Zprávy úterý, 14. července 1998

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Eva Petržílková.

A nyní podrobněji:

Reakce na výrok prezidenta o jeho údajném sezazení z funkce

Výrok Václava Havla, že Občanská demokratická strana chce údajně sesadit prezidenta prostřednictvím Senátu, který by ho obvinil z vlastizrady, nechce jakkoli komentovat předseda klubu senátorů ODS Milan Kondr. Ten svou nechuť zdůvodnil tím, že by mluvil o zdravotním stavu prezidenta. "Já se nechci neuctivě vyslovovat o panu prezidentovi a jeho zdravotním stavu," zněla senátorova odpověď v různých obměnách na všechny pondělní dotazy ČTK.

Senátora ODS a prvního místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku prohlášení prezidenta Havla uráží. Podle Sobotky je tento výrok zcela nepravdivý a osobně je šokován, že prezident veřejně prezentuje "neověřené a lživé informace". "Pokud má pan prezident po volbách 'blbou náladu', tak ať ji projevuje jinak. Hovoří totiž k občanům jako prezident a ne jako účastník posezení v hospodě, kde se říkají různé úvahy a spekulace," uvedl Přemysl Sobotka v prohlášení, které v pondělí zaslal ČTK.

Také místopředseda ODS Ivan Langer se ohradil vůči výroku prezidenta Havla. "Bojím se, že se stáváme v případě Václava Havla svědky přerodu z velkého světového politika v malého českého dramatika," komentoval v pondělí v Českém rozhlasu prezidentův výrok Ivan Langr. Nejvýše postavený muž v ústavním pořádku České republiky by neměl podle něj sahat k takovýmto formulacím a projevům.

Informaci, že ODS údajně přišla s nápadem sesadit prezidenta z funkce, si Václav Havel ověřil před tím, než ji zveřejnil. Uvedl to v pondělí jeho poradce Jiří Pehe s tím, že však neví, jak ji Václav Havel získal. "Když prezident říká, že to má z druhé ruky, tak to neznamená, že ta informace není nějakým způsobem ověřena, je přesvědčen, že ta informace je pravá," řekl Jiří Pehe.

Místopředseda KDU-ČSL Vilém Holáň nemá sice žádné další informace k nedělnímu výroku prezidenta Havla, podle něj "je však politika taková, že je v ní možné všechno". "Pokud je možné, aby strana, která mobilizuje před levicí, pak umožnila levicovou vládu,... tak dnes je možné všechno, ačkoli mě to leká," řekl doslova Vilém Holáň na tiskové konferenci v narážce na dohodu uzavřenou mezi ODS a ČSSD. Dodal, že je zapotřebí proti takovým snahám postavit klidnou politiku "bez nějakého velkého vzruchu".

Miloš Zeman si nejvíce z politických protivníků váží Václava Klause

Předseda ODS Václav Klaus je politickým protivníkem, kterého si předseda ČSSD a zřejmě i budoucí premiér Miloš Zeman nejvíce váží. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 to v pondělí Zeman uvedl s tím, že Klaus je pro něj politický protivník, s jehož názory ale hluboce nesouhlasí. Dodal, že však názory odděluje od jejich nositelů. "Václav Klaus dokázal formulovat určitou vizi, kterou pokládám za špatnou, a on stejně tak pokládá za špatnou moji vizi. Klaus dokázal o své vizi řadu voličů přesvědčit, sociální demokracie také a volební výsledky tomu odpovídají, uvedl v rozhovoru Miloš Zeman..

Václav Klaus minulý týden v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že šéfa sociální demokracie Zemana vždy respektoval a ačkoli v uplynulých letech spolu vedli četné spory a osobní útoky, považuje ho za schopného politika.

Cyril Svoboda zhodnotil své půlroční působení ve funkci ministra

Odstupující ministr vnitra Cyril Svoboda se domnívá, že se v zásadě podařilo splnit to, co si Tošovského kabinet dal ohledně resortu vnitra do svého programového prohlášení. Řekl to v pondělí na poslední tiskové konferenci ve funkci ministra, kde zhodnotil své půlroční působení v tomto úřadu. Za úspěch označil zejména to, že se podle něj pokročilo v reorganizaci policie, která by měla umožnit, aby se zvýšily počty policistů v ulicích.

Jak dále na tiskové konferenci Cyril Svoboda uvedl, do budoucna se hodlá věnovat poslanecké práci. Vedení resortu chce co nejkultivovanějším způsobem předat svým nástupcům, proto doufá, že jeho náměstci nebudou vyměněni okamžitě po nástupu nového ministra.

Týž den odstupující ministr Svoboda uvedl, že někteří policisté se dopustili přestupku při zásahu proti účastníkům Global Street Party v polovině května, a budou potrestáni. Přesto však ministr trvá na tom, že zásah byl vzhledem k okolnostem přiměřený. Na tiskové konferenci Svoboda informoval o komplexní zprávě o zásahu, která podle něj poukazuje na nedostatky v organizaci a velení, ale také obvodního úřadu. Zprávu má podle něj 24. července projednat vláda. Uvedená demonstrace vyvrcholila ničením restaurací a rabováním obchodů v centru Prahy, po nichž následoval ostrý policejní zákrok. Zatímco policie i vláda zásah označily za přiměřený, účastníci demonstrace a svědci zákroku poukazovali na zbytečnou brutalitu policistů.

Policejní ředitel Tomášek a jeho náměstek odstoupili z funkce

Policejní prezident Oldřich Tomášek požádal v pondělí ministra vnitra Cyrila Svobodu o uvolnění z funkce k 30. srpnu. Ke stejnému datu opouští místo i Tomáškův první náměstek Jan Zátorský. Důvodem odchodu obou vysokých policejních důstojníků je podle informací z tiskového oddělení policejního prezídia jejich přesvědčení, že ve svých funkcích setrvali dostatečně dlouhou dobu a je namístě umožnit nástup nových svěžích lidí.

Poslanec Grulich se bude ucházet o křeslo ministra vnitra

Poslanec ČSSD Václav Grulich je i nadále odhodlán ucházet se o křeslo ministra vnitra. Reagoval tak na informace, že proti jeho osobě Hrad vznáší námitky kvůli jeho údajným podezřelým kontaktům s ruskými diplomaty. Odstoupení z kandidatury by podle Grulicha mohlo přinést podezření, že na těchto pomluvách byla nějaká pravda. Uvedl také, že předsedovi ČSSD Miloši Zemanovi za sebe postupně navrhoval čtyři zástupce. Pátého už nenavrhne, naopak sám bude kandidovat.

Jak dále řekl Václav Grulich, ČSSD má připraveny kandidáty pro funkce v resortu vnitra. Uvedl to v souvislosti s pondělní žádostí policejního prezidenta Oldřicha Tomáška o uvolnění z funkce. "Pochopitelně, že kandidáti jsou a je třeba s nimi hovořit a je potřeba zvážit všechny okolnosti. Každopádně by to měli být lidé, kteří budou kvalifikováni, kteří budou mít dostatečnou policejní praxi, praxi v řízení policejních útvarů a organizační schopnosti," dodal Václav Grulich.

Jaroslav Bašta (ČSSD) by považoval prověrky ministrů za dobré

Bezpečnostní expert sociální demokracie Jaroslav Bašta by považoval za dobré, kdyby členové nové vlády podstoupili určité prověrky, ačkoli zákon jim nic takového neukládá. Jak Bašta zdůraznil, nechce v této věci nikomu nic doporučovat, jedná se pouze o jeho osobní názor. S myšlenkou prověrek přišel v neděli předseda KDU-ČSL Josef Lux. Předseda lidovců navrhl kontrolní mechanismus prověřování vládních činitelů, který byl na základě zkušeností Severoatlantické aliance aplikován v Maďarsku.

Ministr Bursík neodchází z politiky

Dosavadní ministr životního prostředí Martin Bursík se v nejbližších dnech hodlá věnovat práci na ministerstvu. "Chci předat ministerstvo tak, aby byla zajištěna maximální kontinuita prací, které jsem zde začal," uvedl na dotaz ČTK. Doplnil, že zatím o sobě nepřemýšlí, jednu věc však ví jistě, že z politiky neodejde. Jako šéf resortu Bursík inicioval vládní projednávání ožehavého tématu dostavby temelínské elektrárny. Jako odpůrce nadměrné těžby na území České republiky připravil návrh surovinové politiky státu a pracoval i na politice energetické. Vláda přijala jeho návrh státního programu ochrany přírody a krajiny a program na podporu energetických úspor a alternativních zdrojů energie.

Ministr Mlynář chce, aby příští vláda přehodnotila projekt Temelína

Ministr Vladimír Mlynář doporučil příští vládě přehodnotit projekt jaderné elektrárny Temelín. Nová česká vláda by podle něj měla po vypracování nezávislé analýzy její budování ukončit. Vladimír Mlynář se v pondělí sešel s účastníky Tábora u Temelína, který na louce nedaleko temelínské elektrárny od 1. července už pošesté pořádá Hnutí Duha. Ředitel Divize výstavby jaderné elektrárny Temelín společnosti ČEZ Ladislav Rafaj v této souvislosti vyslovil údiv, že ministr, ač byl v táboře ekologů, nenavštívil také elektrárnu.

Podle analytiků vláda premiéra Tošovského stabilizovala ekonomiku

Vláda Josefa Tošovského znamenala především stabilizační prvek v rozbouřeném domácím politickém a ekonomickém moři na přelomu minulého a letošního roku. Práce Tošovského kabinetu je hodnocena pozitivně s tím, že musí být brán zřetel na dočasnost jeho mandátu. Vyplývá to z ankety ČTK mezi ekonomickými analytiky. Ti se předháněli při vypočítávání úspěchu Tošovského vlády a odpovídali na otázku ohledně neúspěchů dosavadního kabinetu nebývale stručně. Pouze Radomír Jáč z WoodCommerz zmínil tzv.jablkový spor s Evropskou unií. Podle něj šlo o dílčí vady, které byly z velké části dány šibeničními termíny, se kterými tato vláda pracovala.

Místopředseda KDU-ČSL se vyslovil pro spolupráci s Unií svobody

Postupné budování strategického spojenectví s Unií svobody by rád viděl v nadcházejícím období místopředseda KDU-ČSL Vilém Holáň. Ten v pondělí uvedl, že by však nebylo dobré, aby strany ztratily svou originalitu. Proto by podle něj měly společně působit spíše "jako dvojčata" než jako jeden subjekt. Místopředseda upřesnil, že lidovci si představují velmi úzkou spolupráci s unií už v podzimních volbách senátních a komunálních, a to patrně formou společných kandidátů.

Dřívější přijetí ČR do NATO podle MZV a MO komplikace nepřinese

Žádné komplikace při začleňování České republiky do Severoatlantické aliance by nemělo přivodit případné dřívější přijetí nových členů. To by se mohlo uskutečnit už na počátku příštího roku namísto dubna 1999. Na dotaz ČTK se na tom v pondělí shodli mluvčí ministerstva zahraničí Rudolf Hykl a mluvčí ministra obrany Milan Řepka.

Polský premiér Jerzy Buzek v neděli po ukončení návštěvy USA prohlásil, že nelze vyloučit přijetí České republiky, Polska a Maďarska do NATO o tři měsíce dříve, než se zatím předpokládalo. Oživil tak hypotézu přetřásanou už řadu měsíců v bruselské centrále NATO. Ta však může platit pouze za předpokladu, že do té doby všech 16 členských zemí ukončí ratifikaci vstupních protokolů.

Do ČR přijela ruská vojenská inspekce

Vůbec poprvé přijel v pondělí do České republiky ruský inspekční tým, který má zkontrolovat zabezpečení a počty výzbroje v několika vojenských objektech české armády. Kontrola bude provedena na základě Smlouvy o konvenčních a ozbrojených silách v Evropě, která vstoupila v platnost v roce 1992. Prvním místem inspekce bude dnes 32. základna taktického letectva v Náměšti nad Oslavou. Obdobné kontroly se v signatářských zemích Smlouvy o konvenčních a ozbrojených silách v Evropě konají několikrát do roka. Zahraniční inspekce, které v České republice v minulých letech pobývaly, nezjistily dosud proti dodržování smlouvy žádné prohřešky.

Jiří Šedivý přiznal problémy v začleňování sil rychlé reakce do NATO

Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý přiznal v pondělí problémy v začleňování sil rychlé reakce do NATO. Po jednání s velitelem sboru rychlé reakce spojeneckých sil v Evropě Michaelem Jacksonem řekl, že české síly rychlé reakce mají při integraci problémy s přizpůsobením výcviku a standardních operačních postupů štábů.

Český kontingent SFOR v Bosně se v srpnu vystřídá

Třetí srpnový týden odletí do Bosny příslušníci nově vzniklého 7.mechanizovaného praporu české armády. Na území bývalé Jugoslávie vystřídají své kolegy, kteří od podzimu loňského roku slouží v mnohonárodních silách SFOR. Nový 7.mechanizovaný prapor SFOR bude v Bosně, stejně jako jeho předchůdce, působit v britském sektoru v součinnosti s jednotkami Kanady a Velké Británie.

ČR se připojila k sankci proti Bělorusku

Ministři zahraničí států Evropské unie potvrdili zákaz vydávat víza stovce nejvyšších běloruských politiků a vysokých úředníků. K sankci se připojilo deset nečlenských zemí včetně České republiky.

Česko-německý Fond budoucnosti obdrží deset miliónů marek

Na konto česko-německého Fondu budoucnosti přijde dalších deset miliónů marek. Z této částky budou ještě letos odškodněny další oběti nacismu, pokud podají žádost do 15. července. Vyplývá to z informací Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Fond budoucnosti vznikl na základě česko-německé deklarace o budoucích vztazích, která byla podepsána letos v lednu po dlouhých a úporných debatách o pojmenování minulosti.

Rozhodnutí hlavního hygienika ČR k výskytu bakterie Legionelly

Hlavní hygienik ČR Jiří Vytlačil rozhodl, že zdravotnická pracoviště se zvýšeným rizikem mají neprodleně prověřit přítomnost Legionelly a případně přijmout opatření, aby se tato bakterie zničila. K tomuto rozhodnutí vedlo úmrtí čtyř pacientů pražského Institutu klinické a experimentální medicíny na zápal plic způsobený bakterií Legionelly a onemocnění pacienta v olomoucké nemocnici, které je zřejmě stejného původu. Týž den přijala Fakultní nemocnice v Olomouci opatření na ochranu pacientů. Experti v laboratořích totiž odhalili bakterii Legionelly ve vzorcích vody užívané v nemocnici.

V Praze jednají vědci o způsobech nápravy znečištění přírody

O možných způsobech odstraňování znečištění životního prostředí jednají od neděle v Praze účastníci mezinárodního vědeckého sympozia biologů a biochemiků. Konference, kterou pořádá Ústav biochemie a mikrobiologie Vysoké školy chemickotechnologické společně s Mikrobiologickým ústavem a Ústavem organické chemie Akademie věd ČR, se účastní odborníci z více než 15 zemí. První českými odborníky organizované sympozium, které řešilo tuto problematiku, se konalo v říjnu roku 1995 v Měříně na Slapech.

Poklesl počet zahraničních návštěvníků ČR

Počet zahraničních návštěvníků České republiky za prvních pět měsíců letošního roku klesl. Republiku navštívilo téměř 39 miliónů zahraničních hostů, což je o 2 procenta méně než ve srovnatelném období loňského roku. Méně přijíždějí cizinci ze sousedních států a ze států s vízovou povinností. Naši občané za stejné období uskutečnili přes 16 milionů výjezdů do zahraničí, tedy o 3 procenta méně než loni.

V Praze se plánuje výstava World Press Photo'97

Od 4. září bude Praha hostit v galerii Ambit putovní výstavu World Press Photo'97. Jedná se o výstavu novinářských fotografií, které byly oceněny v loňském roce v této celosvětové soutěži. Ta se každoročně koná ve více než 65 městech 35 zemí, v našem hlavním městě bude k vidění do 27. září.

Karlovarský festival v pražském kině Evald

Dvanáct celovečerních snímků z programu letošního Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech představuje do 22. července v pražském kině Evald společnost CinemArt. Zájemci zde mohou vidět snímky z programu této prestižní přehlídky, které se vzápětí objeví i v domácí distribuci.

V novém výběhu v plzeňské zoo najde domov sedm medvědů

Dva medvědi, kteří dosud obývali nevyhovující klec v plzeňské zoologické zahradě, dva medvědi z příkopu zámku v Horšovském Týně a tři ze zoo Ohrada u Hluboké se zabydlují v právě dokončeném novém výběhu v plzeňské zoo. Šelmy v novém medvědinci, jehož součástí je i část smíšeného lesa, umělý vodopád, jezírko a ubikace pro zimní spánek, mohou návštěvníci zhlédnout od pátku.

Ze sportu:

Český cyklista Ján Svorada vyhrál druhou etapu závodu Tour de France, která měřila 205 a půl kilometru a vedla z Enniscorthy do Corku v Irsku. Celkově se do vedení dostal Němec Zabel, Svoradovi patří devátá příčka.

Česká tenistka Jana Novotná si vítězstvím na turnaji Škoda Czech Open v Praze upevnila druhou příčku na světovém žebříčku, na vedoucí Švýcarku Hingisovou sice ztrácí více než tisíc bodů, zvýšila však svůj náskok před třetí Davenportovou ze Spojených států.

Na mezinárodním mistrovství Velké Británie v plavání vytvořil v Sheffieldu Jan Víťazka nový český rekord, když trať 50 metrů motýlek zaplaval za 25 celých 27 setin sekundy.

Reprezentant České republiky Jiří Mičánek s vozem formule 2 - Martini zvítězil v absolutní klasifikaci ve třetím závodě Evropského poháru vrchařů, který se jel na Slovensku z Banské Bystrice na Harmanec.

České kadetky, sestry Markéta a Kateřina Tychnovy spolu s Jitkou Stehnovou, získaly zlaté medaile na mistrovství Evropy v plážovém volejbale v německém Bad Dürheimu. Hráčky Blue Sportu Praha ve finále přehrály trio Švýcarska 15:6.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes většinou oblačno, místy přeháňky a ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.