Zprávy úterý, 19. ledna 1999

A nyní podrobněji:

Schůzka Havel - Klaus

Nadřazování vlastních zájmů zájmům společnosti vidí prezident Václav Havel jako jednu z příčin současné politické krize. Havel to řekl po pondělním obědě s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem. Oba politici byli se schůzkou, na níž hovořili o situaci v zemi, spokojeni, ač připustili, že na řadu věcí mají odlišné názory. Havel deklaroval připravenost v diskusi pokračovat. Setkání bylo podle šéfa sněmovny výrazem skutečné starosti o ČR, v jehož základu byl zájem přispět k překonání panující politické krize.

Václav Klaus řekl, že za stabilizační prvky politické scény považuje respektování politicko-mocenského rozložení sil po volbách a také nezpochybňování pozice prezidenta v jeho funkčním období. Prezident na Klausova slova reagoval tím, že ačkoli nikdy nebyl nadšen opoziční smlouvou mezi ČSSD a ODS, bere ji jako realitu.

Václav Havel na otázku, jak se dívá na údajné ambice Klause stát se hlavou státu, řekl, že vítá oživení debat o svých nástupcích, a upozornil, že mu za čtyři roky vyprší mandát. "Scéna je otevřená a čím dříve se bude mluvit o možných budoucích kandidátech, tím lépe. Aspoň ta volba nebude improvizovaná, nebude neúspěšná a nebude nějakým dalším trapasem," řekl prezident. Dodal, že ale nikdy osobně od Klause neslyšel, že se chystá zaujmout jeho místo.

Prezident Václav Havel přivítal schválení státního rozpočtu sněmovnou. Na tiskové konferenci zopakoval, že nic obecně nenamítá proti schodkovému rozpočtu. Sněmovna v pátek za podpory komunistických a lidoveckých poslanců schválila rozpočet předpokládající schodek 31 miliard korun. "Pro mě je důležité, proč je schodek, na co ty peníze jdou. Ty peníze znamenají zadlužení budoucích generací a my musíme vědět, zda to stojí za to, zda se ty peníze zhodnotí a vrátí a zmnoží," poznamenal prezident k zadlužení v rozpočtu. Dodal ovšem, že v této chvíli není schopen zhodnotit, zda se zadlužení vyplatí. "To zřejmě ukáže čas," řekl prezident.

Schodek státního rozpočtu za rok 1998

Schodkem ve výši 29,3 miliardy korun definitivně skončilo hospodaření státního rozpočtu za rok 1998. Celkové příjmy činily 537,4 miliardy korun, celkové výdaje 566,7 miliardy korun. ČTK o tom v pondělí informoval ředitel odboru státního rozpočtu ministerstva financí Eduard Janota. Ještě koncem listopadu ve státní pokladně přebývalo 2,2 miliardy korun, k 1. lednu 1998 už chybělo 26,3 miliardy korun. Zděděné dluhy, neplánované výdaje, prosincové utrácení a špatná makroekonomická situace dotlačily státní rozpočet do výrazného deficitu, přestože byl schválen jako vyrovnaný. Oficiální odhad současného státního dluhu je podle ministerstva financí 194 miliard korun, tedy zhruba 11 procent hrubého domácího produktu 'HDP).

Havel vyzval k uspořádání konference o Kosovu

Prezident Václav Havel vyzval v pondělí k uspořádání konference o Kosovu pod patronací Evropské unie. Podobný apel k uspořádání diplomatické mocenské akce pro řešení problematiky albánské menšiny v jihosrbské provincii Kosovo poprvé Havel pronesl na setkání středoevropských prezidentů ve Vídni loni v říjnu. Pondělním prohlášením reagoval na víkendový masakr v jihokosovské obci Račak, kde přišlo o život 45 kosovských Albánců včetně tří žen a jednoho dítěte. "Na tu konferenci by měli být přizváni i představitelé Makedonie a Albánie jako míst, kterých se ten konflikt velmi týká a která mohou být i zdrojem budoucích potenciálních konfliktů," vysvětlil prezident.

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus rovněž soudí, že přivést obě znepřátelené strany k jednání je jediná možnost, jak přispět k vyřešení otázky Kosova. Víkendový masakr podle něj ukazuje neudržitelnost tamní situace.

Ministerstvo zahraničí volá po vyšetření masakru v Kosovu

České ministerstvo zahraničí v pondělí důrazně odsoudilo zmasakrování více než čtyř desítek kosovských Albánců v jihokosovském Račaku a zdůraznilo nutnost okamžitého a plného vyšetření tohoto zločinu. Do vyšetření masakru by podle prohlášení ministerstva pro ČTK měl být zapojen i mezinárodní haagský tribunál pro bývalou Jugoslávii. Ministerstvo zahraničí považuje za "jediné v současném období schůdné řešení soustředěný tlak mezinárodního společenství, za účasti OSN, NATO, OBSE a EU, na to, aby jak jugoslávské ozbrojené složky, tak i Kosovské osvobozenecké armády 'UCK) upustily od jakýchkoli dalších násilných akcí a nalezly kompromisní řešení za jednacím stolem". Ministerstvo zároveň vyjádřilo připravenost ČR nadále se dle svých možností účastnit akcí mezinárodního společenství.

Řešením pro Kosovo dlouhodobé mezinárodní obsazení

Jediným možným řešením krize v jihosrbské oblasti Kosovo je podle zvláštního zpravodaje Komise OSN pro lidská práva pro oblast bývalé Jugoslávie Jiřího Dienstbiera dlouhodobé obsazení této provincie mezinárodními pozemními silami a postupné vytváření "civilizované společnosti". Dienstbier již v sobotu důrazně odsoudil masakr v jihosrbské obci Račak a vyzval k jeho důkladnému vyšetření a k potrestání pachatelů. Bývalý československý ministr zahraničí se také kriticky vyjádřil k určité nedůslednosti a polovičatosti v opatřeních mezinárodního společenství. Podle Dienstbierova mínění je nyní velmi malá pravděpodobnost, že bude mezi Bělehradem a kosovskými Albánci dosaženo dohody o urovnání v Kosovu.

Jednání o vízové politice odloženo

Vláda se měla v pondělí zabývat koncepcí vízové politiky státu, své rozhodnutí však nakonec odložila. Ministerstva vnitra a zahraničí mají totiž rozdílné názory na to, kterých zemí by se vízová povinnost měla týkat. Všechny osoby, které budou na zastupitelských úřadech žádat o vízum České republiky, prověří policisté v databázích. Ministerstvo vnitra už začalo na některých českých ambasádách počítačovou síť zavádět.

Ministr Vetchý do Itálie

O rozšiřování Severoatlantické aliance a česko-italské vojenské spolupráci bude jednat ministr obrany Vladimír Vetchý s italskými politiky při čtyřdenní oficiální návštěvě Itálie, na kterou dnes odlétá. Vetchý novinářům řekl, že při setkáních bude zdůrazňovat, že Česká republika má "eminentní zájem" na tom, aby bylo Slovensko přijato v další vlně do NATO. Kromě jednání s politiky čeká Vetchého ve středu také přijetí u papeže Jana Pavla II. Ministr obrany je patrně jediným křesťanem ve vládě ČSSD. V jednom rozhovoru uvedl, že sám "kdysi" ministroval. Ve středu se zúčastní také vzpomínkové akce u pomníku Jana Palacha na jeho náměstí v Olympijské vesnici.

Ministr David chce zpřísnit vstup do praxe zahraničním lékařům

Pokud budou chtít zahraniční lékaři provozovat v České republice lékařskou praxi, měli by složit na některé ze zdejších lékařských fakult zkoušky na úrovni státních závěrečných zkoušek. Na tomto zpřísnění dosavadní praxe v rámci nostrifikace, kdy získají lékaři povolení k výkonu praxe od ministerstva zdravotnictví, se v pondělí shodli ministr zdravotnictví Ivan David s prezidentem České lékařské komory Davidem Rathem. Na tiskové konferenci oznámili, že společně připraví podmínky pro zpřísnění nostrifikace. Rath zároveň ministra požádal, aby tvrdě zakročil v případech, kdy už někteří lékaři provozují praxi bez tohoto povolení.

ODS odmítá nařčení z korupce

Občanská demokratická strana odmítla informace tisku, podle nichž policie vyšetřuje šest bývalých členů vlády kvůli podezření z korupce v souvislosti s půlmiliardovou dotací na odstranění ekologických škod pro Třinecké železárny. Služba policie pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti ale ČTK potvrdila, že se zabývá otázkou, zda ministři za ODS ve vládě Václava Klause neporušili zákon, když dotaci schválili. Pondělní Mladá fronta Dnes uvedla, že vláda o dotaci rozhodla rok a půl nato, co ODS od majitelů železáren obdržela sponzorský dar ve výši 15 miliónů korun. Místopředsedkyně ODS Libuše Benešová, která byla v inkriminované době náměstkyní ministra financí Ivana Kočárníka, v prohlášení pro ČTK zdůraznila, že jde o neověřené a ničím nepodložené domněnky.

Šetření v ČR zatím nenarazilo na "horkou stopu" v případu Ducký

Česká policie spolupracuje na případu vraždy bývalého slovenského ministra hospodářství Jána Duckého a poskytuje slovenským vyšetřovatelům "operativní" informace. "Jak budou efektivní se prokáže až při odhalení pachatele," řekl ČTK šéf slovenských vyšetřovatelů Jaroslav Ivor, podle něhož však informace z české strany prozatím neobsahují žádnou "horkou stopu", která by případ významně posunula kupředu. Slovenští policisté se podle Ivora v současnosti zabývají pouze šesti z původních 12 vyšetřovacích verzí včetně možného spojení Duckého obchodních aktivit v České republice a tamní Chemapol Group. "Je to jedna z verzí a v této chvíli ji nelze vyvrátit ani potvrdit," řekl Ivor, podle něhož se všechny vyšetřovací verze v tomto případě dotýkají Duckého obchodních aktivit.

Europalia'98 nebyla jen kulturní festival

Tříměsíční festival Europalia'98 - Česká republika, který v Belgii skončil minulý víkend, nebyl podle ministra zahraničí Jana Kavana jen úspěšnou kulturní akcí, ale může zvýšit i důvěryhodnost České republiky v zahraničí. "Kdyby Europalia dopadla špatně nebo kdybychom ji nemohli zahájit, velmi negativně by to ovlivnilo česko-belgické vztahy," řekl ČTK při pondělním slavnostním shromáždění účastníků festivalu ministr. Kavan zdůraznil, že díky Europalii pro něj bylo snažší diskutovat s belgickou stranou o vzájemné pomoci prosadit se ekonomicky na třetích trzích. "Dlouhodobě bych rád, aby Česká centra, která organizují kulturní akce, informovala například i o obchodních vztazích, investičních možnostech či cestovním ruchu v ČR," prohlásil ministr.

Cena Jana Palacha

Letošní Cenu Jana Palacha za nejlepší diplomovou práci obdržela v pondělí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze její absolventka Jana Gruberová. Prestižní cenu, která se každoročně uděluje studentovi pražské filozofické fakulty, získala Gruberová za práci o vzájemné komunikaci česko- italských manželství a vztahů. Při slavnostním předávání ceny připomněl dramatickou atmosféru na půdě filozofické fakulty před 30 lety tehdejší proděkan František Černý, který v době sebeupálení Jana Palacha zastupoval děkana. "Mrzí mě, že v současné době mnozí mladí lidé nevědí, kdo to byl Jan Palach. Doufám, že četná vzpomínková shromáždění tuto situaci napraví," řekl Černý.

Otomar Krejča vyznamenán Cenou K. S. Stanislavského

Za významný přínos k rozvoji světového divadla byl v Moskvě vyznamenán Cenou K. S. Stanislavského známý český divadelní režisér Otomar Krejča. "Jsem rád, jsem šťastný, že má práce byla potvrzena touto obrovskou mezinárodní cenou," řekl ČTK. "Cena Stanislavského pro mne znamená nesmírně moc. Nejde o jakýsi úspěch. Je to veliká radost a veliké uznání. Celý svůj život pracuji pod vlivem Stanislavského," uvedl dále. Krejčovu tvorbu vysoce ocenil umělecký ředitel Moskevského uměleckého akademického divadla 'MCHAT) A. P. Čechova Oleg Jefremov, podle něhož Krejča patří do "první trojky evropských režisérů". Český umělec podle jeho slov ovlivnil tvorbu evropských a také ruských režisérů.

K. S. Stanislavskij '1863-1938), moskevský herec, pedagog a divadelní reformátor, proslul jako mecenáš a jeho cena je udílena od roku 1994 za nejlepší výkony v oblasti divadelní tvorby v Rusku i ve světě.

První cena v newyorské klavírní soutěži

Český pianista Martin Kasík si odnesl první cenu v klavírní soutěži uspořádané v New Yorku společností Young Concert Artists, Inc., která vyhledává nadějné talenty pro americké koncertní síně. Postup do závěrečného finále za účasti 14 umělců si vybojoval ve vyřazovacích kolech, do nichž se přihlásilo celkem pět set zájemců ze všech kontinentů. Kasík na sebe upozornil loňským svrchovaným vítězstvím v klavírní soutěži Pražského jara v konkurenci téměř padesáti pianistů. "Je to velký úspěch, který otevírá dveře do Spojených států," řekl Kasík ČTK v New Yorku s tím, že pořádající organizace zároveň nabízí zprostředkovávání koncertů, z nichž nadějně podle Kasíka vypadá vystoupení v Bostonu a v New Yorku.

Sarah Changová a Jiří Bělohlávek budou hrát Dvořáka

Americká houslistka korejského původu Sarah Changová, která v neděli večer s Pražskou komorní filharmonií a Jiřím Bělohlávkem nadchla pražské publikum, se s tímto dirigentem setká v roce 2001 v Londýně při interpretaci Dvořákovy hudby. Na pondělní tiskové konferenci osmnáctiletá světová hvězda řekla, že Dvořákův houslový koncert se učila již v sedmi letech a že bude štěstí hrát český repertoár s českým dirigentem. Dva koncerty, při nichž se sólistka poprvé představila v Praze, se uskutečnily z Bělohlávkovy iniciativy. "Naše vystoupení bylo vynikajícím hudebním zážitkem," řekla Sarah Changová.

Ze sportu:

Poloviční úspěšnost zaznamenali čeští reprezentanti první den tenisového Australian Open, úvodního grandslamového turnaje roku. Ze šesti se do druhého kola probojovali tři - Jana Novotná, Bohdan Ulihrach a Daniel Vacek. Naopak Petr Luxa, Květoslava Hrdličková a Adriana Gerši se už s turnajem v Melbourne parku rozloučili. Druhý den postoupili Petr Korda, Martin Damm, Jiří Novák a Ctislav Doseděl.

Skvěle vstoupil do letošní sezóny český triatlonista Martin Řehula. Závodník klubu Česká spořitelna zvítězil v prvním podniku australského seriálu "formule 1", který se uskutečnil v Adelaide, a nechal za svými zády prakticky celou světovou špičku.

Krátce o dnešním počasí v České republice:

Místy zataženo nízkou oblačností, jinak polojasno. Teploty 4 až 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.