Zprávy úterý, 20. října 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Premiér Zeman považuje protestní akce zemědělců za kontraproduktivní

Za kontraproduktivní označil připravované protestní akce zemědělců na pondělní tiskové konferenci premiér Miloš Zeman. "Domnívám se, že by ze strany Agrární komory bylo vhodnější, aby s vládou vyjednávala, tak jako s ní vyjednávaly například odbory z rozpočtových a příspěvkových organizací," řekl. Podle něj tato vláda už prokázala, že je ochotna k racionálnímu jednání. "Pokud se ale někdo domnívá, že s vládou nebude jednat, ale bude demonstrovat, prokazuje svoji nezpůsobilost pro jednání," dodal Miloš Zeman s tím, že současný kabinet je vůči zemědělcům vstřícná. "Pokud zemědělci, kteří v podstatě nedemonstrovali v situaci, kdy zemědělská politika vlád pro ně byla výrazně nevýhodnější než politika vlády dnešní, našli odvahu demonstrovat až proti kabinetu, který se snaží vyhovět jejich zájmům, tak tímto ultimativním postojem své zájmy pouze oslabují," uzavřel Miloš Zeman.

Krizový štáb Agrární komory České republiky v pondělí rozhodl o pozastavení připravovaných protestních akcí. O svých požadavcích chtějí zemědělci ještě jednat s premiérem Milošem Zemanem. V případě neúspěchu těchto jednání ale protesty okamžitě spustí. Podle prezidenta Agrární komory Václava Hlaváčka by mělo setkání s předsedou kabinetu Zemanem proběhnout nejpozději do příštího zasedání vlády.

Informace z pondělního zasedání české vlády

Vláda v pondělí vyslovila souhlas se senátním návrhem novely zákona o nemocenském pojištění. Návrh předpokládá jinou konstrukci denního vyměřovacího základu, který by měl dosáhnout maximálně 468 korun. Za první tři dny pracovní neschopnosti má nemocnému náležet 50 procent vyměřovacího základu, tedy 234 korun, v dalších dnech 69 procent, což představuje 323 korun.

Ministři dále zvýšili tarifní platy v rozpočtové a příspěvkové sféře o 17 procent. Naplnili tak dohodu s odborovými svazy, v níž toto navýšení přislíbili od 1. ledna 1999. Podle vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly to prakticky znamená, že plat zaměstnanců rozpočtových a příspěvkových organizací se v příštím roce zvýší z průměrných 10.382 korun na 11.840 korun.

Kabinet také schválil, jak postupovat při zveřejňování informací o privatizaci některých podniků. Na zpřístupnění pozadí šestnácti podezřelých případů se dohodla už předchozí vláda Josefa Tošovského, realizovat je však bude kabinet premiéra Miloše Zemana. Vláda však nechce říci, kterých podniků se to bude týkat. Jen naznačuje, že jejich seznam bude průběžně doplňován.

Ministři schválili i Akční program na zvýšení bezpečnosti na silnicích. Slibují si od něj, že pomůže řešit svízelnou situaci na českých silnicích, kde počet nehod neúměrně vzrůstá. Podle premiéra Miloše Zemana program nijak nenahrazuje zákon o bezpečnosti silničního provozu, který připravuje ministerstvo vnitra, jež je autorem i tohoto materiálu, ale naopak jej doplňuje.

Jednání tripartity skončilo shodou sociálních partnerů

Pondělní jednání tripartity skončilo shodou sociálních partnerů. Představitelé vlády, zaměstnavatelů a odborů vyjádřili vůli dohlížet na dodržování odborových práv. Učiní také potřebná opatření, aby tato práva nebyla v České republice porušována. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla řekl, že účastníci tripartity souhlasili s novelou zákona o nemocenském pojištění a se zvýšením minimální mzdy o 600 korun na 3250 korun. Souhlasili také s tím, že by minimální mzda měla v přiměřené době převýšit životní minimum asi o 15 procent.

Český prezidentský pár přijala britská královna Alžběta II.

Českého prezidenta Václava Havla s chotí přijala v pondělí v Londýně s veškerými poctami náležejícími hlavě státu britská královna Alžběta II. a její manžel vévoda z Edinburghu. Slavnostní uvítací ceremoniál se uskutečnil na nádvoří Buckinghamského paláce. Po státních hymnách a přehlídce čestné stráže se panovnický pár a český prezidentský pár odebraly do paláce, kde byl pro ně připraven slavnostní oběd. Britská královna sice nezaujímá rozhodující postavení v politickém systému země a její funkce je spíše reprezentativní, přijetí cizího státníka je ovšem významná událost a jakoby symbolicky připomíná dávné dobré vztahy obou zemí.

Václav Havel nechtěl problematizovat členství Británie v RB OSN

Prezident Václav Havel nechtěl podle vlastního vyjádření problematizovat členství Velké Británie v Radě bezpečnosti OSN, když na pražském Fóru 2000 minulý týden vyslovil myšlenku, že by Evropská unie mohla mít v této instituci jediného stálého zástupce. Podle Havla spornou interpretaci jeho myšlenky přinesl britský list The Sunday Telegraph v předvečer jeho návštěvy a upozornil, že tím prezident Havel jistě popudí hostitele. Hostitel, reprezentovaný britským premiérem Tonym Blairem, se však při hodinovém rozhovoru s Václavem Havlem o této věci nezmínil.

Češi by se více než víz měli podle prezidenta bát xenofobie

Česká společnost by se podle prezidenta Václava Havla měla nejprve zabývat xenofobií, která v ní dříme, než se starat o to, zda Velká Británie zavede pro Českou republiku víza. Prezident to řekl novinářům po hodinové schůzce s britským premiérem Tony Blairem, na níž oba právě tématu soužití Romů s českou většinou a jejich odchodu do ostrovní země věnovali nejdelší dobu. Třebaže exodus Romů do Spojeného království byl v centru pozornosti v pondělí začínající Havlovy návštěvy v Británii, prezident se k tomuto tématu před novináři už více nevyjádřil.

Josef Tošovský: Česká ekonomika musí zvýšit svou konkurenceschopnost

Česká ekonomika se musí před vstupem do Evropské unie zaměřit především na posílení své konkurenční schopnosti. Prohlásil to v pondělí v Londýně guvernér České národní banky Josef Tošovský. Za priority dalšího ekonomického rozvoje označil Tošovský nutnost restrukturalizace podniků, dosažení udržitelného střednědobého růstu, stabilní veřejné finance a institucionální a legislativní připravenost. "Věřím, že naše politika je zaměřena tím správným směrem a přivede nás nakonec ke kýženému cíli," zdůraznil Josef Tošovský ve svém projevu v britské centrální bance Bank of England.

Ministr Dostál o romské otázce

Český ministr kultury Pavel Dostál souhlasí se zahraniční kritikou českého přístupu k romskému problému, domnívá se však, že tento problém zvládnou až příští generace. "Je to problém na generační řešení," řekl s připomínkou, že otázku Afroameričanů začal řešit prezident Kennedy na počátku 60. let a první výsledky se dostavily až za 15 až 20 let. Za první krok Zemanovy vlády k řešení romské otázky označil jmenování "jednoho z největších bojovníků za lidská práva" Petra Uhla vládním zmocněncem, a ten "už teď nám velice znepříjemňuje život, jak už to svou důsledností a pečlivostí dovede". "Naším úkolem je vytvořit prostředí pro to, aby za 20 let tu byla romská inteligence, která by zpětně ovlivňovala (romskou) komunitu," zdůraznil ministr Dostál.

Evropská komise poukazuje na české slabiny

Zejména na slabost české státní správy a justice poukazuje Evropská komise v předvečer startu přijímacích rozhovorů 10. listopadu a dokončení zprávy o pokroku ČR od léta 1997 směrem k EU. Podle Catherine Magnantové z "rozšiřovacího" ředitelství DG1A je znepokojivá také značná korupce. Na kolokviu nazvaném "Češi a Evropa" a uspořádaném bruselským Střediskem českých studií v rámci kulturní přehlídky Europalia'98 kritizovala úřednice komise dále nedostatečnou restrukturalizaci českého průmyslu, jeho slabou výkonnost a rentabilitu a pokračující přezaměstnanost. Všimla si i slabé kontroly bankovního a finančního sektoru.

Ministr Dostál na Slovensku soukromě, aby se nesetkal s Ivanem Hudcem

Český ministr kultury Pavel Dostál přijel na Slovensko na "zcela neoficiální návštěvu", aby se nemusel setkat se svým slovenským protějškem Ivanem Hudcem, proti kterému svého času organizoval demonstrace na podporu slovenských umělců. Ministr to uvedl v odpovědi na dotaz ČTK poté, co v neděli večer shlédl v Bratislavě divadelní představení, v pondělí ráno posnídal s bývalým slovenským prezidentem Michalem Kováčem a před návratem do vlasti se setkal se svými slovenskými přáteli, převážně vlivnými politiky slovenské opozice, která vyhrála zářijové volby. Pavel Dostál je vůbec první český ministr, který navštívil Slovensko po zářijových volbách. Jak však dodal, v Bratislavě je při příležitosti hostování činohry pražského Národního divadla.

Šéf sněmovny je po necelé stovce dní spokojen s jejím chodem

Po necelé stovce dní, které uplynou v sobotu od začátku působení nově zvolené Poslanecké sněmovny, je její předseda Václav Klaus s chodem dolní komory parlamentu spokojen. "Ve sněmovně přežívá kamarádský a kolektivní duch, což je asi správné," řekl Václav Klaus novinářům v Olomouci. Šéf sněmovny vyzdvihl, že narozdíl od jednání předchozích zákonodárců, je na schůzích takřka absolutní účast a poslanci věnují daleko více pozornosti dění v sále.

Václavu Klausovi se nezamlouvají novely drogových zákonů

Předsedovi Poslanecké sněmovny a ODS Václavu Klausovi se nezamlouvají novely zákonů, které zpřísňují postih osob užívajících a přechovávajících drogy. Na besedě s olomouckými středoškoláky kritizoval v květnu schválené novely zejména pro nejasné vymezení množství drog, od kterého se od 1. ledna bude odvíjet tvrdost postihu.

Podle Václava Havla někteří dost vydělali na šíření lží o jeho soukromí

Prezident Václav Havel odhaduje, že "šířením pomluv a lží" o jeho ženě Dagmar, ale i o něm samém, si někteří lidé vydělali už docela dost peněz. V pondělí před odletem do Velké Británie tak odpověděl na dotaz, co říká tomu, že se v nejbližších dnech objeví na pultech knihkupectví kniha Přemysla Svory "Sedm týdnů, které otřásly Hradem", popisující soukromí prezidentského manželského páru. O chystané kontroverzní knize napsané šéfredaktorem ekonomického týdeníku Profit, jenž býval redaktorem televize Nova, informovaly sobotní Lidové noviny. Autor se v knize mimo jiné zmiňuje o možném vztahu první dámy s jejím tajemníkem Milošem Rýcem. Proti tomuto nařčení, které se v sobotu objevilo i v některých sdělovacích prostředcích, se ihned ohradili jak manželé Havlovi, tak tajemník Rýc.

Uprchlíky, kteří byli předáni z Německa do ČR, policie pustila

Všech 75 uprchlíků z Kosova, které v sobotu česká pohraniční policie převzala z Německa, chebští policisté v neděli večer propustili. "Na náklady policie jsme je odvezli autobusy do Prahy," řekl ČTK šéf chebské cizinecké policie Ferdinand Paprsek. Policie musela běžence propustit poté, co nikdo z nich nepožádal o politický azyl a všichni projevili zájem vrátit se zpět do vlasti. Protože uprchlíci neměli cestovní doklady, doporučila jim policie spojit se s jejich zastupitelským úřadem, který by jim měl nezbytné doklady opatřit.

Ze sportu

Fotbalisté Teplic zvítězili v pondělním dohrávaném utkání devátého kola Gambrinus ligy nad Plzní 4:2 a vrátili se tak do čela tabulky. Tabulku po 9. kole tedy vedou Teplice, následují Petra Drnovice a Sparta Praha. Poslední místa patří Dukle Příbram a Boby Brno.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno, místy přeháňky, na horách sněhové. Nejvyšší denní teploty okolo 10 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.