Zprávy úterý, 11. května 1999

A nyní podrobněji:

Jednala vláda

Civilní i vojenskou kontrarozvědku by měla podle záměru vlády kontrolovat společná komise obou komor parlamentu. Návrh záměru zákona o tajných službách schválila na svém pondělním zasedání. Tento návrh řeší působnost, postavení a pravomoci kontrolního orgánu parlamentu, určuje zásady jeho složení a jednání a stanoví povinnosti jeho členů.

Vicepremiér Pavel Rychetský se obává, že i letošní hodnotící posudek Evropské komise bude pro ČR nepříznivý. Vládě se totiž přes veškeré úsilí nepodaří splnit požadavky na harmonizaci českého právního řádu s právem Evropské unie.

Vláda schválila navýšení základního jmění Komerční banky o 9,5 miliardy ze současných 9,502 miliardy korun a posílila tak podíl státu v této bance.

Ministři schválili věcný záměr zákona o obecních daních, který ruší obecní poplatky a zavádí obecní daně. Podle předpokladu vlády by měly daně nahradit poplatky od roku 2001.

Návrh věcného záměru nového spolčovacího zákona, který vláda rovněž projednala, umožní přísnější dohled státu nad registrovanými organizacemi. Paragrafové znění bude základem pro větší možnosti státu zakázat některým spolkům působení. Stát bude moci zakázat činnost spolku nejen proto, že jeho programové dokumenty nebo stanovy budou v rozporu se základními principy demokratického právního řádu, ale i v případě, že by i praktická činnost spolku byla v rozporu se zákonem.

Na konci loňského roku bylo v ČR evidováno 220.187 cizinců s povoleným pobytem, z toho přibližně 57 tisíc v Praze. Vyplývá to z materiálu ministra vnitra Václava Grulicha Informace o situaci v oblasti migrace na území ČR, který kabinet projednal.

Ze Souhrnné zprávy o plnění priorit a postupů vlády při prosazování rovnosti mužů a žen plyne, že v české společnosti jsou ženy nedostatečně zastoupeny ve vrcholných řídících funkcích.

Poslanecká sněmovna zahájí květnovou schůzi

Poslanecká sněmovna by měla v příštích týdnech rozhodnout o několika důležitých zákonech a čeká ji také projednávání vládní zprávy o stavu české společnosti. V programu schůze dolní komory, která začne v úterý odpoledne, je například hlasování o zákonu o svobodě informací. Poslanci mají rozhodnout i o návrhu na zvýšení spotřebních daní, které by znamenalo zdražení cigaret a benzínu. Sněmovna bude jednat rovněž o vládním návrhu na zvýšení letošního rozpočtového schodku o jednu miliardu. Kabinet chce touto cestou financovat humanitární pomoc kosovským uprchlíkům. O balkánské krizi budou poslanci zřejmě diskutovat častěji. Ministr zahraničí Jan Kavan uvedl, že je chce v úterý seznámit s plánem české diplomacie na mírové řešení situace v Kosovu. Sněmovna se má také vyjádřit k vládnímu návrhu, kterým by se ČR připojila k sankcím proti Jugoslávii.

Lotyšsko očekává podzimní zahájení vstupních rozhovorů s EU

Lotyšsko podle jeho prezidenta Guntise Ulmanise doufá, že s ním Evropská unie zahájí vstupní rozhovory na podzim a že Česká republika mu v těchto snahách napomůže stejně jako na cestě do Severoatlantické aliance. Příslib této podpory dostal Ulmanis v pondělí od prezidenta Václava Havla, s nímž se jako s prvním českým představitelem setkal na začátku třídenní návštěvy Prahy.

Ulmanis přijel do Prahy hledat podporu při cestě Lotyšska do NATO. Podle českého prezidenta bude tato podpora spočívat v politické a vojenské oblasti. Znamená to trpělivě opakovat, že Lotyšsko má právo zvolit si svobodně své zahraniční vazby, a Rusku vysvětlovat, že rozšířením aliance o pobaltské státy nevyrůstá jeho nepřítel, popsal Havel.

V důrazech na tradiční blízkost obou národů a na společné směřování do integrující se Evropy se nesly přípitky prezidentů Lotyšska a České republiky Guntise Ulmanise a Václava Havla při slavnostní večeři na Pražském hradě. Evropa má poprvé ve své historii šanci být založena na dobrovolném, rovnoprávném a vzájemně se respektujícím soužití států, národů a občanů, řekl Havel. "Politika otevřených dveří není jen rétorika a bezpečnost Evropy vzrostla," zhodnotil význam rozšíření NATO Ulmanis.

ČR byla opět zvolena za člena Komise OSN pro lidská práva

Česká republika byla znovu zvolena do Komise OSN pro lidská práva. Zatímco my jsme získali v prvním kole tajného hlasování 31 hlasů, pro konkurenční Bělorusko hlasovalo 23 z 54 možných hlasů. ČTK o tom informovala Monika Pajerová z tiskového oddělení ministerstva zahraničí. Česká republika byla členem vrcholného orgánu OSN pro lidská práva v letech 1997 - 1999. Před dvěma lety komisi, která sídlí v Ženevě, předsedala.

Ministr Kavan: Posilování Evropy bez oslabování NATO

"Pro Českou republiku zůstává NATO základem kolektivní bezpečnosti svých členů. Jestliže současně podporujeme rozvoj evropských kapacit ke zvládání krizí a jejich řešení, považujeme nadále za rozhodující zachování pevných transatlantických svazků." Uvedl to na pondělním zasedání ministerské rady Západoevropské unie 'ZEU) v Brémách český ministr zahraničí Jan Kavan. Řekl, že Česká republika podporuje myšlenku posilování evropské autonomie při rozhodování i realizaci bezpečnostních a obranných akcí v případech, kdy se aliance vojensky přímo neangažuje; věří však, že NATO zůstává nadále jedinou základnou kolektivní obrany Evropanů i Severoameričanů.

Do České republiky zavítal maltský premiér

Maltský premiér Eddie Fenech Adami přiletěl v pondělí v rámci Týdne Malty v Praze na šestidenní návštěvu České republiky. Oficiální program jeho návštěvy začíná až v úterý, kdy se sejde se svým českým protějškem Milošem Zemanem. Oficiální program návštěvy pokračuje ve středu, kdy se nejdříve setká s prezidentem Václavem Havlem. Poté Adamiho čeká jednání s vicepremiérem Egonem Lánským a schůzka s ministrem zahraničí Janem Kavanem.

Pátá skupina uprchlíků z Kosova přistála v Mošnově

Dalších 131 uprchlíků z jugoslávské provincie Kosovo přistálo v pondělí na letišti Ostrava - Mošnov. Na palubě vojenského speciálu bylo 53 dětí, dvě těhotné ženy a jedna starší žena trpící cukrovkou. Ihned po přistání byla zatím nejpočetnější skupina běženců, která do České republiky dorazila, převezena do uprchlického tábora ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku. Po dvoudenní zdravotní karanténě budou umístěni v humanitárním středisku zřízeném ve Vidnavě v okrese Jeseník.

V uprchlickém táboře vypukla epidemie

Epidemie průjmového onemocnění propukla o víkendu v uprchlickém táboře v Hněvotíně na Olomoucku a čtyři běženci z Kosova museli být hospitalizováni. Tento tábor chtěl v úterý navštívit prezident Václav Havel s chotí. Kvůli karanténě však zvolil cestu do humanitárního střediska ve Zbýšově u Brna. "Z pátku na sobotu onemocnělo 18 dospělých a šest dětí průjmy, čtyři pacienti s nejvážnějším průběhem byli odvezeni na infekční oddělení do Kroměříže," řekla ČTK olomoucká epidemioložka Jana Vlčková. Uvedla, že dosavadní laboratorní testy neprokázaly infekční onemocnění. Podle hygieniků mohli běženci onemocnět proto, že v České republice dostávají stravu zcela odlišnou od té, kterou jedí doma.

Zničení čínské ambasády někteří senátoři litují

Někteří senátoři si myslí, že rozbombardování čínského velvyslanectví v Bělehradě letouny NATO, při němž zahynuli tři lidé, by mohlo působit rušivě při hledání cest k ukončení kosovské krize. Senátoři, které ČTK oslovila, omylu aliance litují. Incident vyřešení balkánského konfliktu "rozhodně neulehčí", uvedl předseda zahraničního výboru Senátu Michael Žantovský. Zároveň se domnívá, že nebude zásadní překážkou k ukončení krize. "Zásadní překážkou by to být nemělo. Krizi vyřeší přijetí podmínek NATO a zemí G8," řekl Žantovský. S tím se zcela neztotožňuje předsedkyně Senátu Libuše Benešová. "Myslím si, že to je bohužel komplikace, která může zapříčinit určité zauzlení rozhovorů, které dnes probíhají na diplomatické úrovni," uvedla. Má navíc podezření, že velvyslanectví bylo napadeno úmyslně.

Proti náletům na JSR je více než polovina obyvatel ČR

Většina českých občanů nesouhlasí s nálety NATO na území Jugoslávie. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sofres-Factum provedeného po pátečním zasažení čínského velvyslanectví v Bělehradu letadlem aliance. Proti postupu NATO na Balkáně je 53 procent respondentů, což potvrzuje výsledky květnového průzkumu Střediska empirických výzkumů. Postup NATO v kosovské krizi podporuje 36 procent občanů. Každý desátý respondent nemá na věc vyhraněný názor. Podle průzkumu se dříve nerozhodní respondenti přidávají k táboru odpůrců bombardování.

Romové chystají koncert na podporu uprchlíků z Kosova

Humanitární koncert romských hudebních souborů dětí a mládeže hodlá na podporu kosovských Albánců uspořádat 19. června Romské občanské sdružení v Karlových Varech. ČTK to řekl jeho místopředseda Jaroslav Bílý. "Polovina výtěžku z humanitární akce bude věnována albánským uprchlíkům z Kosova. Druhou půlku chceme věnovat Dětské SOS vesničce v Doubí," uvedl Bílý. Ten současně vyzval romské organizace a občany, aby na pomoc lidem v nouzi přispěli. "Týká se to každého z nás. Chceme ukázat, že s nimi cítíme, protože jako národnostní menšina máme mnoho podobných problémů," vysvětlil potřebu pomoci Bílý. Za viníka válečného konfliktu označil jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče a podpořil vojenský úder Severoatlantické aliance.

ČR podle EK neuzavře za týden jednání o průmyslové politice

Česká republika neuzavře podle názoru Evropské komise příští týden jednání o kapitole "průmyslová politika", protože Evropská unie má stále pochybnosti o smyslu revitalizačního programu české vlády a jeho slučitelnosti s legislativou EU. "Do 19. května nemáme prostě k dispozici dost času pro prozkoumání a překonání vytipovaných problémů," řekl ČTK Michael Leigh, vyjednávač Evropské komise pro Českou republiku. Hlavní překážkou podle něj zůstává orientace revitalizačního programu, který není dostatečně založen na podněcování hospodářské soutěže a koncipován jako pomoc určená výlučně životaschopným podnikům.

Dokonalá finanční kontrola je podmínkou přílivu peněz z EU

Dokonalá finanční kontrola na všech úrovních a ve všech fázích realizace projektů či poskytování podpor je základní podmínkou vzniku nároku na čerpání prostředků z rozpočtu EU, vyložila v pondělí Evropská komise expertům ze šesti kandidátských zemí včetně ČR. Podle Jiřího Kuchyni z ministerstva financí si převzetí všech kontrolních pravidel EU vyžádá úpravu zákona o hospodaření s rozpočtovými prostředky. Bude také nutná novela zákona o státní kontrole, jež umožní kontrolní činnost Evropské komisi jako vnějšímu subjektu.

Inflace bude růst rychleji, zůstane však i nadále nízká

Hlavním faktorem dubnového zrychlení inflace byly vyšší ceny ropy, naopak ceny potravin inflační vývoj tlumily. Dubnová čísla nepřinesla žádné překvapení, jsou v souladu s očekáváním analytiků a nebudou mít zásadní vliv na rozhodování centrální banky. Vyplývá to z ankety ČTK. Spotřebitelské ceny se v dubnu meziměsíčně zvýšily o 0,3 procenta, meziročně o 2,5 procenta. Čistá inflace vzrostla v dubnu proti březnu o 0,4 procenta, v porovnání s loňským dubnem klesla o 0,3 procenta. Průměrná inflace za celý rok 1999 by měla podle Ondřeje Schneidera z Patria Finance činit 3,3 procenta, na konci roku pak 5,0 procenta. Se zrychlením inflace počítali jak analytici, tak Česká národní banka, uvedla ČTK.

Dubnové snížení míry nezaměstnanosti neznamená obrat ve vývoji

Dubnová míra nezaměstnanosti je zřejmě největším překvapením. Její pokles na 8,2 procenta však rozhodně neznamená dlouhodobou změnu trendu ve vývoji nezaměstnanosti. Analytici oslovení ČTK tak nadále odhadují míru nezaměstnanosti ke konci roku na úrovni 10 procent. "Pokles míry nezaměstnanosti na 8,2 procenta z březnových 8,4 procenta nepřeceňujeme a chápeme ho pouze jako projev sezónnosti," řekl Radomír Jáč z Commerzbank Capital Markets. Ani Martin Hlušek z Investiční a Poštovní banky se nedomnívá, že by dubnový pokles měl být signálem ekonomického obratu. "Výsledky průmyslové výroby tomu nenasvědčují," dodal.

Ekologové pustili na happeningu v Praze Temelín k vodě

Papírovou maketu jaderné elektrárny Temelín pustili v pondělí v Praze na Vltavu ekologičtí aktivisté. Členové Hnutí Duha, kteří se řadu let věnují propagaci myšlenky zastavení tohoto největšího investičního projektu české historie, věří, že kabinet přistoupí k problému s rozmyslem a stavbu Temelína zastaví. Vládě ekologové adresovali otevřený dopis požadující zastavení stavby temelínské elektrárny. Na břehu Vltavy ho před "puštěním Temelína k vodě" přečetla příznivkyně ekologů - česká královna krásy Helena Houdová. Dopis upozorňuje na výsledky expertní komise, která označila Temelín za riskantní podnikatelský záměr. Jeho autoři připomínají nedořešený problém likvidace jaderných odpadů a také možnost havárie s nedozírnými následky.

Dostavět Temelín chtějí tři pětiny lidí, čtvrtina je proti

Dostavbu jihočeské jaderné elektrárny Temelín podporuje 59 procent občanů, 28 procent lidí s ní nesouhlasí a sedm procent Čechů neví, jak se rozhodnout. Vyplývá to z výsledků květnového průzkumu agentury Sofres-Factum. Oproti loňskému červenci se počet odpůrců elektrárny zvýšil o 12 procent, ale ve srovnání s letošním dubnem klesl o čtyři procenta. Průzkum Sofres-Factum se zhruba shoduje s výzkumem agentury STEM, podle něhož by pro dostavbu a spuštění jaderné elektrárny Temelín v hypotetickém referendu hlasovalo 60 procent občanů a 40 procent by hlasovalo proti. O konečném osudu elektrárny by měla na svém středečním zasedání rozhodnout vláda.

Svaz Slováků v ČR odhalil pamětní desku Dominika Tatarky

Pamětní desku připomínající slovenského prozaika a disidenta Dominika Tatarku odhalil v pondělí na domě poblíž náměstí Jiřího z Lobkovic v Praze jeho přítel místopředseda českého Senátu Petr Pithart. V domě, v jehož přízemí sídlí Restaurace u Jahelků, našel Tatarka za normalizace útočiště před Státní bezpečností, připomněl na malé slavnosti Ján Mlynárik ze Svazu Slováků v ČR, který nechal desku vyrobit. Tatarka, od jehož smrti uplynulo již deset let, patří k nejvýraznějším postavám slovenské literatury a je také autorem několika filmových scénářů. Studoval v Praze na Univerzitě Karlově a ve studiích pokračoval na pařížské Sorboně. Byl jedním z prvních signatářů Charty 77.

Fyzické divadlo DV8 přijelo tancovat do Prahy

Nejnovější projekt fyzického divadla DV8 pověstného rušením bariéry mezi tancem a divadlem uvede 12. až 15. května pražské divadlo Archa. Světová předpremiéra představení s názvem Nejšťastnější den mého života bude vedle tance ohromovat i deštěm na scéně, kde bude mimo jiné bazén plný vody, řekl ČTK ředitel divadla Ondřej Hrab. Vedoucí souboru Lloyd Newson o novém projektu prohlašuje, že "to je jemné, tiché a něžné představení o věcech, které nejsou příliš vidět, ale nakonec mohou mít dalekosáhlé důsledky". Odmítá, že by chtěl prvoplánově provokovat či šokovat, protože svými produkcemi pouze hájí právo menšin na různost.

Operní pěvkyně Milada Šubrtová obdržela Zlatou desku

Jubilejní Zlatou desku obdržela v pondělí operní pěvkyně Milada Šubrtová, nositelka ceny Thálie 1998 za celoživotní mistrovství. Památná je zejména její nahrávka Dvořákovy Rusalky pořízená s Eduardem Hakenem a Ivo Žídkem. Tvůrci představeného alba archivních nahrávek vybrali méně známé rozhlasové operní snímky Šubrtové včetně zajímavých živých záznamů a přičlenili k nim i ukázky z rolí operetních. Kuriozitou je soukromá nahrávka rekonstruovaná z rozbité šelakové desky. Zachycuje zpěv Šubrtové v 19 letech. Umělkyně zpívala od roku 1948 v pražském Národním divadle a její repertoár obsáhl role od lyrických a koloraturních partií až k úlohám dramatickým. I když hostovala v zahraničí, odmítla nabízenou světovou kariéru.

Ze sportu:

Brankami Martina Procházky a Viktora Ujčíka ze druhé třetiny porazili čeští hokejisté ve svém posledním čtvrtfinálovém zápase na mistrovství světa v Norsku tým obhájců titulu ze Švédska 2:0. Zajistili si tak vítězství ve skupině F a postup do semifinále. Tam se svěřenci trenéra Ivana Hlinky utkají ve středu od 20:00 a ve čtvrtek od 16:00 s Kanadou. Ve druhém semifinále se v repríze loňského finále světového šampionátu střetnou Finsko a Švédsko.

V dohrávaném utkání 26. kola první fotbalové ligy Opava podlehla pražské Slavii 0:4. Hosté se v tabulce znovu posunuli na druhé místo, od vedoucí Sparty je dělí pět bodů. Třetí Teplice ztrácejí další dva body. Také mezi trojici celků na konci tabulky - Plzni, Příbrami a poslední Karvinou - jsou dvoubodové rozdíly.

Německý cyklista Danilo Hondo, člen týmu Telekom, vyhrál čtvrtou etapu Závodu míru z Opavy do polského města Polanica Zdrój. Druhý dojel ve stejném čase vítězův krajan Jans Koerts, třetí skončil Rakušan Peter Wrolich. Nejlepší z českých cyklistů v etapě byl osmý René Andrle ze stáje Wüstenrot-ZVVZ. V čele průběžné klasifikace závodu zůstal Litevec Raimondas Rumšas z profesionálního týmu Mroz.

A ještě krátce o úterním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky. Teploty 17 až 21 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.