Zprávy úterý, 13. června 2000

A nyní podrobněji:

Chorvatská delegace jednala v České republice o Evropské unii a vzájemných vztazích

Předsedové české a chorvatské vlády Miloš Zeman a Ivica Račan v pondělí v Praze jednali o vstupu svých zemí do Evropské unie, obchodních vztazích, společných investicích, turistice a o situaci na Balkáně. Česko-chorvatské hospodářské a obchodní vztahy jsou dobré, ne však takové, jaké by mohly být, řekl Račan novinářům po setkání se Zemanem. K jejich zlepšení by mohla podle šéfa chorvatské vlády příslušná ministerstva přispět například tím, že podpoří společné investiční projekty. České investice do cestovního ruchu v Chorvatsku, kam z Čech jezdí velké množství rekreantů, by mohly být řešením schodku ve vzájemném obchodu, dodal chorvatský premiér. Chorvatský dluh by mohl umožnit českým investorům účast na privatizaci v Chorvatsku, doplnil premiér Zeman. Oba představitelé rovněž zdůrazňovali, že považují za prospěšné, aby se obě strany dělily o zkušenosti z vyjednávání o vstupu do Evropské unie. Chorvaty zajímají podle Račana především české zkušenosti s reformou institucí a legislativy.

Zejména na aktivity nové chorvatské vlády a činnost nového chorvatského prezidenta Stipa Mesiče, který v únoru ve funkci vystřídal svého zesnulého předchůdce Franja Tudjmana, se soustředily pondělní rozhovory předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause s chorvatským premiérem Ivicou Račanem. "Hovořili jsme také o pokusu Chorvatska setřást ze sebe dědictví Tudjmanova vládnutí. Musím říci, že tato vláda se o to maximálně snaží," řekl ČTK Václav Klaus.

O možnostech spolupráce při rekonstrukci Balkánu i přibližování Chorvatska k Evropské unii v pondělí jednal s ministrem zahraničí Janem Kavanem jeho chorvatský protějšek Tonino Picula, který je v Praze s chorvatským premiérem Ivicou Račanem. Při setkání Picula zopakoval připravenost Chorvatska vyrovnat dluh vůči České republice, řekl ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Ministři podle něj hovořili mimo jiné i o otázce práce českých občanů v Chorvatsku.

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus jednal s čínskými poslanci především o obchodních vztazích

Především o posílení obchodních vztahů mezi Českou republikou a Čínou jednal v pondělí předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus se skupinou čínských poslanců. "Máme eminentní zájem na zesílení obchodních vztahů, které jsou sice narůstající, ale pro Českou republiku pořád v minusu," řekl ČTK krátce po schůzce s delegací Klaus. Doufá, že se bilanci obchodních vztahů podaří v následujících letech obrátit.

Čínští poslanci přijeli do Prahy necelých 14 dnů poté, co ministr zahraničí Jan Kavan prosadil ve vládě vypovězení dílčích bezvízových dohod s jejich zemí. Toto opatření by mělo vyrovnat postavení českých a čínských obchodníků. Čeští podnikatelé totiž nemají ke zvláštním pasům přístup, a potřebují proto k cestě do Číny víza.

Lord Russel-Johnston jednal s českými politiky o evropských problémech

Role Parlamentního shromáždění Rady Evropy v současném světě byla obsahem jednání jeho předsedy lorda Russela-Johnstona s šéfy Poslanecké sněmovny Václavem Klausem a Senátu Libuší Benešovou v Praze. Benešová po jednání s britským hostem uvedla, že hovořili o budoucnosti Rady Evropy, o tom, jakým způsobem se může vyvíjet dál a jak je schopna reagovat na určitou konkurenci, která je pro ni v Evropské unii. Benešová také připomněla, že Evropská unie v mnoha věcech zasahuje do oblasti lidských práv, kvůli jejichž respektování Rada Evropy vlastně vznikla.

Lord Russel-Johnston se setkal také s premiérem Milošem Zemanem. Hovořili o xenofobii, rasismu a pravicovém populismu v Evropě, o situaci v Čečensku a o dodržování lidských práv v Kosovu. Premiér Zeman podle mluvčího vlády Libora Roučka připomněl růst popularity nacionalistické rakouské strany Svobodných a vysvětloval z historických zkušeností vycházející postoj České republiky k tomuto problému. Oba politikové probírali rovněž příčiny čečenské války, řekl ČTK mluvčí.

V úterý čeká ještě předsedu Parlamentního shromáždění Rady Evropy lorda Russella-Johnstona setkání s ministrem zahraničí Janem Kavanem a pražským primátorem Janem Kaslem. Týž den svou pětidenní návštěvu České republiky ukončí.

Šéf filipínského Senátu má zájem rozšířit vztahy s Českou republikou

O vztazích českého a filipínského Senátu a možnostech rozšíření politických a ekonomických vztahů mezi Českou republikou a Filipínami hovořila v pondělí v Praze předsedkyně Senátu Libuše Benešová a její filipínský protějšek Blas Ople. "Je to první kontakt českého Senátu s filipínským Senátem," řekla ČTK po schůzce Benešová. Blas Ople přijel do Prahy na pozvání Benešové a v České republice se bude zajímat také o produkty některých českých podniků. Například ve středu pojede do Karlových Varů, kde se chce podívat na výrobu porcelánu značky Mosser a známého likéru Becherovka. V plánu má i návštěvu podniku Škoda holding. Už v pondělí filipínského hosta podle Benešové velmi zaujala výstavka porcelánky z Dubí, kterou hostitelé kvůli jeho příjezdu připravili v budově Senátu. Porcelánka vyrábí nejen takzvaný "cibulový porcelán", ale i figurky Pražského jezulátka. Právě ty zaujaly šéfa filipínského Senátu, neboť na Filipínách je Pražské jezulátko velmi uctíváno. Během několikadenní návštěvy bude Ople ještě jednat se senátory a šéfem české diplomacie Janem Kavanem. Setká se i s představiteli Karlových Varů a Plzně.

Jiří Dienstbier udiven a překvapen ostrým výpadem šéfa civilní správy OSN v Kosovu Kouchnera

Velice ostře napadl zpravodaje OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiřího Dienstbiera šéf civilní správy OSN v Kosovu (UNMIK) Bernard Kouchner. Reagoval na obvinění, že nechává v Kosovu beztrestně působit extremisty a že zasahuje do záležitostí policie. Jiří Dienstbier, jak pro Český rozhlas uvedl, tuto reakci nechápe. "Nevím, kde se vzala tato Kouchnerova zloba, protože já jsem nekritizoval přímo jeho, ale já kritizuji ty, kteří bombardovali Jugoslávii a teď nejsou schopni splnit závazky, jež na sebe vzali. To je mimo jiné dodat dostatek peněz a dostatek policistů a soudců, kteří by (v Kosovu) naplňovali rezoluci Rady bezpečnosti 1244. Takže nevím, o co se pan Kouchner vlastně opírá," řekl Dienstbier. V telefonickém rozhovoru vedeném ze Sarajeva, kde je nyní na další pracovní cestě, nicméně hned dodal, že i když jej přímo nekritizoval, šéf UNMIK je pochopitelně také zodpovědný za to, že zmíněná rezoluce není naplňována.

Kouchner podle agentur na tiskové konferenci v Prištině zareagoval na dotaz týkající se jeho kritiky ze strany některých činitelů OSN výzvou Dienstbierovi, aby "držel hubu". Řekl přitom, že se zvláštním zpravodajem pro lidská práva se nehodlá už nikdy setkat. V rozčilení se zároveň nepochopitelně osopil i na prezidenta ČR Václava Havla, který přitom nedávno dal najevo nesouhlas s Dienstbierovým posuzováním situace v Kosovu.

Diplomaté z Egypta a České republiky diskutovali o situaci po úmrtí syrského prezidenta Asada

Budoucnost mírového procesu na Blízkém východě po sobotním úmrtí syrského prezidenta Háfize Asada byla předmětem pondělních egyptsko-českých rozhovorů. Setkání náměstka českého ministra zahraničí Hynka Kmoníčka s ředitelem odboru pro střední Evropu egyptského ministerstva zahraničí Abdalem Hamídem Marzúkem v Praze bylo zaměřeno i na možnosti dalšího rozvoje vzájemné obchodně-ekonomické spolupráce. Oba představitelé se dotkli například otázky dodávek českých letadel do Egypta a české spolupráce na rozvoji městské dopravy v Alexandrii. Kmoníček ČTK v souvislosti s úmrtím Asada, který hrál v oblasti významnou roli, řekl, že se s egyptskými partnery shodl v tom, že příštích šest měsíců může být hodně podstatných pro další vývoj mírového procesu na Blízkém východě. Zatím podle náměstka není zcela jasné, jak zareaguje nové syrské vedení, i když první zprávy jsou pozitivní. "Odešel jeden z nejvýznamnějších hráčů velmi složité hry a situace na šachovnici je zcela změněna," dodal Kmoníček, který se spolu s řadou představitelů dalších států zúčastní v Damašku Asadova pohřbu.

Na chystaném pohřbu syrského prezidenta Háfize Asada bude Českou republiku zastupovat vedle náměstka ministra zahraničí Hynka Kmoníčka člen vlády, ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit. ČTK o tom v pondělí informovalo tiskové oddělení ministerstva zahraničí s tím, že česká delegace odletí do Damašku v úterý.

Referendum o vstupu České republiky do Evropské unie bude podle poslance Jaroslava Zvěřiny pouze formální

Předseda poslaneckého výboru pro evropskou integraci Jaroslav Zvěřina je proti referendu o vstupu České republiky do Evropské unie. Prohlásil to v pondělí v Ostravě, kde probíhala propagační akce "Den pro Evropskou unii". Poslanec Občanské demokratické strany Jaroslav Zvěřina se tak postavil proti předsedovi strany Václavu Klausovi, který nedávno zdůraznil nutnost referenda. Jaroslav Zvěřina se domnívá, že referendum o českém vstupu do Evropské unie by bylo formální záležitostí.

Tatra Kopřivnice navýšila základní jmění

Ze zadlužené Tatry Kopřivnice se stává společnost nezadlužená s převahou kapitálu. Řekl to její generální ředitel Petr Urban na pondělní mimořádné valné hromadě, která rozhodla o zvýšení základního jmění automobilky na pětinásobek, tedy na více než 5 miliard korun. Podle něj to znamená okamžitou změnu v hospodářské pozici Tatry, které kapitálová slabost dosud neumožňovala získávat nové trhy.

Vedení Tatry Kopřivnice očekává, že strategický partner pro automobilku bude vybrán do konce letošního roku. "Zvýšením základního jmění byla schválena finanční restrukturalizace, po níž následuje věcná restrukturalizace, která by měla vyústit ve vyhledání vhodného partnera," řekl v pondělí novinářům předseda dozorčí rady Vlastimil Horkel. Generální ředitel Tatry Petr Urban v pátek 9. června na tiskové konferenci v Brně uvedl, že o podnik se uchází šest seriózních zájemců. Názvy firem ale vedení automobilky v pondělí opět nesdělilo.

Ministerstvo financí a ČNB potvrdily, že jednají s Nomurou o situaci v IPB

Ministerstvo financí a Česká národní banka v pondělí potvrdily, že jednají s hlavním akcionářem Investiční a Poštovní banky (IPB) Nomurou o situaci v IPB. "Sledujeme situaci v IPB a vedeme informativní jednání jak s hlavním akcionářem, tak s bankami, které vyjádřily svůj možný zájem o vstup do IPB," řekl ČTK mluvčí ministerstva financí Libor Vacek. IPB vydala prohlášení, že v etapě, kdy akcionáři jednají o navýšení jmění a současně s potencionálními investory o jejich vstupu do IPB, jsou úvahy o nucené správě nemístné. Generální ředitel IPB Jan Klacek uvedl, že Nomura by ráda navýšila základní jmění banky, a to až o dvacet miliard korun. "Jednání o vstupu německé společnosti Allianz do skupiny IPB jsou dokončována, zájem o vstup do IPB má i italská Unicredito a další významní zájemci," uzavřel.

Viktor Kožený chce koupit IPB

Zakladatel harvardských fondů Viktor Kožený chce koupit Investiční a Poštovní banku (IPB) za symbolickou jednu korunu. V dopise, který zaslal premiéru Miloši Zemanovi, Kožený uvedl, že nebude žádat státní dotaci. Při transformaci aktiv a pasív banky chce využít svou finanční technologii, která nemá dopad na finanční systém a maximálně uspokojuje věřitele. Kožený je stále dlužníkem Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci, který vznikl transformací z harvardských investičních fondů z kupónové privatizace. Koženého firma není schopna vyplatit akcionářům likvidační zůstatek, dluh nicméně plně uznává.

Prezident Havel půjde asi za týden z nemocnice domů, plánují jeho lékaři

Ještě zhruba týden by se měl prezident Václav Havel zotavovat v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích z operace břišní kýly, kterou zde podstoupil před sedmi dny. Havlův organismus se úspěšně vyrovnává se zákrokem, což potvrzují i laboratorní testy, řekl v pondělí ČTK s odkazem na zprávu lékařů prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Třiašedesátiletý nejsledovanější pacient v zemi už podle něj nemusí trávit čas jen na lůžku - o víkendu se prošel po pokoji a po chodbě pavilonu, kde je jeho pokoj. V nejbližší době by se měl také vypravit na procházku mimo budovu nemocnice. Po dvou týdnech od operace by měl být Václav Havel propuštěn do domácího léčení.

Dagmar Havlová se už vyléčila z lymeské borreliózy

Po třítýdenním užívání antibiotik se prezidentova manželka Dagmar Havlová vyléčila z nákazy lymeskou borreliózou. "I když je lymeská borrelióza všeobecně komplikované onemocnění, předpokládám, že u ní už bude všechno v pořádku," řekl v pondělí ČTK její ošetřující lékař Jan Malý z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Druhým laureátem Ceny Nadace Vize 97 bude spisovatel Umberto Eco

Světoznámý italský spisovatel, literární kritik a sémiotik Umberto Eco převezme v říjnu v Praze Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Cena se podle pondělních informací nadace uděluje mysliteli, který svým dílem přispívá k chápání vědy jako neodmyslitelné součásti obecné kultury a nekonvenčním způsobem se zabývá základními otázkami poznávání, bytí a lidské existence. Prvním laureátem ceny Vize 97 se loni stal osmdesátiletý rakouský neurochirurg žijící v USA Karl Pribram, který zpracoval holografickou teorii mozku.

"Mrtvé duše" v Unii svobody na Brněnsku jsou zřejmě projevem sporu ve straně

Podezřele velký nárůst nových členů Unie svobody na Brněnsku je zřejmě důsledkem sporu mezi starým a novým vedením okresní organizace strany. Svědčila o tom vyjádření zástupců obou vedení na pondělní tiskové konferenci. Řady brněnských unionistů se totiž během několika květnových dnů rozrostly na více než dvojnásobek. Podle zdroje ČTK někteří brněnští vlivní straníci, aby získali v unii silnější pozici před nadcházejícími volbami, do strany přihlásili desítky lidí bez jejich vědomí. Případem se o víkendu zabýval Republikový výbor unie, který rozhodl, že stranické orgány nárůst členské základny brněnské organizace z původních 370 členů o 450 lidí prošetří.

V Olomouci demonstrovaly stovky členů zkrachovalých záložen

Stovky členů družstevních záložen v pondělí demonstrovaly v centru Olomouce. Demonstranti schválili výzvu, která bude rozeslána nejvyšším ústavním činitelům České republiky a v níž požadují uhrazení všech svých vkladů a dlužných úroků. Lolek Kubes, který byl jedním z organizátorů protestní akce, novinářům řekl, že vládní návrh pomoci členům zkrachovalých kampeliček je nedostatečný. "Počítá jen se šesti miliardami korun, my však potřebujeme miliard devět. Chybějící tři miliardy se totiž nedají dohledat v účetnictví záložen," uvedl Kubes.

Členové problémových kampeliček letos v květnu obvinili v přijaté deklaraci vládu a parlament z porušení Listiny základních práv a svobod, přijetí nedokonalého zákona o spořitelních a úvěrových družstvech, nedůsledné kontroly jeho dodržování a nečinnosti Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ). Pokud se členové problémových kampeliček nedočkají příslibu pomoci od státu, jsou někteří z nich podle organizátorů pondělní demonstrace rozhodnuti podat stížnost u Ústavního soudu či Mezinárodního soudu pro lidská práva.

V Praze bylo zatčeno vedení albánského drogového gangu

Vedení drogového gangu, které tvořili převážně makedonští Albánci, zadrželi v Praze koncem minulého týdne příslušníci Útvaru rychlého nasazení. Celkem zatkli šest bossů této organizace, z nichž jeden je český občan. Při zatýkání policisté odhalili také laboratoř na úpravu heroinu, která současně sloužila i jako mezisklad. Novináře o tom v pondělí informoval Jiří Komorous, šéf Národní protidrogové centrály. Gang se podle něj zabýval transportem heroinu i dalších drog z Balkánu do Německa, skandinávských zemí i České republiky.

Celý gang původně vedl muž s přezdívkou Aslam, který je dokonce podezřelý z účasti na atentátu na makedonského prezidenta Kiro Gligorova z října roku 1995. Aslama česká policie zatkla už v listopadu loňského roku v Praze a v současnosti čeká ve vazbě na vydání do Makedonie. Řízením organizace se po Aslamově zatčení ujal jeho dvacetiletý synovec a skupina dále pokračovala v nelegálním obchodu s drogami, které dovážela zejména do Německa. Od loňského roku až do dnešních dnů policisté zatkli po celé Evropě 31 příslušníků tohoto gangu, mezi nimiž byla i řada českých kurýrů. Závěrečná fáze policejní operace Trefa, zaměřené na tuto organizaci, vyvrcholila minulý čtvrtek, kdy policie v několika pražských bytech zadržela nového šéfa organizace a dalších pět členů vedení.

Česká republika podepsala memorandum o offsetech s Lockheed Martin

Česká republika v pondělí podepsala s americkým zbrojním producentem Lockheed Martin (LM) memorandum o základních principech offsetových programů v rámci případné dodávky nadzvukových stíhacích letounů pro českou armádu. Dokument za Českou republiku podepsala náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Milada Vlasáková a za LM ředitel mezinárodního rozvoje trhů Othmar Schwarzenberger. ČTK o tom informoval vrchní ředitel ministerstva Vlastimil Nesrsta. Účelem memoranda je podle něj stvrdit, že offsetová komise schvaluje realizaci offsetových projektů dodavatelem (LM) ještě před výběrem dodavatele letounů a před podpisem kupní smlouvy. Obdobný dokument už dříve Česká republika uzavřela s konsorciem BAe Systems-Saab a německým DaimlerChrysler.

IVVM: Pobyt azylantů v České republice vnímá téměř polovina občanů negativně

Téměř polovina občanů České republiky, přesně 49 procent, vnímá pobyt uprchlíků v zemi jako potenciální nebezpečí. Za přínosný považuje pobyt azylantů v České republice pouze šest procent občanů a třetina lidí zaujímá k této problematice neutrální stanovisko. Vyplývá to z výsledků květnového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM).

Do dětské soutěže v kreslení přihlásili autoři 4000 obrázků

Výsledky pátého ročníku mezinárodní soutěže pro děti v kreslení "Tam, kde jsem doma - po síti" představuje od pondělí veřejnosti výstava v Národním technickém muzeu. Vítězné obrázky, které budou vystaveny v originále a v digitální podobě na Internetu, vybrala porota z 4000 prací, informovala ČTK pořadatelka soutěže Lenka Kupková z Radia Praha. Letos se do soutěže mohly poprvé zapojit i děti žijící v zahraničí. Vedle českých tak porota ohodnotila i práce malých výtvarníků z Finska, Itálie, Německa a ze Slovenska. Zvláštní ceny získali nemocní nebo zdravotně postižení účastníci soutěže. Za keramické výrobky získali ocenění chovanci Domova pro děti a mládež s mentálním postižením v Otrokovicích. Do jejich domova v minulých letech směřoval výtěžek aukcí soutěžních obrázků. Výstava potrvá v Národním technickém muzeu do poloviny července, přičemž soutěž vyvrcholí dobročinnou aukcí obrázků ve prospěch Dětského fondu Organizace spojených národů UNICEF.

Pamětní medaili Jana Patočky obdržel historik a teolog Holeček

Pamětní medaili nesoucí jméno českého filozofa evropského významu Jana Patočky převzal v pondělí od předsedy Akademie věd České republiky Rudolfa Zahradníka historik a teolog František Jindřich Holeček. Vyznamenání je především oceněním Holečkovy vědecké práce pro lepší poznání osobnosti, života a díla Mistra Jana Husa. Slavnostního předání ve vile Lanna se zúčastnili i papežský nuncius Giovanni Coppa a pražský arcibiskup a kardinál Miloslav Vlk.

Podle Rudolfa Zahradníka jsou vědecké a organizační výsledky Mezinárodního vědeckého sympozia věnovaného Mistru Janu Husovi v Římě, které se konalo loni v prosinci na papežské Lateránské univerzitě, do značné míry zásluhou právě oceněného Františka Holečka. František Jindřich Holeček také přispěl naprosto excelentní měrou ke vztahům České republiky s Vatikánem, ocenil předseda Akademie věd historikovu práci.

Sopranistka Eva Urbanová vystoupí třikrát na Smetanově Litomyšli

Celkem třikrát vystoupí sopranistka Eva Urbanová v programu mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Na dvou večerech 15. a 16. června ztvární Miladu v zahajovacím představení Smetanova Dalibora. Vystoupí i na závěr této přehlídky 25. června na galavečeru, kde zazní árie ze Smetanových, Dvořákových a Janáčkových oper. "Mám málo času k účinkování na českých pódiích. Přesto jsem si už před dvěma lety tyto termíny rezervovala. Také proto, že Smetanu zpívám velice ráda. Věřím, že budu v pořádku a že to budou tři pěkné večery," řekla pěvkyně na pondělní tiskové konferenci v Praze.

Sokolovské muzeum otevřelo výstavu nalezeného zlatého pokladu

Výstavu zlatých šperků, které před šesti lety nalezli dělníci při zemních pracích na dvoře Panské myslivny u sokolovského zámku, zahájilo v pondělí okresní muzeum v Sokolově. Jeho ředitel Pavel Beran novinářům řekl, že jde o jeden z nejcennějších nálezů v zemi za poslední desetiletí. Hodnotu pokladu vzhledem k bezpečnostním důvodům Beran nezveřejnil. Kolekce šperků podle něj podává ucelený přehled o majetku sudetoněmecké měšťanské rodiny od poloviny 19. do poloviny 20. století. Ačkoli byl poklad ukryt zhruba v období druhé světové války, skutečného vlastníka se už muzeu nalézt nepodařilo. Nejhodnotnější, ale i nejkvalitnější po umělecké stránce je briliantový soubor šperků vídeňské secese, který tvoří náušnice, náhrdelník, čelenka a náramek. Dále nález obsahuje například křtící penízek, zlaté hodinky, šperky a brože, jimiž se údajně zdobila žena z majetnější vrstvy v Sokolově.

Nedělní vichřice způsobila v Málkově škody za 15 miliónů korun

Zhruba 15 miliónů korun dosáhly podle prvních odhadů škody po vichřici, která se v neděli večer přehnala obcí Málkov na Chomutovsku. ČTK to v pondělí řekl starosta Málkova Pavel Bursa s tím, že asi deset miliónů korun představují škody na zemědělských objektech, zbytek vyčíslili majitelé soukromých domů a lesní správa. Vichřice během několika vteřin smetla střechy z rodinných domů, zemědělských usedlostí, vyvrátila stromy i lampy veřejného osvětlení a vrhla do příkopu i osobní automobil.

A ještě informace o úterním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, v jižní polovině území oblačno, místy přeháňky a bouřky. Nejvyšší teploty 26 až 30 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.