Zprávy úterý, 20. července 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Ivo Prokop. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Česká republika změní v příštích měsících po řadě let svého hlavního zástupce při Evropské unii

Česká republika změní v příštích měsících po řadě let svého hlavního zástupce při Evropské unii. Změna v čele jednoho z nejdůležitějších velvyslanectví přitom nesouvisí se spekulacemi o "uklizení" kritizovaného vicepremiéra pro zahraniční a bezpečnostní politiku Egona Lánského do Bruselu. Josef Kreuter, jenž stojí v čele české mise při EU již šestým rokem, v Bruselu letos skončí, řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Zároveň zdůraznil, že ministerstvo počítá s dalšími službami tohoto "velice kvalifikovaného a kvalitního diplomata", který má nyní patřit k "nejdéle sloužícím" českým velvyslancům.

Ministr Kavan se přihlásil k úsilí zemí EU o stabilizaci Balkánu

Členské státy EU, balkánské země a kandidáti členství v Unii se vztahem k jihovýchodní Evropě by měli spojit svoje úsilí o stabilizaci Balkánu. Prohásil to na Evropské konferenci v Bruselu český ministr zahraničí Jan Kavan. Svým kolegům z takřka tří desítek zemí dále řekl, že je třeba nejen pomoci kosovským Albáncům obnovit zničené domovy, ale také konkrétně podpořit demokratický proces v Jugoslávii. Podíl České republiky na obnově Srbska, Černé hory a Kosova by se podle Kavana mohl dít zejména spojením sil českých a zahraničních podniků.

Na zasedání v Bruselu ministr Kavan také žádal zrušení zákazu letecké dopravy mezi Jugoslávií a státy Unie. Zákaz podle něj umocňuje izolaci Srbska - a každá izolace vždy vedla k posílení nacionalistických nálad. Evropská unie se na summitu rozhodla postupně odbourávat sankce proti Jugoslavii. To podle Kavana nepůjde zřejmě tak rychle, aby se jimi nemusela zabývat v září česká Poslanecká sněmovna. Ministr vyjádřil zároveň politování nad tím, že poslanci napřed odmítli přijmout sankce EU, k nimž se ČR politicky přihlásila, a že Václav Klaus posléze nezařadil na pořad jednání parlamentu vládní návrh obecného zákona o sankcích. "Je to nepříjemná situace - při styku s politiky zemí EU slýchám kritické názory, jako ministra zahraničí mě to mrzí," uvedl Kavan k bezprecedentní situaci, kdy parlament nepodpořil zahraničněpolitický závazek vlády, která se ztotožnila s postojem organizace, v níž usiluje o členství.

Premiér Miloš Zeman uvítal vstřícnost podnikatelů k akci čisté ruce

Premiér Miloš Zeman uvítal vstřícnost podnikatelů k akci čisté ruce. Předseda vlády to uvedl po setkání představitelů kabinetu se zástupci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. Jak uvedl, akci čisté ruce podnikatelská sféra nevnímá jako kriminalizaci ekonomiky, ale naopak za pomoc a podporu skutečným poctivým podnikatelům. Další kroky vlády zaměřené na oživení hospodářského růstu by měly být podle Zemana realizovány dvojím způsobem. Získáváním zahraničních investorů a podporou malého a středního podnikání. Zeman připomněl, že vláda již v rozpočtu na letošní rok zhruba zdvojnásobila podporu malých firem. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Štěpána Popoviče již začíná obrat ekonomiky směrem k růstu. V rovině splatnosti pohledávek to lépe vnímají velké firmy, které mají lepší možnosti své pohledávky vymoci. Obrat k lepšímu v ekonomice naopak nevidí malé firmy, především podle stavu nesplacených pohledávek.

Pravděpodobně dojde ke změnám ve vládě

K první změně ve vládě dojde pravděpodobně už v úterý. Prezident republiky Václav Havel totiž před svým odjezdem na dovolenou přijme premiéra Miloše Zemana, ministra financí Ivo Svobodu a vicepremiéra pro ekonomiku Pavla Mertlíka. Už několik dní se spekuluje o tom, že právě Mertlík nahradí Svobodu v čele rezortu financí.

Stále není jasné, zda ministr financí Ivo Svoboda převzal v souvislosti s kauzou podniku Liberta obvinění

Stále není jasné, zda ministr financí Ivo Svoboda převzal v souvislosti s kauzou podniku Liberta obvinění, v němž ho policie viní z poškozování věřitele. Podle mluvčí ministerstva financí Hany Burdové Svoboda do úřadu v současnosti nedochází a úřadovat má začít až ve středu, kdy se má zúčastnit zasedání vlády. Podle zákona lze trestní stíhání zahájit až poté, co bylo podezřelému sděleno obvinění. Vyšetřovatel, který hodlá Svobodu v souvislosti s kauzou mělnického podniku Liberta stíhat pro poškozování věřitele, mu zaslal sdělení obvinění 8. července.

Ústavnímu soudu byla doručena stížnost na novelu transformačního zákona

Ústavnímu soudu byla doručena stížnost na novelu transformačního zákona, která upravuje vypořádání majetkových nároků v zemědělských družstvech a sněmovna ji znovu schválila 29. června. Stížnost podepsalo 77 poslanců z ODS, Unie svobody a KDU-ČSL, kteří jsou přesvědčeni, že tato norma nerespektuje soukromé vlastnictví, nezachovává rovnost před zákonem a má retroaktivní účinky. Novela, kterou zamítl Senát a po opětovném přijetí ve sněmovně ji pak poslancům vrátil prezident, má začít platit dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Premiér Zeman jednal s francouzskou firmou o plzeňské Škodovce

Základní forma vládní pomoci Škodě Plzeň spočívá v přispění při vyhledání stabilního a dlouhodobého strategického partnera, který by zajistil zaměstnanost, pokračování výrobního programu a zachování výzkumné a vývojové základny. "V souvislosti s jednáním s francouzskou firmou Alstom jsme se dotkli plzeňské Škodovky," řekl po jednání s Francouzi premiér Miloš Zeman s tím, že vláda může podat pomocnou ruku, nelze však očekávat, že všechny úkoly splní sama.

Odboráři Škody Plzeň jsou spokojeni s výsledkem jednání s předsedou vlády Milošem Zemanem, který jim přislíbil, že se vláda soustředí na záležitosti týkající se budoucí valné hromady Škody a na pomoc státu této firmě.

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr jednal s předsedou Fondu národního majetku Michalem Hrubým

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr v pondělí jednal s předsedou Fondu národního majetku Michalem Hrubým o dalším postupu státu ve firmách, které nejsou v dobré kondici. Podle Grégra, šlo o řešení majetkových podílů, zadluženosti a správní orgány. Ministr se rovněž seznámil s návrhem Fondu národního majetku na řešení situace v a.s. Vítkovice, kterou označil za jeden ze současných problémů v českém průmyslu. Stát chystá řadu opatření k oživení hutní firmy Vítkovice, například tržní kapitalizaci nebo snížení základního jmění.

Asi 40 horníků uranových dolů státního podniku Diamo přišlo v pondělí před Úřad vlády

Asi 40 horníků uranových dolů státního podniku Diamo přišlo v pondělí před Úřad vlády podpořit dotěžení snadno dostupných zásob uranové rudy. Nad hlavami nesli transparenty s hesly Temelínu český uran, My vám dali naše hlasy, vy nám dejte svoje, Likvidace Diama = 4000 lidí bez práce. Horníci ze Stráže pod Ralskem, Dolní Rožínky a Příbrami přišli podpořit ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra. Horníci původně chtěli ze stávkové pohotovosti, pokud nebude známo jasné stanovisko vlády, přejít po 16. červenci do stávky. Pak se ale rozhodli vyčkat do začátku srpna, kdy jim končí nynější právě nastoupená dovolená.

Horníky ze státního podniku Diamo ujišťovali svou přízní vicepremiéři Egon Lánský a Vladimír Špidla. Demonstrující však hodiny marně čekali na příjezd předsedy vlády Miloše Zemana. Premiérovi přinesli prohlášení, ve kterém podporují návrh ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra na dotěžení geologicky snadno dostupných ložisek smolince v dolech Hamr 1 na Českolipsku a Rožná 1 na Českomoravské vrchovině, o němž má vláda rozhodnout tuto středu. Ten však přijel do úřadu zadním vchodem. Pohovořit a potřást rukou si s horníky přišel vicepremiér Lánský. Neslíbil jim však, že bude hlasovat pro dotěžení zásob uranu, jak navrhuje ministr Grégr. Vláda by měla rozhodnout o dotěžení zásob uranu 21. července.

Tvrzení ministerstva průmyslu a obchodu o "tisících" zaměstnanců, kteří by přišli o práci, pokud by na Českolipsku nebyla obnovena těžba uranu, se podle členů Hnutí Duha ukázala jako smyšlená. Řekl to Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Podle něj Grégr v materiálu uvádí, že "pokračování již probíhající likvidace uranového hornictví přinese jednorázové propuštění 2500 zaměstnanců". "Podle vlastních údajů Grégrova úřadu se počty propuštěných lidí v příštích několika letech budou pohybovat v desítkách či stovkách."

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart navrhne ve středu ministrům, kteří mají projednávat materiál o prodloužení útlumu těžby uranu na dole Hamr I na Českolipsku a Rožná I na Českomoravské vysočině, aby se zprávou ministerstva průmyslu a obchodu nesouhlasili.

Pražská energetika hodlá uzavřít smlouvy pouze s řádně platícími zákazníky

Odběratelé společnosti ČKD Energetika, která na sebe v pátek 16. července podala návrh na prohlášení konkursu, začali uzavírat smlouvy na odběr elektrické energie s pražskou distribuční společností Pražská energetika. Firma však ze zhruba 60 firem z areálu obsluhovaném ČKD Energetikou hodlá smlouvy uzavřít pouze s řádně platícími zákazníky. Návrh na prohlášení konkursu ČKD Energetika na sebe v pátek podala vzhledem ke své platební neschopnosti. Do té se dostala podle informací firmy následkem chování některých dceřiných společností ČKD, jež nebyly schopny platit za dodávky elektřiny. ČKD Energetika tak nebyla s to dostát svým závazkům vůči Pražské energetice.

Sériová výroba traktorů v brněnské společnosti Zetor může začít nejdříve za 14 dní

Sériová výroba traktorů v brněnské společnosti Zetor může začít podle předsedy odborářů Miloše Launy nejdříve za 14 dní. Během dovolené zůstává podle jeho slov jen na výrobním úseku 900 pracovníků, kteří bu dou zajišťovat navážení potřebných komponentů a přípravu pro výrobu. Předpokladem pro zahájení výroby byl páteční podpis smlouvy Zetoru s Komerční bankou o předexportním financování výroby.

Náklady na výstavbu trasy IV C pražského metraby měly dosáhnout zhruba 20 miliard korun

Náklady na výstavbu trasy IV C pražského metra, tedy prodloužení trasy C ze současné konečné Nádraží Holešovice do Ládví a pak přes Prosek do Letňan, by měly dosáhnout zhruba 20 miliard korun. Tato částka zahrnuje i náklady na nezbytný nákup zhruba 70 nových vozů metra a vybudování návazné dopravy. Na tiskové konferenci po návštěvě Prahy 8 to řekl pražský primátor Jan Kasl.

Zřízení Národního koordinačního centra navrhuje ministr obrany Vladimír Vetchý

Zřízení Národního koordinačního centra pro řízení a koordinaci pohybu vojsk Severoatlantické aliance po území České republiky navrhuje ministr obrany Vladimír Vetchý. Jeho návrh je jedním ze sedmi bodů programu úterního zasedání Bezpečnostní rady státu. Zřízení národního centra, které by mělo být součástí ministerstva obrany, vyvolal podle Jindřicha Marka z tiskového odboru Úřadu vlády nejen tranzit vojsk NATO do operace v Jugoslávii, ale také rostoucí požadavky užší spolupráce s armádami aliance.

Osmá městská část chce pronajmout libeňské podzámčí

Výběrové řízení na pronájem části bývalého pivovaru, který je spolu s Löwitovým mlýnem součástí památkově chráněného takzvaného libeňského podzámčí, hodlá vypsat osmá městská část. Radní Prahy 8 Jiří Reiner řekl, že se městská část snažila zchátralý komplex neúspěšně pronajmout již dříve. O mlýn i pivovar se podle Reinera nyní zajímá skupina umělců, kteří by tam chtěli provozovat černé divadlo a kabaret. Představovali si však, že objekty opraví za peníze městské části, což podle radního není možné.

Některé řeholní řády k získání peněz využívají cestovní ruch

Desítky miliónů korun by potřebovaly církevní řády na obnovu zdevastovaných klášterních areálů. Stát může přispívat jen sporadicky, sponzorů se nedostává. Některé řeholní řády k získání peněz proto využívají i cestovní ruch. Například v klášteře premonstrátů v Želivě na Pelhřimovsku mají turisté k dispozici kolem stovky lůžek.

Putovní expozice Dětí Země se zastavila na dva dny v Pardubicích

Stan pro život nazývají Děti Země svou putovní expozici, která se zastavila na dva dny v Pardubicích. Výstavou chce toto ekologické sdružení upozornit na nebezpečí toxických dioxinů a polychlorovaných bifenylů, které údajně velmi negativně ovlivňují lidské zdraví i životaschopnost dalších organismů.

Vladimír Železný se chystá tento týden předvést nové barrandovské zázemí pro vysílání televize Nova

Vladimír Železný se chystá tento týden předvést nové barrandovské zázemí pro vysílání televize Nova. S oficiálním představením zatím ale čeká na výsledek úterního zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání ke sporu o zisky z komerčně úspěšné stanice. Uvedla to agentura Technika, která zastupuje mediálně společnost CET 21, jež drží licenci na vysílání Novy a jejímž majoritním vlastníkem má být právě Železný. Železného klíčové postavení v CET 21 se pokusil zpochybnit zahraniční majitel ČNTS po dubnovém odvolání Železného z funkcí generálního ředitele a jednatele ČNTS. Železný nyní zdůrazňuje, že CET 21 nemusí využívat služeb ČNTS, a hovoří o novém vysílání z barrandovských ateliérů s řadou lidí, kteří za ním přešli z dosavadního sídla Novy ve Vladislavově ulici.

A ještě krátce o úterním počasí

Jasno až polojasno, místy přeháňky a bouřky. Denní teploty: 28 až 32 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.