Zprávy úterý, 21. března 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Prezident Václav Havel byl propuštěn z nemocnice do domácího léčení

Prezident republiky Václav Havel v pondělí krátce před polednem opustil Ústřední vojenskou nemocnici v Praze-Střešovicích, kde se od minulého úterý léčil ze zánětu průdušek. Nedělní rentgen plic a laboratorní vyšetření dopadly dobře a prezident už dobral antibiotika. Podle doporučení lékařů by měl strávit ještě týden v domácím léčení.

Stále více nejasné je datum, kdy se Karel Březina dočká jmenování do funkce ministra bez portfeje. Hrad sice ještě minulý týden plánoval ceremoniál jmenování nového ministra na začátek tohoto týdne, nyní se ale prezident podle svého mluvčího Ladislava Špačka "ještě nerozhodl, kdy se jmenování uskuteční". Prezident tak zřejmě chce využít jedné z mála ústavních možností, jak vystoupit proti nešetrnému způsobu, jakým premiér odvolává své ministry. Zemanovo otálení kritizují nejen opoziční, ale i sociálnědemokratičtí politici. Ústava nedává prezidentovi příliš prostoru, jak se příčit premiérovu postupu vůči vládě, jmenování ministra nebo jeho odvolání však může časově oddalovat.

Úřad vlády nepodezírá prezidenta, že by násilně oddaloval jmenování jednoho z nejbližších Zemanových spolupracovníků Karla Březiny do ministerské funkce. Vládní mluvčí Libor Rouček ČTK řekl, že přesné datum jmenování ministra upřesní Pražský hrad v úterý. "Mělo by se to odehrát ještě tento týden," věří Rouček.

České tajné služby budou řídit premiér a ministři obrany a zahraničí

Bezpečnostní informační službu (BIS), tedy civilní kontrarozvědku, bude řídit přímo premiér Miloš Zeman. Po pondělní schůzce s ním to uvedl šéf sněmovní komise pro kontrolu činnosti BIS Jan Klas. Jak dále řekl, rozvědku a kontrarozvědku bude nadále řídit ministr obrany Vladimír Vetchý a civilní rozvědka by výhledově měla přejít pod ministra zahraničí Jan Kavana. Ministr Kavan ale podle pondělního vyjádření tiskového odboru svého ministerstva o převzetí tajných služeb po ministru bez portfeje Jaroslavu Baštovi zatím s nikým nejednal.

"Zpravodajským službám vůbec nehrozí, že by nebyly řízeny," prohlásil Jan Klas v souvislosti se spekulacemi o možných problémech v této oblasti po odchodu ministra bez portfeje Jaroslava Bašty z vlády. Právě pod Baštu tajné služby v kabinetu spadaly. Minulý týden se ovšem v tisku objevily informace, že Baštův nástupce, současný vedoucí Úřadu vlády Karel Březina, nebude mít zpravodajské služby na starosti.

Šéf sněmovní komise pro kontrolu činnosti BIS Jan Klas a premiér Miloš Zeman se v pondělí sešli kvůli protikladným hodnocením práce policejního Útvaru pro boj s organizovaným zločinem a Služby pro odhalování korupce a závažné hospodářské kriminality. Podle Zemana není práce těchto útvarů "nijak zářivá". Ministr vnitra Václav Grulich ale hodnotí výsledky práce policie za uplynulý rok kladně. Prezident Václav Havel se před týdnem rozhodl pověřit BIS, aby důvody těchto sporných hodnocení objasnila. Problematikou se má zabývat v úterý též Klasova sněmovní kontrolní komise.

Premiér Zeman a Jan Klas se v pondělí také pozastavili nad zveřejněním informace, že prezident Václav Havel zadal před týdnem BIS tajný úkol, podle něhož se má služba údajně zabývat odlišným hodnocením činnosti speciálních policejních útvarů. "Pokud zadávám tajný úkol a sám oznamuji, že je tajný, neměl bych o něm mluvit," komentoval Klas po schůzce se Zemanem informace Hradu o úkolu, který prezident tajné službě zadal. Miloš Zeman k tomu uvedl: "Pokud zadám nějakou pátrací akci tajné službě, tak to nevytrubuji na každém rohu." Dodal ale, že neví, zda zveřejnění informace byl úmysl.

V souvislosti se spory kolem práce obou policejních útvarů Jan Klas opakovaně uvedl, že žádná "válka policistů" nehrozí. Zároveň ujistil, že BIS nebude do činnosti obou útvarů zasahovat.

Prezident Havel o úkolování BIS informoval záměrně

Prezident Václav Havel zveřejnil záměrně informaci o tom, že zadal Bezpečnostní informační službě tajný úkol kvůli nebezpečí destabilizace speciálních policejních útvarů. ČTK to řekl vedoucí politického odboru prezidentské kanceláře Pavel Fischer. Reagoval tak na pondělní prohlášení premiéra Miloše Zemana, který zveřejnění informace napadl. Právě tyto rozdílné názory a také odlišný pohled na změny ve vládě jsou jedním z důvodů, proč se chce prezident co nejdříve s premiérem sejít. Schůzka by se podle Fischera měla uskutečnit ještě předtím, než prezident jmenuje Karla Březinu ministrem bez portfeje.

Celkové výnosy z privatizace budou podle premiéra Miloše Zemana až 500 miliard korun

Až na 500 miliard korun proti původnímu odhadu 200 miliard korun odhaduje celkový výnos z privatizace premiér Miloš Zeman. Jen prodejem Telecomu a Českých radiokomunikací by měl stát získat 150 miliard korun. Důvodem vyšších privatizačních příjmů je zvýšení ceny prodávaných podniků, pouze částečně jejich větší počet, řekl premiér Zeman na pondělním Žofínském fóru. Jak dále upřesnil, 500 miliard korun zahrnuje primárně budoucí prodeje a to bez privatizace společnosti ČEZ, a 150 miliard korun za Telecom a Radiokomunikace je pouze tržní cena bez prémie za majoritní podíl. Sociálně demokratická vláda příjmy z privatizace "neprojí", ale bude je investovat, uvedl dále Zeman. Investice ze získaných příjmů by měly jít zejména do infrastruktury a bytů, protože se tím zvýší flexibilita pracovní síly a tyto oblasti jsou atraktivní pro zahraniční investory.

Podle Rady Evropy přetrvávaly loni v ČR vážné problémy rasismu a netolerance

Přes mnohá zlepšení přetrvávaly loni v České republice některé vážné problémy rasismu a netolerance. Uvedla to zpráva Evropské komise proti rasismu a netoleranci, která zkoumala stav k červnu 1999. Zpráva vytýká, že v zemi stále dochází k násilným rasistickým činům, především proti Romům, ale nejen proti nim. Autoři zprávy naopak ocenili, že Česko v posledních letech vytvořilo zvláštní orgány pro řešení romské otázky a také legislativní a politická opatření. Česká republika dosáhla podle komise pokroku v právní ochraně proti diskriminaci v zaměstnání a proti nedostatečnému vzdělání romských dětí.

ASO, která nedávno vyhlásila stávku, chce pokračovat v nátlaku

Asociace samostatných odborů (ASO) je připravena uspořádat další, avšak razantnější a delší nátlakové akce, než byla krátká stávka železničářů a zablokování silnice 8. března. Přikročí k nim, pokud vláda jednoznačně nevyřeší nevyplácení mezd, nesníží vysokou nezaměstnanost a pokud asociace nebude přijata za řádného člena Rady hospodářské a sociální dohody. Asociace samostatných odborů chce také oslovit odbory firem, které mají problémy, řekl v pondělí na tiskové konferenci předseda asociace Bohumír Dufek.

V úterý přicestuje do České republiky vrchní velitel NATO v Evropě

Vrchní velitel sil Severoatlantické aliance v Evropě Wesley Clark přijede v úterý na dvoudenní návštěvu České republiky. Setká se nejen s představiteli české armády a s ministrem obrany Vladimírem Vetchým, ale i s premiérem Milošem Zemanem a předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem. Z rukou ministra obrany americký generál převezme čestné vyznamenání - Záslužný kříž ministra obrany prvního stupně. Jednat má i s náčelníkem českého generálního štábu Jiřím Šedivým.

Českou republiku navštívil Wesley Clark v únoru 1998, kdy jednal s předními představiteli státu a armády především o rozšíření Severoatlantické aliance a zapojení českých jednotek do mírových operací NATO.

Zdravotnické odbory na summitu vyhlásí společné platové požadavky

Společné platové požadavky vyhlásí v úterý zdravotnické odbory na druhém společném summitu. Podle šéfa Lékařského odborového klubu Milana Kubka budou požadovat desetiprocentní navýšení mzdových tarifů pro všechny zaměstnance ve zdravotnictví k letošnímu 1.červenci. Lékaři a sestry by pak měli dostávat obdobný příplatek, jaký mají ve výši 25 procent mzdových tarifů státní úředníci. Summitu se vedle Lékařského odborového klubu zúčastní Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče, Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků a Svaz českých lékařů. Společně reprezentují téměř 80 tisíc zaměstnanců ve zdravotnictví.

Česká vláda zřejmě dočasně pozastaví letecké embargo vůči Jugoslávii

Česká republika se nejspíše připojí k rozhodnutí Evropské unie dočasně pozastavit letecké embargo vůči Jugoslávii. Vláda má totiž ve středu schválit nařízení, jímž dočasně obnoví lety mezi Českou republikou a Svazovou republikou Jugoslávie. Zatím není jasné, kdy budou lety mezi JSR a ČR obnoveny, pozastavení embarga má ale platit do 28. srpna. ČTK to v pondělí sdělilo ministerstvo zahraničí.

Ministr Jan Fencl podá žalobu pro pomluvu v kauze Drůbežářských závodů

Ministr zemědělství České republiky Jan Fencl hodlá podat trestní oznámení na šiřitele pomluv v souvislosti s privatizací Drůbežářských závodů Velké Pavlovice. Uvádí se to v informaci, kterou v pondělí Fencl poskytl ČTK jako reakci na články v tisku. Ty ho obviňují, že zvýhodnil firmu svých přátel. (Podrobnosti jsou uvedeny v přehledu tisku ze dne 20. 3. 2000.)

V Praze byl zahájen projekt Den pro Evropskou unii

Ministr zahraničí Jan Kavan se v pondělí na veřejnosti představil v poněkud jiné roli než obvykle - jako tlumočník. Při tiskové konferenci k zahájení několikaměsíčního projektu Den pro Evropskou unii zaskočil za chybějícího překladatele a pomohl přeložit některé odpovědi velvyslance Evropské komise Ramira Cibriana. Projekt Den pro Evropskou unii má za úkol pomoci zlepšit informovanost o problematice Unie v různých místech České republiky. Ministr zahraničí zdůraznil důležitost široké informovanosti veřejnosti o problematice Unie před plánovaným referendem. Upozornil, že celá česká politická scéna je v otázce vstupu jednotná.

Slavnostního představení projektu se zúčastnili také sociálnědemokratičtí místopředsedové Poslanecké sněmovny Petra Buzková a Stanislav Gross i předseda sněmovního integračního výboru Jaroslav Zvěřina (ODS). V rámci Dnů pro Evropskou unii budou na více než deseti místech České republiky uspořádány semináře pro zástupce místní samosprávy a podnikatele, pamatováno bude i na širší veřejnost. První seminář se konal v pondělí v Praze.

Společným logem čtyřkoalice bude asi Rubikova kostka

Rubikova kostka, která má v každém rohu symbol jedné ze čtyř stran čtyřkoalice - Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, Unie svobody, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie, bude pravděpodobně společným logem tohoto politického uskupení. V pondělí to prozradil předseda brněnského krajského výboru unionistů a člen republikového výboru unie Pavel Trávníček. Společné logo má být jedním z důkazů prohlubující se spolupráce všech čtyř stran, které se k ní zavázaly loni na podzim v takzvané Svatováclavské dohodě.

Poslanci ČSSD věnovali 37.000 korun na konto "Leukémie"

Částku 37.000 korun věnovali v pátek na konto "Leukémie" členové poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické. Poslankyně Jana Volfová v pondělí ČTK řekla, že tato iniciativa je reakcí na prosbu manželky zesnulého předsedy lidovců Josefa Luxe před jeho pohřbem, aby lidé peníze místo na nákup květin věnovali raději institucím, kde se léčí leukémie. Tehdy se podle Volfové poslanci ČSSD rozhodli, že všichni nějakou částkou přispějí.

Josef Lux zemřel loni v listopadu na klinice v americkém Seattlu, kde se předtím podrobil transplantaci kostní dřeně. Sbírku s názvem Konto L k získání finančních prostředků na identifikaci vhodného dárce kostní dřeně i Luxovu léčbu vyhlásila KDU-ČSL už loňského 4. března. Lidovci tehdy uvedli, že pokud peněz získaných sbírkou bude více, než bude k nalezení dárce dřeně a Luxově léčbě zapotřebí, předají zbylou částku zdravotnickým zařízením, která vyhledávají dárce kostní dřeně.

IVVM: ODS je nejsilnější, preference ČSSD a KSČM jsou vyrovnané

Občanskou demokratickou stranu by nyní v případných parlamentních volbách podle Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM) preferovalo 24 procent českých voličů a občanští demokraté tak zůstávají nejsilnější politickou stranou. Komunistická strana Čech a Moravy na druhém místě má s 18 procenty téměř shodnou pozici s třetí Českou stranou sociálně demokratickou, které by dalo hlas jen o jedno procento méně lidí. Unii svobody preferovalo 15 procent a Křesťanskou a demokratickou unii - Československou stranu lidovou 13 procent respondentů.

IVVM: Obliba politiků beze změn, vedou Petra Buzková, Stanislav Gross a Václav Havel

Žebříček popularity českých politiků stále vede místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a ČSSD Petra Buzková. Podle nejnovějšího průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění jí důvěřuje 63 procent dotázaných. Jejímu stranickému kolegovi Stanislavu Grossovi věří 58 procent respondentů. Na třetím místě se umístil prezident Václav Havel s podporou 53 procent dotázaných.

IVVM: Tři čtvrtiny českých občanů se obávají růstu nezaměstnanosti

Tři čtvrtiny obyvatel České republiky se podle Institutu pro výzkum veřejného mínění obávají, že v příštích dvou letech poroste nezaměstnanost. Jen 15 procent občanů věří, že do budoucna míra nezaměstnanosti zůstane přibližně na stejné úrovni jako dnes, tedy na hranici deseti procent. Pouhá čtyři procenta lidí předpokládají, že se sníží. Podle průzkumu IVVM se také výrazně změnil pohled lidí na nezaměstnané: Zatímco v roce 1997 bylo 45 procent populace přesvědčeno, že pracovat nechtějí, v současné době si to myslí jen 14 procent.

Charita posílá do zaplavených oblastí vysoušeče i asistenty

Materiální i personální pomocí se v těchto dnech snaží zmírnit následky ničivých povodní v severních a východních Čechách Česká katolická charita. Do postižených domácností posílá vysoušeče, kamna i asistenty, kteří zjišťují rozsah škod, napáchaných nedávnou velkou vodou. "Kvalitní práci můžeme odvádět díky systému pomoci, který jsme vypracovali už při povodních v roce 1997," řekl v pondělí novinářům ředitel Diecézní charity v Hradci Králové Jiří Stejskal.

V České republice se možná budou více užívat k léčení léky vyrobené v Indii

O možnosti dovozu indických generických léků do České republiky jednali v pondělí ministr zdravotnictví Bohumil Fišer a indický velvyslanec Giriš Dhume. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý a vysvětlil, že generické léky, které jsou kopiemi původních léků chráněných licencí, jsou levnější. Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Blanka Pospíšilová ČTK potvrdila, že v České republice už je registrována řada indických léků, například antibiotika.

Filmová přehlídka představuje Havla - dramatika a spisovatele

Prvním ze tří komponovaných pořadů, na nichž budou uvedeny dokumentární snímky a zfilmované Havlovy divadelní hry, začal v pondělí vpodvečer v pražském kině Mat celoroční projekt nazvaný Václav Havel - spisovatel a dramatik. Chce ho představit jinak, než jako hlavu státu. Projekt byl zařazen mezi akce s logem Praha - Evropské město kultury roku 2000 a v prosinci vyvrcholí mezinárodní divadelní přehlídkou.

Pardubický zámek se uchází o zařazení do seznamu UNESCO

O zařazení pardubického zámku do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) usiluje pardubický magistrát. "Primátor města požádal ministerstvo o navržení zámku do seznamu. Pokud ministerstvo tento krok schválí, začne město zpracovávat dokumentaci, která musí žádost doprovázet," řekl v pondělí ČTK pracovník tiskového úseku pardubické radnice Jaroslav Jonáš. Státní zámek, který má za sebou rozsáhlou rekonstrukci, je podle odborníků unikátním dokladem přechodu mezi hradem a zámkem. Původní hrad přestavěli na přelomu 15. a 16. století Pernštejnové v zámecké sídlo s valovým opevněním pozemku o výměře téměř 51.000 metrů čtverečních.

Hvězdy nedbají kalendáře, a proto letos přišlo jaro o den dřív

Střed Slunce přestoupil v pondělí v osm hodin pětatřicet minut takzvaný nebeský rovník a v České republice začalo astronomické jaro. Příčinou, proč jaro vystřídalo letos zimu už 20. namísto 21. března, je nedokonalá synchronizace pozemského kalendáře s oběhem Země kolem Slunce, vysvětlil ČTK Pavel Najser ze Štefánikovy hvězdárny v Praze. "Náš kalendář není přesně synchronizován s oběhem Země kolem Slunce a přestupnými roky či jejich absencí se datum někdy pohne," uvedl Najser. Aby kalendář odpovídal běhu přírody je třeba sladit periodu oběhu Země kolem Slunce (rok) s rotací Země kolem vlastní osy (den), a tak vznikají přestupné roky.

Ze sportu:

V pondělním dohrávaném utkání 21. kola první fotbalové ligy zvítězila Slavia Praha nad Duklou Příbram 3:1 a v tabulce si udržela čtyřbodový náskok před Spartou Praha.

Hokejisté pražské Sparty postoupili do semifinále play off extraligy poté, co ve třetím čtvrtfinálovém utkání porazili Pardubice na jejich ledě 5:1 a získali rozhodující třetí vítězství. V předchozích zápasech vyhrála Sparta doma 3:1 a 2:1.

Zlínští hokejisté vyhráli třetí čtvrtfinálový zápas play off extraligy v Litvínově 3:2 a snížili stav série na 1:2. Počtvrté se oba týmy střetnou ve středu opět v Litvínově.

A ještě informace o úterním počasí v České republice:

Většinou oblačno až polojasno, místy déšť, ve vyšších polohách ještě srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.