česjé republice

Oblačno, přechodně až zataženo, místy déšť. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 stupňů, na horách v 1000 metrech kolem 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.